Prime Minister's Office
PM addresses webinar on effective implementation of Budget provisions in defence sector
India’s defence sector is moving ahead with transparency, predictability & ease of doing business: PM
Emphasis is being given to enhance manufacturing capacity in defence sector: Narendra Modi
22 FEB 2021 1:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the webinar on effective implementation of the Union Budget provisions in the defence sector today. In his address, the Prime Minister said that the webinar assumes great significance as it is focusing on the important issue of making the country’s defence sector self-reliant.
Shri Narendra Modi said that there used to be hundreds of ordnance factories before independence. In both the world wars, weapons at large scale were exported from India. But, for many reasons, this system has not been strengthened as much as it should have been after independence.
The Prime Minister said that his government has relied on the capabilities of our engineers and scientists on developing the Tejas fighter aircraft and today Tejas is flying gracefully in the skies. A few weeks back, an order worth Rs. 48,000 crore was placed for Tejas.
He said that since 2014, it has been the government’s endeavor to move forward in this sector with transparency, predictability and ease of doing business. Shri Modi said the government has taken steps to bring about de-licensing, de-regulation, export promotion, foreign investment liberalization, etc.
The Prime Minister further said that India has made a list of 100 important items related to defence, which can be manufactured indigenously with the help of our local industries. He said a timeline has been set so that our industries can plan to meet these requirements.
He said it is called a negative list in the official language but it is a positive list in the language of self-reliance. This is the positive list on which the country’s manufacturing capacity is going to increase. This is the positive list that will generate employment in India. This is the positive list that is going to reduce India’s dependence on foreign countries for our defence needs. This is the positive list that guarantees the sale of indigenous products in India.
The Prime Minister said that a part has been reserved for domestic procurement even in the capital budget of defence. He urged the private sector to come forward and take up both designing and manufacturing of the defence equipment so that Indian flag can be kept flying high on the global stage.
He said that MSMEs work as a backbone for the entire manufacturing sector. The reforms that are taking place today are giving more freedom to MSMEs and encouragement to expand.
The Prime Minister said that the defence corridors that are being built in the country today will also help local entrepreneurs and local manufacturing. That is, today, self-sufficiency in our defence sector has to be seen as the empowerment of these two fronts – “Jawan as well as Naujawan ”.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত বাজেটৰ প্ৰস্তাৱসমূহৰ প্ৰভৱশালী ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত অনুষ্ঠিত ৱে’বিনাৰ সম্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
স্বচ্ছতা, পুৰ্বানুমান আৰু স্বাচ্ছন্দ্যৰে বাণিজ্য কৰাৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ উত্পাদনী সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে : নৰেন্দ্ৰ মোদী
22 FEB 2021 1:36PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত বাজেটৰ প্ৰস্তাৱসমূহৰ প্ৰভাৱশালী ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত অনুষ্ঠিত এক ৱে’বিনাৰ সম্বোধন কৰে। এই সন্দৰ্ভত প্ৰদান কৰা ভাষণত প্ৰধান্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাৰ দৰে অতিকে গুৰত্বপূৰ্ণ প্ৰসংগ এটাৰ বিষয়ে চৰ্চা কৰাৰ লক্ষ্যৰে অনুষ্ঠিত ৱে’বিনাৰখনে স্বাভাৱিক অৰ্থতে বিশেষ প্ৰসংগিকতা বহণ কৰিছে।
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ পূৰ্বে সামৰিক সা-সৰঞ্জাম নিৰ্মাণৰ বাবে শতাধিক কাৰখান আছিল। দুয়োখন বিশ্বযুদ্ধত ভাৰতৰ পৰা বিশাল পৰিমানৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ ৰপ্টানী কৰাও হৈছিল। পিচে, স্বাধীনতাৰ পিচত যিধৰণে এই ব্যৱস্থাটোৰ শ্ৰীবৃদ্ধি হ’ব লাগিছিল বিভিন্ন কাৰণত সেয়া কৰি তোলা নহ’ল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘তেজছ’ৰ দৰে যুজাৰু বিমান বিকশিত কৰা অভিযন্তা আৰু বিজ্ঞানীসকলৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত আজিৰ চৰকাৰে বিশ্বাস স্থাপন কৰিছে, যি আজি সাফল্যৰে আকাশত বিচৰণ কৰি আছে। কেই সপ্তাহ মানৰ আগতে মাত্ৰ ‘তেজছ’ৰ নামত ৪৮,০০০কোটি টকাৰ এক ফৰমাইচ দিয়া হৈছে বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
তেওঁ কয়, ২০১৪চনৰ পৰা চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ সুবাদত ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডই স্বচ্ছতা, পুৰ্বানুমান আৰু স্বাচ্ছন্দ্যৰে বাণিজ্য কৰাৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে। ইফালে চৰকাৰে অনুজ্ঞা পত্ৰ, নিয়ন্ত্ৰণ বাতিলকৰণ, ৰপ্টানী বৰ্দ্ধন, বিদেশী বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত উদাৰীকৰণ নীতি গ্ৰহণৰ দৰে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰে শ্ৰী মোদীয়ে।
স্থানীয় উদ্যোগৰ সহযোগিতাৰে থলুৱা ভাবে নিৰ্মাণ কৰিব পৰা প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্কীয় ১০০বিধ গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰীৰ এক তালিকা ভাৰতে ইতিমধ্যে প্ৰস্তুত কৰিছে। এইসমূহ সামগ্ৰী নিৰ্মাণৰ বাবে আমাৰ উদ্যোগসমূহে যাতে পৰিকল্পনা যুগুতাই উলিয়াব পাৰে তাৰ বাবে এক সময়সূচী নিৰ্দ্ধাৰণ কৰি দিয়া হৈছে বুলিও শ্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে।
প্ৰসংগক্ৰমে তেওঁ কয়, চৰকাৰী ভাষাত ইয়াক এক নেতিবাচক তালিকা বুলি অভিহিত কৰা হয় যদিও আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ভাষাত ই নিশ্চত ভাবেই এক ইতিবাচক তালিকা। দেশৰ উত্পাদনী সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিব পৰাটো ইতিবাচক তালিকাই হয়। ভাৰতত নিয়োগ সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিব পৰাটো ইতিবাচক তালিকাই হয়। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ক্ষেত্ৰত বিদেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাটো ইতিবাচক তালিকাষ ভাৰতত থলুৱা সামগ্ৰীৰ বিক্ৰী নিশ্চিত কৰিব পৰাটো নিতান্তই ইতিবাচক তালিকা।
ঘৰুৱা ক্ৰয়ৰ এটা অংশ আনকি প্ৰতিৰক্ষা সংক্ৰান্তীয় মূলধনী প্ৰাককলনতো সংৰক্ষিত ৰখা হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে। গোলকীয় প্ৰেক্ষাপটত দেশৰ পতাকাৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰিব পৰাকৈ প্ৰতিৰক্ষা উপকৰণৰ আৰ্হি আৰু উত্পাদনত মনোনিৱেশ কৰাৰ বাবে ব্যক্তিগতখণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আগবাঢ়ি আহিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহ্বান জনায়।
‘এমএছএমই’সমূহে সমগ্ৰ উত্পাদনী খণ্ডৰ ৰাজহাড়ৰ দৰে কাম কৰে বুলি অভিহিত কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়া ভাবে গ্ৰহণ কৰা সংস্কাৰমূলক পদক্ষেপে ‘এমএছএমই’সমূহক অধিক স্বাধীনতা প্ৰদান কৰিছে বুলিও উল্লেখ কৰে।
প্ৰসংগক্ৰমে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত আজি নিৰ্মাণ কৰা প্ৰতিৰক্ষা ক’ৰিডৰসমূহে স্থানীয় উদ্যোগী আৰু উত্পাদনীখণ্ডক সহায় আগবঢ়াব। প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ আত্ম-নিৰ্ভৰশীলতাক ‘জোৱান’ আৰু ‘যুৱ-প্ৰজন্ম’ৰ সৱলীকৰণ হিচাপে গণ্য কৰিব বিচৰা হৈছে।