ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ବଜେଟର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଉପରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
01 MAR 2021 1:32PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶର ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଯେତେବେଳେ ବଜେଟ ଦେଖିଥିବେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ, ଆପଣମାନଙ୍କ ବିଚାରକୁ ବଜେଟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଛି । ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ତ ହେଇଗଲା । ଏବେ ଯେଉଁ କାମ ପାଇଁ ଆଜି ବିଚାର ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ତାହା ହେଉଛି.. ଆମେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ବଜେଟରେ ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଉଚିତ, ଦୃତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଉଚିତ୍‌, ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବା ଉଚିତ୍‌, ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମାରେ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଖୁବ୍ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ କରି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା । ଯାହା ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀର ଉପଯୁକ୍ତ ଉଦାହରଣ । କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସମନ୍ୱୟର ଉପଯୁକ୍ତ ଉଦାହରଣ.. ଆଜିର ଚର୍ଚ୍ଚାରୁ ଆମେ ଏହିସବୁ ନିଷ୍କର୍ଷ ବାହାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ।
ଏହି ୱେବିନାରରେ କୃଷି, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଭଳି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଦକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ସରକାରୀ, ଘରୋଇ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବନ୍ଧୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି.. ଆଜି ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ବିଚାରଧାରାର ମଧ୍ୟ ସୁଫଳ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବଂ ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଉଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ଅଟନ୍ତି । ମୁଁ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସଂସଦରେ ଏ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଥିଲି ଯେ, ସରକାର କିଭଳି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୨ କୋଟି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତିକରଣ ହିଁ ଭାରତୀୟ କୃଷିକୁ ଅନେକ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ତାହା ହିଁ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ମୁଁ ମୋ କଥା ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପୂର୍ବରୁ, ବଜେଟରେ କୃଷି ପାଇଁ ଯାହା ସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି, ସେସବୁର ମୁଖ୍ୟାଂଶ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପୁଣି ଥରେ ହୋହରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଆପଣମାନେ ଏସବୁ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି । ସରକାର ଚଳିତଥର କୃଷି ଋଣ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ୧୬ ଲକ୍ଷ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ପଶୁପାଳନ, ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତିଭୂମୀ ପାଣ୍ଠିକୁ ମଧ୍ୟ ୪୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ପାଣ୍ଠିର ଅର୍ଥକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ଦୁଇ ଗୁଣା କରାଯାଇଛି । ଅପରେସନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ଯୋଜନାର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ବର୍ତମାନ ୨୨ଟି ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା ଉତ୍ପାଦକୁ ସେଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ଆଉ ୧୦୦୦ ମଣ୍ଡିକୁ ଇ-ନାମ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ଏହିସବୁ ନିଷ୍ପତିରେ ସରକାରଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି, ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅନୁଭୂତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏଥିସହ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡୁଛି । ଏବଂ ଏ ସମସ୍ତ ବିଷୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନାରୁ ହିଁ ବାହାରିଛି । ଯାହାକୁ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢାଇଛୁ । କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀରେ ଅମଳ ପରବର୍ତୀ ବିପ୍ଳବ, ଅବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବିପ୍ଳବକୁ ଆହୁରି ମୂଲ୍ୟ ଯୁକ୍ତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଦେଶ ପାଇଁ ଖୁବ୍ ଭଲ ହୋଇଥାଆନ୍ତା ଯଦି ଏହି କାମ ଦୁଇ-ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ କରାଯାଇଥାଆନ୍ତା । ବର୍ତମାନ ଆମକୁ ଯେଉଁ ସମୟ ବିତିଯାଇଛି, ତାକୁ ତ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ହିଁ ପଡିବ, ଆଗାମୀ ଦିନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ନିଜର ବେଗକୁ ଆହୁରି ଦୃତ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଆମେ ଆମ ଦୁଗ୍‌ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଖିବା ତାହେଲେ ଜାଣିବା ଯେ ତାହା ଆଜି ଏଥିପାଇଁ ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଛି କାରଣ ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହା ବାରମ୍ବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ବିସ୍ତାର କରିଛି । ଆଜି ଆମକୁ କୃଷିର ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସବୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ସବୁ ପନିପରିବା, ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ, ସବୁଥିରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା.. ଏଥିରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ପାଇଁ ଜରୁରୀ ହେଉଛି, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଗାଁ ନିକଟରେ ହିଁ ଭଣ୍ଡାରଣର ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ମିଳିବା ଦରକାର, ଜମିରୁୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପର ସଯତ୍ନ ବିକାଶ ଏସବୁକୁ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ମିଳିମିଶି କରିବା ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ । ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଦେଶର ସରକାରୀ-ବେସରକାରୀ-ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷକକୁ ତାର ଉତ୍ପାଦର ସଠିକ୍ ବଜାର ବିକଳ୍ପ ମିଳୁ ଏହା ହିଁ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ । କେବଳ କଂଚାମାଲରୁ ଉତ୍ପାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସିମୀତ ରଖିବାର ଫଳ ଆଜି ଦେଶ ଭୋଗୁଛି । ଆମକୁ ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟର ବିଶ୍ୱବଜାରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବାକୁ ହିଁ ପଡିବ । ଆମକୁ ଗାଁ ପାଖରେ ହିଁ କୃଷି ଶିଳ୍ପ ପୁଞ୍ଜର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ହିଁ ପଡିବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଂଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗାଁରେ ହିଁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ରୋଜଗାର ମିଳିପାରିବ । ଜୈବିକ ପୁଞ୍ଜ, ରପ୍ତାନୀ ପୁଞ୍ଜଗୁଡିକର ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିବ । ଗାଁରୁ କୃଷିଭିତିକ ସାମଗ୍ରୀ ସହରକୁ ଯିବ ଏବଂ ସହରରୁ ଅନ୍ୟ ଶିଳ୍ପଭିତିକ ସାମଗ୍ରୀ ଗାଁରେ ପହଂଚିବ, ଏଭଳି ଏକ ସ୍ଥିତି ଆଡକୁ ଆମକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ପଡିବ । ଏବେ ବି ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ଚାଲୁଛି । କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା, ସେଗୁଡିକର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା.. ଏହା ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଏକ ଜିଲ୍ଲା, ଏକ ଉତ୍ପାଦ ଏହି ଯୋଜନା କିଭଳି ଆମ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଂଚାଇବ, ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣମାତ୍ରାରେ ଏକାଠି ହେବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେବଳ କୃଷିରେ ନୁହେଁ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ନିକଟରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ବହୁତ ବଡ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଯଦିଓ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦକ ଓ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର, ମାତ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଆମର ଉପସ୍ଥିତି ଖୁବ୍ ସିମୀତ । ଭାରତର ମାଛ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ବାଟ ଦେଇ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ହେବା ପରେ ବିଦେଶୀ ବଜାରରେ ପହଂଚିଥାଏ । ଏହି ସ୍ଥିତିରେ ଆମକୁ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଥିପାଇଁ ଜରୁରୀ ସଂସ୍କାର ବ୍ୟତୀତ ପାଖାପାଖି ୧୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ ଭିତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ଶିଳ୍ପଜଗତ ଯାହାର ଫାଇଦା ଉଠାଇପାରିବ । ରେଡି ଟୁ ଇଟ୍‌, ରେଡି ଟୁ କୁକ୍ ଫଳ- ପନିପରିବା ହେଉ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ହେଉ, ମୋଜରିଲା ଛେନା ହେଉ ଏପରି ଅନେକ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । କୋଭିଡ୍ ପରେ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ଏଭଳି ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା କେତେ ଯେ ବଢିଯାଇଛି, ଏକଥା ଆପଣମାନେ ମୋଠାରୁ ଅଧିକ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅପରେସନ୍ ଗ୍ରୀନସ୍ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ କିସାନ୍ ରେଲ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ପରିବହନ ଉପରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ଦିଆଯାଉଛି । କିସାନ ରେଲ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦେଶର ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ନେଟୱର୍କର ସଶକ୍ତ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ଏହି କିସାନ ରେଲ୍‌, କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ବଡ ବଜାର ଏବଂ ଅଧିକ ଚାହିଦା ଥିବା ବଜାର ସହ ସଂଯୋଗ କରିବାରେ ସଫଳ ହେଉଛି । ଗତ ୬ ମାସରେ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ତିନି ଶହ କିସାନ୍ ରେଲ୍ ଚଳାଚଳ କରିଛି ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ପାଖାପାଖି ୧ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ପରିବହନ କରାଯାଇଛି । ଏହା କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ ମାଧ୍ୟମ ହେବା ସହ ଗ୍ରାହକ ଓ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ ସେହିଠାରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ କ୍ଲଷ୍ଟର ତିଆରି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ସେହିଭଳି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ଷୁଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟମ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛୋଟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଜରୁରୀ ଭିତିଭୂମୀରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସହ ଆମକୁ ଏକଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଯେ କିଭଳି କ୍ଷୁଦ୍ରରୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀକୁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଲାଭ ମିଳିପାରିବ । ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ, ଟ୍ରାକ୍ଟର, ଫସଲ ଅବଶେଷ ବାହାର କରିବା ମେସିନ ବା ଅନ୍ୟ ମେସିନ୍ କିଣିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ନୁହନ୍ତି । କ’ଣ ଟ୍ରାକ୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମେସିନ୍‌କୁ ଭଡାରେ ଆଣି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ, ଶସ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବିକଳ୍ପ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇପାରିବ କି? ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଉଡାଜାହାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିମାନ ସେବାଗୁଡିକୁ ଘଂଟା ହିସାବରେ ଭଡାରେ ମିଳିପାରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିସ୍ତାର କରାଯାଇପାରିବ । କରୋନା ସମୟରେ କୃଷକଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ମଣ୍ଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ କିଛିଟା ଟ୍ରକ୍ ଏଗ୍ରିଗେଟର୍ସର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଭଲ ଳାଗିଥିଲା । କ୍ଷେତରୁ ମଣ୍ଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିମ୍ବା ଶିଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କ୍ଷେତରୁ କିସାନ୍ ରେଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାକୁ କିପରି ବିସ୍ତାର କରାଯାଇପାରିବ ସେ ଦିଗରେ ଆମକୁ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଚାଷ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ମୃତିକା ପରୀକ୍ଷା । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ମୃତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ଆମକୁ ଦେଶରେ ମୃତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡର ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଗାଁ ଗାଁରେ ପହଂଚାଇବାକୁ ପଡିବ । ଯେପରି ରକ୍ତ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷାଗାର ରହିଥାଏ, ତାର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ଥାଏ, ମୃତିକା ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ବେସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏଥିସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବେ । ଏବଂ ଥରେ ମୃତିକା ପରୀକ୍ଷଣର ନେଟୱର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲେ କୃଷକମାନେ ମୃତିକା ପରୀକ୍ଷଣରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଯିବେ । ନିଜ ଜମିର ମାଟିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କିଭଳି ରହିଛି, ସେହି ଜମି ପ୍ରତି କୃଷକ ମନରେ ସଚେତନତା ଆସିଲେ, ସମସ୍ତ ନିଷ୍ପତିରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ପରିବର୍ତନ ଆସିପାରିବ । ଦେଶର କୃଷକ ନିଜ ମାଟିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଜାଣିବ, ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ତାର ସେତେ ସୁପ୍ରଭାବ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ନେଇ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଏବେ ଏଥିରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସମୟ ଉପନୀତ ହୋଇଛି । ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କେବଳ ମଞ୍ଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିମୀତ ନୁହେଁ, ମୁଁ ଫସଲ ସହ ଜଡିତ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ବିଷୟରେ କହୁଛି । ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ, ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ କୃଷିଚକ୍ର ଆବଶ୍ୟକ । ବର୍ତମାନ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏପରି ବିକଳ୍ପ ଦେବା ଯାହାଫଳରେ ସେମାନେ ଗହମ ଏବଂ ଧାନ ଉତ୍ପାଦନରେ ସିମୀତ ହୋଇ ରହିବେ ନାହିଁ । ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାଲାଡ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପନିପରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏଭଳି ଅନେକ ଫସଲ ରହିଛି ଯାହା ଆମେ ଉତ୍ପନ୍ନ କରିପାରିବା । ଏହିଭଳି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବାଜରାର ଏକ ନୂତନ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବି । ମୋଟା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତର ଏକ ବୃହତ୍ ଜମି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ । କମ୍ ଜଳରେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇପାରେ । ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱରେ ବାଜରାର ଚାହିଦା ଖୁବ୍ ଅଧିକ ଥିଲା, ଏବେ କରୋନା ପରେ ମଧ୍ୟ ରୋଗ ପ୍ରତିଷେଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିକାରୀ ଭାବେ ଏହା ବେଶ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରିଛି । ଏହିଆଡକୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଖାଦ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ସହ ଜଡିତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାମୁଦ୍ରିକ ଶୈବାଳ ଏବଂ ମହୁଫେଣା ମହମ, ଆଜି ଆମର ଏଠି ମହୁର ଚାହିଦା ଧିରେ ଧିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବଂ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ମହୁମାଛି ଚାଷରେ ମନୋନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ଏଭଳି ସମୟରେ ସମୁଦ୍ର ତଟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶୈବାଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହୁମାଛି ଏବଂ ମହୁଫେଣା ମହମ ଏହାର ବଜାରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିବା ମଧ୍ୟ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା । ସାମୁଦ୍ରିକ ଶୈବାଳ ଚାଷ ନିମନ୍ତେ ଦେଶରେ ବହୁତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, କାରଣ ଆମ ନିକଟରେ ଏକ ବଡ ଉପକୂଳ ରହିଛି । ସାମୁଦ୍ରିକ ଶୈବାଳରୁ ଆମ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ଏକ ବଡ ମାଧ୍ୟମ ମିଳିଯିବ । ଏହିଭଳି ଆମେ ମହୁ ବ୍ୟବସାୟରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛୁ, ଆମକୁ ମହୁଫେଣା ମହମକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଆମର ଭାଗିଦାରୀ ଆହୁରି ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିରେ ଆପଣମାନଙ୍କର କିଭଳି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଅବଦାନ ରହିପାରିବ, ଆଜି ସାରା ଦିନ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଆଲୋଚନା କରିବେ, ବିଚାର ବିମର୍ଷ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ନିଶ୍ଚିତ ଭଲ ଭଲ ନିଷ୍କର୍ଷ ବାହାରିବ ।
ଯେତେବେଳେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଭାଗିଦାରୀ ବଢିବ ତ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କୃଷକମାନଙ୍କର ଭରସା ମଧ୍ୟ ବଢିବ । ଆମର ଏଠାରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି କୌଣସି ନା କୌଣସି ଉପାୟରେ ଚୁକ୍ତିଭିତିକ କୃଷି କରାଯାଉଛି । ଚୁକ୍ତିଭିତିକ କୃଷି କେବଳ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ହୋଇ ନରହୁ ବରଂ ସେହି ଜମି ପ୍ରତି ଆମେ ଯେପରି ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରୁ ତାହା ଆମର ଉଦ୍ୟମ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ଏଭଳି ବିହନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଜରୁରୀ ଯାହା ଜମି ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ହେବା ସହ ସେଥିରେ ପୋଷଣର ମାତ୍ର ମଧ୍ୟା ଅଧିକ ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶରେ ଜଳସେଚନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୁଣିବା, ଅମଳ ଓ ରୋଜଗାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ପାଇବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ । କରୋନା ସମୟରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ କିଭଳି ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଫଳ ଓ ପନିପରିବାକୁ ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ପହଂଚାଇଥିଲେ । ଏବଂ ଏହା ଖୁସିର କଥା ଯେ ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌, ଦେଶର ଯୁବକପିଢୀ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଆମକୁ ଲଗାତାର ଭାବେ ଏଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିନା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ଋଣ, ବିହନ, ସାର ଓ ବଜାର, ଏସବୁ କୃଷକମାନଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକ ଆବଶ୍ୟକତା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଉପଲବଧ ହେବା ଦରକାର ।
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କିଷାନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ପରିସରକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିଛୁ । ଆମେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧ କୋଟି ୮୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ କିଷାନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଋଣର ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ ୬-୭ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗଣାରୁ ଅଧିକ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଋଣ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପହଂଚୁ, ଏହା ଖୁବ୍ ଜରୁରୀ । ସେହିପରି ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତିଭୂମୀ ପାଣ୍ଠିରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇନଫ୍ରା ପାଣ୍ଠିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହବର୍ଦ୍ଧକ ଅଟେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା କ୍ରୟଠାରୁ ଭଣ୍ଡାରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଶୃଙ୍ଖଳାର ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଦେଶର ଏପିଏମସିଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପାଣ୍ଠିର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାକୁ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ଦେଶରେ ୧୦ହଜାର ଏଫପିଓ ତିଆରି କରାଯାଉଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ଏକ ଖୁବ ସଶକ୍ତ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସଂଗଠିତ ପ୍ରୟାସକୁ ଆମେ କିପରି ଆଗକୁ ନେଇପାରିବା, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅନୁଭବ ରହିଛି, ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ସରକାରଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା, ସରକାରଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତି.. ଏସବୁକୁ ଏକାଠି କରି ଆମକୁ ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି କଥାବାର୍ତା ସମୟରେ ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଯାହା ପରାମର୍ଶ ଦେବେ, ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ତରଫରୁ ଯାହାକିଛି ବିଚାର ଆସିବ ସେଥିରୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନେକ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
ଆପଣମାନଙ୍କର ଯୋଜନା କ’ଣ, ସରକାର ଓ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କିପରି ଏକାଠି ହୋଇ ଆଗକୁ ବଢିବେ, ସେ ବିଷୟରେ ଆପଣମାନେ ଖୋଲା ମନରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରନ୍ତୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମନରେ ଯାହା ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଛି, ସେସବୁ ପରାମର୍ଶ ନିଶ୍ଚୟ ଦିଅନ୍ତୁ । ହଁ,.. ଆପଣମାନେ ଭାବୁଥିବେ ବଜେଟରେ ଏପରି ହୋଇନଥିଲେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା, ଏପରି ହୋଇଥିଲେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତ ଏଇଟା କୌଣସି ଶେଷ ବଜେଟ୍ ନୁହେଁ, ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆହୁରି ବଜେଟ ନେଇ ଆସିବୁ, ଆପଣମାନେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ତ ଆମେ ସେବା ଜାରି ରଖିବୁ । ଏଥର ବଜେଟରେ ଯାହା ଆସିଛି ଆସନ୍ତା ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାହା କିପରି ଲାଗୁ କରିବା, ଶୀଘ୍ରରୁ ଅତି ଶୀଘ୍ର ଲାଗୁ କରିବା, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ଲାଭ ପହଂଚାଇବା. .
ଏହାରି ଉପରେ ଆଜିର ଆଲୋଚନା ଗୁରତ୍ୱ ଦେବ, କେନ୍ଦ୍ରିତ ରହିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ । ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଖୋଲା ହୃଦୟର ଚର୍ଚ୍ଚା ଆମ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରକୁ, ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ, ଆମ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର କ୍ଷେତ୍ରକୁ, ଆମ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁତ ବଡ ଶକ୍ତି ଦେବ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at webinar on implementation of Budget in Agriculture sector
01 MAR 2021 1:32PM by PIB Delhi
Namaskar!
Your suggestions have played a very important role in this year's budget. And you must have also noticed that we have tried our best to incorporate your suggestions and views. The aim of today’s dialogue is how to carry forward agricultural reforms and budget provisions rapidly, to ensure its efficient last mile delivery within a definite time frame and with the inclusion of everybody. The crux of today’s discussion should be that there should be an example of perfect public-private partnership and centre-state coordination.
There are experts from sectors like agriculture, dairy, fisheries in this webinar and also colleagues from public, private and cooperative sectors. Your views are going to benefit us today. The webinar also has representatives of banks that fund the country's rural economy.
All of you are important stake-holders of the self-reliant rural economy necessary for Atmanirbhar Bharat. I had elaborated in Parliament some time back as to how the government has taken several important decisions over the years, keeping in view the small farmers of the country. The number of these small farmers is close to 12 crore and their empowerment will help in relieving the Indian agriculture from many difficulties. Not only that, the small farmers will become the driving force of the rural economy.
Before I elaborate, I want to reiterate some of the budget highlights regarding agriculture. I know you all are familiar with these. The government has increased the agriculture credit target to 16.50 lakh crore rupees this time. Priority has been given to animal husbandry, dairying and fisheries sector. The Rural Infrastructure Fund has also been increased to Rs. 40,000 crore. The amount of Micro Irrigation Fund has also been doubled. The Operation Green scheme has now been widened to 22 perishable products. It has been decided to link 1,000 more Mandis of the country with e-NAM. All these decisions reflect the thinking, intention and the vision of the government. And all these decisions have emerged from the earlier discussions with all of you which we have pursued further. Amidst the ever-increasing agricultural production, India needs the post harvest revolution or the food processing revolution and value addition in the 21st century. It would have been very good for the country had it been done two-three decades ago. Now, we have to compensate for the time that has been lost and therefore we have to intensify our preparedness and speed in the days to come.
Friends,
If we look at our dairy sector, it is strong today because it has expanded processing a lot in so many decades. Today, we have to focus the most on processing in every sector of agriculture, in every food grain, vegetables, fruit, fisheries, etc. In order to improve processing, the farmers need to get modern storage facilities near their villages. We need to improve the system of accessing the processing unit from the farm. The Farmer Producer Organisations should handhold the processing units. And we all know that the farmers of the country as well as the public-private-cooperative sector of the country will have to come forward in the right direction and with full strength for the food processing revolution.
Friends,
Time demands that the farmers of the country get more and more options in the market for their produce. The country is witnessing the damages done due to limiting the farmers to just raw products, or just the produce. We have to expand the country's agriculture and processed food sector into the global market. We need to increase the number of agro-industries clusters near the villages so that the villagers can get farming related employment in the village itself. Organic and export clusters will also have a big role to play. We need to move in the direction so that the agro-based products of villages move to cities and other industrial products of cities reach villages. Lakhs of micro food processing units are still functioning in the country. It is very important and time also demands that they are expanded and strengthened. We need to tackle how the One District, One Product scheme can enable our products in the world market.
Friends,
Not just farming, we have a huge scope of processing even in the fisheries sector. Although we are one of the world's largest fish producers and exporters, our presence in the processed fish in the international market is very limited. India's fish reaches the foreign market in processed form via East Asia. We have to change this situation.
Friends, along with the necessary reforms, the government has also planned a production linked incentive of about Rs. 11,000 crore, which the industry can avail. Ready to eat, ready to cook vegetables, sea food, mozzarella cheese, many such products are being encouraged. You know better than me how much the demand for such products has increased in the country and abroad after the COVID.
Friends,
Under the Operation Greens scheme, 50% subsidy is being provided on transportation of all fruits and vegetables through Kisan Rail. Kisan Rail has also become a powerful medium of cold storage network in the country today. The Kisan Rail is succeeding in connecting small farmers and fishermen with large markets and high demand markets. In the last six months, about 275 Kisan Rails have been run and about one lakh metric tonnes of fruits and vegetables have been transported. Not only it is a very big medium for the small farmers, the consumers and the industry are also benefiting.
Friends, emphasis is being given to build clusters for processing of fruits and vegetables produced in the districts across the country. Similarly, under the Atmanirbhar Bharat campaign, millions of small food and processing units are being supported under the Pradhan Mantri Micro Food Processing Enterprise Upgradation Scheme. Your participation is very important from the infrastructure required to the installation of units.
Friends,
Along with food processing, we also have to focus on how the small farmers could get the benefit of modern technology. Small farmers cannot afford tractors, straw machines or other machines. Can an institutional, cheaper and effective alternative be provided to the farmers so that they can share tractors and other machines? When airlines can hire aircraft on an hourly basis, such arrangements can also be extended to the farmers in the country.
Truck aggregators were also used to some extent during the Corona period to transport the farmers’ produce to markets. And people liked it. We have to work on how it can be extended from farms to mandis or factories or to Kisan Rail. Another important aspect of farming is soil testing. In the past few years, crores of farmers have been given soil health cards by the central government. Now, we have to extend the facility of soil health cards to villages of the country. We have to develop a network of soil testing on the lines of blood testing labs. Private companies can participate in a large way. And once the soil testing network is developed and farmers get used to it, there will be greater awareness among the farmers regarding the health of their fields and there will be a drastic change in their decisions. The more the farmer of the country is aware of the health of the soil the better will be the production of his crop.
Friends,
The public sector is mostly contributing to R&D in the agriculture sector. The time has come for the private sector to increase its participation. When it comes to R&D, I am talking about the entire scientific ecosystem associated with a crop, and not just to the seed. There should be a holistic approach, a complete cycle. We now have to give the farmers options in which they are not confined to growing only wheat and rice. There are many crops that we can try from organic food to salad-related vegetables. Similarly, I would suggest you tap the new market for millets as well. Land in India is very useful for coarse cereals. It consumes minimum water and gives better yield. The demand for millets was already very high in the world, and now after the corona, it has become very popular as an immunisation booster. It is also a great responsibility of the food industry colleagues to encourage farmers on this count.
Friends,
Seaweed and bee wax is becoming popular in our country. And the farmers are also working towards the honey bee. It is also the need of the hour to tap the market of seaweed, honey bee and bee wax. There is a lot of potential in the country for seaweed farming, because we have a very large coastline. Seaweed will give a considerable means of income to our fishermen. While we are doing better in the honey trade, we also have to increase our participation in bee wax. The discussions today can help you see how you can have maximum contribution in this sphere.
With the increase in private sector participation, the farmer's confidence will also increase. Contract farming has been there in some form or the other for a long time in our country. Our effort should be to make contract farming not just a business, but also discharge our responsibility towards that land. We have to provide farmers with technology and seeds that are healthy for the farm and also have a higher amount of nutrition.
Friends,
We have to make concerted efforts to get a complete solution from irrigation to sowing, harvesting, earnings and technology in the cultivation of the country. We have to encourage the youth and promote start-ups associated with the agriculture sector. We've seen how several start-ups transported fruits and vegetables to people's homes during Corona. And it is heartening that most of the start-ups have been started by the youth of the country. We have to encourage them. This is not possible without your active participation. Loans, seeds, manure and markets to the farmers are the primary needs of the farmer, which he needs in time.
Over the years, we have expanded the scope of Kisan credit cards to the small farmers, to the herders and the fishermen. We have given Kisan credit cards to more than 1.80 crore farmers in the last one year. The provision of credit has also been more than doubled as compared to 6-7 years ago. It is very important that this credit is available to farmers in time. Similarly, your role in funding rural infrastructure is also important. The implementation of Infra Fund worth Rs. 1 lakh crore is also encouraging. The move will encourage modernisation of the entire chain from purchase to storage. In this budget, it has also been decided to give the benefit of this fund to APMCs across the country. The 10,000 FPOs that are being formed in the country will help in developing a strong cooperative system.
Friends,
Your suggestions are very important on how we can pursue these concerted efforts. You have experience and vision in this field. We have to bring about a change in the agriculture sector of the country through the approach, vision and administration of the government and your strength. Your suggestions and ideas for India's agriculture and rural economy during this dialogue will help the government a lot.
Discuss it with an open mind about your plans, how you and the government will work together and give your suggestions. Yes... you may have some apprehensions about the budget, but this is not the last budget. There will be many more budgets to come. You have given us the opportunity to serve and we will continue to do it. Today’s dialogue will focus on how to implement this budget quickly so as to benefit more and more people. Your open-minded discussion will provide a great strength to our farmers, agriculture sector, blue economy and the white revolution. Once again, I express my gratitude to you very much.
Thanks
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.