প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জুলাই ১৬তা গুজরাত্তা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাগনি অমসুং জাতিদা কত্থোক্কনি
পি.এম.না গুজরাত সাইন্স সিতীদা এক্বাতিক্স এন্দ রোবোতিক্স গেকরী অমসুং নেচর পার্কসু শঙ্গাগনি
14 JUL 2021 6:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা জুলাই ১৬তা গুজরাত্তা মরু ওইবা রেলৱেজকী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাগনি অমসুং জাতিদা কত্থোক্কনি। মহাক্না থৌরম অদুদা গুজারতকী সাইন্স সিতীদা লৈবা এক্বাতিক্স এন্দ রবোতিক্স গেলরী অমসুং নেচর পার্কসু শঙ্গাগনি।
রেলৱেজ প্রোজেক্তশিং অসিদা নৌনা অমুক হন্না দিবেলপ তৌবা গান্ধিনগর কেপিতেল রেলৱেজ স্তেসন, গেজ ওন্থোক্লবা অমদি ইলেক্ত্রিফাইদ তৌরবা মহেসানা – ভরেথা লাইন, অমসুং নৌনা ইলেক্ত্রিফাইদ তৌরবা সুরেন্দ্রনগর – পিপাভাব সেক্সন য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা ত্রেন অনি হায়বদি গান্ধিনগর কেপিতেল – বারানসী সুপরফাস্ত এক্সপ্রেস অমসুং গান্ধিনগর কেপিতেল অমদি বরেথাগী মরক্তা এম.ই.এম.য়ু. সর্ভিস ত্রেন অসিসু লমথাগনি।
গান্ধিনগর কেপিতেল রেলৱেজ স্তেসন অমুক হন্না দিবেলপ তৌবা
গান্ধিনগর কেপিতেল রেকৱে স্তেসন অপগ্রেদেসন তৌবদা লুপা করোর ৭১ চংখি। স্তেসন অসিদা মোদর্ন এয়রপোর্তশিংগা থাক মান্নবা মালেমগী থাক্কী খুদোংচাবশিং য়াওহনখি। অখন্নবা তিক্কেৎ বুকিং কাউন্তর, রেম্পশিং. লিফশিং, দেদিকেতেদ পার্কিং স্পেস অসিনচিংবা য়াওহন্দুনা স্তেসন অসি মীমান্নদ্রবশিংদা খুদোংচানবা মওংদা স্পেসিএল কিয়র পীখি। অপুনবা বিল্দিং অসি গ্রীন বিল্দিং রেতিংগী ফীচরশিংগা লোইননা দিজাইন তৌখি। স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত এক্সতর্নেল ফেকেদ অসিদা থিম ৩২গা লোইননা লাইৎনিংদা য়ুম্ফম ওইবা দেলী থিম য়াওগনি। স্তেসন অসিদা ফাইব স্তার হোতেল অমসু লৈগনি।
মহেসানা – ভরেথা গেজ কনভর্তেদ কম ইলেক্ত্রিফাইদ ব্রোদ গেজ লাইন (বদনগর স্তেসন য়াওনা)
মহেসানা – কি.মি. ৫৫গী ভরেথা গেজ কনভর্জনদা লুপা করোর ২৯৩ লোইননা ইলেক্ত্রিফিকেসনগী থবক্তা লুপা করোর ৭৪ চংনা লোইশিনখি। মসিদা নৌনা শেমগৎপা স্তেসন বিল্দিং মরি মমিং ওইনা পাল্লবদা বিসনগর, বদনগর, খেরালু অমসুং বরেথাগা লোইননা পুন্না স্তেসন তরা লৈ। সেক্সন অসিগী মরু ওইনা স্তেসন অমদি বদনগরনি হায়রিবা অসি বদনগর –মোধেরা – পত হেরিতেজ সির্কিৎকী মখাদা দিবেলপ তৌখিবনি। বগনগর স্তেসন বিল্দিং অসি নুংদা হক্তুনা নীংথিনা দিজাইন তৌখি অমসুং সর্ক্যুলেতিং এরিয়া অসিদা লেন্দস্কেপিং য়াওরি। বদনগর অসি ব্রোদ এজ লাইন অমগী খুত্থাংদা হৌজিক কন্নেক্ত তৌরগনি অমসুং পেসেঞ্জর অমদি পোৎচৈ পুবা ত্রেনশিংনা সেক্সন অসিদা অপনবা লৈতনা চেল্লগনি।
সুরেন্দ্রনগরগী ইলেক্ত্রিফিকেসন– পীপাভাব সেক্সন
প্রোজেক্ত অসি পুন্না লুপা করোর ২৮৯ চংনা লোইশিনখি। প্রোজেক্ত অসিনা পালনপুর, অহমদাবাদ অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ শরুকশিংগা পীপাভাব পোর্ত ফাওবা ত্রেক্সন হোংবা তৌদনা ফ্রৈৎ মুফমেন্ত লেপ্তনা ফংহল্লগনি। মসিনা অহমদাবাদ, বিরমগাম অমসুং সুরেন্দ্রনগর ৱার্দশিং অসি লোকো হোংদোকপগী দিতেন্সনশিং লৈতবনা মরম ওইরগা চীনবা হন্থহল্লগনি।
এক্বাতিক্স গেলরী
স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত পব্লিক এক্বাতিক্স গেলরী অসিদা মালেমগী মরু ওইবা শার্কশিং য়াওবা মপুং ওইবা তেঙ্ক অমগা লোইননা মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগী এক্বাতিক স্পেসিসশিংদা চনবশিংগী তোঙান তোঙানবা দেদিকেতেদ তেঙ্কশিং য়াওরি। মসিদা মিতর ২৮ শাংবা তোপ-তোপ্পা ৱাকৱে তন্নেল অমনা তোপ-তোপ্পা এক্সপরিয়েন্সসু ফংহল্লি।
রোবোতিক্স গেলরী
রোবোতিক্স গেলরী অসিদা লেপ্তনা খুমাং চাউশিল্লিবা রোবোতিক্সকী লম অসি ভিজিতরশিংনা এক্সপ্লোর তৌনবা ফম্পাক অমা পীগদবা রোবোতিক তেক্নোলোজীশিংগী ফ্র্তিয়রশিং উৎথোক্নবা ইন্তরেক্তিব গেলরী অমনি। চংফমদা ত্রান্সফোর্মর রোবোতকা চপ মান্নবা অচৌবা রেপ্লিকা অমা লৈ। গেলরী অসিগী তোপ-তোপ্পা পুক্নিং চিংশিন্নীংঙাই ওইবা অসি নুংঙাইবা, অঙকপা অমসুং হরাওবা অসিগুম্বা ইহুলশিং ফোঙদোকপা ঙম্বা রিসেপ্সন হ্যুমেনোইদ রোবোৎ অমনা বিজিতরশিংগা ৱারী শানবা য়াবা অসিনা ওইরি। তোঙান তোঙানবা লমশিংদগী রোবোৎশিং গেলরী অসিগী তোঙান তোঙানবা ফ্লোরশিংদা থম্লি মদিনা মেদিসিন, এগ্রিকলচর, স্পেস, দিফেন্স অমসুং নুংতিগী পুন্সিদা শিজিন্নবা দোমেনশিংগী এপ্লিকেসনশিং দেমোনস্ত্রেৎ তৌরি।
নেচর পার্ক
পার্কাসিদা মিস্ত গার্দেন, চেস গার্দেন, সেল্ফি পোইন্তশিং, স্কল্পচর পার্ক অমসুং আউতদোর মেজ অসিগুম্বা নীংথিজরবা ফীচর কয়া য়াওরি। মসিদা অঙাংশিংগীদমক্তা দিজাইন তৌবা পুক্নিং চিংশিন্নীংঙাই ওইবা লেবীরিন্থশিংসু য়াওরি। পার্ক অসিদা মমোথ, তেরর বর্দ, সেবর তুৎ লায়ন অসিগুম্বা মুৎখ্রবা শা-ঙাশিং সাইন্তিফিক ওইবা ইফোর্মেসনশিংগা লোইননা মখোয়গী তোঙান তোঙানবা স্কল্চরশিংসু থম্লি।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate and dedicate to the nation multiple projects in Gujarat on 16th July
PM to also inaugurate Aquatics & Robotics Gallery and Nature Park in Gujarat Science City
14 JUL 2021 6:43PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate and dedicate to the nation several key projects of the Railways in Gujarat on 16th July, 2021 via video conferencing. He will also inaugurate the Aquatics and Robotics Gallery, and Nature Park in Gujarat Science City during the event.
The Railway projects include the newly redeveloped Gandhinagar Capital Railway station, gauge converted cum electrified Mahesana – Varetha line, and the newly electrified Surendranagar – Pipavav section.
The Prime Minister will also flag off two new trains i.e Gandhinagar Capital – Varanasi Superfast Express and MEMU service trains between Gandhinagar Capital and Varetha.
Redevelopment of Gandhinagar Capital Railway Station
The upgradation of Gandhinagar Capital Railway station has been done at a cost of Rs 71 crore. The Station has been provided with world class amenities, at par with modern airports. Special Care has been taken to make it a Divyang friendly station by providing it with a special ticket booking counter, ramps, lifts, dedicated parking space etc. The complete building is designed and provided with Green Building rating features. The state-of-the-art external façade will have daily theme based lighting with 32 themes. The station will also house a five star hotel.
Mahesana – Varetha gauge converted cum electrified broad gauge line (including Vadnagar station)
The Mahesana – Varetha Gauge conversion of 55 km has been completed at a cost of Rs 293 crores alongwith the electrification work at a cost of Rs. 74 crores. It has a total of ten stations with four newly developed station buildings viz. Visnagar, Vadnagar, Kheralu & Varetha. A major station on this section is Vadnagar, which has been developed under Vadnagar – Modhera – Patan Heritage Circuit. Vadnagar station building has been designed aesthetically using stone carvings, and the circulating area has been provided with landscaping. Vadnagar will now get connected through a broad gauge line and passenger and goods trains can now be run seamlessly on this section.
Electrification of Surendranagar – Pipavav Section
The project has been completed at a total cost of Rs 289 crores. The project will provide seamless freight movement from Palanpur, Ahmedabad and other parts of country upto Pipavav Port without any change of traction. It will also decongest Ahmedabad, Viramgam and Surendranagar Yards due to avoidance of detentions for loco change over.
Aquatics Gallery
The state-of-the-art public Aquatics Gallery consists of different tanks dedicated to aquatic species belonging to different regions of the world along with a main tank consisting of major sharks from across the world. There is also a 28-meter unique walkway tunnel, providing a unique experience.
Robotics Gallery
The Robotics Gallery is an interactive gallery showcasing the frontiers of robotic technologies, which would provide a platform for the visitors to explore the ever-advancing field of robotics. At the entrance there is a gigantic replica of the Transformer robot. A unique attraction in the gallery is a reception humanoid robot that communicates with visitors alongside expressing emotions such as joy, surprise and excitement. Robots from different fields are placed on different floors of the gallery that demonstrate applications in domains such as medicine, agriculture, space, defence, and use in everyday life.
Nature Park
The Park includes several picturesque features like a Mist Garden, Chess Garden, Selfie Points, Sculpture Park and an outdoor maze. It also includes interesting labyrinths designed for children. The park also contains various sculptures of extinct animals such as Mammoth, Terror Bird, Saber Tooth Lion replete with scientific information.