প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বাস্থ্য খণ্ডত আৱণ্টিত বাজেটৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 FEB 2021 1:26PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ৷
এই কাৰ্যসূচী, যিটো আপুনি অলপ বিশেষ ধৰণৰ যেন প্ৰত্যক্ষ কৰিছে, এইবাৰ বাজেটৰ পিছত, আমি বাজেটত নিৰ্ধাৰণ কৰা বস্তুবোৰ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু এই বাজেটৰ ব্যৱস্থাৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে সম্পৰ্কিত বিভিন্ন খণ্ডৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ সিদ্ধান্ত লৈছিলো, আৰু এপ্ৰিলৰ পৰা, যেতিয়া নতুন বাজেট কাৰ্যকৰী হ’ব, সকলো আঁচনিও একেদিনৰ পৰা প্ৰযোজ্য হ’ব। সকলো আঁচনি আগবাঢ়ক, আৰু ফেব্ৰুৱাৰী আৰু মাৰ্চত ইয়াক এই প্ৰস্তুতিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে।
যেতিয়া আমাৰ আগৰ তুলনাত বাজেট প্ৰায় এমাহ আগতে প্ৰিপোন হৈছে যেতিয়া আমাৰ হাতত দুমাহৰ সময় আছে। আমি কেনেকৈ সৰ্বাধিক উপকৃত হ’ম আৰু সেয়েহে আমি বিভিন্ন অঞ্চলৰ লোকসকলৰ সৈতে নিৰন্তৰে কথা পাতি আছো। এই পৰ্যন্ত আন্তঃগাঁথনি, প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ বিষয়ে আটাইতকৈ সৰ্বাধিক চৰ্চা কৰা হৈছে। আজি মই স্বাস্থ্য খণ্ডৰ লোকসকলৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ সুযোগ পাইছো।
এই বছৰৰ বাজেটত স্বাস্থ্য খণ্ডত আৱণ্টন কৰা বাজেট অভূতপূৰ্ব হৈছে। প্ৰতিজন দেশবাসীক উন্নত স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰাটো আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতীক হিচাপে বিবেচিত হৈছে। যোৱা বছৰটো দেশৰ বাবে, বিশ্বৰ বাবে, সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ বাবে আৰু বিশেষকৈ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ বাবে এক প্ৰকাৰৰ অগ্নিপৰীক্ষাৰ দৰে আছিল।
মই সুখী যে আপুনি সকলোৱে, দেশৰ স্বাস্থ্য খণ্ডই, এই অগ্নিপৰীক্ষাত সফল হৈছো। আমি বহুতৰে জীৱন ৰক্ষা কৰাত সফল হৈছো। কেইমাহমানৰ ভিতৰত দেশখনত যিদৰে প্ৰায় ২৫০০ টা পৰীক্ষাগাৰৰ নেটৱৰ্ক সৃষ্টি হৈছিল, কিছু ডজন পৰীক্ষাৰ সৈতে, আমি আজি প্ৰায় ২১ কোটি পৰীক্ষাত উপনীত হ'বলৈ সক্ষম হৈছিলো, যিবোৰ চৰকাৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি সম্ভৱ হৈছে।
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাই আমাক এই শিক্ষা দিছে যে আমি আজিহে মহামাৰীৰ সৈতে যুঁজ কৰিব লাগিব এনে নহয়, বৰঞ্চ ভৱিষ্যতে এনে যিকোনো পৰিস্থিতিৰ বাবে দেশখনক প্ৰস্তুত কৰিবলৈও সাজু হৈ থাকিব লাগিব। সেয়েহে, স্বাস্থ্যসেৱা সম্পৰ্কীয় প্ৰতিটো খণ্ডক শক্তিশালী কৰাটো সমানে প্ৰয়োজনীয়। চিকিৎসা সঁজুলিৰ পৰা ঔষধ, ভেন্টিলেটৰৰ পৰা ভেকছিন, বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ পৰা নিৰীক্ষণ আন্তঃগাঁথনি, চিকিৎসকৰ পৰা এপিডেম'লজিষ্টলৈকে, আমি সকলোৰে প্ৰতি মনোযোগ দিব লাগিব যাতে দেশখনে ভৱিষ্যতৰ যিকোনো স্বাস্থ্য দুৰ্যোগৰ বাবে ভালদৰে প্ৰস্তুত হ’ব পাৰে।
এইটো মূলতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী-স্বাৱলম্বী সুস্থ ভাৰত আঁচনিৰ আঁৰৰ প্ৰেৰণা। এই আঁচনিৰ অধীনত, গৱেষণাৰ পৰা পৰীক্ষা আৰু চিকিৎসালৈকে দেশত এক আধুনিক পৰিৱেশতন্ত্ৰ বিকশিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বাৱলম্বী সুস্থ ভাৰত যোজনাই প্ৰতিটো বৰ্ণালীত আমাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব। ১৫তম বিত্ত আয়োগে ইয়াৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত, স্বাস্থ্য সেৱাৰ ব্যৱস্থাৰ বাবে ৭০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈ অধিক টকা আৱণ্টিত কৰিছে। অৰ্থাৎ চৰকাৰৰ গুৰুত্ব কেৱল স্বাস্থ্য সেৱাত বিনিয়োগৰ ওপৰত নহয়, দেশৰ দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহত স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰাও। আমি এইটোও মনত ৰাখিব লাগিব যে স্বাস্থ্য খণ্ডত বিনিয়োগ কেৱল স্বাস্থ্যৰেই নহয়, নিয়োগৰ সুযোগও বৃদ্ধি কৰে।
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ সময়ত ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডই যি শক্তি দেখুৱাইছে, যি অভিজ্ঞতা আৰু শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে সেই বিষয়ে বিশ্বই অতি মনোযোগেৰে লক্ষ্য কৰিছে। আজি বিশ্বৰ সকলো স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সন্মান আৰু ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ ওপৰত বিশ্বাস এক নতুন স্তৰত উপনীত হৈছে। আমি এই বিশ্বাসটো মনত ৰাখি আমাৰ প্ৰস্তুতি কৰিব লাগিব। আগন্তুক সময়ত ভাৰতীয় চিকিৎসকৰ চাহিদা বিশ্বত অধিক বৃদ্ধি হ'ব আৰু ইয়াৰ কাৰণটো হৈছে এই বিশ্বাস। আগন্তুক সময়ত, ভাৰতীয় নাৰ্চ, ভাৰতীয় পেৰা-মেডিকেল কৰ্মচাৰীৰ চাহিদা বিশ্বজুৰি বৃদ্ধি পাব, আপুনি লিখি লওক। ভাৰতীয় ঔষধ আৰু ভাৰতীয় ভেকছিনে এক নতুন প্ৰত্যয় লাভ কৰিছে। আমি এইসমূহৰ বৰ্ধিত চাহিদাৰ বাবেও সাজু হ'ব লাগিব। আমাৰ চিকিৎসা শিক্ষা প্ৰণালীযতো স্বাভাৱিকভাৱে মানুহৰ চকু পৰিব আৰু ইয়াৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি হ’ব। আগন্তুক দিনবোৰত, শিক্ষাৰ্থীসকলে বিশ্বৰ আন দেশৰ পৰা চিকিৎসা শিক্ষাৰ বাবে ভাৰতলৈ অধ্যয়ন কৰিবলৈ অহাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু আমি ইয়াক উৎসাহিত কৰা উচিত।
ক’ৰোনাৰ সময়ত, আমি ভেন্টিলেটৰ আৰু অন্যান্য আনুষাংগিক নিৰ্মাণতো আয়ত্ত কৰিছো। ভাৰতেও ইয়াৰ বিশ্বব্যাপী চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ ত্বৰিতভাৱে কাম কৰিব লাগিব। বিশ্বক প্ৰয়োজন হোৱা আধুনিক চিকিৎসা সঁজুলিবোৰ কেনেকৈ ব্যয় সংকোচনী কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে ভাৰতে সপোন দেখিব পাৰে নেকি? ভাৰত কেনেকৈ বিশ্বব্যাপী যোগানকাৰী হৈ পৰিব পাৰে? আৰু সুলভ ব্যৱস্থা থাকিব, বহনক্ষম ব্যৱস্থা হ'ব, ব্যৱহাৰকাৰীৰ অনুকূল প্ৰযুক্তি হ'ব; মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে বিশ্বই ভাৰতৰ ফালে প্ৰত্যক্ষ কৰিব আৰু নিশ্চিতভাৱে স্বাস্থ্য খণ্ডলৈ যাব।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰৰ বাজেট নিশ্চিতভাৱে এক অনুপ্ৰেৰিত অনুঘটক। কিন্তু এইটো তেতিয়াহে হ'ব যেতিয়া আমি সকলোৱে একেলগে কাম কৰিম।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি আমাৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী আগৰ চৰকাৰৰ চিন্তাধাৰাতকৈ অলপ পৃথক। এই বাজেটৰ পিছত, আপুনিও এই প্ৰশ্নবোৰ প্ৰত্যক্ষ কৰিব য’ত পৰিচ্ছন্নতা, পুষ্টি, সুস্থতা, পোষণ, আয়ুষৰ স্বাস্থ্য পৰিকল্পনাৰ বিষয়সমূহ সম্বলিত হ'ব। এই সকলোবোৰ বস্তু এক সামগ্ৰিক পদ্ধতিৰে আগবাঢ়ি আছে।
আমাৰ চৰকাৰে এক সমন্বিত পদ্ধতিৰ দৰে আৰু এক মনোনিবেশপূৰ্ণ ধৰণে টুকুৰাৰ সলনি স্বাস্থ্য সমস্যাবোৰ সামগ্ৰিকভাৱে চাবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। সেয়েহে আমি কেৱল দেশত চিকিৎসাই নহয় বৰঞ্চ সুস্থতাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিয়া আৰম্ভ কৰিছো। আমি প্ৰতিৰোধৰ পৰা নিৰাময়লৈ এক সমন্বিত পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিছো। ভাৰতক সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ আমি ৪ টা দিশত একেলগে কাম কৰি আছো।
প্ৰথম দিশটো হৈছে ৰোগ প্ৰতিহত কৰা, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে ৰোগ প্ৰতিৰোধ আৰু সুস্থতাৰ প্ৰচাৰ। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, যোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া, গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু শিশুসকলক সময়মতে যত্ন আৰু চিকিৎসা, বিশুদ্ধ খোৱা পানী প্ৰদান কৰাৰ প্ৰয়াস ইয়াৰ অংশ।
দ্বিতীয় দিশটো হৈছে দৰিদ্ৰতম সস্তীয়া আৰু কাৰ্যকৰী চিকিৎসা প্ৰদান কৰা। আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ দৰে আঁচনিবোৰে এই কামেই কৰি আছে।
তৃতীয় দিশটো হৈছে স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি আৰু স্বাস্থ্য সেৱা পেছাদাৰীসকলৰ পৰিমাণ আৰু মানদণ্ড বৃদ্ধি কৰা। যোৱা ছয় বছৰ ধৰি, এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত এইমছ আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানসমূহক দেশৰ দূৰৱৰ্তী ৰাজ্যলৈও সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। দেশত অধিক সংখ্যক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় সৃষ্টি কৰাৰ অন্তৰালতে হ’ল এইটো চিন্তা।
চতুৰ্থ দিশটো হৈছে, মিছন মোড, ফ’কাচ আৰু নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাত আমি সমস্যাবোৰ দূৰ কৰিবলৈ কাম কৰিব লাগিব। মিছন ইন্দ্ৰধনুশক দেশৰ জনজাতীয় আৰু দূৰৱৰ্তী অঞ্চললৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
দেশৰ পৰা যক্ষ্মা ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ আৰু যক্ষ্মা দূৰ কৰাৰ বাবে বিশ্বই ২০৩০ ৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, ভাৰতে ২০২৫ চনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। আৰু মই এই সময়ত যক্ষ্মাৰোগৰ প্ৰতি বিশেষ মনোযোগ দিবলৈ ক’ম কিয়নো সংক্ৰমিত ব্যক্তিৰ নিৰ্যাসৰ পৰাও যক্ষ্মা বিয়পে। আনকি যক্ষ্মা প্ৰতিৰোধৰ বাবে মাস্ক পিন্ধা, আগতীয়া নিৰ্ণয় আৰু চিকিৎসা, এই সকলোবোৰ বস্তু গুৰুত্বপূৰ্ণ।
এনে ক্ষেত্ৰত, ক’ৰোনাৰ সময়চোৱাত আমাৰ যি অভিজ্ঞতা আছে, যি হিন্দুস্তানৰ সাধাৰণ মানুহলৈ একপ্ৰকাৰে বিয়পি পৰিছে, এতিয়া আমি যক্ষ্মাৰ বাবেও সেই একে ধৰণে কাম কৰিম, সেয়েহে আমি যক্ষ্মাৰ সৈতে অতি সহজে মোকাবিলা কৰিব পাৰিম৷ আৰু, সেয়েহে, ক’ৰোনাৰ বাবে জনসাধাৰণে লাভ কৰা ক’ৰোনা অভিজ্ঞতা, অসুস্থতা পৰিহাৰ কৰাত ভাৰতৰ সাধাৰণ নাগৰিকে প্ৰদান কৰা অৱদান, সেইসমূহ প্ৰত্যক্ষ কৰি এনে লাগে যেন একেটা মডেলৰ প্ৰয়োজনীয় উন্নতিৰ সৈতে, সংযোজন-পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে, যদি আমি যক্ষ্মাৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰয়োগ কৰো, আমি ২০২৫ চনত যক্ষ্মামুক্ত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিব পাৰিম।
ঠিক সেইদৰে, আপুনি মনত ৰাখিব, আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ গোৰখপুৰ অঞ্চলত যাক পূৰ্বাঞ্চল বুলিও কোৱা হয়, সেই পূৰ্বাঞ্চলত, মেনিনজাইটিসৰ পৰা প্ৰতি বছৰে হাজাৰ হাজাৰ শিশুৰ দুখজনক মৃত্যু ঘটিছিল। এয়া সংসদতো আলোচনা কৰা হৈছিল। এবাৰ এই বিষয়টোৰ বিষয়ে আলোচনা কৰোঁতে, আমাৰ বৰ্তমানৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগীজীয়ে সেই শিশুসকলৰ মৃত্যুৰ পৰিস্থিতি দেখি কান্দি পেলাইছিল। কিন্তু তেওঁ উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত এক প্ৰকাৰে ফ’কাচ কাৰ্য সম্পন্ন কৰিলে। সম্পূৰ্ণ বল প্ৰয়োগ কৰিলে। আজি আমি অতি আশাবাদী ফলাফল পাইছো। আমি মেনিনজাইটিসৰ বিয়পা প্ৰতিহত কৰিবলৈ, চিকিৎসাৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰাৰ ওপৰত জোৰ দিছো, যি এতিয়া প্ৰভাৱ দেখুৱাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ আয়ুষৰ নেটৱৰ্কে ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত এক মহান কাম কৰিছে। কেৱল মানৱ সম্পদৰ বিষয়ে নহয়, ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা আৰু বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ বিষয়েও, আমাৰ আয়ুষ আন্তঃগাঁথনিয়ে দেশত এক মহান কাম কৰিছে।
বিশ্বই ভাৰতৰ ঔষধ আৰু ভাৰতৰ ভেকছিনৰ লগতে আমাৰ মচলা, আমাৰ কাঢ়াৰ মহান অৱদান অনুভৱ কৰিছে। আমাৰ পৰম্পৰাগত ঔষধেও বিশ্ব মানসত এটা স্থানৰ সৃষ্টি কৰিছে। পৰম্পৰাগত ঔষধৰ সৈতে জড়িত লোক, যিসকল ইয়াৰ উৎপাদনৰ সৈতে জড়িত, যিসকল আয়ুৰ্বেদিক পৰম্পৰাৰ সৈতে পৰিচিত লোক; আমাৰ মনোযোগো বিশ্বব্যাপী হৈ থাকিব লাগে।
যিদৰে বিশ্বই সহজে যোগ গ্ৰহণ কৰি আছে, সেইদৰে বিশ্বই সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য সেৱালৈ আগবাঢ়ি গৈছে। বিশ্বৰ মনোযোগ পাৰ্শ্বক্ৰিয়াৰ পৰা মুক্ত স্বাস্থ্য সেৱালৈ হ’বলৈ ধৰিছে। এইক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত ঔষধ যথেষ্ট কামত আহিব পাৰে। ভাৰতৰ যি পৰম্পৰাগত ঔষধ মুখ্যতঃ ভেষজ আধাৰিত, তাৰ ফলত এয়া বিশ্বত অতি দ্ৰুতভাৱে বৃদ্ধি হ'ব পাৰে। মানুহে নিশ্চিত যে ইয়াৰ দ্বাৰা কোনো ক্ষতি নাই। আমি এইটোতো জোৰ দিব পাৰো নেকি? আমাৰ স্বাস্থ্য বাজেট আৰু এই অঞ্চলত কাম কৰা লোকসকলে একেলগে কিবা কৰিব পাৰে নেকি?
ক’ৰোনাৰ সময়ত আমাৰ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ শক্তি দেখি এইটো আমাৰ বাবে এয়া আনন্দৰ বিষয় হৈ পৰিছে আৰু আয়ুৰ্বেদত পৰম্পৰাগত ঔষধত বিশ্বাস কৰা আৰু আমাৰ চিকিৎসা বৃত্তিৰ সৈতে জড়িত সকলো লোকৰ বাবে এইটো গৌৰৱৰ বিষয়, যে ভাৰতত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই ইয়াৰ বিশ্বব্যাপী পৰম্পৰাগত ঔষধ কেন্দ্ৰ আৰম্ভ কৰিবলৈ গৈ আছে। ইতিমধ্যে তেওঁলোকে এই বিষয়ে ঘোষণা কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰেও এই প্ৰক্ৰিয়াটো কৰি আছে। এই যি সন্মান আমি লাভ কৰিছো ইয়াৰ জৰিয়তে বিশ্বত উপনীত হোৱাটো আমাৰ দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
এতিয়া পৰৱৰ্তী স্তৰত অভিগম্যতা আৰু ব্যয়সাধ্যতাৰ দিশলৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়। সেয়েহে, স্বাস্থ্য খণ্ডত আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ এতিয়া বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ডিজিটেল স্বাস্থ্য মিছনে দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকসকলক সময়ত যথেষ্ট সহায় কৰিব, সুবিধা অনুসৰি কাৰ্যকৰী চিকিৎসা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিব৷
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰবোৰৰ আন এটা পদ্ধতি সলনি কৰাৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। এই পৰিৱৰ্তনবোৰ এক স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি আমি বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী হৈ উঠাৰ বাবে গৌৰৱান্বিত, কিন্তু আমি এতিয়াও কেঁচা সামগ্ৰীৰ বাবে বিদেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰো।
আমি দেখিছোঁ যে আমাৰ উদ্যোগৰ বাবে বিদেশত থকা, ঔষধ আৰু চিকিৎসা সঁজুলিবোৰৰ কেঁচা সামগ্ৰীৰ বাবে বিদেশক নিৰ্ভৰ কৰি থকাটো কিমান বেয়া হৈছে। এইটো ঠিক নহয়। সেয়েহে তেওঁলোকে দৰিদ্ৰলোকক সুলভ ঔষধ আৰু সঁজুলি প্ৰদান কৰাত যথেষ্ট অসুবিধাৰ সৃষ্টি কৰে। আমি এটা উপায় বিচাৰিব লাগিব। আমি এই ক্ষেত্ৰসমূহত ভাৰতক স্বাৱলৱী কৰি ল'ব লাগিব। শেহতীয়াকৈ চাৰিটা বিশেষ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। বাজেটতো সেইটো উল্লেখ কৰা হৈছে, আপোনালোকে বোধহয় অধ্যয়ন কৰিছে।
ইয়াৰ অধীনত, দেশত ঔষধ আৰু চিকিৎসা সঁজুলিৰ কেঁচা সামগ্ৰী উৎপাদনৰ বাবে উৎপাদন Production Linked Incentives প্ৰদান কৰা হৈছে। একেদৰে, মেগা পাৰ্ক নিৰ্মাণৰ দ্বাৰাও ঔষধ আৰু চিকিৎসা সঁজুলি নিৰ্মাণৰ বাবে ভাল সঁহাৰি লাভ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দেশখনত কেৱল অন্তিম মাইলৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰৱেশেই যথেষ্ট নহয়, আমি হিন্দুস্তানৰ প্ৰতিটো কোণত, দূৰ-দূৰৱৰ্তী খণ্ডত… যিদৰে আমাৰ নিৰ্বাচন হয়, যি প্ৰতিবেদন আহে, কেৱল এজন ভোটাৰৰ বাবে এটা ভোটকেন্দ্ৰ; মই ভাবো, আনকি স্বাস্থ্য খণ্ডতো শিক্ষা য'ত এজন নাগৰিক থাকিব, তাতো আমি উপনীত হ'ম। এই ক্ষেত্ৰত আমাৰ মেজাজ সলনি হোৱা উচিত আৰু আমি ইয়াৰ ওপৰত জোৰ দিব লাগিব। আমি এই ক্ষেত্ৰত সৰ্বত্ৰ চেষ্টা কৰিব লাগে। আৰু, সেয়েহে, আমি সকলো ক্ষেত্ৰতে স্বাস্থ্যৰ অতিৰিক্ততাৰ ওপৰত জোৰ দিব লাগিব। দেশক কল্যাণ কেন্দ্ৰৰ প্ৰয়োজন, দেশখনক জিলা চিকিৎসালয়ৰ প্ৰয়োজন, দেশক গুৰুত্বপূৰ্ণ যত্ন ইউনিটৰ প্ৰয়োজন, দেশক স্বাস্থ্য নিৰীক্ষণ আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজন, দেশক আধুনিক পৰীক্ষাগাৰৰ প্ৰয়োজন, দেশক টেলিমেডিচিনৰ প্ৰয়োজন, আমি প্ৰতিটো স্তৰত কাম কৰিব লাগিব, প্ৰতিটো স্তৰত প্ৰচাৰ কৰিব লাগিব।
আমি এয়া সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব যে দেশৰ জনসাধাৰণে যাতে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসা লাভ কৰিব পাৰে আৰু সময়মতে লাভ কৰিব পাৰে। আৰু, এই সকলোবোৰৰ বাবে, যেতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ, স্থানীয় সংস্থা আৰু দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডই একেলগে কাম কৰিব,ফলাফলো উন্নত হ'ব।
মই আত্মবিশ্বাসী যে আমি সকলোৱে এক শক্তিশালী অংশীদাৰিত্বৰ পথ বিচাৰিব পাৰিম, এক সুস্থ আৰু সক্ষম ভাৰতৰ বাবে স্বাৱলৱী সমাধান বিচাৰিব পাৰিম। মোৰ সকলোলৈ আগ্ৰহ এয়াই যে আমি সেই লোকসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি আছিলো যিসকল অংশীদাৰ, এই বিষয়টোৰ জনাজাত লোকসকলৰ সৈতে... বাজেট আহিবলগীয়া আছিল, বাজেট আহিল। আপোনালোকৰ বহুতো প্ৰত্যাশা সম্ভৱতঃ ইয়াত নাই। কিন্তু এইখন অন্তিম বাজেট নহয়... পৰৱৰ্তী বাজেটত চোৱা যাব। আজি, যি বাজেট দ্ৰুত গতিত ত্বৰান্বিত হৈছে আৰু ইয়াক যিমান সোনকালে আমি ৰূপায়ণ কৰিব পাৰো, কেনেকৈ ব্যৱস্থা বিকশিত কৰিব লাগে, সাধাৰণ মানুহলৈ কেনেকৈ প্ৰদান কৰিব লাগে সেই বিষয়ত আমি গুৰুত্ব দিছো৷ মই আপোনালোক সকলোকে অনুভৱ কৰিব বিচাৰো, আজি ভাৰত চৰকাৰৰ বাজেটৰ পিছত আপোনালোকৰ কথা... আমি সংসদত আলোচনা কৰো। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, আমি সংশ্লিষ্ট লোকসকলৰ সৈতে বাজেটৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আছো।
আৰু সেয়েহে আহক, আমি সমাধান বিচাৰো আৰু অতি দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি যাও আৰু আমি সকলোৱে একেলগে আগবাঢ়ো। চৰকাৰ আৰু আপুনি পৃথক নহয়। চৰকাৰো আপোনাৰ আৰু আপুনিও দেশৰ বাবে। দেশৰ আটাইতকৈ দৰিদ্ৰলোকৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি স্বাস্থ্যখণ্ড, সুস্থ ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে আমি সকলোৱে ইয়াক আগুৱাই লৈ যাম। আপোনালোক সকলোৱে সময় উলিয়াইছে। আপোনালোকৰ নিৰ্দেশনা ফলদায়ী হ'ব। আপোনালোকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ যথেষ্ট কাৰ্যকৰী হ'ব।
মই পুনৰবাৰ… আপোনালোকে সময় উলিয়াইছে, তাৰ বাবে মই আপোনালোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ আৰু আপোনালোকৰ মূল্যৱান পৰামৰ্শবোৰে আমাক আগুৱাই লৈ যোৱাৰ বাবে বহুতো সহায়ক হ'ব। আপোনালোকে পৰামৰ্শও দিব, অংশীদাৰিত্বও আগবঢ়াব। আপোনালোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা থাকিব, আপোনালোকে দায়িত্বও ল'ব। এই বিশ্বাসৰ সৈতে...
বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at webinar on Effective Implementation of Budget Provisions in Health Sector
23 FEB 2021 1:26PM by PIB Delhi
Namaskar!
You may find this programme a little special. This time, we have decided to discuss in detail all the aspects that have been planned in the budget with different sectors that are directly concerned with the provisions of this budget so that when the new budget comes into force from April 1, all the schemes become applicable from the same day, are taken forward and the months of February and March are utilized for this preparation.
Now that we have preponedthe budget by about a month, we have two months' time. Therefore, we are constantly talking to the people of different sectors so as to get the maximum advantage. Earlier, we discussed with all those concerned with infrastructure and defence sectors. Today, I have got the opportunity to talk to the people of the health sector.
The budget allocated to the health sector in this year's budget is unprecedented and shows the government’s commitment to provide better healthcare to every citizen. In a way, last year was like a kind of ordeal for the country, for the world, for the whole of mankind, and especially for the health sector.
I am happy that all of us and the health sector of the country have succeeded in this ordeal. We have succeeded in saving the lives of many. Within a few months, the way country set up a network of about 2500 labsand reached a milestone of 21 crore tests from a mere dozen tests, all of which has been possible because of the cooperation between the government and the private sector.
Friends,
Corona taught us a lesson that we not only have to fight the pandemic only today but also to prepare the country for any such situation in future. Therefore, it is equally necessary to strengthen every sector associated with healthcare.We have to focus on everything from medical equipment to medicines, from ventilators to vaccines, from scientific research to surveillance infrastructure, from doctors to epidemiologists so that the country is better prepared for any health disaster in future.
This is the inspiration behind the PM AatmaNirbharSwasth Bharat Scheme. Under this scheme, it has been decided that a modern ecosystem would be developed from research to testing and treatment in the country itself. The PM AatmaNirbharSwasth Bharat Schemewould enhance our capabilities in every spectrum. As per the recommendations of the 15th Finance Commission, local bodies will get more than Rs 70,000 crore rupees keeping health services in mind. That is, the government's emphasis is not only on investment in health care but also to expand the health care access to far flung areas of the country. We also have to keep in mind that the investment in the health sectornot only improves health but also increases employment opportunities.
Friends,
The world has taken note of India's robust health sector which has demonstrated its experience and ability during Corona. Today the prestige of India’s health sector and the trust in it has reached a new level all over the world. We have to make our preparations keeping this trust in mind also. It is because of this trust that the demand for Indian doctors is going to grow more in the world in the future. You write it down the demand for Indian nurses and paramedical staff will rise all over the world. In the meantime, Indian medicines and vaccines have gained a new trust. We also have to prepare for their growing demand. It is natural that people will take note of our medical education system and its trust will also increase. In the near future, students from other countries are also likely to come to study in India for medical education.We should also encourage it.
During the corona, we have developed expertise in the manufacture of ventilators and other medical equipment. India will also have to work expeditiously to meet their global demand. Can India dream of providing all the necessary medical equipment to the world in a cost effective manner? How can India become a global supplier? And I am sure the world will turn to India’s health sector if there is an affordable, sustainable mechanism and user friendly technology.
Friends,
The government's budget is definitely a catalytic agent,but things will materialize only when we all work together.
Friends,
Our government's approach to health is slightly different as against the earlier governments. After the budget, you would find us taking forward the issues of cleanliness, nutrition, wellness and health planning of Ayush together in a holistic approach. Earlier the health sector was seen in a fragmented manner and was handled accordingly.
Our government is approaching health issues in a holistic, integrated and focused manner rather than in a fragmented manner. Therefore, we are focusing on wellness and not just in treatment in the country. We have adopted an integrated approach from prevention to cure. We are working on a four-pronged strategy to keep India healthy.
The first front is the prevention of illness and promotion of wellness. Measures such as Swachh Bharat Abhiyan, focus on yoga, nutrition, timely care and treatment of pregnant women and children, ensuring clean drinking water are part of it.
The second one is to provide cheap and effective treatment to the poorest of the poor. Schemes like Ayushman Bharat and Pradhan Mantri Jan AushadhiKendras are working towards the same.
The third is to increase the quantity and quality of health infrastructure and health care professionals. Institutions like AIIMS are being expanded in the far-flung states for the past six years. Creating more and more medical colleges in the country is part of this approach.
The fourth is to work on mission mode and in a focused way to overcome obstacles in a timely manner. Mission Indradhanush has been extended to the tribal and far-flung areas of the country.
While the world has set 2030 as the target to eradicate TB, India has set 2025 as the target. And I would like to pay special attention to TB during this time because TB also spreads from droplets of the infected people. Wearing masks and early diagnosis and treatment are also important in prevention of TB.
If we use the experience that we have gained during Corona and apply the same practices in the fight against TB, it will be very easy for us to win the battle against TB.And, therefore, in the wake of the experience of corona, the resultantmass-awakening and the contribution of the people regarding prevention of this disease, we can realize the dream of TB-free India by 2025 if we tweak the same model with necessary changes and minor additions and alterations.
Similarly, you would recall that thousands of children would die every year due to meningitis in places like Gorakhpur in Uttar Pradesh which is also known as Purvanchal. Parliament also used to discuss it. Once while taking part in the discussion on the subject, our present Uttar Pradesh Chief Minister Yogi ji broke down in view of the death of those children. But since he became the chief minister there, he adopted a focused approach. He put everything behind it and today we are getting very positive results. We stressed on preventing the spread of meningitis and increased the treatment facilities and its impact can be seen.
Friends,
Our network of AYUSH has also done a great job during the Corona period. Our AYUSH infrastructure has also been of great help in the country regarding increasing immunity and scientific research besides human resources.
The world is experiencing the contribution of our ingredients and decoction along with India’s medicines and vaccines. Our traditional medicines have also created a special imprint on the mind of the world. All those who are associated with traditional medicines and Ayurvedic traditions should focus that their production is also global.
The way the world is welcoming yoga,it is turning towards holistic health care in the same way. The attention of the world has been drawn towards side-effects-free health care. India's traditional medicines can be of great use in this regard. The traditional medicines of India are mainly herbal based and can attract the fancy of the world. The people are convinced that it can cause no harm. Can we push it further? Can our health budget and the people working in this field do something together?
It is a matter of happiness for us after seeing the strength of our traditional medicines during the coronaand it is a matter of pride for all those who believe in traditional medicinesof Ayurveda and those associated with medical profession that the World Health Organisation (WHO) is going to launch its Global Centre of Traditional Medicine in India. It has already made the announcement. The Government of India is also doing the necessary work in this regard. It is our responsibility to see that this honour reaches the world also.
Friends,
This is the opportune moment to take the accessibility and affordability of the health sector to its next level. Therefore, the use of modern technology is being enhanced in the health sector. The Digital Health Mission would help the common people to get timely and effective treatment as per their convenience.
Friends,
One more thing has been expedited to change the approach of the past years. These changes are very much important for AtmaNirbhar Bharat. Though we take pride in being the pharmacy of the world, we are still dependent on imports of raw materials for many products.
We have seen how bad the experience has been for our industry to depend on the raw materials for medicines and medical devices. This is not right. It also causes immense difficulty in providing affordable medicines and equipment to the poor. We have to find a way. We have to make India self-reliant in these areas. Four special schemes have been launched in this regard recently. It is also mentioned in the Budget, you must have studied it.
Under this, production linked incentives are being offered for the production of raw material of medicines and medical equipment in the country itself. Similarly, the construction of mega parks for the manufacture of medicines and medical devicesis also getting good response.
Friends,
The country does not just want last mile health access; it should be available to each corner of the country and the far-flung areas. As it happens during elections and we also read reports that a polling booth was set up to facilitate voting for a single voter. Similarly, the same approach is needed in both the health and education sectors that we will reach till the last person. This should be our attitude and we have to insist on it and give our best. Therefore, we need to focus on access to health in all the regions. The country needs wellness centres, district hospitals, critical care units, health surveillance infrastructure, modern labs and telemedicine facilities. We have to work at every level, promote every level.
We have to ensure that the people of the country, whether they are the poorest of the poor, whether they live in remote areas, get the timely and best treatment possible. And, when the central government, all the state governments, the local bodies and the private sector of the country work together, there will be better results.
The private sector can also support PPP models in building a network of public health laboratories along with a stake in PM-JAY. There may also be a partnership in the National Digital Health Mission, citizens' digital health records and other cutting edge technologies.
I am confident that we will all be able to find ways for a strong partnership and self-reliant solutions for a healthy and capable India. The budget has come. But it is my request to all the stakeholders and the people who are experts in this field with whom we are discussing to share their expectations. Not all of your expectations might have found a place in the budget, but this is not the last budget. We can consider it in the next budget. What is important is now to see how fast we can implement the budget proposals and develop systems to help us reach the common man. We discuss the nuances of the budget in parliament, but your experience and your suggestions are equally important. We are discussing the budget with the concerned people for the first time. When we hold pre-budget discussions, they revolve around suggestions, but when we hold post-budget discussions, it is all about finding solutions.
So, let us together find the solutions, and move forward rapidly. The government and you are not isolated. The government is also yours and you are also for the country. Keeping in mind the poorest of the poor people of the country, let us together build a bright future for the health sector and the healthy India. You have taken out your time. Your guidance will be very handy. Your active participation will be of great use.
I once again thank you for your time and your valued suggestions will help us in moving forward. You will continue to suggest and be a partner as well. You will also have expectations, but you will also take responsibility. With this belief, many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.