Ministry of Health and Family Welfare
Effective Allocation by Government of India of COVID -19 supplies received from the Global Community for Fight against the Global Pandemic
Medical Infrastructure of 38 Institutions across 31 States/UTs strengthened
04 MAY 2021 2:51PM by PIB Delhi
The Government of India is leading the fight against the COVID19 pandemic in collaboration with the States and UT through a “Whole of Government” approach. There has been an unprecedented surge in the number of COVID19 cases across the country. The health infrastructure of several States and UTs has been overwhelmed by the very high number of daily cases and increased mortality.
The global community has extended a helping hand in supporting efforts of Government of India in this collective fight against the global COVID19 pandemic. Medical equipment, medicines, oxygen concentrators, ventilators etc., are being provided by many countries.
A streamlined and systematic mechanism for allocation of the support supplies received by India has been put into place, for effective distribution of the medical and other relief and support material.
The Indian Customs is sensitive to the need for availability of COVID related imports including Oxygen & Oxygen related equipment etc., and are working 24 x 7 to fast track and clear the goods on arrival and lead to expeditious clearance within hours. The steps taken for expeditious clearance on fast track basis are as follows:
• The Goods are given high Priority for clearance by the Customs Systems for processing over other goods.
• Nodal Officers also gets alert on email for monitoring and clearance.
• Monitoring by senior officers for pendency of COVID related imports is also being undertaken.
• The Handholding to the trade is given for complying with the requirements beforehand.
• Outreach activities and Helpdesk enables Trade to get the goods cleared on arrival.
In addition to faster clearance,
• Indian customs has waived Basic Customs Duty and Health cess on goods identified for defending Covid.
• When imported free of cost and distributed freely, based on the state govt. certification, IGST is also waived.
• Further, for import of oxygen concentrators for personal use, IGST has been reduced from 28% to 12%
A cell was created in the Ministry under Addl. Secretary [Health], MoHFW to coordinate the receipt and allocation of foreign COVID relief material as grants, aid and donations. This Cell started functioning on 26th April 2021 and comprises of one Joint Secretary on deputation from Ministry of Education, two Addl. Secy level officers from MEA, Chief Commissioner Customs, Economic Advisor from Ministry of Civil Aviation, Technical Advisor Dte. GHS, Representatives from HLL, two Joint Secretaries from MoHFW and Secretary General along with another representatives from IRCS.
The medical items started coming in as donations from different countries after the rise in sudden cases of Covid across the different parts of the country from the last week of April, via MEA.The materials are being given by countries due to the immediate and urgent requirements in different parts of the country. This help is over and above what Govt of India is already providing, and is thus an additionality for the states and UTs.Later on, supplies coming from private companies, entities etc also started routing through the NitiAyog and are handled by this cell.
The group meets virtually at 9.30 AM every morning to sort out all pending issues. During the day, all information by MEA and its resolution by MoHFW, as well as follow up by Technical Advisor Dte. GHS, HLL and IRCS is done onWhatsApp group.
Apart from this, a high-level committee under CEO, NITI Aayog and comprising of Secretary Expenditure, MEA and officials of Niti Aayog and MoHFW has also been formed to oversee the whole operation.
The Ministry of External Affairs is the nodal agency for channeling offers of help from foreign countries and coordinates with Missions abroad. The MEA has issued its own SOPs which are applicable across board.
Indian Red Cross Society
For all consignments received via MEA and coming as donations from foreign countries; the consignee is the Indian Red Cross Society. Upon receipt of the papers outlined in the process flow chart, IRCS issues the necessary certificates immediately to HLL for processing customs and regulatory clearances at Airports. IRCS also ensures liaison with MoHFW and HLL so that delays are reduced and quick turnarounds are achieved.
HLL/DMA
HLL Lifecare Limited (HLL) is the customs agent for IRCS, and the distribution manager for MoHFW. The consignments are processed at airport and transported for distribution by HLL. In case of consignments arriving at military airports, or bog items like oxygen plants, Dept. of Military Affairs (DMA) assists HLL.
Accessibility and the immediate use of resources to save the lives drives the need for immediate allocation of short-notice incoming consignments. The materials from abroad are currently coming in different numbers, specifications and at different times. Hence there is a need to reconcile the distribution logistics with the need to reach the materials as expeditiously as possible to the states. Donor countries consignment details get confirmed only after the consignment gets booked in the country of origin. In many cases the items received are not as per the list, or the quantities differ, which needs reconciling at the airport. The final list gets confirmed after the detailed reconciliation. Thus, it leaves less than a quarter day to manage the cycle including allocation, approval and dispatch. Under these circumstances since these are time sensitive supplies, all possible attempts have been made to distribute them immediately and to ensure optimal use in the best possible way.All possible efforts are done to unpack, repack and dispatch these with the least possible turn-around time.
The allocations are done keeping in mind equitable distribution and the load on tertiary health care facilities. In the first few days, the states were covered via the AIIMS and other central institutions where the critical care patients load is high and where the need is highest. Besides, the Central Govt hospitals, including DRDO facilities in and around Delhi and in the NCR region were also supplemented through the aid. It has been seen that tertiary health care facilities normally have higher number of cases with severe symptoms of Covid and are often the only succour to people in the region for quality tertiary care.
As per the standard Operating Procedure for allocations taken out by the Health Ministry on 2nd May, 2021:
• Since such grant in aid would be limited in quantity, therefore it has to be optimally utilized by allocating it to high burden states [states with higher number of active cases], where the requirement for such equipment/medicines is more.
• Spreading such grant in aid thinly each time, over a large number of states may not bring forth the desired results. It will also lead to small packages travelling large distances, high turnaround times and possible wastage of resources.
• The requirement of the high burden states in the context of number of persons admitted in hospitals as well as prior distribution done from GOI resources would also be considered. Special focus can also be on states considered as medical hubs of the region, which have a patient in-flow from neighbouring states/cities. In some cases, resource low states such as North Eastern and hill states where tankers etc., don’t reach, can also be covered to shore up their needs.
Based on the above criteria and principles, 24 different categories of items numbering nearly 40 lakhs have been distributed to 38 Institutions in different States.
Major categories of equipment include BiPAP Machines, Oxygen (Oxygen Concentrators, Oxygen Cylinders, PSA Oxygen Plants, Pulse Oximeters), Drugs (Flaviparivir and Remdesivir), PPE (Coveralls, N-95 masks and gowns),
These States/UTs which have either received or where the equipment has been dispatched are :
1. Andhra Pradesh
2. Assam
3. Bihar
4. Chandigarh
5. Chhattisgarh
6. D&N Haveli
7. Delhi
8. Goa
9. Gujarat
10. Haryana
11. Himachal Pradesh
12. J&K
13. Jharkhand
14. Karnataka
15. Kerala
16. Ladakh
17. Lakshadweep
18. Madhya Pradesh
19. Maharashtra
20. Manipur
21. Meghalaya
22. Mizoram
23. Odisha
24. Puducherry
25. Punjab
26. Rajasthan
27. Tamil Nadu
28. Telangana
29. Uttar Pradesh
30. Uttarakhand
31. West Bengal
As the different tranches are coming in, the rest of the States and UTs will also be covered in the coming days.
The following institutions (region-wise) have received the equipment:
Delhi NCR
1. LHMC Delhi
2. Safdarjung Hospital Delhi
3. RML Hospital
4. AIIMS Delhi
5. DRDO Delhi
6. 2 hospitals in Delhi (Moti Nagar & Pooth Kalan)
7. NITRD Delhi
8. ITBP Noida
North East
9. NEIGRIHMS Shillong
10. RIMS Imphal
NORTH
11. AIIMS Bathinda
12. PGI Chandigarh
13. DRDO Dehradun
14. AIIMS Jhajjar
EAST
15. AIIMS Rishikesh
16. AIIMS Rae Bareli
17. AIIMS Deoghar
18. AIIMS Raipur
19. AIIMS Bhubaneswar
20. AIIMS Patna
21. DRDO Patna
22. AIIMS Kalyani
23. DRDO Varanasi
24. DRDO Lucknow
25. District Hospital Pilibhit
WEST
26. AIIMS Jodhpur
27. DRDO Dehradun
28. DRDO Ahmedabad
29. Govt. Satellite Hospital Jaipur
CENTRAL
30. AIIMS Bhopal
SOUTH
31. AIIMS Mangalagiri
32. AIIMS Bibinagar
33. JIPMER Puducherry
Central Govt. & PSU
34. CGHS
35. CRPF
36. SAIL
37. Railways
38. ICMR

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মালেম শিনবা থুংনা শন্দোরক্লিবা লাইচৎ অসি থেংননবগীদমক মালেমগী কম্ম্যুনিতীদগী পীরকখিবা কোবিদ-১৯ সপ্লাইশিং ভারত সরকারনা ইফেক্তিব ওইনা এলোকেসন তৌখ্রে
রাজ্য/য়ু.তি. ৩১দা লৈরিবা ইন্সতিত্যুসন ৩৮গী মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিভম হেন্না ফগৎহনখ্রে
04 MAY 2021 2:51PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা “হোল ওফ গভর্মেন্ত” এপ্রোচ অমগী মতেংদগী রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিাৈগা খুৎশম্নদুনা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি মাংজিল থানা লান্থেংনরি৷ লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী কেস অসি কা হেন্না হেনগৎলকখ্রে৷ তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী কোবিদকী কেস য়াম্না ৱাংনা লাকখি অমসুং শিবগী মশিংসু হেনগৎলকখি৷
মালেম শিনবা থুংনা শন্দোরক্লিবা লাইচৎ কোবিদ-১৯ মাই পাক্না লান্থেংননবা ভারত সরকারনা য়াম্না কন্না হোৎনরিবা অসিদা মেলেমগী কম্ম্যুনিতীনা মতেং পাংলকখ্রে৷ লৈবাক কয়া অমনা মেদিকেল ইক্ব্যুইপমেন্ত, হিদাক-লাংথকশিং, ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং, ভেন্তিলেতরশিং পীরক্লি৷
মপান লৈবাকশিংদগী ভারতনা ফংলিবা মেদিকেল অমসুং অতোপ্পা রিলিফ অমসুং সপোর্ত মেতরিয়েল অদু য়াম্না ইফেক্তিব ওইনা য়েন্থোক্নবগীদমক স্ত্রিমলাইন অমসুং সিস্তেমেতিক ওইবা মেকানিজম অমা শেমখ্রে৷
ফাস্ত ত্রেক বেসিস্তা এক্সপিদিসিয়র্স ক্লিয়রেন্সকীদমক লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অদু মখাদা পীরি:
• পোৎ-চৈশিং অসি ক্লিয়রেন্স তৌননবা কস্তম সিস্তেমশিংনা অতোপ্পা পোৎ-চৈশিংদগী হেন্না খুদোংচাবা পীরি৷
• পোৎ-চৈশিং অসি য়েংশিন্নবা অমসুং ক্লিয়রেন্স তৌননবগীদমক নোদেল ওফিসরশিংসু চেকশিন্না লৈনবা ইমেলদা খঙহল্লি৷
• কোবিদকা মরী লৈননা পন্দুনা লৈরিবা ইমপোর্তশিং সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনসু য়েংশিল্লি৷
• আউত্রিচ এক্তিবিতীশিং অমসুং হেল্পদেক্সনা ত্রেদতা মতেং পাংদুনা পোৎ-চৈশিং অসি হেক থুংবগা লৌথোক্নবা হোৎনৈ৷
য়াম্না থুনা ক্লিয়রেন্স তৌরিবা অসিগী মথক্তা,
• কোবিদ ঙাকথোক্নবগীদমক পুশিল্লক্লিবা পোৎ-চৈশিং অসিদা ইন্দিয়ন কস্তম দ্যুতীনা বেসিক কস্তম দ্যুতী অমসুং হেল্থ সেস লৌদে৷
• পোৎ-চৈশিং লেম্না পুশিল্লক্তুনা অমসুং লেম্না য়েন্থোকপা মতমদা, স্তেত গভর্মেন্ত সর্তিফিকেসনগী মতুং ইন্না, আই.জি.এস.তি. লৌরোই৷
• মখাতানা, পর্সোনেল ওইনা শিজিন্ননবগীদমক ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং পুশিল্লকপাগীদমক, আই.জি.এস.তি. ২৮%দগী ১২%দা তাথখ্রে৷
ফোরেন্দ কোবিদ রিলিফ মেতরিয়েলশিংগী এলোকেসন অমসুং রিসিপ্ত অদু গ্রান্তশিং, এইদশিং অমসুং দোনেসনশিং ওইনা পুনশিন্নবা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যুগী এদিস্নেল সেক্রেতরী(হেল্থ)গী মখাদা মন্ত্রালয় অসিনা সেল অমা শেমখি৷ মসিগী সেল অসি ২০২১গী এপ্রিল ২৬তা মথৌ তৌবা হৌখ্রে অমসুং মসিদা এজুকেসন মন্ত্রালয়গী মহুৎ শিন্দুনা জোইন্ত সেক্রেতরী অমা, এম.ই.এ.দগী এদিস্নেল সেক্রেতরী লেবেল ওফিসর অনি, চীফ কম্মিশনার কস্তম, সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়দগী ইকোনোমিক এদবাইজর, তেক্নিকেল এদবাইজর দি.তি.ই. জি.ঐচ.এস., ঐচ.এল.এল.দগী মীহুৎশিং, এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.দগী জোইন্ত সেক্রেতরী অনি অমসুং আই.আর.সি.এস.কী মীহুৎশিংগা লোইননা সেক্রেতরী জেনেরেল য়াওরি৷
লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা কোবিদকী কেস অসি চাং য়াম্না ৱাংনা হেনগৎলকপদগী এপ্রিলগী অরোইবা চয়োলদগী হৌদুনা এম.ই.এ.গী খুৎথাংদা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী দোনোসন ওইনা মেদিকেল আইতেম কয়া অমা মতেং পাংলকপা হৌখ্রে৷ লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অথুবগী ওইনা তঙাই ফদবা কয়া লৈরিবা অদুগীদমক লৈবাকশিং অসিনা পোৎলমশিং অদু মতেং ওইনা পীরকখিবনি৷ মসিগী মতেং অসি ভারত সরকারনা মাংজৌননা পীখিবা অদুদগী হেন্দোক পাথোক্লে৷ মখাতানা, প্রাইভেৎ কম্পেনীশিং, এন্তাইতীশিং অসিদগী লাক্লিবা সপ্লাইশিং অসি নিতি আয়োগকী খুৎথাংদা রুতিং তৌবা হৌখ্রে অমসুং হায়রিবা সপ্লাইশিং অসি মসিগী সেল অসিনা য়েংশিল্লগনি৷
গ্রুপ অসিনা নুংতিগী অয়ুক পুং ৯.৩০ তাবা মতমদা পন্দুনা লৈরিবা ইসু পুম্নমক লোইশিন্নবা ভর্চুএল্লী ওইনা উন্নদুনা খন্নৈ৷ মসিদগী হেন্দোক্তুনা, মপুং ওইবা ওপরেসন অসি য়েংশিন্নবা এম.ই.এ.গী সেক্রেতরী এক্সপেন্দিচর অমসুং নিতি আয়োগ অমসুং এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী ওফিসিয়েলশিং য়াওদুনা নিতি আয়োগকী সি.ই.ও.গী মখাদা হাই লেবেল কম্মিতী অমা শেমখ্রে৷
এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় অসি ফোরেন্দ লৈবাকশিং অসিদগী মতেং পাংননবগীদমক লাক্লিবা ওফরশিং অদু চেনেলিং তৌনবা লৈরিবা নোদেল এজেন্সীনি৷ এম.ই.এ.গী ওইনা বোর্দতা এপ্লিকেবল ওইবা মশাগী ওইবা এস.ও.পি.শিং লৈজৈ৷
ইন্দিয়ন রেদ ক্রোস সোসাইতী
ফোরেন্দ লৈবাকশিং অসিদগী দোনেসন ওইনা লাক্লিবা অমসুং এম.ই.এ.দা লাক্লিবা কন্সাইনমেন্ত পুম্নমক্কী ওইনা; কন্সাইনী অসি ইন্দিয়ন রেদ ক্রোস সোসাইতীনি৷ প্রোসেস ফ্লো চার্ততা য়াওরিবা পেপরশিংগী রিসিপ্ত অসিগী মতুং ইন্না, কস্তম প্রোসেস তৌনবা অমসুং এয়রপোর্তশিংদা রিগুলেতরী ক্লিয়রেন্স লৈহন্নবা আই.আর.সি.এস.না অথুবা মতমদা ঐচ.এল.এল.দা তঙাই ফদবা সর্তিফিকেৎশিং ইসু তৌগনি৷ ক্বিক তর্নএরাউন্দ ফংবা ঙম্নবা অমসুং মতম য়াম্না চংবা হন্থনবা আই.আর.সি.এস.নসু এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু. অমসুং ঐচ.এল.এল.গা পুন্না চৎমিন্নদুনা মতেং পাংনরগনি৷
ঐচ.এল.এল./দি.এম.এ.
ঐচ.এল.এল. লাইফকেয়র লিমিতেদ(ঐচ.এল.এল.) অসি আই.আর.সি.এস.কিনা কস্তম এজেন্ত অমসুং এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গীনা দিস্ত্রিব্যুতিং মেনেজর ওই৷ কম্সাইনমেন্তশিং অদু এয়রপোর্তা প্রোসেস তৌই অমসুং দিস্ত্রিব্যুত তৌননবা ঐচ.এল.এল.না পুথোক-পুশিন তৌই৷ কন্সাইনমেন্তশিং মিলিতরী এয়রপোর্তশিংদা লাকপা মতমদা নত্রগা ওক্সিজেন প্লান্তগুম্বা বোগ আইতেমশিংদা মিলিতরী এফিয়র্স দিপার্তমেন্তনা(দি.এম.এ.) ঐচ.এল.এল.দা মতেং পাংই৷
হৌজিক হৌজিক মপান লৈবাকশিং অসিদগী লাক্লিবা পোৎশিং অসি তোঙান তোঙানবা মশিংদা, স্পেসিফিকেসনশিংদা অমসুং তোঙান তোঙানবা মতমশিংদা লাকই৷ মরম অদুনা পোৎলমশিং অদু অথুবা মতমদা রাজ্যশিং অসিদা য়ৌহনবা মরু ওইবনা দিস্ত্রিব্যুসন লোজিস্তিক অদু পুনশিনবা দরকার ওই৷ দোনর লৈবাকশিংগী কন্সাইনমেন্ত দিতেলশিং অদু হৌরকফম ওইরিবা লৈবাক অদুদা কন্সাইনমেন্ত অদু বূক তৌরবা মতম খক্তদা কনফর্ম তৌই৷ কেস কয়া অমদা, আইতেমশিং অদু লিস্তকী মতুং ইন্না লাক্তবা য়াওই নত্রগা খেন্ননা লাকপা য়াই, মসিনা এয়রপোর্ততা য়েংশিনবা দরকার ওই৷ কুপথনা য়েংলবা মতুংদা ফাইনেল লিস্ত অদু কনফর্ম তৌগনি৷
তর্চরী হেল্থ কেয়র ফেসিলিতীশিংদা লৈরিবা লোদ অমসুং চাং মান্ননা য়েন্থোকপা হায়বা ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা এলোকেসন অসি পাংথোকই৷ অহানবা নুমিৎ খরনি অসিদা, অরুবা ফিভমদা লাইকৎনরিবা পেসেন্তশিংগী লোদ য়াম্না ৱাংবা অমসুং খ্বাইদগী হেন্না মতেং দরকার ওইরিবা সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং এ.আই.আই.এম.এস লৈরিবা রাজ্যশিং মনুং চনখি৷ অসিগীসু মথক্তা, এন,সি.আর. অমসুং দিল্লিগী অকোইবদা লৈরিবা দি.আর.দি.ও.গী ফেসিলীতীশিং য়াওনা সেন্ত্রেল গভর্মেন্ত হোস্পিতালশিংসু এইদ অসিগী মতেং ফংহনখি৷ তর্চরী হেল্থ কেয়র ফেসিলিতীশিংদা কোবিদকী অরুবা সিম্পতোমশিং উৎপা কেস য়াম্না ৱাংনা লৈগল্লি হায়না উনৈ৷
২০২১গী মে ২দা হকশেল মন্ত্রালয়না এলোকেসনগীদমক লৌখৎখিবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরগী মতুং ইন্না:
• অসিগুম্বা গ্রান্ত ইন এইদ অসি লিমিতেদ ক্বান্তিতী ওইবনা মরম ওইদুনা, ইক্যুইপমেন্ত/মেদিসিন কা হেন্না দরকার ওইরিবা রাজ্যশিং(এক্তিব কেস য়াম্না লৈরিবা রাজ্যশিং) অসিদা শিজিন্নহনগদৌরি৷
• মতম খুদিংদা অসিগুম্বা গ্রান্ত ইন এইদ অসি রাজ্য কয়া অমদা য়াম্না অপিকপা চাংদা য়েন্থোকপা অসিনা পাম্লিবা মহৈ অদুদি ফংবা ঙম্লোই৷ মসিনা মরম ওইদুনা অপিকপা পেকেজশিংনা অশাং-অশাংবা মফমশিংদা পুথোক-পুশিন তৌবা, মতম হেন্না চংহনবা অমসুং অরেম্বদা রিসোর্চ হেন্না মাংনিংঙাই ওই৷
• হোস্পিতালশিংদা এদমিত তৌদুনা লৈরিবা পেসেন্ত মশিং অমসুং জি.ও.আই. রিসোর্চতগী মমাংদা য়েন্থোকখিবা অদু য়েংলগা হাই বর্দন স্তেতশিংগী অৱাৎপশিং অদুসু খন্নরগনি৷ থংনবা রাজ্যশিং/শহরশিংদগী পেসেন্তশিং লাইয়েংবা লাক্তুনা মফম অদু মেদিকেল হবশিংনি হায়না লৌনরিবা রাজ্যশিং অদুদা অখন্নবা মীয়েংসু চংলগনি৷ করিগুম্বা কেস খরদা, রিসোর্চ নেম্না লৈজরিবা রাজ্যশিং খুদম ওইনা অৱাং নোংপোক অমসুং তেঙ্করশিং য়ৌবা ঙমদবা চিংগী রাজ্যশিং অসিসু মখোয়গী লৈরিবা অৱাৎপশিং অসিগী মতুং ইন্না মনুং চল্লবা য়াই৷
মথক্তী ক্রাইতরিয়া অমসুং প্রিন্সিপলশিং অসিগী মতুং ইন্না, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা ইন্সতিত্যুসন ৮৬তা লাখ ৪০রোমগী মশিং ওইগদবা তোঙান তোঙানবা আইতেম ২৪ য়েন্থোকখ্রে৷
মরু ওইনা য়াওরিবা ইক্যুইপমেন্তশিং অদুদি বি.আই.পি.এ.পি. মেছিনশিং, ওক্সিজেন (ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং, ওক্সিজেন সিলিন্দরশিং, পি.এস.এ.ওক্সিজেন প্লান্তশিং, পল্স ওক্সিমিতরশিং), দ্রগশিং (ফ্লেবিপেরিবির অমসুং রেমদিসিভির), পি.পি.ই. (কোবরওলশিং, এন-৯৫ মাক্সশিং অমসুং গাউনশিং)নি৷
ইক্ব্যুইপমেন্ত দিস্পেতচ তৌখ্রবা নত্রগা ফংখ্রবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অদুদি :
১. আন্ধ্র প্রেদশ
২. অসাম
৩. বিহার
৪. চান্দিগর
৫. ছত্তিশগর
৬. দি. অমসুং এন. হেবেলি
৭. দিল্লি
৮. গোৱা
৯. গুজরাত
১০. হরিয়ানা
১১. হিমাচল প্রদেশ
১২. জে. অমসুং কে
১৩. ঝর্খন্দ
১৪. কর্নতাকা
১৫. কেরলা
১৬. লদাখ
১৭. লক্সদ্বীপ
১৮. মধ্য প্রদেশ
১৯. মহারাস্ত্র
২০. মনিপুর
২১. মেঘলয়
২২. মিজোরাম
২৩. ওরিশা
২৪. পুদুচেরী
২৫. পঞ্জাব
২৬. রাজস্থান
২৭. তামিল নাদু
২৮. তেলঙ্গনা
২৯. উত্তর প্রদেশ
৩০. উত্তরখন্দ
৩১. ৱেস্ত বেঙ্গল
তোঙান তোঙানবা ত্রাঞ্চশিং লাকপনা, লৈহৌরিবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিং অসিসু লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা মনুং চল্লগনি৷
মখাগী ইন্সতিত্যুসনশিং (রিজন ৱাইস) অসি ইক্ব্যুইপমেন্ত ফংখ্রে:
দিল্লি এন.সি.আর.
১. এল.ঐচ.এম.সি. দিল্লি
২. সফদার্জুঙ্গ হোস্পিতাল দিল্লি
৩. আর.এম.এল. হোস্পিতাল
৪. এ.আই.আই.এম.এস. দিল্লি
৫. দি.আর.দি.ও. দিল্লি
৬. দিল্লিদা লৈরিবা হোস্পিতাল অনি(মোতি নগর অমসুং পূথ কালন)
৭. এন.আই.তি.আর.দি. দিল্লি
৮. আই.তি.বি.পি. নোইদা
অৱাং নোংপোক
৯. এন.ই.আই.জি.আর.আই.ঐচ.এম.এস. শিল্লোং
১০. আর.আই.এম.এস. ইম্ফাল
অৱাং
১১. এ.আই.আই.এম.এস. বাথিন্দা
১২. পি.জি.আই. চান্দিগর
১৩. দি.আর.দি.ও. দেহরাদুন
১৪. এ.আই.আই.এম.এস. ঝাজর
নোংপোক
১৫. এ.আই.আই.এম.এস. রিশিকেশ
১৬. এ.আই.আই.এম.এস. রে বরেলি
১৭. এ.আই.আই.এম.এস. দিওঘর
১৮. এ.আই.আই.এম.এস. রাইপুর
১৯. এ.আই.আই.এম.এস. ভুবনেস্বর
২০. এ.আই.আই.এম.এস. পত্ন
২১. দি.আর.দি.ও. পত্ন
২২. এ.আই.আই.এম.এস. কাল্য়নি
২৩. দি.আর.দি.ও. বরানাসি
২৪. দি.আর.দি.ও. লখনৌ
২৫. দিস্ত্রিক হোস্পিতাল পিলিভিৎ
নোংচুপ
২৬. এ.আই.আই.এম.এস. জোধপুর
২৭. দি.আর.দি.ও. দেহরদুন
২৮. দি.আর.দি.ও. অহমেদবাদ
২৯. গভর্মেন্ত সেতলাইত হোস্পিতাল জয়পুর
সেন্ত্রেল
৩০. এ.আই.আই.এম.এস. ভোপাল
খা-থংবা
৩১. এ.আই.আই.এম.এস. মঙ্গলাগিরি
৩২. এ.আই.আই.এম.এস. বিবিনগর
৩৩. জে.আই.পি.এম.ই.আর. পুদুচেরী
কেন্দ্র সরকার অমসুং পি.এস.য়ু.
৩৪. সি.জি.ঐচ.এস.
৩৫. সি.আর.পি.এফ.
৩৬. এস.এ.আই.এল.
৩৭. রেলৱে
৩৮. আই.সি.এম.আর.