Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s address in Lok of Sabha
10 FEB 2021 11:44PM by PIB Delhi
Respected Speaker Sir,
I will present a few things to participate in the discussion of the Motion of Thanks and extend a note of gratitude to the Hon’ble President for his inspiring speech. The President's speech is a reflection of the determination and resolve of 130 crore citizens of India; even in this difficult and challenging period, how does this country choose its path, treads on this path and marches ahead while achieving its goals. The President has mentioned all these things in detail in his address. Every single word in his address instills a new faith in the countrymen and inspired every citizen to do something for their country. For this no number of words will be sufficient to express our gratitude. There has been more than 15 hour discussion in this house. Almost until 12 in the midnight, all our honorable MPs have kept this consciousness awakened. They engaged in robust and lively discussions with utmost ownership. I sincerely extend my heartfelt thanks all the honorable members who participated in this discussion. I would especially like to express my gratitude to our women MPs because they had more involvement in this discussion, and demonstrated sharp intellect with an effort to back every idea with careful research. I am especially grateful to all these women MPs, and congratulate them for their wisdom and the way they had prepared and presented themselves. Their valuable logical insights enriched the house and the discussion immensely.
Honorable Speaker sir,
India is, in a way, at the threshold of 75th year of our independence. Reaching such a milestone of 75 years is a matter of immense pride for every Indian. It is a celebration of our future progress. Hence, despite belonging to any social community or corners of Indian geography, being anywhere in the social or economic strata, we all have together been inspired by our Independence and have resolved to reach 2047 with new fervour when India will celebrate 100 years of its freedom. We have 25 years in front of us to achieve a century of Indian independence. In these 25 years, how far the nation should progress and where should the country be positioned on the global map should be in the vision of all Indians. It is the responsibility of the parliament, the divine earth and this conglomeration to provide this ecosystem for development.
Honorable Speaker sir,
When our country achieved independence, the last British Commander, while leaving, had said that India is a large continent of many countries and no force can ever make it a unified nation. But Indians crushed all such doubts and premonitions. We eventually shut all such doubting minds. With our resilience, cultural unity and traditions, today, we achieved a compelling position in the world as an integrated nation bringing a ray of hope for the world. We could achieve this in the journey of 75 years. Many termed India to be a miracle Democracy. We shattered this illusion too. Democracy is in our DNA and every pulse reverberates with this spirit in a way. Spirit of democracy is assimilated in of our thoughts, initiatives and efforts. We have been upholding and consolidating this spirit despite several elections and changes in the regimes. The country has wholeheartedly embraced and advanced every new regime.
This has been a sequence of 75 years. We are a country of diversity and hence honour our democratic values. We have more than 100 languages and dialects, varieties of attire and diverse cultures, yet we kept a unified goal and tread together on a common path to achieve this. Today as we talk about India, I would like to remember the words of Swami Vivekananda. He had said that “Every nation has a message to deliver, a mission to fulfil, a destiny to reach” During the Corona outbreak, the way India played a pivotal role in not only handling itself but also helping the world has indeed been a turning point for us. We have grown up imbibing feelings and sacraments from the Vedas to Vivekananda viz., सर्वे भवन्तु सुखिन:। ये सर्वे भवन्तु सुखिन:। सर्वे संतु निरामया। ie., “May all sentient beings be at peace,may no one suffer from illness”. India has poven this during the corona pandemic period. Our country and the citizens have taken adequate solid measures to build India into a self reliant aatmanirbhar nation. How can we not recall the time when World war II had just ended, and the two wars had left the world shaken and shattered? Humanity and human values were both in jeopardy. Situation was grim and post second world war a new world order was took shape across the globe. Pledges were taken to reinstate peace, and the mantra of non-military cooperation was strengthened across the world. United Nations was instituted. Various such agencies and mechanisms were constituted so that nations could be brought onto the path of peace and progress in a concerted manner. However, the experience had other outcomes. While on the one hand every country started talking about peace, many countries which had the power also started enhancing their military infrastructure in the midst of peace talks. Post formation of UN, their military prowess enhanced multifold. Even small nations emerged in the competition of military strength. Peace talks no doubt happened a lot, but one cannot ignore the fact that meanwhile several strong forces pooled in all their efforts to develop their military prowess. It was during this period that all innovations and research happened to advance and strengthen military forces. Post corona also, one can see a new world order has emerged. A new ecosystem of cooperation and relationship building has shaped up across the world.
We have to now decide if we want to remain a mute spectator as in post world war scenario or make efforts to adjust and adapt ourselves to the new emerging world order. That period was such for India. But now a new world order is emerging post corona, and it is inevitable. Only time will tell what form it will take and who will initiate this. The way the world has endured the crisis, this world is forced to think on it and is compelled to. In the wake of this, India cannot afford to remain alienated from the world. We cannot afford to remain in a silo. We have to also emerge as a strong player now. We cannot establish our credential in the world only on the basis of our large population. It is our strength but this is not enough. In the new world order India has to strengthen itself and become self reliant and the answer to this is Aatmanirbhar Bharat. We are already self reliant in the pharmacy sector. We can play a pivotal role in the well-being of the world. The more self reliant and capable India becomes, the more important role it will play in serving for the well being of humanity and the world. After all we have the mantra of सर्वे भवन्तु सुखिनः in our blood. Hence, it is crucial that we make the clarion call for aatmanirbhar bharat stronger. And remember, this is not the voice of any politician or government. Nowadays, every nook and corner of India is reverberating with “vocal for local” slogan. It is great to see that every next product we lay hands on is local. This sense of self-pride is very useful for a self-reliant India, and I believe that our thinking, our policies, our decisions should be towards bringing whatever changes that are necessary to make India self-reliant. This is my opinion.
During this discussion, almost every member mentioned corona. This topic is a matter of satisfaction as well as pride for us. The world was anticipating the humongous scale of the crisis posed by corona outbreak, and several great experts were engaged in predicting the impact of the pandemic. Several attempts were made to spread fear in India as well. Since it was an unknown enemy so nothing could be claimed or done with confidence. The war was against an unknown enemy. It was natural to doubt the capabilities of such a huge nation, thickly populated country, deficient in many facets of infrastructure. Several big nations had already succumbed to the pandemic, how could India have faced the challenge. It was also being assumed that if condition worsens in India, then it would be impossible to save the world. In such a situation, this Discipline of 130 crore countrymen, their dedication, has saved us today. Credit goes to 130 crore Hindustani and we should all sing its glory. This also provided an opportunity for India to make a mark. It will never be possible to make the world accept us by constantly cursing ourselves. We must make efforts to fight against our circumstances and work on our limitations. We should also gain experience to face the world with self-confidence. Only then world will embrace us. If you will not accept your own child but expect your community to accept them then it will never be possible. This is the rule of the world and we must talk about it.
Mr Manish Tiwary ji had said one thing that it was gods grace that we got saved form corona. I would certainly say something on this. Indeed, it is the blessings of the almighty. While the world was in a turmoil due to this, by the grace of god we were saved. It was in fact the reincarnation of god in the garb of doctors and nurses. These doctors and nurses would assure their children that they would be back in the evening, but could not go back for over a fortnight on several occasions. They were the almighty in person taking care of us. We could defeat the corona pandemic because of the tough fight put up by our sanitation workers despite the fact that it was a matter of life and death for them too. While no one could attend to the patients, it was our sanitation workers who appeared like god and kept them in clean and hygienic conditions. of the Ambulance drivers were not literate. Still, they were very much aware that they were transporting corona positive patients, but still they served humanity selflessly, and hence were no less than the god who saved us. The more we proudly share their glorious stories of commitment and dedication, the more we will feel empowered within. There are many who are still gripped in despair, I would like to tell them to reflect upon the strife and might of 130 crore other countrymen. You will surely feel more energised.
Hon’ble Speaker Sir,
This corona outbreak has been the real touchstone. The real acid test is when you face a crisis. In normal days one is ignorant. Even the world’s biggest nations could not remain untouched by this disaster. The first effort of everyone was to ensure that financial and medical aid reached every citizen directly during the crisis. You will be appalled to know that several countries despite having coffers filled with dollars and pounds could not provide adequate aids to their citizens due to uncertainty caused due to corona outbreak, lockdowns and curfew. Banks, post offices and all other facilities had to be shut abruptly. Intentions were strong and announcements were also made. But it is in a country like India, that during the pandemic period, approximately more than 75 crore Indians received ration at their doorstep for eight months. It is this India which ensured that financial aid to the amount of two lakh crores were successfully disbursed through Jandhan accounts, Aadhar card and mobile banking transfers. Today it is these facilities that came to the rescue of the poor people of our nation. How unfortunate it was that at some point of time some adversaries had reached the supreme court to stop issue of this Aadhar. I am often shocked and today I will say this again and again, Hon’ble Speaker, pardon me. I am very grateful to you for giving me a minute's break. Sometimes ignorance create major trouble in this house.
Hon’ble Speaker Sir,
This effort was done to provide financial aid and relief measures to street vendors during the corona pandemic. I am glad that this was successfully achieved. Hon’ble Chairman Sir, even during this crisis we continued to bring series of ecomonic reforms. We moved ahead with an intent that to resue and develop an economy like India, we would have to take some landmark decisions. You must have noticed that since day one we introduced several reforms due to which there have been record sale of tractors and automobiles. GST collections have been highest ever. These statistics are infusing vigor in our economy. It is indicative of the fact that Indian economy is emerging with great enthusiasm. World over, experts are predicting a double digit growth with conviction. Many pundits have forecast the possibilities of a double digit growth. I am confident that even during the pandemic period despite the crises the country will witness growth and meet the expectations of the citizens.
Hon’ble Speaker Sir,
During the corona period we also introduced three farm laws. These agricultural reforms were the need of the hour and crucial to resolve the challenges being faced by the agricultural sector since ages. To revive them we would definitely have to make concerted and relentless efforts. In this direction we have made an honest attempt. The future challenges in agricultural sector brought to light by eminent experts, and its not my saying, have to be dealt with at warfooting. And hence we made an attempt without any delay. While the discussion was on here, I was observing my worthy opposition, especially my friends from Congress, debating the colour of the law whether it is black or white. It would have been great had they also disussed its content and intent so that the farmers of the country would have received correct picture.
I trusted that ‘dada’ my brother shall also deliberate on meaningful things, which I assume was presented after careful rehearsal, but sadly he confined his talk mostly to whataboutery and indulged only in questioning the PM and his teams visit to West Bengal as to why, where and how are we travelling across their state. Hence, sadly dada we were bereft of your wisdom this time. Anyways, maybe after the elections if you have the opportunity. This state is so important hence we are leaving no stone unturned during our visits. Unfortunately, you all have neglected is so much thus far that we have to give it its due importance now. In the context of the protest going on let us try to understand. The farmer brothers and sisters who are protesting at the Delhi borders are victims of wrong assumptions and rumours which were spread around. When I finish my speech you may do all this. You were also given a chance. You may speak such words for them but not me. (Responding to the call outs from opposition) Dear Shri Kailash Chaudhary ji look how much I care for you. Wherever you had desired to register, it was done.
Hon’ble Speaker Sir,
This house respects the sentiments of all the farmer friends who are agitating, and this government too will continue to respect them. And hence, senior ministers of the government have been constantly in a dialogue with them ever since their Punjab agitation as well as afterwards. We are doing this in honour and solidarity for our farmers. With deepest regards.
Hon’ble Speaker,
There have been continuous dialogues. Even during the days when the agitation was only in the state of Punjab. It continued even when they moved to Delhi. Several efforts were made to understand the doubts in the minds of these farmers. The farmers were continuously encouraged to spell out each and every concern of theirs during these discussions. Narendra Singh Tomar ji has mentioned this in detail in Rajyasabha.They were even invited for a clause by clause discussion. We believe that if this law indeed has such deficiencies/loopholes which are seriously damaging to the farmers, then there is certainly no harm in modifying it. It is for the citizens of the country. If some decisions are taken, it is for the welfare of the farmers. We have been waiting and shall still continue to wait. In case they point out something specific which is also convincing then we have no hesitation in revisiting the law. We have been reiterating this ever since their earliest days of protest in Punjab. These three laws were enforced only by ordinance. Later it was passed in Parliament. After the implementation of the law, no mandis have been closed in the country, neither the MSP has been stopped. This is the truth that we don’t speak about. This has no meaning. Not only this, the purchase on MSP has also increased and infact this has increased after the new legislation.
Hon’ble Speaker,
This ruckus, noise and creating roadblocks seems to be a pre meditated effort and a political game plan. But a planned political strategy is that the lies and false rumours being spread shall soon get busted and truth shall rightfully prevail. It will get difficult for them to stay. Hence, continue to create chaos here like you did outside. Continue with the gameplan. Rest assured you will never win the trust of people this way.
Hon’ble Speaker Sir,
I would like to ask any of the farmers if they have been robbed of any of their previous rights, privileges or facilities post the ordinance or passing of the bill and framing of the new law in the parliament. No one answers or disusses this. Everything is as was in the past. Except that a new alternative has been recommended and which is not even compulsory. Protesting against a law is justified only when it is compulsory. This is optional. You are free to choose your options. Through the ordinance and law, we are enabling a farmer to freely opt for that infrastructure which will be more profitable to him. (Adhiranjan ji please… it is getting too much now…I am the kind of person who respects you.) I have already said earlier, whatever you have done has been registered here. You will surely get more publicity than TMC in Bengal. Whats the point? Yes, dada, brother, look I have informed, do not worry. Adhiranjan Ji please. It doesn’t become of you. I do have high regards for you. Wonder why are you behaving so. Why are you going beyond limits.
Speaker Sir, this law is such that it is not binding for any one. They do have an option and hence there seems no reason for any protest. Of course had this law been imposed, then the agitation would have been justified. That’s why I tell people that we are witnessing a new way of agitation. True agitationists do not resort to such methods. Only andolanjivis adopt such ways of protests. They are the ones who misinform and misguide by spreading false apprehensions. Why create fear about something that’s not going to happen at all, and instigating riot across the nation on something that is subjudice and judgement is awaited, from the Supreme Court. It should be a matter of deep concern for all those who have faith in democracy and non violence. Please have patience. You will surely get time later.
Hon’ble Speaker Sir,
There is no restriction on old mandis as well. Not only this, this budget has provision for funds which have been allocated for the modernisation of their infrastructure. Hon’ble Speaker Sir, this decision was based on the vision of welfare and equity for all “sarvjan hitaye, sarvjan sukhaye”. Hon’ble Speaker Sir, members of this house surely realise that Congress and other big allies have strongly voiced their viewpoints here but evaded the real matters. One would expect them to have studied the matter deeply. I am surprised to hear a new logic here that why give what was not asked for. First of all, it is entirely your choice to avail it or not. No one has forced you. It is optional. It is a system for such a huge nation. Some parts of the country would surely be benefitted from it. Maybe some may nor, but let it be known clearly that it is not compulsory. Hence there is nothing about being offered without being asked for. But still I would like to reiterate that no one had asked yet the law was enforced against dowry. No one had asked for it but this law was introduced for the development of our country.
Hon’ble Speaker, it may be noted that no one had demanded, but for a progressive nation it was important for us to bring laws against Triple talaak. We had to curb the malpractice of child marriage, and hence it was imperative for us to bring a law to stop child marriages. Such laws are required for the nation to progress and prosper. Did anyone demand for equal rights in property for daughters? Or right to education? But such reforms and laws are necessary for the country’s development and change. Has the nation ever seen so many reforms? The world is aware and haven’t they accepted it too?
Hon’ble Speaker Sir,
We believe that the oldest political party in India is the Congress Party. They had been single handedly ruling the country for nearly six decades. Sadly, this party is so fragmented that their clans tread opposite paths in Rajyasabha and Loksabha. Such a divided and confused party can do nothing for the good of the nation nor can they think about resolving several crises faced by the country today. Can there ever be a bigger misfortune? The senior Congress leaders in Rajyasabha engage in very enriching and stimulating debates and voice their opinions in detail, however, about those seated in Loksabha…. its best left to time.
Hon’ble Speaker,
I draw your attention to EPF pension scheme. During my tenure after 2014, on many occasions it came to light that there were many cases where some folks was receiving a meagre pension of Rs 7 or Rs 25 or Rs 50 or rs 250. This was the practice in our country. I realised that a higher amount would get spent in an auto to reach the office to receive their due pension. No one came up with the demand nor did I receive any application form any worker’s unions Speaker Sir. We brought amendments and guaranteed a minimum pension of Rs 1000. This decision was not enforced due to any request. No farmer’s union ever reached out to me for the cause of small farmers requesting for a minimum financial aid. Yet, we offered guaranteed financial support to them under the PM Kisaan Samman Nidhi Yojana.
Hon’ble Speaker Sir,
Change is very necessary for any modern society. We have witnessed how there were protests even during that period, but great leaders like Raja Rammohan Roy, Ishwar Chand Vidyasagar, Jyotiba Phule, Baba Saheb Ambedkar and several other such revolutionaries fought against the tide and led huge social reforms in the society despite all odds. Initially there is always opposition when you take up the cudgels to enforce any change in the existing system. But soon they accept the new norm when they realise the truth behind it.
India being such a large country, it is nearly impossible that the entire nation can ever come at a consensus over some decision. This country is rich in diversities. In some parts it may bring a lot of benefit, whereas in some it may seem less beneficial, and maybe in some areas many would have remained deprived of the earlier beneficial schemes. We believe in the larger interest and hence all decisions taken are inclusive with the vision of social welfare “sarvjan hitaye, sarvjan sukhaye” .
Hon’ble Speaker,
I refuse to buy this thought of “did anyone ask for this?” Are we autocrats that our countrymen have to plead for something? Why should we compel them to demand? This kind of thought process is not in tandem with our democratic ways Hon’ble Speaker. Government needs to be compassionate. The government should come forward by taking responsibilities for the welfare of the people in a democratic way. The citizens of India did not request for Ayushaman Bharat Scheme but we realised that it was needed to protect poor people from medical crises. The countrymen did not take recourse to protest marches or filing memoranda to get their bank account. We announced Jan Dhan Scheme under which they got their personal accounts.
Did anyone demanded Swachh Bharat? The country willingly embraced and took the Swachh Bharat mission forward. When did anyone tell us that they needed toilets in their homes… no one ever said… but we went ahead and initiated construction of toilets in 10 crores households. This is democracy not autocracy. We realised the emotions and needs of our people and took proactive measures to meet their expectations. We cannot instil self confidence among citizens by making them request for what is their right. We must encourage this thought of ownership and rights to develop our nation. The citizens loose self confidence if we force them to demand for facilities. We have taken adequate steps to enhance the competencies and self confidence among our citizens. Dada…just listen for a minute… I am saying the same. He can contuinue to use the older facility if he so wishes. There is no compulsion to adopt new schemes. The old provisions have not been discarded. He can very well continue with it, is what I am trying to explain
Hon’ble Speaker Sir,
We are all aware of this fact that stagnant water causes several diseases. Flowing water enriches lives and brings joy. Whatever was relevant, let it continue. Its not done that when someone asks for something only then we shall take some steps. We must take responsible decisions according to the need of the hour. Status Quo… this mindset plays a big role in devastating any nation. The world is changing. How long should we stick with status quo. With this fixed mindset we cannot transform ourselves, and hence youth of the nation cannot keep waiting.
Today I want to share an anecdote which will surely highlight what happens when we stick to status quo. This is a story of 40-50 years back. Since I had also heard it from someone hence the dates may not be sure. I am sharing what I had heard then and can recall today. In the sixties a commission was constituted in Tamil Nadu to enhance the wages of state workers. The Chairman of the commission received a confidential envelope which had a top secret. He found an application inside it. The person had mentioned that despite working honestly for several years in the system he had not received any raise, hence he requested for a higher salary through this letter. The Chairman replied to the person seeking his details like name and designation etc. This person replied again stating that he is the CCA in the office of the Chief Secretary of the Ministry. The Chairman was clueless about the role of CCA and hence wrote back asking for more information about the job role. But the person replied that he cannot share now since he is bound by rule that he can mention this detail only after 1975. Hence the Chairman replied that in that case why are you annoying me now. Rather you should meet the commission which will be functional in 1975. The person realised that the matter is going out of hand and hence agreed to share. Then he replied again saying that I have been working as CCA since many years in the office of the Chief Secretary and CCA stands for Churchil Cigar Assistant. The fact was that in 1940 when Chruchil became PM of Britain, cigar used to be delivered to him from Trichy and this CCA was responsible to ascertain the delivery of these cigars. Hence the post of CCA existed to ensure the supply of Cigars fornm Trichy. In 1945 Churchill lost the elections yet the post continued and the supply continued too. India attained freedom. Yet the post continued Speaker Sir. The position of responsibility to ensure supply of cigars to Churchill continued in the office of Chief Secretary, and hence this man rightfully demanded increase in his salary and desired a promotion.
Now look. Such is the consequence of status quo. There cannot be a bigger example of why we need to question the status quo and relook the system. When I became the Chief Minister, I used to receive a report accounting that no balloons or slips were hurled today. Probably this had been started during World War II and was still in practice. Imagine such practices are still somewhere rooted in our systems. We just feel happy cutting ribbons, lighting lamps and indulging in photo ops. And that’s enough. We should make every responsible effort to change the country. Mistakes may happen, but if the intention is good, the results are bound to be good. Maybe we loose an odd one once a while. I am sure you would have noticed that to get a ceritifcate attested there would be a long queue outside the Corporators house. Unless he would stamp the document… infact best part was that he would not even do it himself. There would be a lad doing it for him and this system was continuing since long and nobody ever questioned. When I took over, I said that let us trust our citizens and hence abolished the practice of attestation. People were benefitted. We should work towards transformation and reforms.
I am seriously still amused with our interview process. A guy would enter the door, three people would be seated as panellist. They will read the mood of the person, would not even ask for the name properly and a panellist simply walks out. Such is the interview call. Hence this is how orders are passed. I mean come on. Why such a gimmick? Why not create a database of his education and other qualifications? Let the computer generate a merit list. This was the fiasco reported in selection process of Class 3 and 4 employees. And people had a misnomer that jobs were available on commendation only. We did away with this practice too.
In my opinion we must bring changes in our country. It doesn’t augur well for the country to have people accepting status quo due to fear of failure. We must make efforts to transform the system. We must bring about change according to the time.
Hon’ble Speaker,
Agriculture and farming in our country is an age old tradition and a part of our culture. It has been a mainstream activity. Hence our farmers play a crucial role in sustaining our rich cultural heritage. Our sages have chronicled many aspects of agriculture in several scriptures. A lot of excellent experiences have been documented. Even our kings have been known to have plowed fields. Who hasn’t heard of the tales of Lord Janak or Lord Krishna and his brother Balram. Every affluent family has engaged in agriculture and farming. It is not just about cultivation of crops. Agriculture has been a crucial part of the Indian culture and its social structure. And that is why we are reiterating that it is inherent in our culture. Our festivals, victory and all other auspicious occasions are linked to reaping of crop and the harvest cycle. This has been our tradition. Our folk songs and music are based on farmer’s life and his crops. Our festivals are celebrated as per the seasonal crops. Such is the specialty of our country that even while we shower our blessings and greetings we ue the words “dhan-dhaanya” meaning wealth and prosperity. Theses two words are inseparable. Such is the value and importance of our crops. It is an integral part of our social fabric. Currently the `situation is derailed and we have to reinstate decorum with utmost priority.
On the floor of Rajyasabha, I had deliberated in detail about the issues of small farmers. They constitute 80-85 % of our countries population. We cannot progress any far by eliminating them from the development. We have to think about them with great humility. I have highlighted point wise how this segment of small farmers has faced discrimination in the garb or farming communities. This sector requires huge transformation. And you all will be accountable the day these farmers will raise their heads. I am very mindful of this. The rise in population is diminishing the size of land holdings and which gets further divided within the families. Chaudhary Charan Singh had once said that we have so many farmers but their land ownership is decreasing. That day is not far when they would not be left with enough land to even manoeuvre their own tractors. Their lands would have shrunk so much. Mark the words of Chaudhary Charan Singh himself. When such luminaries raise concerns then it is our moral obligation to find solutions to this glaring problem.
Post independence, in our country we had 28% farm labourers. In the census of the last decade this number rose to 55%. It definitely should be a matter of serious concern for any country. Due to diminishing land size the returns have reduced considerably and these farmers have had to face a lot of crisis. The dismal circumstances compelled them to become bonded labourers in some others agricutural land.
It is rather unfortunate that our agricutural sector is not receiving the magnitude of investment it requires. Governmmet is unable to do enough, and sadly neither our state governments nor the farmers themselves are in a position to do as much. The farmers are barely able to make ends meet and fulfil the requirements of their families with whatever they earn. Hence there is dire need of investements in this sector. We cannot aspire to modernise our agricutural infrastructure until and unless we encourage huge investments in this sector. It is crucial to the development of advance infrastructure such that small farmers may reap benefits. It is high time we strengthened our agricultural sector. It is important to make our farmers self reliant and give them freedom to sell their own produce. We have to make efforts in this direction now. Research is being done on the current trends in the market. We must produce what the market needs and thus create a space in global space for ourselves. We have our specific needs and we should not encourage imports of these items. I remember, when long back I used to work for the Sangathan, I got an oppprtunity to work for the northern part under Faroouq Sahab. A farmer from Haryana took me to his field once. Since he had requested a lot I obviously couldn’t turn down his invitation. He had a small land of about 1 or 1.5 acres. But he had progressed a a lot. Upon his insistence, I became really curious. He was also excited to share, and hence I eventually agreed to visit. This was about 30-40 years back. Maybe 30 years or so. He had researched on the consumption of exoctic varieties of vegetables imported by 5 star hotels of Delhi. If they required baby corns or cherry tomatoes, he would grow them in his small land in restricted environment with the help of some specialists and very soon started supplying to these 5 star hotels of Delhi. We just need to change the system a bit. Had we ever imagined that we would one day grow strawberries in Kutch desert? We thought that strawberries could be cultivated only in cold regions.
It is encouraging to see that strawberry is being cultivated even in Madhya Pardesh and Uttar Pradesh. Even in places like Bundelkhand where there is water scarcity farmers have been succefully cultivating it. It only reflects our immense capabilities. We simply need to guide the farmers and motivate them to experiment with new breed of crops. I have strong conviction that our farmers will soon come to the forefront and reimagine their agricultural practices. Indeed, having burnt their fingers in the past it will not be easy to win their trust. We should instil in them self confidence, and with some hand holding and mentoring they are bound to go along the path of development. Its just a matter of their first step. Once convinced they can bring miracles. In the same way, the more we increase investment in the agriculture sector, the more employment can be generated. We can create a space for oursleves in the global markets.
In order to transform our rural economy, agro business industry will also get the necessary boost. Hence, all our efforts and focus should be in this direction to make this sector totally self reliant. Even in several adverse situations our farmers have had record produce. Even during Corona phase several farmers have recorded phenomenal produce. It is the responsibility of each one of us to ensure that the problems of farmers are resolved. We must take adequate steps to cope with the challenges they are posed with. These agricultural reforms are small steps in the right direction. We need to provide the farmers with equal opportunities and adavanced technology. This will instill self belief and confidence in them. We need to address these issues proactively and optimism.
If these obsolete thoughts and yardsticks could have improved the situations of the farmers’ then it would have been achieved ages back. We have spoken about Second green revolution. We must introduce new startegies for growth and we all must ponder over this. It should not be a matter of politics. It is the need of the hour for the betterment of our nation. And we should all unite for the cause. It is the collective responsibility of ruling as well as opposition. We cannot achieve success and advance our agriculture sector in 21st century with our 18th century thinking. We have to come out of this limiting thought process.
No one wants that our farmers to remain trapped in the vicious cycle of poverty. That they reamin deprived of the right to live a quality life. I feel that they should not remain dependent and enslaved. They should not be compelled to live a life on government doles. This is the responsibility of all of us. We must all shoulder this and make our farmers prosper and contribute more in some way or the other in the development of the nation. They are bound to achieve if we provide them all possible growth opportunities.
Sardar Vallabh Bhai Patel used to say that if an independent nation continues with the stench of slavery, then the spirit of freedom will not spread far and wide. Until and unless our small farmers get their new rights we cannot boast of complete freedom. Hence we must together bring landmark changes and give the required push to these farmers and prepare them for the long impending race of development. The effort should be to do something good for the welfare and not with any malicious intent.
Our government has supported the small farmers at every steps. We have brought in several such small and big interventions over the last six years to provide support to the farmers from seed to market. For example the dairy and cooperatives sector are robust as well as have strengthened their value chain.
With the interventions by the government this sector has witnesses compelling growth. We can gradually shift focus to fruits and vegetables as well as horticulture and eventually strengthen the grains and cereal segment. These sectors can become very powerful. We have a successful business model and we should implement it. We need to provide them with alternative markets.
Another vital step taken by our government is the formation of ten thousand farmers producers organisation. This will make small farmers emerge as a strong force. Maharashtra has experimented with formation of FPOs, and so has the communist state of Kerala which is working hard to create FPOs in big numbers. Many other states have also followed suit. Due to this, the farmers will emerge as a unified force to create a market of their choice. After the formation of these 10 thousand FPOs, you will see the power of these small farmers in their villages. Farmers will dictate the market and emerge powerful is my conviction. Through these FPOs, farmer is slated to receive seemless financial aids from banks as well as small warehousing infrastructure support too. If they become bit more powerful, they can also afford their own cold storage facility. Government has allocated one lakh crore worth of fund to empower seven crore sisters associated with Self Help Groups. They are all afterall daughters of farmers. In some way or the other they are also associated with farming families. This network is being utilised for the welfare of the farmer’s community. They are emerging as big centres of economic activity. I recall once in the Bhalsad tribal region of Gujarat with the support of the SHGs we did a project on the land owned by these tribals which were really small and uneven.
It was an honour that Dr A P J Abdul Kalam had once visited this place to celebrate his birthday. He had said that there is no protocol and he simply desired to spend sometime with these farmers. It was a very successful project and women used to work very hard in that tribal belt. Here they were cultivating mushrooms and cashews here which were of the quality grown in Goa. They had even created a market for themselves. They were small farmers. They had really small land but their hardwork paid dividends and Dr Kalam even wrote about their success story having witnessed it himself. That’s why I say that we should surge ahead with new ideas and projects.
We were facing challenges in procurement of pulses. We made a request to farmers in 2014. They worked hard and freed us of the problems and even created a market for themselves. These days I am also noticing how the small farmers are directly selling their produce through online-offline platform eNam. We experimented with Kisan rails and Kisan flights during corona phase. It directly opened up big markets for the small farmers and helped them achieve value for money for their produce. These trains were in a way cold storage on wheels. I would like the ministers in this house to note maybe it seems that these Kisan rails simply were a transportation facility but it connected small farmers from even remote villages to big markets of other states. See the impact. A farmer from Nasik got connected with a businessman of Muzaffarnagar. He business was not very big. But, he could send his 30 kgs of pomegranate to a bigger market all at a frugal cost of 124 rupees. Even a courier would have denied transporting a small amount as this. But due to this infrastructure facility a small farmer is now capable of selling his produce in a bigger market directly.
I have seen that someone could send eggs at a minimal cost of 60 rupees. He could send it safely in time and all his product got sold as well. In Devlali, a small farmer could sell Kiwi in Danapur. At a minimal cost of 62 rupees he could get a bigger market in another state for his 60 kgs Kiwi. The Kisan Rail is a small innovation but is facilitating huge transformation. We have seen examples of its success.
Hon’ble Speaker sir,
Chaudhary Charan Singh had written a book on economics of India. In this book he had written and suggested that to provide food entire nation should be considered as one area. In other words, and I quote from this book that there should be no restrictions on transporting goods across state boundaries. Agricultural reforms, Kisan rail, eNam, getting electronic plates for mandis and wholesale marts are small steps to provide bigger opportunities to our small farmers.
Hon’ble Speaker Sir,
These naysayers have run the nation for past so many decades. I refuse to buy the fact that they were ignorant of the problems of these farmers. They were very much aware, had an understanding too and hence I am reminding them of their own words today. They are not present here I know but in the interest of the nation it is crucial that I must explain.
I am reading a quote-“the state took initiative to amend their state APMC Act in the year 2005 itself providing for direct marketing contract farming setting up of a private market, consumer, farmer markets, e-trading and notified the rules in 2007 to implement the amended provision infact 24 private markets have already come up in the state.” Whose were these words? Who is proudly announcing that we have amended this APMC Act? In all 24 such markets are already functional- who is taking pride in this achievement? These are the proud words of Mr Sharad Pawar, Minister of Agriculture in the government of Dr Manmohan Singh. But today they are conveniently refuting it. Hence, I am doubtful of their intentions towards the farmers whom they are now misleading.
The various mandis are fully operational. When they were questioned on the nexus which influences the price of syndicates which is suspected to be created by mandi owners and middlemen, then Mr Sharad Pawar had a very interesting answer. He himself mentioned that APMC reform is being promted to protect the farmers and give them an alternative market. He had further said that if more businessmen will register then due to increased competition the nexus in the mandi will automatically get destroyed. Hence it is important that we understand things deeply.
All these friends from different states sitting here, have also made small and big efforts to introduce agricultural reforms. We are the ones who have done away with 1500 such laws. We are advocates of progressive politics. We do not want to indulge in regressive politics. There is a saying in Bhojpuri “na khelab, na khelan deb, khel bhi bigadat” meaning that we wont play nor will we allow you to play and over and above will spoil that game too.
Hon’ble Speaker Sir,
To enhance the capabilities of the nation we require unified contribution of all. Country progresses when all our citizens from Kashmir to Kanyakumari, from Kutchh to Kamakhya put in their sweat and blood. I would like to remind my friends from Congress Party if public sector is necessary for the country, then participation of the private sector in th national development is equally important. The government encouraged mobile manufacturing. Private parties came, manufacturers came. Today smartphone has reached the poorest of poor families. Competition was encouraged in Telecom sector and today our mobile call cost is reduced to nearly zero and data in India is now cheapest in the entire world. Even our pharmacy or vaccine manufatures, are they all government ventures? If, today India is proving useful to humanity, private sector has a huge role in that. Private enterprises have brought us on the world map and our nation needs to trust its youth. We should repose faith in them rather than demoralising them. We cannot afford to demean them or negate the private activities. The days are gone when only government was responsible for national development.
The world has changed. The country is strengthened by its own society. Everyone should have opportunities. It is old ways of vote bank politics to use derogatory language and declare someone nefarious. I had spoken from the ramparts of the Red Fort that nation needs wealth creators. How else we generate wealth to distribute for the needs of the poor. How will employment be generated? Is it that bureaucrats will do everything in this country? An IAS will run fertilizer factory? Once he becomes and IAS he has to run a chemical factory or fly the aeroplane? What kind of pwer have we created? What are we going to achieve by handing over the reins of the country to only bureaucrats? If they are citizens of this country so are the youth of this nation. The more we open up opportunities for them the more we are bound to gain.
Hon’ble Speaker,
What we are witnessing now is because there is no logic to support their stand. They create a wave of apprehensions and flare up the environment thus producing this breed of andolanjivis.
Hon’ble Speaker Sir,
I honour the sanctity of the farmer’s protest and I am using this word with great responsibility. I consider this farmer protest pure. Andolan (protest) is and shall forever remain important in the Indian democracy. But what is the fate of such protests when few agitators use it for their vested interests? Can someone explain to me that in a protest on Three Farm Laws what is the role of marching with photos of convicts and demanding release of rioters, terrorists, naxals and communal forces who are in jail. Isn’t this an effort to malign the protest?
Hon’ble Speaker,
Toll plazas in this country are a system unanimously accepted by all governments. Vandalising the toll plaza, capturing it and making it non functional, aren’t these attempts to tarnish the ongoing agitation? When several telecom towers were damaged in the land of Punjab was it in consonance with the farmers’ demands? It is the andolanjivis who are out with the intention to damage the sacred protest not the protestors. High time our country should realise the difference between andolanjivis and andolankari. We must save the country from these traitors. They engage in spreading lies and rumors, mislead the nation and try to take the country under siege. Our nation is big and so are the aspirations of the common citizens and we should remain focussed in developing ourselves in this direction. There is a large class in our country which can be identified by the trait of always talking the right things that is speaking right. There is no harm in speaking right. But this class detests those who believe in the vision of doing the right things. The advocates of “talking the right things” themselves come in the way when it comes to “doing the right things”. We need to be mindful of this difference. They only speak, and rarely believe in doing something meaningful. Those who talk about electoral reforms, themselves protest against One nation one election. These are the same people who speak loud from platforms about gender justice but protest when we try to end Triple Talak. On the one hand they cry loud for environment, but on the other they are the first to flash flags of protest at the site of hydro power or nuclear power. They fuel protests across the country. Tamil Nadu is a victim of this.
In the same lines, first they file a writ, PILs and appeal on the rising pollution in Delhi, while they are same folks of Delhi who stand in solidarity of the defaulters of Parali burning community. Is is not evident that these are attempts to mislead the countrymen and its time we woke up to this and take cognizance of their malefied intentions.
I have been noticing how the agenda of the opposition has changed in the past six years. We have also been in the opposition. You must have noticed then that we were raising voice on the matters of the nation’s development, and corner the corrupt leaders of the ruling party. We would strengthen our voices and we would make honest efforts. I am shocked that today opposition is least interested in discussing matters of national development. I keep waiting that they will raise their concerns and I will get a chance to share about the good work we are engaged in. But they rarely give us this opportunity. Since there is no such concern now. They have nothing left to say on these crucial matters. Hence they have stopped asking how many roads or bridges have been constructed, nor do they ask anymore for the status of border management or about the railway lines. They are least interested in discussing these issues now.
Hon’ble Speaker Sir,
In this 21st century infrastructure is playing a significant role. If India has to progress then it is going to be very important that we strengthen our infrastructure. To ensure rubust implementation of Aatmanirbhar Bharat road map, we must all accept that this is the need of the hour.
Only if we have a strong and advanced infrastructure, will our nation have a fast paced all round and broader development. Our efforts should be in this direction. Implications of advanced infrastructure would mean providing new growth opportunities and an enabling environment for the development of the deprived and middle class. It would open up amazing possibilities of employment as well. It has the potential to bring a multiplier effect in the economy. Hence our prime focus should be on ensuring state of art infrastructural development in the country. It is not a mere agenda for enhancing the vote bank, by announcing on paper that a new road will be built to win an elction. On another occasion win the elections why painting white strips on the same road. Third time just put some soil there. This infrastructure development is not for the purpose of manipulating peoples mandate. It is to honestly to improve our standards of living. Hence we are asserting the importance of infrastructure. With a special provision for schemes worth 110 lakh crore, we have made an ambitious allocation in the current budget to lead the nation towards growth and development.
With Metro trains in 27 cities of the country, fast internet in more than 6 lakh villages, One Nation One Grid in the field of electricity, we have been successful in realizing this vision. Today, India has taken its place among the top five countries in the world in terms of renewable energy including solar power. India will soon have the world’s largest solar and wind hybrid power. We are seeing a new boom in development, as per the new standards.
We have noticed unequal growth in different parts of the country especially Eastern India. If we want to develop the eastern India then we have to bring it to the level of economic development of western India. This way together the country will enhance its internal capabilities. Therefore, we have laid special emphasis on development of our Eastern states to bring them into the mainstream. Be it laying of gas pipeline, construction of roads and airport, railway lines, providing internet connectivity in the and even a humongous project of water ways to connect north east to other states. And I am hopeful we are focussed to lead the nation to a balanced growth. We are ensuring that no part of the country remains untouched in this journey of growth development.
Such is our idea of achieving a progressive and developed nation. Therefore, we are paying more attention to eastern India and working on a mission mode. We have successfully established a network of CNG, PNG, City gas Distribution across a dozen districts. This network of gas pipeline has given push to the fertilizer manufacturing sector in these states. Many fertilizer factories which had to be closed down earlier have been revived. We were determined to once again open up opportunities for these factories by enhancing the gas and pipeline infratrusture.
Honorable Speaker Sir,
Since past several years we have been hearing about a dedicated freight corridor. What was the state of the dedicated freight corridor when we took charge? Work was complete for only about one kilometre. Today approximately 600 kilometers have been made functional within the last six years and loading of goods are being done in that section. During the UPA days border infrastructure was completely ignored and handled irresponsibly. For the security of any counyry this is critical. Such matters cannot be discussed publicly in the country as it is related to security of the nation. It is a matter of deep concern. They did not deem it important and did not bother as there is no population or potential vote bank there. Just the armymen there hence will see later. Unfortunately, even a defence minister once said in the Parliament that border infrastructure needn’t be enhanced lest the enemy country use it for their benefit. It cannot get more shameful than this. We stood against this thought process and have met the expectations and targets set for development of our border infrastructure.
Bridges have been constructed on LAC. My estimate is that work on more than 75 bridges are speeding up. We have already constructed several hundreds of KM of roads for this. We have already accomplished approximately 75% of our commitments and we will continue to do so in other parts of the country. We all are aware of the dismal state of Atal Tunnel in Himachal Pradesh. This was a dream project conceptualised during Ataljis lifetime. Sadly, the project got stuck in red tapism and remained unfulfilled. For a brief period, a small part was achieved but got stuck again. For one reason or the other this project did not see the light of the day. In the last six years we pursued and persevered and today the tunnel is functional for public use. Country’s army as well as citizens are freely moving there. The roads which used to remain closed for traffic for over six months are now free for travel and the Atal tunnel has come as a boon for them.
In the same way, I would like to clarify that when the country faces any crisis, we are capable of handling it ourselves. Our armed forces are fully capable of tackling the worst of threats. Our army is committed to uphold the pride of our nation and I trust that they will never bow down to adversities. They have been rendering their services with utmost dedication and integrity. In the most adverse climatic conditions also they proactively fulfil their duties. We are very proud of our highly competent jawaans and armed forces. With confidence and grit the nation makes crucial decisions for the progress and development of the country. I had once heard a ghazal. Though I am not much inclined towards this but these lines resonated with me. The lines were –“main jise odhta- bicchata hun wo ghazal aapko sonata hun”. Meaning to say I shall sing you the tales of the life I have lived. I feel that those friends who left us, they told us tales of the days they have lived, in the things they have lived and grown up with. They keep sharing those anecdotes of what they did during their lifetimes. So I think now it is time to move on and march ahead with a lot of courage and grit. In the wake of the new world order post corona, I once again reiterate that we have to shun the regressive mindset of “nothing can change” and “its Ok”. We are marching ahead with the confidence in the capabilities of 130 crore Indians. Sure there will be millions of problems but then there are billions of solutions too.
We are a strong nation and we have to trust our constitutional framework while treading on the path of growth and development. I have faith that we will move ahead with this in mind. It is true that middle man culture is over now. The middle class of the country is going to play a pivotal role in this journey of development. Hence the government is working at a fast pace for its betterment. For this the government has introduced all kinds of pertinent judicial infrastructure.
Hon’ble Chairman,
Government is confidently making constant endeavours to establish an ecosystem of growth and progress in the country. I am deeply indebted to the Hon’ble President for presenting his points clearly on many of these issues. Those with a political agenda, my best wishes to them. But we are marching ahead with a national agenda. And we shall continue to do so. Once again I would like to invite the farmers of this country to a dialogue with an intention to resolve the issue together. With this expectation I once again conclude with a note of gratitude for our Hon’ble President for his speech.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লোক সভাদা রাস্ত্রপতিনা পীখিবা ৱারোল থাগৎপগী মোসন্দা প্রধান মন্ত্রীগী পাউখুমগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
10 FEB 2021 11:44PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
ঐহাক্না ৱারোল থাগৎপগী মোসনগী খন্ন-নৈনবা অসিদা য়াওনা ৱাফম খা থমজগে অমসুং ইকাইখুম্নরবা রাস্ত্রপতিগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ৱারোলী থাগৎ ৱাহৈসু থমজগে। রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসি ভারতকী প্রজা করোর ১৩০গী অখাং কনবা অমসুং ফিরেপ; অৱাবা অমসুং খুদোংচাদবা মতম অসিগী মনুংদসু লৈবাক অসিনা করম্না মাগী লম্বেল খনখিবা, লম্বেল অসিদা চৎখিবা অমসুং মখোয়গী পান্দমশিং ফংদুনা মাংলোমদা চংশিনবগে হায়বা অদু উৎলি। রাস্ত্রপতিনা পুম্নমক অসিগী অকুপ্পা মরোল মহাক্কী ৱারোলদা থমখি। মহাক্না পীখিবা ৱারোলগী ৱাহৈ খুদিংমক্না প্রজা মীয়ামদা অনৌবা ইথিল অমা পীখি অমসুং প্রজা খুদিংমক্না মখোয়গী লৈবাক অসিগীদমক করিগুম্বা খরা তৌনবা ইথিল পোকহনখি। মসিগীদমক ৱাহৈ কয়ানসি ঐখোয়না তৌবিমল ফোঙদোকপা ঙমলরোই। হাউস অসি পুং ১৫ হেন্না খন্ন-নৈনখ্রে। অহিং নোংয়াই ১২ ফাওবা ইকাই খুম্নরবা এম.পি. পুম্নমক মীৎনা শিংনা লৈখি। মখোয়না থৌদাং লৈনবা কান্নগদবা মওংদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। ঐহাক্না ঐখোয়গী নুপী এম.পি.শিংদা অখন্না থাগৎপা ফোঙদোকচনিংঙাই মরমদি মখোয়না খন্ন-নৈনবা অসিদা হেন্না শরুক য়াখি অমসুং ৱাখল লৌশিং পীদুনা ৱাখল্লোন খুদিমক মপুং ফানা রিসর্চ তৌনবা হোৎনখি। ঐহাক্না নুপী এম.পি.শিং অসিবু থাগৎচরি অমসুং মখোয়গী লৌশিং অমসুং মখোয়না শেম শাখিবগী মওং-মতৌ অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোক্লি। মখোয়গী মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোন অদুনা হাউস অসিগী মগুন হাপখি অমসুং খন্ন-নৈনবদা চাউনা কান্নবা ওইখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
ভারত অসি নাকল অমরোমদা নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫শুরক্কদৌরে। চহি ৭৫কী পন্দুপ য়ৌরক্কদবা অসি ভারত মচা খুদিংমক্কী চাউথোকচনিংঙাই ওই। মসি তুংলমচৎতা খুমাং চাউশিন্নবগী নুংঙাইবা ফোঙদোকপা অমনি। মরম অসিনা খুন্নাই অমগী কাংলুপ অমা ওইরবসু নত্ত্রা ভারতকী মফম অমদগী ওইরবসু, খুন্নাই নত্ত্রগা ইকনোমিক স্ত্রেতা অমা হেক্তদগী ওইজরবসু ঐখোয় পুম্নমক ঐখোয়গী নীংখা তম্বা অসিনা ইথিল পীখি অমসুং ২০৪৭ অসি অনৌবা কয়াগা লোইননা য়ৌনবা ফিরেপ লৌখি মতম অদুদা ভারত অসি নীংখা তমখিবা চহি ১০০ শুবগী পাল্লন তৌরগনি। ঐখোয়গী মাংদা ভারতকী নীংখা তমখিবগী চহিচা অমা মপুং ফাগদবগী ঙাইদুনা লৈরে। চহি ২৫ অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিনা করম্না খুমাং চাউশিনগনি অমসুং লৈবাক অসি গ্লোবেল মেপতা করম্বা মফম কনগনি হায়বা অসি ভারত মচা পুম্নমক্ক মঙলান ওইগদবনি। চাউখৎ-থৌরাংগী ইকোসিস্তেম লৈহনবা হায়বা অসি পার্লিয়ামেন্ত, মালেম ইমা অমসুং কোংগ্লোমরেসনগী থৌদাংনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
ঐখোয়না লৈবাক অসিনা নীংখা তম্বা ফংখিবা মতমদা অরোইবা ব্রিতিশ কম্মান্দরনা চৎলমদাইদা ভারত অসি লৈবাক কয়াগী অচৌবা কন্তিনেন্ত অমনি অমসুং শক্তি অমত্তনা মসি অপুনবা লৈবাক অমা ওইহনবা ঙম্লোই হায়না ফোঙদোক্লমখি। অদুবু ভারত মচাশিংনা অদুগুম্বা চিংনবা অমসুং ৱাখলনা শাগৎপশিং অদু অরানবনি উৎখি। ঐখোয়না চিংনবা পোক্লিবা ৱাখল্লোনশিং মাংহনখি। ঐখোয়গী থৌনা-লিংজেল, কলচরেল য়ুনিতী অমসুং চৎনবী অসিগা লোইননা ঙসি মালেমদা অপুনবা লৈবাক অমা ওইনা মালেমগী আশাগী মঙাল অমগা লোইননা মফম অমা কনবা ঙমখ্রে। ঐখোয়না মসি চহি ৭৫দা করম্না ফংবা ঙমখি। ভারত অসি অঙকপা দেমোক্রেসী অমনি হায়না হায়নখি। ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অসিসু মাংহনখি। দেমোক্রেসী হায়বা অসি ঐখোয়গী ইদা য়াওখ্রে অমসুং ইহুল খুদিংমক্তা মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী মমি তারি। দেমোক্রেসীগী ইহুল অসি ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিং, থৌরাংশিং অমসুং হোৎনরিবশিং অসিদা য়াওহনখ্রে। ঐখোয়না মীখল কয়া অমসুং লৈঙাকপশিংদা অহোংবশিং লাক্লবসু ৱাখল্লোন অসি লেংবা নাইদে। লৈবাক অসিনা অনৌবা লৈঙাক খুদিমক্না তারম্না ওকখি।
মসি চহি ৭৫গী খোঙচৎ অমনি। ঐখোয় মখল কয়াগী কাংলুপ্না খন্দাবা লৈবাক অমনি মরম অসিনা ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং অসি ইকাই খুম্নৈ। ঐখোয়গী লোল অমসুং দাইলেক ১০০ হেন্না লৈ, মখল কয়াগী ফীজেৎ-চাকচা অমসুং মখল কয়াগী কলচরশিং লৈ অদুবু ঐখোয়না অপুনবা পন্দম অমা থম্লি অমসুং মসি ফংনবা লম্বী অমদা পুন্না চংশিল্লি। ঙসি ঐখোয়না ভারতকী মরমদা ৱারি শাবা অসিদা ঐহাক্না স্বামি বিবেকানন্দান হায়রম্বা ৱাহৈশিং নীংশিংজগে। মহাক্না হায় “লৈবাক খুদিংমক্না পীনবা পাউজেল অমা লৈ, পাঙথোক্নবা পান্দম অমা লৈ, য়ৌগদবা পন্থুংফম অমা লৈ”। কোরোনা শন্দোরকপা মতমদা ভারতনা মাশাগী খক্তা নত্তনা মালেমবু মতেং পাংবদা লৌখিবা মরু ওইবা থৌদাং অদু ঐখোয়গী তর্নিং পোইন্ত অমা ওইখি। ঐখোয়না বেদশিং অমসুং বিবেকানন্দাদগী অফবা ৱাখল্লোন মদুদি “থৱায় পানবা খুদিংমক শান্তিদা লৈবা ওইসনু, কনাগুম্বা অমত্তা অনা অয়েক য়াওদবা ওইসনু” অসোগী ৱাখল্লোনগী ইরোইননা চাউরকখি। ভারতনা মসি কোরোনাগী মনুংদা উৎপা ঙমখি। “ঐখোয়গী লৈবাক অমসুং প্রজাশিংনা ভারত অসি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈবাক অসমা ওইহন্নবা অচেৎপা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। মালেমগী অনিশুবা লাঞ্জাও লৌখিবতা ঙাইরিঙৈ মতম অমসুং মালেম অসিবু লাঞ্জাও অনিনা ওইহনখিবা ফীভম অদু ঐখোয়না করম্না কাউগনি? মীনুংশি অমসুং মীওইবগী মগুনশিং অসিমক্তা শিংনবা লাকখি। ফীভম য়াম্না শোকখি অমসুং অনিশুবা লাঞ্জাওগী মতুংদা মালেম অসিদা অনৌবা খুন্নাই শেম্বা হৌরকখি। শান্তি লৈহন্নবা ৱাশকশিং লৌখি অমসুং মালেমদা নন-মিলিতরী কোওপরেসনগী লাইৱা অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি। লৈবাকশিং শান্তি লৈনবা অমসুং অফবা মওংদা খুমাং চাউশিন্নবা তোঙান তোঙানবা এজেন্সীশিং অমসুং মেকানিজমশিং শেমখি। অদুম ওইনক তাইওনবা অমা থোরকখি, নাকল অমদা লৈবাক খুদিংমক্না শান্তি লৈহন্নবা হোৎনখি অদুগা শক্তি লৈবা লৈবাকশিংনা শান্তিগী ৱারী শারিঙৈ মনুংদা মখোয়গী মিলিতরী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা হৌরকখি। য়ু.এন শেম্লবা মতুংদা মখোয়গী মিলিতরী হৈশিংবা শরুক কয়া হেনগৎলকখি। অপীকপা লৈবাকশিং ফাওবা মিলিতরীগী মপাঙ্গল লৈবা তান্নবা অসিদা য়াওরকখি। অদুবু অসিগুম্বা তানফম অসিদা মিলিতরীগী হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা শক্তি কয়া পুনশিন্নখী অমসুং মতম অসিদা ইন্নোবেসন অমসুং রিসর্চ হেনগৎলক্তুনা মিলিতরী ফোর্সশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনখি। কোরোনাগী মতুংদসু অনৌবা মওংগী মালেম অমা ওইরকপা উবা ফংলি। মালেম শিনবা থুংনা অনৌবা কোওপরেসন অমসুং রিলেসনশিপকী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলক্লি।
ঐখোয়না হৌজিক মালেমগী লাঞ্জাও মতুংদা তুমিন্না লৈতুনা ময়াম্না তৌনবা য়েংখিবা অদুগুম্না অদুমক লৈবা পাম্বরা নত্ত্রগা মালেমগী হোংলক্লিবা অনৌবা মওং অসিদা এদাপ্ত তৌনবা হোৎনগদ্রা হায়বা ঐখোয়না ৱারেপ লৌবা তাই। ভারতনা মতম অদুদা তুমিন্না লৈখ্রবসু হৌজিক্তি কোরোনা মতুংগী ওইরক্লিবা অনৌবা মালেমগী মওং অসি শোইদনা উরগনি। করি মওং ওইরক্কনি অমদি কনানা হৌদোক্কনি হায়বা অদুদি মতমনা পুরক্লগনি। মালেমনা খুদোংথিবা অসি খাংখিবা, মসিগী মতাংদা মালেমনা মীৎয়েং চংখিবা অমসুং নমদুনা চংহনখি মওং অসিদা ভারতনা মালেমদগী তোখাইনা লৈবদি য়ারোই। হৌজিক্তি মপাঙ্গল লৈবা প্লেয়র অমা ওইবা তাই, মালেমদা ঐখোয়গী মীশিংদা য়েংবদা মকোক্তা লৈবা অসিগুম্না ঐখোয়না মফম কনবা তাই। অনৌবা মালেম অসিদা ভারতা মপাঙ্গল কনখৎহনদুনা মরোমদোম লেপচদুনা আত্মানির্ভর ভারত ওইহনবা তাই। ঐখোয় ফার্মাসী সেক্তরদা মরোমদোম লেপ্পা ঙম্লে। মালেমগী হকশেলগী লমদা ঐখোয়না মরু ওইবা থৌদাং লৌবা য়াই। ভারতনা মরোমদোম লেপচবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা হেল্লিবা মখৈ মসিনা মীওইবা খুন্নাই অমসুং মালেমগী য়াইফবা পুরক্কপা ঙমগনি। ঐখোয়গী ইদা “থৱায় পানবা খুদিংমক শন্তিদা লৈবা ওইরসনু” হায়বা লাইৱা অসি য়াওই মরম অসিনা ঐখোয়না আত্মানির্ভর ভারত ওইহন্নবা হোৎনবা হেনগৎপা তাই। মসি রাজনিতী নত্ত্রগা সরকারগী খোলাও খক্তনি হায়না খল্লোইদবনি। হৌজিক্তি ভারতকী কাচিন কোয়াদা “ভোকেল ফোর লোকেল” লাউরি। ঐখোয়না পুথোরকপা প্রদক্ত খুদিংমক লোকেল ওইরকপা অসি উবদা নুংঙাইবা পোকই। মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইহনবদা ইশাদা চাউথোকচবা পোকপা অসি য়াম্না কান্নৈ। অমসুং ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিং, ঐখোয়গী রাজনিতীশিং, ঐখোয়গী ফিরেপশিং অসিনা ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অহোংবশিং পুরক্কনি হায়না থাজৈ। মসি ঐহাক্কী ৱাখল্লোন অদুনি।
খন্ন-নৈনবা অসিগী মনুংদা মেম্বর খুদিংমক্না কোরোনা হায়বা অসি পনখি। হিরম অসি ঐখোয়গী ওইনদি অপেনবা পোকখিবা লোইননা চাউথোকচনবা মরম ওই। কোরোনা শন্দোরকপনা মালেমদা অকাইবা চাউনা থোকহনখি অমসুং লাইচৎ অসিনা থোকহল্লকপা য়াবা অকাইবা কয়া অখং-অহৈশিংনা ফোঙদোকখি ভারত্তসু অকিবা কয়া পোকহন্নবা হোৎখি। য়েক্নবা অসি মশক খঙদবা ওইবনা থৌনা লৈনা করিগুম্বা অমত্তা তৌবা ঙমখিদে। মী কুংনা তাবা অচৌবা লৈবাক অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অৱাৎপা লৈবা অসিনা করিবু তৌবা ঙমগনি হায়না চিংনবা পোক্নখি। অচৌবা লৈবাক কবা অৱাবা নংখি ভারতনা করিগী নংলোই খন্নখি। করিগুম্বা ভারতকী ফীভম শোকচিল্লবদি মালেম অসি ফাওবা কনবা ওইথোকলোই হায়না খন্নখি। অসিগুম্বা তানফম অসিদা প্রজা করোর ১৩০ অসিনা কত্থোকখিবা অদুনা ঙসি ঐখোয়বু কনবা ঙমখিবনি মসিনা ভারত অসিনা মাই পাকপগী তানফম য়ৌনবা খুদোংচাবা অদু ফংখি। ঐখোয় ইশানা হন্থনা খঞ্জবনা মালেমনা ঐখোয়বু লোইশিল্লোই ঐখোয় ইশানা হৌৎনবা অমসুং থৌনা লৈনা মায়োক্নবা অসি খক্তনা মালেমনা ঐখোয়বু লোইশিনগনি। মসি মালেমগী চৎনরোলনি অমসুং ঐখোয়না মসিগী মরমদা খঙবা তাই।
মিস্তর মনিশ তিৱারীনা হায় ইশ্বরগী থৌজালদগী ঐখোয়বু কোরোনাদগী কনবা ঙমখি। হিরম অসিদা ঐহাক্না হায়জনিংবদি তশেংনা ঐখোয়বু মপুং মহাক্না থৌজানখি। তশেংনা মসি দোক্তরশিং অমসুং নর্সশিংগী শক্লোন লৌদুনা ইশ্বরনা কনখিবনি। মখোয়না মীওই কয়াবু য়েংশিনখি। ঐখোয়গী সেনিতেসন ৱার্করশিংনা থৱায় খুপাক্তা হাপতুনা কন্না হোৎনখিবা অসিনা কোরোনা লাইচৎ অসি মাইথিবা পীবা ঙমখিবনি। কনা অমত্তনা অনাবাশিংগী মনাক্তা চংদ্রবা মতমদা সেনিতেসন ৱার্করশিংনা মখোয়বু লুনান হনদুনা থম্বা ঙমখি। অম্ব্যুলেন্স দ্রাইভরশিংসু অদু মঙাই লাইরিক হৈজদ্রবসু মখোয়না কোরোনা পোজিতিব ওইবা মীওই পুথোক-পুশিন তৌরি খঙজৈ মখোয়না মীওইবা খুন্নাইগীদমক শেবা তৌখি মরম অসিনা মখোয়সু ঈশ্বরদগী তাবা নত্তে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
কোরোনা লাইচৎ অসি তশেংনা পন্দুপ অমা ওইখি। তশেংবা এসিদ তেস্ত অদুদি খুদোংথিবা মায়োক্নরবা মতম অদুনা ওইগনি। মহৌশাগী মতমদদি নাপল কাদুনা লৈ অদুবু মালেমগী খ্বাইদগী অচৌবা লৈবাক ফাওবদা খুদোংথিবা নংলবদা ঐখোয়না খুদোংথিবা অসিদা অহানবা ওইনা লৌখৎখিবা খোঙথাং অসি মীপুম খুদিংদা শেল অমসুং হকশেলগী মতেং হকথেংননা ফংহনবা হায়বা অসিনা ওইখি। Banks, post offices and all other facilities had to be shut abruptly. Intentions were strong and announcements were also made. লৈবাক কয়ানা কোরোনা শন্দোরকপা, লোকদাউন অমসুং কার্ফিয়ু থমখিবা অসিনা মরম ওইরগা শেল ফনা লৈরবসু মখোয়গী প্রজাশিংদা মতেং মরাং কাইনা য়ৌহনবা ঙমখিদে। খঙহৌদনা বেঙ্ক, পোস্ত ওফিসশিং অমসুং অতোপ্পা ফেসিলিতীশিং লেপখি। অদুবু ভারতকুম্বা লৈবাক অসিদদি কোরোনাগী মতমগী মনুংদা থা নিপান ভারত মচা করোর ৭৫ হেনবদা য়ুমথোংদা রেসন ফংহনখি। জন্ধন একাউন্তশিং, আধার কার্দ অমসুং মোবাইল বেঙ্কিং ত্রান্সফরশিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ ১গী শেনফমগী শেলগী মতেং মাই পাক্না ফংহনখি। ঙসি খুদোংচাবশিং অসিনা ঐখোয়গী লায়রবা প্রজাশিংগী মতেং ওইখি। কয়াদা লাইবক থিরিবনো আধার পীবা লেপহন্নবা মতম অমদা সুপ্রিম কোর্ত্তা ৱাকৎখিবা। ঐহাক অঙকপা পোকই ইকাই খুম্নরবা স্পীকর ঐবু ঙাকপীসু ঐহাক্না ঙসিসু অমুক হন্না হায়জরি মদুদি করিগুম্বা মতমদা হাউস অসিদা খঙদবানা মরম ওইরগা অকাইবা কয়া থোকহল্লি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
কোরোনা লাইচৎ মনুংদা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংদা শেলগী তেংবাং অমসুং মতেং পীনবা হোৎনখি। মসি মাই পাক্না ঙমখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেন সর, খুদোংথিবা অসি থোকপা মতমদসু ঐখোয়না ইকনোমিক রিফোর্মশিং মথং-মথং পুরকপা ঙমখি। মসিনা মরম ওইরগা ত্রেক্তরশিং অমসুং ওতিমোবাইলশিং রেকোর্দ ওইনা য়োনবা ঙমহনখি। জি.এস.তি. খোমগৎপসু খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি। পুম্নমক অসিনা ভারতকী শেন্মীৎলোন ফগৎলক্লি হায়বা তাখি। মালেম পুম্বদগী অমসুং পুন্দিৎশিংনা দবল দিজিৎ গ্রোথ লৈগনি হায়না পান্নরি। লাইচৎ লৈজরবসু খুদোংথিবা থোক্লবসু লৈবাক অসিনা গ্রোথ উবা ফংখি অমসুং প্রজাশিংনা নীংলিবা অদু থুংহনবা ঙমখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
কোরোনাগী মতম অদুদা ঐখোয়না ফার্ম লো অহুম পুথোকখি। লো অহুম অসি মতম অদুদা য়াম্না তঙাইফবা ওইখি অমসুং চহি কবাদগী লৌউ-শিংউগী সেক্তরতা লৈরিবা খুদোংচাবদবশিং অসি কোকহনবদা য়াম্না মরু ওইখি। হিরম অসিদা ঐখোয়না থম্মোই শেংনা হোৎনখি। মশক নাইরবা খঙহৈবশিংনা তুংদা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা থেংনগদবা খুদোংচাদবশিং পুথোরকখি মসি ঐনা হায়জিনবা নত্তে অমসুং মসিদা কন্নবা হোৎনবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকপীরকখি। মরম অসিনা ঐখোয়না পন্থবা তৌদনা হোৎনবা হৌখি। মতাং অসিদা ঐগী ওপ্পোজিসনদা লৈবিরিবা কোংগ্রেসনা লো অসি অমুবরা নত্ত্রগা অঙৌবরা হায়না মচুদা দিবেৎ তৌরি। মসিগী মহুৎ মখোয়না মসিদা য়াওরিবা অমসুং লৈবাক অসিগী লৌমিশিংদা করি ফংহনগনি হায়বা অসি ওইনা খন্নবিরম্লবদি ফগদবনি।
ঐহাক্না থাজৈ ঐগী ইয়াম্বা ‘দাদা’না মরু ওইবা হিরমশিংদা চেকশিন্নবা ওরাইরগা ৱা ঙাংগনি হায়না অদুবু মহাক্না কদাইদা করি লৈ, পি.এম. অমসুং মহাক্কী তিমনা ৱেস্ত বেঙ্গলদা করিগী চৎপনো, ঐখোয়না মখোয়গী রাজ্যদা করিগী, কদাইদা অমসুং করম্না চৎকনি হায়বা অসিদা ওইনা ঙাংবা তাজৈ। মরম অসিনা হন্থক্তি অদোমগী ৱাখল্ল খনবা ৱাৎপা অদুদা নুংঙাইতবা ফাওজৈ। য়েংলসি মীখল মতুংদা অদোমনা করিগুম্বা খুদোংচাবা ফংলবদি। রাজ্য অদু য়াম্না মরু ওই মরম অসিনা ঐখোয়না চৎলিঙৈদা তৌবা য়াবা তৌরমখি। লাইবক থিরিবদি নখোয়না নাথৈরমখিবা অদু ঐখোয়না হৌজিক তৌরি। হৌজিক চত্থরিবা প্রোতেস্ত অসিগী মতাংদদি ঐখোয়না খঙনবা হোৎনসি। দিল্লীগী ঙমখৈদা প্রোতেস্ত তৌরিবা ইচিল-ইনাওশিং অসি অরানবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং তোকঙা শন্দোপগী ভিক্তিম ওইরি। ঐহাক্না ৱা ঙাংবা লোইরা মতুংদা নঙসু ঙাংবা য়াগনি। অদোমদসু খুদোংচাবা অমা পীখি। নহাক্না মখোয়দা অসিগুম্বা ৱাহৈশিং অসি হায়রম্বা য়াই অদুবু ঐদি তৌরোই। (ওপ্পোজিসনদগী লাউরকপা অদুদা খুম্লদুনা) নুংশিরবা শ্রী কাইলাশ চৌধরী জি য়েংঙু অদোমগীদমক ঐহাক্না কয়াম খনবগে হায়বা অদু। অদোমনা রেজিস্তর তৌবা পাম্বদা ঐনা তৌরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
হাউস অসিনা ইরাং হৌরিবা লৌমী মরু পুম্নমক্কীদমক খল্লি অমসুং সরকার অসিনা মখোয়বু ইকাই খুম্নবা মখা তানা উৎখিগনি। অমসুং মরম অসিনা পঞ্জাবতা ইরাং হৌবা হৌখিবা অদুগী মতুং তারপদগী সরকার অসিগী মকোক থোংবা মন্ত্রীশিংনা মখোয়গা লেপ্তনা দাইলোগ তৌনরি । মসি ঐখোয়গী লৌমীশিংবু ইকাই খুম্নবা অদুনা তৌবনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
লেপ্পা লৈতনা দাইলোগশিং চত্থরি। পঞ্জাব খক্তদা ইরাং হৌবা হৌরকখিবদগী হৌনা। মসিগী মতুং দিল্লী য়ৌরবা ফাওবা চত্থখি, মখোয়না করি খল্লিবা করি চিংনবা লৈবা খঙনবা হোৎনখি। খন্ন-নৈনবা অসি লৌমীশিংনা খল্লিবা পুম্নমক ফোঙদোকহনখি। নরেন্দ্র সিংহ তোমা পুম্নমক অসি রাজ্য সভাদা মরিক চুম্না থমখ্রে। মখোয়বু ক্লস অমমমগী ওইনা খন্ন-নৈন্নবা বর্তন তৌখি। করিগুম্বা লো অসিদা অশোইবা য়াওবনা লৌমীশিংদা য়াম্না অকাইবা পীগদবা ওইরবদি ঐখোয়না শোইদনা শেমদোক্কনি মরম মসি প্রজা মীয়ামগীনি। করিগুম্বা ৱারেপ খরা লৌরবদি মদু লৌমীশিংগী য়াইফনবনি। অশোইবা অদু পুথোরকপা তারদি মদু শেমদোক্কনি। ঐখোয়না ৱাফম অসি পঞ্জাবতা ইরাং হৌবা হৌরকখিবা মতম অদুদগী হায়দুনা লাকখি। লো অহুম অসি র্দিনান্সনা খক্তনা এনফোর্স তৌখি। মতুংদা পার্লিয়ামেন্তদা পাস তৌখি। লো অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতুংদা লৈবাক অসিদা মন্দি অমত্তা মুত্থৎখিদে অমদি এম.এস.পি. লেপখিদে। মসি ঐখোয়না ফোঙদোক্তবা অচুম্বাশিং অদুনি। মসিদা নত্তনা এম.এস.পি.দা লৈশিনবসু হেনগৎহনখি, তশেংনা অনৌবা লো অসি চৎনরবা মতুংদা হেনগৎহনবা ঙমখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মসিদা ইরাং হোরিবা লম্বী থিংজিল্লিবা অসি রাজনিতীগী থৌরাং ঙাক্তনি। অদুবু অরানবা অমসুং তোকঙা শন্দোক্লিবা অসি শোইদনা অরানবনি তাক্কনি অমসুং অচুম্বা অদু খঙহন্নবা লালোং য়াৎকনি। মখোয় তুমিন্নবা লৈরোই মরম অসিনা মখা তান্না মপান্দা ইরাং তৌরিবা অসিগুম্না মসিদসু চাউ খোঙবা তৌরক্কনি। মখা তানা গেমপ্লান তৌগনি। নখোয়না অসুম্না কৈদৌনুংদা মীয়ামগী থাজবা ফংবা ঙমলোই।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
ঐহাক্না লৌমীশিংদা হংজনিবদি মখোয়গী হকশিং, কান্নবশিং নত্ত্রগা খুদোংচাবশিং ওর্দিনান্স অসি চৎনবা নত্ত্রগা বিল অসি পাস তৌবদগী অমসুং পার্লিয়ামেন্তদা অনৌবা লো অসি শেম্লবা মতুংদা মৎখিবা লৈবরা অসিনি। মসিগী পাউখুম কান্না অমত্তনা পীদে নত্ত্রগা খন্নবা তৌদে। পুম্নমক হান্নগুম্না অদুমক লৈরি। হোংলিবা হায়ববু অনৌবা পাম্বৈ অমা হাপচিনবা অসি মসিসু তৌদবা য়াদেবদি নত্তে। লো অমগী মায়োক্তা য়ানিংদবা ফোঙদোকপা অসি মদু শোইদনা চৎনদবা য়াদে হায়রবা মতমদা খক্তনি। অদুবু মসিনা ওপ্সনেল ওই। অদোমনা অপাম্বা খনবা য়াই। ওর্দিনান্স অমসুং লোগী খুত্থাংদা ঐখোয়না লৌমীশিংনা মখোয়দা হেন্না কান্নগদবা ইনফ্রাস্ত্রকচ অদু খনবগী খুদোংচাবা পীরি। (অধিরঞ্জন জি প্লিস, য়াম্না হেনমল্লে ঐহাক অদোমবু ইকাই খুম্নবা উৎলিবা মীওই অমনি) ঐহাক্না মমাংদা হায়খ্রে অদোমনা তৌবা খুদিংমক মসিদা রেজিস্তর তৌখি। অদোম শোইদনা বেঙ্গলদা তি.এম.সি.দগী হেন্না পব্লিকসিতী ফংগনি। করি কান্নগনি? য়েংঙু দাদা ঐহাক্না হায়রিসিনি করিমতা ৱাগনু। অধিরঞ্জন জি প্লিস অদুম্না তৌগনি য়াম্না লেমদে ঐহাক্না অদোমবু য়াম্না ৱাংনা খঞ্জবনি অদোমনা করিগী অসুম্না তৌরিবনো অঙকপা ফাওই।
স্পীকর সর, লো অসি কনাগুম্বা অমনা ঙাক্লগা চৎকদবনি হায়বা লৈতে। মখোয়দা ওপ্সন অমা পীরি মরম অসনা য়ানিংদবা ফোঙদোক্নবগী মরম লৈতে। করিগুম্বা লো অসি ঙাক্তবা য়াদে হায়বা ওইরগনি মখোয়না ইরাং হৌবা অদু মরম চাই। অশেংবা ইরাং হৌবা মীওংশিং ওইরবদি অসুম্না তৌরোই। অন্দোলনজিবিস খক্তনা অসিগুম্বা মওং অসি চত্থগনি। মখোয় অসি অরানবা পাউ অমসুং লান্না ইনশিনবনা তৌহনবনি। করিগীদমক থোক্লোইদবা অমগীদমক অসুম্না অকিবা পোকহল্লবনো অমসুং ইরাং হৌহল্লিবনো, মসি দেমোক্রেসী অমসুং নন ভাইলোন্সতা থাজবা মীওই খুদিংমক্না মীৎয়েং চংবা থোকই। ফাথবিয়ু অদোমগী মতম শোইদনা লাকখিগনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
অরিবা মন্দিশিংদা অথিংবা থমদে। মসিদা নত্তনা বজেৎ অসিগী প্রোবিজনদা মখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর মতমগা চুনবা মওংদা শেমঘ৭নবা ফন্দশিং এল্লোকেৎ তৌখি। ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর, ৱারেপ অসি পুম্নক্কী য়াইফনবা অমসুং ক্বিতী লৈনবা ৱাকল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইখি। ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর, হাউস অসিগী মেম্বরশুনং শোইদনা খঙলম্লগনি মদুদি কোংগ্রেস অমসুং অচৌবা দলশিংনা ৱাফম অসিদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং থমখ্রে হায়বা অদুবু অশেংবা ৱাফম অদুদি থিদোক্তে। মখোয়না ৱাফম অসি কুপ্না থিজিনফম থোকপনি। মসিনা ঐহাক্না অঙকপা পোক্লিবদি পীয়ু হায়দনা করিগী পীরিবনো হায়বা ৱাখল্লোন অসিনি। অহানবদা মসি ফংবা ফংদবা নখোয়গী অপাম্বগী মখা পোল্লি। কনা অমত্তনা নখোয়দা ইনশিল্লোই। মসি ওপ্সনেল ওই। মসি অচৌবা লৈবাক অসিগী সিস্তেম অমনি। লৈবাক অসিগী শরুক খরদদি মসিদগী কান্নবা শোইদনা ফংগনি। অদুগা খরনা ফংদবা য়াই অদুবু ৱাফমদি মসি শোইদনা চৎনদবা য়াদবা অমদি নত্তে। মরম অসিনা হংবা তৌদনা পীবা হায়বা ৱাফম করিসু লৈতে। ঐহাক্না হায়জনিংবদি দাউরীগী মতাংদা লো শেমখিবা অদু কনা অমত্তনা হায়বদগী তৌখিবা নত্তে। মসি লৈবাক চাউখৎনবা থৌখিবনি। ইকাই খুম্নরবা স্পীকর, মসি কনা অমত্তনা ধাবি তৌরকখিবা লৈতে অদুবু লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা ত্রিপল তলাককী মায়োক্তা লো অসি চৎনহনবা য়াম্না মরু ওইখি হায়বা অসি খঙজিনবা ফগনি। চাইল্দ মেরিয়েজ থীংজিনবা মথৌ তাখি অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়না চাইল্দ মেরিয়েজ থীংনবা লো অমা শেম্বা তঙাই ফদবা ওইখি। অসিগুম্বা লো অসি লৈবাক চাউখৎহন্নবা অমসুং য়াইফ হনবদা মরু ওই। কনানা মচানুপীশিংনা লন-থুমদা চপ মান্নবা হকশিং পীগদবনি? নত্ত্রা এজুকেসন ফংহনবদা পীগদবনি হায়না ধাবি তৌরকখিগে? অসিগুম্বা রিফোর্মশিং অসি লৈবাক চাউখৎহনবদা অমসুং অহোংবা পুরকপদা মথৌ তাখি। লৈবাক অসিদা অসুক য়াম্না রিফোর্মশিং পুরকখিবা উখ্রবরা? মালেমনা মসি উরবা নত্ত্রা অমসুং মখোয়নসু য়াজখ্রবা নত্ত্রা?
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
ঐখোয়না থাজৈ ভারত্তা খ্বাইদগী অরিবা রাজনিতী দল অসি কোংগ্রেসনি হায়বা। মখোয় মথন্তানা দিকেদ তরুক্কী ময়াদা লৈঙাকলকখি। অদুবু লাইবক থিবদি মখোয়গী মচা-মশু অসি লম্বেল তোঙান তোঙান্না চৎখিবনা খরনা রাজ্যসভা অমসুং খরনা লোকসভাদা খাইবুম-খাইবুম তাখ্রে। অসিগুম্বা খাইবুম-খাইবুম তারবা অমসুং ৱাখল চম্মনরবা দল অসিনা লৈবাক অসিগী অফবা তৌবা ঙমলোই অমদি ঙসি লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা তোঙান তোঙানবা খুদোংথিবা অসি কোকহন্নবা খনবসু ঙমলোই। মসিদগী হেন্না লাইবক থিবা লৈখিগদ্রা? রাজ্য সভাদা ফম্লিবা মকোক থোংবা কোংগ্রেস লুচিংবশিংনা য়াম্না অফবা কান্নরবা দেবেৎ তৌনরি অমসুং মখোয়গী অপাম্বা মরিক চুম্না থমখি অদুম ওইনমক লোকসভাদা ফম্লিবা অসিদি.... মতমনা অদুমক তাকচরগনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্না ই.পি.এফ. পেন্সন স্কীমগী মতাংদা নখোয়গী পুক্নিং চিংশিনজি। ২০১৪গী মতুংদা ঐহাক্কী তেনর মনুংদা তাঙ্কক কয়াদা মীওই খরনা শুপ্নগী লুপা ৭ নত্ত্রা লুপা ২৫ নত্ত্রগা লুপা ৫০ নত্ত্রগা লুপা ২৫০ ফংলি হায়বা অসি খঙবা ঙমলকখি। মসিনি ঐখোয়গী লৈবাক্তা চৎনরম্লিবা অসি। মখোয়গী পেন্সন লৌনবা ওফিস ফাওবা লাকপগী ওতো ভরা অদুনা হেন্না ৱাংখি হায়বা ঐহাক্না খঙলকখি। শিন্মীশিংগী য়ুনিয়নশিংদগী কনা অমত্তা ধাবি তৌরকখিদে অমসুং এপ্লিকেসন থারকপা লৈখিদে। ঐখোয়না অমেন্দমেন্তশিং তৌদুনা য়ামদ্রবদা লুপা ১০০০গী পেন্সন ফংহন্নবা হোৎনখি। মসি হায়জরকপদগী লৌখিবা ৱারেপ নত্তে। লৌমীশিংগী য়ুনিয়ম অমত্তনা অপীকপা লৌমীশিংগীদমক শেলগী মতেং পীবিনবা হায়জবা লাকখিদে। অদুবু মখোয়দা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি য়োজনাগী মখাদা শেলগী তেংবাং ফংহনখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
চাউখৎপা খুন্নাই অমদা অহোংবা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই। রাজা রামমোহন রোই, ইশ্বর চান্দ বিদ্যাসাগরম জ্যোতিবা ফুলে, বাবা সাহেব অম্বেদকর অসিগুম্বা অচৌবা লুচিংবশিং অমসুং অতোপ্পা রিভোল্যুস্নরীশিংনা শিংনবা কয়া লৈরবসু খুন্নাইদা অচৌবা অহোংবা পুরক্নবা কান্না হোৎনখি মতম অদুদসু অদুমক য়ানিংদবা ফোঙদোকপা উবা ফংখি। অহৌবদা হৌজিক লৈরিবা সিস্তেমদা অনৌবা পুশিল্লকপদা য়ানিংদবা লৈগনি অদুবু মদুগী কান্নবা খংলবা মতুংদা অনৌবা কাংলোন মশানা য়ানা লৌখি।
ভারত অসি য়াম্না চাউবা লৈবাক অমনি, মরম অসিনা ৱারেপ খরদা পুম্নমক্না য়াবা হায়বা অসি ওইথোকপা ৱাৎকনি। মমাংগী কান্নবা স্কীমশিং অদু লৈবাক অসি য়াম্না চাউবনা মফম খরদা হেন্না কান্নবা ফংবা, খরদা হন্থনা কান্নবা ফংবা অমসুং মফম খরদনা কান্নবা অমত্তা ফংদনা লৈরম্বা য়াই। ঐখোয়না পুম্নমক্কী খল্লগা ৱারেপ পুম্নমক খুন্নাইগী য়াইফনবা মঙলানগা লোইননা ইনক্লুসিব ওইনা লৌখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্না চম্মনরিবা ৱাফম অদুদি “ মসি কনানা পীয়ু হায়খিবগে?” ঐখোয় অসি ঐখোয়গী মীচম প্রজাশিংনা নীংদ্রিবা ফাওবা পীদবা ওতোক্রেৎরা? ঐখোয়না করি মরমগী মখোয়দা ধাবি তৌহনদোরিবনো? মসি দেমোক্রেতিক ওইবা মওংশিংদা চুন্নদে। সরকারদি মীনুংশি লৈফম থোকই। সরকারবা মীয়ামগী য়াইফনবা দেমোক্রেতিক ওইবা মওংদা য়াইফনবা থৌদাং লৌগদবনি। ভারতকী প্রজাশিংনা আয়ুশ্মান ভারত স্কীমগী অপম্বা ফোঙদোরকখিদে অদুবু ঐখোয়না মদু মেদিকেল ক্রাইসিস থোকপা মতমদা লায়রবা মীয়ামদা ঙাকশেম পীনবা মথৌ তাই খন্না চৎনহনখি। প্রজা মীয়াম্না মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিং ফংনবা য়ানিদবগী খোঙচৎ নত্ত্রগা মেমোরেন্দা পীশিনখিবা লৈতে। ঐখোয়না জন ধন স্কীমগী মখাদা মখোয়গী পর্সনেল একাউন্তশিং ফংহনখি।
কনানা স্বচ্ছ ভারত দিমান্দ তৌখিবগে? লৈবাক অসিনা মশানা য়ান্না মাং থানা চংশিনখি। কনানা ঐখোয়দা মখোয়গী ময়ুমদা তোইলেৎশিং মথৌ তাই হায়রকখি...কনাগুম্বনা হায়রকখিবা লৈতে....ঐখোয়না মাং থাদুনা য়ুমথোং করোর ১০দা তোইলেৎ শাবা হৌখী। মসি দেমোক্রেসীনি ওতোক্রেসী নত্তে। ঐখোয়না মীয়ামগী আপাম্বশিং খঙনবা মীয়ামগী মথৌ তাবা অদু থুংহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎখিবনি। ঐখোয়না মীয়ামদা মখোয়গী হকশিং অদু হায়হনদুনা প্রজাশিংদা মশানা মশাবু থাজবা লৈহনগদবা নত্তে। ঐখোয়না মীয়ামদা মখোয়গী তঙাই ফদবশিং হায়জহল্লবদি মখোয়দা মশানা মশাদা থাজবা লৈরক্লোই। ঐখোয়গী প্রজাশিংদা কম্পিতেন্সীশিং অমসুং মশানা মশাদা থাজবা হেনগৎহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। দাদা মিনিৎ অমত্তা তাবিয়ো....ঐনসু মদু চপ মান্ননা। মহাক্না কতিগুম্বা পাম্লবদি অরিবা ফেসিলিতীশিং মখা তানা শিজিন্নবা য়াগনি। অনৌবা স্কীমশিং অসি পাইখৎত্রসু য়াই। অরিবা প্রোবিজনশিং লৌথোকখিদ্রি। মহাক্না মদু অদুমক মখা চত্থবা য়াই হায়বা অসিনি ঐহাক্না হায়নিংলিবসি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়না কুইনা তুংশিনদুনা লৈবা ঈশিংনা লাইনা মখল কয়া থোকহল্লি হায়বা অসি খঙনরবা ৱাফম অমনি। অচেনবা ঈশিংনা পুন্সি মরেক মহাও লৈহল্লি অমসুং নুংঙাইবা ফংহল্লি। চান্নবা অদুমক মখা চত্থরো। কনাগুম্বা হায়রক্লবা মতমদা খক্তা পীগনি হায়বা অসি লানগনি। মথৌ তাবগী মতুং ইন্না ঐখোয়না থৌদাং লৌনবগী ৱারেপশিং লৌগদবনি। স্তেতস কো.... মসিগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অমা মাংহনবদা অচৌবা থৌদাং লৈ। মালেম অসি হোংলক্লি। ঐখোয়না কয়াম কুইনা স্তেতস কো ঙাক্না চৎনি। মসিগী চরাংনবা ৱাখল্লোন অসিনা ঐখোয় ইশাদা অওনবা পুরকপা য়ারোই অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিং ঙাইহনদুনা থম্বা য়ারোই।
ঙসি ঐহাক্না স্তেতস কো ঙাক্না চৎলিদি করি তৌবগে হায়বা ৱাফম অমা থমজগে। মসি চহি ৪০-৫০গী মমাংগী ৱারী অমনি। মসি অতোপ্পা মীওইদগী তারকপা ওইবনা চপ চাবা তাং অদুদি খঙদ্রে। মতম অদুদা ঐহাক্না তাখিবা অমসুং ঙসি নীংশিংবা অদু তমজগে। ১৯৬০গী মতমদা তামিল নাদুদা মাগী রাজ্যগী শিন্মীশিংগী খুৎশুমল হেনগৎহন্নবা কম্মিসন অমা শেমখি। কম্মিসন অসিগী চিয়রমেন্না অরোৎপা ৱাফম বাওবা এনবেলপ অমা ফংখি। মদুদা এপ্লিকেসন অমা য়াওরমখি। মীওই অদুনা সিস্তেম অসিদা চহি কয়া পুকচেল শেংনা থবক তৌরবসু মহাক্কী তোলোপ হেনগৎখিদে মরম অসিনা চিথি অসিগী খুত্থাংদা মহাক্কী তোলোপ হেনগৎনবা হায়জরকখি। চিয়রমেন অদুনা মমিং মথা অকুপ্পা মরোল পীরক্নবা হায়খি, মীওই অদুনা মহাক মন্ত্রালয় অদুগী চীফ সেক্রেতরীগী লোইশঙদা সি.সি.এ. ওই হায়না পাউখুম পীরকখি। চিয়রমেন অদু সি.সি.এ. হায়বা করিনো খঙখিদে মরম অসিনা শিনফম অদুগী অকুপ্পা মরোল পীরক্নবা হবখি। মীওই অদুনা অকুপ্পা মরোল হায়বা য়াদে মরমদি মহাক্না রুৎ অমনা অথিংবা পী অদুনা ১৯৭৫গী মতুংদা ফোঙদোরক্কে হায়রকখি। চিয়রমেন অদুনা করিগী হৌজিক মহাক্না নাথৈনবা তৌরিবনো অদু ওইরবদি ১০৭৫তা মথৌ তৌগদবা কম্মিসন অদুগা ওইনা উন্নরো হায়না হায়খি। মসিদি য়াররোই খঙদনা নুপা অদুনা চীফ সেক্রেতরীগী লোইশঙদা মহাক চহি কয়াদগী সি.সি.এ. ওইদুনা লাকখি, সি.সি.এ. হায়বদি চর্চিল সিগর এসিস্তেন্ত হায়বনি। ১৯৪০দা চর্চিলনা ব্রিতেনগী পি.এম. ওইবা মতমদা ত্রিচীদগী সিগর অসি মঙোন্দা থাই অমসুং সি.সি.এ. না সিগর অসি থাবগী থৌদাং লৌখি। মরম অসিনা ত্রিচীদগী সিগর থানবা সি.সি.এ থমলমখি। ১৯৪৫তা চর্চিল মীখলদা মাইথিখি অদুবু পোস্ত অসি অদুমক লাইখি অমসুং সপ্লাই মখা চত্থখি। ভারতনা নীংখা তম্বা ফংখি অদুবু ফম অসিদি অদুমক লৈখি। চীফ সেক্রেতরীগী লোইশঙদগী চর্চিলদা চিগর থবকগী থবক মখা চত্থখি মরম অসিনা নুপা অসিনা মহাক্কী তোলোপ হেনগৎনবা অমসুং প্রমোসন পীনবা ধাবি তৌখিবনি।
হোজিক য়েংঙু মসিনি স্তেতস কোগী ফল। স্তেতস কো লৌথোকপা অমসুং সিস্তেম শেমদোকপগী ৱাখল্লো অসি লাকহনবগী মসিদগী হেন্না চাউবা খুদম লৈরোই। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইবা মতমদা বেলুন থাগৎখিদ্রে হায়না রিপোর্ত লাকখি। মসি অনিশুবা মালেমগী লাঞ্জাওদগী হৌরকী অমসুং হৌজিকসু চৎনরি। মসিগী চৎনবী অসি ঐখোয়গী সিস্তেমদা মরা থাখ্রে। ঐখোয়না রিবন ককপা, লেম্প চুখৎপা অমসুং ফোতো নম্বদা নুংঙাইরি। মসি লোইশিল্লসি। লৈবাক অসিদা অহোংবা পুরক্না থৌদাং খুদিংমক লৌরসি। অশোইবা য়াওবদি য়াই অদুবু ৱাখল্লোন অদুদি অফবা ওইগদবনি অদু ওইরবদি অফবা ফল ফংগনি। ঐহাক্না থাজৈ নখোয়না সর্তিফিকেৎ এসেস্ত তৌনবা কোওপরেতরশিংগী ময়ুমগী মপালদা শাংনা ক্ব্যু লেপহনখি। মহাক্না চে-চং অদুদা স্তাম্প নমদুনা খুৎয়েক পীগনি মসিদা য়াম্না নোক্নিংবা ৱাদি মদু মহাক মশানা তৌদে। মাগীদমক নুপা অমনা মদুগী থবক অদু তৌগনি অমসুং সিস্তেম অসি মতম শাংনা চত্থদুনা লাকখি অমসুং কনা অমত্তনা ৱাহং হংখিদে। ঐহাক্না লৈঙাকপা মতমদা ঐখোয়না প্রজাশিংদা থাজবা থমসি অদুনা এস্তেতেসনগী চৎনবী অসি মুত্থৎলসি। মীয়ামদা কান্নবা ফংহনখি অমসুং ঐখোয়না অওনবা অমসুং রিফোর্ম পুরক্নবা হোৎনসি।
ঐখোয়গী ইন্তর্ভ্যুগী লৈরিবা থৌওং অসিদা তশেংনা অঙকপা পোকই। নুপা অমনা থোদগী চংলক্কনি মীওই অহুমনা পেনেলিস্ত ওইনা ফমগনি। মীওই অদুগী মওং য়েংলনি মমিং-মথা নিংথিজনা হংদনা পেনেলিস্তনা থোকখিগনি। অসুম্না ইন্তর্ভ্যু পাঙথোক্লি। মসিগী মওং অসিদা ওর্দর পাস তৌখি। অসুম্না করিগী তৌরিবনো ঐহাক্না মহাক্কী এজুকেসন অমসুং অতোপ্পা ক্বালিফিকেসনশিংগী দেতাবেজ অমা শেম্বা য়াদব্রা? কম্প্যুতরনা মেরিৎ লিস্ত অমা পুথোকহল্লু। মসি ক্লাস ৩ অমসুং ৪গী কর্মচারী লৌবগী ফিয়াস্কোগী তৌরকখিবা রিপোর্ত অদুনি। ঐখোয়না মসিগী মওং অসিসু লৌথোকখি।
ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অহোংবশিং পুরকপা মথৌ তাই। লৈবাক অসিনা মাইথিগনি হায়বগী অকিবনা মীয়ামনা স্তেতস কো চৎনহনবা য়াহনবা লানগনি। ঐখোয়না সিস্তেমদা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনবা তাই। মতমগী মতুং ইন্না অহোংবা পুরকপা তাই।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌ-উবা অসি য়াম্না অরিবা ত্রেদিসন অমনি অমসুং ঐখোয়গী কলচরগী শরুক অমা ওইদুনা লাকখি। মসি মেনস্ত্রীমগী থবক-থৌরম অমা ওইদুনা লাকখি। মরম অসিনা ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা কলচরেল হেরিতেজ য়োকখৎপদা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। ঐখোয়গী লাইনিংবশিংনা তোঙান তোঙানবা স্ক্রিপচরশিংদা লৌউ-শিংউগী হিরম কয়া ঈরমখি। ফজরবা এক্সপরিয়েন্স কয়া দোক্যুমেন্ত তৌদুনা থমখি। ঐখোয়গী নীংথৌশিংনা ফাওবা লৌবুক্তা লৌ উরমখি। লোর্দ জানক নত্ত্রগা লোর্দ কৃষ্ণ অমসুং মহাক্না ময়াম্বা বলরামগী ৱারী তাদবা কনা লৈ। ইনাক-কৈরাক খুনবা ইমুং খুদিংমক লৌউ-শিংউ অমসুং লৌ-উবগী থবক তৌরকখি। মসি মহৈ-মরোং থাবা খক্তগী ৱাফম নত্তে। লৌউ-শিংউ অসি ভারতকী কলচরগী অমসুং মাগী খুন্নাইগী লৈরিবা মওং-মতৌ অসিগী মরু ওইবা শরুক ওইদুনা লাকখি। মরম অসিনা মসি ঐখোয়গী কলচরদা য়াওদুনা লাকখি হায়না হঞ্জিন-হঞ্জিন ফোঙদোক্লিবনি। ঐখোয়গী কুক্ষৈ, মাইপাকপা অমসুং অতোপ্পা অফবা থৌদোক ৱাথোক পুম্নমক লৌ লোকপা অমসুং লৌ য়ৈবগা মরী লৈনৈ। মসি ঐখোয়গী চৎনবী ওইদুনা লাকখি। ঐখোয়গী নাৎকী ওইবা ঈশৈ নোংমাই অসি লৌমীগী পুন্সি অমসুং মহাক্কী মহৈ-মরোং শৈথবা ঙাক্তনি। ঐখোয়গী কুক্ষৈশিং অসি মহৈ-মরোংগী পন্থাগী মতুং ইন্না পাঙথোকখি। ঐখোয়না অমনা অমদা য়াইফ-পাউজেল পীনবদা “ধন-ধান্যা” হায়বদি লন অমসুং নুংঙাই য়াইফবা হায়বা ৱাহৈশিং অসি শিজিন্নৈ। ৱাহৈ অনি অসি তৎনা-থানবা য়ারোই। হায়রিবা অসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইদুনা লাকখি অদুবু হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিনা মসি মশক থিহল্লি ঐখোয়না অঙম্বা থাক্তা মসি অমুকহন্না ৱাংনা থম্নবা হোৎনবা তাই।
রাজ্য সভাগী ফ্লোরদা ঐহাক্না অপীকা লৌমীশিংনা থেংনরিবা সমস্যাশিংগী মতাংদা কুপ্না ফোঙদোকখ্রে। মখোয় অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীশিংগী শরুক ৮০-৮৫% ওইরি। মখোয়বু চাউখৎহনদনা ঐখোয়না খুমাং চাউশিনবা ঙম্লোই। ঐখোয়না মখোয়দা মীনুংশিগা লোইননা য়েংবা তাই। ঐহাক্না অসিগুম্বা অপীকপা লৌমীশিং লৌউ-শিংউগী লৈরিবা কাংলুপশিংনা করম্না হন্থনা য়েংবিবগে হায়না পোইন্ত ওইনা মথং-মথং থমখ্রে। সেক্তর অসিদা চাউনা অওনবা পুরকপা মথৌ তাই। মীশিং হেনগৎলকপা অসিনা লেন্দ হোল্দিংগী চাং হন্থহল্লি মসি ইমুংশিংগী মনুংদা য়েন্থোক্নরগনি। চৌধরী চরন সিংহনা হায়খি ঐখোয়গী লৌমী মশিং য়াম্মি অদুবু লমগী মপুং ওইবগী মশিংদা হন্থরক্লি। মখোয়গী মশাগী ত্রেক্তরনা লৌ উনবা লম লৈরোইদবা মীকুপ অসি য়ৌরক্কদবা কুইদ্রে। মখোয়গী লম অদুক্কী মতিক পীকশিল্লকনি। মসিগী সমস্যাশিং কোকহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি।
নীংখা তম্লবা মতুংদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৌউ উবগী থবক তৌবা শিন্মী ২৮% লৈ। মমাংগী দিকেদকী মীকোক থীবদা মসিগী মশিং অসি ৫৫%দা হেনগৎখি। মসি লৈবাক অমা হেক্তগী ওইনা য়াম্না অরুবা ৱাফম অমা ওইগনি। লমগী চাউবা হন্থরকপনা মরম ওইরগা রিতর্নশিং অসিসু হন্থরক্লি অমসুং লৌমীশিং অসিনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। মসিনা মরম ওইরগা মখোয়বু অতোপ্পা লৌ উনবা লমগী বোন্দেদ লেবরশিং নমদুনা ওইহনখি।
হেন্না লাইবক থিবদি ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী সেক্তর অসিদা মথৌ তাবা ইনবেস্তমেন্তগী চাং অদু য়ৌনা ফংদ্রি। সরকারনা মদু কোকহনবা ঙমদে অমসুং রাজ্য সরকারশিং অমদি লৌমী মশানসু করিসু তৌবা ঙমদে। লৌমীশিংনা ময়ুম পুবদা খম থেংনা অৱাবা থেংনরি। মরম অসিনা সেক্তর অসিদা ইনবেস্তেন্ত তৌবা য়াম্না মথৌ তাই। ঐখোয়না সেক্তর অসিদা চাউনা ইবেস্তমেন্তশিং তৌহনদ্রিবা ফাওবদি লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মতমগা চুন্নবা মওংদা শেমগৎপা ঙম্লোই। অপীকপা লৌমীশিংনা কান্নবশিং ফংনবা মওংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎপা মথৌ তাই। ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহনদুনা মখোয়বু আত্মানির্ভর ওইহনবা অমসুং মখোয়গী পোত্থোক অপাম্বা মফমদা য়োঞ্জনবা মনিং-মখা তমহনবা য়াম্না মরু ওই। হৌজিক লৈরিবা মার্কেৎ ত্রেন্দশিংদা রিসর্চ তৌরি। ঐখোয়না কৈথেলদা মথৌ তাবা অদু পুথোকপা তাই অসুম্না মালেমগী ফম্পাক্তা ঐখোয় ইশাগী মফম অমা কঞ্জবা তাই। ঐখোয়গী অখন্ননা মথৌ তাবশিং লৈজৈ মসি মপানদগী পুশিল্লকপা থৌগৎকুমসি। হরিয়ানাদগী লৌমী অমনা মহাক্কী লৌবুক্তা ঐহাকপু পুখি মহাক্না হায়জরকপদগী ঐহাক চৎখি। মহাক্কী এক্কর ১ নত্ত্রা ১.৫ খক্তা চাউবা লম অমা লৈরমখি। অদুবু মহাক য়াম্না খুমাং চাউশিনখি। মহাক্না হায়রকপা অদুদা ঐহাক্না খঙনিংবা পোকখি মরম অসিনা ঐহাক্না চৎখিবনি। মসি চহি ৩০-৪০গী মমাংগী ৱানি। মহাক্না দিল্লীগী ৫ স্তার হোতেলশিংনা মপালদগী লৈবা অখন্নবা মনা-মশিংগী মখলশিংগী মতাংদা রিসর্চ তৌখি। মখোয়না বেবী কোর্ন নত্ত্রা চেরী তোমেতোশিং মথৌ তারবদি মহাক্কী অপীকপা লম অদুদা অখন্নবা এনভাইর্নমেন্তদা স্পেসিএলাইস্তশিংগী মতেং লৌদুনা থাখি অমসুং দিল্লীগী ৫ স্তার হোতেলশিংদা সপ্লাই তৌবা হৌখি। ঐখোয়না মথৌ তারিবা অসি সিস্তেমদা খরা অহোংবা পুরকপনি। কৎচকী লৈঙোইগী ফম অসিদা স্ত্রোবেরীশিং থারক্কনি হায়না ঐখোয়না নোংমতা খল্লুব্রা? ঐখোয়না খনখি স্ত্রোবেরীশিং অসি অইংবা লমদমশিংদা খক্তা হৌই।
মধ্য প্রদেশ অমসুং উত্তর প্রদেশতা স্ত্রোবেরী থারিবা অসি উবদা থৌগৎনিংঙাই ওই। বুন্দেলখান্দগুম্বা ঈশিং য়াম্না তাংবা মফমশিংদা লৌমীশিংনা মাই পাক্না থাবা উরি। মসিনা ঐখোয়না চাউনা তৌবা ঙম্বা অদু উৎলি। ঐখোয়না শুপ্নগী লৌমীশিংদা লমজিংবা তাই অমসুং মখোয়দা অনৌবা মহৈ-মরোংগা লোইননা এক্সপরিমেন্ত তৌবদা থৌগৎপা তাই। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী পাম্বৈশিংদা মাং থাগনি অমসুং অমুক হন্না কন্থগনি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ। মখোয়না মমাংথক্তা অৱাংবা থেংনখিবনা মখোয়গী থাজবা ফংবা হায়বা অসি অরাইবা নত্তে। মখোয়দা মশানা মশাবু থাজবা লৈহনবা তাই অমসুং হেন্দ হোল্দিং তৌবা অমসুং লমজিং-লমতাক্লপগা লোইননা মখোয় চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিনবা ঙমগনি। মখোয়গী অহানবা খোঙথাংবা অদুনি মরু ওইরিবা। মখোয়বু ভাব তাহল্লবদি মখোয়না অঙকপা কয়া তৌরক্কনি। মসিগা মান্নবা মওংদা ঐখোয়না লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা হেনগৎলবদি থবক হেন্না পীবা ঙমগনি। ঐখোয়না মালেমগী কৈথেলশিংদা ঐখোয়গী ওইবা মফম কনবা ঙমগনি।
ঐখোয়গী খঙ্গংগী শেন্মীৎলোনদা অওনবা পুরক্নবা এগ্রো বিজিনেস ইন্দস্ত্রীদা চাউখৎহনবা মথৌ তাই। মরম অসিনা মাইকৈ অসিদা পুন্না হোৎনদুনা অমসুং মীৎয়েং চংদুনা মপুং ফানা মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগনি। খুদোংথিবা কয়াগী মরক্তা ঐখোয়না রেকোর্দ ওইনা লৈশিনখি। কোরোনাগী মনুংদসু লৌমী কয়ানা রেকোর্দ ওইনা পোত্থোক পুথোকখি। লৌমীশিংগী অৱাবা কোকহনবা হায়বা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। মখোয়না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎপা তাই। লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং অসি মাইকৈ অসিদা চংশিন্নবা অপীকপা খোঙথাংশিংনি। ঐখোয়না লৌমীশিংদা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং অমসুং এদভান্স ওইবা তেক্নোলোজী ফংহনবা তাই। মসিনা মখোয়দা মশানা থাজবা ঙমহনগনি। সমস্যাশিং অসি কোকহন্নবা হোৎনবা মথৌ তাই।
করিগুম্বা মসিগী মতমগা চুন্দ্রবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং পাম্বৈশিং অসিনা লৌমীশিংগী ফীভম ফগৎহনবা ঙম্বা তারবদি মদু চহি কয়াগী মমাংদা ফংলম্লগনি। ঐখোয়না অনিশুবা গ্রীন রিভোল্যুসনগী মতাংদা পুথোকখ্রে। ঐখোয়না খুমাং চাউশিন্নবা অনৌবা লালোংশোং পুথোকখ্রে অমসুং মসি খন্থবা মথৌ তাই। মসি রাজনিতীগী ৱাফম খক্তা নত্তে। মসি ঐখোয়গী লৈবাক চাউখৎহন্নবা য়াম্না মথৌ তাই। ঐখোয়না মসিগীদমক পুনশিন্নবা মথৌ তাই। মসি লৈঙাক পাইরিবা অমসুং ওপ্পোজিসনশিংগী অপুনবগী থৌদাংনি। ঐখোয়গী ১৮শুবা চহিচাগী ৱাখল্লোন অদুনা ২১শুবা চহিচাগী অসিদা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা মাই পাকপা অমসুং চাউখৎপা ঙমলোই
কনাগুম্বা অমত্তনা ঐখোয়গী লৌমীশিংবু লায়রবগী লোইবা নাইদ্রবা লাং অসিদা থুদুনা লৈহনবা পামদে। মখোয়না নুংঙাইনা হিংনবগী হক অদু ফংদনা হিংলি। ঐহাক্না মখোয় অসি মীখা পোন্দুনা অমসুং মীনাই নাইথাংগী পুন্সি মহিংদা অদুমক হিংবা অসি য়ানিংদে। মখোয়গীদমক হোৎনবা হায়বা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। ঐখোয়না মতেং পাংদুনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা তৌদুনা লৈবাক অসি খুমাং চাউশিন্নবা লম্বী অমা নত্ত্রগা অমদা মতেং পাংফম থোকই।
সরদার ভল্লভ ভাই পতেলনা অসুম্না হায়রমখি করিগুম্বা নীংখা তম্লবা লৈবাক অমনা মীনাই-নাইথাংগী অদুমক মখা তানা মমি তারবদি নীংখা তম্বগী থৌনা লিংজেল অদু শন্দোকপা ঙমলোই। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা মখোয়গী হকশিং ফংদ্রিবা ফাওবা ঐখোয়না মপুং ফানা নীংখা তম্লে হায়বা চুমলোই। মরম অসিনা ঐখোয় পুন্না অচৌবা অহোংবশিং পুরক্নবা হোৎনবা তাই অমসুং লৌমিশিংদা মথৌ তাবা মতেং ফংহনদুনা অমসুং মখোয়বু চাউখৎপগী লমজেল অসিদা য়াওহন্নবা শেম্বী-শাবীবা তাই। মসি অফবা তৌনবগী হোৎনবনি অমসুং ইশাগী ওইজবগী নত্তে।
ঐখোয়গী সরকারনা অপীকপা লৌমীশিং খোঙথাং খুদিংদা মতেং পাংখি। হৌখিবা চহি তরুক অসিদা ঐখোয়না অপীকপদগী অচৌবা খোঙথাং কয়া লৌখৎতুনা লৌমীশিংদা মরুদগী হৌরগা কৈথেল য়ৌবা ফাওবা মতেং পাংদুনা লাকখি। খুদম ওইনা দাইরী অমসুং কোওপরেতিবশিংগী সেক্তর অসি চাউথোক্লে লোইননা মখোয়গী ভেল্যু চেন অসি মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে।
সরকারনা সেক্তর অসিদা মীৎয়েং চংবদগী খুমাং চাউশিল্লকপা উবা ফংঙি। ঐখোয়না তপ্না-তপ্না উহৈশিং অমসুং মনা-মশিংশিং লোইনা হোর্তিকলচরদা মীৎয়েং চংবা য়াই মসিনা হৱাই-চেৱাই অমসুং সিরিএলগী সেগমেন্ত চাউখৎহনগনি। সেক্তরশিং অসি য়াম্না মপাঙ্গল কনবা য়াই। ঐখোয়গী মাই পাক্লবা বিজিনেস মোদেল অমা লৈ অমসুং মসি ঐখোয়না ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবনি। ঐখোয়না মখোয়গী অতোপ্পা মহুৎ শিনবা য়াবা কৈথেলশিং ফংহনবা মথৌ তাই।
ঐখোয়গী সরকারনা লৌখৎখিবা মরু ওইবা অতোপ্পা খোঙথাং অদুদি ফার্মর্স প্রদ্যুসর্স ওর্গনাইজেসন লিশিং তরা শেমখিবা অসিনি। মসিনা অপীকপা লৌমীশিংদা থৌনা হাপ্লগনি। মহারাস্ত্রদা এফ.পি.ও.শিং শেমদুনা চাংয়েং তৌখি অমসুং কম্মুনিস্তকী রাজ্য ওইরিবা কেরেলাদা এফ.পি.ও.শিংগী মশিং য়াম্না লৈহন্নবা কন্না হোৎনরি। মসিগী মতৌ রাজ্য কয়ানসু তম্লি। মসিনা মরম ওইরগা লৌমীশিংনা মখোয়গী অপাম্বা কৈথেল অমা শেমগৎনবা অপুনবা ফোর্স অমা ওইরক্লগনি। এফ.পি.ও. লিশিং ১০ শেমখ্রবা মতুং অপীকপা লৌমীশিংনা মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা মপাঙ্গল কনখৎলকপা উবা ফংলগনি। লৌমীশিংনা এফ.পি.ও.শিং অসিগী খুত্থাংদা বেঙ্কশিংদগী শেলগী মতেং লোইননা অপীকপা ৱেয়রহাউসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী তেংবাংসু লেপ্পা লৈতনা ফংলবা য়াই। করিগুম্বা মখোয়না মপাঙ্গল কনখৎলকপা তারবদি মখোয়না মশাগী ওইবা কোল্দ স্তোরেজ ফেসিলিতী থমজবা ঙম্লগনি। সরকারনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনবা ইচে-ইচল করোর তরেৎতা লুপা করোর লাখ অমাগী ফন্দ এল্লোকেৎ তৌখ্রে। মখোয় পুম্নমক লৌমীশিংগী মচানুপী ঙাক্তনি। মখোয় অসি লৌমীশিংগী ইমুং-মনুংশিংগা লম্বী অমা নত্ত্রগা অমদা মরী লৈনৈ। মসিগী নেৎৱার্ক অসি শিজিন্নদুনা লৌমীগী কাংলুপ চাউখৎহন্নবা হোৎনরি। মসি শেন্মীৎলোনগী থবক থৌরমশিংগী ওইনা অচৌবা সেন্তরশিং ওইরক্লি। ঐহাক্না গুজরাতকী বালসদ ত্রাইবেল রিজনদা এস.ঐচ.জি.শিংগী মতেংগা লোইননা ত্রাইবেলশিং অসিনগী অপীকপা লমশিংদা প্রোজেক্ত অমা পাইখৎখিবা অদু নীংশিংলকই।
দা. এ.পি.জে. অবদুল লামনা মহাক্কী মপোক নুমিৎ পাল্লন তৌনবা মফম অসিদা লাকলমখিবা অদু য়াম্না লাইবক ফবনি। মহাক্না প্রোতোকল লৈতে অমসুং মহাক্না চম্না লৌমীশিংগা লৈমিন্নবা পাম্মি হায়না ফোঙদোকখি। মসি মাই পাকখিবা প্রোজেক্ত অমনি অমসুং নুপীশিংনা য়াম্না কন্না হোৎনখি। মফম অসিদা মখোয়না গোৱাদা হৌবা চেংগুমশিং অমসুং কাজু অদু মাই পাক্না থারি। মখোয় মশাগী ওইবা কৈথেল অমা শেমজখি। মখোয় অপীকপা লৌমীশিং ঙাক্তনি। মখোয়গী লমশিং অদু য়াম্না পীকই অদুবু মখোয়না হোৎনবা কনবনা মরম ওইরগা দিবিদেন্দশিং ফংখি অমসুং দা. কলামনা ফাওবা মখোয়গী মাই পাকপগী ৱারী অসি মহাক মশানা হকথেংননা উখি হায়না ইরকখি। মসিননি ঐহাক্না অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং প্রোজেক্তশিং পাইখৎনবা মাং থানা চংশিন্নবা হায়রিবা অসি।
ঐখোয়না হৱাইশিং লৈশিনবদা খুদোংচাদবশিং মায়োক্নখি। ২০১৪দা ঐখোয়না লৌমীশিংদা ৱাফম অমা থমখি। মখোয়না কন্না হোৎনদুনা ঐখোয়গী সমস্যাশিং কোকহনদুনা মখোয় মশাগী কৈথেল অমা ফাওবা লিংখৎখি। ঙসিসু অপীকপা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অদু ই-নামগী ওনলাইন-ওফলাইন প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা হকথেংননা য়োল্লি। কোরোনাগী মনুংদা ঐখোয়না কিসান রেশিং অমসুং কিসান ফ্লাইৎশিং লৈহনদুনা চাংয়েং তৌখি। মসিনা হকথেংননা অপীকপা লৌমীশিংগী অচৌবা কৈথেলশিং হাংদোক্তুনা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী মতিক চাবা মমল ফংহনবদা মতেং পাংখি। ত্রেনশিং অসি অমরোমদা চকা পানবা কোল্দ স্তোরেজকী মখল অমনি। হাউ অসিগী মন্ত্রীশিদা হায়জনিংবদি কিসান রেলশিং অসি অচম্বা ত্রান্সপোর্তেসনগী ফেসিলিতী অমা ওইনা উরবসু মসিনা অরাপ্পা খুঙ্গংশিংদগী অপীকপা লৌমীশিংবু অতোপ্পা রাজ্যশিংগী অচৌবা কৈথেলশিংগা মরী থম্বা ঙমহনখি। নাসিক্তগী লৌমী অমনা মুজাফরনগরগী বিজিনেস মেন অমগা কন্নেক তৌবা ঙমহনখি। মহাক্কী বিজিনেস অসি য়াম্না চাউবা নত্তে অদুবু মহাক্না কম্ফোই কি.জি.৩০ লুপা ১২৪দা অচৌবা কৈথেল অমদা থারি। অসুম্না লৌমী অমনা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতী অসিগী খুত্থাংদা মহাক্কী পোত্থোক অচৌবা কৈথেলশিংদা হকথেংননা য়োনবা ঙমহনখি।
কনাগুম্বনা য়েরুল য়াম্না তাবা লুপা ৬০দা থাবা উবা ফংখি। মহাক্না মদু অকাই-অতোই য়াওদনা থাবা ফংজরে অমসুং মাগী পোৎ অদু লোইনমকসু শিৎপা ঙমজখি। দেবলালিগী অপীকপা লৌমী অমনা দানাপুরদা কিৱি য়োঞ্জবা ঙমখি, লুপা ৬২দা মহাক্কী কিৱ কি.জি. ৬০ অদু অতোপ্পা রাজ্যগী অচৌবা কৈথেল অমদা য়োনবা ঙমহনখি। কিসান রেল অসি পীকচরবসুমসিনা চাউনা অহোংবা পুরক্লি। ঐখোয়না মাই পাকপগী খুদমশিং উবা ফংলে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
চৌধরী চরন সিংহনা ভারতকী শেন্মীৎলোনগী মতাংদা লাইরিক অমা ইরমখি। লাইরিক অসিদা মহাক্না লৈবাক পুম্বদা চান্ন-থক্নবা ফংহনবদা মসি লমদম অমা খক্তনিকো হায়না খনবা তাই হায়না ইরমখি। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রগনা পোৎচৈশিং রাজ্য অমদ্গী অমদা পুবদা অথিংবশিং লৈহল্লোইদবনি হায়বা অসিনি। লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং, জিসান রেল, ই-নাম, মন্দিশিংদা ইলেক্ত্রোনিক প্লেৎশিং ফংহনবা অমসুং হোলসেল মার্তশিং লৈহনবা অসি ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিংদা অচৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অপীকপা খোঙথাংশিংনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
য়ানিংদবা ফোঙদোক্লিবশিং অসিনা দিকেদ কয়া লৈবাক অসি শাসন তৌদুনা লাকখি। মখোয়না লৌমীশিংগী সমস্যাশিং উদে-খঙদে হায়বা অসি ঐহাক্না য়াজনিংদে। মখোয়না মসি খংখি, পুম্নমক ভাব তাখি মরম অসিনা ঐহাক্না ঙসি মখোয়দা মখোয়না হাজখিবা অদু নীংশিংহল্লি। মখোয় মফম অসিদা য়াওদে অদুবু মসি লৈবাক মীয়ামগী য়েংলগা ঐহাক্না মসি ফোঙদোকপা তঙাই ফদে।
মরম অসিদা ৱাফম অমা পাথোকচগে – “ রাজ্য অসিনা মখোয়গী রাজ্যগী এ.পি.এম.সি. এক্ত ২০০৫ মক্তদা অমেন্দ তৌনবা থৌরাং পাইখৎখি মসিনা লনাইগী কৈথেল, কঞ্জুমর, লৌমীশিংগী কৈথেলশিং, ই-ত্রেদিং লিংখৎনবা দাইরেক্ত মার্কেতিং কন্ত্রেক্ত ফার্মিং লৈহনগনি অমসুং ২০০৭দা অমেন্দ তৌখ্রবা প্রোবিজন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা রুলশিং নোতিফাইদ তৌখি, তশেংবদি রাজ্য অসিদা হৌজিল লনাই কৈথেল ২৪ লিংখৎখ্রে।” মসি কন্নাগী ৱাহৈশিংনো? কনানা থৌনা লৈনা এ.পি.এম.সি. এক্ত অমেন্দ তৌখি হায়না লাউথোক্লিবনো? অদুগুম্বা কৈথেল ২৪ অদু মথৌ তৌরে হায়না কন্নানা মনা লৌখি? মসি দা. মনমোহন সিংহগী সরকারগী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী মিস্তর শরদ পাৱরনা চাউথোকচবগী ৱাহৈশিংনি। অদুবু ঙসিদি মখোয়না য়ানিংদবা ফোঙদোক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না হৌজিক লৌমীশিং লান্না লমজিংলিবা অসিগী ৱাখল্লোন অসি চিংনবা পোক্তবা ঙমদে।
তোঙান তোঙানবা মন্দিশিং মপুং ফানা মথৌ তৌরে। মখোয়দা সিন্দিকেৎশিংনা পীরিবা মমলগা মতাংদা মসি মন্দি মপুশিং অমসুং দলালিশিংনা শেম্বনি চিংনবা অসিগী মরী লৈনবা ৱাহং হংখিবদা মিস্তর শরদ পাৱরনা অসুম্না পাউখুম অমা পীরকখি। মহাক মশামক্না এ.পি.এম.সি. রিফোর্ম অসি লৌমীশিংদা ঙাকশেল পীনবা অমসুং মখোয়দা অতোপ্পা কৈথেল অমা পীনবা থৌগৎলিবনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা বিজিনেসমেনশিং মশিং হেন্না রেজিস্তর তৌরবদি মসিনা মরম ওইরগা কম্পিতিসন হেনগৎলকপনা মন্দিগা লৈনরিবা মরী অসিদা শোইদনা অকাইবা পীরক্কনি। মরম অসিনা ঐখোয়না মসি মুন্না খঙবা মথৌ তাই।
অতোপ্পা রাজ্যশিংগী মফম অসিদা ফম্লিবা মরুপ পুম্নমক্না লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং অসি পুরক্কপদা পীক্না নত্ত্রগা চাউনা শরুক য়াখিবা ঙাক্তনি। ঐখোয়না অদুগুম্বা লো ১৫০০ কয়া চৎনহনখ্রে। ঐখোয়না খুমাং চাউশিন্নবা পোলিতিক্স তৌখি। ঐখোয়না চাউথনবা পোলিতিক্স তৌবা পামদে। বোজপুরিদা হায়নবা অমা লৈ ঐখোয়না শান্নরোই অমদি নখোয়সু শান্নহল্লোই অমসুং মসিনা মশানা অসি মাংহনগনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
লৈবাক অমগী শক্তি হেনগৎহনগে হায়রবদি পুন্না হোৎনব মথৌ তাই। লৈবাক অসি চাউখৎহনগে হায়রবদি কাশ্মিরদগী কন্যাকুমারি, কৎচতগী কমাখ্যা ফাওবা প্রজা পুম্নমক্না পুন্না হোৎনবা তাই। ঐহাক্না কোংগ্রেস পার্তীদা হায়জনিংবদি করিগুম্বা লৈবাক অমদা পব্লিক সেক্তর অসি মরু ওইরবদি লৈবাক অমা চাউখৎহনবদা প্রাইবেৎ সেক্তরনা শরুক য়াবা অসিসু চপ মান্না মরু ওই। সরকারনা মোবাইল শাবা থৌগৎলি। প্রাইবেৎ পার্তীশিং লাকখি, মেন্যুফেকচর্র লাকখি। ঙসিদি স্মার্তফোন অসিনা খ্বাইদগী লায়রবা ইমুংশিংদসু য়ৌবা ঙমলে। তেলিকোম সেক্তরদা কম্পিতিসন হেনগৎলকখি অমসুং ঙসিদি মোবাইল কোলগী মমল অসি জিরোগী ময়াদা হন্থহল্লি অমসুং হৌজিক্তি ভারতকী দেতা অসি মালেমদা খ্বাইদগী হোংবা ওইরে। ঐখোয়গী ফার্মাসী নত্ত্রগা বেক্সিন মেন্যুফেকচর্রশিং মখোয় অসি সরকারগী ভেঞ্চর ঙাক্তরা? করিগুম্বা ঙসি ভারতনা মীওইবা জাতিগী কান্নবা পীরি হায়না উৎপা তারবদি মদুদা লনাই সেক্তরনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। প্রাইবেৎ ইন্তর্প্রাইসশিংনা মালেমদা ঐখোয়গী মফম কনবা ঙমহনখি অমসুং লৈবাক অসিনা মখোয়দা থাজবা থম্নবা মথৌ তাই। মখোয়বু হন্থনা থম্বগী মহুৎ মখোয়দা থাজবা থমগদবনি। হৌজিক্তি লৈবাক চাউখৎহনবা অসি সরকার খক্তগী থৌদাং ওইদ্রে।
মালেম অসি হোংলে। লৈবাক অসি মশাগী খুন্নাইনা মপাঙ্গল হাপ্লে। মীপুম খুদিংদা খুদোংচাবা পীগদবনি। ফজদবা লোল শিজিন্নবা কনাগুম্বা অমবু ফতে হায়না হায়বা অসি অরিবা ভোৎ বেঙ্ককী ওইবা রাজনিতীগী মওংনি। ঐহাক্না লাল কিলাদগী লৈবাক অসিদা লন পীগদবা মীওইশিং মথৌ তাই হায়না ৱা ঙাংখি। অসুম্না নত্ত্রবদি ঐখোয়না লায়রবশিংগী মথৌ তাবা অদু ফংহন্নবা কদাইদগী লন ফংগনি? থবক করম্না পীগনি? ব্যুরোক্রেৎশিং খক্তনা লৈবাক অসিদা পুম্নমক তৌগদবরা? আই.এ.এস. অমনা ফর্তিলাইজরগী ফেক্তরী চল্লাইগদ্রা? মহাক্না আই.এ.এস. ওইবগা কেমিকেল ফেক্তরী হাংগদ্রা নত্ত্রগা এরোপ্লেন পাইগদ্রা? করম্বা মখলগী শক্তি ঐখোয়না শেমখি? লৈবাক অসি ব্যুরোক্রেৎশিংদা শিন্নরগা করি ফংবা ঙমগনি? মখোয় অসি লৈবাক অসিগী প্রজা ওইরবদি চপ মান্ননা নহারোলশিংসু লৈবাক অসিগী প্রজানি। মখোয়গীদমক ঐখোয়না অহেনবা খুদোংচাবশিং পীরবদি ঐখোয়না কান্নবা ফংগনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়না হৌজিক উরিবা অসিদি মখোয়গী ফিরেপ অদু ঙাকলৌ পীনবা লোজিক লৈতবগীনি। মখোয়না অকিবা কয়া লৈহনখী অমসুং ফীভম অসিদা ফৎহনখিদে অসুম্না অন্দোলনজিবিশিং থোরকহনখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
ঐহাক্না লৌমীশিংগী ইহৌ অসি ইকাই খুম্নৈ অমসুং ঐহাক্না চাউনা থৌদাং লৌগনি। লৌমীশিংগী ইহৌ অসি অমুকপা য়াওদে হায়না লৌজৈ। ভারতকী দেমোক্রেসীদা অন্দোলন অসি মতম পুম্বদা মরু ওইদুনা লৈরগনি। অদুবু অসিগুম্বা ইহৌ অসি ইহৌ হৌরিবা মীওই খরা খক্তগী মরাইনাইগী কান্নবগীদমক তৌবা ওইরবদি মদুগী মরাইবক করি ওইগনি? ঐহাকপু অমুক্তা ভাব তাহল্লু করিগীদমক ফার্ম লো অহুম অসিগী মায়োক্তা ইহৌ হৌবদা মরান লৈবশিং অমসুং ইরাং থোকহনবা, তেরোসিস্তশিং নকসলশিং অমসুং কম্ম্যুনেল ফোর্সশিংগী ফোতোশিং পাইদুনা মখোয়বু থাদোকউ হাবনা করিগী ধাবি তৌরিবনো? মসি ইহৌবু মশক থিহনবা নত্তবরা?
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
লৈবাক অসিগী তোল প্লাজাশিং অসি সরকার পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা য়ান্নখিবা সিস্তেম অমনি। তোল প্লাজা থুগাইবা, ফাজিনবা মথৌ তৌহনদবা, মসি হৌজিক চত্থরিবা ইহৌ অসি মশক থিহন্নবা হোৎনবা নত্তবরা? পঞ্জাবতা তেলিকোম তাৱর কয়া থুগাইখিবা অসি লৌমীশিংগী ধাবিগা চুন্নরিবরা? মসি ইহৌ হৌরিবা মীওইশিং অদুনা নত্তে মসিদি অন্দোলনজিবিসশিংনা ইহৌ অসি মশক থিহন্নবা থওইনা থৌখিবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা অন্দোলনজিবিশিং অমসুং অন্দোলনকারিগী মরক্তা খেৎনবা খঙবা য়াম্না মতাং চারে। ঐখোয়না অসিগুম্বশিংদগী লৈবাক কনবা মথৌ তাই। মখোয়না অরানবা অমসুং তোকঙা শন্দোক্তুনা লৈবাক অসি লান্না লমজিংলি অমসুং লৈবাক অসি পাইশিন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি য়াম্না চাউই অমসুং প্রজাশিংগী অপাম্নবসু য়াম্মি অমসুং ঐখোয়না হিরম অসিদা চাউখৎহন্নবা মীৎয়েং চংবা তাই। অচুম্বা ঙাংবদা অকাইবা লৈতে। অচুম্বা তৌবা পাম্বা মীওইশিংদা অচুম্বা ৱা ঙাংবা অসি অচুম্বা তৌবদা য়াওজরবনি। মসিগী খেন্নবা অসি ঐখোয়না ঙবা তাই। ইলেক্তোরেল রিফোর্মশিংগী মরমদা ৱা ঙাংলম্বশিংনা মখোয় মশানা ৱান নেসন ৱান ইলেক্সন অসিদা য়ানিংদবা ফোঙদোক্লি। হায়রিবা মীওইশিং অসিমক্তা জেন্দর জস্তিস পুরক্নবা খোলাউ লাউখি অদুবু ঐখোয়না ত্রিপল তলাক মুত্থৎনবা হোৎনবদি য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। অমরোমদনা মখোয়না মহৌশা কন্নবা কন্না লাউরি অদুগা নাকলঅমদনা মখোয়না হাইদ্রো পাৱর নত্ত্রগা ন্যুক্লিয়র পাৱরগী সাইৎতা ফিরাল মৈ চুদুনা ইরাং হৌখি। মখোয়না লৈবাক অসিদা ইরাং হৌহনখি। মসিগী ভিক্তিম তামিল নাদুনা ওইখি।
মখোয়না দিল্লীদা মীশিং হেনগৎলকপা অসিগী মতাংদা ইহান হান্না রিৎ ইখি, পি.আই.এল.শিং থাখি অমসুং অপীল তৌখিবা মীওইশিং ওইখি অদুগা পরালি কাংলুপ মৈ থাখিবা দিফোল্তরশিং অদুগীদমক লেপখি দিল্লীগী মীওইশিং অদু মখোয়না অসিমক্না ওইখি। মখোয়না লৈবাক অসি লান্না লমজিংনবা হোৎনরিবা অসি খঙবা অমসুং মসি থিংনবা হোৎনবা তঙাই ফদে।
হৌখিবা চহি তরুক অসিদা ওপ্পোজিসনশিংগী এজেন্দা অসি হোংখিবা উজৈ। ঐখোয়সু ওপ্পোজিসনদা লৈরকখি। মতম অদুদা ঐখোয়না লৈবাক অসি চাউখৎহন্নবা হিরমশিং অমসুং সরকার পাইরিবা দলগী শেঞ্জা থুমজানা থুমহৎলবা লুচিংবাশিংগী মায়োক্তা খোলাও লাওখি। ঐখোয়গী খোলাও অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং পুকচেল শেংনা হোৎনগনি। ঙসি ওপ্পোজিসন অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী মতাংদা খন্নবা হন্থরকপা অসি অঙকপা পোকই। ঐহাক্না হিরম অসি পুখৎলকপা ঙাইখি অমসুং মসিদা অফবা থবক কয়া পাইখৎখিবা অসি থমজনবা খুদোংচাবা ঙাইখি। অদুবু মদুগী খুদোংচাবা অদু পীবিরকখিদে। হৌজিক্তি মখোয়না হিরম অসিদা মীৎয়েং চংদ্রবনিনা মরু ওইবা হিরম অসিগী মতাংদা ঙাংনবা ৱা লৈত্রে। মরম অসিনা মখোয়না লম্বী নত্ত্রা থোং কয়া শাখ্রে, ঙমখৈদা করি ফীভমদা লৈরি নত্ত্রা রেলৱেজ লাইনশিং কমদৌরি হায়বা অসি খঙবা লেপখ্রে। মখোয়না হৌজিক হিরমশিং অসিদা খন্নবা পামদ্রে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
২১শুবা চহিচা অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। করিগুম্বা ভারত অসি চাউখৎহনবা তারদি ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা হায়বা অসি য়াম্নমক মরু ওই। আত্মানির্ভর ভারতকী রোদ মেপ অসি চাউনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা ঙম্নবা ঐখোয়না তানফম অসিদা মরু ওইরিবা অদু খঙফম থোকই।
ঐখোয়না মপাঙ্গল লৈবা অমসুং মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরবা খক্তদা লৈবাক অসিনা হিরম খুদিংদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনবা ঙমগনি। মাইকৈ অসিদা ঐখোয়না হোৎনবা মথৌ তাই। মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর হায়বা অসি অনৌবা গ্রোথকী খুদোংচাবশিং অমসুং শোত্থরবা অমসুং মিদল ক্লাসকী চাউখৎনবগী ফীভম অমা শেমগৎবা ঙমহনগনি। মসিনা থবক পীবসু হেনগৎহনগনি। মসিনা শেন্মীৎলোন ফগৎহনবা ঙমগনি। মরম অসিনা ঐখোয়না মপুং ওইনা মীৎয়েং চংগদবা অসি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী অনৌবা মখলগী ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎপা অসিনি। মীখল কান্নবা অনৌবা লম্বী অমা শেম্লগনি হায়না চেদা লাউথোক্তুনা ভোৎ বেঙ্ক হেনগৎনবগী এজেন্দা অমা নত্তে। নাকল অমদনা মীখল কারগা চপ মান্নবা লম্বীদা অঙৌবা স্ত্রাইপশিং করিগী শংলিবনো। অহুমশুবদনা থাও খক্তা হাপ্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অসি মীয়ামদা থাজহন্নবা মেন্দেৎ নত্তে। মসি পুকচেল শেংনা ঐখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎ হনহন্নবা হোৎনবা অমনি। মরম অসিনা ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরু ওইবা অদু থমখিবনি। লুপা করোর লাখ ১১০গা লোইননা স্কীমশিংগী অখন্নবা প্রোবিজনগা লোইননা হন্দক্কী বজেৎ অসিদা চাউনা এল্লোকেসন তৌখি মসিনা লৈবাক অসি চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা চংশিনবা ঙমহল্লগনি।
লৈবাক অসিগী সহর ২৭তা মেত্রো ত্রেনশিং চেলহনবা, খুঙ্গং লাখ ৬ হেনবদা খোঙজেল য়াংবা ইন্তর্নেৎ, ইলেক্ত্রিসিতীগী লমদা ৱান নেসন ৱান গ্রিদ অসিগা লোইননা ঐখোয়গী মঙলান মাই পাক্না মঙ ফাওনহনখি। ঙসি সোলর পাৱর য়াওনা রিন্যুএবল ইনর্জীগী লমদা মালেমগী মকোক থংবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা ভাএর অমা ওইবা ঙমখ্রে। ভারত্তা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা সোলর অমসুং ৱিন্দ হাইব্রদ পাৱর অথুবদা লৈরগনি। অনৌবা স্তেন্দর্দশিংগী মতুং ইন্না চাউখৎ-থৌরাংদা থৌজাল অমা ঐখোয়না উরি।
ঐখোয়না লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা মরু ওইনা ভারতকী নোংপোক থংবদা চাউখৎপগী চাং অসি মান্নদবা উবা ফংখি। করিগুম্বা ঐখোয়না নোংপোক থংবা ভারত অসি চাউখৎহনবা পাম্লবদি মসিবু নোংচুপ থংবা ভারতকী লৈরিবা ইকনোমিক দিবেলপমেন্ত অসিগী থাক্তা পুখৎপা মথৌ তাই। অসুম্না লৈবাক মনুংগী ওইনা মপাঙ্গলশিং কনখৎহনগনি। মরম অসিনা নোংপোক থংবা রাজ্যশিং মেনস্ত্রীমদা পুশিল্লকপা তাই। গ্যাস পাইপলাইনশিং. লম্বী থোং অমসুং এয়রপোর্তশুং, রেলৱে লাইনশিং শেমগৎপা, ইন্তর্নেৎকন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবা ওইরবসু অমসুং ৱাতর ৱেজ প্রোজেক্ত ওইরবসু অতোপ্পা রাজ্যশিংগা অৱাং নোংপোক্কা ফাওনহনগনি। অসুম্না লৈবাক অসি চাং মান্ননা চাউখৎ হনবা ঙমগনি।
মসিনা ঐখোয়না খুমাং চাউশিনবা অমসুং চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইবা ঙম্নবগী ৱাখল্লোন অদু। মরম অসিনা ঐখোয়না নোংপোক থংবা ভারত্তা মীৎয়েং হেন্না চংদুনা মিসন মোদতা থবক পাইখৎলি। জিলা কয়াদা ঐখোয়না সি.এন.ই., পি.এন.জি., সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসনগী নেৎৱার্ক অমা মাই পাক্না শেমগৎখ্রে। মসিগী গ্যাস পাইপলাইনগী নেৎৱার্ক অসিনা রাজ্যশিং অসিদা হার শাবগী সেক্তর য়ৌহনবা ঙমখ্রে। মমাংদা থোং লোল্লুরবা হারগী ফেক্তরী কয়া অমুক হন্না হাংবা ঙমখ্রে। ঐখোয়না গ্যাস অমসুং পাইপলাইন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনদুনা ফেক্তরীশিং অসিদা অমুক হন্না খুদোংচাবশিং পীনবা কন্না হোৎনখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর সর,
হৌখিবা চহি কয়া অসিদগী ঐখোয়না দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোর অমগী মতাংদা তাদুনা লাক্লি। ঐখোয়না সরকার পাইবা পামদা হায়রিবা অসিগী ফীভম কমদৌরমখি? শুপ্নগী কিমি অমা খক্তগী থবক লোইরমখি। চহি তরুক্কী মতমগী মনুংদা ঙসিদি কিমি ৬০০রোম মথৌ তৌহনখ্রে অমসুং সেক্সন অসিদা পোৎ-চৈ পুবা হৌখ্রে। য়ু.পি.এ.গী মতমদা বোর্দর ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মপুং ফানা নাথৈদুনা থমখি অমসুং মসিদা মীৎয়েং চংলমখিদে। লৈবাক অমগী ঙাকশেলগীদমক মসি য়াম্না মরু ওই। অসিগুম্বা হিরমশিং মীয়াম মাংদা পুথোক্তুনা খন্নবা য়াদে মরমদি মসি লৈবাক্কী ঙাকশেলগা মরী লৈনৈ। মসি য়াম্না অরুৱা ৱাফম অমনি। মখোয়না মসি মরু ওইনা লৌরমখিদে। লাইবক থিবদি পার্লিয়ামেন্দা ঙাকশেল মন্ত্রী মশামক্না ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ফগৎহনবা মথৌ তাদে মসিগী কান্নবশিং য়েক্নবা ওইরিবা লৈবাকশিংনা ওইনা ফংঙি। মসি য়াম্না ইকাইনিংঙাই ওই। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী মায়োক্তা লৈদুনা ঐখোয়না ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থমখিবা পান্দমশিং অদু থুংহনদুনা চাউখৎহনখ্রে।
এল.এ.সি.না থোংশিং শাখ্রে। থোং ৭৫ হেনবগী থবক খোঙজেল য়াংখৎহনখ্রে। মসিগীদমক ঐখোয়না কি.মি. চমা-চমাগী লম্বীশিং শাখ্রে। ঐখোয়না থমখিবা পান্দম অদুগী ৭৫%দি ফংবা ঙমখ্রে অমসুং অতোপ্পা লৈবাক অসিগী শরুকশিংদসু মখা চত্থখিগনি। হিমাচল প্রদেশকী অতল তন্নেলগী লৈরমখিবা ফীভম ঐখোয় পুম্নমক্না উখি। মসি অতলজীনা হিংলিঙৈ মতমদা শেমগৎচরম্বা দ্রীম প্রোজেক্ত অমনি। লাইবক থিবদগী মসি লোইশিনবা ঙমদনা লৈরকখি। অতেনবা মতম অমদা অপীকপা শরুক খরা লোইশিনখি অমসুং মতুংদা অমুক পন্দুনা লৈখি। মরম অমা নত্ত্রগা অমনা প্রোজেক্ত অসি আশা উদনা লৈরকখি। হৌখিবা চহি তরুক অসিদা ঐখোয়না হোৎনবদগী ঙসিদি তন্নেল অসি মীয়াম্না শিজিন্নবা ফংলে। লৈবাক অসিগী আর্মী লোইননা প্রজাশিংনা নুংঙাইনা চৎলি। থা তরুক হেন্না লম্বী চৎপা য়াদনা লৈরুরবা লম্বেল অদু হৌজিক্তি নুংঙাইনা চত্থোক চৎশিন তৌবা য়ারে অমসুং মখোয়গীদমক্তা অতল তন্নেল অসি থৌজেলগী মশক ওইখি।
মসিগা চপ মান্না লৈবাক অসিদা খুদোংথিবা অমা হেক্তা থেংনবা মতমদা ঐখোয়না মদু মায়োক্নবগী পাঙ্গল লৈ। ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সেসনা শিংনবা লাকপদা মপুং ফানা মায়োক্নবা ঙম্নবগী থৌনা লৈ। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা লৈবাক অসি চাউথোকহল্লি অমসুং খুদোংথিবা থোরকপা মতমদা মখোয়না কৈদৌনুংদা মাই লৈদুনা চেল্লোই হায়বা ঐহাক্না থাজবা থম্মি। মখোয়না কথোকপগা লোইননা অমসুং অমত্তা ওইনা সর্বিস তৌদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী মথৌনা লৈবা জৱানশিং অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংগীদম চাউথোকপা পোকচৈ। ঐহাক্না ঘজল অমা তাখি। ঐহাক অসিগুম্বা কয়া পামদে অদুবা ঈশৈগী পরেং অমা কোন্থং য়ৈদুনা লৈহৌখি। ৱাহৈ পরেং অদুদি “ঐহাক্কী পুন্সি মহৈ অদুগী ৱারী ঐহাক্না ঈশৈ ওইনা শক্লগে” হায়বা অসিনি। ঐখোয়বু থাদোক্তুনা চৎখ্রবা মরুপশিংনা মখোয়না হিংলিঙৈ মতমদা থেংনখিবা অদুগী ৱারী লিরমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। হৌজিক ঐখোয়না থৌনা লৈনা মাংদা চংশিনবা ঙম্লগনি হায়না থাজৈ। কোরোনাগী মতুংদা লৈরিবা অনৌবা মালেম অসিদা “করিমত্তা তৌবা ঙমলোই” অমসুং “করিসু তৌরোই” হায়বগী ৱাখল্লোন অসি খল্লোইদবনি হায়না অমুক হন্না হায়জগে। ঐখোয়না ভারত মচা করোর ১৩০গী থাজবগা লোইননা মাংদা চংশিল্লসি। অৱাবা লিশিং কয়া লৈরকপা য়াই অদুবু সোল্যুসন লিশিং কয়া থোরক্কনি।
ঐখোয় মপাঙ্গল লৈবা লৈবাক অমনি অমদি ঐখোয়না ঐখোয়গী কন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক অসোদা থাজবা থমদুনা চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি। ঐখোয়না ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা মাংদা চংশিনগনি হায়বগী ঐঙোন্দা থাজবা লৈ। তশেংবনি মিদল মেন হায়বগী চৎনবী অদু হৌজিক্তি লৈত্রে হায়বা অসি। লৈবাক অসিগী মিদল ক্লানা চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। মরম অসিনা সরকারনা মখোয়গী য়াইফনবা খোঙজেল য়াংনা হোৎনরি। মসিগীদমক সরকারনা মরী লৈনবা জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর মখল পুম্নমক লৈহনখ্রে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রমেন,
লৈবাক অসিদা চাউখৎপা অমসুং খুমাং চাউশিন্নবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা সরকার অসিনা থাজবগা লোইননা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। সমস্যাশিং অসিদা ময়েক শেংনা ৱাফমশিং থম্বিখিবগীদমক্তা ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিগী লমন ঐহাক্না তোনশিনজরে। পোলিতিকেল এজেন্দা লৈরিবা মীওইশিংদসু ঐহাক্না মখোয়দা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদুবু ঐখোয়না নেস্নেল এজেন্দাগা লোইননা মাংদা চংশিল্লি। অমসুং ঐখোয়না মখা তানা মসি তৌখিগনি। অমুক হন্না ঐহাক্না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংবু সমস্যা অসি ঐখোয় পুন্না কোকহন্নবা ৱাখল্লোনগা লোইননা দাইলোগ অমা তৌনবা বর্তন তৌজরি। মসিগা লোইননা ঐহাক্না ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিনা পীখিবা মহাক্কী ৱারোলগীদমক অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচবগা লোইননা মতাং অসিদা লোইশিনজরি।
থাগৎচরি!