Ministry of Women and Child Development
National Commission for Women Urges Chief Secretaries To Take Measures To Close Gender Gap In Vaccination
Need To Create Public Health Awareness So That More And More Women Are Vaccinated On Priority: NCW Chairperson
‘Centre Has Been Running Intensified Vaccination Drives To Reach Every Nook & Cranny Of The Country’
13 AUG 2021 2:08PM by PIB Delhi
The National Commission for Women, taking cognisance of a media report which highlights low uptake of COVID-19 jabs among women, has written to Chief Secretaries of all States/UTs urging them to take measures to close the gender gap in vaccination and to ensure that women are not left behind in the vaccination drive. The gap in immunisation coverage between the two genders is a matter of great concern for the Commission and therefore, Chairperson, Ms Rekha Sharma, in the letter, has mentioned that there is an urgent need to increase the proportion of women coming to vaccination booths for receiving the vaccine so that the gap in immunization coverage can be corrected.
The letter also mentions that there is also a need to create public health awareness so that more and more women are vaccinated on priority. A copy of the letter has also been sent to Health Secretaries of all the states. The media report had highlighted that the current gender-gap in administering vaccines is significantly more among elderly population than the younger females. It reflects the existing gender stereotypes in the society due to which women are being left behind and the reasons include unequal access to resource and technology for both genders.
In the letter, NCW has mentioned that in many households, women’s health is not considered a priority as compared to men if they do not work outside the home and end up getting less preference for vaccination. However, women being the primary care-givers are more likely to get infected while taking care of any sick member of the family.
NCW has written that the Centre has been running intensified vaccination drives to reach every nook and cranny of the country along with regular campaigns to dispel misinformation and rumours about any side-effects of the vaccine. The state government should also continue the campaigns so as to ensure correct information reaches to the remotest part of India.
The National Commission for Women is the apex national level organisation with the mandate of protecting and promoting the interests of women under the aegis of Ministry of Women and Child Development, Government of India.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଟିକାକରଣରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ପ୍ରଭେଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗ
ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଟିକାକରଣ କରାଯାଇପାରିବ: ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗ
13 AUG 2021 2:08PM by PIB Bhubaneshwar
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗ ଏକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ପତ୍ର ଲେଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଭିଡ୍-୧୯ର ଟିକାକରଣ କମ୍ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଆୟୋଗ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନିଅନ୍ତୁ ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଏହି ଲିଙ୍ଗଗତ ପ୍ରଭେଦକୁ ସମାପ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ମଧ୍ୟ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ ପଛରେ ରହିବେ ନାହିଁ । ଟିକାକରଣକୁ ନେଇ ଉଭୟ ଲିଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପ୍ରଭେଦ ଆୟୋଗଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଅଟେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ସୁଶ୍ରୀ ରେଖା ଶର୍ମା ତାଙ୍କ ପତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଆସୁଥିବା ମହିଳାଙ୍କ ଅନୁପାତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସକାଶେ ତୁରନ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି ପ୍ରଭେଦକୁ ଠିକ୍ କରାଯାଇପାରିବ ।
ପତ୍ରରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ସାର୍ବଜନିନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଟିକାକରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ପତ୍ରର ଏକ କିତା ନକଲ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପଠାଯାଇଛି । ଏହି ମିଡିଆ ରିପୋର୍ଟ ଏହି ବିଷୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା ଯେ, ଟିକାକରଣରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅପେକ୍ଷାକୃତ କମ୍ ବୟସ୍କା ମହିଳାମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ବୟସ୍କା ମହିଳାମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ପ୍ରଭେଦ ଅଧିକ ରହିଛି। ଏହା ହେଉଛି ସମାଜରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ପକ୍ଷପାତିତାର ପ୍ରତିଫଳନ ଯଦ୍ୱାରା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅବହେଳା କରାଯାଉଛି। ଏହାର ଆଉ ଏକ କାରଣ ହେଉଛି ଯେ ଉଭୟ ଲିଙ୍ଗ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପହଞ୍ଚ ଅସମାନ।
ତାଙ୍କ ପତ୍ରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନେକ ପରିବାରରେ ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି କମ୍ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ଯଦି ସେ ଘରୁ ବାହାରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁନଥାନ୍ତି ତାହାହେଲେ ଟିକାକରଣରେ ତାଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅଳ୍ପ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ଅବଶ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକସ୍ତରରେ ପରିବାରର କୌଣସି ରୁଗ୍ଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବା ସମୟରେ ମହିଳାମାନେ ଅଧିକ ସଂକ୍ରମିତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଥାଏ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଟିକାକରଣର କୁପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ଏବଂ ଅପପ୍ରଚାର ଦୂର କରିବା ସକାଶେ ନିୟମିତ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ଏହା ସହିତ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ-ଅନୁକୋଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସଘନ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଏହିଭଳି ଅଭିଯାନ ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ୍ । ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ଯେ ଭାରତର ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ମହିଳମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗ ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସଂଗଠନ ।