Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Nation
07 JUN 2021 7:49PM by PIB Delhi
Namaskar my dear countrymen! Our fight against the second wave of Corona is still on. Like many countries of the world, India too has gone through a lot of pain during this fight. Many of us have lost our relatives and acquaintances. My deepest condolences to all such families.
Friends,
This is the biggest pandemic and tragedy in the last 100 years. The modern world had neither seen nor experienced such a pandemic. Our country has fought together on many fronts against such a massive global pandemic. From building a Covid hospital to increasing the number of ICU beds, from making ventilators in India to creating a huge network of testing labs, a new health infrastructure has been created in the country in the last one-and-a-half years. The demand for medical oxygen in India during the second wave increased unexpectedly in the months of April and May. Never in the history of India has the need for medical oxygen been felt in such quantity. Efforts were made on a war footing to meet this demand. The entire machinery of the government was engaged. Oxygen rails were deployed, Air Force planes were used and the Navy was deployed. The production of liquid medical oxygen was increased by more than 10 times in a very short time. Every effort was made to get whatever could be available from any part of the world. Similarly, the production of essential medicines was increased manifold and no stone was left unturned to bring them from wherever they were available abroad.
Friends,
The most effective weapon in the fight against an invisible and mutating enemy like Corona is the Covid protocol, the use of a mask, the distance of two yards, and adherence to all other precautions. The vaccine is like a protective shield for us in this fight. Compared to the demand for vaccines all over the world today, the countries producing them and the companies making the vaccines are very few. The number can be counted. Imagine that if we had not developed vaccines in India, what would have happened in a huge country like India today? If you look at the history of the last 50-60 years, you will know that it used to take decades for India to get the vaccine from abroad. Vaccination work could not be started in our country even after the vaccine work was completed abroad. Be it polio, smallpox, or Hepatitis B vaccines, countrymen had waited for decades. When the countrymen gave us the opportunity to serve in 2014, the vaccination coverage in India then was only around 60 per cent. And in our view, this was a matter of great concern. The rate at which India's immunization program was progressing would have taken almost 40 years for the country to achieve the target of 100% vaccination coverage. We launched Mission Indradhanush to solve this problem. We decided that vaccination work will be carried out on war footing through the Mission Indradhanush and efforts will be made to vaccinate whoever needs it. We worked in mission mode and the vaccination coverage increased from 60 per cent to over 90 per cent in just 5-6 years. That is, we increased the speed as well as the ambit of the vaccination program.
We also made many new vaccines a part of India's vaccination campaign to protect children from many life-threatening diseases. We did this because we were concerned about the children, the poor and the children of the poor who never got vaccinated. We were moving towards 100% vaccination coverage when the coronavirus hit us. There were apprehensions not only in the country but also in the world about how India will be able to protect such a large population? But friends, when the intention is pure, the policy is clear and there is continuous hard work, good results are also expected. Ignoring every apprehension, India launched not one but two 'Made in India' vaccines within a year. Our country and the scientists of the country have shown that India is not behind developed countries. Today when I am speaking to you, more than 23 crore vaccine doses have been administered in the country.
Friends,
There is a belief here विश्वासेन सिद्धि: i.e., we get success in our endeavors when we have faith in ourselves. We were confident that our scientists would be able to develop vaccines in a very short time. Due to this belief, when our scientists were still busy with their research work, we started logistics and other preparations. You all know very well that when there were only a few thousand cases of corona in April last year, the Vaccine Task Force was formed at the same time. The government supported the Indian companies making vaccines in every way. Vaccine makers were assisted in clinical trials, research and development were funded and the government walked shoulder to shoulder with them at every level.
Thousands of crores of rupees were also made available to them through the Mission Covid Suraksha under the AtmaNirbhar Bharat package. Due to the continuous effort and hard work that has been going for a long time in the country, the supply of vaccines is going to increase even more in the coming days. Today seven companies in the country are producing different types of vaccines. The trial of three more vaccines is also going on at an advanced stage. The process of buying vaccines from foreign companies has also been expedited to increase the availability of vaccines in the country. In recent times, some experts have also raised concerns about our children. The trial of two vaccines is going on fast in this direction too. Apart from this, research is also going on in the country on a 'Nasal' vaccine. Instead of the syringe, it will be sprayed in the nose. If the country succeeds in this vaccine in the near future, then this will further accelerate India's vaccine campaign.
Friends,
Developing a vaccine in such a short time is a great achievement in itself for the entire humanity. But it also has its limits. Even after the vaccine was developed, vaccination started in very few countries of the world, and that too only in prosperous countries. WHO gave guidelines regarding vaccination. Scientists laid out the outline for the vaccination. India also decided to do the vaccination in a phased manner on the basis of the best practices of other countries and as per the standards of the World Health Organization. The Central Government took full care of the suggestions received from the various meetings held with the Chief Ministers and the suggestions received by the colleagues of various parties in the Parliament. Only after this, it was decided that priority would be given to those who are more at risk from Corona. That is why health workers, frontline workers, citizens above 60 years of age and citizens above 45 years of age suffering from diseases started getting the vaccine on priority. Can you imagine what would have happened if our frontline workers were not vaccinated before the second wave of Corona? Imagine, what would have happened if our doctors and nursing staff were not vaccinated? What would have happened if our brothers and sisters employed to clean hospitals and our ambulance drivers were not vaccinated? It is due to the vaccination of health workers that they were able to take care of others and save the lives of millions of countrymen. But in the midst of decreasing corona cases in the country, different suggestions and demands started coming before the central government. It was asked, why is the Government of India deciding everything? Why are the state governments not being given leeway? Why are the state governments not being allowed in deciding the relaxation of lockdown? Comments like One Size Does Not Fit All were also made. It was argued that since health is primarily a state subject under the Constitution, it is better that the states should carry out the necessary work. Hence, a beginning was made in this direction. The Government of India made a comprehensive guideline and gave it to the states so that they could work according to their requirement and convenience. The government of India accepted the demands of the states regarding imposing a corona curfew at the local level, creation of micro-containment zones and arrangements for treatment.
Friends,
From January 16 till the end of April this year, India's vaccination program ran mainly under the supervision of the central government. The country was moving in the direction of providing free vaccines to all. The citizens of the country too were maintaining discipline and getting vaccinated when it was their turn. Meanwhile, several state governments again said that the vaccine work should be de-centralized and left to the states. Several voices were raised. Like why age groups were created for vaccination? On the other hand, someone said that why should the central government decide the age limit? There were some voices also that why are the elderly being vaccinated earlier? Various pressures were also created and a section of the country's media also ran it in the form of a campaign.
Friends,
After much deliberation, it was agreed that if the state governments also want to make efforts on their behalf, so why should the Indian government object? In view of this demand from the states and keeping in mind their request, a change was made in the system which was going on since January 16 as an experiment. We thought that when the states are making this demand and they have enthusiasm, so let's give 25 per cent of the work to them. As a result, 25 per cent of the work was handed over to the states from May 1 and they also made efforts in their own way to complete it.
Gradually, they also started realising the difficulties in such a momentous task. The states also realised the status of vaccination in the whole world. We noticed that on the one hand there was the second wave in May, the increasing interest of people for the vaccine on the other, and the difficulties of the state governments on the third side. By the passage of two weeks in May, some states began to openly say that the earlier system was good. Those who were advocating that the states should be entrusted with the vaccination also started changing their views. It was a good thing that the states came forward again with the demand for reconsideration in time. On this demand of the states, we also thought that the countrymen should not suffer and their vaccination should proceed with smoothly, so we decided to implement the old system which was in place before 1st May, that is, from 16th January to the end of April.
Friends,
Today it has been decided that the Government of India will also bear the responsibility of 25 per cent of the work related to vaccination with the states. This arrangement will be implemented in the next two weeks. In these two weeks, the central and state governments together will make necessary preparations according to the new guidelines. Coincidentally, two weeks later, International Yoga Day falls on June 21. From June 21, the Government of India will provide free vaccines to the states for all citizens above the age of 18 years. The Government of India itself will buy 75 per cent of the total vaccine production from vaccine manufacturers and give it to the state governments free of cost. That is, no state government of the country will have to spend anything on the vaccine. Till now, crores of people of the country have got free vaccines.
Now people of 18 years of age will also become part of it. Only the Government of India will provide free vaccines to all the countrymen. Whether it is poor, lower middle class, middle class, or upper class, only the free vaccines will be administered in the Government of India campaign. Those who do not want to get the vaccine for free and want to get the vaccine in a private hospital have also been taken care of. The system of private sector hospitals procuring 25 per cent of the vaccine being made in the country will continue. Private hospitals will be able to charge a maximum service charge of Rs 150 for a single dose after the prescribed price of the vaccine. The task of monitoring it will remain with the state governments.
Friends,
It has been said in our scriptures प्राप्य आपदं न व्यथते कदाचित्, उद्योगम् अनु इच्छति चा प्रमत्त i.e., conquerors do not give up when calamity strikes them, but venture out, work hard, and triumph over the situation. More than 130 crore Indians have fought against Corona together with mutual cooperation and hard work day and night. In the future, our journey will be reinforced only by our efforts and cooperation. We will also accelerate the pace of getting the vaccines and give further impetus to the vaccination campaign. We have to remember that the speed of vaccination in India is still very fast in the world, faster than in many developed countries. Our technology platform CoWIN is also being discussed all over the world. Many countries have also shown interest in using this platform of India. We are all seeing how important each dose of vaccine is as every life is attached to each dose. The central government has also made this arrangement that every state will be informed a few weeks in advance that when and how many doses it is going to get. In this sacred work of humanity, no one considers such things as arguments and political squabbles good. It is the collective responsibility of every government, public representative and administration that vaccines should be administered with full discipline so that we can reach every citizen of the country according to the availability of vaccines.
Dear countrymen,
Apart from vaccination, I want to inform you today about another major decision. Last year, when the lockdown had to be imposed due to Corona, our country had arranged for free ration to more than 80 crore countrymen for eight months under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. This year also the scheme was extended for May and June due to the second wave. Today the government has decided that the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana will now be extended till Diwali. In this time of the pandemic, the government is standing by the poor as their partner for their every need. That is free food grains will be available in fixed quantity to more than 80 crore countrymen every month till November. The purpose of this effort is that none of my poor brothers and sisters, their families should go to bed hungry.
Friends,
In the midst of these efforts, the confusion and rumors about the vaccine from many quarters increase the concern. I also want to express this concern to you. Ever since the work on the vaccines started in India, comments made by some people created doubts in the minds of the common people. Efforts were also made to demoralize the vaccine manufacturers of India and create many obstacles. When India's vaccine came, doubts and apprehensions were further heightened through many means. Various arguments were propagated against the use of the vaccine. The country is watching them too. Those who are creating apprehension about the vaccine and spreading rumours are playing with the lives of innocent brothers and sisters.
One needs to be careful about such rumours. I also request all of you, the enlightened people of society and the youth, to cooperate in increasing awareness about the vaccine. Right now the corona curfew is being relaxed in many places, but it does not mean that the Corona has vanished. We have to be careful and also strictly follow the rules of prevention from Corona. I have full faith that we all will win this war against Corona, India will win. With these best wishes, thank you very much to all the countrymen!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
07 JUN 2021 7:49PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং খুরুমজরি! কোরোনাগী অনিশুবা ৱেবকী মায়োক্তা ভারতমচাশিংনা লান্থেংনরি। মালেমগী অতৈ লৈবাক কয়াগুম্না ভারতসু লাঞ্জং অসিগী মনুংদা অচৌবা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। ঐখোয় কয়ানা ঐখোয়গী মরী-মতাশিং, খঙনা চান্নবশিং কাইনখ্রে। অসিগুম্বা ইমুংশিংগীদমক ঐহাক্না থম্মোই শেংনা অৱাবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি চামা অসিদা থোকপা খ্বাইদগী অচৌবা লাইচৎনি, খুদোংথিবা অমনি। অসিগুম্বা লাইচৎ অসি হৌজিক্কী মালেম অসিনা অমুক্তা উখিদ্রি অমসুং থেংনখিদ্রি। অসিগুম্বা অচৌবা মালেমগী লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা ঐখোয়গী লৈবাক্না হীরম কয়াদা পুন্না লান্থেংমিন্নরি। কোবিদ হোস্পিতাল শাবদগী হৌরগা আই.সি.য়ু. বেদশিংগী মশিং হেনগৎহনখি, ভারতকী ভেন্তিলেতর শাবদগী হৌরগা তেস্তিং লেবকী অচৌবা নেৎৱর্ক অমা শেমখি, কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংননবা হৌখিবা চহি অমা মখাই অসিদা অনৌবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমখি। সেকেন্দ ৱেবকী মনুংদা এপ্রিল অমসুং মে থাদা ভারত্তা মেদিকেল ওক্সিজেনগী দিমান্দ অঙকপা ফংনা হেনগৎলকখি। ভারতকী পুৱারীদা অশুক য়াম্বা মেদিকেল ওক্সিজেন অমুক্তা মথৌ তাখিদ্রি। মথৌ তারিবা অসি থুংহন্নবা লানগুম্বা থবক তৌখি। সরকারগী লৈরিবা খুৎশু-খুৎলাই পুম্নমক শিজিন্নখি। ওক্সিজেন রেলশিং চেলহনখি, এয়রফোর্স প্লেন শিজিন্নখি, নেভী শিজিন্নখি। অতেনবা মতমগী মনুংদা লিক্বিদ মেদিকেল ওক্সিজেন পুথোকপা শরুক ১০ হেন্না হেনগৎহনখি। মালেমগী কাচিন-কোয়াদগী, মফম খুদিংমক্তগী ফংলিবা খুদিংমক লৌনবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনখি। মসিগা মান্নবা মওংদা, তঙাই ফদবা হীদাক-লাংথকশিং পুথোকপা শরুক কয়া হেনগৎহনখি, মীরৈবাক্তা ফংবা হীদাকশিং লৌনবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনখি।
মরুপশিং,
কোরোনাগুম্বা শকউদবা অমসুং শকলোন পুবা য়েক্নবগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা খ্বাইদগী কান্নরবা খুৎলাই অসি কোবিদ প্রোতোকল ঙাকপা, মাস্ক উপ্পা, গজ অনিগী অরাপ্পা থম্বা অমসুং অতৈ চেকশিল-থৌরম পুম্নমক লৌখৎপনা ওইরি। লাঞ্জং অসিদা বেক্সিন্না ঐখোয়গী ঙাকথোক্নবা চুঙ্গোই অমগুম্বনি। ঙসি মালেম পুম্বদা বেক্সিন পাম্নরক্লিবা অসিগা য়েংনরুবদা পুথোক্লিবা লৈবাকশিং অমসুং বেক্সিন শারিবা কম্পনীশিং মশিং য়াম্না য়ামদে। খন্থদুনা য়েংবীয়ু করিগুম্বা হৌজিক ঐখোয়দা ভারত্তা শাজবা বেক্সিন অসি লৈরমদবা থোক্লবদি ঙসি ভারতকুম্বা অচৌবা লৈবাক অসি করি ফীভমদা লৈরমগনি? অদোমনা চহি ৫০-৬০গী পুৱারী অসি য়েংলুরবদি ভারতনা মীরৈবাক্তগী বেক্সিন লৌবদা দিকেদ কয়া চংখি হায়বা খংবা ঙমগনি। মীরৈবাক্তা বেক্সিনগী থবক লোইরবা ফাওবদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা বেক্সিনেসনগী থবক হৌবা ঙমখিদে। পোলিয়োগী বেক্সিন ওইরসু, খুঙ্গংদা ঐখোয়না লাই থোকপা হায়না খঙনবা স্মোলপোক্সকী বেক্সিন ওইরবসু, হেপতাইতিস বিগী বেক্সিন ওইরবসু, মখোয়গীদমক ইরৈবাকচাশিংনা দিকেদ কয়া ঙাইখি। ইরৈবাকচাশিংনা ২০১৪দা ঐখোয়দা লৈবাক অসি শেবা তৌজনবা খুদোংচাবা অমা পীখিবা মতমদা ভারতকী বেক্সেনেসনগী কবরেজ অসি ২০১৪দা চাদা ৬০গী ময়া নক্না লৈরমখি। অমসুং ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্দা মসি নুংনাংবা পোক্নীংঙাই ওইবা ৱাফম অমা ওইখি। ভারতনা তীকা থাদোকপগী থবক্কী চত্থরিবা খোঙজেল অসিদা চত্থবা তারবদি বেক্সিনেসন কবরেজকী চাদা ১০০গী পান্দম য়ৌবদা লৈবাক অসিনা চহি ৪০ চংখিগনি। ঐখোয়না সমস্যা অসি কোকহন্নবা মিসন ইন্দ্রধনুশ হৌদোকখি। ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা মিসন ইন্দ্রধনুশকী খুত্থাংদা বেক্সিনেসনগী থবক চত্থগনি অমদি লৈবাক অসিদা বেক্সিন মথৌ তাবা মীপুম খুদিংমক বেক্সিন কাপহনগনি হায়না ৱারেপ লৌখি। ঐখোয়না মিসন মোদতা থবক পাইখৎখি অমসুং শুপ্নগী চহি ৫-৬কী মনুংদা বেক্সিনেসনগী কবরেজ অসি চাদা ৬০দগী চাদা ৯০দা হেনগৎখি। ৬০দগী ৯০দা হায়বদি ঐখোয়না বেক্সিনেসনগী খোঙজেলসু হেনগৎহনখি অমসুং হীরমশিংসু হেনগৎহনখি।
ঐখোয়না অঙাংশিংব শাথিরবা লাইনা কয়াদগী ঙাকথোক্নবগীদমক অনৌবা বেক্সিন কয়াসু ভারতকী বেক্সিনেসন কেম্পেনগী শরুক অমা ওইহনখি। ঐখোয়না মসি পাঙথোকপগী মরমদি ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা অঙাংশিংগীদমক ৱাখি, লায়রবশিংগীদমক ৱাখি, ঐখোয়না তীকা থাদোকপা ফংদ্রবা লায়রবশিংগী অঙাংশিংগীদমক ৱাখি। ঐখোয়না চাদা চামাগী বেক্সিনেসন কবরেজ ফংনবা চংশিল্লিঙৈদা কোরোনা ভাইরসনা ঐখোয়বু কোইশিনখি। লৈবাক অসিদা নত্তনা মালেম পুম্বগী মাংদা হৌজিক ভারতনা মাগী য়াম্লবা মীশিং অসি করম্না কনগনি হায়বা অরিবা অকিবা অদু পোকহনখি। অদুবু মরুপশিং, ৱাখল্লোন অদু ময়েক শেংলবা, পোলিসী ময়েক শেংলবা, লেপ্পা লৈতনা হোৎনরবা, অদু ওইরবদি শোইদনা ফলসু ফংগনি। চিংনবা খুদিংমক তুংঙোইনরম্লগা ভারতনা চহি ১গী মনুংদা অমত্তা নত্তনা ভারত্তা শাজবা বেক্সিন অনি লোঞ্চ তৌখি। ঐখোয়গী লৈবাক্না, বিজ্ঞানিকশিংনা ভারত অসি অচৌ-অচৌবা লৈবাকশিংদগী তাদে হায়না উখি। ঙসি ঐহাক্না নখোয়গা ৱারী শাবা মতম অসিদা লৈবাক অসিদা বেক্সিন দোজ করোর ২৩ হেন্না পীখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী হায়নবা লৈ – বিশ্বাসেন সিদ্ধি: হায়বদি, ঐখোয় ইশাদা থাজবা লৈরবা মতমদতা ঐখোয়না হোৎনরিবা অদুদা মাই পাকপা ঙমগনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিংনা য়াম্না অতেনবা মতমগী মনুংদা বেক্সিন শারক্কনি হায়না মপুং ফানা থাজখি। থাজবা অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিংনা মখোয়গী রিসর্চ ৱর্ক চত্থরিঙৈদা ঐখোয়না লোজিস্তিক্স অমসুং অতৈ শেম-শাবা হৌখি। নখোয়না মুন্না খঙলমগনি মদুদি হৌখিবা চহি হায়বদি চহি অমগী মমাংদা কোরোনাগী কেস লিশিং খরা খক লৈবা মতম অদুদা বেক্সিন তাস্ক ফোর্স শেম্বা হৌখ্রে। ভারত্তা ভারতকীদমক বেক্সিন শারিবা কম্পনীশিংদা সরকারনা মখল খুদিংমক্কী সপ্পোর্ত পীখি। বেক্সিন শারিবশিংবু ক্লিনিকেল ত্রাইএলদা মতেং পাংখি, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তগীদমক মথৌ তাবা ফন্দ পীখি, মাইকৈ খুদিংমক্তা সরকারনা মখোয়গা লোইননা পুন্না চৎমিন্নখি।
আত্মনির্ভর ভারত পেকেজকী মখাদা মিসন কোবিদ সুরক্ষাগী খুত্থাংদা লুপা করোর লিশিং কয়া ফংহনখি। হৌখিবা মতম খরদা লৈবাক অসিদা লেপ্তনা হোৎনরিবা অমসুং কান্না হোৎনরিবা অসিনা মরম ওইরগা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা বেক্সিনগী সপ্লাই হেন্না হেনগৎলগনি। ঙসি লৈবাক অসিদা কম্পনী ৭না তোঙান-তোঙানবা বেক্সিন মখলশিং পুথোক্লি। অহেনবা বেক্সিন অহুমগী ত্রাইএলসু এদভান্স স্তেজতা চত্থরি। বেক্সিন হেন্না ফংহন্নবা অতৈ লৈবাকশিংগী কম্পনীশিংদগীসু বেক্সিনশিং লৈনবগী প্রোসেস খোঙজেল য়াংশিনহনখ্রে। হৌখিবা মতম খরা অসিদা এক্সপর্তশিংনা ঐখোয়গী অঙাংশিংগী মতাংদা নুংনাংবা ফোঙদোক্নরক্লি। মাইকৈ অসিদা বেক্সিন ২গী ত্রাইএল খোঙজেল য়াংনা চত্থরি। মসিগী মথক্তা লৈবাক অসিদা ‘নেজল বেক্সিন’ অমদা রিসর্চ চত্থরি। মসি সিরিঞ্জকী মহুৎ নাতোন্দা স্প্রেনা কাপশিনগনি। করিগুম্বা লৈবাক অসিদা তুংদা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা বেক্সিন অসি মাই পাক্না পুথোকপা ঙম্লবদি ভারতকী বেক্সিন কাপ্পগী কেম্পেন অসিদা চাউনা খুমাং চাউশিনবা ঙমহল্লগনি।
মরুপশিং,
অতেনবা মতমগী মনুংদা বেক্সিন শাবা অসি ঐখোয় মীওইবা খুন্নাইগীদমক অচৌবা মাই পাকপা অমনি।
অদুবু মসিগী মশাগী ওইবা অপনশিংসু লৈ। বেক্সিন শারবা মতুংদসু মালেমগী লৈবাক খরা খক্তদা বেক্সিনেসন হৌখি, অমসুং অয়াম্বনা চাউখৎপা লৈবাকশিংদা খক্তা হৌখি। দবল্যু.ঐচ.ও.না বেক্সিনেসনগী মতাংদা গাইদলাইন থোকখি। বিজ্ঞানিকশিংনা মসিগী মরুওইবা মওং-মতৌ অদু পীখি। অমসুং ভারতনসু অতৈ লৈবাকশিংগী খ্বাইদগী অফবা মওং অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা, ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী কাংলোনশিংগী মতুং ইন্না তাঙ্কক নাইবা মওংদা বেক্সিনেসন হৌনবা ৱারেপ লৌখি। কেন্দ্র সরকারনা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা লোইননা পাঙথোকপা তোঙান-তোঙানবা মীদফমশিংদগী লাকপা ৱাখল্লোনশিং, পার্লিয়ামেন্তদা তোঙান তোঙানবা দলশিংগী মরুপশিংদগী লাকপা ৱাখল্লোনশিং অদু কুপ্না খন্নখি। মসিগী মতুংদতা কোরোনাদগী হেন্না খুদোংথিগদবা চহি কাংলুপশিংগী মতুং ইন্না প্রাইওরিতী পীবা হায়না ৱারেপ লৌখি। মরম অসিনা হেল্থ ৱর্করশিং, ফ্রান্তলাইন ৱর্করশিং, চহি ৬০গী মথক্কী প্রজাশিং, অনাবশিং লৈবা চহি ৪৫গী মথক্কী প্রজাশিং, মখোয় পুম্নমক্তা বেক্সিন হান্না কাপ্পা হৌখি। করিগুম্বা কোরোনাগী অনিশুবা ৱেবকী মমাংদা ঐখোয়গী ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিং অসি বেক্সিন কাপলমদবা থোক্লবদিকরি ফীভম ওইরমগনি হায়বা অদোম খনবা ঙমব্রা? খন্দুনা য়েংবীয়ু, ঐখোয়গী দোক্তরশিং, নর্সিং স্তাফ অসু বেক্সিন কাপলমদবা তারদি করি ওইরমগনি? হোস্পিতালশিং শেংদোক্লিবা ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং, এম্ব্যুলেন্স থৌরিবা ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং অসি বেক্সিন কাপলমদবা তারবদি করি ওইগনি? হেল্থ ৱর্করশিং মশিং য়াম্না বেক্সিন কাপলম্বনা মরম ওইরগা ঐখোয়না অতৈবু শেবা তৌবা ঙম্বনি অমসুং ইরৈবাকচা করোর কয়াগী পুন্সি কনবা ঙমখিবনি। অদুবু লৈবাক অসিদা কোরোনাগী কেস হন্থরক্লিঙৈ চৈরক অসিদা কেন্দ্র সরকারগী মমাংদা,
তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নরকপা হৌরকখি, তোঙান-তোঙানবা দিমান্দশিং তৌবা হৌরকখি। করিগীদমক পুম্নমক ভারত সরকারনা ৱারেপ লৌরিবনো? রাজ্য সরকারশিংগী ওইনা করিগীদমক খাক্ত্রিবনো? হায়না হংবা হৌরকখি। ৱন সাইজ দজ নোৎ ফিৎ ওল হায়বা ৱাফমশিংসু হায়বীখি। সংবিধানগী মতুং ইন্না হকশেল হায়বা অসি মপুং ওইনা রাজ্য হীরম অমা ওইবনা মসি রাজ্য মশাদা শিন্নথোকপনা ফগনি হায়না য়েৎলকখি। মরম অসিদা লৈবাক অসিদা অহৌবা অমা লাকখি। ভারত সরকারনা কম্প্রিহেনসিব গাইদলাইন অমা শেম্লগা রাজ্যশিংদা পীখি, রাজ্যশিংনা মখোয়গী মথৌ তাবা অমদি খুদোংচাবগী মতুং ইন্না থবক তৌবা য়াহনখি। কোরোনাগী কর্ফিয়ু অসি লোকেল লেবেলদা থমহনখি।
মাইক্রো কন্তেনমেন্ত জোন থম্বা, লায়েংবগা মরী লৈনবা শিল-লাংবা, হায়রিবা রাজ্যশিংগী অপাম্বশিং অসি ভারত সরকারনা অয়াবা পীখি।
মরুপশিং,
চহি অসিগী জনুৱারী ১৬তগী হৌদুনা এপ্রিল থা লোইবা ফাওবা চত্থখিবা ভারতকী বেক্সিনেসনগী প্রোগ্রাম অসি কেন্দ্র সরকারগী মীৎয়েং মখাদা চত্থখি। মীপুম খুদিংমক্তা লেম্না বেক্সিন ফংহন্নবা লম্বীদা লৈবাক অসিনা মাং থানা চংশিনখি। লৈবাক অসিগী প্রজানসু চৎনা কাংলোন ঙাক্তুনা মখোয়গী মতম য়ৌরকপদা বেক্সিন কাপখি। মসিগী চৈরক অসিদা, রাজ্য সরকার কয়ানা বেক্সিনগী থবক অসি দী-সেন্ত্রেলাইজ তৌ অমসুং রাজ্যশিংদা শিন্নৌ হায়না অমুক ফোঙদোক্নরকখি। তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোন থোরকখি। বেক্সিনেসনগীদমক চহি কাংলুপ করিগীদমক খাইদোক্লিবনো? নাকল অমরোমদনা কনাগুম্বনা চহি খাইদোকপা অসি করিগীদমক কেন্দ্র সরকার খক্তনা লেপ্পিবনো হায়নরখি? অহল ওইরবশিং হান্না করিগীদমক বেক্সিনেসন তৌরিবনো হায়বা খোঞ্জেল কয়া থোরকখি? মখল কয়াগী প্রেসর লাকখি, লৈবাক অসিগী মীদিয়াগী শরুক অমনা মসিবু কেম্পেন অমগুম্না চত্থখি
মরুপশিং,
কয়ারক খন্ন-নৈনরবা মতুংদা রাজ্য সরকারশিংন মশাগী মাইকৈদগী হোৎনবা পাম্মি অদুনা মসিদা করিগীদমক কেন্দ্র সরকারনা অথিংবা পীগদোইনো? অমসুং মসিদা করিগীদমক কেন্দ্র সরকারনা অথিংবা পীগদোইনো? হায়না য়ান্নবা পুরকখি। রাজ্যশিংগী অপাম্বশিং অসি য়েংলগা, মখোয়না হায়জরকপগী মতুং ইন্না চাংয়েং ওইনা জনুৱারী ১৬দগী হৌনা চত্থরিবা সিস্তেমদা অহোংবা অমা পুরকখি। রাজ্যশিংনা মসি পাম্বা তারবদি মখোয়দা থবক অসিগী চাদা ২৫ শিন্নরসি, মখোয়দা পীথোক্লসি হায়না ঐখোয়না খনখি। অসুম্না মে ১দগী থবক অসিগী চাদা ২৫ রাজ্যশিংদা শিন্নথোকখি, মখোয়গী ওইবা মওংদা মখোয়না মসি থুংহন্নবা হোৎনখি।
অসিগুম্বা অচৌবা থবক অমদা করম্বা মখলগী শীংনবশিং থেংনবগে হায়বা অদু মখোয়না ৱাখলদা লাকপা হৌখি, মখোয়না খঙলকখি। মালেম পুম্বদা বেক্সিনেসনগী লৈরিবা তশেংবা ফীভম অসিগী মতাংদা রাজ্যশিংনসু খঙলকখি। অমসুং নাকল অমরোমদা মেদা অনিশুবা ৱেব লাকপা, অনিশুবদনা মীয়াম্না বেক্সিন কাপ্পা হেনগৎলকপা অমসুং অহুমশুবদনা রাজ্য সরকারগী শীংনবশিং অসি ঐখোয়না উবা ফংখি। মেগী অনিশুবা চয়োল শুরকপদা রাজ্য খরনা হান্নগী সিস্তেম অদুনা ফবা হেল্লী হায়না ফোঙনা ফোঙদোক্নরকখি। তপ্না-তপ্না রাজ্য সরকার কয়ানা মসিদা য়ানীংলকখি। বেক্সিনগী থবক অসি রাজ্যশিংদা শিন্নথোক্কদবনি হায়না ধাবি তৌরম্বশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোন অদুদা অহোংবা লাকখি। মতম চানা রাজ্যশিংনা ৱাখল খন্থদুনা মাংদা থোরকপা হায়বা অসি অফবা ৱাফম অমা ওইখি। রাজ্যশিংগী অপাম্বা অসিদা ঐখোয়না ইরৈবাকচাশিংদা অৱাবা পীদনবা, মখোয়গী বেক্সিনেসনগী থবক অসি নীংথিজনা চত্থনবা মে ১গী মমাংদা চৎনরম্বা হায়বদি জনুৱারী ১৬তগী এপ্রিল অরোইবা ফাওবা চত্থখিবা সিস্তেম অদু অমুক হন্না চৎনখি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত সরকারনা রাজ্যশিংদা লৈরিবা বেক্সিনেসনগা মরী লৈনবা থবক্কী চাদা ২৫গী থৌদাং অদুসু লৌরগনি হায়না ৱারেপ লৌখ্রে। মসি লাক্কদৌরিবা চয়োল ২দা শেম-শাবা হৌরগনি। চয়োল অনি অসিদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পুন্না অনৌবা গাইদলাইনগী মতুং ইন্না মথৌ তাবা অদু শেম-শারগনি। মসিগা চান্ননা চয়োল অনিগী মতুং জুন ২১ অসি মালেমগী য়োগগী নুমিৎসি তারি। জুন ২১, নিংথৌকাবা নুমিৎতগী লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংমক্তা চহি ১৮গী মথক্কী প্রজা পুম্নমক্কীদমক ভারত সরকারনা রাজ্যশিংদা লেম্না বেক্সিন ফংহল্লগনি। বেক্সিন শারিবশিংদগী বেক্সিন পুথোক্লিবা অদুগী অপুনবগী চাদা ৭৫ ভারত সরকার মশামক্না লৈদুনা রাজ্য সরকারশিংদা লেম্না ফংহল্লগনি। হায়বদি লৈবাক অসিগী রাজ্য সরকার অমত্তনা বেক্সিনগীদমক্তা চাদিং তৌহল্লরোই হায়বনি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াদা বেক্সিন লেম্না ফংহনখ্রে।
হৌজিক্তি চহি ১৯গী মীওইশিংসু মসিদা য়াওশিল্লগনি। ইরৈবাকচা খুদিংমক্কীদমক ভারত সরকারনা লেম্না বেক্সিন ফংহল্লগনি
লায়রবা, লোৱর মিদল ক্লাস, মিদল ক্লাস নত্ত্রগা অপ্পর ক্লাস ওইরবসু ভারত সরকারগী থৌরাং অসোদা লেম্না বেক্সিন কাপহল্লগনি। হোয়, ঐখোয়না লেম্না বেক্সিন কাপ্পা পামদবা, লনাই হোস্পিতাল অমদা চৎলগা বেক্সিন কাপ্পা পাম্বা মীওইশিংগীদমকসু খন্নখ্রে। লৈবাক অসিদা শারিবা বেক্সিনগী চাদা ২৫ প্রাইবেৎ সেক্তরগী হোস্পিতালশিংনা হকথেংননা লৌবা ফংলগনি, মসিগী সিস্তেম অসি মখা চত্থখিগনি। প্রাইবেৎ হোস্পিতালনা বেক্সিনগী মমল লেপ্লবা মতুংদা দোজ অমদা মেক্সিম্ম সর্ভিস চার্জ লুপা ১৫০ লৌবা য়ারগনি। মসি য়েংশিন্নবগী থবক অসি রাজ্য সরকারদা অদুমক শিন্নগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সাস্ত্রাশিংদা অসুম্না হায়বীরম্মি – প্রপ্যা আপন্দ না ৱ্যেথতে কদাচিত, উধিয়ম অনু ইচ্ছতি চা প্রমত্তা, মসিগী অর্থদি মীথৌ-মীহেনবশিংনা খুদোংথিবা লাকপদা মাই লৈদুনা চেন্দে মদুগী মহুৎ মখোয়না মাইয়োক্নৈ, কন্না হোৎনৈ অমসুং ফীভম অদুদা মাই পাকপা ঙম্মি। কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা ভারতমচা করোর ১৩০ হেনবনা হৌজিক ফাওবদা অমনা অমগী মতেং পাংনদুনা, অয়ুক-নুমিংদাং কন্না হোৎনদুনা চৎমিন্নরি। মতুং তারকপদসু ঐখোয়গী হোৎনমল অমসুং মতেং পাংনবা অসি খক্তনা লেম্বী অদুদা পাঙ্গল হাপকনি। ঐখোয়না বেক্সিন কাপ্পগী খোঙজেল য়াংখৎহনগনি অমসুং বেক্সিনেসন কেম্পেনদা হেন্না পাঙ্গল হাপকনি। ঐখোয়না নীংশিংগদবনু, ভারতকী বেক্সিনেসনগী খোঙজেল অসি ঙসিসু মালেমগী চাউখৎলবা অতৈ লৈবাক কয়াদগী হেন্না খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঐখোয়না শেমখিবা তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্ম – কোৱিন অসিগী মতাংদা মালেম পুম্বদা খন্ন-নৈনরি। লৈবাক কয়ানা ভারতকী প্লেৎদোর্ম অসি শিজিন্নবা পাম্বগী অপাম্বা ফোঙদোক্নরক্লি। বেক্সিনগী দোজ খুদিংমক কয়াম মরুওই, দোজ অমমমগা পুন্সি অমগা মরী লৈনৈ হায়বা ঐখোয় পুম্বনা উবা ফংলি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য খুদিংমক্তা চয়োল খরগী মাংঙোইননা মখোয়দা করম্বা মতমদা দোজ কয়াম য়াম্না ফংগনি হায়বা খঙহন্নবা শেম-শাখ্রে। বেক্সিনগী লৈরিবা চাং অদুগী মতুং ইন্না বেক্সিন অসি কাংলোন মপুং ফানা ঙাক্না চৎতুনা কাপ্লবতদা লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্তা য়ৌহনবা ঙমগনি, মসি সরকার খুদিংমক, মীয়ামগী মীহুৎ খুদিংমক, লৈঙাক পাইরিবা খুদিংমক্না অমত্তা ওইনা থৌদাং লৌমিন্নগদবনি।
নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
বেক্সিনেসনগী মথক্তা ঙসি অতোপ্পা অচৌবা ৱারেপ অমা ঐহাক্না লাউথোকচগে। মমাংগী চহিদা কোরোনানা মরম ওইদুনা লোকদাউন থম্বা তাখি মদুদা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন্ন য়োজনাগী মখাদা থা ৮ ফাওবা ইরৈবাকচা করোর ৮০ হেনবদা লৈবাক অসিনা লেম্না রসন ফংহনখি। হন্দক্কী চহি অসিদসু অনিশুবা ৱেবনা মরম ওইদুনা মে অমসুং জুনগীদমক য়োজনা অসিগী মখাদা ফংহনখি। ঙসি সরকার অসিনা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন্ন য়োজনা দিপাৱলী ফাওবদা শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। লাইচৎকী মতম অসিদা সরকারনা লায়রবশিংগী মথৌ তাবা খুদিংমক্তা মখোয়গীদমক খোংলোই ওইনা লেপ্পী। হায়বদি নবেম্বর ফাওবা ইরৈবাকচা করোর ৮০ হেনবদা থা খুদিংগী লেপথোক্লবা চাংদা লেম্নবা চেং-হৱাইশিং ফংহল্লগনি। থৌরাং অসিগী পান্দমদি ঐহাক্কী লায়রবা ইচিল-ইনাও অমত্তনা মখোয়গী ইমুং-মনুংবু চরা হেলহনদবা হায়বা অসিনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা হোৎনরিবশিং অসিগী চৈরক অসিদা বেক্সিনগী মতাংদা চীংনবা অমসুং তোকঙাশিং শন্দোকপা হেনগৎলক্লি। ঐহাক্না নখোয়দা ৱাফম অসিগী মতাংদা খরা থমজগে। ভারত্তা বেক্সিন পুথোকপগী থবক হৌখিবদগী হৌনা মীওই খরগী অসিগুম্বা ৱাফমশিং অসিনা মীচম প্রজাগী ৱাখলদা চিংনবশিং পোকহল্লি। ভারতকী বেক্সিন শারিবশিংদা থৌনা হন্নবা অমসুং মখোয়দা মখল কয়াগী অপনবশিং পীনবা থৌরাংশিং চত্থখি। ভারতকী বেক্সিন অসি পুথোরকপা মতমদা তোঙান তোঙানবা পাম্বৈশিংগী খুত্থাংদা চিংনবা অমসুং অকি-তুজুংবা পোকহনখি। বেক্সিন কাপ্তনবা তোঙান তোঙানবা ৱাফম কয়া শন্দোরকখি। লৈবাক অসিনা মখোয়বু উই। বেক্সিনগী মতাংদা চিংনবা পোকহল্লিবা, তোকঙা শন্দোক্লিবা মীওইশিংনা চমজরবা ইচিল-ইনাওশিংগী পুন্সিদা চাউনা শান্নবীরি।
অসিগুম্বা তোকঙাশিং অসিদগী চেকশিনবা মথৌ তাই। ঐহাক্না খুন্নাই অসিগী ৱাখল লৈরবা মীওইশিং, নহারোলশিংনা বেক্সিনগী মতাংদা এৱের্নেস পীবদা হেনগৎনবা মতেং পাংবীয়ু হায়না মীপুম খুদিংমক্তা হায়জরি। হৌজিক মফম কয়াদা কোরোনাগী কর্ফিয়ু অসি কোমথোরক্লি, অদুবু মসিনা ঐখোয়গী ইরক্তগী কোরোনা চৎখ্রে হায়বদি নত্তে। ঐখোয়না চেকশিনবা মথৌ তারি অমসুং কোরোনাদগী ঙাকথোক্নবা চৎনা কাংলোনশিং চেকশিন্না ঙাক্না চৎপা মথৌ তারি। ঐখোয়না কোরোনাগী লাঞ্জং অসিদগী মাই পাকপা ঙমগনি, ভারতনা কোরোনাবু মাইথিবা পীবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্লি। য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোইননা ইরৈবাকচা পুম্নমকপু ঐহাক্না হন্না-হন্না থাগৎচরি।