প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ৰাষ্ট্ৰবাসীক সম্বোধনৰ পূৰ্ণপাঠ
07 JUN 2021 7:49PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী! ক’ৰোনাৰ দ্বিতীয়টো ঢৌৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজ এতিয়াও অব্যাহত আছে। বিশ্বখনৰ বহু দেশৰ দৰে, ভাৰতেও এই যুঁজখনত বহু কষ্ট ভোগ কৰিবলগীয়া হৈছে। আমাৰ বহুতেই আমাৰ আত্মীয় আৰু সুপৰিচিত ব্যক্তিসকলক হেৰুৱাইছে। এনে সকলো পৰিয়াললৈ মই গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
এয়া হৈছে যোৱা ১০০ বছৰৰ সৰ্ব-বৃহৎ মহামাৰী আৰু দুঃখজনক ঘটনা। আধুনিক বিশ্বখনে এনে এটা মহামাৰী দেখাও নাছিল তথা ইয়াৰ অভিজ্ঞতা লাভ নকৰিছিল। এনে এটা ব্যাপক বিশ্ব মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ দেশে সমন্বিতভাৱে বহু দিশত যুঁজ দিছে। যোৱা ডেৰটা বছৰত দেশখনত ক’ভিড চিকিৎসালয় নিৰ্মাণৰপৰা আৰম্ভ কৰি আইচিইউ বেডৰ সংখ্যা বৃদ্ধিলৈকে, ভাৰতত ভেন্টিলেটৰ গঢ়াৰপৰা টেষ্টিং লেবৰ এটা বৃহৎ নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলালৈকে এটা নতুন স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে। দ্বিতীয়টো ঢৌৰ সময়ত এপ্ৰিল আৰু মে’ মাহত ভাৰতত মেডিকেল অক্সিজেনৰ চাহিদা অপ্ৰত্যাশিতভাৱে বৃদ্ধি পাইছিল। এনে পৰিমাণৰ মেডিকেল অক্সিজেনৰ প্ৰয়োজন হোৱাৰ তথ্য ভাৰতৰ ইতিহাসত পাবলৈ নাই। এই চাহিদা পৰিপূৰণ কৰিবলৈ যুদ্ধকালীন ক্ষীপ্ৰতাৰে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হয়। চৰকাৰখনৰ সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটো এই ক্ষেত্ৰত জড়িত হৈ পৰে। অক্সিজেন ৰেল মোতায়েন কৰা হয়, বায়ু সেনাৰ বিমান ব্যৱহাৰ কৰা যায় আৰু নৌ সেনাক মোতায়েন কৰা হয়। অতি চমু সময়ৰ ভিতৰতে লিকুইড মেডিকেল অক্সিজেনৰ উৎপাদন ১০ গুণৰো অধিক বৃদ্ধি কৰা হয়। বিশ্বখনৰ কোনো অংশৰপৰা লাভ কৰিব পৰা যায় নেকি, সেই ক্ষেত্ৰত সকলো প্ৰচেষ্টা অৱলম্বন কৰা যায়। সমান্তৰালভাৱে, অত্যাৱশ্যকীয় মেডিচিনৰ উৎপাদন বহুগুণে বৃদ্ধি কৰা হয় আৰু বিদেশৰ কোনো স্থানত উপলব্ধসমূহক আনিবলৈ কোনো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ বাকী ৰখা হোৱা নাই।
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ দৰে এটা অদৃশ্যমান আৰু পৰিৱৰ্তিত শত্ৰুৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত অতিশয় ফলপ্ৰসূ অস্ত্ৰ হৈছে ক’ভিড প্ৰট’কল, মাস্কৰ ব্যৱহাৰ, দুই গজ দূৰত্ব বজাই ৰখা আৰু আন সকলো সতৰ্কতা অৱলম্বন কৰা। এই যুঁজত ভেকচিনটো হৈছে আমাৰ বাবে সুৰক্ষা কৱচৰ দৰে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বখনতে ভেকচিনসমূহৰ বাবে চাহিদাৰ তুলনাত, এয়া উৎপাদন কৰা দেশ আৰু কোম্পানীৰ সংখ্যা নগন্য। এই সংখ্যা গণনা কৰিব পাৰি। কল্পনা কৰকচোন যদি আমি ভাৰতত ভেকচিনসমূহৰ বিকাশ সাধন নকৰিলোহেঁতেন, আজি ভাৰতৰ দৰে এখন বৃহৎ দেশত কেনে অৱস্থাৰ সৃষ্টি হ’লহেঁতেন? যদি আপোনালোকে যোৱা ৫০-৬০ বছৰৰ ইতিহাস প্ৰত্যক্ষ কৰে, আপোনালোক অৱগত হ’ব যে বিদেশৰপৰা ভেকচিন এটা লাভ কৰিবলৈ ভাৰতক কেইবা দশক লাগিছিল। আনকি বিদেশত ভেকচিনৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈ উঠাৰ পাছতো আমাৰ দেশত টীকাকৰণৰ কাম আৰম্ভ কৰিবপৰা নহ’লহেঁতেন। পলিঅ’ৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক, সৰু আইৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক বা হেপাটাইটিছ বি ভেকচিনৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক, দেশবাসীয়ে কেইবা দশক ধৰি অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল। দেশবাসীয়ে আমাক ২০১৪ ত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰোতে, তেতিয়া ভাৰতৰ টীকাকৰণ ক’ভাৰেজ আছিল মাথো প্ৰায় ৬০ শতাংশ। আৰু আমাৰ দৃষ্টিত, এয়া আছিল গভীৰ উদ্বেগৰ বিষয়। যিটো হাৰত ভাৰতৰ টীকাকৰণ কাৰ্য্যক্ৰম আগবাঢ়িছিল, সেই গতিৰে ১০০% টীকাকৰণ ক’ভাৰেজৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ দেশখনক অতি কমেও ৪০ বছৰ লাগিলহেঁতেন। আমি এই সমস্যা সমাধানৰ অৰ্থে মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ শুভাৰম্ভ কৰো। আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ জৰিয়তে যুদ্ধকালীন ক্ষীপ্ৰতাৰে টীকাকৰণৰ কাম আগবঢ়াই নিয়া হ’ব আৰু ভেকচিনৰ প্ৰয়োজন হোৱাসকলক এয়া প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা অৱলম্বন কৰা যাব। আমি মিছন ম’ডত কাম আৰম্ভ কৰো আৰু মাত্ৰ ৫-৬ বছৰতে টীকাকৰণ ক’ভাৰেজ ৬০ শতাংশৰপৰা ৯০ শতাংশৰোধিকলৈ বৃদ্ধি হয়। আমি এনেদৰেই টীকাকৰণ কাৰ্য্যক্ৰমটোৰ গতি তথা একেদৰে ইয়াৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰি তোলো।
বহু প্ৰাণঘাতী ৰোগৰপৰা শিশুসকলক সুৰক্ষিত কৰিবলৈ ভাৰতৰ টীকাকৰণ অভিযানৰ অংশস্বৰূপে আমি তদুপৰি বহু নতুন ভেকচিন যুগুত কৰো। আমি এনে কৰাৰ কাৰণ আছিল আমি শিশু, দৰিদ্ৰ আৰু ভেকচিন লাভ নকৰা দৰিদ্ৰ লোকৰ সন্তানক লৈ চিন্তিত হৈছিলো। আমাক ক’ৰোনাভাইৰাছটোৱে প্ৰভাৱিত কৰোতেই আমি ১০০% টীকাকৰণ ক’ভাৰেজৰ অভিমুখে অগ্ৰসৰ হৈছিলো। ভাৰতে কিদৰে এনে বৃহৎ জনসমষ্টিক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব, সেই সন্দৰ্ভত কেৱল দেশখনতেই নহয় বৰঞ্চ বিশ্বখনত শংকাৰ উদয় হৈছিল? কিন্তু বন্ধুসকল, যেতিয়া অভিপ্ৰায় শুদ্ধ হয়, নীতি স্পষ্ট হয় আৰু নিৰন্তৰ কঠোৰ শ্ৰম কৰিলে, ভাল ফলাফলো আশা কৰিব পাৰি। প্ৰতিটো আশাংকা একাষৰীয়া কৰি ৰাখি, ভাৰতে এবছৰৰ ভিতৰত এটা নহয় দুটা ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ ভেকচিনৰ শুভাৰম্ভ কৰে। আমাৰ দেশ আৰু দেশখনৰ বিজ্ঞানীসকলে ভাৰত যে উন্নত দেশসমূহতকৈ পাছ পৰি থকা নাই, সেয়া দেখুৱাবলৈ সক্ষম হৈছে। মই আপোনালোকক বক্তব্য আগবঢ়োৱা আজিৰ দিনটোত দেশখনত ২৩ কোটিৰো অধিক পালি ভেকচিন প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বাসেই সিদ্ধি অৰ্থাৎ যদি আমাৰ নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস থাকে, তেতিয়া আমি আমাৰ প্ৰচেষ্টাত সফল হোৱাতো নিশ্চিত। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে অতি চমু সময়ৰ ভিতৰত ভেকচিনসমূহৰ বিকাশ সাধন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব বুলি আমাৰ বিশ্বাস আছিল। এই বিশ্বাসৰ বাবেই, আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে তেওঁলোকৰ গৱেষণা কৰ্মেৰে ব্যস্ত হৈ থকা সময়তে, আমি লজিষ্টিক আৰু আন প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিছিলো। আপোনালোক সকলোৰে জ্ঞাত যে যোৱা বৰ্ষৰ এপ্ৰিলত ক’ৰোনাৰ ঘটনা মাথো কেইবা হাজাৰমান থাকোতেই ভেকচিন টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰা হৈছিল। চৰকাৰখনে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহক ভেকচিন প্ৰস্তুতত সকলো ধৰণেৰেই সহায় আগবঢ়াইছিল। ভেকচিনৰ প্ৰস্তুতকৰ্তাসকলক ক্লিনিকেল ট্ৰায়েল, গৱেষণাত সহায় কৰা যায় আৰু বিকাশ সাধনত পুঁজি যোগান ধৰা হয় আৰু প্ৰতিটো স্তৰত চৰকাৰখনে তেওঁলোকৰ হাতে হাত ধৰি আগবাঢ়িছিল।
আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰত পেকেজৰ অধীনত মিছন ক’ভিড সুৰক্ষাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকলৈ কেইবা হাজাৰ কোটি টকাও উপলব্ধ কৰি তোলা হৈছিল। নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা আৰু কঠোৰ শ্ৰমৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, অহা দিনসমূহত ভেকচিনৰ যোগান অধিক বৃদ্ধি পাব। আজি, দেশখনৰ সাতটা কোম্পানীয়ে ভিন্ন প্ৰকাৰৰ ভেকচিন উৎপাদন কৰি আছে। তিনিটা ভেকচিনৰ পৰীক্ষণ বহু আগবাঢ়ি আহিল। দেশখনত ভেকচিনসমূহৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰি তুলিবলৈ বিদেশী কোম্পানীসমূহৰপৰা ভেকচিনসমূহৰ ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়াও বৃদ্ধি কৰি তোলা হৈছে। শেহতীয়াভাৱে, একাংশ বিশেষজ্ঞই আমাৰ শিশুহঁতক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছে। ইয়াৰ অৰ্থে দুটা ভেকচিনৰ পৰীক্ষণ দ্ৰুত গতিত অব্যাহত আছে। ইয়াৰোপৰি, এটা ‘নাছাল’ ভেকচিনক লৈয়ো দেশখনত গৱেষণা অব্যাহত আছে। ছিৰিঞ্জৰ পৰিৱৰ্তে, ইয়াক নাকত দি দিয়া যাব। যদি অদূৰ ভৱিষ্যতে দেশখনে এই ভেকচিনটোৰ ক্ষেত্ৰত সফলতা অৰ্জন কৰে, তেতিয়া ই ভাৰতৰ ভেকচিন অভিযানক অধিক ত্বৰান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
এনে এক চমু সময়ৰ ভিতৰতে ভেকচিন এটাৰ বিকাশ সাধন সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ বাবেই এটা বৃহৎ সফলতা। তথাপি ইয়াৰো সীমাবদ্ধতা আছে। ভেকচিনটোৰ বিকাশ সাধনৰ পাছতো, বিশ্বখনৰ কম সংখ্যক দেশতহে টীকাকৰণ আৰম্ভ হৈছে আৰু মাথো সমৃদ্ধিশালী দেশসমূহতহে ইয়াৰ সূচনা হৈছে। টীকাকৰণ সন্দৰ্ভত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা (WHO) ই নীতি-নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিছে। বিজ্ঞানীসকলে টীকাকৰণৰ অৰ্থে ৰূপৰেখা অংকন কৰি দিছে। ভাৰতে আন দেশসমূহৰ উত্তম পন্থাসমূহৰ আধাৰত আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ মানদণ্ড অনুসৰি পৰ্য্যায়ভিত্তিকভাৱে টীকাকৰণ সম্পন্নৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে অনুষ্ঠিত ভিন্ন বৈঠকসমূহৰপৰা লাভ কৰা পৰামৰ্শ আৰু সংসদৰ ভিন্ন দলসমূহৰ সতীৰ্থসকলৰপৰা লাভ কৰা পৰামৰ্শসমূহত পূৰ্ণ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। মাথো ইয়াৰ পাছতহে, ক’ৰোনাৰপৰা অধিক বিপদ সংকুল সকলক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা যায়। যাৰ বাবে স্বাস্থ্য কৰ্মী, ফ্ৰন্টলাইন কৰ্মী, ৬০ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ নাগৰিক আৰু ৰোগসমূহত আক্ৰান্ত ৪৫ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ নাগৰিকক অগ্ৰাধিকাৰমূলকভাৱে ভেকচিন প্ৰদান আৰম্ভ কৰা যায়। আপোনালোক কল্পনা কৰকচোন যদিহে ক’ৰোনাৰ দ্বিতীয়টো ঢৌৰ পূৰ্বে আমাৰ ফ্ৰন্টলাইন কৰ্মীসকলক ভেকচিন প্ৰদান কৰা নহ’লহেঁতেন, তেতিয়া কেনে পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হ’লহেঁতেন? কল্পনা কৰকচোন, যদিহে আমাৰ চিকিৎসক আৰু নাৰ্ছিং ষ্টাফক ভেকচিন প্ৰদান কৰা নহ’লহেঁতেন, তেতিয়া কেনে পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হ’লহেঁতেন? চিকিৎসালয়সমূহ পৰিস্কৰণত নিযুক্ত আমাৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল আৰু আমাৰ এম্বুলেন্স চালকসকলক যদিহে ভেকচিন প্ৰদান কৰা নহ’লহেঁতেন, তেতিয়া কেনে পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হ’লহেঁতেন? স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলৰ টীকাকৰণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত তেওঁলোকে আনৰ যতন ল’বলৈ সক্ষম হৈছে আৰু কেইবা নিযুত দেশবাসীৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিছে। কিন্তু দেশখনত ক’ৰোনাৰ ঘটনা হ্ৰাস পাবলৈ ধৰোতেই, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে বিভিন্ন পৰামৰ্শ আৰু দাবী লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এইবুলি সোধা হৈছিল যে কিয় ভাৰত চৰকাৰেই সকলো সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে? ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক স্বতন্ত্ৰতা প্ৰদান কৰা হোৱা নাই কিয়? লকডাউন শিথিলকৰণৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত ৰাজ্যসমূহক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ দিয়া হোৱা নাই কিয়? ওৱান চাইজ ডাজ নট ফিট অল ধৰণৰ বিতৰ্কই মূৰ দাঙি উঠিছিল। এইবুলি যুক্তি উত্থাপিত হৈছিল যে সংবিধান অনুসৰি স্বাস্থ্য প্ৰাথমিকভাৱে এটা ৰাজ্যৰ বিষয় হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, ৰাজ্যসমূহেই যাৱতীয় কাম সম্পাদন কৰাটো উত্তম। সেয়েহে, এই দিশত এটি আৰম্ভণি কৰা হৈছিল। ভাৰত চৰকাৰখনে বিস্তৃত নীতি-নিৰ্দেশনা যুগুত কৰে আৰু ৰাজ্যসমূহক এয়া প্ৰদান কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু সুবিধা অনুসৰি কাম কৰিবলৈ সক্ষম হয়। ভাৰত চৰকাৰখনে ৰাজ্যসমূহৰপৰা স্থানীয় পৰ্য্যায়ত ক’ৰোনা কাৰ্ফিউ বলবৎকৰণ, ক্ষুদ্ৰ-কন্টেইনমেন্ট জ’ন গঢ়ি তোলা আৰু চিকিৎসাৰ অৰ্থে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ সন্দৰ্ভত দাবী লাভ কৰে।
বন্ধুসকল,
এই বৰ্ষৰ ১৬ জানুৱাৰীত আৰম্ভ হৈ এপ্ৰিলৰ শেষলৈকে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ তত্বাৱধানৰ অধীনতেই ভাৰতৰ টীকাকৰণ কাৰ্য্যক্ৰমৰ সিংহভাগ চালিত হৈছিল। সকলোকে বিনামূলীয়া ভেকচিন প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে দেশখন অগ্ৰসৰ হয়। দেশখনৰ নাগৰিকসকলেও নিয়ুমানুৱৰ্তিতা অৱলম্বন কৰিলে আৰু তেওঁলোকৰ পাল পৰাত ভেকচিন গ্ৰহণ কৰিলে। একে সময়তে, কেইবাখনো ৰাজ্য চৰকাৰে পুনৰ কয় যে ভেকচিনৰ কাম-কাজ বিকেন্দ্ৰীকৰণ কৰা উচিত আৰু ৰাজ্যসমূহক ইয়াৰ দায়িত্ব প্ৰদান কৰিব লাগে। বহু দাবীৰ উত্থাপন হয়। যেনে টীকাকৰণৰ অৰ্থে কিয় এজ গ্ৰুপ সৃষ্টি কৰিব লাগে? অন্যহাতেদি, কোনোৱে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে কিয় বয়সৰ সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগে? আন একাংশই এইবুলিও কয় যে বৃদ্ধসকলক কিয় আৰম্ভণিতে টীকাকৰণ কৰিব লাগে? এনে বহু চাপৰ সৃষ্টি কৰা যায় আৰু দেশখনৰ একাংশ মিডিয়াই ইয়াক ব্যাপকভাৱে প্ৰচাৰিত কৰিবলৈ ধৰে।
বন্ধুসকল,
বহু বিচাৰ-বিবেচনাৰ পাছত, এই সিদ্ধান্তত উপনীত হোৱা যায় যে যদি ৰাজ্য চৰকাৰসমূহেও তেওঁলোকৰ হৈ প্ৰচেষ্টা অৱলম্বন কৰিব খোজে, ভাৰত চৰকাৰে আপত্তি কৰিব কিয়? ৰাজ্যসমূহৰপৰা লাভ কৰা দাবীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আৰু তেওঁলোকৰ অনুৰোধৰ কথা মনত ৰাখি, ১৬ জানুৱাৰীৰপৰা পৰীক্ষামূলকভাৱে অব্যাহত ৰখা ব্যৱস্থাটোত সাল-সলনি ঘটোৱা যায়। ৰাজ্যসমূহে এই দাবী কৰা আৰু ইয়াৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰদৰ্শনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমি কাম-কাজৰ ২৫ শতাংশৰ দায়িত্ব তেওঁলোকক প্ৰদানৰ চিন্তা-চৰ্চা কৰো। সেই অনুসৰি, ১ মে’ৰপৰা ৰাজ্যসমূহক ২৫ শতাংশ কামৰ দায়িত্ব প্ৰদান কৰা হয় আৰু তেওঁলোকেও ইয়াক সমাপন কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ নিজা ধৰণেৰে প্ৰচেষ্টা অৱলম্বন কৰে।
ক্ৰমান্বয়ে, তেওঁলোকেও এনে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কামত প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে। ৰাজ্যসমূহে তদুপৰি সমগ্ৰ বিশ্বৰ টীকাকৰণৰ স্থিতি অনুধাৱন কৰে। আমি লক্ষ্য কৰো যে এফালেদি মে’ত দ্বিতীয়টো ঢৌৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভেকচিনৰ বাবে জনসাধাৰণৰ বৰ্ধিত আগ্ৰহ, আনফালে এইক্ষেত্ৰত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহ অসুবিধাৰ সন্মুখীন হোৱা। মে’ৰ দুটা সপ্তাহ পাৰ হোৱাৰ পাছত, একাংশ ৰাজ্যই পূৰ্বৰ ব্যৱস্থাটোৱেই ভাল আছিল বুলি মুকলিকৈ ক’বলৈ আৰম্ভ কৰে। টীকাকৰণৰ দায়িত্ব ৰাজ্যসমূহক প্ৰদান কৰিব লাগে বুলি মতপোষণ কৰাসকলেও তেওঁলোকৰ মতামত পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এটা কথা ভাল আছিল যে সময়ৰ পুনর্বিবেচনাৰ দাবীৰে ৰাজ্যসমূহ ওলাই আহিছিল। ৰাজ্যসমূহৰ এই দাবীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, আমি দেশবাসীয়ে যাতে কষ্ট ভুগিবলগীয়া নহয় আৰু মসৃণতাৰে তেওঁলোকৰ টীকাকৰণ যাতে আগবঢ়াই নিয়া হয়, আমি সেই চিন্তা কৰো। সেইবাবে আমি ১ মে’ৰ পূৰ্বে থকা পুৰণি ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰো। ১৬ জানুৱাৰীৰপৰা এপ্ৰিলৰ শেষলৈকে ই অব্যাহত আছিল।
বন্ধুসকল,
আজি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে যে টীকাকৰণেৰে সম্পৰ্কীয় ৰাজ্যসমূহৰ ২৫ শতাংশ কামৰ দায়িত্ব ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰিব। অহা দুসপ্তাহত এই ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হ’ব। এই দুসপ্তাহত, কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে নতুন নীতি-নিৰ্দেশনা অনুসৰি একেলগে যাৱতীয় প্ৰস্তুতি সম্পন্ন কৰি তুলিব। ঠিক সেইদৰে, দুসপ্তাহৰ পাছত, ২১ জুনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস পালন কৰা হ’ব। ২১ জুনৰপৰা, ভাৰত চৰকাৰে ১৮ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ সকলো নাগৰিকৰ অৰ্থে ৰাজ্যসমূহলৈ বিনামূলীয়া ভেকচিন আগবঢ়াব। ভাৰত চৰকাৰেই ভেকচিন প্ৰস্তুতকৰ্তাসকলৰপৰা মুঠ উৎপাদিত ভেকচিনৰ ৭৫ শতাংশ ক্ৰয় কৰিব আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহলৈ এয়া বিনামূলীয়াকৈ আগবঢ়াব। যাৰ বাবে, দেশখনৰ কোনো ৰাজ্য চৰকাৰেই ভেকচিনৰ বাবদ খৰচ কৰিব নালাগে। এতিয়ালৈকে, দেশখনৰ কোটি-কোটি লোকে বিনামূলীয়া ভেকচিন লাভ কৰিছে।
এতিয়া ১৮ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ লোকসকলো ইয়াৰ অংশ হৈ পৰিব। কেৱল ভাৰত চৰকাৰেহে দেশৰ সকলো লোকলৈ বিনামূলীয়াকৈ ভেকচিন আগবঢ়াব। ভাৰত চৰকাৰৰ এই অভিযানটোতহে মাথো দৰিদ্ৰ, নিম্ন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী বা সবল শ্ৰেণীক বিনামূলীয়া ভেকচিন প্ৰদান কৰা হ’ব। বিনামূলীয়াকৈ ভেকচিন ল’ব নোখোজা আৰু ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়ত ল’ব খোজাসকলৰ অৰ্থেও সু ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ চিকিৎসালয়সমূহৰ দেশখনত প্ৰস্তুত ভেকচিনৰ ২৫ শতাংশ ক্ৰয়ৰ ব্যৱস্থা অব্যাহত থাকিব। ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়সমূহে ভেকচিনটোৰ নিৰ্ধাৰিত মূল্যৰ পাছত এটা পালিৰ বাবে সৰ্বাধিক ১৫০ টকা সেৱা মাচুল আদায় কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। ইয়াক নিৰীক্ষণৰ দায়িত্ব ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ ওপৰতেই ন্যস্ত থাকিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ধৰ্মগ্ৰন্থসমূহত উল্লেখ আছে যে দুৰ্য্যোগে প্ৰভাৱিত কৰিলেও বিজয়ীয়ে আশা বাদ নিদিয়ে, বৰঞ্চ পৰিস্থিতিক লৈ উৎসাহ, কঠোৰ শ্ৰম আৰু সাফল্য অব্যাহত থাকে। ১৩০ কোটিৰো অধিক ভাৰতীয়ই দিন-ৰাতি একাকাৰ কৰি পাৰস্পৰিক সহযোগিতা আৰু কঠোৰ শ্ৰমৰে সমন্বিতভাৱে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিছে। ভৱিষ্যতে, কেৱল আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু সহযোগিতাইহে আমাৰ যাত্ৰাক সুদৃঢ় কৰিব। আমি তদুপৰি ভেকচিন লাভৰ তীব্ৰতা বৃদ্ধি কৰিম আৰু টীকাকৰণ অভিযানটোক ত্বৰান্বিত কৰি তুলিম। আমি মনত পেলাব খুজিছো যে ভাৰতৰ টীকাকৰণৰ গতি এতিয়াও বিশ্বৰ ভিতৰতে অধিক দ্ৰুত হৈ আছে, যি গতি বহু উন্নত ৰাষ্ট্ৰতকৈ বেছি। আমাৰ প্ৰযুক্তি প্লেটফৰ্ম ক’উইনক লৈয়ো সমগ্ৰ বিশ্বখনতে আলোচনা চলিছে। বহু ৰাষ্ট্ৰই ভাৰতৰ এই প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। আমি সকলোৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছো যে প্ৰতি পালি ভেকচিনৰ গুৰুত্ব কিমান কিয়নো প্ৰতি পালিৰে প্ৰতিজনৰ জীৱন সংপৃক্ত হৈ আছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে তদুপৰি প্ৰতিখন ৰাজ্যই কেতিয়াকৈ আৰু কিমান পালি লাভ কৰিব, সেয়া কেই সপ্তাহমানৰ আগতেই জ্ঞাত কৰোৱাৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। মানৱতাৰ এই পৱিত্ৰ কৰ্তব্যত, কোনোৱে বিতৰ্ক আৰু ৰাজনৈতিক হৈ-চৈৰ দৰে কথা-কাণ্ডক ভাল বুলি নকয়। সম্পূৰ্ণ নিয়মানুৱৰ্তিতাৰে ভেকচিন প্ৰদান কৰাটো প্ৰতিখন চৰকাৰ, প্ৰতিজন জন প্ৰতিনিধি আৰু প্ৰশাসনৰ সমন্বিত দায়িত্ব তেহে আমি ভেকচিনসমূহৰ উপলব্ধতা অনুসৰি দেশখনৰ প্ৰতিজন নাগৰিককে স্পৰ্শ কৰিব পাৰিম।
প্ৰিয় দেশবাসী,
টীকাকৰণৰ ওপৰিও, মই আজি আপোনালোকক আন গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তসমূহৰ সন্দৰ্ভত অৱগত কৰিব খুজিছো। যোৱা বৰ্ষত, ক’ৰোনাৰ বাবে লকডাউন বলবৎ কৰোতে, আমাৰ দেশে প্ৰধান মন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ অধীনত আঠ মাহৰ বাবে ৮০ কোটিৰো অধিক দেশবাসীৰ অৰ্থে বিনামূলীয়া ৰেচনৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল। এই বছৰো দ্বিতীয়টো ঢৌৰ বাবে এই আঁচনি মে’ আৰু জুনৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত কৰা যায়। আজি চৰকাৰখনে প্ৰধান মন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা দিপাৱলীলৈকে সম্প্ৰসাৰণৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। মহামাৰীটোৰ এই সময়ছোৱাত, চৰকাৰখনে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কাষত তেওঁলোকৰ সকলো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ক্ষেত্ৰত সহায় আগবঢ়াবলৈ ঠিয় দি আছে। সেয়ে নৱেম্বৰলৈকে প্ৰতি মাহে ৮০ কোটিৰো অধিক দেশবাসীলৈ নিৰ্ধাৰিত পৰিমাণত বিনামূলীয়া খাদ্য শস্য উপলব্ধ হ’ব। এই প্ৰচেষ্টাৰ উদ্দেশ্য হৈছে মোৰ এজনো দৰিদ্ৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নী, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালে যাতে অনাহাৰে থাকিবলগীয়া নহয়।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ মাজতে, ভেকচিনক লৈ বহু প্ৰান্তত উদ্ভৱ হোৱা বিভ্ৰান্তি আৰু উৰা বাতৰিয়ে উদ্বেগ বৃদ্ধি কৰিছে। মই আপোনালোকক এই উদ্বেগ সম্পৰ্কেও ব্যক্ত কৰিব খুজিছো। ভাৰতত ভেকচিনসমূহৰ কাম-কাজ আৰম্ভৰেপৰা, একাংশ লোকে কৰা মন্তব্যই সাধাৰণ লোকৰ মনত সন্দেহৰ সৃষ্টি কৰিছে। ভাৰতৰ ভেকচিন প্ৰস্তুতকৰ্তাসকলৰ মনোবল নাশ কৰিবলৈয়ো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু সেয়ে বহু বাধা সৃষ্টি কৰা যায়। ভাৰতৰ ভেকচিন উপলব্ধ হোৱাৰ লগে-লগে, বহু ধৰণেৰে সন্দেহ আৰু আশংকাৰ তীব্ৰতা বৃদ্ধি পালে। ভেকচিনৰ ব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে বহু বিতৰ্কৰ সৃষ্টি কৰা যায়। দেশখনে এইসমূহো প্ৰত্যক্ষ কৰি আছে। যিসকল লোকে ভেকচিনটো সন্দৰ্ভত আশংকা সৃষ্টি কৰি আছে আৰু উৰা বাতৰি বিয়পাই আছে, তেওঁলোকে দৰাচলতে নিৰ্দোষ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ জীৱনৰ সৈতে খেলা কৰি আছে।
এনে উৰা বাতৰিক লৈ প্ৰত্যেকেই সতৰ্ক হোৱাটো বাঞ্ছনীয়। মই তদুপৰি আপোনালোক সকলোকে অনুৰোধ জনাব খুজিছো যে, সমাজৰ জনা-বুজা লোক আৰু যুৱ সমাজে যাতে ভেকচিনটো সন্দৰ্ভত সজাগতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰে। বৰ্তমান সময়ত বহু স্থানত ক’ৰোনা কাৰ্ফিউ শিথিল কৰা হৈছে যদিও, ইয়াৰ অৰ্থ এনে নহয় যে ক’ৰোনাৰ অৱসান ঘটিল। আমি সতৰ্কতা অৱলম্বন কৰা উচিত আৰু লগতে ক’ৰোনাক প্ৰতিৰোধৰ নিয়মসমূহ কঠোৰভাৱে মানি চলিব লাগে। ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে এই যুঁজত যে আমি সকলোৱে তথা ভাৰতে যে জয় লাভ কৰিব, সেই ক্ষেত্ৰত মোৰ পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। এই শুভ কামনাৰেই দেশৰ প্ৰতিজন জনতাক বহু-বহু ধন্যবাদ জনালো!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Nation
07 JUN 2021 7:49PM by PIB Delhi
Namaskar my dear countrymen! Our fight against the second wave of Corona is still on. Like many countries of the world, India too has gone through a lot of pain during this fight. Many of us have lost our relatives and acquaintances. My deepest condolences to all such families.
Friends,
This is the biggest pandemic and tragedy in the last 100 years. The modern world had neither seen nor experienced such a pandemic. Our country has fought together on many fronts against such a massive global pandemic. From building a Covid hospital to increasing the number of ICU beds, from making ventilators in India to creating a huge network of testing labs, a new health infrastructure has been created in the country in the last one-and-a-half years. The demand for medical oxygen in India during the second wave increased unexpectedly in the months of April and May. Never in the history of India has the need for medical oxygen been felt in such quantity. Efforts were made on a war footing to meet this demand. The entire machinery of the government was engaged. Oxygen rails were deployed, Air Force planes were used and the Navy was deployed. The production of liquid medical oxygen was increased by more than 10 times in a very short time. Every effort was made to get whatever could be available from any part of the world. Similarly, the production of essential medicines was increased manifold and no stone was left unturned to bring them from wherever they were available abroad.
Friends,
The most effective weapon in the fight against an invisible and mutating enemy like Corona is the Covid protocol, the use of a mask, the distance of two yards, and adherence to all other precautions. The vaccine is like a protective shield for us in this fight. Compared to the demand for vaccines all over the world today, the countries producing them and the companies making the vaccines are very few. The number can be counted. Imagine that if we had not developed vaccines in India, what would have happened in a huge country like India today? If you look at the history of the last 50-60 years, you will know that it used to take decades for India to get the vaccine from abroad. Vaccination work could not be started in our country even after the vaccine work was completed abroad. Be it polio, smallpox, or Hepatitis B vaccines, countrymen had waited for decades. When the countrymen gave us the opportunity to serve in 2014, the vaccination coverage in India then was only around 60 per cent. And in our view, this was a matter of great concern. The rate at which India's immunization program was progressing would have taken almost 40 years for the country to achieve the target of 100% vaccination coverage. We launched Mission Indradhanush to solve this problem. We decided that vaccination work will be carried out on war footing through the Mission Indradhanush and efforts will be made to vaccinate whoever needs it. We worked in mission mode and the vaccination coverage increased from 60 per cent to over 90 per cent in just 5-6 years. That is, we increased the speed as well as the ambit of the vaccination program.
We also made many new vaccines a part of India's vaccination campaign to protect children from many life-threatening diseases. We did this because we were concerned about the children, the poor and the children of the poor who never got vaccinated. We were moving towards 100% vaccination coverage when the coronavirus hit us. There were apprehensions not only in the country but also in the world about how India will be able to protect such a large population? But friends, when the intention is pure, the policy is clear and there is continuous hard work, good results are also expected. Ignoring every apprehension, India launched not one but two 'Made in India' vaccines within a year. Our country and the scientists of the country have shown that India is not behind developed countries. Today when I am speaking to you, more than 23 crore vaccine doses have been administered in the country.
Friends,
There is a belief here विश्वासेन सिद्धि: i.e., we get success in our endeavors when we have faith in ourselves. We were confident that our scientists would be able to develop vaccines in a very short time. Due to this belief, when our scientists were still busy with their research work, we started logistics and other preparations. You all know very well that when there were only a few thousand cases of corona in April last year, the Vaccine Task Force was formed at the same time. The government supported the Indian companies making vaccines in every way. Vaccine makers were assisted in clinical trials, research and development were funded and the government walked shoulder to shoulder with them at every level.
Thousands of crores of rupees were also made available to them through the Mission Covid Suraksha under the AtmaNirbhar Bharat package. Due to the continuous effort and hard work that has been going for a long time in the country, the supply of vaccines is going to increase even more in the coming days. Today seven companies in the country are producing different types of vaccines. The trial of three more vaccines is also going on at an advanced stage. The process of buying vaccines from foreign companies has also been expedited to increase the availability of vaccines in the country. In recent times, some experts have also raised concerns about our children. The trial of two vaccines is going on fast in this direction too. Apart from this, research is also going on in the country on a 'Nasal' vaccine. Instead of the syringe, it will be sprayed in the nose. If the country succeeds in this vaccine in the near future, then this will further accelerate India's vaccine campaign.
Friends,
Developing a vaccine in such a short time is a great achievement in itself for the entire humanity. But it also has its limits. Even after the vaccine was developed, vaccination started in very few countries of the world, and that too only in prosperous countries. WHO gave guidelines regarding vaccination. Scientists laid out the outline for the vaccination. India also decided to do the vaccination in a phased manner on the basis of the best practices of other countries and as per the standards of the World Health Organization. The Central Government took full care of the suggestions received from the various meetings held with the Chief Ministers and the suggestions received by the colleagues of various parties in the Parliament. Only after this, it was decided that priority would be given to those who are more at risk from Corona. That is why health workers, frontline workers, citizens above 60 years of age and citizens above 45 years of age suffering from diseases started getting the vaccine on priority. Can you imagine what would have happened if our frontline workers were not vaccinated before the second wave of Corona? Imagine, what would have happened if our doctors and nursing staff were not vaccinated? What would have happened if our brothers and sisters employed to clean hospitals and our ambulance drivers were not vaccinated? It is due to the vaccination of health workers that they were able to take care of others and save the lives of millions of countrymen. But in the midst of decreasing corona cases in the country, different suggestions and demands started coming before the central government. It was asked, why is the Government of India deciding everything? Why are the state governments not being given leeway? Why are the state governments not being allowed in deciding the relaxation of lockdown? Comments like One Size Does Not Fit All were also made. It was argued that since health is primarily a state subject under the Constitution, it is better that the states should carry out the necessary work. Hence, a beginning was made in this direction. The Government of India made a comprehensive guideline and gave it to the states so that they could work according to their requirement and convenience. The government of India accepted the demands of the states regarding imposing a corona curfew at the local level, creation of micro-containment zones and arrangements for treatment.
Friends,
From January 16 till the end of April this year, India's vaccination program ran mainly under the supervision of the central government. The country was moving in the direction of providing free vaccines to all. The citizens of the country too were maintaining discipline and getting vaccinated when it was their turn. Meanwhile, several state governments again said that the vaccine work should be de-centralized and left to the states. Several voices were raised. Like why age groups were created for vaccination? On the other hand, someone said that why should the central government decide the age limit? There were some voices also that why are the elderly being vaccinated earlier? Various pressures were also created and a section of the country's media also ran it in the form of a campaign.
Friends,
After much deliberation, it was agreed that if the state governments also want to make efforts on their behalf, so why should the Indian government object? In view of this demand from the states and keeping in mind their request, a change was made in the system which was going on since January 16 as an experiment. We thought that when the states are making this demand and they have enthusiasm, so let's give 25 per cent of the work to them. As a result, 25 per cent of the work was handed over to the states from May 1 and they also made efforts in their own way to complete it.
Gradually, they also started realising the difficulties in such a momentous task. The states also realised the status of vaccination in the whole world. We noticed that on the one hand there was the second wave in May, the increasing interest of people for the vaccine on the other, and the difficulties of the state governments on the third side. By the passage of two weeks in May, some states began to openly say that the earlier system was good. Those who were advocating that the states should be entrusted with the vaccination also started changing their views. It was a good thing that the states came forward again with the demand for reconsideration in time. On this demand of the states, we also thought that the countrymen should not suffer and their vaccination should proceed with smoothly, so we decided to implement the old system which was in place before 1st May, that is, from 16th January to the end of April.
Friends,
Today it has been decided that the Government of India will also bear the responsibility of 25 per cent of the work related to vaccination with the states. This arrangement will be implemented in the next two weeks. In these two weeks, the central and state governments together will make necessary preparations according to the new guidelines. Coincidentally, two weeks later, International Yoga Day falls on June 21. From June 21, the Government of India will provide free vaccines to the states for all citizens above the age of 18 years. The Government of India itself will buy 75 per cent of the total vaccine production from vaccine manufacturers and give it to the state governments free of cost. That is, no state government of the country will have to spend anything on the vaccine. Till now, crores of people of the country have got free vaccines.
Now people of 18 years of age will also become part of it. Only the Government of India will provide free vaccines to all the countrymen. Whether it is poor, lower middle class, middle class, or upper class, only the free vaccines will be administered in the Government of India campaign. Those who do not want to get the vaccine for free and want to get the vaccine in a private hospital have also been taken care of. The system of private sector hospitals procuring 25 per cent of the vaccine being made in the country will continue. Private hospitals will be able to charge a maximum service charge of Rs 150 for a single dose after the prescribed price of the vaccine. The task of monitoring it will remain with the state governments.
Friends,
It has been said in our scriptures प्राप्य आपदं न व्यथते कदाचित्, उद्योगम् अनु इच्छति चा प्रमत्त i.e., conquerors do not give up when calamity strikes them, but venture out, work hard, and triumph over the situation. More than 130 crore Indians have fought against Corona together with mutual cooperation and hard work day and night. In the future, our journey will be reinforced only by our efforts and cooperation. We will also accelerate the pace of getting the vaccines and give further impetus to the vaccination campaign. We have to remember that the speed of vaccination in India is still very fast in the world, faster than in many developed countries. Our technology platform CoWIN is also being discussed all over the world. Many countries have also shown interest in using this platform of India. We are all seeing how important each dose of vaccine is as every life is attached to each dose. The central government has also made this arrangement that every state will be informed a few weeks in advance that when and how many doses it is going to get. In this sacred work of humanity, no one considers such things as arguments and political squabbles good. It is the collective responsibility of every government, public representative and administration that vaccines should be administered with full discipline so that we can reach every citizen of the country according to the availability of vaccines.
Dear countrymen,
Apart from vaccination, I want to inform you today about another major decision. Last year, when the lockdown had to be imposed due to Corona, our country had arranged for free ration to more than 80 crore countrymen for eight months under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. This year also the scheme was extended for May and June due to the second wave. Today the government has decided that the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana will now be extended till Diwali. In this time of the pandemic, the government is standing by the poor as their partner for their every need. That is free food grains will be available in fixed quantity to more than 80 crore countrymen every month till November. The purpose of this effort is that none of my poor brothers and sisters, their families should go to bed hungry.
Friends,
In the midst of these efforts, the confusion and rumors about the vaccine from many quarters increase the concern. I also want to express this concern to you. Ever since the work on the vaccines started in India, comments made by some people created doubts in the minds of the common people. Efforts were also made to demoralize the vaccine manufacturers of India and create many obstacles. When India's vaccine came, doubts and apprehensions were further heightened through many means. Various arguments were propagated against the use of the vaccine. The country is watching them too. Those who are creating apprehension about the vaccine and spreading rumours are playing with the lives of innocent brothers and sisters.
One needs to be careful about such rumours. I also request all of you, the enlightened people of society and the youth, to cooperate in increasing awareness about the vaccine. Right now the corona curfew is being relaxed in many places, but it does not mean that the Corona has vanished. We have to be careful and also strictly follow the rules of prevention from Corona. I have full faith that we all will win this war against Corona, India will win. With these best wishes, thank you very much to all the countrymen!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.