Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to mark the Diamond Jubilee of the Gujarat High Court
06 FEB 2021 1:39PM by PIB Delhi
Namaskar,
The Law Minister of the country, Shri Ravi Shankar Prasad ji, Chief Minister of Gujarat Shri Vijay Rupani ji, Supreme Court Justice Shri M.R. Shah ji, Chief Justice of Gujarat High Court Shri Vikram Nath ji, Ministers of Gujarat Government, all honorable judges of Gujarat High Court, Solicitor General of India Shri Tushar Mehta ji, Advocate General of Gujarat Shri Kamal Trivedi ji, all respected members of Bar, ladies and gentlemen!
Congratulations to all of you on the occasion of the diamond jubilee of Gujarat High Court. In the last 60 years, both the Gujarat High Court and the Bar have made a unique identity with their legal understanding, erudition and intellectualism. The conscientiousness with which the Gujarat High Court has worked for truth and justice, the readiness that it has shown for its constitutional duties, has strengthened both the Indian judicial system and the democracy of India. A postage stamp has been released today to commemorate the memorable journey of the Gujarat High Court. I take this opportunity to convey my best wishes to all your Excellencies and to the people of Gujarat.
Excellencies, the responsibility given to the Legislature, Executive and Judiciary under our Constitution is like oxygen for our Constitution. Today, every countryman can say with satisfaction that our judiciary has firmly fulfilled its responsibility to protect the oxygen of the Constitution. Our judiciary has always strengthened the Constitution itself by making a constructive and positive interpretation of the Constitution. Whether it is the protection of the rights of the countrymen, or the private freedom, or the situations where the country's interests had to be accorded top priority, the judiciary has recognized and fulfilled these obligations.
You all know very well that the rule of law in Indian society has been the basis of our culture for centuries of civilization and social fabric. It is written in our ancient scriptures: 'न्यायमूलं सुराज्यं स्यात्' i.e., the root of good governance is in justice, the rule of law. This idea has also been part of our culture since time immemorial. The same mantra also gave moral strength to our freedom struggle and the same idea was put at the top of the Constitution by our founding fathers also. The Preamble to our Constitution is an expression of the same resolution of the rule of law. Today, every countryman is proud that our judiciary has always given strength and direction to this spirit of our Constitution and these values continuously.
This trust in the judiciary has instilled a confidence in the minds of our ordinary man and has given him the strength to stand up for the truth. And when we discuss the contribution of the judiciary towards the journey of the country since independence, it is also necessary to discuss the contribution of the Bar. This glorious heritage of our judicial system stands on the pillar of the Bar. For decades, the Bar and the judiciary have been fulfilling the fundamental objectives of justice in our country. The notion of justice that our Constitution has put forward, the ideals of justice that have been part of our Indian culture, that justice is the right of every Indian. Therefore, it is the responsibility of both the judiciary and the government to put together the world class justice system in the world's largest democracy. Our justice system should be something that is accessible to the person at the bottom of the society, where justice is guaranteed to every person and justice is guaranteed in time.
Today, like the judiciary, the Government is also making continuous efforts to fulfill its duties in this direction. The democracy of India and our judiciary have protected the right to justice of Indian citizens even in difficult times. We have seen a good example of this once again during the Corona global pandemic. During this calamity, if the country has exhibited its potential on the one hand, our judiciary has also presented an example of its dedication and devotion on the other hand. The way Gujarat High Court started hearings through video conferencing in the early days of the lockdown, the way services like SMS call-out, e-filing of cases, and 'Email My Case Status' were introduced, the court's display board started streaming on YouTube, every day judgments and orders were uploaded on the website, all of these have proved how adaptive our justice system is and how comprehensive is its efforts to provide justice.
I am told that the Gujarat High Court has also become the first court to live streaming court proceedings, and the concept of open court, which has been debated for a long time, has also been realized by the Gujarat High Court. It is a matter of satisfaction for us that the digital infrastructure that the Law Ministry developed under the e-Courts Integrated Mission Mode Project helped our courts to work as virtual courts in such a short time. The Digital India Mission is rapidly modernizing our justice system today.
More than 18,000 courts have been computerized in the country today. The e-proceeding has gained momentum in all courts since the Supreme Court granted legal sanctity to video conferencing and tele-conferencing. It is glorifying to hear that our Supreme Court has been crowned as the only court in the world which has heard the highest cases through video conferencing. Our high courts and district courts have also heard maximum cases through video conferencing during the Covid period. The e-filling facility of cases has also given a new dimension to ease of justice. Similarly, a Unique Identification Code and QR code is being given to every case by our courts today. This has not only made it easier to get all the information related to the case, but it has also laid a strong foundation for the National Judicial Data Grid. Lawyers and litigants can view all cases and orders with just a click through the National Judicial Data Grid. This ease of justice is not only improving the ease of living of our citizens, but it has also increased the ‘ease of doing business’ in the country. This has led to the confidence in the foreign investors that their judicial rights in India will be protected. The World Bank has also praised the National Judicial Data Grid in its Doing Business Report of 2018.
Excellencies,
The Supreme Court's e-committee is working closely with the NIC to ensure rapid growth of the ‘ease of justice’ in India in the days to come. Work is on to incorporate features like cloud based infrastructure along with formidable security. The possibilities of using Artificial Intelligence in judicial processes to make our justice system future ready are also being explored. Artificial Intelligence will also increase efficiency and speed of judiciary. The country's Atmanirbhar Bharat campaign is going to play a big role in these efforts.
India's own video conferencing platforms are also being encouraged under the Atmanirbhar Bharat campaign. In order to reduce the digital divide in the country, e-service centres are also being opened in high courts and district courts to help the common people. We have all seen that in this difficult time of the pandemic, online e-lok adalats have also become a new normal. Incidentally, it was Gujarat where the first Lok Adalat was set up in Junagadh 35-40 years ago. Today, e-Lok Adalat is becoming a major medium of timely and convenient justice. So far lakhs of cases have been reported to e-lok adalats in 24 states of the country, and they are also being disposed of. This speed, facility and the confidence is the demand of our judicial system today.
Gujarat is also proud of its contribution on one more issue. Gujarat was the first state to start the tradition of the evening court and took many initiatives for the betterment of the poor. In any society, justice defines the significance of rules and policies. Justice brings certainty among the citizens, and a relaxed society thinks about progress, takes the resolutions and progresses by making efforts. I am sure our judiciary and all the senior members of the judiciary will continue to empower the judicial power of our Constitution. With this power of justice, our country will move forward and the dream of a self-reliant India will be realized through our efforts, collective power, willpower and from our continuous practice. With these good wishes, congratulations to all of you once again on the diamond jubilee! Many greetings!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 FEB 2021 1:39PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ଦେଶର ଆଇନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବି ଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ ମହାଶୟ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ରୂପାଣୀ ମହାଶୟ, ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ଜଷ୍ଟିସ୍‍ ଏମ. ଆର. ଶାହା ମହାଶୟ, ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଶ୍ରୀମାନ ବିକ୍ରମ ନାଥ ମହାଶୟ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରରେ ଥିବା ମନ୍ତ୍ରିଗଣ, ଗୁଜରାଟ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ବିଚାରପତିଗଣ, ଭାରତର ସଲିସିଟର ଜେନେରାଲ ଶ୍ରୀ ତୁଷାର ମେହେଟ୍ଟା ମହାଶୟ, ଗୁଜରାଟର ଆଡଭୋକେଟ ଜେନେରାଲ ଶ୍ରୀ କମଲ ତ୍ରୀବେଦୀ ମହାଶୟ, ‘ବାର୍‍’ର ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟଗଣ, ଭଦ୍ରମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ଗୁଜରାଟ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ହୀରକ ଜୟନ୍ତିର ଏହି ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ବିଗତ ୬୦ ବର୍ଷରେ ନିଜର ଆଇନଗତ ଜ୍ଞାନ, ନିଜର ବିଦ୍ୱତା ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକତା ଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ବାର୍‍, ଦୁଇଟିଯାକ ହିଁ ଏକ ବିଶିଷ୍ଟ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟ ସତ୍ୟ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଯେଉଁ କର୍ତବ୍ୟ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ନିଜର ସାମ୍ବିଧାନିକ କର୍ତବ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଯେଉଁ ତତ୍ପରତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ତାହା ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଦୁଇଟି ଯାକକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟର ଏହି ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଯାତ୍ରାର ସ୍ମୃତିରେ ଆଜି ଏକ ଡାକଟିକଟ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ନ୍ୟାୟ ଜଗତ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆପଣ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବଙ୍କୁ, ଗୁଜରାଟର ଜନତାଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଧିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଦେଉଛି। ମାନନୀୟ, ଆମର ସମ୍ବିଧାନରେ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାପିକା, କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା ଏବଂ ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ସେମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରାଣବାୟୁ ଭଳି। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ଏହା କହିପାରିବେ କି ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକା– ଜୁଡିସିଆରି, ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରାଣବାୟୁର ସୁରକ୍ଷାର ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି। ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକା ସଦାସର୍ବଦା ସମ୍ବିଧାନର ରଚନାତ୍ମକ ଏବଂ ସକରାତ୍ମକ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି ନିଜେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଅଧିକାରର ରକ୍ଷା ହେଉ, ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତାର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉ, କିମ୍ବା ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ସବୁ ରହିଆସିଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶହିତକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ଅଛି, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ନିଜର ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବୁଝିଛି ମଧ୍ୟ ଆଉ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହା ଭଲଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଜୀବନ ସହିତ, ଆମର ସଂସ୍କାରର ଆଧାର ହୋଇ ରହି ଆସିଛି। ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକରେ କୁହାଯାଇଛି– ‘ନ୍ୟାୟମୂଳଂ ସୁରାଜ୍ୟଂ ସ୍ୟାତ୍’ ଅର୍ଥାତ, ସୁରାଜ୍ୟର ମୂଳ ହିଁ ରହିଛି ନ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟରେ, ରୁଲ ଅଫ୍‍ ଲ ରେ, ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରହିଛି। ଏହି ବିଚାର ଆଦିମକାଳରୁ ହିଁ ଆମର ସଂସ୍କରଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇ ରହିଆସିଛି, ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମକୁ ମଧ୍ୟ ନୈତିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଆଉ ଏହି ବିଚାର ବା ଚିନ୍ତାଧାରା ଆମର ସାମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାମାନେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ରଖିଥିଲେ। ଆମର ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରସ୍ତାବନା ରୁଲ ଅଫ୍‍ ଲ’ ର ଏହି ସଂକଳ୍ପର ହେଉଛି ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି।
ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଆମର ସମ୍ବିଧାନର ଏହି ଭାବନାକୁ ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଉର୍ଜ୍ଜା ଦେଇଛି, ପଥ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛି। ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପ୍ରତି ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଆମର ସାଧାରଣରୁ ଅତି ସାଧାରଣ ମନୁଷ୍ୟର ମନରେ ଏକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ କରିଛନ୍ତି, ସତ୍ୟ ପାଇଁ ଠିଆ ହେବାର ଶକ୍ତି ତା’ମଧ୍ୟରେ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଉ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ଏହି ଯାତ୍ରାପଥରେ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଯୋଗଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛେ, ତେବେ ଏଥିରେ ‘ବାର୍‍’ର ଯୋଗଦାନର ଚର୍ଚ୍ଚା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ। ଆମର ନ୍ୟାୟବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏହି ଗୌରବଶାଳୀ ପ୍ରାସାଦଟି ‘ବାର୍‍’ ର ହିଁ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଠିଆ ହୋଇ ରହିଛି। ଦଶକ-ଦଶକ ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ବାର୍‍ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ମିଶିକରି ହିଁ ନ୍ୟାୟର ମୌଳିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ନ୍ୟାୟର ଯେଉଁ ଧାରଣା ସାମ୍ନାରେ ରଖିଛନ୍ତି, ନ୍ୟାୟର ଯେଉଁ ଆଦର୍ଶ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କାର ସବୁର ଅଂଶ ହୋଇ ରହିଛି, ସେହି ନ୍ୟାୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କର ଅଧିକାର। ଏଥିପାଇଁ ଏହି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏବଂ ସରକାର ଦୁହିଁଙ୍କର ହିଁ ଏହା ହେଉଛି ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଦୁନିଆର ସର୍ବ ବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ସେମାନେ ମିଳିମିଶି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ପାରିବେ। ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏଭଳି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା ସମାଜର ଶେଷ ପାହାଚରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁଲଭ ହୋଇପାରୁ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଉ। ଆଜି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଭଳି ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ନିଜର କର୍ତବ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକା କଠିନରୁ କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ନ୍ୟାୟର ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଛି।
କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମକୁ ଏହି ଉତମ ଉଦାହରଣ ପୁଣି ଥରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦେଶ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖାଉଥିଲା, ତେବେ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକା ମଧ୍ୟ ନିଜ ସମର୍ପଣ ଏବଂ କର୍ତବ୍ୟନିଷ୍ଠାର ଉଦାହରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ତାଲାବନ୍ଦର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନମାନଙ୍କରେ ହିଁ ଭିଡିଓ କନଫରେନସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଶୁଣାଣୀ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଲା, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଏସଏମଏସ କଲ୍‍ ଆଉଟ୍‍, ମୋକଦ୍ଦମାର ଇ-ଫାଇଲିଂ ଏବଂ ‘ଇ-ମେଲ ମାଇଁ କେସ୍‍ ଷ୍ଟାଟସ୍‍’ର ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଗଲା, କୋର୍ଟ ଡିସ୍‍ପ୍ଲେ ବୋର୍ଡର ୟୁ-ଟ୍ୟୁବରେ ଷ୍ଟ୍ରିମିଂ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଲା, ପ୍ରତିଦିନର ରାୟ ଏବଂ ଆଦେଶ ୱେବସାଇଟ୍‍ରେ ଅପ୍‍ଲୋଡ୍‍ କରାଗଲା, ଏହି ସବୁ ଦ୍ୱାରା ଏହା ସିଦ୍ଧ କରିଛି ଯେ ଆମ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉଛି କେତେ ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ, ଆଉ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି କେତେ ଅଧିକ। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କୋର୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟର ଲାଇଭ୍‍ ଷ୍ଟ୍ରିମିଂ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ଅଦାଲତ ହୋଇପାରିଛି, ଆଉ ମୁକ୍ତ ଅଦାଲତର ଯେଉଁ ଅବଧାରଣା ଉପରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇ ଆସୁଛି, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟ ସାକାର କରି ଦେଖାଇଛି। ଆମ ପାଇଁ ଏହା ସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ ହେଉଛି ଯେ, ଆଇନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଇ-କୋର୍ଟସ୍‍ ସମନ୍ୱୟ ମିଶନ ମୋଡ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଯେଉଁ ଡିଜିଟାଲ ଭିତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲା, ତାହା ଏତେ କମ୍‍ ସମୟରେ ଆମର କୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ କୋର୍ଟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ସହାୟତା କଲା। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଆଜି ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆମର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକ କରି ଗଢ଼ି ତୋଳିଛି।
ଆଜି ଦେଶରେ ୧୮ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କୋର୍ଟ କଂପ୍ୟୁଟରାଇଜ୍‍ ହୋଇ ସାରିଛି। ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଏବଂ ଟେଲି କନଫରେନ୍ସିଂକୁ ଆଇନଗତ ମାନ୍ୟତା ମିଳିବା ପରେ ସମସ୍ତ ଅଦାଲତରେ ଇ-ପ୍ରୋସିଡିଂରେ ଗତି ଆସିଛି। ଏହା ଶୁଣି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଯେ ଆମର ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଦ୍ୱାରା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଣୁଣାଣୀ କରିବା ଭଳି ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ପାଲଟି ଯାଇଛି। ଆମର ହାଇକୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ଼୍‍ ସମୟରେ ଅଧିକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଣୁଣାଣୀ କରି ସାରିଛନ୍ତି। ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଇ-ଫାଇଲିଂର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ‘ନ୍ୟାୟିକ ସୁଗମତା’କୁ ଏକ ନୂତନ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହିଭଳି ଆଜି ଆମର ଅଦାଲତଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାମଲା ପାଇଁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ କୋଡ୍‍ ଏବଂ କ୍ୟୁଆର କୋଡ୍‍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ନା କେବଳ ମାମଲା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ତଥ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ସହଜ ହୋଇଛି, ବରଂ ଏହା ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ଡାଟା ଗ୍ରୀଡ଼ର ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ସୁଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ରଖିଛି। ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ଡାଟା ଗ୍ରୀଡ଼ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଇନଜୀବୀ ଏବଂ ମହକିଲମାନେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର କ୍ଲିକ୍‍ରେ ସମସ୍ତ ମାମଲା ଏବଂ ଆଦେଶକୁ ଦେଖିପାରିବେ। ଏହି ଆଇନଗତ ସୁଗମତା ନା କେବଳ ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ସହାବସ୍ଥାନ ସୁଗମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ବରଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ‘ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତା’କୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଦେଶୀ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଭରସା ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଛି ଯେ ଭାରରେ ସେମାନଙ୍କର ନ୍ୟାୟିକ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବ। ୨୦୧୮ରେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବାର ରିପୋର୍ଟରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ଡାଟା ଗ୍ରୀଡ଼ର ପ୍ରଶଂସା କରିଛି।
ମାନନୀୟ,
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତରେ ନ୍ୟାୟିକ ସୁଗମତା ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ୁ, ଏହି ଦିଗରେ ସୁପ୍ରିମ କୋର୍ଟର ଇ-କମିଟି, ଏନଆଇସି ସହିତ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସୁଦୃଢ଼ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ କ୍ଲାଉଡ୍‍ ଆଧାରିତ ଭିତିଭୂମି ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ସାମିଲ କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଆମର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାର ବ୍ୟବହାରର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ, ଏଆଇର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ଖୋଜା ଯାଉଛି। କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାରେ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଗତି ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବ। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଦେଶର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ବଡ଼ ଭୂମିକା ତୁଲାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଭାରତର ନିଜର ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମଞ୍ଚକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ ବିଭକ୍ତୀକରଣକୁ କମ୍‍ କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ଇ-ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଉଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛେ ଯେ ମହାମାରୀର ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍‍ ଲାଇନ୍‍ ଇ-ଲୋକଅଦାଲତ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଲଟି ଯାଇଛି। ସଂଯୋଗବଶତଃ, ଏହି ଗୁଜରାଟ ହିଁ ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ୩୫-୪୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଜୁନାଗଡ଼ରେ ହିଁ ପ୍ରଥମ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ଇ-ଲୋକ ଅଦାଲତ ସମୟବଦ୍ଧ ଏବଂ ସୁବିଧାପୂର୍ଣ୍ଣ ନ୍ୟାୟର ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବାକୁ ଯାଉଛି। ଦେଶର ୨୪ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ମାମଲା ଇ-ଲୋକ ଅଦାଲତକୁ ଆସି ସାରିଛି, ଏବଂ ତାହାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି। ଏହି ଗତି, ଏହି ସୁବିଧା, ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ଆଜି ଆମର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା। ଗୁଜରାଟ ଆଉ ଏକ କଥା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଗର୍ବ କରୁଛି, ଗୁଜରାଟ ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଥିଲା, ଯିଏକି ସାନ୍ଧ୍ୟ କୋର୍ଟର ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲା। କୌଣସି ମଧ୍ୟ ସମାଜରେ ନିୟମ ଏବଂ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ସାର୍ଥକତା ନ୍ୟାୟଦ୍ୱାରା ହିଁ ହୋଇଥାଏ। ନ୍ୟାୟଦ୍ୱାରା ହିଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମନରେ ସୁନିଶ୍ଚିତତା ଆସିଥାଏ, ଆଉ ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ସମାଜ ହିଁ ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିଥାଏ, ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥାଏ ଏବଂ ପୁରୁଷାର୍ଥ କରି ପ୍ରଗତି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥାଏ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆପଣ ସମସ୍ତ ବାରିଷ୍ଠ ସଦସ୍ୟ, ଆମର ସମ୍ବିଧାନର ନ୍ୟାୟଶକ୍ତିକୁ ନିରନ୍ତର ସଶକ୍ତ କରି ଚାଲିଥିବେ, ନ୍ୟାୟର ଏହି ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଆମ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଆମେ ସମସ୍ତେ ନିଜର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଦ୍ୱାରା, ନିଜ ପୁରୁଷାର୍ଥ ଦ୍ୱାରା, ଆମର ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା, ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା, ଆମର ଅବିରତ ସାଧନା ଦ୍ୱାରା, ଆମେ ସିଦ୍ଧ କରି ରହିବା। ଏହି ଶୁଭକାମନାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ହୀରକ ଜୟନ୍ତିର ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭକାମନା।
ଧନ୍ୟବାଦ!