Prime Minister's Office
PM interacts with the beneficiaries of ‘Digital India’
Digitally empowered youth will make this decade 'India's Techade': PM
Digital India is the instrument of AatmaNirbhar Bharat: PM
Digital India means fast profit, full profit, Digital India means minimum government, maximum governance: PM
India’s digital solutions during the Corona period have attracted global attention: PM
Rs 1.35 lakh crore deposited in the account of more than 10 crore farmer families: PM
Digital India has realized the spirit of One Nation - One MSP: PM
01 JUL 2021 1:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the beneficiaries of ‘Digital India’ today through video conference, on the occasion of ‘Digital India’ completing six years since its launch. The Union Minister of Electronics and IT Shri Ravi Shankar Prasad and MoS for Education Shri Sanjay Shamrao Dhotre were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said India has shown both passion for innovation and ability to adopt those innovations rapidly. Digital India is the resolve of India. Digital India is the instrument for AatmaNirbhar Bharat. Digital India is a manifestation of a strong Indian that is emerging in the 21st Century. The Prime Minister evoked his mantra of Minimum Government – Maximum Governance and explained how Digital India is empowering the common citizen by reducing the gap between government and people, system and facilities, problems and solutions. He gave an example of how Digilocker helped millions of people especially during the pandemic. School certificates, medical documents and other important certificates were stored digitally across the nation. He said the services like getting a driving license, birth certificate, paying electricity bill, paying water bill, filing income tax return, etc have become fast and convenient and, in villages, e Common Service Centres (CSCs) are helping the people. It is through Digital India, initiatives like One Nation One Ration Card are realized. He commended the Supreme Court for asking all the states to implement the initiative in the respective states.
The Prime Minister expressed satisfaction over how Digital India has changed the lives of the beneficiaries. He noted the benefits of Svanidhi Scheme and solving the problem of lack of security of ownership through Swamitva scheme. He also mention e-Sanjivini scheme with regard to remote medicine and informed that work is on for an effective platform under National Digital Health Mission
The Prime Minister said the digital solutions that India has prepared in the Corona period are a topic of discussion and attraction all over the world today. One of the world's largest digital contact tracing app, Aarogya Setu has helped a lot in preventing corona infection. He added that many countries have also shown interest in India's COWIN app for vaccination. Having such a monitoring tool for the process of vaccination is a proof of our technical proficiency.
The Prime Minister said Digital India means opportunity for all, facility for all, participation of all. Digital India means everyone's access to the government system. Digital India means a transparent, non-discriminatory system and an attack on corruption. Digital India means saving time, labor and money. Digital India means fast profit, full profit. Digital India means minimum government, maximum governance.
The Prime Minister said that the Digital India campaign has helped the country during the Corona period. At a time when developed countries were unable to send aid money to their citizens due to the lockdown, India was sending thousands of crores of rupees directly to the bank accounts of the people. Digital transactions have brought an unprecedented change in the lives of farmers. Under the PM Kisan Samman Nidhi, Rs 1.35 lakh crore have been deposited directly into the bank account of more than 10 crore farmer families. Digital India has also realized the spirit of One Nation, One MSP.
The Prime Minister said a lot of emphasis is being made on the scale and speed at which the infrastructure for Digital India is being made. He added that through 2.5 lakh Common Service Centres Internet had reached remote areas. Under Bharat Net scheme, work is underway on a mission mode to bring broadband internet to the villages. Through PM WANI, access points are being created so that rural youth can connect with high-speed internet for better services and education. Affordable tablets and digital devices are being offered to students across the nation. Production Linked Subsidies are being offered to electronic companies to realise this goal. In the last 6-7 years due to Digital India, around Rs. 17 lakh crore has been transferred in the bank accounts of beneficiaries under various schemes.
The Prime Minister said this decade is going to greatly enhance India's capabilities in digital technology, India's share in the global digital economy. 5G technology will bring significant changes in the world, and India is preparing for that. He believed that the youth will continue to take you to new heights due to Digital Empowerment. These will help in making this decade as 'India's Techade'.
During interaction with the Prime Minister, Ms Suhani Sahu a student from Balrampur, Uttar Pradesh shared her experiences with DIKSHA App and how it was useful for her education during lockdown. Shri Prahlad Borghad from Hingoli, Maharashtra shared how he got a better price and saved cost on transportation through e-NAM App. Shri Shubbam Kumar from a village near Nepal border in East Champaran, Bihar shared his experience with the Prime Minister how he was able to help his grandmother consult the doctor through the e-Sanjeevani app without the need to go all the way to Lucknow. Dr Bhupender Singh from Lucknow who provided the consultation through the e-Sanjeevani app to the family shared his experiences how it is easy to provide consultation through the app. The Prime Minister also wished him on the occasion of Doctors Day and promised him that the e-sanjeevani App would be improved further with better facilities.
Ms Anupama Dubey from Varanasi, Uttar Pradesh shared her experiences on selling traditional silk sarees through Mahila e-Haat and she also explained how she uses latest technology like digital pad and stylus to make new designs for silk sarees. Shri Hari Ram, a migrant now living in Dehradun, Uttarakhand was excited in sharing his experience of getting rations easily through One Nation One Ration. Shri Mehar Dutt Sharma from Dharampur, Himachal Pradesh shared his experiences how e-stores in Common Service Centres helped him in buying products from his remote village without travelling to nearby towns. Smt Najmeen Shah a street vendor from Ujjain, Madhya Pradesh said how PM Svanidi Yojana helped her to economically comeback after the pandemic. Smt Wandamaphi Syiemlieh, a KPO employee from Meghalaya, said that she is very grateful for the India BPO Scheme as she was able to work in a very secure environment during the COVID-19 pandemic.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ ৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত-বিনিময়
ডিজিটেলী সবল যুৱ সমাজে এই দশকক ‘ভাৰতৰ প্ৰযুক্তি’ ৰ অৰ্থে কৰি তুলিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া হৈছে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সাধনীঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ অৰ্থ হৈছে দ্ৰুত লাভ, সম্পূৰ্ণ লাভ, ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ অৰ্থ হৈছে ন্যূনতম চৰকাৰ, সৰ্বাধিক প্ৰশাসনঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত ভাৰতৰ ডিজিটেল সমাধানসমূহে বৈশ্বিক মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
১০ কোটিৰো অধিক কৃষক পৰিয়ালৰ একাউন্টত ১.৩৫ লাখ কোটি টকা জমা হয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই ওৱান নেশ্যন-ওৱান এমএছপিৰ উদ্দীপনা বাস্তৱায়িত কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
01 JUL 2021 1:18PM by PIB Guwahati
আজি ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ ৰ শুভাৰম্ভৰ ছয় বছৰ পূৰ্তি উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ ৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় ইলেকট্ৰনিক্স আৰু আইটি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰবি শংকৰ প্ৰসাদ আৰু শিক্ষা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী সঞ্জয় শমৰাও ধোত্রেও উপস্থিত থাকে।
এই কাৰ্য্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, এই উদ্ভাৱনসমূহ ক্ষীপ্ৰতাৰে অভিযোজনাত ভাৰতে উদ্ভাৱন আৰু সামৰ্থ্য উভয়তে ইচ্ছা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া হৈছে ভাৰতৰ সংকল্প। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া হৈছে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সাধনী। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া হৈছে এজন শক্তিশালী ভাৰতীয়ৰ অভিব্যক্তি যাৰ ২১ শতিকাত বৰ্ধন ঘটিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেখেতৰ ন্যূনতম চৰকাৰ- সৰ্বাধিক প্ৰশাসনৰ মন্ত্ৰ দোহাৰে আৰু ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই কিদৰে চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণ, ব্যৱস্থা আৰু সুবিধা, সমস্যা আৰু সমাধানৰ মাজৰ ব্যৱধান হ্ৰাস কৰি সাধাৰণ জনতাক সবলীকৰণ কৰিছে তাৰ ব্যাখ্যা আগবঢ়ায়। তেখেতে বিশেষকৈ মহামাৰীটোৰ সময়ছোৱাত ডিজিলকাৰে কিদৰে কেইবা নিযুত লোকক সহায় আগবঢ়াইছে, তাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰখনতে বিদ্যালয়ৰ প্ৰমাণপত্ৰ, চিকিৎসা সম্পৰ্কীয় নথি আৰু আন গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰমাণপত্ৰসমূহ ডিজিটেলী মজুত কৰা হয়। তেখেতে কয়, ড্ৰাইভিং লাইচেন্স, জন্মৰ প্ৰমাণ পত্ৰ লাভ, বিদ্যুতৰ বিল পৰিশোধ, পানীৰ বিল পৰিশোধ, আয় কৰ ফাইলিং ইত্যাদিৰ দৰে সেৱাসমূহ ক্ষীপ্ৰ আৰু সুবিধাজনক হৈ উঠে আৰু গাঁৱসমূহত ই কমন চাৰ্ভিছ চেন্টাৰ (CSC) সমূহে জনসাধাৰণক সহায় আগবঢ়ায়। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তেই ওৱান নেশ্যন ওৱান ৰেচন কাৰ্ডৰ দৰে পদক্ষেপৰাজি বাস্তৱায়িত হৈ উঠে। সৰ্বোচ্চ ন্যায়ালয়ে সকলো ৰাজ্যকে সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যত এই পদক্ষেপ ৰূপায়ণৰ অৰ্থে আহ্বান জনোৱা কাৰ্য্যক তেখেতে প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই হিতাধিকাৰীসকলৰ জীৱন যাত্ৰা সলনি কৰি পেলোৱাক লৈ সন্তোষ ব্যক্ত কৰে। তেখেতে স্বনিধি আঁচনিৰ লাভা-লাভসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু স্বামিত্ব আঁচনিৰ জৰিয়তে মালিকীস্বত্বৰ সুৰক্ষাহীনতাৰ সমস্যা সমাধানৰ কথা কয়। তেখেতে তদুপৰি প্ৰত্যন্ত মেডিচিন সন্দৰ্ভত ই-সঞ্জীৱনী আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল স্বাস্থ্য অভিযানৰ অধীনত এটি ফলপ্ৰসূ মাধ্যমৰ অৰ্থে অব্যাহত থকা কাৰ্য্যকলাপৰ কথা অৱগত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত ভাৰতে প্ৰস্তুত কৰি উলিওৱা ডিজিটেল সমাধানসমূহ আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে আলোচনা আৰু আকৰ্ষণৰ বিষয় হৈ পৰিছে বুলি কয়। বিশ্বখনৰ অন্যতম সৰ্ববৃহৎ কনটেক্ট ট্ৰেচিং এপ আৰোগ্য সেতুৱে ক’ৰোনাৰ সংক্ৰমণ প্ৰতিহতকৰণত বহু পৰিমাণে সহায় আগবঢ়াইছে। তেখেতে লগতে কয় যে বহু ৰাষ্ট্ৰই তদুপৰি টিকাদানৰ অৰ্থে ভাৰতৰ ক’উইন এপৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। টিকাদানৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ অৰ্থে এনে এটা নিৰীক্ষণ আহিলা হৈছে আমাৰ কাৰিকৰী কুশলতাৰ প্ৰমাণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ অৰ্থ হৈছে সকলোৰে বাবে সুযোগ, সকলোৰে বাবে সুবিধা, সকলোৰে অংশগ্ৰহণ। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ অৰ্থ হৈছে চৰকাৰী ব্যৱস্থাটোত সকলোৰে অংশগ্ৰহণ। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ অৰ্থ হৈছে এটা স্বচ্ছ, অ-বৈষম্যমূলক ব্যৱস্থা আৰু দুৰ্নীতিৰ ওপৰত এটা আঘাত। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ অৰ্থ হৈছে সময়, শ্ৰম আৰু ধনৰ ৰাহি। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ অৰ্থ হৈছে দ্ৰুত লাভ, সম্পূৰ্ণ লাভ। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ অৰ্থ হৈছে ন্যূনতম চৰকাৰ, সৰ্বাধিক প্ৰশাসন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানে দেশখনক সহায় কৰিছে। যি সময়ত উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহে লকডাউনৰ বাবে তেওঁলোকৰ নাগৰিকলৈ সাহাৰ্য্যৰ ধন প্ৰেৰণ কৰিবলৈ অসমৰ্থ হৈছিল, সেই সময়ত ভাৰতে নাগৰিকৰ বেংক একাউন্টলৈ পোনপটীয়াকৈ হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা প্ৰেৰণ কৰিছিল। ডিজিটেল লেন-দেনে কৃষকসকলৰ জীৱনত অভূতপূৰ্ব পৰিৱৰ্তন সাধন কৰে। পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত, ১০ কোটিৰো অধিক কৃষক পৰিয়ালৰ একাউন্টত ১.৩৫ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াভাৱে জমা কৰা হয়। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই তদুপৰি ওৱান নেশ্যন, ওৱান এমএছপিৰ উদ্দীপনা বাস্তৱায়িত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাবে মাত্ৰাধিক আৰু ক্ষীপ্ৰতাৰে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা যায়। তেখেতে লগতে কয় যে ২.৫ লাখ কমন চাৰ্ভিছ চেন্টাৰৰ জৰিয়তে গাঁওসমূহত ইন্টাৰনেট উপলব্ধ হৈ পৰে। ভাৰত নেট আঁচনিৰ অধীনত, গাঁওসমূহত ব্ৰডবেণ্ড ইন্টাৰনেট উপলব্ধ কৰিবলৈ মিছন ম’ডত কাম অব্যাহত ৰখা হৈছে। PM WANI ৰ জৰিয়তে সুগম কেন্দ্ৰ গঢ়ি তোলা হৈছে যাৰ জৰিয়তে গ্ৰামাঞ্চলৰ যুৱ সমাজে উন্নতৰ সেৱা আৰু শিক্ষাৰ অৰ্থে অধিক-গতিৰ ইন্টাৰনেটৰে সংযোজিত হ’ব পাৰিছে। সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকললৈ সাশ্ৰয়ী টেবলেট আৰু ডিজিটেল ডিভাইচসমূহ আগবঢ়োৱা হৈছে। এই লক্ষ্য বাস্তৱায়িতকৰণৰ অৰ্থে ইলেকট্ৰনিক কোম্পানীসমূহলৈ প্ৰডাকশ্যন লিংকড চাবচিটি আগবঢ়োৱা হৈছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাবে, যোৱা ৬-৭ বছৰত, ভিন্ন আঁচনিৰ অধীনত হিতাধিকাৰীসকলৰ বেংক একাউন্টলৈ প্ৰায় ১৭ লাখ কোটি টকা হস্তান্তৰিত কৰা যায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ডিজিটেল প্ৰযুক্তিত ভাৰতৰ সামৰ্থ্য, বৈশ্বিক ডিজিটেল অৰ্থনীতিত ভাৰতৰ শ্বেয়াৰ বৰ্ধনৰ লক্ষ্যৰে এই দশকটো আগবাঢ়িছে। ৫জি প্ৰযুক্তিয়ে বিশ্বখনত লক্ষ্যণীয় পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব আৰু ভাৰত ইয়াৰ বাবে সাজু হৈ আছে। তেখেতৰ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰি কয় যে ডিজিটেল সবলীকৰণৰ বাবে যুৱ সমাজে ইয়াক নতুন শিখৰত আৰোহণ কৰাব। ই এই দশকটো ‘ভাৰতৰ প্ৰযুক্তি’ ৰ অৰ্থে কৰি তোলাত সহায় আগবঢ়াব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে মত-বিনিময়ত, উত্তৰ প্ৰদেশৰ বলৰামপুৰৰ ছাত্ৰী শ্ৰীমতী সুহানী চাহুৱে দীক্ষা এপৰে তেওঁৰ অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰে আৰু লকডাউনৰ সময়ছোৱাত তেওঁৰ শিক্ষাৰ অৰ্থে ই কিদৰে সহায়ক হৈ উঠিছিল, সেই কথা কয়। মহাৰাষ্ট্ৰৰ হিঙ্গোলিৰ শ্ৰী প্ৰহ্লাদ বোৰঘাদে ই-নাম এপৰ জৰিয়তে কিদৰে তেওঁ এটা উচিত মূল্য লাভ আৰু পৰিবহণ ব্যয় ৰাহি কৰিছিল, সেই কথা কয়। বিহাৰৰ পূব চম্পাৰণৰ নেপাল সীমান্তৱৰ্তী এখন গাঁৱৰ বাসিন্দা শ্ৰী শুভম কুমাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক তেওঁ কিদৰে লক্ষ্ণৌলৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অবিহনেই ই-সঞ্জীৱনী এপৰ জৰিয়তে চিকিৎসকৰপৰা পৰামৰ্শ গ্ৰহণত তেওঁৰ আইতাকক সহায় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, সেই কথা ব্যক্ত কৰে। ই-সঞ্জীৱনী এপৰ জৰিয়তে পৰিয়াললৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা লক্ষ্ণৌৰ ডাঃ ভূপেন্দৰ সিঙে এই এপটোৰ জৰিয়তে পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱাটো যে সুবিধাজনক, সেই অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তদুপৰি তেওঁক চিকিৎসক দিৱসৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু উন্নতৰ সা-সুবিধাৰে ই-সঞ্জীৱনী এপটোৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰা হ’ব বুলি তেওঁক আশ্বাস প্ৰদান কৰে।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীৰ শ্ৰীমতী অনুপমা ডুবেয়ে মহিলা ই-হাটৰ জৰিয়তে পৰম্পৰাগত ছিল্কৰ শাৰী বিক্ৰীৰ অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰে আৰু কিদৰে নতুন ডিজাইনৰ ছিল্কৰ শাৰী প্ৰস্তুতৰ অৰ্থে ডিজিটেল পেড আৰু ষ্টাইলাছৰ দৰে শেহতীয়া প্ৰযুক্তিসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিছে, সেই সন্দৰ্ভত ব্যাখ্যা আগবঢ়ায়। ওৱান নেশ্যন ওৱান ৰেচন কাৰ্ডৰ জৰিয়তে সহজেই ৰেচন লাভৰ অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰি বৰ্তমান উত্তৰাখণ্ডৰ দেৰাদুনৰ বাসিন্দা অভিবাসী শ্ৰী হৰি ৰাম অভিভূত হৈ পৰে। হিমাচল প্ৰদেশৰ ধৰমপুৰৰ বাসিন্দা শ্ৰী মেহাৰ দত্ত শর্মাই কিদৰে সমীপৱৰ্তী চহৰলৈ নোযোৱাকৈয়ে তেওঁৰ প্ৰত্যন্ত গাঁৱৰপৰা দ্ৰব্য ক্ৰয় কৰাত কমন চাৰ্ভিছ চেন্টাৰৰ ই-ষ্ট’ৰে সহায় আগবঢ়াইছিল, সেই অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰে। মধ্য প্ৰদেশৰ উজ্জয়িনীৰ পদপথৰ ব্যৱসায়ী শ্ৰীমতী নাজমিন শ্বাহে মহামাৰীটোৰ পাছত আৰ্থিকভাৱে পুনৰ স্বচ্ছল হৈ উঠাত পিএম স্বনিধি যোজনাই কিদৰে তেওঁক সহায় কৰিলে, সেই কথা কয়। মেঘালয়ৰ কেপিঅ’ কৰ্মচাৰী শ্ৰীমতী ওয়াণ্ডামাপি চিয়েমিলিহে কয় যে তেওঁ ভাৰত বিপিঅ’ আঁচনিখনৰ বাবে অতিশয় কৃতজ্ঞ কিয়নো ইয়াৰ জৰিয়তেই তেওঁ ক’ভিড-১৯ মহামাৰীটোৰ সময়ছোৱাত এটা অতিশয় সুৰক্ষিত পৰিবেশত কাম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল।