Prime Minister's Office
PM to inaugurate and dedicate to the nation multiple projects in Gujarat on 16th July
PM to also inaugurate Aquatics & Robotics Gallery and Nature Park in Gujarat Science City
14 JUL 2021 6:43PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate and dedicate to the nation several key projects of the Railways in Gujarat on 16th July, 2021 via video conferencing. He will also inaugurate the Aquatics and Robotics Gallery, and Nature Park in Gujarat Science City during the event.
The Railway projects include the newly redeveloped Gandhinagar Capital Railway station, gauge converted cum electrified Mahesana – Varetha line, and the newly electrified Surendranagar – Pipavav section.
The Prime Minister will also flag off two new trains i.e Gandhinagar Capital – Varanasi Superfast Express and MEMU service trains between Gandhinagar Capital and Varetha.
Redevelopment of Gandhinagar Capital Railway Station
The upgradation of Gandhinagar Capital Railway station has been done at a cost of Rs 71 crore. The Station has been provided with world class amenities, at par with modern airports. Special Care has been taken to make it a Divyang friendly station by providing it with a special ticket booking counter, ramps, lifts, dedicated parking space etc. The complete building is designed and provided with Green Building rating features. The state-of-the-art external façade will have daily theme based lighting with 32 themes. The station will also house a five star hotel.
Mahesana – Varetha gauge converted cum electrified broad gauge line (including Vadnagar station)
The Mahesana – Varetha Gauge conversion of 55 km has been completed at a cost of Rs 293 crores alongwith the electrification work at a cost of Rs. 74 crores. It has a total of ten stations with four newly developed station buildings viz. Visnagar, Vadnagar, Kheralu & Varetha. A major station on this section is Vadnagar, which has been developed under Vadnagar – Modhera – Patan Heritage Circuit. Vadnagar station building has been designed aesthetically using stone carvings, and the circulating area has been provided with landscaping. Vadnagar will now get connected through a broad gauge line and passenger and goods trains can now be run seamlessly on this section.
Electrification of Surendranagar – Pipavav Section
The project has been completed at a total cost of Rs 289 crores. The project will provide seamless freight movement from Palanpur, Ahmedabad and other parts of country upto Pipavav Port without any change of traction. It will also decongest Ahmedabad, Viramgam and Surendranagar Yards due to avoidance of detentions for loco change over.
Aquatics Gallery
The state-of-the-art public Aquatics Gallery consists of different tanks dedicated to aquatic species belonging to different regions of the world along with a main tank consisting of major sharks from across the world. There is also a 28-meter unique walkway tunnel, providing a unique experience.
Robotics Gallery
The Robotics Gallery is an interactive gallery showcasing the frontiers of robotic technologies, which would provide a platform for the visitors to explore the ever-advancing field of robotics. At the entrance there is a gigantic replica of the Transformer robot. A unique attraction in the gallery is a reception humanoid robot that communicates with visitors alongside expressing emotions such as joy, surprise and excitement. Robots from different fields are placed on different floors of the gallery that demonstrate applications in domains such as medicine, agriculture, space, defence, and use in everyday life.
Nature Park
The Park includes several picturesque features like a Mist Garden, Chess Garden, Selfie Points, Sculpture Park and an outdoor maze. It also includes interesting labyrinths designed for children. The park also contains various sculptures of extinct animals such as Mammoth, Terror Bird, Saber Tooth Lion replete with scientific information.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୁଲାଇ ୧୬ରେ ଗୁଜରାଟରେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରି ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ସାଇନ୍ସ ସିଟିରେ ଆକ୍ୱାଟିକ୍ସ ଓ ରୋବୋଟିକ୍ସ ଗ୍ୟାଲେରି ଏବଂ ନେଚର ପାର୍କକୁ ବି ଉଦଘାଟନ କରିବେ
14 JUL 2021 6:43PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୧ ଜୁଲାଇ ୧୬ ତାରିଖରେ ଭିଡିଓ କନ୍ଫରେନ୍ସିଙ୍ଗ ଜରିଆରେ ଗୁଜରାଟରେ ରେଳପଥର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ଗୁଜରାଟ ସାଇନ୍ସ ସିଟିରେ ଆକ୍ୱାଟିକ୍ସ ଓ ରୋବୋଟିକ୍ସ ଗ୍ୟାଲେରି ଏବଂ ନେଚର ପାର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ।
ଏହି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନୂଆକରି ପୁନଃ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଗାନ୍ଧିନଗର ରାଜଧାନୀ ରେଳଷ୍ଟେସନ, ଗଜ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ତଥା ବିଦ୍ୟୁତିକୃତ ମେହସାଣା-ବରେଠା ଲାଇନ ଓ ନୂଆକରି ବିଦ୍ୟୁତିତିକରଣ ହୋଇଥିବା ସୁରେନ୍ଦ୍ରନଗର-ପିପାଭାବ ସେକ୍ସନ ସାମିଲ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି ନୂଆ ଟ୍ରେନ ଯଥା ଗାନ୍ଧିନଗର ରାଜଧାନୀ-ବାରାଣସୀ ସୁପରଫାଷ୍ଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଓ ଗାନ୍ଧିନଗର ରାଜଧାନୀ ଓ ବରେଠା ମଧ୍ୟରେ ମେମୁ ସର୍ଭିସ୍ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଚଳାଚଳକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ।
ଗାନ୍ଧିନଗର ରାଜଧାନୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃ ବିକାଶ
ଗାନ୍ଧିନଗର ରାଜଧାନୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନର୍ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସମ୍ପାଦନ ହୋଇଛି । ଏହି ଷ୍ଟେସନରେ ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଭଳି ବିଶ୍ୱ ଶ୍ରେଣୀୟ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଏକ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଅନୁକୂଳ ଷ୍ଟେସନ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ସେହି ଅନୁସାରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟିକେଟ ବୁକିଙ୍ଗ କାଉଣ୍ଟର, ର୍ୟାମ୍ପ, ଲିଫ୍ଟ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପାର୍କିଙ୍ଗ ସ୍ଥଳୀ ଆଦିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସମଗ୍ର କୋଠାର ଡିଜାଇନ ଗ୍ରିନ ବିଲଡିଙ୍ଗ ରେଟିଙ୍ଗ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବାହ୍ୟ ସମ୍ମୁଖରେ ୩୨ ଥିମ ଭିତ୍ତିକ ଦୈନିକ ଥିମ ଆଧାରିତ ଆଲୋକମାଳାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ପଞ୍ଚତାରକା ହୋଟେଲ ବି ରହିବ ।
ମାହେସାଣା-ବରେଠା ଗଜ୍ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଓ ବିଦୁ୍ୟତିକରଣ ବ୍ରଡ୍ ଗଜ୍ ଲାଇନ୍ (ବଡ଼ନଗର ଷ୍ଟେସନ ସହ)
୫୫ କିଲୋମିଟରର ମାହେସାଣା-ବରେଠା ଗଜ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟ ୨୯୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିଦୁ୍ୟତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ହୋଇଛି । ଏହାର ମୋଟ ୧୦ଟି ଷ୍ଟେସନ ରହିଛି ଏବଂ ତତସହିତ ୪ଟି ନୂଆ ବିକଶିତ ଷ୍ଟେସନ ବିଲଡିଙ୍ଗ ରହିଛି ଯଥା ବିଶନଗର, ବଡ଼ନଗର, ଖେରାଲୁ ଏବଂ ବରେଠା । ଏହି ସେକ୍ସନରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନ ହେଉଛି ବଡ଼ନଗର, ଯାହା କି ବଡ଼ନଗର - ମୋଧେରା - ପଟାନ ହେରିଟେଜ ସର୍କିଟ ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ବଡ଼ନଗର ଷ୍ଟେସନ ବିଲଡିଙ୍ଗକୁ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ପଥର ଖୋଦେଇ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଛି, ଓ ସଂଲଗ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପ ଭାବେ ସଜାଯାଇଛି । ବଡ଼ନଗର ଏବେ ଏକ ବ୍ରଡ ଗଜ ଜରିଆରେ ସଂଯୋଗ ହେବ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଓ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ ଏହି ସେକ୍ସନରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଚଳାଚଳ କରିପାରିବ ।
ସୁରେନ୍ଦ୍ରନଗର - ପିପାଭାବ ସେକ୍ସନର ବିଦୁ୍ୟତୀକରଣ
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ମୋଟ ୨୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଶେଷ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଟ୍ରାକ୍ସନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନ କରି ପାଲନପୁର, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଓ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପିପାଭାବ ବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ମାଲ ପରିବହନ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ବିରମଗାମ ଓ ସୁରେନ୍ଦ୍ରନଗର ୟାର୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ଭିଡ଼କୁ କମାଇବ, କାରଣ ଲୋକୋ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଅଟକକୁ ଏଡ଼ାଯାଇ ପାରିବ ।
ଆକ୍ୱାଟିକ୍ସ ଗ୍ୟାଲେରି
ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସାର୍ବଜନିକ ଆକ୍ୱାଟିକ୍ସ ଗ୍ୟାଲେରିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଟ୍ୟାଙ୍କ ରହିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଜଳଜୀବ ପ୍ରଜାତି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ଏଥିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଟ୍ୟାଙ୍କ ସାମିଲ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ସାର୍କ ରହିଛି । ସେଠାରେ ଏକ ୨୮ ମିଟରର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମାର୍ଗ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହା ଏକ ଅନନ୍ୟ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ରୋବୋଟିକ୍ସ ଗ୍ୟାଲେରି
ଏହି ରୋବୋଟିକ୍ସ ଗ୍ୟାଲେରି ବିଶେଷକରି ରୋବୋଟିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଏକ ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ ଗ୍ୟାଲେରି, ଯାହା ଏଠାରେ ଆସିବାକୁ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ରୋବୋଟିକ୍ସର ନିରନ୍ତର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ପରିଚୟ କରାଇବା ଲାଗି ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହାର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମର ରୋବୋଟର ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରତିକୃତି ଲଗାଯାଇଛି । ଏହି ଗ୍ୟାଲେରିରେ ଅନନ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଭାବେ ଏକ ରିସେପସନ ହୁ୍ୟମାନଏଡ ରୋବୋଟ ରହିଛି, ଯାହା ଖୁସି, ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ଦୀପନା ଭଳି ଭାବନା ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଏଠାରେ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥାଏ । ଏହି ଗ୍ୟାଲେରିର ବିଭିନ୍ନ ଚଟାଣରେ ପୃଥକ ପୃଥକ କ୍ଷେତ୍ରର ରୋବୋଟ ରଖାଯାଇଛି, ଯାହା ଚିକିତ୍ସା, କୃଷି, ମହାକାଶ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ଆପ୍ଲିକେସନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ।
ନେଚର ପାର୍କ
ଏହି ପାର୍କରେ ମିଷ୍ଟ ଗାର୍ଡେନ, ଚେସ ଗାର୍ଡେନ, ସେଲଫି ପଏଣ୍ଟ, ସ୍କଲପଚର ପାର୍କ ଏବଂ ଏକ ଆଉଟଡୋର ଗୋଲକଧନ୍ଦା ସହିତ ଅନେକ ସୁନ୍ଦର ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି । ଏଥିରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ ହୋଇଥିବା ମଜାଦାର ଗୋଲକଧନ୍ଦା ବି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପାର୍କରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସୂଚନାରେ ଭରପୂର ପୁରାତନ ମ୍ୟାମଥ, ଟେରର ବାର୍ଡ, ସେବର ଟୁଥ ଲାୟନ ଭଳି ବିଲୁପ୍ତ ପଶୁଗୁଡ଼ିକର ବିଭିନ୍ନ ମୂର୍ତ୍ତି ମଧ୍ୟ ନଜର ଆସିବ ।