Prime Minister's Office
PM addresses webinar on Production Linked Incentives scheme
PLI in 13 sectors demonstrates government’s commitment: PM
PLI benefits the entire ecosystem associated with the sector: PM
Speed and scale have to be increased to boost manufacturing : PM
Make in India, Make for the world : PM
India has become a big brand all over the world, chalk out strategies to leverage the newfound trust: PM
05 MAR 2021 12:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a webinar on Production Linked Incentives scheme organized by Department for Promotion of Industry and International Trade and NITI Aayog through video conference.
Speaking on the steps taken to boost trade and industry in this year’s Union Budget, the Prime Minister said that over the past 6-7 years, several successful efforts have been made to encourage Make in India at different levels. He stressed on the need to take a big leap, increase the speed and scale to boost manufacturing. He cited examples around the world where countries have accelerated the development of the country by increasing their manufacturing capacities. He said increasing manufacturing capacities would increase Employment Generation in the country proportionally.
The Prime Minister said the Government’s thinking is clear - Minimum Government, Maximum Governance and expects Zero Effect, Zero Defect. He said the Government is working at every level to promote the industry like Ease of Doing Business, reducing the compliance burden, creating multimodal infrastructure to reduce logistics costs, constructing district level export hubs. He said the government believes that government interference in everything creates more problems rather than solutions. Therefore, Self-Regulation, Self-Attesting, Self-Certification are being emphasized. He emphasized the need to make Indian companies and manufacturing being done in India, globally competitive and also, to create global recognition for our production cost, products, quality and efficiency. “We have to attract cutting edge technology and maximum investment in the sectors related to our core competency” , he said .
Underlining the difference between the earlier schemes and the schemes of the current government, the Prime Minister said, earlier, industrial Incentives used to be open ended input based subsidies, now they have been made targeted and performance based through a competitive process. The Prime Minister said 13 sectors have been brought under Production Linked Incentives for the first time. PLI benefits the entire ecosystem associated with the sector. With PLI in auto and pharma, there will be very less foreign dependence related to auto parts, medical equipment and raw materials of medicines. He added that the energy sector will be modernized in the country with the help of Advanced Cell Batteries, Solar PV modules and Specialty Steel. Similarly, the PLI for the textile and food processing sector will benefit the entire agriculture sector.
The Prime Minister remarked that it is a matter of pride that following India's proposal, the United Nations has declared the year 2023 as the International Year of Millets. He said more than 70 countries came to support India's proposal and unanimously accepted it in the UN General Assembly. He said this is also a big opportunity for our farmers. He urged to start a worldwide campaign in 2023 on the nutritional potential of millets or coarse grains to protect people from getting sick. He said that the demand for millets at home and abroad will increase rapidly with the announcement of the International Year of Millets by the UN in 2023 and this will greatly benefit our farmers. He also urged the Agriculture and Food Processing Sector to take full advantage of this opportunity.
The Prime Minister highlighted that in this year's budget, a provision of about 2 lakh crore rupees has been made for schemes related to the PLI scheme. An average of 5 % of production is given as incentive. This means that PLI schemes will lead to production worth $ 520 billion in India in the next five years. It is also estimated that sectors for which the PLI scheme has been created will witness doubling of the workforce.
The Prime MInister said that PLI related announcements are being implemented with speed. He said recently approved PLI schemes in IT hardware and Telecom equipment manufacturing will lead to tremendous increase in production and domestic value addition. IT hardware is estimated to achieve 3 trillion rupees worth production in 4 years and domestic value addition is expected to rise from current 5-10 percent to 20-25 percent in 5 years. Similarly telecom equipment manufacturing will witness an increase of about 2.5 lakh crore rupees in 5 years. We should be in a position to export worth 2 lakh crore from this, said the Prime Minister.
In the Pharma sector, the Prime Minister expect more than 15 thousand crore rupees investment in next 5-6 years under PLI leading to 3 lakh crore in pharma sale and export increase worth 2 lakh crore
The Prime Minister asserted that the way India is serving humanity today, India has become a big brand all over the world. India's credibility and India's identity is constantly reaching new heights. He said the brand of India is continuously reaching new heights. He said trust has increased in our medicines, our medical professionals and our Medical Equipments across the world. To honor this trust, he urged the pharma sector to work on chalking out long-term strategy to take advantage of this. He said the PLI scheme was launched last year to incentivise manufacturing of mobile phones and electronic components in India. Even during Pandemic, the sector manufactured goods worth Rs 35000 crore last year, saw a fresh investment of about Rs 1300 crore and created thousands of new jobs in this sector.
The Prime Minister said the PLI Scheme would make a major impact to the country's MSMEs ecosystem by creating the anchor units in every sector that will need a new supplier base across the entire value chain. He urged the industry to join and take advantage of the PLI scheme. He said the focus of the industry should be on creating Best Quality Goods for the country and the world. He urged the industry to innovate according to the needs of the fast changing world, increase our participation in R&D, upgrading the manpower skills and use of new technology.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰডাকশ্যন লিংকড ইনছেনটিভ আঁচনি সম্পৰ্কীয় ৱেবিনাৰ সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
১৩ খণ্ডত পিএলআয়ে চৰকাৰখনৰ অংগীকাৰক প্ৰদৰ্শিত কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
পিএলআয়ে খণ্ডটোৰ সৈতে জড়িত সমগ্ৰ বাতাবৰণটোকে উপকৃত কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মেনুফেক্সাৰিঙক উদ্দীপনা যোগাবলৈ দ্ৰুতি আৰু মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ডঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমগ্ৰ বিশ্বখনতে ভাৰত এটা বৃহৎ ব্ৰেণ্ড হৈ পৰিছে, সদ্যোলব্ধ বিশ্বাস আদায় কৰিবলৈ কৌশল প্ৰস্তুত কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
05 MAR 2021 12:19PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে উদ্যোগ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰোৎসাহন বিভাগ আৰু নিটি আয়োগে অনুষ্ঠিত কৰা প্ৰডাকশ্যন লিংকড ইনছেনটিভ আঁচনি সম্পৰ্কীয় এখনি ৱেবিনাৰ সম্বোধন কৰে।
এই বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত বাণিজ্য আৰু উদ্যোগক উদ্দীপনা যোগাবলৈ গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰাজি সন্দৰ্ভত ব্যক্ত কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যোৱা ৬-৭ বছৰত, ভিন্ন পৰ্যায়ত মেক ইন ইণ্ডিয়াক উৎসাহিত কৰিবলৈ বহু সফলপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা যায়। তেখেতে মেনুফেক্সাৰিঙক উদ্দীপনা যোগাবলৈ বৃহৎ জাঁপ, দ্ৰুতি আৰু মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেখেতে সমগ্ৰ বিশ্বখনৰে উদাহৰণ দাঙি ধৰি মেনুফেক্সাৰিং ক্ষমতা বৃদ্ধিৰদ্বাৰা সংশ্লিষ্ট দেশসমূহে কিদৰে দেশখনৰ উন্নয়নক ত্বৰান্বিত কৰিছে সেই কথা কয়। তেখেতে কয়, মেনুফেক্সাৰিং ক্ষমতা বৃদ্ধিয়ে সমানুপাতিকভাৱে দেশখনৰ নিয়োগ সৃষ্টিৰো বৰ্ধন ঘটাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, চৰকাৰখনৰ ভাৱনা স্পষ্ট – ন্যূনতম চৰকাৰ, সৰ্বাধিক প্ৰশাসন আৰু শূন্য প্ৰভাৱ (Effect), শূন্য ক্ষতি (Defect) ৰ প্ৰত্যাশা। তেখেতে কয়, উদ্যোগটোক প্ৰোৎসাহিত কৰিবলৈ ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছ, সন্মতিৰ বোজা লাঘৱ, লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ মাল্টিমডেল আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি, জিলা পৰ্যায়ৰ ৰপ্তানি কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণৰ দৰে চৰকাৰখনে প্ৰতিটো স্তৰতে কাম কৰি আছে। তেখেতে কয়, চৰকাৰখনে বিশ্বাস কৰে যে সকলোতে চৰকাৰৰ হস্তক্ষেপে সমাধানকৈ অধিক সমস্যাৰহে সৃষ্টি কৰে। সেয়েহে, স্ব-নিয়ন্ত্ৰণ (Self-Regulation), স্ব-প্ৰত্যায়ন (Self-Attesting), স্ব-প্ৰমাণপত্ৰদান (Self-Certification) ত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। তেখেতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহে ভাৰততে মেনুফেক্সাৰিং সম্পন্ন কৰাটো আৱশ্যকীয়, ই বৈশ্বিকভাৱে প্ৰতিযোগী হৈ উঠাটো প্ৰয়োজনীয় আৰু তদুপৰি, আমাৰ উৎপাদন ব্যয়, পণ্য, মানদণ্ড আৰু সক্ষমতাৰ অৰ্থে বৈশ্বিক স্বীকৃতি গঢ়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা অতীব। “আমি আমাৰ মূল সক্ষমতাৰে সম্পৰ্কীয় খণ্ডসমূহত উন্নত প্ৰযুক্তি আৰু সৰ্বাধিক বিনিয়োগক আকৰ্ষিত কৰিব খুজিছো”, তেখেতে কয়।
পূৰ্বৰ আঁচনিসমূহ আৰু বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনৰ আঁচনিসমূহৰ মাজৰ পাৰ্থক্য উল্লেখ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, পূৰ্বে, অপেন এণ্ডেড ইনপুট নিৰ্ভৰ ৰাজসাহাৰ্য্যত ঔদ্যোগিক ইনছেনটিভ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল, এতিয়া এটা প্ৰতিযোগিতামূলক প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে এইসমূহক লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত আৰু প্ৰদৰ্শন ভিত্তিক কৰি তোলা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰডাকশ্যন লিংকড ইনছেনটিভৰ অধীনলৈ ১৩ টা খণ্ড অনা হৈছে। এই খণ্ডটোৰে জড়িত সমগ্ৰ বাতাবৰণটোকে পিএলআয়ে উপকৃত কৰিছে। অ’টো আৰু ফাৰ্মাত পিএলআইৰ জৰিয়তে, অ’টো পাৰ্টছ, মেডিকেল সা-সৰঞ্জাম আৰু মেডিচিনৰ কেঁচা মালৰে বিদেশৰে সম্পৰ্কীয় নিৰ্ভৰতা বহু পৰিমাণে কমি যাব। তেখেতে লগতে কয় যে এডভান্সড চেল বেটাৰী, ছ’লাৰ পিভি মডিউল আৰু স্পেচিয়েলিটি ষ্টীলৰ সহায়ত দেশখনৰ শক্তি খণ্ডটোক আধুনিক কৰি তোলা হ’ব। সমান্তৰালভাৱে, টেক্সটাইল আৰু খাদ্য সংসাধন খণ্ড দুটাৰ বাবে পিএলআয়ে সমগ্ৰ কৃষি খণ্ডটোকে উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে, গৌৰৱৰ কথা এয়ে যে ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱৰ পাছতেই, ৰাষ্ট্ৰ সংঘই ২০২৩ বছৰটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা (Millets) বৰ্ষ হিচাপে ঘোষণা কৰে। তেখেতে কয়, ৭০ ৰোধিক ৰাষ্ট্ৰই ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱক সমৰ্থন জনাইছে আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘ সাধাৰণ পৰিষদত ইয়াক সৰ্বসন্মতিক্ৰমে গ্ৰহণ কৰে। তেখেতে কয়, এয়া আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবেও এটা বৃহৎ সুযোগ। তেখেতে জনসাধাৰণক অসুস্থ হোৱাৰপৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ বাজৰা বা মোটা শস্যৰ পুষ্টিজনিত সম্ভাৱনীয়তা সম্পৰ্কে ২০২৩ ত এটা বিশ্বজোৰা অভিযান আৰম্ভ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে কয় যে ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩ ক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বৰ্ষ হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ঘৰত আৰু বিদেশত বাজৰাৰ চাহিদা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাব আৰু ই আমাৰ কৃষকসকলক অতিশয় লাভান্বিত কৰিব। তেখেতে তদুপৰি কৃষি আৰু খাদ্য সংসাধন খণ্ড দুটাক এই সুযোগৰ পূৰ্ণ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই বৰ্ষৰ বাজেটত, পিএলআই আঁচনিখনৰে সম্পৰ্কীয় আঁচনিসমূহৰ বাবে প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা ৰখা হৈছে। উৎপাদনৰ গড়ে ৫% ইনছেনটিভ হিচাপে প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে অহা পাঁচ বছৰত পিএলআই আঁচনিসমূহৰ বাবে ভাৰতত $৫২০ বিলিয়ন মূল্যৰ উৎপাদন হ’ব। লগতে এই সম্ভাৱনাও কৰা হৈছে যে পিএলআই আঁচনি গঢ়ি তোলা খণ্ডসমূহত মানৱ সম্পদ দুগুণলৈ বৃদ্ধি প্ৰত্যক্ষ কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পিএলআই সম্পৰ্কীয় ঘোষণাসমূহ দ্ৰুতগতিৰে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। তেখেতে কয়, আইটি হাৰ্ডৱেৰ আৰু টেলিকম ইকুইপমেন্ট মেনুফেক্সাৰিঙত শেহতীয়াভাৱে অনুমোদন জনোৱা পিএলআই আঁচনিয়ে উৎপাদন আৰু ঘৰুৱা মূল্য সংযোজন অসাধাৰণভাৱে বৃদ্ধি কৰি তুলিব। ৪ বছৰত ৩ ট্ৰিলিয়ন টকা মূল্যৰ আইটি হাৰ্ডৱেৰ উৎপাদনৰ সফলতাৰ অনুমান কৰা হৈছে আৰু ৫ বছৰত সম্প্ৰতি ৫-১০ শতাংশৰপৰা ২০-২৫ শতাংশলৈ ঘৰুৱা মূল্য সংযোজন বৃদ্ধিৰ আশা কৰা যায়। সমান্তৰালভাৱে ৫ বছৰত টেলিকম ইকুইপমেন্ট মেনুফেক্সাৰিঙত প্ৰায় ২.৫ লাখ কোটি টকা বৃদ্ধি প্ৰত্যক্ষ কৰা হ’ব। আমি ইয়াৰপৰা ২ লাখ কোটি মূল্যৰ ৰপ্তানি কৰিবলৈ সমৰ্থৱান হৈ পৰিম বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
ফাৰ্মা খণ্ডটোত, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আশা ব্যক্ত কৰি কয় যে ইয়াত অহা ৫-৬ বছৰত ১৫ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগ হ’ব। পিএলআইৰ অধীনত ৩ লাখ কোটিৰ ফাৰ্মা বিক্ৰী আৰু ৰপ্তানি ২ লাখ কোটি মূল্যলৈ বৃদ্ধি পাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰত্যয়ৰে কয় যে আজি ভাৰতৰে মানৱ জাতিক সেৱা কৰাৰ যি পন্থা অৱলম্বন কৰিছে, তাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বখনতেই ই এটা বৃহৎ ব্ৰেণ্ড হিচাপে খ্যাতি লভিছে। ভাৰতৰ বিশ্বাসযোগ্যতা আৰু ভাৰতৰ পৰিচয়ে নিৰন্তৰভাৱে নতুন শিখৰ স্পৰ্শ কৰি আছে। তেখেতে কয়, ভাৰত ব্ৰেণ্ডটোৱে নিৰন্তৰভাৱে নতুন শিখৰত আৰোহণ কৰি আছে। তেখেতে কয়, সমগ্ৰ বিশ্বখনতে আমাৰ মেডিচিন, আমাৰ মেডিকেল প্ৰফেশ্যনেল আৰু আমাৰ মেডিকেল সা-সৰঞ্জামসমূহৰ বিশ্বাস বৃদ্ধি পাইছে। এই বিশ্বাসক সন্মান জনাবলৈ, তেওঁ ফাৰ্মা খণ্ডটোক ইয়াৰ সুবিধা গ্ৰহণৰ অৰ্থে নিৰ্ধাৰিত দীৰ্ঘ্য-ম্যাদী কৌশলৰ আধাৰত কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে কয়, ভাৰতত ম’বাইল ফোন আৰু ইলেকট্ৰনিক উপাংশৰ মেনুফেক্সাৰিঙক উদ্দীপনা যোগাবলৈ যোৱা বৰ্ষত পিএলআই আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। আনকি মহামাৰীৰ সময়ছোৱাতো, যোৱা বৰ্ষত খণ্ডটোৱে ৩৫০০০ কোটি টকা মূল্যৰ গুডছ প্ৰস্তুত কৰি উলিয়াই, য’ত প্ৰায় ১৩০০ কোটি টকাৰ নতুন বিনিয়োগ প্ৰত্যক্ষ কৰা হয় আৰু এই খণ্ডত হাজাৰ-হাজাৰ নতুন নিয়োগ সৃষ্টি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, পিএলআই আঁচনিখনে দেশখনৰ এমএছএমই বাতাবৰণটোত এটা গুৰু প্ৰভাৱ পেলাব। যিয়ে প্ৰতিটো খণ্ডত ‘এংকৰ ইউনিট’ সৃষ্টিৰদ্বাৰা সমগ্ৰ ভেল্যু শৃংখলতে নতুন ছাপ্লায়াৰ বেছৰ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰতিভাত কৰি তুলিব। তেখেতে উদ্যোগসমূহক পিএলআই আঁচনিখনৰে সংযোজিত হ’বলৈ আৰু ইয়াৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে কয়, উদ্যোগসমূহৰ লক্ষ্য হোৱা উচিত দেশখন আৰু বিশ্বখনৰ বাবে উত্তম মানদণ্ডৰ দ্ৰব্য যুগুত কৰা। তেখেতে উদ্যোগসমূহক ক্ষীপ্ৰ পৰিৱৰ্তিত পৃথিৱীখনৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি উদ্ভাৱনৰ আহ্বান জনোৱাৰ সমান্তৰালভাৱে গৱেষণা ও উন্নয়ন (R&D) ত আমাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি, মানৱ সম্পদৰ দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু নতুন প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।