Ministry of Home Affairs
MHA Guidelines for effective control of COVID-19
States/ UTs mandated to strictly enforce Test-Track-Treat protocol, Containment measures,COVID-Appropriate behavior and SOPs on various activities
23 MAR 2021 4:53PM by PIB Delhi
• Ministry of Home Affairs (MHA) issued an Order todaywithGuidelinesfor effective control of COVID-19, which will be effective from April 1, 2021, andremain in force uptoApril 30, 2021.
• The main focus of the Guidelines is to consolidate the substantial gains achieved in containing the spread of COVID-19, which was visible in the sustained decline in the number of active cases, continuously for about 5 months.
• Keeping in view a fresh surge in COVID-19 cases, which is being witnessed in some parts of the country, the guidelines mandate the State/ UT Governments to strictly enforce the Test- Track-Treat protocol in all parts of the country; ensure observance of COVID appropriate behaviour by everyone; and, to scale up the vaccination drive, to cover all the target groups.
• It is also emphasised that in order to ensure that the resumption of activities is successful and to fully overcome the pandemic, there is need to strictly follow the prescribed containment strategy, and strictly observe the guidelines/ SOPs issued by MHA and Ministry of Health & Family Welfare (MOHFW) and other Ministries/ Departments of the Central Government and State/ UT Governments.
Test- Track-Treat protocol
• States and UTs, where the proportion of RT-PCR tests is less, should rapidly increase it, to reach the prescribed level of 70 percent or more.
• The new positive cases, detected as a result of intensive testing, need to be isolated/ quarantined at the earliestand provided timely treatment.
• Further as per the protocol, their contacts have to be traced at the earliest, and similarly isolated/ quarantined.
• Based on the positive cases and tracking of their contacts, Containment Zones shall be carefully demarcated by the district authorities, at the micro level, taking into consideration the guidelines prescribed by the MoHFWin this regard.
• The list of Containment Zones will be notified on the websites by the respective District Collectors and by the States/ UTs. This list will also be shared with MoHFW on a regular basis.
• Within the demarcated Containment Zones, containment measures, as prescribed by MoHFW, shall be scrupulously followed, which include strict perimeter control, intensive house-to-house surveillance, contact tracing, ssurveillance for ILI/ SARI cases etc.
• Local district, police and municipal authorities shall be responsible to ensure that the prescribed Containment measures are strictly followed and State/ UT Governments shall ensure the accountability of the officers concerned in this regard.
COVID appropriate behavior
• State/ UT Governments shall take all necssary measures to promote COVID-19 appropriate behaviour in work places and in public, especially in crowded places.
• For strict enforcement of wearing of face masks, hand hygiene and social distancing, States and UTs may consider administrative actions, including imposition of appropriate fines.
• National Directives for COVID-19 Management shall continue to be followed throughout the country, so as to enforce COVID-19 appropriate behavior.
Local restrictions
• States and UTs, based on their assessment of the situation, may impose local restrictions, at district/ sub-district and city/ ward level, with a view to contain the spread of COVID-19.
No restriction on Inter-State and intra-State movement
• There shall be no restriction on inter-State and intra-State movement of persons and goods including those for cross land-border trade under Treaties with neighbouring countries. No separate permission/ approval/ e-permit will be required for such movements.
Strict adherence to the prescribed SOPs
• All activities have been permitted outside Containment Zones and SOPs have been prescribed for various activities. These include: movement by passenger trains; air travel; metro trains; schools; higher educational institutions; hotels and restaurants; shopping malls, multiplexes and entertainment parks; yoga centres and gymnasiums; exhibitions, assemblies and congregations, etc.
• The SOPs, as updated from time to time, shall be strictly enforced by the authorities concerned, who shall be responsible for their strict observance.
Vaccination
• Government of India has launched the world’s largest vaccination drive against COVID-19.
• While the vaccination drive is proceeding smoothly, the pace is uneven across different States and UTs; and, the slow pace of vaccination in some States/ UTs is a matter of concern. Vaccination against COVID-19, in the present scenario, is critical to break the chain of transmission.
• Therefore, all State/ UT Governments should rapidly step up the pace of vaccination, to cover all priority groups in an expeditious manner.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ মায় পাক্না লাকশিন্নবা এম.ঐচ.এ.গী লমজিং লমতাকশিং
স্তেত/য়ু.তি.শিংদা চৎথরিবা মখল কয়াগী থবকশিংদা য়াম্না চেকশিন্না তেস্ত-ত্রেক-ত্রীত প্রোতোকোল, লাকশিন্নবগী খোঙথাংশিং, কোবিদকী চান্নবা লমচৎশিং অমসুং এস.ও.পি. শোইদনা চৎনহনবা
23 MAR 2021 4:53PM by PIB Imphal
• হোম এফিয়র্সকী মিনিস্ত্রী (এম.ঐচ.এ.)না ঙসি কোবিদ-১৯ মায় পাক্না লাকশিন্নবা লমজিং লমতাকশিং মদুদি ২০২১গী এপ্রিলগী ১দগী ২০২১গী এপ্রিলগী ৩০ ফাওবা চৎনগদবা অসিগী ওর্দর অমা থোকখ্রে।
• লমজিং লমতাক অসিগী মরুওইবা পান্দমদি কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা নমথনবা অসিদা মতিক চানা হেন্না কলহনবনি, হায়রিবা অসি চাওরাক্না থা ৫ লেপ্পা লৈতনা এক্তিব কেসকী মশীং হন্থবা উবা ফংবদগীনি।
• লৈবাক অসিগী মফম খরদা উরিবা কোবিদ-১৯ কেসশিং নৌনা হেনগৎলক্লিবা অসিদা মিয়েং থমদুনা, স্তেত/য়ু.তি.শিংদা চৎথরিবা মখল কয়াগী থবকশিংদা য়াম্না চেকশিন্না তেস্ত-ত্রেক-ত্রীত প্রোতোকোল, লাকশিন্নবগী খোঙথাংশিং, কোবিদকী চান্নবা লমচৎশিং অমসুং এস.ও.পি. মীপুম খুদিংদা শোইদনা চৎনহনবা লমজিং লমতাক থম্লি।
• মসিদা মরুওইবা অমসু পীরি মদুদি থবক থৌরমশিং মায় পাক্না পাকথোকপা অমসুং লায়চৎ অসিবু মপুং ফানা নমথবা ঙম্নবা, প্রেস্ক্রাইব তৌরিবা নমথনবগী লালোং অসি য়াম্না চেকশিন্না ইনবা মথৌ তাই অমসুং এম.ঐচ.এ. অমসুং হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়র (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.) অমসুং সেন্ত্রেল সরকার অমসুং স্তেত/য়ু.তি.শিংনগী অতোপ্পা মিনিস্ত্রী/দিপার্তমেন্তশিংনা পীরিবা লমজিং লমতাক/এস.ও.পি.শিং অসি চেকশিন্না য়েংবা মথৌ তাই।
তেস্ত-ত্রেক-ত্রীত প্রোতোকোল
• আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তকী চাংচৎ অসি নেম্না লৈবা স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংদা প্রেস্ক্রাইব তৌরিবা থাক চাদা ৭০ অমসুং মসিদগী হেন্না য়ৌনবা য়াম্না থুনা হেনগৎহনগদবনি।
• তেস্তিং অসি তৌবদা ফংখিবা অনৌবা পোজিতিব কেসশিং অসি য়াম্না অথুবা মতমদা তোঙান্না থম্বা /ক্বারিন্তিন তৌবা মথৌ তাই।
• প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না মখা তানা, মখোয়গা শোক্ন-শম্নরুবশিং য়াম্না থুনা থিদোকপা অমসুং তোঙান্না থম্বা/ক্বারিন্তিন তৌবা
• পোজিতিব কেসশিং অমসুং মখোয়গা শোক্ন-শম্নরুবশিংগী য়েংলগা দিস্ত্রীক্তকী ওথোরিতিশিংনা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না পীবা লমজিং-লমতাক্কী মতুং ইন্না কন্তেন্মেন্ত জোনশিং চেকশিন্না কোইশিন্দুনা থম্বা।
• কন্তেন্মেন্ত জোনগী লিস্তশিং অসি মরী লৈনবা দিস্ত্রীক্ত কল্লেক্তরশিং অমসুং স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংনা ৱেবসাইত্তা খঙহনগনি। লিস্ত অসি এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না মতম চানা পীগনি।
• তোঙান্না খায়দোক্তুনা থম্লবা কন্তেন্মেন্ত জোন মনুংদা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না পীরিবা কন্তেন্মেন্তদা লৌখৎকদবা অসি য়াম্না চেকশিন্না ইনগদবনি, হায়রিবা অসিদা চেকশিন্না থম্বা পেরিমিতর কন্ত্রোল, য়ুম-য়ুমদা চেকশিন্না য়েংবা, কন্তেক্ত ত্রেসিং, আই.এল.আই./এস.এ.আর.আই. কেসশিংগী চেকশিন থৌরাং য়াওরি।
• লোকেল দিস্ত্রীক্ত, পুলিস অমসুং ম্যুনিসিপাল ওথোরিতীনা পীরিবা কন্তেন্মেন্ত চৎনগদবশিং অসি য়াম্না চেকশিন্না ইন্ননবা থৌদাং লৌগনি অমসুং স্তেত/য়ু.তি. সরকারশিংনা হিরম অসিদা মরী লৈনবা ওফিসরশিং মতম চানা পাংথোক্নবা হায়রি।
কোবিদকা চান্নবা লমচৎশিং
• স্তেত/য়ু.তি. সরকারনা কোবিদ-১৯গী চান্নবা লমচৎশিং অসি থবক মফম অমসুং মীয়াম তিনবা মফম, মরুওইনা য়াম্না চিনবা মফমশিংদা তঙাইফদনা চংদবা য়াদবা খোঙথাংশিং লৌখৎকনি।
• মায়গী মাস্ক, খুৎ-শা নান্না থম্বা অমসুং মীয়ামশিং থাপ্না লৈনবা অসি চেকশিন্না লৌনবা স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংনা চান্নবা ফাইন থিহন্দুনা এক্সন লৌখৎপা য়াই।
• কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগী নেস্নেল দাইরেক্তিবশিং অসি কোবিদ-১৯গী চান্নবা লমচৎশিং থম্নবা লৈবাক পুম্বদা ইনগনি।
লোকেলগী অথিংবশিং
• স্তেত অমসুং য়ু.তি. শিংনা মখোয়গী ফিবম মতুং ইন্না, লোকেলগী ওইবা দিস্ত্রীক্ত/সব-দিস্ত্রীক্ত অমসুং সহরগী থাক্তা কোবিদ-১৯গী শন্দোরকপা য়েংলগী অথিংবা থম্বা য়াই।
ইন্তর-স্তেত অমসুং ইন্ত্রা-স্তেতকী চথোক-চৎশিন্দা অথিংবা থমদবা
• মীওই অমনা ইন্তর-স্তেত অমসুং ইন্ত্রা-স্তেতকী চথোক-চৎশিন্দা অমসুং য়ুম্লোনবা লৈবাকশিংদা পোৎ পুথোক তৌবা ললোনবা য়াওনা অথিংবা থমদে। তোঙান্না পর্মিসন/এপ্রোবেল/ই-পর্মিৎ অসি অসিগুম্বা চথোক-চৎশিন্দা লৈতে।
পীরিবা এস.ও.পি.দা য়াম্না চেকশিন্না ইনবা
• কন্তেন্মেন্ত জোনগী মপালদা থবক থৌরমশিং অয়াবা পীরি অমসুং মখল কয়াগী থবক থৌরমশিংগী এস.ও.পি. পীরি। মসিদা য়াওরিবা অসি: পেসেঞ্জর ত্রেন্দা চথোক-চৎশিন তৌবা; এয়র ত্রাবেল; মেত্রো ত্রেনশিং; স্কুলশিং; অৱাংবা থাক্কী মহৈ তমপম লোইশঙ; হোতেল অমসুং রেস্তুরেন্তশিং; শোপ্পিং মোলশিং; মল্তিপ্লেক্স অমসুং এন্তর্তেন্মেন্ত পার্কশিং; য়োগা সেন্তরশিং অমসুং গীম্নাসিয়ম; একজিবিসনশিং; এসেমব্লি অমসুং কংগ্রেগেসনশিং অসিনচিংবা অসিনি।
• মতম-মতমগী মতুং ইন্না শেমদোরকপা এস.ও.পি.শিং অসি মরী লৈনবা ওথোরিতীনা য়াম্না চেকশিন্না শিজিন্নগনি, হায়রিবা অসি মখোয়না য়াম্না চেকশিন্না থৌদাং লৌগনি।
ভেক্সিনেসন
• ভারত সরকারনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা মালেমগী খ্বায়দগী চাওরবা ভেক্সিনেসন দ্রাইব হৌদোকখ্রে।
• ভেক্সিনেসন অসিগী দ্রাইব অসি নিংথিনা পাংথোক্লিঙা মরক অসিদা, স্তেত অমসুং য়ু.তি. খরদা খোঙজেল অসি মান্নদ্রি; অমসুং স্তেত অমসুং য়ু.তি. খরদা ভেক্সিনেসন তপ্না চৎলিবা অসি মতম খরগীনি। কোবিদ-১৯গী ভেক্সিনেসন অসিনা হৌজিক্কী ওইনা লায়না অসি শন্দোকপা ঙমদ্রি।
• মরম অদুনা, স্তেত/য়ু.তি. সরকার পুম্বনা ভেক্সিনেসন অসি য়াম্না অথুবা মতমদা হৌদোক্তুনা হেন্না মরু ওইবা কালুপশিং অসি য়ৌশিনগদবনি।