Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s address in Lok of Sabha
10 FEB 2021 11:44PM by PIB Delhi
Respected Speaker Sir,
I will present a few things to participate in the discussion of the Motion of Thanks and extend a note of gratitude to the Hon’ble President for his inspiring speech. The President's speech is a reflection of the determination and resolve of 130 crore citizens of India; even in this difficult and challenging period, how does this country choose its path, treads on this path and marches ahead while achieving its goals. The President has mentioned all these things in detail in his address. Every single word in his address instills a new faith in the countrymen and inspired every citizen to do something for their country. For this no number of words will be sufficient to express our gratitude. There has been more than 15 hour discussion in this house. Almost until 12 in the midnight, all our honorable MPs have kept this consciousness awakened. They engaged in robust and lively discussions with utmost ownership. I sincerely extend my heartfelt thanks all the honorable members who participated in this discussion. I would especially like to express my gratitude to our women MPs because they had more involvement in this discussion, and demonstrated sharp intellect with an effort to back every idea with careful research. I am especially grateful to all these women MPs, and congratulate them for their wisdom and the way they had prepared and presented themselves. Their valuable logical insights enriched the house and the discussion immensely.
Honorable Speaker sir,
India is, in a way, at the threshold of 75th year of our independence. Reaching such a milestone of 75 years is a matter of immense pride for every Indian. It is a celebration of our future progress. Hence, despite belonging to any social community or corners of Indian geography, being anywhere in the social or economic strata, we all have together been inspired by our Independence and have resolved to reach 2047 with new fervour when India will celebrate 100 years of its freedom. We have 25 years in front of us to achieve a century of Indian independence. In these 25 years, how far the nation should progress and where should the country be positioned on the global map should be in the vision of all Indians. It is the responsibility of the parliament, the divine earth and this conglomeration to provide this ecosystem for development.
Honorable Speaker sir,
When our country achieved independence, the last British Commander, while leaving, had said that India is a large continent of many countries and no force can ever make it a unified nation. But Indians crushed all such doubts and premonitions. We eventually shut all such doubting minds. With our resilience, cultural unity and traditions, today, we achieved a compelling position in the world as an integrated nation bringing a ray of hope for the world. We could achieve this in the journey of 75 years. Many termed India to be a miracle Democracy. We shattered this illusion too. Democracy is in our DNA and every pulse reverberates with this spirit in a way. Spirit of democracy is assimilated in of our thoughts, initiatives and efforts. We have been upholding and consolidating this spirit despite several elections and changes in the regimes. The country has wholeheartedly embraced and advanced every new regime.
This has been a sequence of 75 years. We are a country of diversity and hence honour our democratic values. We have more than 100 languages and dialects, varieties of attire and diverse cultures, yet we kept a unified goal and tread together on a common path to achieve this. Today as we talk about India, I would like to remember the words of Swami Vivekananda. He had said that “Every nation has a message to deliver, a mission to fulfil, a destiny to reach” During the Corona outbreak, the way India played a pivotal role in not only handling itself but also helping the world has indeed been a turning point for us. We have grown up imbibing feelings and sacraments from the Vedas to Vivekananda viz., सर्वे भवन्तु सुखिन:। ये सर्वे भवन्तु सुखिन:। सर्वे संतु निरामया। ie., “May all sentient beings be at peace,may no one suffer from illness”. India has poven this during the corona pandemic period. Our country and the citizens have taken adequate solid measures to build India into a self reliant aatmanirbhar nation. How can we not recall the time when World war II had just ended, and the two wars had left the world shaken and shattered? Humanity and human values were both in jeopardy. Situation was grim and post second world war a new world order was took shape across the globe. Pledges were taken to reinstate peace, and the mantra of non-military cooperation was strengthened across the world. United Nations was instituted. Various such agencies and mechanisms were constituted so that nations could be brought onto the path of peace and progress in a concerted manner. However, the experience had other outcomes. While on the one hand every country started talking about peace, many countries which had the power also started enhancing their military infrastructure in the midst of peace talks. Post formation of UN, their military prowess enhanced multifold. Even small nations emerged in the competition of military strength. Peace talks no doubt happened a lot, but one cannot ignore the fact that meanwhile several strong forces pooled in all their efforts to develop their military prowess. It was during this period that all innovations and research happened to advance and strengthen military forces. Post corona also, one can see a new world order has emerged. A new ecosystem of cooperation and relationship building has shaped up across the world.
We have to now decide if we want to remain a mute spectator as in post world war scenario or make efforts to adjust and adapt ourselves to the new emerging world order. That period was such for India. But now a new world order is emerging post corona, and it is inevitable. Only time will tell what form it will take and who will initiate this. The way the world has endured the crisis, this world is forced to think on it and is compelled to. In the wake of this, India cannot afford to remain alienated from the world. We cannot afford to remain in a silo. We have to also emerge as a strong player now. We cannot establish our credential in the world only on the basis of our large population. It is our strength but this is not enough. In the new world order India has to strengthen itself and become self reliant and the answer to this is Aatmanirbhar Bharat. We are already self reliant in the pharmacy sector. We can play a pivotal role in the well-being of the world. The more self reliant and capable India becomes, the more important role it will play in serving for the well being of humanity and the world. After all we have the mantra of सर्वे भवन्तु सुखिनः in our blood. Hence, it is crucial that we make the clarion call for aatmanirbhar bharat stronger. And remember, this is not the voice of any politician or government. Nowadays, every nook and corner of India is reverberating with “vocal for local” slogan. It is great to see that every next product we lay hands on is local. This sense of self-pride is very useful for a self-reliant India, and I believe that our thinking, our policies, our decisions should be towards bringing whatever changes that are necessary to make India self-reliant. This is my opinion.
During this discussion, almost every member mentioned corona. This topic is a matter of satisfaction as well as pride for us. The world was anticipating the humongous scale of the crisis posed by corona outbreak, and several great experts were engaged in predicting the impact of the pandemic. Several attempts were made to spread fear in India as well. Since it was an unknown enemy so nothing could be claimed or done with confidence. The war was against an unknown enemy. It was natural to doubt the capabilities of such a huge nation, thickly populated country, deficient in many facets of infrastructure. Several big nations had already succumbed to the pandemic, how could India have faced the challenge. It was also being assumed that if condition worsens in India, then it would be impossible to save the world. In such a situation, this Discipline of 130 crore countrymen, their dedication, has saved us today. Credit goes to 130 crore Hindustani and we should all sing its glory. This also provided an opportunity for India to make a mark. It will never be possible to make the world accept us by constantly cursing ourselves. We must make efforts to fight against our circumstances and work on our limitations. We should also gain experience to face the world with self-confidence. Only then world will embrace us. If you will not accept your own child but expect your community to accept them then it will never be possible. This is the rule of the world and we must talk about it.
Mr Manish Tiwary ji had said one thing that it was gods grace that we got saved form corona. I would certainly say something on this. Indeed, it is the blessings of the almighty. While the world was in a turmoil due to this, by the grace of god we were saved. It was in fact the reincarnation of god in the garb of doctors and nurses. These doctors and nurses would assure their children that they would be back in the evening, but could not go back for over a fortnight on several occasions. They were the almighty in person taking care of us. We could defeat the corona pandemic because of the tough fight put up by our sanitation workers despite the fact that it was a matter of life and death for them too. While no one could attend to the patients, it was our sanitation workers who appeared like god and kept them in clean and hygienic conditions. of the Ambulance drivers were not literate. Still, they were very much aware that they were transporting corona positive patients, but still they served humanity selflessly, and hence were no less than the god who saved us. The more we proudly share their glorious stories of commitment and dedication, the more we will feel empowered within. There are many who are still gripped in despair, I would like to tell them to reflect upon the strife and might of 130 crore other countrymen. You will surely feel more energised.
Hon’ble Speaker Sir,
This corona outbreak has been the real touchstone. The real acid test is when you face a crisis. In normal days one is ignorant. Even the world’s biggest nations could not remain untouched by this disaster. The first effort of everyone was to ensure that financial and medical aid reached every citizen directly during the crisis. You will be appalled to know that several countries despite having coffers filled with dollars and pounds could not provide adequate aids to their citizens due to uncertainty caused due to corona outbreak, lockdowns and curfew. Banks, post offices and all other facilities had to be shut abruptly. Intentions were strong and announcements were also made. But it is in a country like India, that during the pandemic period, approximately more than 75 crore Indians received ration at their doorstep for eight months. It is this India which ensured that financial aid to the amount of two lakh crores were successfully disbursed through Jandhan accounts, Aadhar card and mobile banking transfers. Today it is these facilities that came to the rescue of the poor people of our nation. How unfortunate it was that at some point of time some adversaries had reached the supreme court to stop issue of this Aadhar. I am often shocked and today I will say this again and again, Hon’ble Speaker, pardon me. I am very grateful to you for giving me a minute's break. Sometimes ignorance create major trouble in this house.
Hon’ble Speaker Sir,
This effort was done to provide financial aid and relief measures to street vendors during the corona pandemic. I am glad that this was successfully achieved. Hon’ble Chairman Sir, even during this crisis we continued to bring series of ecomonic reforms. We moved ahead with an intent that to resue and develop an economy like India, we would have to take some landmark decisions. You must have noticed that since day one we introduced several reforms due to which there have been record sale of tractors and automobiles. GST collections have been highest ever. These statistics are infusing vigor in our economy. It is indicative of the fact that Indian economy is emerging with great enthusiasm. World over, experts are predicting a double digit growth with conviction. Many pundits have forecast the possibilities of a double digit growth. I am confident that even during the pandemic period despite the crises the country will witness growth and meet the expectations of the citizens.
Hon’ble Speaker Sir,
During the corona period we also introduced three farm laws. These agricultural reforms were the need of the hour and crucial to resolve the challenges being faced by the agricultural sector since ages. To revive them we would definitely have to make concerted and relentless efforts. In this direction we have made an honest attempt. The future challenges in agricultural sector brought to light by eminent experts, and its not my saying, have to be dealt with at warfooting. And hence we made an attempt without any delay. While the discussion was on here, I was observing my worthy opposition, especially my friends from Congress, debating the colour of the law whether it is black or white. It would have been great had they also disussed its content and intent so that the farmers of the country would have received correct picture.
I trusted that ‘dada’ my brother shall also deliberate on meaningful things, which I assume was presented after careful rehearsal, but sadly he confined his talk mostly to whataboutery and indulged only in questioning the PM and his teams visit to West Bengal as to why, where and how are we travelling across their state. Hence, sadly dada we were bereft of your wisdom this time. Anyways, maybe after the elections if you have the opportunity. This state is so important hence we are leaving no stone unturned during our visits. Unfortunately, you all have neglected is so much thus far that we have to give it its due importance now. In the context of the protest going on let us try to understand. The farmer brothers and sisters who are protesting at the Delhi borders are victims of wrong assumptions and rumours which were spread around. When I finish my speech you may do all this. You were also given a chance. You may speak such words for them but not me. (Responding to the call outs from opposition) Dear Shri Kailash Chaudhary ji look how much I care for you. Wherever you had desired to register, it was done.
Hon’ble Speaker Sir,
This house respects the sentiments of all the farmer friends who are agitating, and this government too will continue to respect them. And hence, senior ministers of the government have been constantly in a dialogue with them ever since their Punjab agitation as well as afterwards. We are doing this in honour and solidarity for our farmers. With deepest regards.
Hon’ble Speaker,
There have been continuous dialogues. Even during the days when the agitation was only in the state of Punjab. It continued even when they moved to Delhi. Several efforts were made to understand the doubts in the minds of these farmers. The farmers were continuously encouraged to spell out each and every concern of theirs during these discussions. Narendra Singh Tomar ji has mentioned this in detail in Rajyasabha.They were even invited for a clause by clause discussion. We believe that if this law indeed has such deficiencies/loopholes which are seriously damaging to the farmers, then there is certainly no harm in modifying it. It is for the citizens of the country. If some decisions are taken, it is for the welfare of the farmers. We have been waiting and shall still continue to wait. In case they point out something specific which is also convincing then we have no hesitation in revisiting the law. We have been reiterating this ever since their earliest days of protest in Punjab. These three laws were enforced only by ordinance. Later it was passed in Parliament. After the implementation of the law, no mandis have been closed in the country, neither the MSP has been stopped. This is the truth that we don’t speak about. This has no meaning. Not only this, the purchase on MSP has also increased and infact this has increased after the new legislation.
Hon’ble Speaker,
This ruckus, noise and creating roadblocks seems to be a pre meditated effort and a political game plan. But a planned political strategy is that the lies and false rumours being spread shall soon get busted and truth shall rightfully prevail. It will get difficult for them to stay. Hence, continue to create chaos here like you did outside. Continue with the gameplan. Rest assured you will never win the trust of people this way.
Hon’ble Speaker Sir,
I would like to ask any of the farmers if they have been robbed of any of their previous rights, privileges or facilities post the ordinance or passing of the bill and framing of the new law in the parliament. No one answers or disusses this. Everything is as was in the past. Except that a new alternative has been recommended and which is not even compulsory. Protesting against a law is justified only when it is compulsory. This is optional. You are free to choose your options. Through the ordinance and law, we are enabling a farmer to freely opt for that infrastructure which will be more profitable to him. (Adhiranjan ji please… it is getting too much now…I am the kind of person who respects you.) I have already said earlier, whatever you have done has been registered here. You will surely get more publicity than TMC in Bengal. Whats the point? Yes, dada, brother, look I have informed, do not worry. Adhiranjan Ji please. It doesn’t become of you. I do have high regards for you. Wonder why are you behaving so. Why are you going beyond limits.
Speaker Sir, this law is such that it is not binding for any one. They do have an option and hence there seems no reason for any protest. Of course had this law been imposed, then the agitation would have been justified. That’s why I tell people that we are witnessing a new way of agitation. True agitationists do not resort to such methods. Only andolanjivis adopt such ways of protests. They are the ones who misinform and misguide by spreading false apprehensions. Why create fear about something that’s not going to happen at all, and instigating riot across the nation on something that is subjudice and judgement is awaited, from the Supreme Court. It should be a matter of deep concern for all those who have faith in democracy and non violence. Please have patience. You will surely get time later.
Hon’ble Speaker Sir,
There is no restriction on old mandis as well. Not only this, this budget has provision for funds which have been allocated for the modernisation of their infrastructure. Hon’ble Speaker Sir, this decision was based on the vision of welfare and equity for all “sarvjan hitaye, sarvjan sukhaye”. Hon’ble Speaker Sir, members of this house surely realise that Congress and other big allies have strongly voiced their viewpoints here but evaded the real matters. One would expect them to have studied the matter deeply. I am surprised to hear a new logic here that why give what was not asked for. First of all, it is entirely your choice to avail it or not. No one has forced you. It is optional. It is a system for such a huge nation. Some parts of the country would surely be benefitted from it. Maybe some may nor, but let it be known clearly that it is not compulsory. Hence there is nothing about being offered without being asked for. But still I would like to reiterate that no one had asked yet the law was enforced against dowry. No one had asked for it but this law was introduced for the development of our country.
Hon’ble Speaker, it may be noted that no one had demanded, but for a progressive nation it was important for us to bring laws against Triple talaak. We had to curb the malpractice of child marriage, and hence it was imperative for us to bring a law to stop child marriages. Such laws are required for the nation to progress and prosper. Did anyone demand for equal rights in property for daughters? Or right to education? But such reforms and laws are necessary for the country’s development and change. Has the nation ever seen so many reforms? The world is aware and haven’t they accepted it too?
Hon’ble Speaker Sir,
We believe that the oldest political party in India is the Congress Party. They had been single handedly ruling the country for nearly six decades. Sadly, this party is so fragmented that their clans tread opposite paths in Rajyasabha and Loksabha. Such a divided and confused party can do nothing for the good of the nation nor can they think about resolving several crises faced by the country today. Can there ever be a bigger misfortune? The senior Congress leaders in Rajyasabha engage in very enriching and stimulating debates and voice their opinions in detail, however, about those seated in Loksabha…. its best left to time.
Hon’ble Speaker,
I draw your attention to EPF pension scheme. During my tenure after 2014, on many occasions it came to light that there were many cases where some folks was receiving a meagre pension of Rs 7 or Rs 25 or Rs 50 or rs 250. This was the practice in our country. I realised that a higher amount would get spent in an auto to reach the office to receive their due pension. No one came up with the demand nor did I receive any application form any worker’s unions Speaker Sir. We brought amendments and guaranteed a minimum pension of Rs 1000. This decision was not enforced due to any request. No farmer’s union ever reached out to me for the cause of small farmers requesting for a minimum financial aid. Yet, we offered guaranteed financial support to them under the PM Kisaan Samman Nidhi Yojana.
Hon’ble Speaker Sir,
Change is very necessary for any modern society. We have witnessed how there were protests even during that period, but great leaders like Raja Rammohan Roy, Ishwar Chand Vidyasagar, Jyotiba Phule, Baba Saheb Ambedkar and several other such revolutionaries fought against the tide and led huge social reforms in the society despite all odds. Initially there is always opposition when you take up the cudgels to enforce any change in the existing system. But soon they accept the new norm when they realise the truth behind it.
India being such a large country, it is nearly impossible that the entire nation can ever come at a consensus over some decision. This country is rich in diversities. In some parts it may bring a lot of benefit, whereas in some it may seem less beneficial, and maybe in some areas many would have remained deprived of the earlier beneficial schemes. We believe in the larger interest and hence all decisions taken are inclusive with the vision of social welfare “sarvjan hitaye, sarvjan sukhaye” .
Hon’ble Speaker,
I refuse to buy this thought of “did anyone ask for this?” Are we autocrats that our countrymen have to plead for something? Why should we compel them to demand? This kind of thought process is not in tandem with our democratic ways Hon’ble Speaker. Government needs to be compassionate. The government should come forward by taking responsibilities for the welfare of the people in a democratic way. The citizens of India did not request for Ayushaman Bharat Scheme but we realised that it was needed to protect poor people from medical crises. The countrymen did not take recourse to protest marches or filing memoranda to get their bank account. We announced Jan Dhan Scheme under which they got their personal accounts.
Did anyone demanded Swachh Bharat? The country willingly embraced and took the Swachh Bharat mission forward. When did anyone tell us that they needed toilets in their homes… no one ever said… but we went ahead and initiated construction of toilets in 10 crores households. This is democracy not autocracy. We realised the emotions and needs of our people and took proactive measures to meet their expectations. We cannot instil self confidence among citizens by making them request for what is their right. We must encourage this thought of ownership and rights to develop our nation. The citizens loose self confidence if we force them to demand for facilities. We have taken adequate steps to enhance the competencies and self confidence among our citizens. Dada…just listen for a minute… I am saying the same. He can contuinue to use the older facility if he so wishes. There is no compulsion to adopt new schemes. The old provisions have not been discarded. He can very well continue with it, is what I am trying to explain
Hon’ble Speaker Sir,
We are all aware of this fact that stagnant water causes several diseases. Flowing water enriches lives and brings joy. Whatever was relevant, let it continue. Its not done that when someone asks for something only then we shall take some steps. We must take responsible decisions according to the need of the hour. Status Quo… this mindset plays a big role in devastating any nation. The world is changing. How long should we stick with status quo. With this fixed mindset we cannot transform ourselves, and hence youth of the nation cannot keep waiting.
Today I want to share an anecdote which will surely highlight what happens when we stick to status quo. This is a story of 40-50 years back. Since I had also heard it from someone hence the dates may not be sure. I am sharing what I had heard then and can recall today. In the sixties a commission was constituted in Tamil Nadu to enhance the wages of state workers. The Chairman of the commission received a confidential envelope which had a top secret. He found an application inside it. The person had mentioned that despite working honestly for several years in the system he had not received any raise, hence he requested for a higher salary through this letter. The Chairman replied to the person seeking his details like name and designation etc. This person replied again stating that he is the CCA in the office of the Chief Secretary of the Ministry. The Chairman was clueless about the role of CCA and hence wrote back asking for more information about the job role. But the person replied that he cannot share now since he is bound by rule that he can mention this detail only after 1975. Hence the Chairman replied that in that case why are you annoying me now. Rather you should meet the commission which will be functional in 1975. The person realised that the matter is going out of hand and hence agreed to share. Then he replied again saying that I have been working as CCA since many years in the office of the Chief Secretary and CCA stands for Churchil Cigar Assistant. The fact was that in 1940 when Chruchil became PM of Britain, cigar used to be delivered to him from Trichy and this CCA was responsible to ascertain the delivery of these cigars. Hence the post of CCA existed to ensure the supply of Cigars fornm Trichy. In 1945 Churchill lost the elections yet the post continued and the supply continued too. India attained freedom. Yet the post continued Speaker Sir. The position of responsibility to ensure supply of cigars to Churchill continued in the office of Chief Secretary, and hence this man rightfully demanded increase in his salary and desired a promotion.
Now look. Such is the consequence of status quo. There cannot be a bigger example of why we need to question the status quo and relook the system. When I became the Chief Minister, I used to receive a report accounting that no balloons or slips were hurled today. Probably this had been started during World War II and was still in practice. Imagine such practices are still somewhere rooted in our systems. We just feel happy cutting ribbons, lighting lamps and indulging in photo ops. And that’s enough. We should make every responsible effort to change the country. Mistakes may happen, but if the intention is good, the results are bound to be good. Maybe we loose an odd one once a while. I am sure you would have noticed that to get a ceritifcate attested there would be a long queue outside the Corporators house. Unless he would stamp the document… infact best part was that he would not even do it himself. There would be a lad doing it for him and this system was continuing since long and nobody ever questioned. When I took over, I said that let us trust our citizens and hence abolished the practice of attestation. People were benefitted. We should work towards transformation and reforms.
I am seriously still amused with our interview process. A guy would enter the door, three people would be seated as panellist. They will read the mood of the person, would not even ask for the name properly and a panellist simply walks out. Such is the interview call. Hence this is how orders are passed. I mean come on. Why such a gimmick? Why not create a database of his education and other qualifications? Let the computer generate a merit list. This was the fiasco reported in selection process of Class 3 and 4 employees. And people had a misnomer that jobs were available on commendation only. We did away with this practice too.
In my opinion we must bring changes in our country. It doesn’t augur well for the country to have people accepting status quo due to fear of failure. We must make efforts to transform the system. We must bring about change according to the time.
Hon’ble Speaker,
Agriculture and farming in our country is an age old tradition and a part of our culture. It has been a mainstream activity. Hence our farmers play a crucial role in sustaining our rich cultural heritage. Our sages have chronicled many aspects of agriculture in several scriptures. A lot of excellent experiences have been documented. Even our kings have been known to have plowed fields. Who hasn’t heard of the tales of Lord Janak or Lord Krishna and his brother Balram. Every affluent family has engaged in agriculture and farming. It is not just about cultivation of crops. Agriculture has been a crucial part of the Indian culture and its social structure. And that is why we are reiterating that it is inherent in our culture. Our festivals, victory and all other auspicious occasions are linked to reaping of crop and the harvest cycle. This has been our tradition. Our folk songs and music are based on farmer’s life and his crops. Our festivals are celebrated as per the seasonal crops. Such is the specialty of our country that even while we shower our blessings and greetings we ue the words “dhan-dhaanya” meaning wealth and prosperity. Theses two words are inseparable. Such is the value and importance of our crops. It is an integral part of our social fabric. Currently the `situation is derailed and we have to reinstate decorum with utmost priority.
On the floor of Rajyasabha, I had deliberated in detail about the issues of small farmers. They constitute 80-85 % of our countries population. We cannot progress any far by eliminating them from the development. We have to think about them with great humility. I have highlighted point wise how this segment of small farmers has faced discrimination in the garb or farming communities. This sector requires huge transformation. And you all will be accountable the day these farmers will raise their heads. I am very mindful of this. The rise in population is diminishing the size of land holdings and which gets further divided within the families. Chaudhary Charan Singh had once said that we have so many farmers but their land ownership is decreasing. That day is not far when they would not be left with enough land to even manoeuvre their own tractors. Their lands would have shrunk so much. Mark the words of Chaudhary Charan Singh himself. When such luminaries raise concerns then it is our moral obligation to find solutions to this glaring problem.
Post independence, in our country we had 28% farm labourers. In the census of the last decade this number rose to 55%. It definitely should be a matter of serious concern for any country. Due to diminishing land size the returns have reduced considerably and these farmers have had to face a lot of crisis. The dismal circumstances compelled them to become bonded labourers in some others agricutural land.
It is rather unfortunate that our agricutural sector is not receiving the magnitude of investment it requires. Governmmet is unable to do enough, and sadly neither our state governments nor the farmers themselves are in a position to do as much. The farmers are barely able to make ends meet and fulfil the requirements of their families with whatever they earn. Hence there is dire need of investements in this sector. We cannot aspire to modernise our agricutural infrastructure until and unless we encourage huge investments in this sector. It is crucial to the development of advance infrastructure such that small farmers may reap benefits. It is high time we strengthened our agricultural sector. It is important to make our farmers self reliant and give them freedom to sell their own produce. We have to make efforts in this direction now. Research is being done on the current trends in the market. We must produce what the market needs and thus create a space in global space for ourselves. We have our specific needs and we should not encourage imports of these items. I remember, when long back I used to work for the Sangathan, I got an oppprtunity to work for the northern part under Faroouq Sahab. A farmer from Haryana took me to his field once. Since he had requested a lot I obviously couldn’t turn down his invitation. He had a small land of about 1 or 1.5 acres. But he had progressed a a lot. Upon his insistence, I became really curious. He was also excited to share, and hence I eventually agreed to visit. This was about 30-40 years back. Maybe 30 years or so. He had researched on the consumption of exoctic varieties of vegetables imported by 5 star hotels of Delhi. If they required baby corns or cherry tomatoes, he would grow them in his small land in restricted environment with the help of some specialists and very soon started supplying to these 5 star hotels of Delhi. We just need to change the system a bit. Had we ever imagined that we would one day grow strawberries in Kutch desert? We thought that strawberries could be cultivated only in cold regions.
It is encouraging to see that strawberry is being cultivated even in Madhya Pardesh and Uttar Pradesh. Even in places like Bundelkhand where there is water scarcity farmers have been succefully cultivating it. It only reflects our immense capabilities. We simply need to guide the farmers and motivate them to experiment with new breed of crops. I have strong conviction that our farmers will soon come to the forefront and reimagine their agricultural practices. Indeed, having burnt their fingers in the past it will not be easy to win their trust. We should instil in them self confidence, and with some hand holding and mentoring they are bound to go along the path of development. Its just a matter of their first step. Once convinced they can bring miracles. In the same way, the more we increase investment in the agriculture sector, the more employment can be generated. We can create a space for oursleves in the global markets.
In order to transform our rural economy, agro business industry will also get the necessary boost. Hence, all our efforts and focus should be in this direction to make this sector totally self reliant. Even in several adverse situations our farmers have had record produce. Even during Corona phase several farmers have recorded phenomenal produce. It is the responsibility of each one of us to ensure that the problems of farmers are resolved. We must take adequate steps to cope with the challenges they are posed with. These agricultural reforms are small steps in the right direction. We need to provide the farmers with equal opportunities and adavanced technology. This will instill self belief and confidence in them. We need to address these issues proactively and optimism.
If these obsolete thoughts and yardsticks could have improved the situations of the farmers’ then it would have been achieved ages back. We have spoken about Second green revolution. We must introduce new startegies for growth and we all must ponder over this. It should not be a matter of politics. It is the need of the hour for the betterment of our nation. And we should all unite for the cause. It is the collective responsibility of ruling as well as opposition. We cannot achieve success and advance our agriculture sector in 21st century with our 18th century thinking. We have to come out of this limiting thought process.
No one wants that our farmers to remain trapped in the vicious cycle of poverty. That they reamin deprived of the right to live a quality life. I feel that they should not remain dependent and enslaved. They should not be compelled to live a life on government doles. This is the responsibility of all of us. We must all shoulder this and make our farmers prosper and contribute more in some way or the other in the development of the nation. They are bound to achieve if we provide them all possible growth opportunities.
Sardar Vallabh Bhai Patel used to say that if an independent nation continues with the stench of slavery, then the spirit of freedom will not spread far and wide. Until and unless our small farmers get their new rights we cannot boast of complete freedom. Hence we must together bring landmark changes and give the required push to these farmers and prepare them for the long impending race of development. The effort should be to do something good for the welfare and not with any malicious intent.
Our government has supported the small farmers at every steps. We have brought in several such small and big interventions over the last six years to provide support to the farmers from seed to market. For example the dairy and cooperatives sector are robust as well as have strengthened their value chain.
With the interventions by the government this sector has witnesses compelling growth. We can gradually shift focus to fruits and vegetables as well as horticulture and eventually strengthen the grains and cereal segment. These sectors can become very powerful. We have a successful business model and we should implement it. We need to provide them with alternative markets.
Another vital step taken by our government is the formation of ten thousand farmers producers organisation. This will make small farmers emerge as a strong force. Maharashtra has experimented with formation of FPOs, and so has the communist state of Kerala which is working hard to create FPOs in big numbers. Many other states have also followed suit. Due to this, the farmers will emerge as a unified force to create a market of their choice. After the formation of these 10 thousand FPOs, you will see the power of these small farmers in their villages. Farmers will dictate the market and emerge powerful is my conviction. Through these FPOs, farmer is slated to receive seemless financial aids from banks as well as small warehousing infrastructure support too. If they become bit more powerful, they can also afford their own cold storage facility. Government has allocated one lakh crore worth of fund to empower seven crore sisters associated with Self Help Groups. They are all afterall daughters of farmers. In some way or the other they are also associated with farming families. This network is being utilised for the welfare of the farmer’s community. They are emerging as big centres of economic activity. I recall once in the Bhalsad tribal region of Gujarat with the support of the SHGs we did a project on the land owned by these tribals which were really small and uneven.
It was an honour that Dr A P J Abdul Kalam had once visited this place to celebrate his birthday. He had said that there is no protocol and he simply desired to spend sometime with these farmers. It was a very successful project and women used to work very hard in that tribal belt. Here they were cultivating mushrooms and cashews here which were of the quality grown in Goa. They had even created a market for themselves. They were small farmers. They had really small land but their hardwork paid dividends and Dr Kalam even wrote about their success story having witnessed it himself. That’s why I say that we should surge ahead with new ideas and projects.
We were facing challenges in procurement of pulses. We made a request to farmers in 2014. They worked hard and freed us of the problems and even created a market for themselves. These days I am also noticing how the small farmers are directly selling their produce through online-offline platform eNam. We experimented with Kisan rails and Kisan flights during corona phase. It directly opened up big markets for the small farmers and helped them achieve value for money for their produce. These trains were in a way cold storage on wheels. I would like the ministers in this house to note maybe it seems that these Kisan rails simply were a transportation facility but it connected small farmers from even remote villages to big markets of other states. See the impact. A farmer from Nasik got connected with a businessman of Muzaffarnagar. He business was not very big. But, he could send his 30 kgs of pomegranate to a bigger market all at a frugal cost of 124 rupees. Even a courier would have denied transporting a small amount as this. But due to this infrastructure facility a small farmer is now capable of selling his produce in a bigger market directly.
I have seen that someone could send eggs at a minimal cost of 60 rupees. He could send it safely in time and all his product got sold as well. In Devlali, a small farmer could sell Kiwi in Danapur. At a minimal cost of 62 rupees he could get a bigger market in another state for his 60 kgs Kiwi. The Kisan Rail is a small innovation but is facilitating huge transformation. We have seen examples of its success.
Hon’ble Speaker sir,
Chaudhary Charan Singh had written a book on economics of India. In this book he had written and suggested that to provide food entire nation should be considered as one area. In other words, and I quote from this book that there should be no restrictions on transporting goods across state boundaries. Agricultural reforms, Kisan rail, eNam, getting electronic plates for mandis and wholesale marts are small steps to provide bigger opportunities to our small farmers.
Hon’ble Speaker Sir,
These naysayers have run the nation for past so many decades. I refuse to buy the fact that they were ignorant of the problems of these farmers. They were very much aware, had an understanding too and hence I am reminding them of their own words today. They are not present here I know but in the interest of the nation it is crucial that I must explain.
I am reading a quote-“the state took initiative to amend their state APMC Act in the year 2005 itself providing for direct marketing contract farming setting up of a private market, consumer, farmer markets, e-trading and notified the rules in 2007 to implement the amended provision infact 24 private markets have already come up in the state.” Whose were these words? Who is proudly announcing that we have amended this APMC Act? In all 24 such markets are already functional- who is taking pride in this achievement? These are the proud words of Mr Sharad Pawar, Minister of Agriculture in the government of Dr Manmohan Singh. But today they are conveniently refuting it. Hence, I am doubtful of their intentions towards the farmers whom they are now misleading.
The various mandis are fully operational. When they were questioned on the nexus which influences the price of syndicates which is suspected to be created by mandi owners and middlemen, then Mr Sharad Pawar had a very interesting answer. He himself mentioned that APMC reform is being promted to protect the farmers and give them an alternative market. He had further said that if more businessmen will register then due to increased competition the nexus in the mandi will automatically get destroyed. Hence it is important that we understand things deeply.
All these friends from different states sitting here, have also made small and big efforts to introduce agricultural reforms. We are the ones who have done away with 1500 such laws. We are advocates of progressive politics. We do not want to indulge in regressive politics. There is a saying in Bhojpuri “na khelab, na khelan deb, khel bhi bigadat” meaning that we wont play nor will we allow you to play and over and above will spoil that game too.
Hon’ble Speaker Sir,
To enhance the capabilities of the nation we require unified contribution of all. Country progresses when all our citizens from Kashmir to Kanyakumari, from Kutchh to Kamakhya put in their sweat and blood. I would like to remind my friends from Congress Party if public sector is necessary for the country, then participation of the private sector in th national development is equally important. The government encouraged mobile manufacturing. Private parties came, manufacturers came. Today smartphone has reached the poorest of poor families. Competition was encouraged in Telecom sector and today our mobile call cost is reduced to nearly zero and data in India is now cheapest in the entire world. Even our pharmacy or vaccine manufatures, are they all government ventures? If, today India is proving useful to humanity, private sector has a huge role in that. Private enterprises have brought us on the world map and our nation needs to trust its youth. We should repose faith in them rather than demoralising them. We cannot afford to demean them or negate the private activities. The days are gone when only government was responsible for national development.
The world has changed. The country is strengthened by its own society. Everyone should have opportunities. It is old ways of vote bank politics to use derogatory language and declare someone nefarious. I had spoken from the ramparts of the Red Fort that nation needs wealth creators. How else we generate wealth to distribute for the needs of the poor. How will employment be generated? Is it that bureaucrats will do everything in this country? An IAS will run fertilizer factory? Once he becomes and IAS he has to run a chemical factory or fly the aeroplane? What kind of pwer have we created? What are we going to achieve by handing over the reins of the country to only bureaucrats? If they are citizens of this country so are the youth of this nation. The more we open up opportunities for them the more we are bound to gain.
Hon’ble Speaker,
What we are witnessing now is because there is no logic to support their stand. They create a wave of apprehensions and flare up the environment thus producing this breed of andolanjivis.
Hon’ble Speaker Sir,
I honour the sanctity of the farmer’s protest and I am using this word with great responsibility. I consider this farmer protest pure. Andolan (protest) is and shall forever remain important in the Indian democracy. But what is the fate of such protests when few agitators use it for their vested interests? Can someone explain to me that in a protest on Three Farm Laws what is the role of marching with photos of convicts and demanding release of rioters, terrorists, naxals and communal forces who are in jail. Isn’t this an effort to malign the protest?
Hon’ble Speaker,
Toll plazas in this country are a system unanimously accepted by all governments. Vandalising the toll plaza, capturing it and making it non functional, aren’t these attempts to tarnish the ongoing agitation? When several telecom towers were damaged in the land of Punjab was it in consonance with the farmers’ demands? It is the andolanjivis who are out with the intention to damage the sacred protest not the protestors. High time our country should realise the difference between andolanjivis and andolankari. We must save the country from these traitors. They engage in spreading lies and rumors, mislead the nation and try to take the country under siege. Our nation is big and so are the aspirations of the common citizens and we should remain focussed in developing ourselves in this direction. There is a large class in our country which can be identified by the trait of always talking the right things that is speaking right. There is no harm in speaking right. But this class detests those who believe in the vision of doing the right things. The advocates of “talking the right things” themselves come in the way when it comes to “doing the right things”. We need to be mindful of this difference. They only speak, and rarely believe in doing something meaningful. Those who talk about electoral reforms, themselves protest against One nation one election. These are the same people who speak loud from platforms about gender justice but protest when we try to end Triple Talak. On the one hand they cry loud for environment, but on the other they are the first to flash flags of protest at the site of hydro power or nuclear power. They fuel protests across the country. Tamil Nadu is a victim of this.
In the same lines, first they file a writ, PILs and appeal on the rising pollution in Delhi, while they are same folks of Delhi who stand in solidarity of the defaulters of Parali burning community. Is is not evident that these are attempts to mislead the countrymen and its time we woke up to this and take cognizance of their malefied intentions.
I have been noticing how the agenda of the opposition has changed in the past six years. We have also been in the opposition. You must have noticed then that we were raising voice on the matters of the nation’s development, and corner the corrupt leaders of the ruling party. We would strengthen our voices and we would make honest efforts. I am shocked that today opposition is least interested in discussing matters of national development. I keep waiting that they will raise their concerns and I will get a chance to share about the good work we are engaged in. But they rarely give us this opportunity. Since there is no such concern now. They have nothing left to say on these crucial matters. Hence they have stopped asking how many roads or bridges have been constructed, nor do they ask anymore for the status of border management or about the railway lines. They are least interested in discussing these issues now.
Hon’ble Speaker Sir,
In this 21st century infrastructure is playing a significant role. If India has to progress then it is going to be very important that we strengthen our infrastructure. To ensure rubust implementation of Aatmanirbhar Bharat road map, we must all accept that this is the need of the hour.
Only if we have a strong and advanced infrastructure, will our nation have a fast paced all round and broader development. Our efforts should be in this direction. Implications of advanced infrastructure would mean providing new growth opportunities and an enabling environment for the development of the deprived and middle class. It would open up amazing possibilities of employment as well. It has the potential to bring a multiplier effect in the economy. Hence our prime focus should be on ensuring state of art infrastructural development in the country. It is not a mere agenda for enhancing the vote bank, by announcing on paper that a new road will be built to win an elction. On another occasion win the elections why painting white strips on the same road. Third time just put some soil there. This infrastructure development is not for the purpose of manipulating peoples mandate. It is to honestly to improve our standards of living. Hence we are asserting the importance of infrastructure. With a special provision for schemes worth 110 lakh crore, we have made an ambitious allocation in the current budget to lead the nation towards growth and development.
With Metro trains in 27 cities of the country, fast internet in more than 6 lakh villages, One Nation One Grid in the field of electricity, we have been successful in realizing this vision. Today, India has taken its place among the top five countries in the world in terms of renewable energy including solar power. India will soon have the world’s largest solar and wind hybrid power. We are seeing a new boom in development, as per the new standards.
We have noticed unequal growth in different parts of the country especially Eastern India. If we want to develop the eastern India then we have to bring it to the level of economic development of western India. This way together the country will enhance its internal capabilities. Therefore, we have laid special emphasis on development of our Eastern states to bring them into the mainstream. Be it laying of gas pipeline, construction of roads and airport, railway lines, providing internet connectivity in the and even a humongous project of water ways to connect north east to other states. And I am hopeful we are focussed to lead the nation to a balanced growth. We are ensuring that no part of the country remains untouched in this journey of growth development.
Such is our idea of achieving a progressive and developed nation. Therefore, we are paying more attention to eastern India and working on a mission mode. We have successfully established a network of CNG, PNG, City gas Distribution across a dozen districts. This network of gas pipeline has given push to the fertilizer manufacturing sector in these states. Many fertilizer factories which had to be closed down earlier have been revived. We were determined to once again open up opportunities for these factories by enhancing the gas and pipeline infratrusture.
Honorable Speaker Sir,
Since past several years we have been hearing about a dedicated freight corridor. What was the state of the dedicated freight corridor when we took charge? Work was complete for only about one kilometre. Today approximately 600 kilometers have been made functional within the last six years and loading of goods are being done in that section. During the UPA days border infrastructure was completely ignored and handled irresponsibly. For the security of any counyry this is critical. Such matters cannot be discussed publicly in the country as it is related to security of the nation. It is a matter of deep concern. They did not deem it important and did not bother as there is no population or potential vote bank there. Just the armymen there hence will see later. Unfortunately, even a defence minister once said in the Parliament that border infrastructure needn’t be enhanced lest the enemy country use it for their benefit. It cannot get more shameful than this. We stood against this thought process and have met the expectations and targets set for development of our border infrastructure.
Bridges have been constructed on LAC. My estimate is that work on more than 75 bridges are speeding up. We have already constructed several hundreds of KM of roads for this. We have already accomplished approximately 75% of our commitments and we will continue to do so in other parts of the country. We all are aware of the dismal state of Atal Tunnel in Himachal Pradesh. This was a dream project conceptualised during Ataljis lifetime. Sadly, the project got stuck in red tapism and remained unfulfilled. For a brief period, a small part was achieved but got stuck again. For one reason or the other this project did not see the light of the day. In the last six years we pursued and persevered and today the tunnel is functional for public use. Country’s army as well as citizens are freely moving there. The roads which used to remain closed for traffic for over six months are now free for travel and the Atal tunnel has come as a boon for them.
In the same way, I would like to clarify that when the country faces any crisis, we are capable of handling it ourselves. Our armed forces are fully capable of tackling the worst of threats. Our army is committed to uphold the pride of our nation and I trust that they will never bow down to adversities. They have been rendering their services with utmost dedication and integrity. In the most adverse climatic conditions also they proactively fulfil their duties. We are very proud of our highly competent jawaans and armed forces. With confidence and grit the nation makes crucial decisions for the progress and development of the country. I had once heard a ghazal. Though I am not much inclined towards this but these lines resonated with me. The lines were –“main jise odhta- bicchata hun wo ghazal aapko sonata hun”. Meaning to say I shall sing you the tales of the life I have lived. I feel that those friends who left us, they told us tales of the days they have lived, in the things they have lived and grown up with. They keep sharing those anecdotes of what they did during their lifetimes. So I think now it is time to move on and march ahead with a lot of courage and grit. In the wake of the new world order post corona, I once again reiterate that we have to shun the regressive mindset of “nothing can change” and “its Ok”. We are marching ahead with the confidence in the capabilities of 130 crore Indians. Sure there will be millions of problems but then there are billions of solutions too.
We are a strong nation and we have to trust our constitutional framework while treading on the path of growth and development. I have faith that we will move ahead with this in mind. It is true that middle man culture is over now. The middle class of the country is going to play a pivotal role in this journey of development. Hence the government is working at a fast pace for its betterment. For this the government has introduced all kinds of pertinent judicial infrastructure.
Hon’ble Chairman,
Government is confidently making constant endeavours to establish an ecosystem of growth and progress in the country. I am deeply indebted to the Hon’ble President for presenting his points clearly on many of these issues. Those with a political agenda, my best wishes to them. But we are marching ahead with a national agenda. And we shall continue to do so. Once again I would like to invite the farmers of this country to a dialogue with an intention to resolve the issue together. With this expectation I once again conclude with a note of gratitude for our Hon’ble President for his speech.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণ সন্দৰ্ভত উথ্থাপিত ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ আলোচনাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা উত্তৰৰ পাঠ
10 FEB 2021 11:44PM by PIB Guwahati
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
মই ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ৰ অনুপ্ৰাণিত কৰিব পৰা উদ্বোধনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ধন্যবাদ সূচক প্ৰস্তাৱৰ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ক ধন্যবাদ দিয়াৰ বাবে দুআষাৰমান কথা ব্যক্ত কৰিব বিচাৰিছো। ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ৰ ভাষণ ১৩০ কোটি নাগৰিকৰ সংকল্প শক্তিৰ পৰিচায়ক। সংকট আৰু আপদৰ সময়তো এইখন দেশে কেনেকৈ নিজৰ পথ বিচাৰি ল’ব পাৰে, সেই পথেৰে আগুওৱাৰ সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰে আৰু সাফল্যৰ দিশে ধাৱমান হ’ব পাৰে, এই সকলোবোৰ কথা ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ে তেখেতৰ অভিভাষণত বিস্তৃত ভাবে উল্লেখ কৰিছে। তেখেতৰ প্ৰতিটো শব্দই দেশবাসীৰ মনত বিশ্বাস সৃষ্টি কৰিব পৰা বিধৰ আৰু প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ হৃদয়ত দেশৰ প্ৰতি কিবা কৰা আকাংক্ষা জাগৃত কৰিব পৰা বিধৰ। আৰু সেয়ে আমি যিমানেই তেখেতক ধন্যবাদ ব্যক্ত নকৰো কিয়, সিমানেই কম হ’ব। এই সদনত ১৫ ঘণ্টাতকৈয়ো অধিক সময় ধৰি ইয়াৰ আলোচনা হৈছে। ৰাতি ১২-১২ বজা পৰ্যন্ত আমাৰ সকলো মাননীয় সাংসদে এই সচেতনতা বজাই ৰাখিলে। আলোচনাক জাগ্ৰত কৰি ৰাখিলে। এই আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো মাননীয় সাংসদক মই আন্তৰিক ধন্যবাদ ব্যক্ত কৰিছো। মই বিশেষ ভাবে আমাৰ মহিলা সাংসদসকলক ধন্যবাদ জনাব বিচাৰিছো। কাৰণ এই আলোচনাত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণৰ হাৰ অধিকতো আছিলেই , তেওঁলোকে প্ৰকট কৰা চিন্তাৰ চোকো অধিক আছিল। তেখেতসকলে গৱেষণাৰ আধাৰত বক্তব্য ৰখাৰ বাবে কৰা প্ৰয়াস, আৰু নিজকে সম্পূৰ্ণ ভাবে তৈয়াৰ কৰি এই সদনক সমৃদ্ধ কৰাৰ ববে তেখেতসকলক মই বিশেষ ভাবে অভিনন্দন জনাইছো, তেখেতসকলক মই কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰত আমি একপ্ৰকাৰ আহি এতিয়া দুৱাৰত টোকৰ দিছোহি। ৭৫বছৰ, এইটো মোৰ প্ৰতিগৰাকী হিন্দুস্থানীৰ বাবে গৰ্ব কৰাৰ আৰু আগুৱাই যোৱাৰ পৰ্বও হয়। আৰু সেয়ে, সমাজ-ব্যৱস্থাৰ আমি য’তেই যি কৰি নাথকো কিয়, দেশৰ যি প্ৰান্ততেই নাথাকো কিয়, সামাজিক, আৰ্থিক ব্যৱস্থাত আমাৰ স্থান যিয়েই নহওক কিয়, পিচে আমি সকলোৱে সন্মিলিত হৈ স্বাধীনতাৰ এই পৰ্বৰ পৰা এক প্ৰেৰণা লৈ, নতুন সংকল্প গ্ৰহণ কৰি ২০৪৭ত দেশে স্বাধীনতাৰ ১০০বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিবগৈ। আমি সেই ১০০বছৰীয়া ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ ২৫টা বছৰ এতিয়া আমাৰ সন্মুখত আছে। এই ২৫ বছৰত আমি আমাৰ দেশক ক’লৈ লৈ যাম, পৃথিৱীত এইখন দেশৰ স্থান কি হ’ব তাৰ বাবে প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীয়ে সংকল্প গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে উপযুক্ত বাতাবৰণ তৈয়াৰ কৰাৰ কাম এইটো চৌহদৰ, এইখন পবিত্ৰ ধৰাৰ, এইখন বৃহত্ পঞ্চায়তৰ।
আদৰণীয় সভাপতি মহোদয়,
দেশে যেতিয়া স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল আৰু ব্ৰিটিছৰ অ্ন্তিমগৰাকী কামাণ্ডাৰে যেতিয়া এই দেশ এৰি নিজৰ দেশলৈ প্ৰস্থান কৰিছিল তেতিয়া কৈ গৈছিল যে ভাৰত বহুকেইখন দেশৰ এক মহাদ্বীপ আৰু ইয়াক কেতিয়াও কোনেও এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ় দিব নোৱাৰিব। এনে ঘোষণাই কৰা হৈছিল। কিন্তু ভাৰতবাসীয়ে সেই আশংকাক অসাৰ প্ৰতিপন্ন কৰিলে। কাৰোবাৰ মনত যদি এনে ধাৰণা আছিলো তাকো সমাপ্ত কৰা হ’ল আৰু আমি আমাৰ অভিজ্ঞতা, আমাৰ সাংস্কৃতিক একতা, আমাৰ পৰম্পৰাৰে আজি ভাৰত পৃথিৱীৰ সন্মুখত এখন ৰাষ্ট্ৰৰ ৰূপত থিয় দি আছে আৰু বিশ্বৰ বাবে আশাৰ এক কিৰণ হৈ উদ্ভাসিত হৈ ৰৈছে। এইখিনি আমাৰ ৭৫বছৰীয়া যাত্ৰাত সম্ভৱ হৈছে। বহুতেতো কয় ‘ইণ্ডিয়া ওৱাজ এ মিৰাকল ডেমক্ৰেচী’। আমি এই ভ্ৰমো নোহোৱা কৰিলো। গণতন্ত্ৰ আমাৰ তেজত প্ৰবাহিত হৈ আহিছে। আমাৰ উশাহে-নিশাহে সমাহিত হৈ আহিছে। আমাৰ প্ৰতিটো প্ৰয়াস গণতন্ত্ৰৰ ভাৱনাৰে পৰিপূৰ্ণ হৈয়ে থাকে। এই কথা আমি অনেক নিৰ্বাচন, অনেক চৰকাৰৰ পৰিৱৰ্তনৰে সাব্যস্ত কৰিছো। আৰু এই সকলো পৰিৱৰ্তিত চাৰকাৰকো সকলোৱে আন্তৰিকতাৰে স্বীকাৰ কৰি লৈ আগবঢ়াই আনিছে।
৭৫ বছৰ, ই এক ক্ৰম! আৰু সেয়ে গণতান্ত্ৰিক প্ৰমূল্যৰ বাবে, আৰু আমাৰ দেশ এখন বৈচিত্ৰ্যৰে পৰিপূৰ্ণ দেশ। সহস্ৰ ভাষা, হাজাৰটা কথা, বিভিন্ন বেশভূষা, ক’তযে নাই বিবিধতা। ইমানৰ পিচতো আমি এক লক্ষ্য, এক পথেৰে এই কথা সাব্যস্ত কৰি দেখুৱাইছো। আজি আমি যেতিয়া ভাৰতৰ কথা পাতো স্বাভাৱিকতেই স্বামী বিবেকানন্দ জীয়ে যি,ষাৰ বাণী প্ৰকাশ কৰিছিল সেইষাৰ বাণী মই নিশ্চয় স্মৰণ কৰিব বিচাৰিম। বিবেকানন্দ জীয়ে কৈছিল- ‘এভ্ৰি নেশ্যন হেজ এ মেছেজ টু ডেলিভাৰ এ মিছন টু ফুলফিল এ ডেষ্টিনী টু ৰীচ্ছ’। অৰ্থাত্ ‘প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰৰে একোটা বাৰ্তা থাকে। যাক বিলোৱাৰ প্ৰয়োজন হয়। সকলো ৰাষ্ট্ৰৰে একোটা মিছন থাকে যাক সেই ৰাষ্ট্ৰই আহৰণ কৰিব লাগে। সকলো ৰাষ্ট্ৰৰে এখন ভাগ্য থাকে যাক সেই ৰাষ্ট্ৰই লাভ কৰিব লাগে’। ক’ৰোনাৰ সময়ত ভাৰতে যেনে দৰে নিজকে চম্ভালি লোৱাই নহয়, পৃথিৱীখনকো চম্ভালি লোৱাত সহায়ৰ হাত আগবঢ়ালে, সেয়া এক প্ৰকাৰ এক ‘টাৰ্ণিং পইণ্টে’ই হয়। যি ভাৱনাক লৈ, যি সংস্কাৰক লৈ বেদৰ পৰা বিবেকানন্দ পৰ্যন্ত আমি লালিত-পালিত হৈছো। সেয়া হৈছে ‘সৰ্ব ভৱেন্তু সুখীনঃ। য়ে সৰ্ব ভৱেন্তু সুখীনঃ। সৰ্বে সন্তু নিৰাময়াঃ’।
ক’ৰোনা-সংকটৰ সময়ছোৱাত ভাৰতে এয়া সম্ভৱ কৰি দেখুৱালে। আৰু ভাৰতে এখন আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ ৰূপত যেনেকৈ এটাৰ পিচত এটাকৈ সবল পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, আৰু জন-সাধৰণে খোজ আগবঢ়াইছে। পিচে, যেতিয়া দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধ সমাপ্ত হৈছিল আমি সেই দিনবোৰ স্মৰণ কৰোচোন। দুখনকৈ বিশ্বযুদ্ধই পৃথিৱীখনক জোঁকাৰি থৈ গৈছিল। মানৱ জাতি, মানৱ প্ৰমূল্য সংকটে ঘেৰি ধৰিছিল। নিৰাশাই ছানি ধৰিছিল আৰু দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পিচত বিশ্বযুদ্ধোত্তৰ পৃথিৱীখনত এটা নতুন ‘অৰ্ডাৰ’ ‘নিউ ৱৰ্ল্ড অৰ্ডাৰ’য়ে আকাৰ লাভ কৰিছিল। শান্তিৰ পথেৰে আগুৱাৰ শপত লৈছিল, সৈন্য নহয় সহযোগ, এই মন্ত্ৰ আওৰাই আগুওৱাৰ বাবে পৃথিৱীত সংকল্প প্ৰবল হৈ উঠিছিল। ৰাষ্ট্ৰসংঘ গঠন হৈছিল, ‘ইনষ্টিটিউশ্যন’ গঠন হৈছিল, ধীৰে ধীৰে ‘মেকানিজম’ তৈয়াৰ হৈছিল, যাতে বিশ্ব যুদ্ধোত্তৰ পৃথিৱীখনক শান্তিৰ দিশে আগুৱাই লৈ যাব পৰা যায়। পিচে, অনুভৱ আন কিবাহে ওলাল। অনুভৱ এয়াই হ’ল যে পৃথিৱীত শান্তিৰ কথা সকলোৱেই কৰিবলৈ ল’লে, বিশ্ব যুদ্ধোত্তৰ পৃথিৱীখনত আৰম্ভ হোৱা শান্তিৰ এই কথা-বতৰাৰ মাজতে শক্তিৱন্তসকলে কিন্তু নিজৰ সৈন্যবল বঢ়াবলৈ ধৰিলে। বিশ্বযুদ্ধৰ আগতে পৃথিৱীত যি সৈন্যবল আছিল, ৰাষ্ট্ৰসংঘ গঠনৰ পিচত সেই সংখ্যা বহুগুণে বাঢ়িবলৈ ধৰিলে। সৰু সৰু দেশো সৈন্যশক্তিৰ লেখেৰে আগুৱাই আহিবলৈ ধৰিলে। শান্তিৰ চৰ্চা বহুতেই হৈছিল, কিন্তু এটা কথা পৃথিৱীয়ে স্বীকাৰ কৰিবই লাগিব এই সকলোবোৰৰ মাজতে কিন্তু ডাঙৰ ডাঙৰ শক্তিসমূহে সৈন্যশক্তি বঢ়োৱাৰ কছৰত্ ঠিকেই কৰি গৈছিল। যিমানবোৰ ‘ইনোভেশ্যন’ হৈছিল, গৱেষণা হৈছিল সেয়া এইছোৱা সময়তে হৈছিল, সৈন্য শক্তিৰ বাবে। ‘পোষ্ট ক’ৰোনা’কো এখন বিশ্বযুদ্ধৰ দৰেই গণ্য কৰিব পাৰি। ইয়াৰ পিচতো পৃথিৱীত এক নতুন সম্বন্ধৰ বাতাবৰণে আকাৰ লৈছে।
আমি বিশ্বযুদ্ধৰ পিচত পৰিৱৰ্তিত হোৱা পৃথিৱীখনক মুক দৰ্শক হৈ চায়েই থাকিম আৰু নিজকে ক’ৰবাত ‘এডজাষ্ট’ কৰিব পাৰিনেকি তাৰ সুৰুঙা বিচাৰিয়েই থাকিমনেকি, সেই ক্ষেত্ৰত আমি সিদ্ধান্ত ল’ব লাগিব। আমাৰ বাবে সেইছোৱা সময় তেনেকুৱাই আছিল। পিচে, আজি ক’ৰোনাৰ পিচৰ পৃথিৱীখনত যি পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’ব, আৰু সেয়া হ’বই। সেই পৰিৱৰ্তনবা কেনেকুৱা হয়, কেনেধৰণৰ হয়, কোনে ইয়াৰ আগভাগ ল’ব, সেয়াতো সময়ে ক’ব। কিন্তু পৃথিৱীয়ে যেনেধৰণৰ সংকটৰ বোজা বহণ কৰিবলগীয়া হ’ল, পৃথিৱীয়ে সেই কথাক লৈ ভাবিবলৈ বাধ্য হ’ল আৰু হোৱাতো স্বাভাৱিকেই। এনে পৰিস্থিতিত পৃথিৱীৰ পৰা আঁতৰি থাকিব নোৱাৰি। ভাৰতে এটা কোণত সোমায়ো থাকিব নোৱাৰে। আমিও এক পাৰদৰ্শী খেলুৱৈৰ ভূমিকাত অৱতীৰ্ণ হ’ব লাগিব। পিচে, কেৱল জনসংখ্যাৰ আধাৰাতে আমি পৃথিৱীত আমাৰ সামৰ্থ্য সাব্যস্ত কৰিব নোৱাৰিম। সেয়া নিশ্চয় এক শক্তিৰ আধাৰ হয়, পিচে, সেয়াৰেই নচলিব। নতুন ‘ৱৰ্ল্ড অডাৰ’ত ভাৰতে নিজৰ স্থান তৈয়াৰ কৰিবলৈ ভাৰত শক্তিশালী হ’ব লগিব, সামৰ্থ্যবান হ’ব লাগিব আৰু তাৰ বাবে পথ হ’ব ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’। আজি ফাৰ্মেচীৰ ক্ষেত্ৰত আমি আত্মনিৰ্ভৰ হৈছো। আমি পৃথিৱীৰ কল্যাণৰ কামত আহিছো। ভাৰত যিমানেই আত্মনিৰ্ভৰ হ’ব আৰু যাৰ শিৰাই শিৰাই ‘সৰ্বে ভৱেন্তু সুখীনঃ’ৰ মন্ত্ৰ প্ৰবাহিত, তেওঁ যিমান সামৰ্থবান হ’ব মানৱ জাতিৰ কল্যাণৰ বাবে, বিশ্ব কল্যাণৰ বাবে এক বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে আৰু সেয়ে আমি আত্মনিৰ্ভৰ হোৱাৰ কথাত উঠি-পৰি লাগিব লাগিব। এয়া কেৱল শাসন-ব্যৱস্থাৰ চিন্তা নহয়, এয়া কেৱল কোনোবা ৰাজনীতিক নেতাৰো কথা নহয়। আজিৰ হিন্দুস্থানৰ প্ৰতিটো কোণতে ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’, ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ ধ্বনি শুনিবলৈ পোৱা যায় আৰু মানুহেও ‘লোকেল’ৰ বাবে হাত উজান দিবলৈ লৈছে। এই আত্ম গৌৰৱৰ ভাব ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ বাবে খুবেই কামত আহিছে আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে আমি আমাৰ সকলোৰে চিন্তা, সকলোৰে নীতি, আমাৰ এটাই সিদ্ধান্ত ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তুলিবলৈ আমি যিয়েই কৰিব লাগে, যি পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব লাগে, তেনে পৰিৱৰ্তন সাধন কৰাতো বাঞ্চনীয় বুলি মই অনুভৱ কৰিছো।
এই আলোচনাৰ মাজত প্ৰায় সকলো মাননীয় সদস্যই ক’ৰোনাৰ চৰ্চা কৰিছে। আমাৰ বাবে সন্তোষৰ বিষয়, গৌৰৱৰ বিষয় এই যে ক’ৰোনাৰ কাৰণে কিমান ডাঙৰ সমস্যা হ’ব, পৃথিৱীত যি অনুমান প্ৰকট কৰা হৈছিল, বহুত ডাঙৰ ডাঙৰ ‘এক্সপাৰ্টে’ যিবোৰ অনুমান কৰিছিল। ভাৰততো ভয়ৰ এক বাতাবৰণ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে জোৰদাৰ প্ৰয়াস চলোৱা হৈছিল। আৰু এটা অচিনা-অজানা শত্ৰুক লৈ কোনেও বিশ্বাসযোগ্যকৈ একো কথাই ক’ব পৰা নাছিল। বিশ্বাসৰে কোনেও একো কৰিবও পৰা নাছিল। এনে এক অচিন শত্ৰুৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ কৰিবলগীয়া হৈছিল। ইমান এখন বিশাল দেশ, ইমান ঘন বসতিপূৰ্ণ দেশ, ইমান কম সা-সুবিধা থকা দেশ, পৃথিৱীয়ে সন্দেহ কৰাটো নিতান্তই স্বাভাৱিকো আছিল। বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ দেশবোৰেই ক’ৰোনাৰ সন্মুখত ঠাৱৰিব পৰা নাই, তেন্তে ভাৰতনো কোন কুটা। এতিয়া আকৌ এবাৰ ভাৰতৰ অৱস্থা শোচনীয় হৈ পৰিব লাগিলে আৰু কোনেও বচাব নোৱাৰিব। এনে এক সমীকৰণো মানুহে ৰচনা কৰিবলৈ ধৰিছিল। এনে পৰিস্থিতিত ১৩০ কোটি দেশবাসীয়ে শৃংখলাবদ্ধতাৰে, নিতান্তই সমৰ্পিত মনোভাৱৰে তেওঁলোকে আজি আমাক বচাই দিলে। ইয়াৰ ১০০শতাংশ শ্ৰেয় ১৩০ কোটি হিন্দুস্থানীৰ, আৰু ইয়াক লৈ আমি গৌৰৱ কৰা উচিত। ভাৰতৰ এক পৰিচিতি তৈয়াৰ কৰাৰ বাবেও এয়া এক সুবৰ্ণ সুযোগ আহিছে। আমি নিজকে কোচ খুৱাই ৰাখি পৃথিৱীক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিবলৈ দিলে সেয়া কেতিয়াও সম্ভৱ নহ’ব। আমি ঘৰতে বহি থাকি নিজৰ ত্ৰুতি-নাটিৰে যুঁজিম, আমাৰ দুৰ্বলতাসমূহ আঁতৰোৱাৰ প্ৰয়াস কৰিম। পিচে, পূৰ্ণ বিশ্বাসৰে পৃথিৱীৰ সন্মুখত নিজকে প্ৰতিস্থা কৰাৰ সামৰ্থ্যকো সিদ্ধ কৰিম। তেতিয়াহে পৃথিৱীয়ে আমাক আদৰি ল’ব। যদি আপুনি আপোনাৰ সন্তানসকলক ঘৰতে গ্ৰহণ নকৰে আৰু সেই কাম আনে কৰক বুলি ভাবে, কোনেও স্বীকাৰ নকৰে। এয়াই জগতৰ নিয়ম আৰু সেয়ে আমি এই কাম কৰা উচিত।
শ্ৰীমান মনীষ তিৱাৰী জীয়ে এটা কথা কৈছিল, তেওঁ কৈছিল যে ‘ভগবানৰ কৃপাতে আমি ক’ৰোনাৰ পৰা ৰক্ষা পালো’। মই এই কথাত নিশ্চয় ক’ব বিচাৰিম-- এয়া ভগবানৰে কৃপা, যাৰ কাৰণে পৃথিৱী ইমানকৈ কঁপি উঠিল আৰু আমি বাছি গ’লো, ভগবানৰ কৃপাতে। কিয়নো, সেইসকল ডাক্তৰ অথবা নাৰ্ছ ভগবানৰ ৰূপ লৈ আহিছিল। কিয়নো, সেইসকল ডাক্তৰ নাৰ্ছে তেওঁলোকৰ সৰু সৰু ল’ৰা-ছোৱালীবোৰক আবেলিলৈ ঘূৰি আহিম ওলাই গৈছিল। তেওঁলোক কিন্তু ১৫-১৫দিন ধৰি ঘৰলৈ উভতিব পৰা নাছিল। তেওঁলোকে ভগবানৰ ৰূপ লৈ কৈছিল। আমি ক’ৰোনাৰ লগত বিজয় লাভ কৰিলো কিয়নো, আমাৰ ছাফাই কৰ্মীসকল, মৃত্যু আৰু জীৱনৰ খেল তেওঁলোকৰ বাবেও আছিল। কিন্তু, যিসকল ৰোগীৰ কাষলৈ কোনো যাব পৰা নাছিল। মোৰ ছাফাই কৰ্মী তালৈ গৈ তেওঁলোকক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন কৰি ৰখাৰ প্ৰয়াস কৰিছিল। ভগবানৰ ৰূপৰ পৰা ছাফাই কৰ্মী ৰূপ লৈ আহি। কোনোবা এম্বুলেন্স চলোৱা ড্ৰাইভাৰ, হয়তো কাৰোবাৰ পঢ়া-শুনা নাছিলেই। তেওঁলোকে ঠিকেই জানিছিল যাক কঢ়িয়াই নি থকা হৈছে, তেওঁলোক ‘ক’ৰোনা পজিটিভ’ লোক। সেইসকল এম্বুলেন্সৰ ড্ৰাইভাৰ ভগবানৰ ৰূপ লৈ আহিছিল। আৰু সেয়া ভগবানৰ ৰূপেই আছিল। যিয়ে আমাক বচালে। তাকে যেনিবা ভগবানে বেলেগ বেলেগ ৰূপ ধাৰণ কৰি আহিছিল। আৰু আমি যিমানেই সেইসকলক প্ৰশংসা কৰিম, তেওঁলোকক লৈ যিমানেই গৌৰৱ কৰিম, আমাৰ ভিতৰতো একধৰণৰ শক্তি উত্পন্ন হ’ব। কিবা কাৰণে যিসকল লোকৰ মনত নিৰাশাই বাঁহ লৈছিল তেঁওঁলোককো মই কও যে কিছু সময়ৰ বাবে ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ এই পৰাক্ৰমৰ কথা মনত পেলাওক। আপোনালোকৰ অভ্যন্তৰতো শক্তি সঞ্চাৰিত হ’ব।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই ক’ৰোনা কাল দৰাচলতেই পৰীক্ষাৰ সময় আছিল, সংকটৰ সন্মুখীন হ’লেহে সঁচা পৰীক্ষাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। সাধাৰণ পৰিস্থিতিত এইবোৰ কথা মনলৈ নাহে। ক’ৰোনা কালত পৃথিৱীৰ বহুত ডাঙৰ ডাঙৰ দেশৰ কি অৱস্থা হ’ল সেয়া সকলোৱে দেখিছে। এই সংকটৰ সময়ত তেওঁলোকৰ নাগৰিকসকলক সহায় কৰাৰ বাবে পোণপতীয়াকৈ পইচা পঠোৱাৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিল। আপোনালোকে শুনি আচৰিত হ’ব ‘ক’ৰোনা’, ‘লকডাউন’, ‘আশংকা’ আদিৰ ধামখুমীয়াত বহুতো দিব বিছাৰিছিল যদিও, হাতত পাউণ্ড, ডলাৰ অপৰ্যাপ্ত আছিল যদিও তেওঁলোকে নাগৰিকসকললৈ সেয়া পঠাব পৰা নাছিল। বেংক বন্ধ, ডাক বন্ধ, ব্যৱস্থাসমূহ বন্ধ হোৱাৰ ফলত একোৱেই কৰিব নোৱাৰিলে। মন নিশ্চয় আছিল, ঘোষণাও কৰিছিল, এইবোৰৰ মাজত কেৱল হিন্দুস্থানে ক’ৰোনা-সংকটত প্ৰায় ৭৫ কোটিৰো অধিক নাগৰিকলৈ আঠমাহ ধৰি ৰেচন পঠাবলৈ সক্ষম হৈছিল। এইখন ভাৰতেই ‘জনধন একাউণ্ট’, ‘আধাৰ’ আৰু ‘মোবাইল’ৰ দ্বাৰা দুইলাখ কোটি টকা এই সংকটৰ সময়ছোৱাত নাগৰিকলৈ প্ৰেৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। কিন্তু দুৰ্ভাগ্য চাওকচোন, যি ‘আধাৰ’, যি ‘জনধন একাউণ্ট’, যি ‘মোবাইল ফোন’ দুখীয়া-দৰিদ্ৰৰ সহায়ক সিদ্ধ হ’ল, সেই ‘আধাৰ’কে বাধা দিবৰ বাবে কিছুমান মানুহ আদালত পৰ্যন্ত গৈছিল। কোনোবা অক’ উচ্চতম ন্যায়ালয় পাইছিলগৈ। মাজে মাজেতো মই ভাবো, আৰু আজি মই এই কথা বাৰে বাৰে ক’ম, অধ্যক্ষ মহোদয় মোক ক্ষমা কৰিব। মোক একমিনিটৰ বিৰতি লোৱাৰ বাবে অনুমতি দিয়াত মই কৃতজ্ঞতা জনাইছো। এইখন সদনত কেতিয়াবা অজ্ঞানেও বহুত ডাঙৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰে।
মাননীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
থেলাৱালা, পেলনীয়া সামগ্ৰী সংগ্ৰহ কৰোতাসকলৰ দৰে লোকসকলে ক’ৰোনাৰ সংকটৰ সময়ত ধন পালে, পইচা পালে আৰু আমি এই কাম সফলতাৰে সম্পন্ন কৰিব পাৰিলো। আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, এই সময়ছোৱাতো আমি অৰ্থব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ সাধনৰ প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত ৰাখিছিলো। আৰু আমি এই মনোভাবে চলিব বিচাৰিছিলো যে ভাৰতৰ দৰে অৰ্থব্যৱস্থাক উদ্বুদ্ধ কৰিবলৈ, উজ্জীৱিত কৰি তুলিবলৈ আমি কেতবোৰ মহত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, আৰু আপোনলোকে চাগৈ লক্ষ্য কৰিছিল যে আমি ‘ডে’ ওৱান’ৰ পৰাই অনেক বিধিৰে সংস্কাৰৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিলো আৰু ইয়াৰ সুবাদতে আজি টেক্টৰেই হওক, গাড়ীয়েই হওক, এনেবোৰ বস্তুৰ অভিলেখ সংখ্যক বিক্ৰী হৈছে। আজি ‘জিএছটি’ৰ সংগ্ৰহো অভিলেখ পৰিমাণৰ হৈছে। এই সকলো তথ্যই আমাৰ অৰ্থব্যৱস্থাৰ উজ্জীৱিত অৱস্থাটোকে প্ৰতীয়মান কৰিছে। এইবোৰ তথ্যই ভাৰতৰ অৰ্থব্যৱস্থাইযে নতুন উদ্যমৰে গতি লাভ কৰিছে সেই কথাকে প্ৰতিপন্ন কৰিছে। আৰু পৃথিৱীৰ বহু লোকে প্ৰায় দুটা ‘ডিজিট’ৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়ণো নিশ্চিত ভাবেই সম্ভৱ হ’ব বুলি পূৰ্বানুমান প্ৰকট কৰিছে। দুটা ‘ডিজিট’ৰ উন্নয়ণ সকলো বিশেষজ্ঞয়েই কৰা দেখিবলৈ পাইছো, আৰু মোৰো বিশ্বাস ইয়াৰ বাবেই এই সংকটৰ কালতো, এই পৰিস্থিতিৰ মাজতো দেশবাসীয়ে আশা কৰা ধৰণৰেই দেশে প্ৰগতি কৰিব।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই ক’ৰোনাৰ কালতে তিনিখন কৃষি আইনো অনা হৈছিল। কৃষিখণ্ডত সংস্কাৰ সাধান কৰাটো নিতান্তই আৱশ্যক আছিল, বহু দিনে আমাৰ কৃষিখণ্ডই যিবোৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈ আহিছিল সেয়া আঁতৰোৱাৰ বাবে এয়া বহুতেই মহত্বপূৰ্ণও আছিল। সেয়ে, আমি এক বিনম্ৰ প্ৰয়াস কৰিছিলো। পিচে, কিছু সংখ্যক বিদ্বানে কিছুমান সম্ভাৱনাৰ দোহাই দিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। এইবোৰ দেখি শুনি মোৰ কোৱাৰ শব্দই নোহোৱা হৈছে। আমি এইবোৰ সম্ভাৱনাৰ মোকাবিলা এতিয়াৰ পৰাই কৰিব লাগিব বোলে। মই দেখিছো, ইয়াতো যি আলোচনা হৈছে, বিশেষকৈ আমাৰ কংগ্ৰেছৰ সতীৰ্থসকলে যিধৰণৰ আলোচনা আগবঢ়াইছে। তেওঁলোকে আইনকেইখনৰ ৰঙক লৈতো বহুত ব্যাখ্যা-বিশ্লেষণ কৰিছে, কিন্তু আইনকেইখনৰ ‘কণ্টেটক’ লৈ যদি আলোচনা কৰিলেহেতেন, আইনকেইখনৰ ‘ইণ্টেটক’ লৈ যদি আলোচনা কৰিলেহেতেন তেন্তে ভাল আছিল। তেতিয়া হ’লে কৃষকসকলেও আচল কথা জানিব পাৰিলেহেতেন। মোৰ বিশ্বাস আছিল দাদাই দিয়া ভাষণত ভাল কথা শুনিম বুলি, মই ভাবিছিলো তেওঁ ভালকৈ অনুশীলন কৰি আহিছে, পিচে, তেওঁ আইনৰ কথা কোৱাৰ পৰিৱৰ্তে প্ৰধানমন্ত্ৰী, গৃহমন্ত্ৰীয়ে আৰু তেওঁলোকৰ সতীৰ্থসকলেনো কিয়া বংগ যাত্ৰা কৰিছে তাক লৈহে বিস্তৃত ব্যাখ্যা আগবঢ়ালে। এনে হোৱাত দাদাৰ জ্ঞানৰ পৰা আমি এইবাৰ বঞ্চিত হ’বলগীয়া হ’লো। ঠিক আছে, নিৰ্বাচনৰ পিচত যদি আপোনালোকে সুযোগ পাই, কিমান মহত্বপূৰ্ণ প্ৰদেশ, সেইকৰাণেইতো আমি কৰি আছো। আপোনালোকেতো ইয়াক ইমান পিচ পেলাই ৰাখিলে, আমি কিন্তু ইয়াক প্ৰমুখতা প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছো। আমি এটা কথা বুজা উচিত, যি পৰ্যন্ত আন্দোলনৰ কথা, দিল্লীৰ বাহিৰত আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলে অৱস্থান কৰি আছে, যিধৰণে ভুল ধাৰণাৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে, যেনেধৰণৰ অপপ্ৰচাৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে তেওঁলোক তাৰ স্বীকাৰ হ’বলগীয়া হৈছে। --মোৰ ভাষণ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিচত আপোনালোকে যি মন যায় সকলো কৰিব, আপোনালোকে নিশ্চয় সুযোগ পাইছিল। আপোনালোকে এনেকুৱা শব্দ তেওঁলোকৰ বাবে উচ্চাৰণ কৰিব পাৰে, আমি কিন্তু নোৱাৰো। আমাৰ শ্ৰীমান কৈলাস চৌধুৰী জীয়ে, আৰু চাওকচোন মই কিমান সেৱা কৰো আপোনাক, আপোনাৰ য’ত ‘ৰেজিষ্টাৰ’ কৰাব লাগিছিল সেয়া হৈ গৈছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
আন্দোলন কৰি থকা কৃষক বন্ধুসকলৰ ভাৱনাক এই সদন আৰু এইখন চৰকাৰেও আদৰ কৰে, কৰি থাকিবই। আৰু সেয়ে, চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰী, যেতিয়া এই আন্দোলনটো পাঞ্জাৱত আছিল তেতিয়াও আৰু তাৰ পিচতো, নিৰন্তৰ তেওঁলোকৰে আলোচনা কৰি আহিছে। কৃষকৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰিয়েই কৰি আহিছে। শ্ৰদ্ধা ভাবেৰেই কৰি আহিছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, নিৰন্তৰ আলোচনা চলি আহিছে। পঞ্জাৱত থকা সময়তো, দিল্লীলৈ অহাৰ পিচতো। এই আলোচনাত কৃষকসকলৰনো কি বিষয়ত আশংকা আছে সেইবোৰ কথা বিচাৰি উলিওৱাৰ বাবেও সম্পূৰ্ণ প্ৰয়াস চলাই থকা হৈছে। তেওঁলোকক কৈ অহা হৈছে যে আইনৰ প্ৰতিটো দফাৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হ’ব। নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰজীয়ে এই বিষয়ে বিস্তাৰিত ভাবে ৰাজ্যসভাত অৱগতও কৰিছে। দফাই দফাই আলোচনা কৰাৰ কথা কোৱা হৈছে, আৰু আমি ভাবো যদি ইয়াতো কিবা কম হয়, আৰু সঁচাকৈয়ে যদি কৃষকসকলৰ কিবা লোকচান হয় তেন্তে সলাই দিলেনো কাৰ কি যাব, নহয় জানো? দেশবাসীৰ বাবে যদি কিবা সিদ্ধান্ত লোৱা যায় সেয়া কৃষকৰ বাবেও, তথাপি আমি অপেক্ষা কৰিম, তেওঁলোকে কিবা ‘স্পেচিফিক’কৈ কয় আৰু সেয়া যদি ‘কনভিন্সিং’ হয় তেন্তে আমাৰ কোনো সংকোচেই নাই, আৰু সেয়ে আমি যেতিয়া আৰম্ভণীতে, তেওঁলোক যেতিয়া পাঞ্জাৱত আছিল, ইয়াক ‘অ’ৰ্ডিনেন্স’ৰ দ্বাৰাই তিনিওখন আইন বলবত্ কৰা হৈছিল। পিচত সংসদে পাৰিত কৰিছিল। আইন বলবত্ হোৱাৰ পিচত দেশত কোনো মণ্ডি বন্ধ হোৱা নাছিল, বন্ধ হোৱা নাছিল ‘এমএছপি’ও। এয়া সত্য, যাক আমি গোপনে ৰাখি কাম কৰো, যাৰ কোনো প্ৰয়োজনেই নাই। সেয়াই নহয়, ‘এমএছপি’ৰে ক্ৰয়ৰ পৰিমান বাঢ়িছে, আৰু এয়া আইন বলবত্ হোৱাৰ পিচত বাঢ়িছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
এই হৈ হাল্লা, এই চিঞৰ-বাখৰ, এনে বাধা দিয়াৰ প্ৰয়াস, এই সকলোবোৰ এক ভাবি-চিন্তি কৰা ৰণনীতিৰ আধাৰতে চলাই থকা হৈছে, আৰু ভাব-চিন্তি কৰা ৰণনীতি এয়ে যে যি অসত্য প্ৰচাৰ কৰা হৈছে, যি অপপ্ৰচাৰৰ দিহা কৰা হৈছে তাক উদঙাই দিয়া হ’ব, সত্য যেতিয়া উন্মোচিত হ’ব তেতিয়া তাত থকা সম্ভৱ হৈ নাথাকিব আৰু সেয়ে হৈ হাল্লা চলি থাকক, যেনেকৈ বাহিৰত কৰিছিল তেনেকৈয়ে ভিতৰতো কৰক, এই খেলেই চলি আছে। পিচে, আপোনালোক যে জিকিব এই বিশ্বাস লৈ আপোনালোক আগবাঢ়িব পৰা নাই। মাননীয় অ্ধ্যক্ষ মহোদয়, অধ্যাদেশৰ পিচত আৰু সংসদত আইন তৈয়াৰ কৰাৰ পিচত যিকোনো কৃষকক মই সুধিব বিচাৰিছো, আগতে যিবোৰ অধিকাৰ তেওঁলোকে লাভ কৰিছিল, যিবোৰ ব্যৱস্থা আছিল, সেইবোৰৰ এটাও এই নতুন আইনে নোহোৱা কৰিলে নে বাৰু? ইয়াৰ আলোচনা, ইয়াৰ উত্তৰ কোনেও দিয়া নাই। সকলোখিনিয়েই পুৰণিখিনিৰ দৰে একেই। মাত্ৰ কেতবোৰ অতিৰিক্ত বিকল্প আগবঢ়োৱা হৈছে। সেয়াও জানো বাধ্যতামূলক হয়? কোনো আইনৰ বিৰোধিতা তেতিয়াহে গ্ৰাহ্য হয় যেতিয়া সেয়া বাধ্যতামূলক হয়। এয়াতো ‘অপশ্যনেল’। আপোনাৰ ইচ্ছা অনুসৰি য’লৈকে যাব বিচাৰে যাব পাৰে। য’তেই অধিক লাভ তালৈকে খেতিয়কসকল যাব পাৰে, এনেকুৱা ব্যৱস্থাহে কৰা হৈছে। এতিয়া, অধিৰঞ্জন জী, এতিয়া অধিক হৈছে, অধিৰঞ্জন জী ‘প্লীজ’ এতিয়া অলপ বেছি হৈছে...। মই আপোনাক সন্মান কৰা মানুহ। আৰু মই প্ৰথমেই কৈ দিছো, আপুনি যিমানখিনি কৰিলে সেয়া ইয়াত ‘ৰেজিষ্টাৰ্ড’ হৈ গ’ল। আৰু বংগতো ‘টিএমচি’তকৈ অধিক প্ৰচাৰ আপোনালোকে পাই যাব...বাবা ইমানকৈনো কিয়? হয়, দাদা, চাওক মই কৈ দিছো, চিন্তা কৰিব নালাগে, কৈ দিছো। অধিৰঞ্জন জী, ‘প্লীজ’, অধিৰঞ্জন জী। এনে কৰিলে ভাল নালাগে, মই ইমান আদৰ কৰো, আজি আপুনি এনেকুৱা কিয় কৰিছে? এনেকুৱা নকৰিব। আৰে ভাই...সীমাৰ বাহিৰ হৈ গৈছে।
এই যে আইনকেইখন অধ্যক্ষ মহোদয়, কাৰো বাবেই বন্ধনকাৰী নহয়। তেওঁলোকৰ বাবে বিকল্পহে প্ৰদান কৰিছে আৰু য’ত বিকল্প থাকে তাত বিৰোধৰ কোনো প্ৰয়োজনীয়তাই নাথাকে। মই দেখিছো আন্দোলনৰ এক নতুন ধাৰা আৰম্ভ হৈছে। যিসকল ‘আন্দোলনকাৰী’ তেওঁলোকে এই ধাৰা গ্ৰহণ নকৰে...এই ধৰা গ্ৰহণ কৰে ‘আন্দোলনজীৱী’য়েহে। আৰু তেওঁলোকে কয়, এনেকুৱা হৈছে, এনেকুৱা হ’বই। আৰে ভাই! যিবোৰ হোৱাই নাই, তাৰ ভয় দেখুৱাই, আৰু বিগত বহুকেইটা বছৰে নিৰন্তৰ সৰ্বোচ্চ ন্যায়ালয়ে কিবা ৰায়দান কৰিলেই বা কেতিয়াবা ৰায় দান নৌ কৰোতেই একেবাৰে ধুমুহাৰ সৃষ্টি কৰি দিয়া হয়, দেশত জুই জ্বলাই দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। এই যে ধাৰাৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে...যি সকলে গণতন্ত্ৰক বিশ্বাস কৰে, যিসকলে অহিংসাক বিশ্বাস কৰে, সেই সকলৰ বাবে এয়া চিন্তাৰ বিষয় হোৱা উচিত। এয়া কেৱল চৰকাৰৰ চিন্তাৰ বিষয় নহয়, দেশৰহে চিন্তাৰ বিষয় হোৱা উচিত। ‘প্লীজ’ পিচত কৰিব, পিচত কৰিব, পিচত সময় আপুনিও পাব।
মাননীয় অধ্য৭ মহোদয়,
পুৰণি মণ্ডিসমূহৰ ক্ষেত্ৰতো কোনো বাধা আৰোপ কৰা হোৱা নাই, এইবেলিৰ বাজেটত এই মণ্ডিসমূহৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে, এইবোৰৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ বাবে বাজেটত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰস্তাৱ উথ্থাপণ কৰা হৈছে। আৰু এই বাজেটৰ মাধ্যমেৰেই মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, আমাৰ যি সিদ্ধান্ত ‘সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়’-ৰ ভাৱনাৰ সৈতেই লোৱা হৈছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
‘তিনি তালক’ৰ বিৰুদ্ধেও আইন প্ৰণয়ন কৰা হ’ল। এই আইনো কোনেও দাবী কৰা নাছিল। কিন্তু প্ৰগতিশীল সমাজৰ বাবে ইয়াৰ আৱশ্যকতা আছিল সেয়ে এই আইন আমি যুগুতালো। আমাৰ দেশত বাল্য বিবাহ নিষিদ্ধকৰণ বিচাৰি কোনেও আইন তৈয়াৰ কৰিবলৈ দাবী কৰা নাছিল, কিন্তু তাৰ পিচতো আইন কিন্তু প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। কিয়নো প্ৰগতিশীল সমাজৰ বাবে ইয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছিল। বিবাহৰ বয়স বঢ়োৱাৰ বাবেও সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ দাবী কোনেও উথ্থাপণ কৰা নাছিল, কিন্তু প্ৰগতিশীল বিচাৰৰ সৈতে সিদ্ধান্ত সলোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছিল। কন্যাসকলৰ সম্পত্তিৰ অধিকাৰ-কোনেও দাবী কৰা নাছিল, কিন্তু এখন প্ৰগতিশীল সমাজৰ বাবে ইয়াৰ প্ৰয়োজন আছিল। আৰু সেয়ে আইন যুগুতোৱা হ’ল। শিক্ষাৰ অধিকাৰ দিয়াৰ প্ৰসংগতো সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তালৈ লক্ষ্য ৰাখিয়েই আইন বলবত্ কৰা হৈছিল। আগতে বাৰু ইমানবোৰ সংস্কাৰ হৈছিলনে? পৰিৱৰ্তনকামী সমাজে এইবোৰ স্বীকাৰ কৰি লৈছেনে নাই, সেয়া পৃথিৱীয়ে ভালকৈয়ে জানে।
হিন্দুস্থানৰ সবাতোকৈ পুৰণি দল আছিল কংগ্ৰেছ পাৰ্টী। পিচে দলটোৰ আজিৰ অৱস্থা তথৈবচ হৈছেগৈ। আজিৰ তাৰিখত দলটোৰ এনে অৱস্থা হৈছেগৈ যে দলটোৱে ৰাজ্যসভাত এটা স্থিতি গ্ৰহণ কৰে আৰু লোকসভাত আন এটা স্থিতি গ্ৰহণ কৰে। এনেকুৱা বিভাজিত দল, ইমান ‘কনফিউজ পাৰ্টী’, না দলটোৱে নিজৰ মংগল কৰিব পাৰে, না দেশৰ মংগলৰ বাবে কিবা সমাধান সূত্ৰ আগবঢ়াব পাৰিব। ইয়াতকৈ ডাঙৰ দুৰ্ভাগ্য আৰু কি হ’ব পাৰে। ৰাজ্যসভাত কংগ্ৰেছ দলৰ জ্যেষ্ঠ নেতাসকলে বহুত আনন্দ, উত্সাহৰে বাদ-বিবাদত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, বিস্তাৰিত ভাবে আলোচনা কৰিছে, কিন্তু ইয়াত কংগ্ৰেছে বেলেগ ভূমিকা পালন কৰিছে...এতিয়া ইয়াৰ বিচাৰ সময়ে কৰিব।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
‘ইপিএফ পেন্সন যোজনা’-এটা সময় আছিল কোনোবাই ৭টকা পেন্সন পাইছিল, কোনোবাই, ২৫, কোনোবাই ৫০, কোনোবাই হয়তো ২৫০টকা পাইছিল। পেন্সন আনিবলৈ যাওতাসকলৰ বাবে এয়া এবাৰৰ ৰিক্সাৰ ভাড়াও হয়তো নহ’ব। এটা সময়ত দেশত পেন্সনৰ এনে দশাই আছিল। ২০১৪ চনত আমি যেতিয়া শাসনলৈ আহিলো তেতিয়া এই ক্ষেত্ৰত সিদ্ধান্ত লোৱাৰ কথা ভাবিলো। আমাক কোনেও দাবী কৰাহি নাছিল, কোনো মজদুৰ সংগঠনেও আনকি এখনো আবেদন কৰা নাছিল। পিচে, আমি ইয়াৰ সংস্কাৰ সাধন কৰি পেন্সনৰ ন্যূনতম ৰাশি ১০০০টকা কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিলো। এইখন দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক অলপ সন্মানিত ধন পোৱাৰ দিহা কৰাৰ বাবেও কোনেও মোক দাবী দিয়াহি নাছিল, কোনো কৃষক সংগঠনৰ পৰা আৰ্জি তোলা নাছিল, কিন্তু আমি ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি যোজনা’ ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক সন্মুখৰ পৰা কিছু ধন দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
যিকোনো আধুনিক সমাজৰ বাবে পৰিৱৰ্তন নিতান্তই আৱশ্যক হয়। এটা সময় আছিল যেতিয়া ৰাজা ৰামমোহন ৰায়, ঈশ্বৰ চন্দ্ৰ বিদ্যাসাগৰ, জ্যোতিবা ফুলে, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ দৰে অগণন মহাপুৰুষে সমাজৰ আগত, সমাজৰ প্ৰচলিত ধাৰাৰ বিপৰীতে গৈ সমাজ সংস্কাৰৰ কঠোৰ প্ৰয়াস কৰিছিল, ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তনৰ দায়িত্ব বহণ কৰিছিল। আৰম্ভণীতে এনেবোৰ প্ৰসংগত সমাজত বিৰোধ নিশ্চয় হৈছিল, পিচে কথাবোৰৰ সত্যতা যেতিয়া প্ৰতিপন্ন হৈছিল তেতিয়ালৈ ৰাইজে ইয়াক স্বীকাৰ কৰিও লৈছিল। ভাৰতৰ দৰে এখন বিশাল দেশত, বিবিধতাৰে পৰিপূৰ্ণ এখন দেশত সকলোকে সমানে সন্তুষ্ট কৰিব পৰা সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰাটো সহজ কথা নহয়। কেতিয়াবা কাৰোবাক সন্তুষ্ট কৰা সিদ্ধান্তই কাৰোৱাক বঞ্চিত কৰিবও পাৰে। পিচে, দেশত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত ‘লাৰ্জাৰ ইণ্টাৰেষ্ট’-ৰ মন্ত্ৰ সাৰোগত কৰা হয়। ‘সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়’-ৰ সিদ্ধান্তৰে আমি কাম কৰো।
মাননীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
এনেধৰণৰ চিন্তাধাৰাৰে মোৰ বিৰোধ আছে। যেতিয়া প্ৰশ্ন উথ্থাপন কৰা হয় গংগা আছিল জানো? আমি কি সামন্তবাদীনেকি? দেশৰ জনতাই আমাৰ পৰা ভিক্ষা বিচাৰিব লাগিব নেকি? তেওঁলোকক ভিক্ষা বিচৰাৰ বাবে বাধ্য কৰিম নেকি? এনেধৰণৰ চিন্তাৰ অৱকাশ গণতন্ত্ৰত থাকিব নোৱাৰে। মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, চৰকাৰ সদায় সংবেদনশীল হোৱা উচিত। লোকতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাৰে জনতাৰ মংগলৰ বাবে চৰকাৰ দায়বদ্ধ হৈ আগুৱাই যাব লাগিব। দেশৰ জনতাই ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ বিচৰা নাছিল, কিন্তু আমি ভাবিলো দুখীয়া ৰাইজক অসুখৰ পৰা বচাবলৈ হ’লে ‘আয়ুষ্মান ভাৰত’ৰ দৰে যোজনা বলবত কৰাতো বাঞ্চনীয় হ’ব। এইখন দেশৰ দুখীয়া ৰাইজে বেংকৰ একাউণ্টৰ বাবে কেতিয়াও সমদল উলিওৱা নাছিল, কোনো স্মাৰক পত্ৰও দাখিল কৰাহি নাছিল। আমি ‘জনধন যোজনা’ৰ ব্যৱস্থা কৰিছিলো আৰু এই ‘জনধন যোজনা’ৰ অধীনত আমি তেওঁলোকৰ বাবে একাউণ্ট মুকলি কৰিছিলো।
‘সচ্ছ ভাৰত’ৰ আহ্বানো কোনেও জনোৱা নাছিল...পিচে, দেশৰ সন্মুখত যেতিয়া ‘স্বচ্ছ ভাৰত’ৰ প্ৰসংগ উথ্থাপণ কৰা হৈছিল তেতিয়া কথাটোৱে গতি লৈছিল। ক’তনো মানুহে মোৰ ঘৰত শৌচালয় সাজকহি বুলি খাটনি ধৰিছিল...আমিহে দহ কোটি ঘৰত শৌচালয় সজাৰ কাম সম্পন্ন কৰিছিলো। কিবা বিচাৰিলেহে চৰকাৰে কৰিব, সেই ধাৰণাৰ সময় এতিয়া উকলি গ’ল। এয়া লোকতন্ত্ৰ, এয়া সামন্তীয় চৰকাৰ নহয়। আমি ৰাইজৰ সংবেদনশীলতাক উপলব্ধি কৰি সন্মুখৰ পৰা দিয়া উচিত। নাগৰিকক সেৱক কৰি নাগৰিকৰ আত্মবিশ্বাস বঢ়াই তুলিব নোৱাৰি। আমি নাগৰিকসকলক অধিকাৰ প্ৰদান কৰাৰ দিশত আগবাঢ়ি গৈ থাকিব লাগিব। নাগৰিকক সেৱক কৰাৰ মানসিকতাই নাগৰিকৰ আত্মবিশ্বাস শেষ কৰি পেলায়। নাগৰিকসকলৰ সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনৰ বাবে তেওঁলোকৰ আত্ম বিশ্বাস উত্পন্ন কৰাৰ বাবে আমি প্ৰয়াস কৰিব লাগিব, আৰু আমি এই দিশত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। চৰকাৰ… দাদা, দাদা, এক মিনিট শুনকচোন দাদা, আৰে, তাকেইতো মই ক’ব বিচাৰিছো। যিসকলে উপযোগ কৰিব নিবিচাৰে তেওঁলোকে তাৰ ব্যৱহাৰ কৰিব নালাগে, তেওঁলোকৰ হাতত পুৰণি ব্যৱস্থা আছে। আপোনালোকৰ দৰে বুদ্ধিমান লোকেও ইমান সৰু, মোৰ বুজাত অসুবিধা হৈছে যে, সেয়া নালাগে তেন্তে পুৰণি ব্যৱস্থা...পুৰণি ব্যৱস্থা নচলিল।
মাননীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
এটা কথা আমি সকলোৱে জানো...জমা হৈ থকা পানীয়ে বেমাৰৰ প্ৰাদুৰ্ভৱ ঘটাব পাৰে...বৈ থকা পানীয়ে জীৱনক ভৰাই তুলিব পাৰে, উলাহৰে পৰিপূৰ্ণ কৰিব পাৰে। যি চলিব পাৰে...চলি থাকে, চলিবলৈকে দিয়কচোন। আৰে, কোনোবা আহিলেহে কৰিব পাৰিব, এনেয়েতো কোনো কাম কৰিব পৰা নাযায় ডাঙৰীয়াসকল। দায়িত্ব স্বীকাৰ কৰা উচিত, দেশৰ আৱশ্যকতানুসাৰে নিৰ্ণয় কৰা উচিত। স্থিতাৱস্থা...দেশৰ সৰ্বনাশ কৰাৰ বাবে এই এক মানসিকতাই বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰি আহিছিল। এতিয়া পৃথিৱী সলনি হৈছে, কিমান দিনলৈ আমি স্থিতাৱস্থা...স্থিতাৱস্থা...স্থিতাৱস্থা...এনেকৈয়ে কৰি থাকিব লাগিব। মই ভাবো পৰিস্থিতি সলনি হোৱা বিধৰ নহয় আৰু সেয়ে দেশৰ যৱ-প্ৰজন্মই এতিয়া আৰু অধিক অপেক্ষা কৰি থকা সম্ভৱ নহ’ব।
যি কি নহওক, আজি মই এটা ঘটনাৰ বিষয়ে আপোনালোকক ক’ব খুজিছো আৰু তাৰ পৰা আপোনালোকে এই স্থিতাৱস্থাৰ বাবেনো কি হয় সেই বিষয়ে বুজিব পাৰিব। এয়া প্ৰায় ৪০-৫০বছৰৰ আগৰ কথা। মই কাৰোবাৰ পৰা শুনিছিলো, সেয়ে ইয়াৰ চন-তাৰিখৰ অলপ ইফাল-সিফাল হ’ব পাৰে। পিচে মই যি শুনিছিলো, মোৰ স্মৃতিত থকা মতে...মই কৈছো। ষাঠীৰ দশকত তামিল নাডুত ৰাজ্য চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ দৰ্মহা বঢ়োৱাৰ বাবে এখন আয়োগ গঠন কৰা হৈছিল। এই আয়োগৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি কৰ্মচাৰীসকলৰ দা-দৰ্মহা বঢ়োৱাৰ সিদ্ধান্ত হৈছিল। এনে সময়তে এদিন সেই আয়োগৰ অধ্যক্ষগৰাকীয়ে এটা লেফাফা পালে। লেফাফাৰ ওপৰত লিখা আছিল ‘টপ ছিক্ৰেট’ বুলি। লেফাফা খুলি তেওঁ দেখে যে ভিতৰত এখন আবেদন আছে। তাত লিখা আছিল—‘মহাশয় মই বহুত বছৰ ধৰি প্ৰশাসনত কাম কৰি আহিছো। সততাৰেই কাম কৰি আহিছো, পিচে মোৰ দৰ্মহা বঢ়াই নাই, মোৰ দৰ্মহা বঢ়োৱাৰ ব্যৱস্থা কৰক’। পত্ৰখন পঢ়ি উঠি অধ্যক্ষগৰাকীয়ে পত্ৰলিখোতালৈ উত্তৰ লিখিলে ‘ভাই, আপুনিনো কোন, আপোনাৰনো পদবী কি’, ইত্যাদি ইত্যাদি। তেতিয়া তেওঁ পুনৰ উত্তৰ লিখিলে, মই চৰকাৰৰ মুখ্য সচিবৰ কাৰ্যালয়ত ‘চিচিএ’ পদত কৰ্মৰত। অধ্যক্ষই ভাবিলে এই ‘চিচিএ’-নো কোন, তেওঁনো কেনে কাম কৰে। এই বিষয়ে তেওঁ যিহেতু একোৱেই নাজানে সেয়ে তেওঁ আকৌ পত্ৰ লেখকলৈ চিঠি লিখিলে-‘আৰে, এই ‘চিচিএ’ শব্দটো মই ক’তো দেখা নাই, পঢ়াও নাই, ইনো দৰাচলতে কি, আমাক জনাওকচোন’। তেতিয়া তেওঁ উত্তৰ দিলে-‘চাহাব, সদ্যহতে মই এই বিষয়ে একো ক’ব নোৱাৰিম, ১৯৭৫ চনৰ পিচতহে মই এই বিষয়ে উল্লেখ কৰিব পাৰিম’। তেতিয়া অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়াই আকৌ চিঠি লিখিলে আৰু ক’লে-‘যদি এয়েই হয়, তেন্তে আপুনি ১৯৭৫ চনৰ পিচত গঠিত হ’বলগীয়া আয়োগৰ ওচৰত আৰ্জি দিব...অনাহকতে মোক অশান্তি দি নাথাকিব’। এনে উত্তৰত পত্ৰ লেখকে ভাবিলে, কথা দেখোন বিষম হ’ল...তেতিয়া তেওঁ আচল কথা কৈ দিয়াই ভাল বুলি ভাবি তেওঁ আকৌ চিঠি লিখিলে। এইবাৰ তেওঁ লিখিলে ‘মই চিচিএ পদত বহুত দিন ধৰি কাম কৰি আছো। এইটো পদবী ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিবৰ কাৰ্যালয়ৰে সংলগ্ন। ‘চিচিএ’-ৰ অৰ্থ হ’ল ‘চাৰ্চিল চিগাৰ এচিষ্টেণ্ট’। ১৯৪০ চনত চাৰ্চিল যেতিয়া ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল তেতিয়াৰে পৰা আমাৰ ইয়াৰ ত্ৰিছী সাগৰৰ পৰা তেওঁৰ বাবে ‘চিগাৰ’ পঠোৱা হৈছিল। আৰু এই কামৰ সম্পূৰ্ণ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰি এটা পদ সৃষ্টি কৰা হৈছিল। সেই পদটোৱেই হৈছে ‘চিচিএ’। ১৯৪৫ চনত তেওঁ নিৰ্বাচনত হাৰিল যদিও সেই পদটো থাকি গ’ল আৰু ‘চিগাৰ’ৰ যোগান প্ৰক্ৰিয়াও চলি থাকিল। দেশে স্বাধীনতা লাভ কৰিলে, পিচে, ইয়াৰ পিচতো মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, ইয়াৰ পিচতো এই পদটো চলি থাকিল। চাৰ্চিলক ‘চিগাৰ’ যোগান ধৰাৰ দায়িত্ববাহী এটা পদ মুখ্য সচিবৰ কাৰ্যালয়ত চলি থাকিল। ইয়াৰ বাবদ কিছু দৰ্মহা পাও, অলপ প্ৰমোশ্যনো পালো’।
এতিয়া চাওক, এনেকুৱা স্থিতাৱস্থা... যদি আমি পৰিৱৰ্তন নকৰো, ব্যৱস্থাৱলীৰ প্ৰতি দৃষ্টি নিদিও তেন্তে ইয়াতকৈ ডাঙৰ উদাহৰণ আৰু কি হ’ব পাৰে। মই য়েতিয়া মুখ্য মন্ত্ৰী হৈছিলো তেতিয়া এক প্ৰতিবেদন প্ৰকাশিত হৈছিল যে ‘আজি কোনো বেলুন আহা নাই আৰু কোনো পৰ্চে দলিওৱা নাই’। এয়া চাগৈ দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত আৰম্ভ হৈছিল, এতিয়াও সেয়া চলিয়েই আছিল। অৰ্থাত এনেকুৱা বস্তু আমাৰ ব্যৱস্থাত সোমাই পৰিছে। আমি ভাবো আমি ৰিবন কাটিম, বন্তি জ্বলাম, ফটো উলিয়াম, আমাৰ কাম হৈ যাব। দেশ কিন্তু এনেকৈ নচলে। আমি দায়িত্ব সহকাৰে দেশলৈ পৰিৱৰ্তন অনাৰ বাবে সকলোৱে প্ৰয়াস কৰা উচিত। ভুল-ভ্ৰান্তি হ’ব পাৰে কিন্তু অভিস্পা যদি সত্ হয় তেন্তে পৰিণাম নিশ্চয় ভালো হয়, চাওকচোন, আমাৰ দেশত এটা সময়ত নিজৰ ‘চাৰ্টিফিকেট’ এখন প্ৰত্যায়িত কৰিবলৈ হ’লে ক’ৰ্পোৰেটৰ, কাউন্সিল, অথবা সেইসকলৰ ঘৰলৈ পুৱাতে গৈ ‘কিউ’ কৰিবগৈলগীয়া হৈছিল। আৰু যেতিয়ালৈকে তেওঁলোকে ‘চীল’ নেমাৰে...আৰু মজাৰ কথাটো হ’ল তেওঁলোকে তো ‘চীল’টো নেমাৰে.. এটা ল’ৰা বাহিৰত বহি থাকে...তেওঁ টকাৰ লেনদেনৰে এই কামতো কৰে। এনেকৈয়ে চলি আহিছিল। মই বোলো এই কথাই কথানে? আমি দেশৰ নাগৰিকৰ ওপৰত ভৰষা ৰাখিব লাগে বুলি মই আহ্বান জনালো। মই আহিয়েই এই ‘এটেষ্টেড’ কৰাৰ পৰম্পৰাটোক বিদায় দিলো, দেশৰ নাগৰিকসকলৰ লাভ হৈছে। আমি পৰিৱৰ্তনৰ বাবে কাম কৰিব লাগিব, সংস্কাৰৰ বাবে কাম কৰিব লাগিব। আমাৰ ইয়াত ‘ইণ্টাৰভিউ’ হৈছিল। মই এতিয়াও ভাবি আচৰিত হওঁ। এজন ব্যক্তি এখন দুৱাৰৰে ভিতৰলৈ আহে, তিনিগৰাকী লোকৰ এখন ‘পেনেল’ বহি থাকে...তেওঁৰ মুদ চাই, নামটোও ভালকৈ নোসোধে, তৃতীয়গৰাকী এনেয়ে ওলাই যায়। আৰু তাকে ‘ইণ্টাৰভিউ কল’ বুলি ধৰা হয় আৰু পিচত নিৰ্দেশ দিয়া হয়। আমি ক’লো এইবোৰৰ অৰ্থ কি? তেওঁলোকৰ যি শিক্ষা, যি ‘কোৱালিফিকেশ্যন’, সেইবোৰ সকলো একত্ৰিত কৰক, ‘মেৰিটৰ’ আধাৰত কম্পিউটাৰক সোধক, উত্তৰ দি দিব। আৰু তৃতীয় আৰু চতুৰ্থ শ্ৰেণীৰ পদৰ বাবে ‘ইণ্টাৰভিউ’ৰ কি প্ৰক্ৰিয়া চলাই থকা হৈছিল। মানুহে আক’ কয় বোলে ‘ছিফাৰিচ’ নহ’লে দেখোন চাকৰি পোৱাই নাযায়...আমি এইবোৰৰ অন্ত পেলালো। মই ভাবো দেশক আমি বহু কথাতে সলাই পেলালো। পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ গ’লে বিফল হ’ব লাগিব বুলি ভয় কৰি থাকিলে...ইয়ে কেতিয়াও কাৰো মংগল সাধন নকৰে। আমি পৰিৱৰ্তন কৰিবই লাগিব আৰু সেয়ে পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়াস কৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ ইয়াত খেতি-বাতি কৰোটো এক প্ৰকাৰ আমাৰ সংস্কৃতি, মূলসূঁতিৰ অভিন্ন অংগ হৈ আহিছে। আমাৰ সংস্কৃতিৰ প্ৰবাহৰ সৈতে আমাৰ খেতি-বাতিৰ পৰম্পৰা বিজড়িত হৈ আছে। আমাৰ ঋষি-মুনিসকলে এই বিষয়ে বহুত বিস্তাৰিত ভাবে লিখা-মেলা কৰিছিল, আমাৰ ইয়াত এই সম্পৰ্কীয় গ্ৰন্থৰ পৰ্যাপ্ত ভাণ্ডাৰ আছে। বহুত উত্তম অভিজ্ঞতাও আছে। আমাৰ ইয়াততো ৰজাইও পথাৰত হাল বাইছিল। জনক ৰজাৰ কথা আমিতো জানো। কৃষ্ণ ভগবানৰ ককায়েক বলৰামৰ কথা আমি জানো। বহু ডাঙৰ পৰিয়ালত পথাৰ আৰু খেতি-বাতি...আমাৰ দেশত কেৱল ‘কাল্টিভেশ্যন অব কৰ্প’য়েই নহয়। আমাৰ ইয়াত ‘এগ্ৰিকালশ্যাৰ’ এক সমাজ জীৱনৰ সংস্কৃতিৰ অংগ হয়। আৰু সেই অংগকে লৈ আমি সংস্কৃতিৰ ৰূপ দিছো। আমাৰ পৰ্বই হওক, আমাৰ উত্সৱেই হওক, আমাৰ জয় হওক, সকলো শস্য ৰোৱাৰ সময়ত, ফচল কটাৰ সময়ত বিজড়িত হৈ থাকে। আমাৰ ইয়াত এই পৰম্পৰাই চলি আহিছে। আমাৰ যিমানবোৰ লোক সংগীত আছে সেয়াও কৃষিৰে বিজড়িত...শস্যৰে জড়িত। আমাৰ উত্সৱসমূহো ইয়াৰে জড়িত হৈ থাকে আৰু সেয়ে...আমাৰ দেশৰ বিশেষত্বলৈ মন কৰকচোন...আমাৰ দেশত কাৰোবাক আশীৰ্বাদ দিলে, কাৰোবাক শুভকামনা দিলে তেতিয়া সেই বাক্যৰ সৈতে ‘ধন-ধান্য’ শব্দৰ ব্যৱহাৰ কৰে। ‘’ধন-ধান্য...ধন আৰু ধান্যক আমাৰ ইয়াত পৃথক কৰা নহয়। কেৱল ধান্য বা ধনৰে কোনো শব্দ সৃষ্টি নহয়। ধন-ধান্য বুলিহে কোৱা হয়...আমাৰ ইয়াত ধান্যৰ এয়ে মূল্য...এয়ে মহত্ব। সমাজ জীৱনৰ অংগ আৰু যি পৰিস্থিতিৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে আমি তাকো পুনৰ সঠিক পথলৈ ওভতাই অনাৰ প্ৰয়াস কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে।
ৰাজ্যসভাত মই ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ সন্দৰ্ভত বিস্তাৰিত ভাবে আলোচনা কৰিছো। এতিয়া দেশৰ ৮০-৮৫ শতাংশ জনসমষ্টি...এইসকলক আমি কেতিয়াও উপেক্ষা কৰি দেশৰ মংগল কৰিব নোৱাৰো। তেওঁলোকৰ বাবে আমি চিন্তা কৰিব লাগিব আৰু বৰ বিনম্ৰতাৰে আমি চিন্তা কৰিবই লাগিব। আৰু মই গণি গণি ক’ব পাৰো ক্ষুদ্ৰ খেতিয়াকসকলক কেনেকৈ উপেক্ষা কৰা হৈছে।...খেতিয়কৰ নামত এই উপেক্ষা কৰা হৈছে। তাত এক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰাতো নিতান্তই জৰুৰী আছিল, আৰু আপোনালোকেও...এইসকল ক্ষুদ্ৰ খেতিয়ক জাগ্ৰত হ’লে কিন্তু উত্তৰ আপোনালোকেও দিব লাগিব...এই কথা মই ভালকৈয়ে বুজি পাও। আমাৰ দেশত যিমানেই জনসংখ্যা বাঢ়িবলৈ লৈছে, মাটিৰ আকাৰ সিমানেই সৰু সৰু হ’বলৈ ধৰিছে। পৰিয়ালসমূহত যিখিনি মাটি থাকে সেয়া ভগাই লোৱা হয়। চৌধুৰী চৰণ সিং জীয়েতো এবাৰ এই কথাও কৈছিল, ‘আমাৰ ইয়াত কৃষক ইমানবোৰ...মাটিৰ মালিকানা তেওঁলোকৰ ক্ষেত্ৰত কমিবলৈ ধৰিছে এনে এক পৰিস্থিতি হ’বগৈ যে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ পথাৰত ট্ৰেক্টৰখনেৰে পাক এটাকে দিব নোৱাৰা হবগৈ।...ইমান সৰু একোটা মাটিৰ টুকুৰাত পৰিণত হ’বগৈ’...এয়া চৌধুৰী চৰণ সিং জীৰ মুখৰ কথা আছিল। আমাৰ মহাপুৰুষসকলে যেতিয়া এনে চিন্তা প্ৰকট কৰি থৈ গৈছে, আমিয়োতো ইয়াৰ সমাধানৰ দিশত কেতবোৰ ব্যৱস্থা কৰিব লাগিব।
স্বাধীনতাৰ পিচত আমাৰ দেশত ২৮শতাংশ খেত-মজদুৰ আছিল। ১০বছৰৰ আগতে হোৱা লোকপিয়লত খেত-মজদুৰৰ সংখ্যা ২৮ৰ পৰা ৫৫শতাংশলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ তথ্য উপলব্ধ হয়। এয়া যিকোনো দেশৰ বাবেই চিন্তাৰ কাৰণ হোৱা উচিত। খেতিয়কৰ সংখ্যা ৫৫শতাংশ হোৱা মানেইতো খেতিৰ মাটিৰ পৰিমান কমি যোৱা। খেতিৰ মাটি কমিলে স্বাভাৱিক অৰ্থতে খেতিৰ আয় কমিব, আৰু অৱশ্যাম্ভাবী ৰূপতে খেতিয়কৰ জীৱন সমস্যাযুক্ত হৈ পৰিব। আৰু সেই আয় কমিলে...তেওঁলোকে আনৰ পথাৰলৈ গৈ অতিৰিক্ত কাম কৰাৰ বাবে বাধ্য হৈ পৰিব। দুৰ্ভাগ্যৰ কথা এয়ে যে আমাৰ দেশত খেতিত যিমান বিনিয়োগ হোৱা উচিত আছিল সেয়া হোৱা নাই। চৰকাৰে সিমানখিনি কৰিব পৰা নাই...ৰাজ্য চৰকাৰসমূহেও কৰিব পৰা নাই, খেতিয়কসকলেও নিজাববীয়াকৈ একোকে কৰিব নোৱাৰে। ইয়াৰ পৰাই যি ওলাই...সন্তান প্ৰতিপালন কৰা আৰু নিজৰ পেট পুৰোৱাতে শেষ হয় আৰু সেয়ে বিনিয়োগৰ বহুত ডাঙৰ প্ৰয়োজন আছে।
যেতিয়ালৈকে আমি বিনিয়োগ আনিব নোৱাৰিম...যেতিয়ালৈকে আমি আমাৰ খেতিৰ আধুনিকীকৰণ সম্ভৱ কৰিব নোৱাৰিম...আমি যেতিয়ালৈকে ক্ষুদ্ৰৰো ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কৰ কুশল সাধন কৰিব পৰাকৈ ব্যৱস্থা বিকশিত কৰিব নোৱাৰিম...আমি দেশৰ ‘এগ্ৰিকালচাৰ ছেক্টৰ’-ক শক্তিশালী কৰি তুলিব নোৱাৰিম। আৰু সেয়ে আমাৰ কৃষকক আত্মনিৰ্ভৰ কৰিবলৈ...তেওঁলোকে যাতে তেওঁলোকৰ উত্পাদিত সা-সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰাৰ বাবে স্বাধীনতা লাভ কৰিব পাৰে...সেই দিশত কাম কৰাৰ আৱশ্যকতা আছে। আৰু আমাৰ কৃষকে কেৱল ঘেহু আৰু চাউল...তাত সীমিত থাকক...তাৰেই কথা সম্পূৰ্ণ নহয়। আজিৰ পৃথিৱীত বজাৰনো কি সেই সন্দৰ্ভত গৱেষণা চলি আছে। সেইদৰে বস্তুবোৰৰ উত্পাদন কৰি সেইবোৰ পৃথিৱীৰ প্ৰান্তে প্ৰান্তে থকা বজাৰত বিক্ৰী কৰক। ভাৰতৰ আৱশ্যকতা আছে...আমি বাহিৰৰ পৰা বীজ নানো। মোৰ মনত আছে...বহুত দিনৰ আগতে যেতিয়া সংগঠনৰ কাম কৰি আছিলো...উত্তৰ অঞ্চলত ফাৰুক চাহাবৰ সৈতেও কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। এবাৰ হাৰিয়াণাৰ এগৰাকী খেতিয়কে তেওঁৰ পথাৰলৈ লৈ গৈছিল। তেওঁৰ আগ্ৰহ দেখি ময়ো আন্তৰিকতাৰেই গৈছিলো। তেওঁৰ এডোখৰ সৰু পথাৰ আছিল...সম্ভৱতঃ এক-ডেৰ বিঘামান হ’ব চাগৈ। কিন্তু বহুত উন্নতি কৰিছিল...তেওঁতো মোৰ পিচতে পৰিছিল, বোলে আহকচোন আহক। মই বোলো কি কথানো...তেওঁ ক’লে এবাৰ আহি চাই যাওকচোন। মই তেওঁৰ পথাৰলৈ গৈছিলো।
প্ৰায় ৩০-৪০ বছৰমানৰ আগৰ কথা হ’ব...৩০বছৰ মান হ’ব পায়। তেওঁ কি কৰিলে..দিল্লীৰ ৫-ষ্টাৰ হোটেলৰ বাবে বিদেশৰ পৰা যিবোৰ শাক-পাচলি আমদানী কৰিছিল, তেওঁ সেই বিষয়ে অধ্যয়ণ কৰিলে। তেওঁলোকক যদি ‘বেবী কৰ্ণ’ লাগে, তেওঁলোকক যদি সৰু বিলাহী লাগে, তেওঁ তেওঁৰ সৰু পথাৰখনত, আৰু নিয়ন্ত্ৰিত বাতাবৰণত পাৰ্গত ব্যক্তিৰ সহায় ল’লে আৰু মজাৰ কথাটো হ’ল দিল্লীৰ ফাইভ ষ্টাৰ হোটেললৈ তেওঁৰ উত্পাদিত সামগ্ৰী যাবলৈ ধৰিলে। আমাৰ দেশত আমি অলপমান পৰিৱৰ্তন কৰিব লাগিব। আমি বাৰু কেতিয়াবা ভাবিছিলো নে ষ্ট্ৰবেৰীৰ উত্পাদনৰ কথা। আমি ভাবো এইবোৰতো ঠাণ্ডা ঠাইৰ ফচল। এতিয়াতো কচ্চৰ মৰুভূমিত ষ্ট্ৰবেৰী উত্পাদন হ’বলৈ ধৰা মই দেখিছো...মধ্য প্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ আদিতো ষ্ট্ৰবেৰীৰ খেতি হৈ আছে। বুন্দেল খণ্ডত...য’ত পানীৰ সমস্যা আছে...ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল আমাৰ ইয়াত সম্ভাৱনা আছে। আমাৰ কৃষক সমাজক নীতি-নিৰ্দেশনাৰে আমি নতুন নতুন বস্তুৰ উত্পাদন কৰাব পাৰিম। আমাৰ দেশৰ খেতিয়কে আগুৱাই আহিব...পিচে তেওঁলোকক...তেওঁলোকক সাহস দিয়াৰ প্ৰয়োজন থাকিব...তেওঁলোকৰ হাতত ধৰিব লাগিব...তেওঁলোকৰ হাতত হাত ধৰি আগবাঢ়িব লাগিব। তেওঁলোক যদি আগুৱবলৈ ধৰে ভাবিব নোৱাৰা কামো সম্ভৱ কৰি তোলাটো খাটাং। সেইদৰে খেতি-বাতিত যিমান বিনয়োগ বাঢ়িব...মই ভাবো ৰোজগাৰৰ সম্ভাৱনাও বাঢ়িব। এতিয়াৰ পৃথিৱীত আমি এক বজাৰ পাব পাৰো।
আমাৰ দেশত গ্ৰামীণ অৰ্থব্যৱস্থাত সংস্কাৰ সাধন কৰাৰ বাবে ‘এগ্ৰো-বিজ ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ৰ সম্ভাৱনাও বাঢ়িব। আৰু সেয়ে আমি এই পূৰা ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰ হোৱাৰ দিশত নিশ্চিত ভাবেই কাম কৰিব লাগিব। অনাকাংক্ষিত পৰিস্থিতিতো আমাৰ খেতিয়কসকলে উত্পাদনৰ অভিলেখ ৰচনা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। সেয়ে, কৃষকসকলৰ সকলো ধৰণৰ অসুবিধা আঁতৰোৱাটো নিতান্তই আমাৰ দায়িত্ব। তেওঁলোকৰ সন্মুখত যিবোৰ প্ৰত্যাহ্বান আছে, সেই প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰিমান কম কৰাৰ বাবে আমি কেতবোৰ পদক্ষেপ লৈছো। আৰু এই কৃষি-সংস্কাৰৰ জৰিয়তে আমি সেই দিশত কিবা নহয় কিবা কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি আছো। কৃষকসকলক এটা উপযুক্ত মঞ্চ দিয়াৰ বাবে, আধুনিক প্ৰযুক্তি দিয়াৰ বাবে, তেওঁলোকৰ মনত একধৰণৰ আত্মবিশ্বাস উদ্ভৱ কৰাৰ বাবে...এক ইতিবাচক চিন্তাৰ খুবেই আৱশ্যক। পুৰণি চিন্তা, পুৰণি মাপদণ্ডই যদি কৃষকসকলৰ কুশল সাধন কৰিব পাৰিলেহেতেন তেন্তে সেয়াতো কেতিয়াবাই সম্ভৱ হৈ উঠিলহেতেন। আমি ‘দ্বিতীয় সেউজ বিপ্লৱ’ৰ কথা ইতিমধ্যেই কৰিলো। আমি আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে এক নতুন ব্যৱস্থা দিব লাগিব। তাৰ বাবে সকলোৱে চিন্তা-ভাৱনা কৰকচোন। এয়া কোনো ৰাজনীতিৰ বিষয় হোৱা উচিত নহয়। এয়া দেশৰ মংগলৰ বাবে খুবেই জৰুৰী বিষয়...আমি সকলোৱে একেলগে বহি এই বিষয়ে উচিত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা উচিত। শাসক-বিৰোধী সকলো দলে মিলি...এয়া আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব আৰু আমি ২১শতিকাত ১৮শতিকাৰ চিন্তা-ভাৱনাৰে ‘এগ্ৰিকালচাৰ ছেক্টৰ’ৰ চিন্তাক পূৰণ কৰিব নোৱাৰিম। তাৰ আমি পৰিৱৰ্তন কৰিবই লাগিব।
আমাৰ কৃষকসকল দাৰিদ্ৰৰ এক চক্ৰৰ মাজত আবদ্ধ হৈ থকাটো কোনেও নিবিচাৰে। তেওঁলোকৰ জীৱন অতিবাহিত কৰাৰ অধিকাৰ নহওক, এয়াও কোনেও কামনা নকৰে। তেওঁলোকে আশ্ৰিতৰ দৰে, তেওঁলোকে পৰাধীনৰ দৰে জীৱন অতিবাহিত কৰাৰ প্ৰয়োজন নহওক, মই তাকে কামনা কৰো...চৰকাৰী অনুকম্পাৰে জীৱন অতিবাহিত কৰাৰ বাবে যাতে বাধ্য হ’বলগীয়া নহয় সেই কথা নিশ্চিত কৰিবলৈকে আমি সকলোৱে আমাৰ দায়িত্ব পালন কৰিব লাগিব...আমাৰ অন্নদাতাসকল সমৃদ্ধ হওক, আমাৰ অন্নদাতাসকলে দেশৰ বাবে আৰু অধিক অৰিহণা আগবঢ়াব পৰাকৈ সামৰ্থ্যবান হওক...তাৰ বাবে যদি আমি তেওঁলোকক সুযোগ প্ৰদান কৰো তেন্তে বহুত...।
চৰ্দাৰ বল্লভ ভাই পেটেলে এটা কথা কৈছিল—তেওঁ কৈছিল ‘স্বাধীনতাৰ পাচতো যদি পৰতন্ত্ৰৰ দুৰ্গন্ধ আহি থাকে তেন্তে স্বতন্ত্ৰতাৰ সৌগন্ধ বিয়পিব নোৱাৰিব’। যেতিয়ালৈকে আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে নতুন অধিকাৰ লাভ কৰিব নোৱাৰিব তেতিয়ালৈকে তেওঁলোকৰ বাবে পূৰ্ণ স্বাধীনতাৰ সপোন আধৰুৱা হৈয়ে ৰ’ব আৰু সেয়ে বৃহত্ পৰিৱৰ্তন কৰি কৰি আমি আমাৰ এইসকল কৃষকক এক দীঘলীয়া যাত্ৰাৰ বাবে তৈয়াৰ কৰিব লাগিব আৰু এয়া আমি সকলোৱে মিলিজুলি কৰিব লাগিব। কিবা বেয়া কৰাৰ মনোভাৱৰে একোৱেই কৰা উচিত নহয়, সকলো কথা ভাল কৰাৰ মনোভাৱৰে কৰা উচিত। কাৰোবাৰ মংগল কৰাৰ বাবে হোৱা উচিত।
আমাৰ চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলৰ প্ৰতিটো খোজত সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে। বিগত ছটা বছৰত ক্ষুদ্ৰ খেতিয়সকলৰ বাবে আমি বীজৰ পৰা বজাৰলৈকে বহুখিনি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। এইবোৰে ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলক বাৰুকৈয়ে সহায় কৰিব। দুগ্ধ আৰু সমবায় খণ্ডৰ কথাকে ধৰক, এই দুয়োটা খণ্ড সবলতো হয়েই আৰু দুয়োটা খণ্ডৰে এক শক্তিশালী প্ৰমূল্য-শৃংখলো বৰ্দ্ধিত ৰূপত গঢ়ি উছিছে। এতিয়া চৰকাৰৰ হস্তক্ষেপ কম হোৱাৰ পিচতো কিন্তু খণ্ড দুটাই নিজৰ ভেটি শক্তিশালী কৰি তুলিব পাৰিছে। আমি লাহে লাহে ফল-ফুল-শাক-পাচলিৰ ফালে ধ্যান দিব পাৰিম আৰু তাৰ পিচত ধন্যৰ পিনে। আমি বহুত শক্তিধৰ হৈ উঠিব পাৰো। আমাৰ হাতত আৰ্হি আছে...সফল আৰ্হি। সেই আৰ্হিকে আমি প্ৰয়োগ কৰা উচিত। আমি তেওঁলোকক বৈকল্পিক বজাৰ উপলব্ধ কৰোৱা উচিত।
আমি কৰা দ্বিতীয়টো গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম হ’ল-দহহাজাৰ ‘কৃষক-উত্পাদক সংস্থা’(এফপিঅ’)ৰ গঠন। এইসমূহ খেতিয়কসকলৰ বাবে...ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কৰ বাবে এক বহুত ডাঙৰ শক্তি হৈ থন ধৰি উঠিব এইবোৰ। আৰু য’ত য’ত, মহাৰাষ্ট্ৰত ‘এফপিঅ’ গঠনৰ এই প্ৰয়াস ভালকৈ কৰা হৈছে। কেৰালাৰ কমিউনিষ্ট পাৰ্টীয়েও যথেষ্ট ৰূপত ‘এফপিঅ’ গঠনৰ কামত ব্ৰতী হৈছে। এইসমূহ সংস্থাৰ সুবাদত খেতিয়কসকলে সমূহীয়া শক্তিৰ ৰূপত বজাৰৰ অনুসন্ধান কৰিব পাৰিব। এই ১০,০০০ ‘এফপিঅ’ গঠনৰ পিচত চাবচোন আমাৰ গাঁৱৰ ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলে বজাৰৰ শক্তিক ‘ডিক্টেট’ কৰিব, আৰু কৃষকসকল যে শক্তিৱন্ত হ’ব পাৰিব এই বিশ্বাস মোৰ আছে। এই ‘এফপিঅ’সমূহৰ মাধ্যমেৰে আমাৰ খেতিয়কসকলে বেংকৰ পৰা ঋণো লাভ কৰিব পাৰিব, তেওঁলোকে সৰু সৰু ভঁড়ালৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰিব। তেওঁলোকে যদি আৰু অলপ বেচিকৈ শক্তি গোটাব পাৰে তেন্তে তেওঁলোকে সৰু সৰু ‘ক’ল্ড ষ্টৰেজো’ স্থাপন কৰিব পাৰিব। আৰু আমি ইতিমধ্যে কৃষি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে ১লাখ কোটি টকাৰ এক নিধিও গঠন কৰিছো, আৰু এই নিধিৰে আমি আত্মসহায়ক গোট, এই আত্মসহায়ক গোটসমূৰেও আক’ আমাৰ সাত কোটি বাই-ভনী জড়িত হৈ আছে। গাঁৱৰ বাই-ভনীসকলোতো খেতিয়কৰে জীয়ৰী। কিবা নহয় কিবা খেতিৰে জড়িত পৰিয়ালৰ ছোৱালী আৰু এই নেটৱৰ্কো কৃষকসকলৰ মংগলৰ কামত আহিছে আৰু অৰ্থনৈতিক কৰ্ম-কাণ্ডৰ কেন্দ্ৰ স্থাপিত হ’বলৈ ধৰিছে। মোৰ মনত আছে গুজৰাটৰ ভলসাৰ জিলাৰ আদিবাসীসকলৰ মাটি-বাৰীবোৰ তল-ওপৰ হৈ থকা, ‘আন-ইভেন’। তাকো আকাৰত এইবোৰ তেনেই সৰুও। আমি এটা প্ৰকল্প হাতত লৈছিলো। আৰু আব্দুল কালাম জী এবাৰ জন্মদিন উদযাপন কৰাৰ বাবে তালৈ আহিছিল। তেওঁ কৈছিল কোনো ‘প্ৰটোকল’ৰ প্ৰয়োজন নাই, মই এইসকল কৃষকৰ সৈতে থাকিব বিচাৰো। এয়া এক সফল প্ৰয়োগ আছিল। সেই ‘আদিবাসী বেল্ট’ৰ মাজত মহিলাসকলে বহুত কাম কৰিছিল। আৰু মাছৰুম, কাজু...তেওঁলোকে গোৱাৰ সমানে সমানে কাজু উত্পাদন কৰিব পৰা হৈছিল। ভাল বজাৰো লাভ কৰিছিল। ক্ষুদ্ৰ খেতিয়ক আছিল, ঠায়ো কম আছিল, কিন্তু কষ্ট কৰাৰ ফল তেওঁলোকে পাইছিল, আৰু আব্দুল কালম জীয়ে এই সন্দৰ্ভত লিখিছিলো। তেওঁ আহি দেখা পাইছিল। সেয়ে মই কও, আমি নতুন প্ৰয়োগৰ দিশত আগবঢ়া উচিত। আমাৰ দেশত দাইলৰ সমস্যা আছিল। আমি ২০১৪ চনত খেতিয়কসকলক অনুৰোধ কৰিছিলো, তেওঁলোকে আমাক সেই সমস্যাৰ পৰা মুক্ত কৰিলে, এতিয়া তেওঁলোকে বজাৰো পাইছে। এতিয়ালৈ আমাৰ গাঁৱৰ খেতিয়কসকলেও ‘অনলাইন-অফলাইন’, ‘ই-নাম’-ৰ জৰিয়তে উত্পাদিত সা-সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিবলৈ লোৱা দেখিবলৈ পাইছো। আমি ‘কিষাণ ৰে’ল’ৰ এক প্ৰয়োগ কৰিবলৈ লৈছো। এই ক’ৰোনা-কালখণ্ডক উপযোগ কৰিয়েই আৰম্ভ হোৱা এই ‘কিষাণ ৰে’ল’ আৰু ‘কিষাণ উড়ান’-য়েও আমাৰ ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলৰ উত্পাদিত সামগ্ৰীসমূহ ডাঙৰ ডাঙৰ বজাৰলৈ নিয়াৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ বাবে সম্ভাৱনাৰ এক দ্বাৰ মুকলি কৰি দিলে। মই সদনৰ সদস্যমণ্ডলীক ক’ব বিচাৰো একপ্ৰকাৰ ‘ভ্ৰাম্যমান ক’ল্ড ষ্টৰেজে’ৰ দৰে এই ‘কিষাণ ৰে’ল’সমূহে আমাৰ দূৰণীবটীয়া গাঁৱৰ ক্ষুদ্ৰ খেতিয়সকলকো কোনোবা অন্য ৰাজ্যৰ আন বজাৰসমূহৰ সৈতে সংযোজিত কৰাব পাৰিছে। এতিয়া চাওকচোন নাচিকৰ খেতিয়কসকল মজফৰনগৰৰ বেপাৰীৰে সংযোজিত হ’ব পাৰিছে। কোনোবা ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কৰ সামৰ্থ্য কম, তেওঁ ৩০ কিলো ডালিমকে ‘কিষাণ ৰে’ল’ৰে বেচিবলৈ পঠাইছে। ইয়াৰ বাবে ১২৪টকা খৰছ হৈছে, কিন্তু তেওঁ এখন ডাঙৰ বজাৰ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এই ত্ৰিশ কিলো ইমানেই কম যে কোনোবা ‘কেৰিয়াৰৱালা’ও হয়তো এইখিনি নিয়াৰ বাবে অমান্তি হ’লহেতেন। পিচে, এতিয়া ‘কিষাণ ৰে’ল’ৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰি ইয়াৰ খেতিয়কে তাত, তাৰ খেতিয়কে ইয়াত বেপাৰ কৰিব পাৰিব। সেইদৰে কোনবা এজনে বোলে অলপ কণীও পঠাইছিল। ইয়াৰ ভাড়াৰ বাবদ তেওঁ ৬০টকা খৰছ কৰছিল। ভবা মতে তেওঁৰ কণী সঠিক ঠাই পাইছিলগৈ আৰু তেওঁ কণীখিনি উচিত দামত বিক্ৰীও কৰিব পাৰিছিল। সেইদৰে দেৱীলালীৰ এগৰাকী কৃষকে তেওঁৰ অলপ ‘কিৱি’ দানাপুৰলৈ প্ৰেৰণ কৰিছিল। ইয়াৰ ভাড়াৰ বাবদ তেওঁ খৰছ কৰিছিল ৬২টকা। পিচে প্ৰায় ৬০কিলোগ্ৰাম ‘কিৱি’ তেওঁ উচিত দামতে বিক্ৰী কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল। ‘কিষাণ ৰে’ল’ৰ বাবে এয়া কিমান সৰু কথা, কিন্তু ই কিমান ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব পাৰে তাৰ এয়া কেইটামান নিদৰ্শন মাত্ৰ।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
চৌধুৰী চৰণ সিঙে এখন কিতাপ লিখিছিল-‘ভাৰত কী অৰ্থনীতি’। কিতাপখনত চৌধুৰী চাহাবে কেতবোৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিছিল- সমগ্ৰ দেশখনকে খাদ্য দিয়াৰ বাবে এখন ক্ষেত্ৰ হিচাপে গণ্য কৰিব লাগে। দ্বিতীয়তে, দেশৰ এটা প্ৰান্তৰ পৰা আন এটা প্ৰান্তলৈ অনা-নিয়াৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো বাধা থাকিব নালাগিব, এয়া চৌধুৰী চৰণ সিং চাহাবৰ কিতাপৰ উদ্ধৃতি। ‘কৃষি-সংস্কাৰ’, ‘কিষাণ ৰে’ল’, মণ্ডীসমূহত ‘ইলেক্ট্ৰনিক প্লেট’ৰ ব্যৱস্থা কৰা, ‘ই-নাম’, এই সকলো ব্যৱস্থা দেশৰ কৃষক, ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কসকলক বহুত ডাঙৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ প্ৰয়াসৰ ৰূপত চলি আছে।
মাননীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
যিসকল লোকে ইমানবোৰ কথা কয়, চৰকাৰো চলালে ইমান দিন ধৰি। খেতিয়কসকসকলৰ সমস্যাৰ বিষয়ে তেওঁলোকে একো নাজানে বুলি মই নামানো, অথবা তেওঁলোকে নুবুজা বুলিও মানিব নোখোজো। তেওঁলোকে জানিছিলো, বুজিও পাইছিল। আজি মই তেওঁলোকৰ কথাৰেই এই কথাৰ সত্যতা প্ৰতিপন্ন কৰিব বিচাৰিছো। তেওঁলোক সদনত নাই মই জানো, তথাপি এইবোৰ কথা দেশৰ জনতাই জনা উচিত। মই উদ্ধিৃতি দিব খুজিছো- the state took initiative to amend their state APMC Act in the year 2005 itself providing for direct marketing contract farming setting up of a private market, consumer, farmer markets, e-trading and notified the rules in 2007 to implement the amended provision in fact 24 private markets have already come up in the state. এই কথা কোনে কৈছিল! এই ‘এপিএমচি’ আইন সলাই পেলোৱা হৈছিল। ইয়াৰ বাবে গৰ্ব কোনে কৰিছিল! ড০ মনমোহন সিং জীৰ চৰকাৰৰ কৃষি মন্ত্ৰী শ্ৰীমান সাৰদ পাৱৰ জীয়ে এই গৰ্ব কৰিছিল। এতিয়া একেবাৰে ওলোটা কথা ক’বলৈ লাগিছে আৰু সেয়ে আচৰিত লাগিছে, আপুনি বাৰু কৃষক ৰাইজক ভ্ৰমিত কৰিবলৈ উঠি-পৰি লাগিছে কিয়? দেশৰ মণ্ডিসমূহ চলি আছে, চিণ্ডিকেটৰ মূল্যক প্ৰভাৱিত কৰিব পৰা ‘নেক্সাছ’ৰ সন্দৰ্ভত যেতিয়া তেওঁক সোধা হৈছিল, যে এই মণ্ডিৱালা এই ‘নেক্সাছ’ সন্দৰ্ভত কি ক’ব? তেওঁ কৈছিল কৃষকক বচোৱাৰ বাবেইতো ‘এপিএমচি’ সংস্কাৰক ‘প্ৰমোট’ কৰি থকা হৈছে যাতে কৃষকসকলৰ বাবে ‘এপিএমচি মণ্ডি’সমূহৰ বিকল্প উপলব্ধ হয়। যেতিয়া বেপাৰীৰ পঞ্জীয়ণৰ সংখ্যা বাঢ়িব তেতিয়া প্ৰতিযোগিতা বাঢ়িব আৰু মণ্ডিসমূহত চলি অহা একাংশৰ প্ৰতিপত্তিৰ অন্ত পৰিব, এই কথা তেঁৱেই কৈছিল। সেয়ে মই ভাবো এইবোৰ কথা আমি বুজিব লাগিব। য’ত তেওঁলোকৰ চৰকাৰ আছে, সন্মুখত উপৱিষ্ট বেলেগ বেলেগ দলৰ বন্ধুসকলেও কম-বেচি পৰিমানে কৃষি ক্ষেত্ৰৰ সংস্কাৰ সাধন কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছেও আৰু আমিতো ১৫০০ আইন বাতিল কৰোতা দল। আমি প্ৰগতিশীল ৰাজনীতিক বিশ্বাস কৰো, আমি ‘ৰিগ্ৰিছীভ পলিটিক্স]লৈ যাব নিবিচাৰো আৰু সেয়ে ভোজপুৰীত এটা ফকৰা-যোজনা আছে-‘না খেলব, না খেলব দেব’, খেল ভী বিগাৰত’। অৰ্থাত, ‘নিজেও নেখেলো, আনকো খেলিবলৈ নিদিও, মই খেলখনেকে বৰ্বাদ কৰি দিম’।
মাননীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
দেশৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে সামূহিক যোগদানৰ প্ৰয়োজন। কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈ, কচ্চৰ পৰা কামাখ্যা পৰ্যন্ত যেতিয়া সকলো ভাৰতীয়ই ঘাম সৰাই কাম কৰিব তেতিয়াহে দেশে প্ৰগতি কৰিব। মই কংগ্ৰেছৰ বন্ধুসকলক মনত পেলাই দিব বিচাৰিছো যে দেশৰ বাবে ৰাজহুৱা খণ্ড নিশ্চয় জৰুৰী, কিন্তু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সহযোগিতাও কিন্তু সিমানেই আৱশ্যক। চৰকাৰে ‘মোবাইল মেনুফেক্সাৰিং’-ক উত্সাহিত কৰিছে। ‘প্ৰাইভেট পাৰ্টী’ আহিছে, ‘মেনুফেক্সাৰাৰ’ আহিছে। আজিৰ তাৰিখত দুখীয়াৰো দুখীয়া পৰিয়ালতো ‘স্মাৰ্ট ফোন’ৰ পয়োভৰ হৈছে। ‘টেলিকম খণ্ড’ত প্ৰতিযোগিতাক উত্সাহিত কৰাৰ পিচত মোবাইলত কথা-বতৰা হোৱাৰ বাবে ব্যয় প্ৰায় শূণ্য হৈ পৰিছে আৰু ডেটাও ভাৰতত আজি পৃথিৱীৰ ভিতৰতে সস্তা বুলি ক’ব পাৰি। আনকি আমাৰ ‘ফাৰ্মা কোম্পানী’, আমাৰ প্ৰতিষেধক নিৰ্মাতা, এইবোৰ জানো চৰকাৰী সংস্থা হয়? আজি মানৱতাৰ কাম যদি ভাৰতে কৰিছে, তাত আমাৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰো বহুত ডাঙৰ ভূমিকা আছে, ‘প্ৰাইভেট এণ্টাৰপ্ৰাইজেছ’ৰ ভূমিকা আছে। আৰু আমাৰ নৱ-জোৱানসকলৰ ওপৰত আমাৰ সকলোৰে ভৰষা থকা উচিত। আমাৰ দেশৰ নৱ-জোৱানৰ ওপৰত ভৰষা ৰখা উচিত। এনেদৰে যদি কটাক্ষ কৰি থকা হয়, তেওঁলোকক নস্যাত্ কৰিব খোজা হয় আৰু আমি যদি যিকোনো ব্যক্তিগত কৰ্ম-কাণ্ডক অস্বীকাৰ কৰিবলৈ লও হ’ব জানো? তেন্তে…
আজিৰ পৃথিৱী সলনি হৈছে, সমাজৰ নিজৰ শক্তি আছে, দেশৰ অভ্যন্তৰত শক্তিৰ ভাণ্ডাৰ আছে। সকলোৱে সুযোগ পাব লাগিব আৰু তেওঁলোকক একপ্ৰকাৰ শত্ৰু ঘোষণা কৰা, তেওঁলোকৰ বাবে কটু মন্তব্য কৰা, এই সংস্কৃতি এটা সময়ত ভোট পোৱাৰ বাবে কামত আহিছিল চাগৈ। কৃপা কৰি আমি, আৰু মই লাল কিল্লাৰ পৰা কোৱাৰ দৰে ‘ৱেল্থ ক্ৰিয়েটৰো’ দেশৰ বাবে জৰুৰী হয়, তেতিয়াহে ‘ৱেল্থ’ৰ বাটোৱাৰ হ’ব, দুখীয়াৰ বাবে ‘ৱেল্থ’নো ক’ৰ পৰা বিতৰণ কৰিব? জীৱিকাৰ সন্ধান দিব কেনেকৈ? আৰু সকলো কি বাবুয়েই কৰিব? ‘আইএএছ’ হ’ল যেতিয়া তেঁৱেই কি সাৰো প্ৰস্তুত কৰি উলিয়াব নেকি? ‘আইএএছ’ হৈ গ’ল যেতিয়া তেঁৱেই ৰসায়ণিক কাৰখানাও চলাবনেকি?, ‘আইএএছ’ হৈ গ’ল যেতিয়া তেওঁলোকে উৰাজাহাজো চলাবনেকি? এয়া কেনেকুৱা বৃহত্ শক্তি নিৰ্মাণ কৰিলো আমি? ‘বাবু’সকলৰ হাতত দেশক অৰ্পণ কৰি আমি কি কৰিবলৈ ওলাইছো? আমাৰ ‘বাবু’সকলোতো দেশৰে হয়, তেন্তে নৱ-জোৱানসকলো দেখোন দেশৰেই হয়। আমি আমাৰ দেশৰ নৱ-জোৱানসকলক জিকাৰ বাবে যিমানেই অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰিম সিমানেই আমাৰ লাভ হ’ব বুলি মই ভাবিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ ডাঙৰীয়া,
যেতিয়া তথ্যৰ আধাৰত কথা ৰজাব নোৱাৰা হয় তেতিয়া এনে দশাই হয়। আশংকাক উত্সাহিত কৰা হৈছে, এনেকুৱাহে হ’ব, তেনেকুৱাহে হ’ব আৰু এই পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছে ‘আন্দোলনজীৱি’য়ে। মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, কৃষক আন্দোলনৰ পবিত্ৰতা, আৰু মই বহুত দায়বদ্ধতাৰে শব্দৰ ব্যৱহাৰ কৰি আছো, মই কৃষক আন্দোলনক পবিত্ৰ বুলি গ্ৰহণ কৰো আৰু ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰত আন্দোলনৰ মহত্ব আছে আৰু সেয়া অটুত থাকিবই আৰু তাৰ নিতান্ত প্ৰয়োজনো আছে। পিচে, যেতিয়া ‘আন্দোলনজীৱি’য়ে পবিত্ৰ আন্দোলনক নিজৰ লাভৰ বাবে বিনষ্ট কৰিব বিচাৰে তেতিয়া কি হয়? কোনোবাই মোক ক’ব পাৰিবনে বাৰু তিনি আইনৰ কথাই হওক, আৰু পিচে, জে’লত থকা দগাবাজী, সম্প্ৰদায়বাদী, সন্ত্ৰাসবাদী, নক্সালবাদীৰ ফটো প্ৰদৰ্শন কৰি তেওঁলোকৰ মুক্তিৰ দাবী কৰা এয়া কৃষকৰ আন্দোলনক অপবিত্ৰ কৰাৰ প্ৰয়াস হয় নে নহয়?
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইখন দেশত ‘টোলপ্লাজ’ সকলো চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা এক ব্যৱস্থা হিচাপেই চলি আহিছে। এই ব্যৱস্থাক সকলো চৰকাৰেই চলাই আহিছে। এই ‘টোলপ্লাজা’ ভঙা-চিঙা কৰা, কব্জা কৰা, চলিবলৈ নিদিয়াকৈ বন্ধ কৰি ৰখা, এই যে কাণ্ডবোৰ চলাই থকা হৈছে এয়া কি কৃষকৰ আন্দোলনৰ পবিত্ৰতাক কলংকিত কৰাৰ প্ৰয়াস নহয়? যেতিয়া পঞ্জাৱত কেবশও ‘টেলিকম টাৱাৰ’ ভঙি পেলোৱা হৈছিল, সেয়া কি কৃষকৰ আন্দোলনক উপকৃত কৰাৰ বাবে কৰা হৈছিল? কৃষকৰ আন্দোলনক লক্ষ্যভ্ৰষ্ট কৰাৰ কাম আন্দোলনকাৰীয়ে কৰা নাছিল বৰঞ্চ ‘আন্দোলনজীৱি’য়েহে কৰিছিল। আৰু সেয়ে, দেশে ‘আন্দোলনকাৰী’ আৰু ‘আন্দোলনজীৱি’ৰ মাজত থকা প্ৰভেদ হৃদয়ংগম কৰাতো নিতান্তই গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব। অপপ্ৰচাৰ চলোৱা, ভুল তথ্যৰে আভুৱা ভৰা, বিপথে পৰিচালিত কৰা আৰু দেশক অস্থিৰ কৰি ৰখা, দেশ বহুত বিশাল হয়, দেশৰ সাধাৰণ ৰাইজৰ আশা-আকাংক্ষাও বহুত আৰু এই সকলোবোৰকে লৈ আমি আগুৱাই যাব লাগিব, আৰু সেই দিশত আমি কাম কৰি আছো। দেশত এক বহুত ডাঙৰ শ্ৰেণী আছে। এইটো শ্ৰেণীৰ এটা পৰিচয়ো আছে, ‘টকিং দা ৰাইট থিংছ’, অৰ্থাত্ ‘সদায় শুদ্ধ কথা কোৱা’। শুদ্ধ কথা কোৱাটো কেতিয়াও বেয়া কথা নহয়, কিন্তু এইটো শ্ৰেণীৰ এনে লোকৰ সৈতে বিদ্বেষ থাকে যি সকলে ‘ডুয়িং দা ৰাইট থিংছ’ৰ পক্ষত থিয় দিয়ে। এই কথাৰ অৰ্থ বুজিবলৈ হ’লে বুজিব লাগিব যিসকলে শুদ্ধ কথাৰ পক্ষত ওকালতি কৰে তেওঁলোকেই আক’ শুদ্ধ কাম কৰাৰ কথা ওলালেই আগভেটি ধৰিব খোজে। তেওঁলোকে কথা কোৱাতে সকলো সামৰি থ’ব বিচাৰে, ভাল কাম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এওঁলোকে ভৰষাই কৰিব নোৱাৰে। যিসকলে নিৰ্বাচনী সংস্কাৰৰ কথা কয়, ‘ৱান নেশ্যন ৱান ইলেকশ্যন’ৰ কথা ওলালেই তেওঁলোকে বিৰোধ আৰম্ভ কৰি দিয়ে। এইসকল লোকেই লিংগ-সাম্যৰ কথা ওলালে বৰ বৰ কথা ক’বলৈ ধৰে কিন্তু ‘তিনি তালাক’ নিষিদ্ধ কৰাৰ কথাত বিৰোধ কৰিবলৈ ধৰে। এওঁলোকে পৰিৱেশৰ কথা কয় কিন্তু জল বিদ্যুত অথবা পাৰমাণৱিক শক্তিৰ আগত পতাকা জোকাৰি থিয় দিয়েগৈ, এনে হোৱা উচিত নহয়, এইখন দেশত আন্দোলন চলোৱা হয়। তামিল নাডু ইয়াৰ ভুক্তভোগী। সেইদৰে যিসকলে দিল্লীৰ প্ৰদূষণক লৈ আদলতলৈ গৈ ‘ৰীট আবেদন’ দাখিল কৰে, ‘আপীল’ কৰে, ‘পিআইএল’ কৰে, দিল্লীৰ সেইসকল লোকে শস্যৰ অৱশিষ্ট জ্বলোৱাসকলৰ সমৰ্থনত থিয় দিয়েগৈ। এনেবোৰ কথা-কাণ্ড দেখি-শুনি এওঁলোকেনো দেশক আওপাকত পেলাবলৈ কেনেদৰে প্ৰয়াস কৰে ধৰিবই নোৱাৰা হয়। এইসকলক চিনি পাবলৈ চেষ্টা কৰাটো নিতান্তই প্ৰয়োজন। শেহতীয়া ৬টা বছৰত বিপক্ষৰ প্ৰসংগৰ কিমান সলনি হ’ল মই বাৰুকৈয়ে দেখি আহিছো। আমিও এটা সময়ত বিপক্ষত আছিলো, পিচে আমি যেতিয়া বিপক্ষত আছিলো তেতিয়া আপোনালোকে চাগৈ দেখা পাইছিল যে দেশৰ উন্নয়ণৰ প্ৰসংগৰ লগতে ভ্ৰষ্টাচাৰৰ প্ৰসংগত আমি শাসকীয় পক্ষক বাৰুকৈয়ে ঘেৰি ধৰিছিলো। আমি সেইবোৰৰ বিৰুদ্ধে চিঞৰিছিলো, আমি প্ৰয়াস কৰিছিলো। মই আচৰিত হও, আজিকালি উন্নয়ণৰ প্ৰসংগত কোনো আলোচনাই নকৰে। মই ৰৈ থাকো এনেকুৱা প্ৰসংগত প্ৰশ্নৰ অৱতাৰণা কৰক যাতে আমিও কিবা কোৱাৰ সুবিধা পাও। কিন্তু আমাক সেই সুবিধা দিয়াই নহয়, কিয়নো তেওঁলোকৰ ওচৰত তেনেবোৰ প্ৰসংগত কোৱাৰ বাবে একোৱেই নাথাকে। আৰু সেয়ে আমিনো কিমান বাট-পথ নিৰ্মাণ কৰিলো তেওঁলোকে নোসোধে, সীমান্ত প্ৰবন্ধনৰনো কি হ’ল, ৰে’লপথতনো কিমান চিৰি সংস্থাপিত কৰা হ’ল তেওঁলোকে নোসোধে, এনেবোৰ প্ৰসংগত চৰ্চা কৰাৰ বাবে তেওঁলোকে আগ্ৰহ প্ৰকাশ নকৰে।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২১শতিকাত আন্তঃগাঁথনিৰ বহুত ডাঙৰ মহত্ব আছে আৰু ভাৰতকো আগুৱাই যোৱাৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক গুৰুত্ব দিয়া প্ৰয়োজন আছে। ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ পথ-পৰিক্ৰমাৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাটো এতিয়াৰ সময়ৰ আহ্বান আৰু আমি সকলোৱে এই আহ্বানৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাব লাগিব। আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী হ’লেহে দেশৰ প্ৰগতিৰ গতিও দ্ৰুত হ’ব, তাৰ পৰিসৰো ব্যাপক হ’ব আৰু সেইকাৰণেই আমি প্ৰয়াস কৰা উচিত। আন্তঃগাঁথনিৰ অৰ্থই হৈছে দুখীয়া-দৰিদ্ৰৰ বাবে, মধ্যম বৰ্গৰ বাবে, আন্তঃগাঁথনিয়ে অনেক নতুন সম্ভাৱনাৰ জন্ম দিয়ে। জীৱিকাৰ নতুন সুযোগৰ সন্ধান দিয়ে। অৰ্থনীতিক গুণকৰ হিচাপত আগুৱাই নিয়াৰো সামৰ্থ্য বহণ কৰে। সেয়ে আমি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব লাগিব। আন্তগাঁথনিৰ অৰ্থ কিন্তু ভোট বেংক নহয়, কাগজত ঘোষণা কৰা হ’ল যে এইটো ৰাস্তা নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, এটা নিৰ্বাচন জিকি আহক। দ্বিতীয়বাৰ তাত চূণ-তেল সানি দ্বিতীয়টো নিৰ্বাচন জিকি আহক। তৃতীয়বাৰত সেই স্থানত অলপ মাটি চটিয়াওক, বছ। এয়া এইবোৰ কামৰ বাবে নহয়। এয়া সঁচাকৈয়ে জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন অনাৰ বাবে, অৰ্থনীতিক সলনি কৰাৰ বাবে আমি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত জোৰ দিব লাগিব। ১১০লাখ কোটি টকাৰ যোজনাৰ সৈতে আমি বাজেটত আৰু অধিক ব্যয়ৰ সৈতে আগবঢ়াৰ বাবে খোজ দিছো। দেশৰ ২৭খন চহৰত মেট্ৰো ট্ৰেইন, ৬লাখৰো অধিক গাঁৱত দ্ৰুত গতিৰ ইণ্টাৰনেট, বিদ্যুতৰ ক্ষেত্ৰত আমি ‘এক ৰাষ্ট্ৰ এক গ্ৰীড’-ৰ ধাৰণা বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। সৌৰ শক্তিৰ সৈতে ‘নবীকৰণ সম্ভৱ শক্তি’ৰ ক্ষেত্ৰত পৃথিৱীৰ শীৰ্ষৰ পাঁচখন দেশৰ তালিকাত ভাৰতে নিজৰ স্থান নিশ্চিত কৰিছে। সৌৰ আৰু বায়ু শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সকলোতকৈ ডাঙৰ শক্তিধৰ দেশ হ’বলৈ গৈ আছে ভাৰত। উন্নয়ণৰ ক্ষেত্ৰতো আজি আমি নতুন উত্সাহ দেখিবলৈ পাইছো।
আমি দেখিছো যে য’তেই অসাম্যই বিৰাজ কৰিছে, বিশেষকৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, দেশৰ উত্তৰ-পূব প্ৰান্তৰ উন্নয়ণ সাধন কৰিবলৈ হ’লে দেশৰ পশ্চিম প্ৰান্তৰ জোখত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰো উন্নয়ণ সম্ভৱ কৰিব লাগিব। লাগিলে গেছ-পাইপলাইন বহুওৱাৰ কামেই হওক, লাগিলে ৰাস্তা নিৰ্মাণ কৰাই হওক, লাগিলে বিমান বন্দৰ নিৰ্মাণ কৰাই হওক, লাগিলে ৰে’লপথ স্থাপনৰ প্ৰসংগই হওক, লাগিলে ইণ্টানেট সংযোগৰ কথাই হওক, আৰু কেৱল ইমানেই নহয় জলপথেৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক সংযোজিত কৰাৰ বাবে এক বহুত ডাঙৰ ভাগীৰথ প্ৰয়াস চলি আছে। দেশক এক সন্তুলিত বিকাশৰ দিশে আগুৱাই লৈ যোৱাৰ ক্ষেত্ৰত আমি সৰ্বাধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰা উচিত বুলি ভাবিছো। আৰু সেয়ে পূব-ভাৰতত আমি ‘মিছন মোড’ত কাম কৰি আছো। কেবা ডজন জিলাত ‘চিএনজি’, ‘পিএনজি’, ‘চিটী গেছ’ বিতৰণৰ জালিকা স্থাপনত আমি সফল হৈছো। গেছ পাইপলাইন স্থাপনৰ ফলত সাৰৰ উত্পাদনী কাম-কাজলৈ বিশেষ গতি অহা পৰিলক্ষিত হৈছে। আৰু সাৰৰ যিবোৰ কাৰখানা ইমান দিনে বন্ধ হৈ আছিল সেইবোৰক আকৌ মোকলোৱাৰ পৰিৱেশ উদ্ভৱ হৈছে, কিয়নো আমি গেছৰ আন্তঃগাঁথনি সবল কৰাত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি বহুত দিনৰ পৰাই ‘ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ’ৰ কথা শুনি আহিছিলো। পিচে, এই ‘ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ’ ৰ অৱস্থা কি আছিল? যেতিয়া তেওঁলোকে সেৱা কৰাৰ সুবিধা পাইছিল, কেৱল ১ কিলোমিটাৰৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছিল। কিন্তু আজি প্ৰায় ৬০০ কিলোমিটাৰ, ৬টা বছৰৰ ভিতৰত ৬০০ কিলোমিটাৰৰ কাম, আৰু প্ৰকৃততে ‘ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ’ত কাম আৰম্ভ হৈ গ’ল, মালবস্তুৰ যাতায়াত আৰম্ভ হৈ গ’ল আৰু ‘ছেকশ্যন’সমূহৰ কামো কৰি আছে। ‘ইউপিএ’ৰ সময়ত সীমান্ত আন্তঃগাঁথনি, যিকোনো দেশৰ বাবে সীমান্ত আন্তঃগাঁথনিয়ে বহুত মহত্ব ৰাখে যদিও তাৰ বাবে ইমান উদাসীনতা প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ল, ইমানেই বেপেৰোৱা মনোভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ল, দেশৰ ভিতৰত আমি সেই বিষয়সমূহৰ প্ৰচাৰ বা চৰ্চা কৰিব নোৱাৰো। এয়া দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবেই উচিত নহয়। কিন্তু, এয়া নিতান্তই উদ্বিগ্নতাৰ বিষয়, কাৰণ তাত মানুহ নাথাকে, ভোটৰ সংখ্যা কম থাকে, প্ৰয়োজন যেন লগা নাছিল, সেনাৰ লোক যেতিয়া যায় যাব, তেতিয়া দেখা যাব, কিনো হব? এনে মানসিকতাৰে পৰিণাম এয়া, আৰু ইমানেই নহয় এবাৰতো এগৰাকী প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে সংসদত কৈয়েই পেলাইছিল, ‘শত্ৰু দেশে আমাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰে বুলিয়েই আমি সীমান্তত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা নাই’, বাঃ কি আশ্চৰ্য ভাই। এয়াই মানসিকতা আছিল, সেই মানসিকতাকে সলাই যি আশা আৰু আয়োজন কৰা হৈছিল আজি তাৰ প্ৰায় সিংহভাগ কাম আমি সীমান্তত সম্পূৰ্ণ কৰিছো। ‘এলএচি’ৰ ওপৰত দলং, মোৰ বোধেৰে প্ৰায় ৭৫খন দলঙৰ কাম দ্ৰুত গতিৰে চলি আছে। বহুশ কিলোমিটাৰ পথ আমি নিৰ্মাণ কৰিছো। আৰু মই ভাবো যিমানবোৰ কাম আমাৰ সন্মুখলৈ আহিছিল তাৰ প্ৰায় ৭৫শতাংশ আমি সম্পূৰ্ণতো কৰিলোৱেই আৰু আমি আগলৈয়ো এই প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত ৰাখিম। ‘অটল টানেল’ হিমাচল প্ৰদেশত, তাৰ অৱস্থা কি আছিল? অটল জীৰ সময়ত যাৰ কথা কল্পনা কৰা হৈছিল, অটল জী যোৱাৰ পিচত কোনোবা নহয় কোনোবা ফাইলৰ মাজত এই কাম ওলমি ৰৈছিল।
এবাৰ সৰুকৈ কাম চলিছিল আকৌ থমকি ৰ’ল। এনেকৈয়ে চলি থাকিল, বিগত ৬টা বছৰৰ ভিতৰত তাৰ পিচত আমি লাগি গ’লো আৰু আজি ‘অটল টানেলে’ কাম কৰি আছে। দেশৰ সেনাবাহিনীয়েও সেই সুৰংগইদি আৰামত অহা-য়োৱা কৰিব পাৰিছে। দেশৰ নাগৰিকসকলেও অহা-যোৱা কৰিব পাৰিছে। আগতে যিটো পথ বছৰি ৬-৬ মাহৰ বাবে বন্ধ হৈ থাকিবলগীয়া হৈছিল, আৰু আজি সেই পথ ‘অটল-টানেল’ৰ বাবে মুকলি থাকিব পৰা হৈছে। সেই দৰেই মই এই কথাও পৰিষ্কাৰ কৰিব বিচাৰিছো যে, যেতিয়াই দেশৰ সন্মুখলৈ কোনো প্ৰত্যাহ্বান আহে, এয়া আমাৰ দেশৰ সামৰ্থ্য, এয়া আমাৰ দেশৰ সেনাবাহিনীৰ সামৰ্থ্য যে দেশে কেতিয়াবা নতি স্বীকাৰ কৰিবলগীয়া পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হবলৈকে নিদিয়ে, তেনে পৰিস্থিতি হ’বলৈকে নিদিয়ে যে সেই বিশ্বাস মোৰ আছে। আজিও তেওঁলোকে নিজৰ দায়িত্বলৈ অহা সকলোখিনিয়েই পৰম দায়বদ্ধতাৰে সম্পন্ন কৰি আহিছে। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ মাজতো বহুত প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰি তেওঁলোকে নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰি আহিছে। আৰু আমাৰ দেশৰ সেনা বাহিনীক লৈ গৌৰৱ হয়, আমাৰ বীৰসকলক লৈ গৰ্ব হয়, তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যক লৈ আমাৰ গৰ্ব হয় আৰু দেশে সাহসৰে নিজৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে, আৰু আমি তাক লৈ আগুৱাই যাও। মই তাহানিতে এটা গজল শুনিছিলো, মোৰ অৱশ্যে এইবোৰত বৰ এটা ৰাপ নাই, মই বৰ বিশেষ নাজানোও। তথাপি তাত লিখা আছিল-‘মে জিছে ওড়তা-বিছাতা হু, ৱ’ গজল শুনাতা হু’। ‘যিসকল সতীৰ্থ আঁতৰি গ’ল, তেওঁলোক যিবোৰ বস্তুত জীৱন্ত হৈ থাকে, পালিত হয়, যি কালখণ্ডত তেওঁলোকে সেইবোৰ দেখিছিল সেই সময়ৰ কথাকে সোঁৱৰাই থাকে’ আৰু সেয়ে মই ভাবো এতিয়া আমি আগবাঢ়ি যাব লাগিব। আমি বহুত সাহসেৰে আগুৱাই যাবই লাগিব। আৰু মই কৈছোৱেই ক’ৰোনা-উত্তৰ পৰিস্থিতিত নতুন ‘ৱৰ্ল্ড অৰ্ডাৰ’ যেতিয়া আমাৰ সন্মুখলৈ আহিছে যেতিয়া ভাৰতত একোৱেই সলনি নহ’ব জাতীয় মানসিকতা ত্যাগ কৰিবই লাগিব। ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ সামৰ্থ্যক লৈ আমি আগুৱাইছো। সমস্যা আহিবই, যদি লাখ লাখ সমস্যা আছে তেন্তে কোটি কোটি সমাধানতো আছে। এইখন দেশ শক্তিৱন্ত দেশ আৰু সেয়ে আমি আমাৰ সংবিধানিক ব্যৱস্থাসমূহৰ প্ৰতি বিশ্বাস ৰাখি আগুৱাব লাগিব। আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে আমি এই খকতাটোকে সাৰোগত কৰি আগুৱাই যামো। এটা কথা সত্য যে ইতিমধ্যে ‘মধ্যভোগী সংস্কৃতি’ নোহোৱা হৈছে। কিন্তু দেশৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ মংগলৰ বাবে দেশত কাম অব্যাহত আছে। সেয়ে দেশক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সমাজৰ সকলোতকৈ অধিক জনসংখ্যা থকা মধ্যবিত্তীয় শ্ৰেণীটোৱে বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। আৰু তাৰ বাবে যি আৱশ্যকীয় আইনী ব্যৱস্থা কৰিব লাগে সেয়া আমি কৰি উলিয়াইছো।
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এক ধৰণৰ বিশ্বাস আৰু প্ৰগতিৰ বাতাবৰণৰৰ মাজেৰে দেশক আগুৱাই লৈ যোৱাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰয়াস চলি আছে। মই ৰষ্ট্ৰপতি মহোদয়ক হৃদয়ৰ পৰা কৃতজ্ঞতা জনাইছো, কিয়নো বহু বিষয়ত তেখেতে ইয়াক স্পষ্ট কৰিছে। যিসকলৰ ৰাজনৈতিক ‘এজেণ্ডা’ আছে সেয়া তেওঁলোকলৈয়ে এৰিছো, আমি দেশৰ ‘এজেণ্ডা’ লৈ আগুবাব খুজিছো। দেশৰ ‘এজেণ্ডা’কে লৈ আগুৱাই থাকিবও বিচাৰো। মই আকৌ এবাৰ দেশৰ কৃষকসকলৰ প্ৰতি আহ্বান জনাব খুজিছো, আহক আলোচনাৰ মেজত বহি সমস্যাৰ সমাধান উলিয়াও। এই এক আহ্বানৰে ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ৰ ভাষণক, ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ৰ প্ৰতি ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি মই মোৰ বক্তব্যৰ সামৰণি মাৰিছো। বহুত বহুত ধন্যবাদ!