Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at webinar on Effective Implementation of Budget Provisions in Health Sector
23 FEB 2021 1:26PM by PIB Delhi
Namaskar!
You may find this programme a little special. This time, we have decided to discuss in detail all the aspects that have been planned in the budget with different sectors that are directly concerned with the provisions of this budget so that when the new budget comes into force from April 1, all the schemes become applicable from the same day, are taken forward and the months of February and March are utilized for this preparation.
Now that we have preponedthe budget by about a month, we have two months' time. Therefore, we are constantly talking to the people of different sectors so as to get the maximum advantage. Earlier, we discussed with all those concerned with infrastructure and defence sectors. Today, I have got the opportunity to talk to the people of the health sector.
The budget allocated to the health sector in this year's budget is unprecedented and shows the government’s commitment to provide better healthcare to every citizen. In a way, last year was like a kind of ordeal for the country, for the world, for the whole of mankind, and especially for the health sector.
I am happy that all of us and the health sector of the country have succeeded in this ordeal. We have succeeded in saving the lives of many. Within a few months, the way country set up a network of about 2500 labsand reached a milestone of 21 crore tests from a mere dozen tests, all of which has been possible because of the cooperation between the government and the private sector.
Friends,
Corona taught us a lesson that we not only have to fight the pandemic only today but also to prepare the country for any such situation in future. Therefore, it is equally necessary to strengthen every sector associated with healthcare.We have to focus on everything from medical equipment to medicines, from ventilators to vaccines, from scientific research to surveillance infrastructure, from doctors to epidemiologists so that the country is better prepared for any health disaster in future.
This is the inspiration behind the PM AatmaNirbharSwasth Bharat Scheme. Under this scheme, it has been decided that a modern ecosystem would be developed from research to testing and treatment in the country itself. The PM AatmaNirbharSwasth Bharat Schemewould enhance our capabilities in every spectrum. As per the recommendations of the 15th Finance Commission, local bodies will get more than Rs 70,000 crore rupees keeping health services in mind. That is, the government's emphasis is not only on investment in health care but also to expand the health care access to far flung areas of the country. We also have to keep in mind that the investment in the health sectornot only improves health but also increases employment opportunities.
Friends,
The world has taken note of India's robust health sector which has demonstrated its experience and ability during Corona. Today the prestige of India’s health sector and the trust in it has reached a new level all over the world. We have to make our preparations keeping this trust in mind also. It is because of this trust that the demand for Indian doctors is going to grow more in the world in the future. You write it down the demand for Indian nurses and paramedical staff will rise all over the world. In the meantime, Indian medicines and vaccines have gained a new trust. We also have to prepare for their growing demand. It is natural that people will take note of our medical education system and its trust will also increase. In the near future, students from other countries are also likely to come to study in India for medical education.We should also encourage it.
During the corona, we have developed expertise in the manufacture of ventilators and other medical equipment. India will also have to work expeditiously to meet their global demand. Can India dream of providing all the necessary medical equipment to the world in a cost effective manner? How can India become a global supplier? And I am sure the world will turn to India’s health sector if there is an affordable, sustainable mechanism and user friendly technology.
Friends,
The government's budget is definitely a catalytic agent,but things will materialize only when we all work together.
Friends,
Our government's approach to health is slightly different as against the earlier governments. After the budget, you would find us taking forward the issues of cleanliness, nutrition, wellness and health planning of Ayush together in a holistic approach. Earlier the health sector was seen in a fragmented manner and was handled accordingly.
Our government is approaching health issues in a holistic, integrated and focused manner rather than in a fragmented manner. Therefore, we are focusing on wellness and not just in treatment in the country. We have adopted an integrated approach from prevention to cure. We are working on a four-pronged strategy to keep India healthy.
The first front is the prevention of illness and promotion of wellness. Measures such as Swachh Bharat Abhiyan, focus on yoga, nutrition, timely care and treatment of pregnant women and children, ensuring clean drinking water are part of it.
The second one is to provide cheap and effective treatment to the poorest of the poor. Schemes like Ayushman Bharat and Pradhan Mantri Jan AushadhiKendras are working towards the same.
The third is to increase the quantity and quality of health infrastructure and health care professionals. Institutions like AIIMS are being expanded in the far-flung states for the past six years. Creating more and more medical colleges in the country is part of this approach.
The fourth is to work on mission mode and in a focused way to overcome obstacles in a timely manner. Mission Indradhanush has been extended to the tribal and far-flung areas of the country.
While the world has set 2030 as the target to eradicate TB, India has set 2025 as the target. And I would like to pay special attention to TB during this time because TB also spreads from droplets of the infected people. Wearing masks and early diagnosis and treatment are also important in prevention of TB.
If we use the experience that we have gained during Corona and apply the same practices in the fight against TB, it will be very easy for us to win the battle against TB.And, therefore, in the wake of the experience of corona, the resultantmass-awakening and the contribution of the people regarding prevention of this disease, we can realize the dream of TB-free India by 2025 if we tweak the same model with necessary changes and minor additions and alterations.
Similarly, you would recall that thousands of children would die every year due to meningitis in places like Gorakhpur in Uttar Pradesh which is also known as Purvanchal. Parliament also used to discuss it. Once while taking part in the discussion on the subject, our present Uttar Pradesh Chief Minister Yogi ji broke down in view of the death of those children. But since he became the chief minister there, he adopted a focused approach. He put everything behind it and today we are getting very positive results. We stressed on preventing the spread of meningitis and increased the treatment facilities and its impact can be seen.
Friends,
Our network of AYUSH has also done a great job during the Corona period. Our AYUSH infrastructure has also been of great help in the country regarding increasing immunity and scientific research besides human resources.
The world is experiencing the contribution of our ingredients and decoction along with India’s medicines and vaccines. Our traditional medicines have also created a special imprint on the mind of the world. All those who are associated with traditional medicines and Ayurvedic traditions should focus that their production is also global.
The way the world is welcoming yoga,it is turning towards holistic health care in the same way. The attention of the world has been drawn towards side-effects-free health care. India's traditional medicines can be of great use in this regard. The traditional medicines of India are mainly herbal based and can attract the fancy of the world. The people are convinced that it can cause no harm. Can we push it further? Can our health budget and the people working in this field do something together?
It is a matter of happiness for us after seeing the strength of our traditional medicines during the coronaand it is a matter of pride for all those who believe in traditional medicinesof Ayurveda and those associated with medical profession that the World Health Organisation (WHO) is going to launch its Global Centre of Traditional Medicine in India. It has already made the announcement. The Government of India is also doing the necessary work in this regard. It is our responsibility to see that this honour reaches the world also.
Friends,
This is the opportune moment to take the accessibility and affordability of the health sector to its next level. Therefore, the use of modern technology is being enhanced in the health sector. The Digital Health Mission would help the common people to get timely and effective treatment as per their convenience.
Friends,
One more thing has been expedited to change the approach of the past years. These changes are very much important for AtmaNirbhar Bharat. Though we take pride in being the pharmacy of the world, we are still dependent on imports of raw materials for many products.
We have seen how bad the experience has been for our industry to depend on the raw materials for medicines and medical devices. This is not right. It also causes immense difficulty in providing affordable medicines and equipment to the poor. We have to find a way. We have to make India self-reliant in these areas. Four special schemes have been launched in this regard recently. It is also mentioned in the Budget, you must have studied it.
Under this, production linked incentives are being offered for the production of raw material of medicines and medical equipment in the country itself. Similarly, the construction of mega parks for the manufacture of medicines and medical devicesis also getting good response.
Friends,
The country does not just want last mile health access; it should be available to each corner of the country and the far-flung areas. As it happens during elections and we also read reports that a polling booth was set up to facilitate voting for a single voter. Similarly, the same approach is needed in both the health and education sectors that we will reach till the last person. This should be our attitude and we have to insist on it and give our best. Therefore, we need to focus on access to health in all the regions. The country needs wellness centres, district hospitals, critical care units, health surveillance infrastructure, modern labs and telemedicine facilities. We have to work at every level, promote every level.
We have to ensure that the people of the country, whether they are the poorest of the poor, whether they live in remote areas, get the timely and best treatment possible. And, when the central government, all the state governments, the local bodies and the private sector of the country work together, there will be better results.
The private sector can also support PPP models in building a network of public health laboratories along with a stake in PM-JAY. There may also be a partnership in the National Digital Health Mission, citizens' digital health records and other cutting edge technologies.
I am confident that we will all be able to find ways for a strong partnership and self-reliant solutions for a healthy and capable India. The budget has come. But it is my request to all the stakeholders and the people who are experts in this field with whom we are discussing to share their expectations. Not all of your expectations might have found a place in the budget, but this is not the last budget. We can consider it in the next budget. What is important is now to see how fast we can implement the budget proposals and develop systems to help us reach the common man. We discuss the nuances of the budget in parliament, but your experience and your suggestions are equally important. We are discussing the budget with the concerned people for the first time. When we hold pre-budget discussions, they revolve around suggestions, but when we hold post-budget discussions, it is all about finding solutions.
So, let us together find the solutions, and move forward rapidly. The government and you are not isolated. The government is also yours and you are also for the country. Keeping in mind the poorest of the poor people of the country, let us together build a bright future for the health sector and the healthy India. You have taken out your time. Your guidance will be very handy. Your active participation will be of great use.
I once again thank you for your time and your valued suggestions will help us in moving forward. You will continue to suggest and be a partner as well. You will also have expectations, but you will also take responsibility. With this belief, many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না বজেৎ প্রোবিজনশিং হেল্থ সেক্তরদা মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখিবগী মনিপুরি ৱাহন্থো
23 FEB 2021 1:26PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
অদোমদা প্রোগ্রাম অসি খজিক্তং অখন্নবা ওইরগনি। অনৌবা বজেৎ অসি এপ্রিল ১দগী চৎনবা হৌবা মতমদা স্কীম পুম্নমক নুমিৎ অসিমক্তগী চৎনদুনা মাংদা পুখৎনবা অমসুং শেম শাবা অসিদা ফেব্রুৱারী অমসুং মার্চ থাশিং অসি শিজিন্ননবা হন্দক্তি ঐখোয়না বজেৎ অসিগী প্রোবিজনশিং অসিগা হকথেংননা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগা লোইননা বজেৎ অসিদা থোরাং তৌখিবা হিরম পুম্নমক কুপ্না খন্ননবা ৱারেপ লৌখ্রে।
হৌজিক ঐখোয়না বজেৎ অসি থা অমা ঙনখৎনবা পাঙথোক্তুনা থা অনিগী মতম ফংহল্লি। মরম অসিনা ঐখোয়না কান্নবা য়াম্না ফংনবগীদমক্তা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগী মীওইশিংগা লেপ্তনা ৱারী শারি। মমাংদা ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিফেন্স সেক্তরশিংগা মরী লৈনবশিংগা লোইননা খন্নখ্রে। ঙসি ঐখোয়না হেল্থ সেক্তরগী মীয়ামগা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংলে।
হি অসিগী বজেত্তা হেল্থ সেক্তরগী কাইথোক্লিবা বজেৎ অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রি অমসুং প্রজা খুদিংমক্তা অফবা হেল্থকিয়রগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং মসিনা উৎলি। নাকল অমরোমদা হৌখিবা চহি অসি লৈবাক অসিগী, মালেমগী, মীওইবা খুন্নাইগী অপুনবগী অমসুং মরু ওইনা হেল্থ সেক্তরগী ওইনা মখল অমগী খুদোংথিবা মায়োক্নখি।
ঐখোয় পুম্নমক অমসুং লৈবাক অসিগী হেল্থ সেক্তরনা খুদোংথিবা অসি মাই পাক্না থেংনখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়না পুন্সি কয়া কনবদা মাই পাকখি। থা খরগী মনুংদা লৈবাক অসিদা লেব ২৫০০গী নেৎৱার্ক লিংখৎখিবগী মওং অমসুং শুপ্নগী তেস্ত খরা খক্তদগী তেস্ত করোর ২১গী পন্দুপ অমা য়ৌখিবা, পুম্নমক অসি সরকার অমসুং লনাই সেক্তরগী মরক্তা খুৎশম্নদুনা হোৎনখিবনা মরম ওইরগা ওইথোকখিবনি।
মরুপশিং
লাইচৎ অসি থেংনবা খক নত্তনা তুংদা অসিগুম্বা ফীভম অমা হেক্তা থোরকপদা লৈবাক অসিনা শেম-শাদুনা লৈবা তাই হায়না কোরোনানা ঐখোয়দা পারা অমা তম্বীখি। মরম অদুনা হেল্থকিয়রগা মরী লৈনবা সেক্তর খুদিংমক মপাঙ্গল কনখৎহনবা চপ মান্না মথৌ তাই। লৈবাক অসিনা তুংদা থোরকপা মখল অমা হেক্তগী হকশেলগী খুদোংথিবা থোকপদা হেন্না নীংথিজনা শেম-শানবা ঐখোয়না মেদিকেলগী খুৎলায়শিং, হিদাক-লাংথকশিং, ভেন্তিলেতরশিংদগী বেক্সিনশিং ফাওবা, সাইন্তিফিক রিসর্চতগী সর্ভিলেন্স ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাওবা, দোক্তরশিংদগী ইপিদেমিওলোজিস্তশিং ফাওবা পুম্নমক অসিদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই।
পি.এম. আত্মানির্ভর শ্বাস্থ ভারত স্কিমবু ইথিল পীরিবা অদু মসিননি। স্কীম অসিগী মখাদা রিছর্সদগী তেস্ত অমসুং লায়য়েং ফাওবগী লমদা মোদর্ন ইকোসিস্তেম অমা লৈবাক অসিমক্তদা শেমগৎচনবা ৱারেপ লৌরে। পি.এম. আত্মানির্ভর শ্বাস্থ ভারত স্কিমনা লম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি। ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী ৱারেপশিং মতুংইন্না, হকশেলগী থবকশিংগীদমক লোকেল বোদিশিংনা লুপা কোতি ৭০০০০ হেন্না ফংলগনি। হায়বদি, হেল্থ কিয়রদা সরকারনা শেন থাদবা খক নত্তনা লৈবাক অসিগী মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা হকশেলগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোক্নবা মিৎয়েং চংলি। ঐখোয়না কাউরোইদবনি হেল্থ সেক্তরদা থাদরিবা শেনফমশিং অসিনা হকশেলগী ফীভম ফগৎহনবা খক নত্তনা থবক ফংনবগী খুদোংচাবসু হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং
কোরোনা মনুংদা লৈবাক অসিনা উৎখিবা হৈশিংবা অদুনা মরম ওইদুনা হকশেলগী লমদা ভারতকী থৌনা অমসুং খাংবা কনবা হৌজিক মালেম্না তশেংনা থাগৎনরে। ঙসি লৈবাক অসিগী হেল্থ সেক্তরগী মিংচৎ অমসুং মসিদা থাজবা অসি মালেম শীনবা থুংনা অনৌবাথাক অমা য়াওবা ঙম্লে। ঐখোয়না মসি খঙনা তুংগীদমক হৌজিক লৈবাক অসিনা থবক পায়খৎকদবনি। থাজবা অসিনা মরম ওইরগা তুংলমচৎতা মালেমদা ভারতকী দোক্তরশিংঈ দিমান্দ হেন্না হেনগৎলগনি। শোইদনা বারতকী নর্সশিং অমসুং পেরামেদিকেল স্তাফশিংগী দিমান্দ মালেম পুম্বদগী হেনগৎলগনি। চৈরক অসিদা ভারতকী হদাক-লাংথকশিং অমসুং বেক্সিনশিংনা অনৌবা থাজবসু ফংবা ঙমখ্রে। ঐখোয়না হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অসিগীদমক শেম-শাসুনা লৈবা তাই। মীয়াম্না ঐখোয়গী মেদিকেল এজুকেসন সিস্তেম থাগৎনবা মহৌশানা তাবনি অমসুং মসিদা থাজবসু হেনগৎলক্লি। তুংলমচৎতা মাপাল লৈবাক্কী মহৈরোইশিংনা মেদিকেল এজুকেসনগীদমক ভারত্তা লাক্লবা য়াই। ঐখোয়না মসি থৌগৎপা তাই।
কোরোনাগী মনুংদা ঐখোয়না ভেন্তিলেতরশিং অমসুং অতোপ্পা মেদিকেলগী ইক্বিপমেন্ত শাবদা খঙহৈবা হেনগৎখি। ভারতনা মখোয়গী গ্লোবেল দিমান্দ থুংহন্নবা খোঙজেল য়াংনা থবক পাইখৎকদবনি। ভারতনা শেল চংদবা মওংদা মালেমদা তঙাই ফদবা মেদিকেল ইক্বিপমেন্ত পুম্নমক পীনবগী মঙলান শাগৎপা য়াগদ্রা? করম্না ভারতনা গ্লোবেল সপ্লাইয়র ওইগনি? করিগুম্বা অহোংবা, সস্তেনেবল মেকানিজম অমসুং য়ুজর ফ্রেন্দলী তেক্লোলোজী অমা লৈরবদি মালেমনা ভারতকী হেল্থ সেক্তরদা মীৎয়েং চংলক্কনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং
সরকারগী বজেৎ অসি শোইদনা কেতলাইতিক এজেন্ত ওইগনি অদুবু মসি ঐখোয়না পুন্না হোৎরবা মতমদা খক্তা ওইথোকপা ঙমগনি।
মরুপশিং
ঐখোয়গী সরকারনা হকশেলগী লমদা লৌখৎলিবা লালোং অসি মমাংগী সরকারদগী খরা মখৈদি খেৎনৈ। বজেৎ অসিগী মতুংদা ঐখোয়না লুনানবা, ন্যুত্রিসন, মশা-মউ ফাহনবা অমসুং আয়ুশকী হকশেলগী থৌরাং তৌবগী সমস্যাশিং অসি ঐখোয়না অপুনবদা কান্নবা পীগদবা লালোং অমগা লোইননা পুন্না মাংদা পুখৎলি হায়বা নখোয়না উবা ফংগনি। মমাংদা হেল্থ সেক্তর অসি তোখাই-তোখাইবা মওংদা য়েংখি অমসুং মদুগী মতুং ইন্না থবক পাইখৎখি।
ঐখোয়গী সরকারনা তোখাই-তোখাইবা মওংদা য়েংবগী মহুত্তা হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা হকশেলগীগী ওইবা সমস্যাশিং হোলিস্তিক ওইবা, ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা অমসুং অহেনবা মীৎয়েং চংবা মওংদা থৌরাং পাইখৎলি। মরম অসিনা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা লায়েং চত্থবা খক্তা নত্তনা মশা-মউ ফনা থম্বদা মীৎয়েং চংলি। ঐখোয়না নাদ্রিঙৈদা ঙাকথোকপদগী হৌরগা লায়য়েংবা ফাওবগী থবকশিংগী ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা থৌরাং অমা পাইখৎখি। ঐখোয়না মশা-মউ ফবা ভারত অমা শেমগৎনবা মাইকৈ মরি ফাংবা লাল্লোং অমগা লোয়ন্না সরকারনা থবক পায়খৎলি।
অহানবা লাল্লোংদি নাদ্রিঙৈদা ঙাকথোকপা অমসুং হকচাং ফনা থম্বনি। শ্বাছ ভারত অভিয়ান, য়োগা, মীরোনবীশিং অমসুং অঙাংশিং মতম চানা লায়েং পীবা অসিগুম্বা খোঙথাংশিং, অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা অসি মসিগী শরুক অমনি।
অনিশুবনা লায়রবশিংগী মনুংদগী খ্বাইদগী লায়রবশিং মমল হোংনা অমসুং নীংথিজনা লায়েং ফংহনবা অসিনি। আয়ুশ্মান ভারত অমসুং প্রধান মন্ত্রী জন ঔসাধি কেন্দ্রশিং অসিগুম্বা স্কীমশিংনা হায়রিবা অসিগীদমক থবক পায়খৎলি।
অহুমশুবনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হেল্থ কিয়র প্রোফেস্নেলশিংগী ক্বান্তিতী অমসুং ক্বালিতী হেনগৎহনবনি। মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা, হৌখিবা চহি ৬তগী হৌনা, এম্সকুম্বা ইন্সতিতুৎশিং মনুং হঞ্জিনবা রাজ্যশিংদা পাংথোক-চাউথোকহল্লে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা মেদিকেল কোলেজ মশিং হেনগৎলক্লি।
মরিশুবনা মিসনগী মওংদা অমসুং মতম চানা অপনবশিং কোকহন্নবা অহেনবা মীৎয়েং চংবা মওংদা থবক পাংথোকপা অসিনি। লৈবাক অসিগী মনুং-হুঞ্জিনবা অমসুং ত্রাইবেলশিংগী মফমশিংদা মিসন ইন্দ্রধনুস য়ৌহনখ্রে।
অমরোমদা মালেমগী ওইনা ২০৩০দা পান্দম থম্লবসু ভারতনা চহি ৫ ঙনখৎনা ২০২৫দা তি.বি মুৎথৎনবা লৈবাক অসিনা পান্দম থম্লি। অমসুং তানফম অসিদা ঐহাক্না তি.বি.দা অখন্নবা মীৎয়েং চংবা পাম্মি মরমদি তি.বি. অসিসু অনাবা মীওইগী লোক-তিনদগী শন্দোকই। তি.বি মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা মাক্স উপ্পা অমসুং ঙন্না খঙদোকপা অমসুং লায়য়েংবা অসি য়াম্না মরুওই।
কোরোনাগী মনুংদা ঐখোয়না ফংখিবা কান্নবশিং অদু ঐখোয়না শিজিন্নরবা অমসুং চপ মান্নবা চৎন-পথাপশিং অসি তি.বি ঙাকথোক্নবা শিজিন্নরবদি ঐখোয়না তি.বি.গী মায়োক্তা য়াম্না লায়না মাই পাকপা ঙমগনি। অমসুং কোরোনাদগী খঙহৌ-হৈহৌবা মীয়াম প্রজা পুম্নমক ভাব তাহনবা অমদি লাইনা অসি ঙাকথোক্নবগী মতাংদা মীয়াম্না শরুক য়াহনবা অসিদা মথৌ তাবা অহোংবশিং পুরক্তুনা অমসুং খরা হাপচিনবা অমসুং হোংদোকপা অসিগা লোইননা চপ মান্নবা মোদেল অসি ঐখোয়না শিজিন্নরবদি ঐখোয়না ২০২৫ ফাওবদা তি.বি.ফ্রী ইন্দিয়াগী মঙলান মঙ ফাওনবা ঙমগনি।
মসিগা চপ মান্না উত্তর প্রদেশকী গোরাখপুর, পুর্ভঞ্চল হায়নসু খঙনবা মফমশিংদা মেনিংজাইতিসনা মরম ওইদুনা চহি খুদিংগী অঙাং লিশিং কয়া শীরি। পার্লিয়ামেন্তদসু মসি খন্নদুনা লাকখি। হিরম অসিদা খন্নবদা শরুক য়াবদা হোজিক উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিবা য়োগী জিনা অঙাংশিং শীবা অসিদা থেংথাখি। অদুবু মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইখিবদগী অকনবা মীৎয়েং চংদুনা থৌরাং অমা পাইখৎখি। মহাক্না পুম্নমক তুংঙোইনরমদুনা ঙসিদি য়াম্না অফবা ফলশিং ফংলে। ঐখোয়না মেনিংজাইতিস শন্দোকপা ঙাকথোক্নবা অমসুং লায়েংনবা ফেসিলিতীশিং হেনগৎনবা হোৎনখি অমসুং মসিগী কান্নবা উবা ফংখি।
মরুপশিং
কোরোনা মনুংদা ঐখোয়গী আয়ুশকী নেৎৱার্কনা শিংথানিংঙাই ওইনা থবক পাঙথোকখি। হ্যুমেন রিসোর্সশিংগী মথক্তা ইম্ম্যুনিতী অমসুং সাইন্তিফিক রিসর্চ হেনগৎহন্নবা মতাংদা লৈবাক অসিদা ঐখোয়গী আয়ুশকী ইনফ্রাস্ত্রকচরনা চাউনা মতেং পাংখি।
ভারতকী হিদাক-লাংথকশিং অমসুং বেক্সিনশিংগা লোইননা ঐখোয়গী মচাক-মথুমশিং অমসুং দিকোক্সনা পীরিবা মতেং মালেমনা ফংখি। ঐখোয়গী য়েলহৌঙৈগী ওইবা হিদাক-লাংথকশিং অসি মালেমগী ৱাখল্লোন্দা অখন্নবা মফম অমা কনবা ঙমখি। য়েলহৌঙৈগী হিদাক-লাংথকশিং অমসুং আয়ুর্বেদিক ত্রেদিসনশিং অসিগা মরী লৈনবা পুম্নমক্না মখোয়গী প্রদক্সন অসি গ্লোবেল ওই হায়না মীৎয়েং চংগদবনি।
মালেমনা য়োগবু তরাম্না ওক্লিবা মওং অসিগা চপ মান্নবা মওংদা হোলিস্তিক হেল্থ কিয়রদা লাক্লি। মালেমনা সাইদ-ইফেক্ত-ফ্রী হেল্থ কিয়রদা মীৎয়েং চংলক্লি। হিরম অসিদা ভারতকী য়েলহৌঙৈগী হিদাক-লাংথকশিং অসি য়াম্না কান্নগনি। ভারতকী য়েলহৌঙৈগী হিদাক-লাংথকশিং অসি মপুং ওইনা হর্বেলদা য়ুম্ফম ওই অমসুং মালেমগী মীৎয়েং চীংশিনগনি। মীয়াম্না মসিনা অকাইবা অমত্তা পীদে হায়বা থাজৈ। ঐখোয়না মসি থৌগৎপা য়ারোইদ্রা? ঐখোয়গী হেল্থ বজেৎ অমসুং লম অসিদা হোৎনরিবা মীওইশিংনা পুন্না করিগুম্বা খরা তৌবা য়ারোইদ্রা?
কোরোনাগী মতমগী মনুংদা ঐখোয়গী য়েলহৌঙৈগী হিদাক-লাংথকশিং অসিগী মপাঙ্গল উরবা মতুংদা ঐখোয়না নুংঙাইবা পোকচখি অমসুং আয়ুর্বেদকী য়েলহৌঙৈগী হিদাক-লাংথকশিং অসিদা থাজবা থম্লিবা মীপুম খুদিংমক্কী ওইনা অমসুং মেদিকেল প্রোফেসনগা মরী লৈনবশিংনা ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)না ভারত্তা গ্লোবেল সেন্তর ওফ ত্রেদিস্নেল মেদিসিন হৌদোক্লগনি হায়বা অসিদা চাউথোকচনিংঙাই ওই। মসি হান্নদগী লাউথোকখ্রে। ভারত সরকারনা হিরম অসিদা তঙাই ফদবা থবকসু পাইখৎলি। মসিগী ইকাই খুম্নবা অসি মালেমদা য়ৌহনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি।
মরুপশিং
মসি হেল্থ সেক্তর য়াম্না লাইনা অমসুং মমল হোঙনা ফংহন্নবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা অফবা তাঞ্জা অমনি। মরম অসিনা হেল্থ সেক্তরদা মতমগী চুনবা তেক্নোলোজি শিজিন্নবা হেনগৎহনগদবনি। মীচম মীয়াম্না মখোয়গী খুদোংচাবা য়েংলগা লায়য়েংবদা দিজিতেল হেল্থ মিসন্না মতেং পাংগনি। মরুপশিং
হৌখিবা চহিশিংদা লৈরম্বা লালোং অসি অহোংবা পুরক্নবা হিরম অমদা থবক পাইখৎখ্রে। অহোংবশিং অসি আত্মানির্ভর ভারতকীদমক য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না মালেমগী ফার্মাসী ওইরে হায়না চাউথোকচরবসু ঐখোয়না প্রদক্ত কয়াগী রো মেতরিএলশিং ইম্পোর্ত তৌবদা হৌজিকসু মীপাল তাংলি।
হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেল দিভাইশিংগীদমক রো মেতরিএলশিংদা ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীনা মীপাল থাংবা কয়াম ৱাখি হায়বা ঐখোয়না উখ্রে। মসিনা হিদাক-লাংথকশিং অমসিং ইক্বিপমেন্ত লায়বশিংদা হোংনা ফংহনবদা চাউনা অৱাবা মায়োক্নখি। ঐখোয়না পাম্বৈ অমা থিবা তাই। লমশিং অসিদা ভারত মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবা তাই। হন্দক্তা হিরম অসিদা অখন্নবা স্কীম মি হৌদোকখ্রে। মসি বজেৎতসু পনখি নখোয় শোইদনা খঙলমগনি।
মসিগী মখাদা, লৈবাক অসিমক্তদা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেল ইক্বিপমেন্তশিং পুথোকপদা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিপশিং পীরে। মসিগা মান্ননা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিংগী মেগা পার্কশিং শারিবা অসি থাগৎনরক্লি।
মরুপশিং
লৈবাক অসিনা লাস্ত মাইল হেল্থ এক্সেস তৌহনবা খক্তা পামদে; মসি লৈবাক্কী কাচিন-কোৱা শিনবা থুংনা অমসুং মনুং হঞ্জিনবা মফংশিংদসু হকশেলগী খুদোংচবা ফংহনবা পাম্লি। মীখলগী মনুংদা পোলিং বুথ অমা হাংদুনা ভোতর খুদিংমক ভোৎ থাদহন্নবা হোৎনরি। মসিগা মান্না হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেক্তরশিংদা মীপুম খুদিংমক য়ৌশিন্নবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়না অঙম্বা থাক্তা মসি পাঙথোক্নবা হোৎনগদবনি। মরম অসিনা লৈবাক অসিগী রিজন পুম্নমক্তা হকশেলগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই। লৈবাক অসিনা ৱেলনেস সেন্তরশিং, দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিং, ক্রিতিকেল কিয়র য়ুনিতশিং, হকশেলগী থবকশিং য়েংশিন্নবা মচাকশিং, অনৌবা লেবশিং অমসুং তেলিমেদিসিন দরকার ওই। ঐখোয়না থাক খুদিংদা হোৎনদুনা থাক খুদিংদা থৌগৎকদবনি।
ঐখোয় লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী লায়রবা অমসুং মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা ওইরবসু, লৈবাক অসিগী মীয়ামদা খ্বাইদগী ফবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ঐখোয়না ফংহনগদবনি। হায়রিবশিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা, কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং অমসুং লৈবাক অসিগী লোকেল বোদিশিং অপুনবা ওইনা থবক তৌমিন্নগদবনি।
মীয়ামগী হকশেলগী লেবোরেতোরিশিংগী নেতৱার্ক অমা শেমগৎনবা অমসুং পি.এম.জে.এ.ৱাইদা থৌদাং লৌনবা পি.পি.পি মোদেলশিংদা প্রাইভেদ সেক্তরনা শৌগৎপা য়াগনি। নেসনেল দিজিতেল হেল্থ মিসন, মীয়ামগী হকশেলগী দিজিতেল রেকোর্দশিং অমসুং অতোপ্পা অনৌবা তেক্নোলোজিজিদশু পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াগনি।
ঐহাক্না থাজৈ মশা-মউ ফবা অমসুং মতিক-ময়াই চেনবা ভারত অমগী মপাঙ্গল কনবা পার্তনরশিপ অমসুং মরোমদোম লেপচনবগী সোল্যুসনশিংগী লম্বীশিং শোইদনা ফংগনি হায়বা অসি। অদুবু স্তেকহোল্দরশিং অমসুং লম অসিদা খঙহৈরবা মীওইশিংদা ঐহাক্না হায়জনিংবদি বজেৎ অসিদা নখোয়গী অনীংবা-অপাম্বা শুনা য়াওরমদবা বাই অদুবু মসি অরোইবা বজেৎ নত্তে। মথংগী বজেৎতা য়াওহনবা য়াই। মরু ওইরিবদি হৌজিক প্রপোজ তৌখিবা বজেৎ অসি করম্না ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি অমসুং মীচম প্রজা য়ৌহন্নবা সিস্তেম অসি চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি হায়বা অসিনি। ঐখোয়না পার্লিয়ামেন্তদা বজেৎকী মরমদা খন্নখ্রে অদুবু নখোয়গী খঙহৈবা অমসুং পাউতাকশিং অদুসু চপ মান্না মরু ওই। ঐখোয়না মরী লৈনবা মীওইশিংগা অহানবা ওইনা বজেৎ অসি খন্নরি। ঐখোয়না প্রি বজেৎকী খন্ন-নৈনবা পাঙথোকপদা মদু পাউতাকশিংদা মীৎয়েং চংখি অদুবু পোস্ত-বজেৎকী খন্ন-নৈনবদদি সোল্যুসনশিং থিবদা মীৎয়েং চংলি।
অসুম্না ঐখোয় পুন্না সোল্যুসনশিং থিমিন্নদুনা মাংদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লসি। সরকার অমসুং নখোয় তোখাইবা নত্তে। সরকার অসি নখোয়গীনি অমসুং নখোয় লৈবাক অসিগীনি। ৱাখলদা লৈবাক অসিগী লায়রবশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী লায়রবশিংগী খল্লগা ঐখোয়না হেল্থ সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহনসি অমসুং মশা-মউ ফবা ভারত ওইহল্লসি। নখোয়না মতম চাংবা য়াই। নখোয়না লমজিং লমতাকপীবা কান্নগনি। নখোয়না থৱায় য়াওনা শরুক য়াবনা চাউনা কান্নগনি।
ঐহাক্না অমুক হন্না নখোয়গী মতম অমসুং নখোয়গী মমল য়াম্লবা পাউতাকশিং অসিগীদমক থাগৎচরি মসিনা মাংদা চংশিনবদা শোইদনা মতেং ওইরগনি। নখোয়না মখা তানা পাউতাক পীদুনা অমসুং মপাং ওইবীয়ু। নখোয়গী থাজবশিংসু লৈরমগনি অদুবু নখোয়না থৌদাংসু লৌগদবনি। থাজবা অসিগা লোইননা য়াম্না থাগৎচরি!