প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না বাবা সাহেব পুরন্দরেগী চহি চামা শুবগী পালন থৌরমদা পীখিবা পাউজেলগী ৱারোল
13 AUG 2021 9:37PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
থৌরম অসিদা ঐখোয়দা থৌজাল পীবীরিবা ইকাই খুম্নরবা বাবা সাহেব পুরন্দরে, বাবা সাহেন সতকার সমারোহ সমিতিগী প্রসিদেন্ত সুমিত্রা তাই অমসুং শিবশহীদা থাজবা থম্লিবা বাবা সাহেবকী তুংইল্লিবা মীওইশিং!
শিব শাহীর বাবা সাহেব পুরন্দরেবু অহৌবদগী ইকাই খুম্নবা উৎচরি অমসুং ছত্রপতী শিবাজী মহারাজনা তাকপীরম্বা লম্বেলশিংদা চৎপা ঙমজনবা পাঙ্গল হাপীনবা ঐহাক্না ঈশ্বরদা থৌনীজরি।
ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা বাবা সাহেব পুরন্দরেজীনা মহাক্কী পুন্সিগী চহি চামা শুরকপা অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা ফংলিবা মহাক্কী লমজিং-লমতাক, মহাক্কী থৌজালশিং অসিগুম্না মখা তানা মতম শাংনা ফংজবা ওইজগে হায়না ঐহাক্না থৌনিজরি। অখন্নবা থৌরম অসিগীদমক্তা ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা সুমিত্রা তাইবুসু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অসিগুম্বা য়াইফরবা থৌরম অসিদা বাবা সাহেবকী থৌজাল ফংজনবা, মহাক্কী তুংইল্লিবা নখোয় ময়ামগা মরক্তা য়াওবগী ঐহাক্না খুদোংচাবা অসি ফংজবদা নুংঙাইবা পোকই। য়াইজবা থৌরম অসিদা ঐহাক্না লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা বাবা সাহেবকী তুংইল্লিবা কয়াদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরূপশিং,
পুন্সি শাংনা হিংনবা থৌনিজবা হায়বা অসি মীওইবা খুন্নাইগী খ্বাইদগী অথোইবা অমসুং অফবা ৱাখল্লোনশিংগী মরক্তা অমা ওইরি। ঐখোয়গী বেদাশিংদা ঋষিশিংনা চহি চামা হেন্না পুন্সিখি, ঐখোয়গী ঋষিশিংনা অসুম্না হায়রমখি -
জীবম শারদ শতম।।
বুদ্ধেম শারদ শতম।।
রোহেম শার শতম।।
হায়বদি, ঐখোয়না চহি চামা হিংসি, চহি চামগী খনসি, অমসুং চহি চামা মাংদা চংশিনসি। বাবা সাহেব পুরন্দরেগী পুন্সিদা শেম্বীবা মপুগী অমত্তা ওইনা তিন্ননবা হোৎনরিবা মীওইশিংগী অথোইবা ৱাখল্লোন অসি য়াওরি। অরানবা তৌরুবগী মশানা মশাবু চৈরাক পীজবা মতমদা কনাগুম্বনা মাগী পুন্সিদা তিন্ননবা ৱাখল্লোন পোকই, থাজবা কয়া মশাদা পোকচবা হৌরকই। বাবা সাহেবনা মহাক্কী পুন্সিগী চহি চামা শুরকপা অসিদা লৈবাক অসিনা নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫ শুরকপা অসিগা পুন্না তামিন্নরি। মান্ননা তামিন্নরিবা অসি মহাক্না মশাবু চৈরাক পীজবা অসিদা ইমা ভারতনা অপেনবা পোক্তুনা মহাক্না হকথেংননা থৌজাল পীরি হায়না বাবা সাহেব মশামক্না শোইদনা ফাওরমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
ইচিল-ইনাওশিং,
নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫ শুরকপা অসিগীদমক ঐখোয়দা ইথিল পীরিবা অতোপ্পা মান্ননা তামিন্নরিবা অমসু লৈ। আজাদী কা অমৃত মহোৎসবদা য়াওরিবা ৱাখল্লোন অসি অদোম্না শোইদনা খঙলম্লগনি, লৈবাক অসিনা নীংতম লান্মীশিং অমসুং ওমর ওইরবা আত্মাশিংগী পুৱারী ইনবা কেম্পেন অমা হৌখি। বাবা সাহেব পুরন্দরেনা দিকেদ কয়া অফবা থবক অসি তৌদুনা লাক্লি। মহাক্কী পুন্সি অসি মিসন অসিগীদমক কত্থোক্তুনা লাকখি। মহাক্না শিবাজী মহারাজকী পুন্সি, মহাক্কী পুৱারী অসি মীয়ামদা খঙনবা চাউনা থৌদাং লৌখিবগীদমক্তা ঐখোয়না মহাক্কী লমন তোনশিল্লগনি। ২০১৯দা লৈবাক অসিনা মঙোন্দা ‘পদ্ম বিভুশন’গী মনা পীখি, অমরোমদা ২০১৫দা মতম অদুগী মহারাস্ত্রগী সরকারনা মঙোন্দা ‘মহারাস্ত্র ভুশন পুরস্কার’সু পীখি। মধ্য প্রদেশতসু শিবারজজীগী সরকারনা ‘ছত্রপতি শিবাজী’গী অথোইবা ভক্তা অসিদা কালিদাস পুরস্কার পীদুনা ইকাই খুম্নবা উৎখি।
মরূপশিং,
বাবা সাহেন পুরন্দরেজূনা ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী ভক্তা ওইরিবা অসি ইচম চম্না ওইখিবা নত্তে! শিবাজী মহারাজ, ভারতকী পুৱারীগী অথোইবা - মীওইববুদি ওইরি, অদুবু হৌজিক লৈরিবা মওং অসি মহাক্কী অমর ওইরবা মতম অদুনা ইথিলসু পীরি। করিগুম্বা শিবাজী মহারাজ অসি লৈরমদবা তারবদি ঐখোয়গী হৌখিবা মতম, ঐখোয়গী হৌজিক অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎ অসি করম্না তৌরমগনি? হায়বা অসি অচৌবা ৱাংহং অমা ওইরি। ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ য়াওদনা ভারতকী মাই পাকপা অসি করম তৌরমগনি হায়বা অসি খনবদা অৱাবা ওই। মতম অদুদা ছত্রপতিনা শিবাজীনা লৌখিবা থৌদাং অদুগা চপ মান্নবা থৌদাং অসি মহাকপু তুংইল্লিবশিং, মহাক্কী ঋষিশিংনা লেপ্তনা লৌরি। শিবাজী মহারাজকী ‘হিন্দবী স্বরাজ; অসি লম্বা লৈত্রবা অফবা লৈঙাক্কী, শোত্থরবা অমসুং খুদোংচাবা ফংদ্রবশিংদা ৱায়েল পীবগী অমসুং লোইলম লৈঙাক্কী মায়োক্তা হৌবা ইহৌগী খুদম অমনি। অথৌবা শিবাজীগী মেনেজমেন্ত, লৈবাক্কী সমুদ্রগী ওইবা শক্তি শীজিন্নবা, নেভীগী কান্নবা, ৱাতর মেনেজমেন্ত অসিগুম্বা হীরম কয়া অসি ঙসি ফাওবা শীংথানরি। অমসুং শিবাজী মহারাজকী শক্লোন্দা নীংখা তম্বা ভারত্তা অনৌ চারোন পুরকপগী মনা বাবা সাহেবতা পীফম থোকই।
মহাক্না ইরম্বশিং অমসুং মহাক্কী লাইরিকশিংদা মহাক্না শিবাজী মহারাজতা লেংদ্রবা থাজবা থম্মি হায়বগী খুদম ফংই।
শিবাজী মহারাজকা মরী লৈননা বাবা সাহেব পুরন্দরেগী ৱারী লিবগী মওং, মহাক্কী ৱাহৈশিং অসিনা ঐখোয়গী ৱাখলগী লাইশঙদা শিবাজী মহারাজপু হিংগৎহল্লি। দিকেদ মরিগী মমাংদা অহমদাবাদতা পাঙথোকখিবা অদোমগী প্রোগ্রাম অদু ঐহাক্না য়াম্না মুন্না নীংশিংলি অমসুং ঐহাক্না মদু চাং নাইনা য়াওখি।
বাবাসাহেবনা মতম পুম্বদা নহাশিংদা ইথিল পীবগা লোইননা অশেং মশক অমদা পুৱারী খংহন্নবা কন্না হোৎনরি। মসিগী বেলেন্স অসি ঙসিগী লৈবাক অসিগী পুৱারীদা য়াম্না মরু ওইরি। মহাক্কী ইকাই খুম্নবা অমসুং মঙোন্দা য়াওরিবা সহিত্যগী ঞ্জান অসিনা লাক্কদবা পুৱারীদা অপনবা পীদে। লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা হিস্তরিয়নশিংদা ঐহাক্না হায়জনীংবদি নখোয়না নিংতম্বগী অমৃত মহোসবতা নিংতম্বগী পুৱারী ইবা মতমদা মসিগী ইথিল অমসুং ওথেন্তিসিতী অসি নখোয়গী ৱাখল্লোন্দা খনগদবনি।
মরূপশিং,
বাবাসাহেব পুরন্দরেগী হোৎনখিবশিং অসি মহাক্না পুৱারী খংনবা খক্তা নত্তে। মহাক্না মহাক্কী পুন্সিদা কত্থোকপগা লোইননা শিবাজী মহারাজগুম্না হিংনবনা হোৎনরি। মহাক্না পুৱারীগা লোইননা হৌজিক্কী মতমগীসু খল্লি।
গোৱা লিবরেসব ইহৌদগী দাদ্রা-নগর হবেলী ফাওবদা মহাক্না লৌখিবা থৌদাং অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ফীদমনীংঙাই ওইরবা অমা ওইখি। মহাক্কী ইমুং-মনুংসু লেপ্পা লৈতনা সোসিএল ৱর্ক অমসুং ম্যুজিকেল আর্তসতা কত্থোক্লি। অদোম্না শিব-সৃস্তী শেমগৎনবা হৌজিকসু কন্না হোৎনরি। লৈয়াক অসিগী মাংদা থম্না অদোম্না পুন্সি চুপ্পগী হোৎনরক্লিবা শিবাজী মহারাজগী ৱাখল্লোনশিং অসিনা চহি চা কয়া ঐখোয়দা ইনোৎ হাপ্পগনি।
মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা ঐহাক্না অদোমগী হকচাং ফনা লৈনবা মা ভাবানীগী খুয়া খাদা ঐহাক্না ইকোক নোন্না খুরুমজরী। অদোমগী অসিগুম্বা থৌজালশিং মখাতানা ফংবা ওইজগে, মসিগী য়াইফ-পাইজেল অসিগা লোইননা ঐহাক্কী ৱারোল অসি তেনশিনজরগে।
খুরুমজরী!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's message on the centenary year celebration of Babasaheb Purandare
13 AUG 2021 9:37PM by PIB Delhi
Namaskar!
Respected Baba Saheb Purandare ji, who is blessing this program, Sumitratai, President of Baba Saheb SatkarSamaroh Samiti, and all the followers of Baba Saheb who have faith in Shivshahi!
I bow before Shiv- Shahir Baba Saheb Purandare and pray to God that He continue to give me the strength to practice the ideals of Chhatrapati Shivaji Maharaj.
I extend my heartfelt greetings to respected Baba Saheb Purandare ji on his 100thyear of life. I hope we continue to be guided and blessed by him for a long time. I also congratulate the respected Sumitratai for this special event. I am glad that I have got the opportunity to be amongst you, who have deep respect for him, to seek Baba Saheb’s blessings at this graceful ceremony. I also congratulate many followers of Baba Saheb across the country on this auspicious occasion.
Friends,
Wishing for a long life has been one of the most refined and positive thoughts of humanity. Our sages in the Vedas have gone far beyond a century's life.Our sages have said:
जीवेम शरदः शतम्॥
बुध्येम शरदः शतम्॥
रोहेम शरदः शतम्॥
That is, may we live for 100 years, be thoughtful for 100 years, and forge ahead for 100 years. The life of Baba Saheb Purandare reflects this noble spirit of our sages. When somebody realizes ‘yoga’ in his life through penance, many coincidences get accomplished instinctively. It is a happy coincidence that Baba Saheb is embarking into the 100thyear of his life on the 75th year of independence of the country. I think Baba Saheb himself must be realizing that this coincidence is a direct blessing of Mother Bharati, who is pleased with his penance.
Brothers and sisters,
There is another coincidence that inspires us for the 75th year of independence. All of you are aware that the country has started a campaign to write the history of immortal souls of freedom fighters during the Amrit Mahotsav of freedom. Baba Saheb Purandare has been doing this virtuous work for decades. He has spent his entire life for this mission. We will always remain indebted to him for his contribution of taking the life and history of Shivaji Maharaj to people. I am glad that we have the privilege of expressing our gratitude to the nation for his contribution. In 2019, the country honored him with 'Padma Vibhushan', while the then Maharashtra government also decorated him with the 'Maharashtra Bhushan Award' in 2015. In Madhya Pradesh also, the government of Shivraj ji saluted this supreme devotee of 'Chhatrapati Shivaji' by conferring Kalidas Award on him.
Friends,
Baba Saheb Purandareji’sdevotion towards Chhatrapati Shivaji Maharaj is not without reason! Shivaji Maharaj is not only a colossus of India history, the present geography of India is also influenced by his immortal saga. This is a very big question of our past, of our present, and of our future.What would have happened had Shivaji Maharaj not been there? It is difficult to imagine the form and glory of India without Chhatrapati Shivaji Maharaj. The role that Chhatrapati Shivaji played in that period has been subsequently emulated by his inspirations and sagas. Shivaji Maharaj's 'Hindavi Swaraj' is a unique example of good governance, justice to the backward and downtrodden, and a rallying call against tyranny.Veer Shivaji’s management, the use of maritime power, the utility of the navy, water management and many other subjects are still worth emulating.And it is Baba Saheb who is credited for introducing this perspective of Shivaji Maharaj to the new generation of independent India.
His unwavering devotion for Shivaji Maharaj reflects in his writings and books. Baba Saheb Purandare's style of narrating stories related to Shivaji Maharaj and his words bring Shivaji Maharaj alive in our mind. I vividly remember that I used to attend your programs regularly when they were organized in Ahmedabad about four decades ago. I had specially gone to Pune to see him when his play ‘Jaanta Raja’ was being staged.
Baba Saheb has always tried to ensure that history reaches the youth in its true form and inspires them. This balance is needed for the country’s history. He never let his devotion and litterateur in him to affect his sense of history. I will also tell the young historians of the country to maintain the same standards of inspiration and authenticity when they write the history of India’s freedom struggle on the occasion of the Amrit Mahotsav of independence.
Friends,
Baba Saheb Purandare's efforts have not been limited only to communicate history in its true form. He has tried to lead his life according to the ideals of Shiva Maharaj with equal devotion. He is equally concerned about the present as well as the history.
He has been a role model for us for his contributions to the Goa liberation struggle and to the freedom struggle of Dadra-Nagar Haveli. His family is also constantly devoted to social work and musical arts. You continue to be involved in realizing the unprecedented resolve on the project of 'Shiv-Srushti'. The ideals of Shivaraji Maharaj that you have endeavored to put before the country would continue to inspire us for centuries.
With this belief, I offer my humble prayers at the feet of Maa Bhavani and pray for your good health. May we continue to receive your blessings! With these best wishes, I give a pause to my speech.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.