Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at webinar on implementation of Budget in Agriculture sector
01 MAR 2021 1:32PM by PIB Delhi
Namaskar!
Your suggestions have played a very important role in this year's budget. And you must have also noticed that we have tried our best to incorporate your suggestions and views. The aim of today’s dialogue is how to carry forward agricultural reforms and budget provisions rapidly, to ensure its efficient last mile delivery within a definite time frame and with the inclusion of everybody. The crux of today’s discussion should be that there should be an example of perfect public-private partnership and centre-state coordination.
There are experts from sectors like agriculture, dairy, fisheries in this webinar and also colleagues from public, private and cooperative sectors. Your views are going to benefit us today. The webinar also has representatives of banks that fund the country's rural economy.
All of you are important stake-holders of the self-reliant rural economy necessary for Atmanirbhar Bharat. I had elaborated in Parliament some time back as to how the government has taken several important decisions over the years, keeping in view the small farmers of the country. The number of these small farmers is close to 12 crore and their empowerment will help in relieving the Indian agriculture from many difficulties. Not only that, the small farmers will become the driving force of the rural economy.
Before I elaborate, I want to reiterate some of the budget highlights regarding agriculture. I know you all are familiar with these. The government has increased the agriculture credit target to 16.50 lakh crore rupees this time. Priority has been given to animal husbandry, dairying and fisheries sector. The Rural Infrastructure Fund has also been increased to Rs. 40,000 crore. The amount of Micro Irrigation Fund has also been doubled. The Operation Green scheme has now been widened to 22 perishable products. It has been decided to link 1,000 more Mandis of the country with e-NAM. All these decisions reflect the thinking, intention and the vision of the government. And all these decisions have emerged from the earlier discussions with all of you which we have pursued further. Amidst the ever-increasing agricultural production, India needs the post harvest revolution or the food processing revolution and value addition in the 21st century. It would have been very good for the country had it been done two-three decades ago. Now, we have to compensate for the time that has been lost and therefore we have to intensify our preparedness and speed in the days to come.
Friends,
If we look at our dairy sector, it is strong today because it has expanded processing a lot in so many decades. Today, we have to focus the most on processing in every sector of agriculture, in every food grain, vegetables, fruit, fisheries, etc. In order to improve processing, the farmers need to get modern storage facilities near their villages. We need to improve the system of accessing the processing unit from the farm. The Farmer Producer Organisations should handhold the processing units. And we all know that the farmers of the country as well as the public-private-cooperative sector of the country will have to come forward in the right direction and with full strength for the food processing revolution.
Friends,
Time demands that the farmers of the country get more and more options in the market for their produce. The country is witnessing the damages done due to limiting the farmers to just raw products, or just the produce. We have to expand the country's agriculture and processed food sector into the global market. We need to increase the number of agro-industries clusters near the villages so that the villagers can get farming related employment in the village itself. Organic and export clusters will also have a big role to play. We need to move in the direction so that the agro-based products of villages move to cities and other industrial products of cities reach villages. Lakhs of micro food processing units are still functioning in the country. It is very important and time also demands that they are expanded and strengthened. We need to tackle how the One District, One Product scheme can enable our products in the world market.
Friends,
Not just farming, we have a huge scope of processing even in the fisheries sector. Although we are one of the world's largest fish producers and exporters, our presence in the processed fish in the international market is very limited. India's fish reaches the foreign market in processed form via East Asia. We have to change this situation.
Friends, along with the necessary reforms, the government has also planned a production linked incentive of about Rs. 11,000 crore, which the industry can avail. Ready to eat, ready to cook vegetables, sea food, mozzarella cheese, many such products are being encouraged. You know better than me how much the demand for such products has increased in the country and abroad after the COVID.
Friends,
Under the Operation Greens scheme, 50% subsidy is being provided on transportation of all fruits and vegetables through Kisan Rail. Kisan Rail has also become a powerful medium of cold storage network in the country today. The Kisan Rail is succeeding in connecting small farmers and fishermen with large markets and high demand markets. In the last six months, about 275 Kisan Rails have been run and about one lakh metric tonnes of fruits and vegetables have been transported. Not only it is a very big medium for the small farmers, the consumers and the industry are also benefiting.
Friends, emphasis is being given to build clusters for processing of fruits and vegetables produced in the districts across the country. Similarly, under the Atmanirbhar Bharat campaign, millions of small food and processing units are being supported under the Pradhan Mantri Micro Food Processing Enterprise Upgradation Scheme. Your participation is very important from the infrastructure required to the installation of units.
Friends,
Along with food processing, we also have to focus on how the small farmers could get the benefit of modern technology. Small farmers cannot afford tractors, straw machines or other machines. Can an institutional, cheaper and effective alternative be provided to the farmers so that they can share tractors and other machines? When airlines can hire aircraft on an hourly basis, such arrangements can also be extended to the farmers in the country.
Truck aggregators were also used to some extent during the Corona period to transport the farmers’ produce to markets. And people liked it. We have to work on how it can be extended from farms to mandis or factories or to Kisan Rail. Another important aspect of farming is soil testing. In the past few years, crores of farmers have been given soil health cards by the central government. Now, we have to extend the facility of soil health cards to villages of the country. We have to develop a network of soil testing on the lines of blood testing labs. Private companies can participate in a large way. And once the soil testing network is developed and farmers get used to it, there will be greater awareness among the farmers regarding the health of their fields and there will be a drastic change in their decisions. The more the farmer of the country is aware of the health of the soil the better will be the production of his crop.
Friends,
The public sector is mostly contributing to R&D in the agriculture sector. The time has come for the private sector to increase its participation. When it comes to R&D, I am talking about the entire scientific ecosystem associated with a crop, and not just to the seed. There should be a holistic approach, a complete cycle. We now have to give the farmers options in which they are not confined to growing only wheat and rice. There are many crops that we can try from organic food to salad-related vegetables. Similarly, I would suggest you tap the new market for millets as well. Land in India is very useful for coarse cereals. It consumes minimum water and gives better yield. The demand for millets was already very high in the world, and now after the corona, it has become very popular as an immunisation booster. It is also a great responsibility of the food industry colleagues to encourage farmers on this count.
Friends,
Seaweed and bee wax is becoming popular in our country. And the farmers are also working towards the honey bee. It is also the need of the hour to tap the market of seaweed, honey bee and bee wax. There is a lot of potential in the country for seaweed farming, because we have a very large coastline. Seaweed will give a considerable means of income to our fishermen. While we are doing better in the honey trade, we also have to increase our participation in bee wax. The discussions today can help you see how you can have maximum contribution in this sphere.
With the increase in private sector participation, the farmer's confidence will also increase. Contract farming has been there in some form or the other for a long time in our country. Our effort should be to make contract farming not just a business, but also discharge our responsibility towards that land. We have to provide farmers with technology and seeds that are healthy for the farm and also have a higher amount of nutrition.
Friends,
We have to make concerted efforts to get a complete solution from irrigation to sowing, harvesting, earnings and technology in the cultivation of the country. We have to encourage the youth and promote start-ups associated with the agriculture sector. We've seen how several start-ups transported fruits and vegetables to people's homes during Corona. And it is heartening that most of the start-ups have been started by the youth of the country. We have to encourage them. This is not possible without your active participation. Loans, seeds, manure and markets to the farmers are the primary needs of the farmer, which he needs in time.
Over the years, we have expanded the scope of Kisan credit cards to the small farmers, to the herders and the fishermen. We have given Kisan credit cards to more than 1.80 crore farmers in the last one year. The provision of credit has also been more than doubled as compared to 6-7 years ago. It is very important that this credit is available to farmers in time. Similarly, your role in funding rural infrastructure is also important. The implementation of Infra Fund worth Rs. 1 lakh crore is also encouraging. The move will encourage modernisation of the entire chain from purchase to storage. In this budget, it has also been decided to give the benefit of this fund to APMCs across the country. The 10,000 FPOs that are being formed in the country will help in developing a strong cooperative system.
Friends,
Your suggestions are very important on how we can pursue these concerted efforts. You have experience and vision in this field. We have to bring about a change in the agriculture sector of the country through the approach, vision and administration of the government and your strength. Your suggestions and ideas for India's agriculture and rural economy during this dialogue will help the government a lot.
Discuss it with an open mind about your plans, how you and the government will work together and give your suggestions. Yes... you may have some apprehensions about the budget, but this is not the last budget. There will be many more budgets to come. You have given us the opportunity to serve and we will continue to do it. Today’s dialogue will focus on how to implement this budget quickly so as to benefit more and more people. Your open-minded discussion will provide a great strength to our farmers, agriculture sector, blue economy and the white revolution. Once again, I express my gratitude to you very much.
Thanks
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা বজেৎকী থবক পায়খৎপগী মতাংদা পাংথোকপা ৱেবিনারদা ঙাংখিবা ৱাফমগী ৱারোল
01 MAR 2021 1:32PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
হন্দক্কী চহিগী বজেৎ অসিদা নখোয়না পীরকপা পাউতাকশিংবু ঐখোয়না নীংথিনা খন্নখি। অদুগা অদোম্না বজেৎ উবা মতমদসু নখোয়গী পাউতাকশিং, ৱাখল্লোনশিংবু ঐখোয়না বজেৎকী মনুং চলহন্নবা হোৎনবগী থৌওং উবা ফংলমগনি। মদুগী থবক অদুদি পাংথোকখ্রে, অদুগা ঙসিগী ৱা খন্নরিবা অসিদি লৌউ-শিংউববু হেন্না ফগৎহনবা অমসুং বজেৎ অসিদা য়াওরিবা খুদোংচাবশিংবু মাংদা খোঙজেল য়াঙনা পুদুনা, মীওই খুদিংমক ফংহন্দুনা অকক্নবা মতমগী মনুংদা পাংথোক্নবা হোৎনবগী মতাংদনি। থৌওংশিং অসিবু মমুৎ তানা অমসুং মীয়াম পুন্না তেংবাংমিন্নদুনা পাংথোক্কদবনি। পব্লিক অমসুং পারিভেৎকী খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্নবগী নীংথিরবা খুদম অমা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী নীংথিরবা খুদম, হায়রিবশিং অসি ঐখোয়না ঙসিগী খন্ন-নৈনবা অসিদা পুখৎনীংই।
ঙসিগী ৱেবিনার অসিদা লৌউ-শিংউ, দাইরী, ঙা-য়োকপনচিংবা তোঙান-তোঙানবা অখঙ-অহৈশিংসু য়াওরি, পব্লিক, প্রাইভেৎ অমসুং কো-ওপরেতিব সেক্তরগী মরূপশিংসু য়াওরি, ঙসিদি ঐখোয়না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিংদগীসু কান্নবা কয়া অমা ফংগনি। অদুগা লৈবাক অলসিগী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা শেল থাদগদবা বেঙ্ক কয়াগী মীহুৎশিংসু য়াওরি।
নখোয় খুদিংমক অসি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা ওইহন্নবা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী মরু ওইবা স্তেকহোলদরশিংনি। ঐহাক্না মতম খরগী মমাংদা পার্লিয়ামেন্ততা লৈবাক্কী অপিকপা লৌমীশিংবু ৱাখল্লোন্দা থমদুনা সরকারনা হৌখিবা চহিশিংদা মশক থোকপা ৱারেপ কয়া লৌখি হায়না ফোংদোকখি। মসিগী অপিকপা লৌমীশিং অসিগী মশিং অসি চাউরাক্না করোর ১২নি অমসুং মখোয়বু মপাঙ্গল হাপ্পা অমসুং মখোয়বু খুমাং চাউশিলহনবা অসিনা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী শিংনবা কয়া অমা কোকহনবদা য়াম্না তেংবাংগনি। মসিদা নত্তনা, খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী শাফুসু মখোয়না ওইগনি।
ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱারোল অসি মখা তাদ্রিঙৈগী মমাংদা, লৌউ-শিংউগীদমক্তা বজেত্তা য়াওরিবশিং অসিবু মীয়াম মাংদা অমুক্কা হন্না তমজনীংই। নখোয়না ৱাফমশিং অসিগী মতাংদা খঙলে হায়বা ঐহাক্না খঙজৈ। হন্দক্কী মতাং অসিদা সরকারনা লৌউ-শিংউগী ক্রেদিৎকী পান্দম্বু হেনগৎহন্দুনা লুপা করোর লাখ ১৬কা লিশিং ৫০ ওইহনখ্রবনি। ঐখোয়না শা-য়েন লোইবা, দাইরী অমসুং ঙা-য়োকপদসু মিৎয়েং চঙলে। খুঙ্গংগী ইনফ্রসাস্ত্রকচরগী ফন্দবুসু হেনগৎহন্দুনা করোর ৪০,০০০ ওইহনখ্রবনি। মাইক্রো ইরিগেসনগী ওইনসু ফন্দগী শরুক অসি হান্নদগী ২ থোক্না হেনগৎহনখ্রবনি। ওপরেসন গ্রীন স্কিমগী পাক-চাউবসু হেনগৎহন্দুনা মসিগী মনুং চনবা অমাঙ-অতা থোকপা য়াবা পোত্থোক্কী মশিং অসি ২২ ওইহনখ্রবনি। লৈবাক অসিগী মন্দী ১০০০ অমবুসু ই.-নামগী মনুং চলহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিগী ৱারেপশিং অসিদা সরকারগী করি ৱাখল্লোন লৈবগে হায়বা নীংথিনা তাক্লি। সরকারগী অপাম্বা খঙবা ঙম্লে অমসুং লোয়না-লোয়ননা, সরকারগী মঙলানবুসু মীয়াম্না খঙনরে। মসিগী ৱাফমশিং অসি নখোয়গা খন্নরবা তুংদা ওইরকখিবনি। অমসুং ঐখোয়না মসিবু হেন্না মাই-পাকহনবনি। লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লিবা অসিগা লোয়ননা ২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা পোস্ত হার্ভেস্ত রিভোল্যুসন নত্ত্রগা ফুদ প্রোসেসিং রিভোল্যুসন অমসুং ভেল্যু এদিসনগী মথৌ তারক্লি। মসিগী থবক অসি চহি ১০ খুজিং অনি-অহুমগী মমাংদগী পায়খৎপা হৌরম্লবদি লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না কান্নবা অমা ওইরমগদবনি। অদুবু হৌখ্রবা মতম অসিগীদমক্তা ঐখোয়না মেনখৎপা হায়বসিদি শোইদনমক্কী তৌগদবনি অমসুং লাক্কদৌরিবা মতমশিং অসিদা নখোয়নসু খোঙজেল য়াঙনা তানখৎপা ঙম্নবা শেম-শাদুনা লৈগদবনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়না ঙসি ঐখোয়গী দাইরী সেক্তরদা য়েংবদা, মসিনা মপাঙ্গল য়াম্না কন্না লৈবা ওইনা উরিবা অসি চহি ১০গী খুজিংশিং অসিদা প্রোসেসিংগী থৌওং কয়া অমা হৌদোকখিবননি। ঙসিদি, ঐখোয়না লৌউ-শিংউবগী সেক্তর খুদিংদা, মসিগী উহৈ, মনা-মশিং, ফিশরীনচিংবা হীরম খুদিংদা প্রোসেসিংগী থৌওং অসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙগদবনি অমসুং মসিবু হেন্না শেমদোকপদা থবক তৌবগী মথৌ তারবনি। লৌমীশিংনা মখোয়গী খুঙ্গংগী মনাকমক্তদা পোত্থোক থম্নবা খুদোংচাবা লৈবা, লবুক্তগী প্রোসেসিং য়ুনিৎ ফাওবা য়ৌহনবগী পাম্বৈশিংদা ফগৎহনবা, প্রোসেসিং য়ুনিৎশিংবু মখুৎ শম্বীদুনা লমজিং-লমতাকপীবা অসিসু ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিংনা পুন্দুনা পাংথোক্মিন্নগদবনি। অদুগা ফুদ প্রোসেসিংগী ইহৌ অমা পুরক্নবগীদমক্তা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগা লোয়ননা পব্লিক-প্রাইভেৎ কোর্পোরেৎ সেক্তরসু মশাগী অপুনবা মপাঙ্গলগা লোয়ননা মাং থানা থোক্লকপগী মথৌ তাই।
মরূপশিং,
লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা কৈথেলশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী মতাংদা য়ারিবমখৈ অপাম্বা খনবগী খুদোংচাবা ফংহনবা অসি হৌজিক্কী মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা হীরম্নি। অহিংবা পোত্থোক নত্ত্রগা মখোয়গী পোত্থোক খক্তদা অকক্নবা লৈবদগী ওইরকখিবা মাঙজবা কয়া অমা ঐখোয়না উবা ফংখ্রে। ঐখোয়না লৈবাক্কী লৌউ-শিংউগী সেক্তরবু প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক্কী মালেমগী কৈথেল ফাওবা চাউথোকহনবগী তঙাই ফদবা লৈরে। ঐখোয়না খুঙ্গংশিংগী মনাকমক্তদা এগ্রো-ইন্দস্ত্রীগী ক্লস্তরশিংগী মশিং হেনগৎহন্দুনা খুঙ্গংগী মীওইশিংদা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক ফংহনবগী মথৌ য়াম্না তারে। ওর্গানিক ক্লস্তর, এক্সপোর্ত ক্লস্তরশিংগীসু হীরম অসিদা অচৌবা থৌদাং লৈগনি। লৌউ-শিংউগী খ্বাইদগী ফরবা পোত্থোকশিং অসি খুঙ্গংশিংদগী শহর ফাওবা য়ৌহনবা অমসুং ইন্দস্ত্রীগী অতোপ্পা পোত্থোকশিং অসিনা শহরদগী অমুক খুঙ্গংশিংদা য়ৌহনবা অসিগুম্বা ফিভম অমা পুরক্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। হৌজিকসু লৈবাক অসিদা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ লাখ কয়া অমা লৈরি। অদুবু মখোয়শিং অসিবু পাকথোক চাউথোকহন্দুনা, মখোয়গী মতিক হেনগৎহনবা অসি য়াম্না মরু ওইবা অমসুং হৌজিক্কী মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা থবকশিংগী মনুংদা অমনি। জিলা অমা, পোত্থোক অমা হায়রিবা স্কিম অসিবু মালেমগী কৈথেলদা মতৌ করম্না য়ৌহনবা হায়বা হীরম অসিদা ঐখোয় পুম্নমক্না ৱাখল খনগদবনি।
মরূপশিং,
লৌউবা খক্তা নত্তনা, ফিশরীগী সেক্তরদা ফাওবা প্রোসেসিং তৌবগী অচৌবা মতিক অমা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরি। ঐখোয় অসি মালেমগী ঙা পুথোকপা অমসুং মীরমদা থাদোকপা লৈবাকশিংগী মনুং চঞ্জরবসু, প্রোসেস তৌরবা ঙাবু মালেমগী কৈথেলদা য়ৌহনবগী মতাংদদি য়াম্না মনিঙদা লৈরি। ভারতকী ঙা, নোংপোক এসিয়া ফাওদুনা প্রোসেস ওইরবা মওংদা ওন্থোক্তুনা মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌই। মসিগী ফিভম অসিদা অহোংবা পুরকপা তাবনি।মরূপশিং, মসিগীদমক্তা থবক থৌরমশিংদা শেমদোকপদগী হেন্দোক্তুনা চাউরাকপা লুপা করোর লিশিং ১১গী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিম অমসু ভারত সরকারনা শেমখ্রবনি অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনা মসিগী খুদোংচাবা লৌবা য়াগনি। চাবা য়ারবা, থোংবা য়ারবা উহৈ অমসুং মনা-মশিং ওইরো, সী ফুদ ওইরো, মোজারেলা চীজ ওইরো, অসিগুম্বা তোঙানবা পোত্থোক কয়া অমগী পুক্নিং থৌগৎলি। কোবিদকী মতুংদা অসিগুম্বা অফবা পোত্থোক কয়াগী অপাম্বা কয়া য়াম্না হেনগৎলক্লে হায়বসি নখোয়না ঐঙোন্দগী হেন্না খঙলবনি।
মরূপশিং,
ওপরেসন গ্রীন স্কিমগী মখাদা উহৈ অমসুং মনা-মশিংবু কিসান রেলদা পুথোক-পুশিন তৌবদা ৫০%গী সবসিদী ফাওবা পীরবনি। কিসান রেল অসি লৈবাক অসি কোল্দ স্তোরেজ নেৎৱর্ক্কী মশক থোকপা পাম্বৈ অমনি। মসিগী কিসান রেল অসিনা অপিকপা লৌমীশিং, ঙা-ফাবশিংবু অপাম্বা য়াম্না লৈবা কৈথেলশিংগা নক্নহনবদা মাই পাক্লি। হৌখিবা থা তরুক অসিদা চাউরাক্না কিসান রেল ৩৫০ মুক চেনখ্রে অমসুং মসিগী খুত্থাংদা উহৈ অমসুং মনা-মশিং চাউরাক্না মেত্রিক তোন লাখ ১ হেন্না পুথোক-পুশিন তৌখ্রে। ত্রেন অসি অপিকপা লৌমীশিংগী অচৌবা তেংবাং অমা ওইবতা নত্তনা কঞ্জ্যুমর অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনসু মসিগী কান্নবা কয়া অমা লৌরি। মরূপশিং, লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংদগী পুরকপা উহৈ, মনা-মশিংগী প্রোসেসিং তৌনবা ক্লস্তর শানবা মিৎয়েং চঙদুনা কন্না হোৎনরি। মতৌ অসিগুম্না, আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী শরুক অমা ওইনা মখাদা প্রধান মন্ত্রী মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইস অপগ্রেদেসন স্কিমগী মখাদা অপিকপা ফুদ অমসুং প্রোসেসিং য়ুনিৎ লাখ কয়া অমদা তেংবাংলি। মসিগীদমক্তা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী হৌদুনা য়ুনিৎশিং শেম্বদা নখোয়না শৌগৎপা অসি য়াম্না মরু ওইরি।
মরূপশিং,
ফুদ-প্রোসেসিংগা লোয়ননা ঐখোয়না ঐখোয়গী অপিকপা লৌমীশিংনা মতমগা চান্নবা তেক্নোলোজী ফংহনবা অসিদসু ঐখোয়না মিৎয়েং চঙফম থোকই। লৈবাক অসিগী অপিকপা লৌমীশিংনা ত্রেক্তর অমদি অতোপ্পা মেছিনশিং লৈবা ঙম্নদে। ত্রেক্তর অমসুং অতোপ্পা খুৎলায়শিংবু ৱাইনদুনা শিজিন্নবা য়াবগী খুদোংচাবা কয়া ঐখোয়না লৌমীশিংদা ফংহনবা য়াগদরা? হৌজিক্কানগী মতমসিদা, এরোপ্লেন ফাওবদা পুঙদা য়ুম্ফম ওইদুনা ৱাইনবা য়ারবা মতম অসিদা, লৌমীশিংগীদমক্তা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি লৈবাক অসিদা লৈহনবা য়ারবনি। লৌমীশিংগী লৌরোকশিংবু মন্দি ফাওবা য়ৌহন্নবগীদমক্তা কোরোনাগী মতমদা ত্রক এগ্রিগেতরশিং অসি থাক থেংখাং অমা ফাওবা শিজিন্নখি। অদুগা মসিবু মীওইশিংনসু পাম্নখি। মসিগী থৌওং অসি লবুক্তগী মন্দি ফাওবা নত্ত্রগা ফেক্তরী ফাওবা, লবুক্তগী কিসান রেল ফাওবা মতৌ করম্না য়ৌহনগনি হায়বদিদা ঐখোয়না হোৎনফম থোক্লি। লৌউবগা মরী লৈনবা য়াম্না মরু ওইবা হীরম অমদি লৈবাক লৈহাওগী চাংয়েং তৌবনি। হৌখিবা চহিশিংদা, কেন্দ্র সরকারগী মাইকৈদগী লৌমী করোর কয়াগী লৈবাক-লৈহাওগী হেল্থ কার্দ পীখি। হৌজিক্তি, ঐখোয়না লৈবাক-লৈহাওগী হেল্থ কার্দকী চাংয়েং তৌবগী খুদোংচাবা অসি খূঙ্গং খুদিংদা য়ৌহনগদবনি। ঈ-গী চাংয়েং তৌনবা লেব লৈবগুম্না, মসিগী নেৎৱর্ক অমা লৈবগুম্না, ঐখোয়না লৈবাক-লৈহাওগী চাংয়েংগীসু অসিগুম্বা থৌওং অসি লৈহনগদবনি। অমসুং মসিদা প্রাইভেৎ পার্তী কয়াবু মশিং য়াম্না য়াওহনবা য়াগনি। অদুগা করিগুম্বা লৈবাক-লৈহাও চাংয়েং তৌবগী নেৎৱর্ক অমা হেক শেম্লবদি, লৌমীশিংনা মখোয়গী লৈবাক-লৈহাওগী চাংয়েং তৌবা অসি হৈনবী অমা ওইরক্কনি। মখোয়গী লমগী ফিভম করম্না লৈরিবগে, মসিগী মতাংদা মখোয়না নীংথিনা খঙ-হৈরবদি, মখোয়না ৱারেপ লৌবগী থৌওংশিংদা অহোংবা কয়া অমা লাক্কনি। লৈবাক্কী লৌমীশিংনা মখোয়গী লবুক্কী লৈবাক-লৈহাওগী মরমদা খঙবা হেল্লিবা মখৈ, অফ-অফবা পোত্থোক কয়া থাদুনা কান্নবা লৌরোক কয়া অমা লোকপা ঙম্লগনি।
মরূপশিং,
লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা আর. অমসুং দি.গী থৌদাং কয়া পাংথোক্লিবা অসি পব্লিক সেক্তরনা অয়াম্বননি। মসিদা প্রাইভেৎ সেক্তরনসু শরুক য়াবগী মতম অদু হৌজিক্তি লাক্লবনি। আর. অমসুং দি.গী মতাংদা ৱাফম পল্লকপা মতমদা মরুদা খক্তা অকক্নবা লৈতে, মহৈ-মরোংগা মরী লৈনবা সাইন্তিফিক ইকোসীস্তেমগী মতাংদসু শরুক য়াওরি। অপুনবা থৌওং অমা পাম্মি, অপুনবা খোঙজেল অমা লৈবা পাম্মি। হৌজিক্তি ঐখোয়না লৌমীশিংবু গেহু নত্ত্রগা ফৌ খক্তমক থাবদগী হেন্দোকপা ঙম্নবা খুদোংচাবা পীগদবনি। ওর্গানিক চিঞ্জাক্তগী হৌদুনা সলাদকা মরী লৈনবা মনা-মশিংশিংগুম্বা লৌরোক কয়া অমা লৈ অমসুং ঐখোয়না মখোয়শিং অসিসু থাবা য়ারবনি। মতৌ অসিগুম্না, নখোয়না মিল্লেৎকী অনৌবা কৈথেল অমগী খুদোংচাবা লৌনবা পাউতাক অমা পীগে। ভারতকী মফম অয়াম্বা অমদি অপৌবা গ্রেন থাবগী ইয়াম্না চানৈ। মসিগীশিং অসি ঈশিং য়াম্না লৈত্রবসু লোকপা য়াবনি। মিল্লেৎকী অপাম্বা অসি হান্নদগী মালেম অসিদা লৈরবনি, হৌজিক্তি মসিনা কোরোনাগী মতুংসিদা ইম্ম্যুন হেনগৎহনবা অমা ওইনা মীয়াম্না হেন্না পাম্নবসু হৌরবনি। মসিগী মাইকৈ অসিদা লৌমীশিংবু পুক্নিং থৌগৎপদা ফুদ ইন্দস্ত্রীগী মরুপশিংগীসু অচৌবা থৌদাং লৈ।
মরূপশিং,
সী ৱীদ অমসুং বী ৱেক্স, খোইহী অসি ঐখোয়গী মফম অসিদা তপ্না-তপ্না শন্দোকপা হৌরক্লি। অদুগা লৌমীশিংনসু খোইহীগী মতাংদা থবক তৌনরি। অসিগুম্বা মতম অসিদা ঐখোয়না সমুদ্র তোর্বানশিংদগী সী ৱীদ অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদগী খোইহী লোক্তুনা মসিগী কৈথেল অসিগী কান্নবা লৌবগী মতম ওইরবনি। ঐখোয়গী অশাংবা সমুদ্র মপান লৈবনা মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিদা সী ৱীদ লোকপগী ওইথোকপা য়াবা য়াম্না চাউনা লৈ। মসিদগী ঐখোয়গী ঙামীশিংগী শেন্থোক্কী পাম্বৈ অমসু ফংগনি। মতৌ অসিগুম্না, ঐখোয়না খোইহীগী কার্বার য়াম্না নীংথিজনা তৌরি অমসুং বী ৱেক্সতসু, ঐখোয়গী শরুক অসি য়াম্না হেনগৎহনবগী মথৌ তাই। মসিগী হীরম অসিদা, নখোয়না মতৌ করম্না নীংথিজনা অমসুং মশক-থোক্না তেংবাংবা অমসুং শৌগৎপা য়াগনি হায়বগী মতাংদা ঙসি ঐখোয়না নুমিৎ চুপ্পা খন্নগনি, ৱাখল-লৌশিং লান্নরবদি অফবা ৱাফম কয়া অমদি থোক্লক্কনি। করিগুম্বা, প্রাইভেৎ সেক্তরনা হীরম অসিদা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লবদি, লৌমীশিংগী মশাদা থাজবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎলক্কনি। ঐখোয়গী মফম অসিদা কন্ত্রেক্ত ফার্মিং অসি মওং অমদা নত্ত্রগা অমদা মতম কুইনদগী পাংথোক্তুনা লাক্লি। মসিগী থৌওং অসি কারবার অমা ওইনা লৈদুনা লৈবতা নত্তনা, মসিগী লমশিং অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাংশিংসু নীংথিনা পাংথোক্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। ঐখোয়না লৈবাক-লৈহাওগী ওইনসু অফবা ওইহনবা অমসুং মচি ওইবা মনা-মশিংসু পুথকপা ঙমগদবা তেক্নোলোজীশিং কয়া অমা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা ফংহনবগী মথৌ য়াম্না তারবনি।
মরূপশিং,
লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী থৌওংদা ঈশিং ফংহনবগী পথাপ, পাম্বী থাবা, লোকপা অমসুং শেল তানবগী থৌওং ফাওবদা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ৱারোইশিন কয়া পুরক্নবা পুন্না হোৎনবগী মথৌ তাই। ঐখোয়না লৌউ-শিংউগী সেক্তরগা মরী লৈনবা স্তার্ত-অপশিংবু পুক্নিং থৌগৎকদবনি, নহাশিংবু হীরম অসিগী মনুং চলহনগদবনি। কোরোনাগী মতমদা, স্তার্ত-অপ কয়া অমনা উহৈ অমসুং মনা-মশিংবু য়ুম্থোং খুদিংদা মতৌ করম্না য়ৌহনখিবগে হায়বা ঐখোয়না খুদিংনা উবা ফংখি। অদুগা মসিগী স্তার্ত-অপ অয়াম্বশিং অসি লৈবাক অসিগী নহাশিংনা হৌদোকপনি হায়বসিদা য়াম্না নুংঙাইবসু ফাওই। ঐখোয়না মসিবু লেপ্তনা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। মসিগী থৌওং অসিনা নখোয়না তেংবাংদ্রবদি ওইথোকপা ঙম্লোই। লৌমীশিংগী মরু ওইনা তঙাই ফদবা লোন, মরু, হারনচিংবা অসি মখোয়গী ওইনদি খ্বাইদগী তঙাই ফদবা পোৎলমশিংনি অমসুং মসিবু মখোয়না মতম চানা পাম্নৈ।
মরূপশিং,
অসিগুম্বা থৌওংশিং অসিবু ঐখোয় মতৌ করম্না মাং থানা পুখৎকদগে হায়বগা মরী লৈনবা নখোয়গী পাউতাকশিং অসি য়াম্না মরু ওইবনি। মসিগী লম অসিদা নখোয়না খঙই, নখোয়গী মঙলান লৈ। সরকারগী ৱাখল্লোন, মঙলান, সরকারনা শিন-লাঙলিবা খুদোংচাবশিং, নখোয়গী পাঙ্গল...মসিবু পুন্সিন্দুনা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা অহোংবা পুরক্কদবনি। মসিগী খন্ন-নৈনবা অসিগী মনুংদা, নখোয়না ভারতকী লৌউ-শিংউগীদমক্তা, খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগীদমক্তা পীরকপা পাউতাক অমসুং ৱাখল্লোন কয়া অসিনা সরকারদা য়াম্না তেংবাংগনি।
নখোয়গী করি থৌরাং লৈ, সরকার অমসুং নখোয়গা মতৌ করম্না পুন্না চৎমিন্নগনি, মসিদা নখোয়না ৱাখল চাউথোক্না খন্নবীয়ু, নখোয়না খনবশিংদু ঐখোয়দা শোইদনা তম্বীয়ু। বজেৎ অসিদা অসিগুম্না তৌরমদ্রবদি, য়াম্না হেন্না ফরমগদবনি, মসি ওইরম্লবদি হেন্না ফরমগদবনি হায়না খল্লমগনি। মসিনা অরোইবা ভজেৎ নত্তে, তুংদসু ঐখোয়না বজেৎ কয়া অমা পুদুনা লাকখিগনি, নখোয় খুদিংনা ঐখোয়দা নখোয়গী তেংবাংনবা খুদোংচাবা পীবিরিবনিনা, ঐখোয়না নখোয়গী সেবা তৌজগনি। হন্দক্কী চহিগী বজেৎ অসিদা ঐখোয়না পুথোক্লিবশিং অসিবু চহি অমগী মনুংদা মতৌ করম্না থবক্তা ওন্থোক্কনি, য়াম্না থুনা পাংথোকপা, য়ারিবমখৈ মীওই খুদিংদা য়ৌহনবা...মসিগী হীরমশিং অসি ঙসিগী খন্ন-নৈনবা অসিনা মিৎয়েং চঙগনি, কান্নবসু য়াম্না ফংগনি। ঐহাক্না পমাজবদি, নখোয়না ঐখোয়গী লবুকশিংবু, লৌমীশিংবু, ঐখোয়গী এগ্রিকলচর সেক্তরবু, ঐখোয়গী ব্লু ইকোনোমীগী মফমশিংবু, ঐখোয়গী অঙৌবা ইহৌগী লমশিংবু নখোয়না ৱাখল চাউনা খন্নবা অসিনা মপাঙ্গল য়াম্না হাপকনি। ঐহাক্না নখোয় খুদিংবু হন্না হন্না থাগৎচরি।
থাগৎচরি।