Ministry of Science & Technology
India emerging a leader in supercomputing
06 APR 2021 5:01PM by PIB Delhi
India is fast emerging a leader in high power computing with the National Super Computing Mission (NSM) boosting it to meet the increasing computational demands of academia, researchers, MSMEs, and startups in areas like oil exploration, flood prediction as well as genomics and drug discovery.
Computing infrastructure has already been installed in four premier institutions and installation work is in rapid progress in 9 more. Completion in of Phase II of NSM in September 2021 will take the country’s computing power to 16 Petaflops (PF). MoUs have been signed with a total of 14 premier institutions of India for establishing Supercomputing Infrastructure with Assembly and Manufacturing in India. These include IITs, NITs, National Labs, and IISERs.
Infrastructure planned in NSM Phase I has already been installed and much of Phase II will be getting in place soon. Phase III, initiated this year, will take the computing speed to around 45 Petaflops. This will include three systems of 3 PF each and one system of 20PF as a national facility.
The National Supercomputing Mission was launched to enhance the research capacities and capabilities in the country by connecting them to form a Supercomputing grid, with National Knowledge Network (NKN) as the backbone. The NSM is setting up a grid of supercomputing facilities in academic and research institutions across the country. Part of this is being imported from abroad and part built indigenously. The Mission is being jointly steered by the Department of Science and Technology (DST) and the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) and implemented by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC), Pune, and the Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru.
PARAM Shivay, the first supercomputer assembled indigenously, was installed in IIT (BHU), followed by PARAM Shakti, PARAM Brahma, PARAM Yukti, PARAM Sanganak at IIT-Kharagpur IISER, Pune, JNCASR, Bengaluru and IIT Kanpur respectively.
A new dimention has now been added in India’s march towards leadership position in supercomputing with the convergence of HPC and Artificial Intelligence (AI). A 200 AI PF Artificial Intelligence supercomputing system has been created and installed in C-DAC, which can handle incredibly large-scale AI workloads increasing the speed of computing-related to AI several times. PARAM Siddhi - AI, the high-performance computing-artificial intelligence (HPC-AI) supercomputer, has achieved global ranking of 62 in TOP 500 most powerful supercomputer systems in the world, released on 16th November 2020.
The mission has also created the next generation of supercomputer experts by training more than 4500 HPC aware manpower and faculties till date. To expand the activities of the HPC training, four NSM Nodal Centres for training in HPC and AI have been established at IIT Kharagpur, IIT Madras, IIT Goa and IIT Palakkad. These centres have conducted online training programs in HPC and in AI.
Powered by the NSM, India’s network of research institutions, in collaboration with the industry, is scaling up the technology and manufacturing capability to make more and more parts in India. While in Phase I, 30 percent value addition is done in India that has been scaled up to 40 percent in Phase II. India has developed an Indigenous server (Rudra), which can meet the HPC requirements of all governments and PSUs.
The three phases will provide access to High-Performance Computing (HPC) Facilities to around 75 institutions and more than thousands of active researchers, academicians working through Nation Knowledge Network (NKN) - the backbone for supercomputing systems.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারতনা সুপর কম্প্যুতিংদা লিদর অমা ওইরক্লি
06 APR 2021 5:01PM by PIB Imphal
একাদমীয়া, রিসর্চরশিং, এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং ওইল এক্সপ্লোরেসন, ফ্লদ প্রেদিক্সন, জিনোমিকশিং অমসুং দ্রগ দিস্কোভরী হিরমশিংদা লৈরিবা স্তার্তঅপশিংগী হেনগৎলক্লিবা কম্প্যুতেস্নেল দিমান্দশিং অসি ভারতনা মেনশিনবা ঙম্নবা হোৎনরিবা অসিদা নেস্নেল সুপর কম্প্যুতিং মিসন(এন.এস.এম.)না মতেং পাংদুনা হাই পৱার কম্প্যুতিংগী হিরম অসিদা ভারতনা লিদর অমা ওইনা মাংজিন থানা থোক্লক্লি৷
ভারতকী মমিং নিংথীনা লৈরবা ইন্সতিত্যুসন মরিদা কম্প্যুতিং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মাংজৌননা ইন্সতোল্দ তৌখ্রে অমসুং অহেনবা ইন্সতিত্যুসন ৯দা খোঙজেল য়াংনা ইন্সতোল্দ তৌবগী থবক চত্থরি৷ ২০২১গী সেপ্তেম্বর থাদা মপুং ফানা লোইশিনগদবা এন.এস.এম.গী ফেস II অসিনা লৈবাক অসিগী কম্প্যুতিং পৱার অসি পেতাফ্লোপ(পি.এফ.) ১৬ য়ৌনা হেনগৎহল্লগনি৷ ভারততা এসেম্বল অমসুং মেনুফেকচরিং তৌদুনা সুপর কম্প্যুতিং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শেমগৎনবগীদমক ভারতকী মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসন ১৪গা য়ানা ৱারোল শহি পীনখ্রে৷ মসিগী মনুংদা য়াওরিবশিং অদুদি আই.আই.তি.শিং, এন.আই.তি.শিং, নেস্নেল লেবশিং অমসুং আই.আই.এস.ই.আর.শিং অসিনি৷
এন.এস.এম. ফেস Iদা প্লান তৌরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অদু মাংজৌননা ইন্সতোল্দ তৌখ্রে অমসুং ফেস IIগী অয়াম্বা শরুক অথুবা মতমদা মফম চানা ইন্সতোল্দ তৌরগনি৷ হন্দক্কী চহী অসিদা হৌদোকখিবা ফেস III অসিনা কম্প্যুতিং স্পিদ অসি পেতাফ্লোপ ৪৫গী চাংদা য়ৌহল্লগনি৷ মসিগী মনুংদা নেস্নেল ফেসিলিতী অমা ওইনা পি.এফ. ২০গী সিস্তেম অমা অমসুং পি.এফ.৩ খুদিংগী সিস্তেম অহুম মনুং চল্লগনি৷
নেস্নেল নোলেজ নেতৱার্ক(এন.কে.এন.)পু য়াম্না মরু ওইবা য়াংলেন শরু অমগুম থমদুনা লৈবাক অসিগী লৈরিবা রিসর্চ কেপাসিতীশিং অমসুং কেপাবিলিতীশিং অসি পুনশিন্নদুনা সুপরকম্প্যুতিং গ্রিদ অমা শেম্ননবা নেস্নেল সুপরকম্প্যুতিং মিসন অসি লোঞ্চ তৌখিবনি৷ এন.এস.এম. অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা একাদমিক অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা সুপরকম্প্যুতিংগী গ্রিদ অমা শেমগৎলি৷ মসিগী মনুংদা শরুক খরদি মপান লমশিংদগী পুশিল্লকপনি অমসুং শরুক খরনা লৈবাক অসিদা শাজবনি৷ মিসন অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্ত(দি.এস.তি.) অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়(মৈতী) অনিনা খুৎশম্নদুনা লমজিংলি অমসুং পুনেগী সেন্তর ফোর দিবলপমেন্ত ওফ এদভান্স কম্প্যুতিং(সি-দি.এ.সি.) অমসুং বেঙ্গলুরুগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স(আই.আই.এস.সি.)না চৎনরি৷
লৈবাক অসিদা ইহান হান্না এসেম্বল তৌজবা সুপর কম্প্যুতর পারম শিভে আই.আই.তি.(বি.ঐচ.য়ু.)দা ইন্সতোল্দ তৌখ্রে অমসুং মতুং তারকপদা পারম শক্তি, পারম য়ুক্তি, পারম শঙ্গনাক আই.আই.তি.-খরগপুর আই.আই.এস.ই.আর., পুনে, জে.এন.সি.এ.এস.আর., বেঙ্গলুরু অমসুং আই.আই.তি. কানপুরদা মথং-শিৎনা ইন্সতোল্দ তৌখ্রে৷
ঐচ.পি.সি. অমসুং আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স(এ.আই.) অসি পুনশিন্নদুনা সুপরকম্প্যুতিংগী হিরম অসিদা ভারতনা লিদরশিপকী মফম অমা কনবা ঙম্নবা চংশিল্লক্লিবা অসিদা হৌজিক্তি অনৌবা দাইমেন্সন অমা হাপচিনখ্রে৷ ২০০ এ.আই. পি.এফ. আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স কম্প্যুতিং সিস্তেম অমা শেমখ্রে অমসুং সি-দি.এ.সি.দা ইন্সতোল্দ তৌখ্রে অমসুং মসিনা লার্জ-স্কেল এ.আই. ৱার্কলোদশিং চলাইদুনা এ.আই.গা মরী লৈনবা কম্প্যুতিংগী স্পিদ অসি শরুক কয়ারক হন্না হেনগৎহল্লি৷ হাই-পর্ফেমেন্স কম্প্যুতিং-আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স(ঐচ.পি.সি.-এ.আই.) সুপরকম্প্যুতর, পারম সিধি-এ.আই.না ২০২০গী নবেম্বর ১৬তা থাদোরকখিবা মালেম অসিগী খ্বাইদগী শক্তি লৈরবা মকোক থোংবা সুপর কম্প্যুতর সিস্তেম ৫০০গী মনুংদা ৬২শুবা মফম কনবা ঙমখ্রে৷
মিসন অসিনা ঙসি ফাওবদা ঐচ.পি.সি.গী মতাং খঙলবা মেনপৱার অমসুং ফেকল্তী ৪৫০০ হেন্না ত্রেন তৌদুনা সুপরকম্প্যুতর এক্সপর্তশিংগী মথংগী জেনেরেসন অদুসু শেমখ্রে৷ ঐচ.পি.সি. ত্রেনিংগী থবক-থৌরমশিং অদু হেন্না পাকথোক চাওথোকহন্নবা, আই.আই.তি. খরগপুর, আই.আই.তি. মদ্রাস, আই.আই.তি. গোৱা অমসুং আই.আই.তি. পলক্কদতা ঐচ.পি.সি. অমসুং এ.আই.দা ত্রেনিং তৌননবগীদমক এন.এস.এম. নোদেল সেন্তর মরি শেমগৎখ্রে৷ মসিগী সেন্তরশিং অসিনা ঐচ.পি.সি. অমসুং এ.আই.দা এনলাইন ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং পাংথোকখ্রে৷
এন.এস.এম.না পৱার তৌদুনা ভারতকী লৈরিবা রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংগী নেকৱার্ক অসি ইন্দস্ত্রী অসিগা খুৎশম্নদুনা ভারততা পার্তশিং হেন্না-হেন্না শানবা তেক্নোলোজী অমসুং মেনুফেকচরিং কেপাবিলিতী অসি হেনগৎহল্লি৷ ফেস Iদদি, ভেল্যু এদিসনগী চাদা ৩০দি ভারততা তৌখি অমসুং ফেস IIদদি চাদা ৪০ য়ৌনা হেনগৎখ্রে৷ পি.এস.য়ু.শিং অমসুং সরকার পুম্নমক্কী ৱাৎতুনা লৈরিবা ঐচ.পি.সি. অসি মেনশিনবা ঙম্নবা ভারতনা ইন্দিজিনিয়র্স সর্বর(রুদ্রা) অমা শেমগৎখ্রে৷
ফেস অহুম অসিনা ইন্সতিত্যুসন ৭৫ হেনবদা অমসুং সুপরকম্প্যুতিং সিস্তেমশিংগী য়াংলেন শরু ওইরিবা –নেস্নেল নোলেজ নেতৱার্ক(এন.কে.এন.)কী খুৎথাংদা নৈনরিবা একাদমিসিয়নশিং, এক্তিব রিসর্চর লিশিং কয়াদা হাই-পর্ফোমেন্স কম্প্যুতিং(ঐচ.পি.সি.) ফেসিলিতীশিং ফংহল্লগনি৷