Ministry of Health and Family Welfare
Centre Prohibits Exports of Injection Remdesivir and Remdesivir Active Pharmaceutical Ingredients (API) till the COVID situation in the country improves
Centre takes Various Steps to ensure easy access of Remdesivir to Patients and Hospitals
11 APR 2021 5:25PM by PIB Delhi
India is witnessing a recent surge in COVID cases. As on 11.04.2021, there are 11.08 lakh active COVID cases and they are steadily increasing. This has led to a sudden spike in demand for Injection Remdesivir used in treatment of COVID patients. There is a potential of further increase in this demand in the coming days.
Seven Indian companies are producing Injection Remdesivir under voluntary licensing agreement with M/s. Gilead Sciences, USA. They have an installed capacity of about 38.80 lakh units per month.
In light of the above, Government of India has prohibited the exports of Injection Remdesivir and Remdesivir Active Pharmaceutical Ingredients (API) till the situation improves.
In addition, Government of India has taken the following steps to ensure easy access of hospital and patients to Remdesivir:
1. All domestic manufactures of Remdesivir have been advised to display on their website, details of their stockists/distributors to facilitate access to the drug.
2. Drugs inspectors and other officers have been directed to verify stocks and check their malpractices and also take other effective actions to curb hoarding and black marketing. The State Health Secretaries will review this with the Drug Inspectors of the respective States/UTs.
3. The Department of Pharmaceuticals has been in contact with the domestic manufacturers to ramp up the production of Remdesivir.
The Government of India has also advised the States that the extant “National Clinical Management Protocol for COVID-19", which is based on evidence, has been developed after many interactions by Committee of Experts, and is the guiding document for treatment of Covid-19 patients. In the Protocol, Remdesivir is listed as an Investigational Therapy, i.e. where informed and shared decision making is essential, besides taking note of contra indications mentioned in the detailed guidelines.
The States and UTs have been advised that these steps should again be communicated to all hospitals, both in public and private sector, and compliance monitored.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେମଡିସିଭର ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ ଏବଂ ରେମଡିସିଭିର ସକ୍ରିୟ ଔଷଧିୟ ଉପାଦାନ (ଏପିଆଇ)ର ରପ୍ତାନି ନିଷିଦ୍ଧ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ଦେଶରେ କୋଭିଡ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ନଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଗୁ ରହିବ ନିଷିଦ୍ଧାଦେଶ
ରୋଗୀ ଓ ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ରେମଡିସିଭିର ସହଜ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି କେନ୍ଦ୍ର
11 APR 2021 5:25PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। 11.04.2021 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 11.08 ଲକ୍ଷ ସକ୍ରିୟ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମିତ ରହିଥିବା ବେଳେ ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି କାରଣରୁ କୋଭିଡ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାରେ ବ୍ୟବହୃତ ରେମଡିସିଭିର ଇଞ୍ଜେକ୍ସନର ଚାହିଦା ହଠାତ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଆମେରିକାର ମେସର୍ସ ଜିଲେଡ୍ ସାଇନ୍ସେସ୍ ସହିତ ହୋଇଥିବା ଲାଇସେନ୍ସ ଚୁକ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଗତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସାତଟି ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ରେମଡିସିଭିର ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରତି ମାସ 38.80 ଲକ୍ଷ ୟୁନିଟ୍ ରେମଡିସିଭିର ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଏମାନଙ୍କର ରହିଛି।
ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ରେମଡିସିଭିର ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ ଏବଂ ରେମଡିସିଭିର ଆକ୍ଟିଭ ଔଷଧିୟ ଉପାଦାନ (ଏପିଆଇ)କୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ନଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ନିଷିଦ୍ଧାଦେଶ ଜାରି ରହିବ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ରୋଗୀଙ୍କୁ ରେମଡିସିଭିର ସହଜ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ସରକାର ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି:
ଔଷଧର ସୁଗମ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ଷ୍ଟକିଷ୍ଟ/ବିତରକମାନଙ୍କର ବିବରଣୀ ନିଜ ୱେବସାଇଟ୍ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ଘରୋଇ ରେମଡିସିଭିର ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଷ୍ଟକ ଓ ବେଆଇନ କାରବାର ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଏବଂ ହୋର୍ଡିଂ ଓ କଳାବଜାର ରୋକିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଭାବୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଡ୍ରଗ୍ସ ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ଓ ଅନ୍ୟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଏହାକୁ ଡ୍ରଗ ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ସହିତ ସମୀକ୍ଷା କରିବେ।
ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ ବିଭାଗ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରି ରେମଡିସିଭିର ଉତ୍ପାଦନକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର “କୋଭିଡ-19 ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନା ନିୟମ” ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ପ୍ରମାଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ବିଶେଷଜ୍ଞ ସମିତି ସହିତ ଏକାଧିକ ବାର ଆଲୋଚନା ପରେ ନିୟମକୁ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। କୋଭିଡ-19 ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଦସ୍ତାବିଜକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି। ନିୟମରେ ରେମଡିସିଭିରକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନମୂଳକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଭାବେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଏଥିରେ ସୂଚୀତ ଓ ଆପୋସ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଅତି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହାଛଡ଼ା ବିସ୍ତୃତ ଗାଇଡଲାଇନରେ ବିପରୀତ ସଙ୍କେତକଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି।
ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ, ସମସ୍ତ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା ଏବଂ ଏହାର ଅନୁପାଳନକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।