Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s Statement after the Union Budget 2021-22
01 FEB 2021 3:52PM by PIB Delhi
Namaskar!
The budget for the year 2021 has been presented amidst exceptional circumstances. There is also a sense of reality and confidence of development in it. The influence that Corona created in the world has rocked the entire human race. Amidst these circumstances, today's Budget is going to put spotlight on India's self-confidence. And at the same time, it will infuse a new confidence in the world.
Today’s Budget contains a vision of self-reliance as well as inclusiveness for every individual and class.The budget has principles of new opportunities for growth, expansion of new opportunities, creation of new opportunities for the youth, a new dimension to human resources, development of new areas for infrastructure, move towards modernity and introduce new reforms.
Friends,
This budget emphasizes on improving the 'ease of living' in the lives of the common people by simplifying rules and procedures. This budget will bring several positive changes for individuals, investors, industry and the infrastructure sector. I congratulate the country’s Finance Minister Nirmala ji, her colleague Anurag ji, and their team for this.
Friends,
This was also one of the rare Budget speeches that elicited so many positive reactions from experts within 1-2 hours. Many experts were assuming that the government would increase the burden on ordinary citizens in the wake of Corona, but keeping in view its obligations towards fiscal stability, the Government stressed on increasing the budget size.Our government has made constant efforts that the budget should be transparent. I am happy that several experts have appreciated transparency in this budget.
Friends,
India has always been pro-active instead of being reactive in this battle against Corona, whether it is the reforms undertaken during the Corona period or the resolution of Atmanirbhar Bharat. In order to take forward this pro-activeness, there is no reactivity in today’s budget. At the same time, we are not stuck with active and we have given a message of pro-activeness to the country by giving a pro-active budgetalso. This budget is particularly focused on sectors which will spur both wealth and wellness. If there is a life, there will be a world. It focuses on MSMEs and infrastructure in particular. Similarly, the way this budget focuses on healthcare is also unprecedented. The budget talks about development in every sector of the country, i.e., all round development. In particular, I am happy that this Budget has given special attention to development in our states of the South, North-Eastern states and regions like Leh-Ladakh in the north. The budget is a major step towards making India's coastal states like Tamil Nadu, Kerala, West Bengal a business power house. This budget will be a great help in tapping the unexplored potential of the northeastern states, such as Assam. The way the research and innovation ecosystem has been emphasized in this budget, the provisions that have been made will give strength to our youth and India will take very concrete steps for a bright future.
Friends,
This budget has given special emphasis on equality of health, sanitation, nutrition, pure water and opportunities to make the lives of the common man and women of the country easier. The budget has made a number of systemic reforms along with unprecedented increase in infrastructure spending, which will greatly benefit growth and job creation in the country. Special emphasis has been given to strengthen the agriculture sector in the country, to increase the income of the farmers, and, therefore,a number of provisions have been made in the budget. In the agriculture sector, farmers will be able to get more credit easily. A provision has been made to help and empower the mandisor the APMCs of the country through the Agriculture Infrastructure Fund. All these decisions show that villagesand our farmers are at the heart of this Budget. This time the MSME sector budget has also been more than doubled as compared to the previous year to boost the MSME sector and to increase employment opportunities.
Friends,
The budget has moved forward on the path of self-sufficiency, which includes the progress of every citizen of the country. This budget is going to lay a strong foundation for the beginning of this decade. I convey my best wishes to all our countrymen for this important budget of the Atmanirbhar Bharat. Once again, I congratulate and thank the Finance Minister and her team very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট উথ্থাপনৰ পিচত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰকাশ কৰা বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 FEB 2021 3:52PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
২০২১ৰ বাজেটখন অসাধাৰণ পৰিস্থিতিৰ মাজত উথ্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াত যথাৰ্থৰ অনুভৱ বিদ্যমান হোৱাৰ লগতে বিকাশৰ বিশ্বাসো পৰিস্ফূট হৈছে। ক’ৰোনাই পৃথিৱী জুৰি যি প্ৰভাৱ বিস্তাৰিত কৰিছিল, সিয়ে সমগ্ৰ মানৱ জাতিকে বিতত্ কৰি পেলাইছিল। এনে পৰিস্থিতিৰ মাজত, আজিৰ এইখন বাজেটক ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসক উজ্জীৱিত কৰিব পৰা বিধৰ আৰু লগতে পৃথিৱীকো এক নতুন আত্মবিশ্বাস দিব পৰা বিধৰ বুলি উল্লেখ কৰিব পাৰি।
আজিৰ বাজেটখনত আত্মবিশ্বাসৰ ‘ভিজন’তো আছেই, প্ৰতিগৰাকী নাগৰিক, প্ৰতিটো বৰ্গৰ সমাৱেশো আছে। আমি এইখন বাজেটত যিবোৰ সিদ্ধান্ত স্বীকাৰ কৰি আগবাঢ়িব খুজিছো, সেয়া হৈছে- উত্তৰণৰ বাবে সুযোগ, নতুন সম্ভাৱনাৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰা, যুৱ-প্ৰজন্মৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰা। মানৱ সংসাধনক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰা। আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে নতুন নতুন ক্ষেত্ৰ বিকশিত কৰা, আধুনিকতাৰ অভিমুখী হৈ আগবাঢ়ি যোৱা, নতুন সংস্কাৰ সম্পন্ন কৰা।
বন্ধুসকল,
নিয়ম আৰু প্ৰক্ৰিয়াসমূহক সৰল কৰি তুলি সৰ্বসাধাৰণ ৰাইজৰ জীৱনলৈ ‘স্বাচ্ছন্দ্যৰে জীৱন অতিবাহিত কৰা’ৰ অৱৱকাশ বৃদ্ধিৰ বাবে বাজেটখনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এইখন বাজেটে ব্যক্তি, বিনিয়োগকাৰী, উদ্যোগ আৰু ইয়াৰ লগতে আন্তঃগাঁথনি খণ্ডলৈ বহুত ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন কঢ়িয়াই আনিব। মই ইয়াৰ বাবে দেশৰ বিত্ত মন্ত্ৰী নিৰ্মলা জী আৰু তেওঁৰ সতীৰ্থ মন্ত্ৰী অনুৰাগ জী আৰু তেওঁৰ দলটোক বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
এনে ধৰণৰ বাজেট খুব কমেই দেখিবলৈ পোৱা যায়, য’ত প্ৰথম এটা-দুটা ঘণ্টাতে ইমানবোৰ ইতিবাচক প্ৰতিক্ৰিয়া লাভ কৰিব পৰা গৈছিল। বহু বিশেষজ্ঞই ক’ৰোনাৰ অজুহাতত সৰ্ব সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওপৰত বোজা বৃদ্ধি কৰা বাজেটৰহে পূৰ্বানুমান কৰি আহিছিল। পিচে, ‘বিত্তীয় সুলভ-নতুনত্ব’ৰ প্ৰতি নিজৰ দায়িত্বক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি চৰকাৰে বাজেটৰ আকাৰ বঢ়োৱাত বিশেষ গুৰুত্ব দিছে। বাজেট স্বচ্ছ কৰাৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে নিৰন্তৰ প্ৰয়াস কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰে যুঁজত ভাৰত ‘ৰিয়েক্টিভ’ হোৱাৰ পৰিৱৰ্তে সদায়ে ‘প্ৰোএক্টিভ’ হোৱাৰহে নিদৰ্শন দাঙি আহিছে। সেয়া লাগিলে ক’ৰোনা কালত সম্পন্ন কৰা সংস্কাৰেই হওক, কিম্বা ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ সংকল্পই হওক। এই ‘প্ৰোএক্টিভনেছ’ক বৃদ্ধি কৰিয়েই আজিৰ বাজেটতো ‘ৰিয়েক্টিভিটী’ৰ সামান্য উপস্থিতিয়ো ৰখা হোৱা নাই। আমি অৱশ্যে কেৱল সক্ৰিয় হৈয়ে ক্ষান্ত থকা নাই, আমি এইখন বাজেটতো ‘প্ৰোএক্টিভ’ বাজেট প্ৰদান কৰি দেশৰ সন্মুখত ‘প্ৰোএক্টিভ’ হোৱাৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছো। বাজেটখনে সেইবোৰ খণ্ডত বিশেষ ভাবে লক্ষ্য নিবদ্ধ ৰাখিব বিচাৰিছে, যাৰ দ্বাৰা সম্পদ আৰু কল্যাণ সাধন, দুয়োটাৰে গতি দূৰন্ত গতিৰে ত্বৰান্বিত হ’ব পাৰে।–‘জান ভী জাহান ভী’। ইয়াত ‘এমএছএমই’ আৰু ‘আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ’ত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। সেইদৰে এইখন বাজেটে যেনেকৈ স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত লক্ষ্য নিবদ্ধ কৰিছে, সেয়াও নিতান্তই অভুতপূৰ্ব। এইখন বাজেটে দেশৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰৰ বিকাশ, অৰ্থাত্ সৰ্বাত্মক উন্নয়ণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব খুজিছে। বিশেষকৈ, মোৰ ভাল লাগিছে, বাজেটখনত দক্ষিণৰ ৰাজ্য, আমাৰ পূৰ্বোত্তৰৰ ৰাজ্য আৰু উত্তৰৰ লেহ লাডাখৰ দৰে অঞ্চলসমূহৰ বিকাশত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই বাজেটে ভাৰতৰ উপকূলীয় ৰাজ্য, যেনে- তামিল নাডু, কেৰালা, পশ্চিম বংগক একোটা বাণিজ্যিক শক্তি-কেন্দ্ৰৰ ৰূপত গঢ় দিয়াৰ লক্ষ্যৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। অসমৰ দৰে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যৰ ইমান দিনে ‘অনাৱিষ্কৃত সম্ভাৱনা’সমূহক বিচাৰি উলিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো বাজেটখনে বিশেষ সহযোগিতা আগবঢ়াব। বাজেটখনত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ বাতাবৰণ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰসংগত যিধৰণে গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, ইয়াৰ বাবে যিবোৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে, তাৰ পৰা আমাৰ যুৱ-প্ৰজন্মই বিশেষ সহযোগিতা লাভ কৰাৰ লগতে ভাৰতে উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশে দৃঢ় পদক্ষেপ আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হ’ব।
বন্ধুসকল,
দেশৰ সাধাৰণ মানুহখিনিৰ, মহিলাসকলৰ জীৱন সমস্যামুক্ত কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য, স্বচ্ছতা, পুষ্টি, বিশুদ্ধ খোৱা পানী আৰু সুযোগৰ ক্ষেত্ৰত সমতা সৃষ্টিত বাজেটখনত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। বাজেটখনত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে পুঁজি অভুতপূৰ্বভাবে বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে বহুবোৰ পদ্ধতিগত সংস্কাৰো সম্পন্ন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত দেশৰ প্ৰগতি আৰু নিয়োগ সম্ভাৱনা সৃষ্টি, আজীৱিকাৰ অৱকাশ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ লাভ আদায় কৰিব পৰা যাব। দেশৰ কৃষি খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে, কৃষকসকলৰ আয় বঢ়োৱাৰ বাবে বাজেটখনত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। কৃষি খণ্ডত খেতিয়কসকলে সহজেই আৰু অধিক ঋণ আদায় কৰিব পাৰিব। দেশৰ ‘মণ্ডী’সমূহ অৰ্থাত্ ‘এপিএমচি’সমূহক শক্তিশালী কৰি গঢ়ি তোলাৰ বাবে, সবল কৰি তোলাৰ বাবে ‘কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজি’ৰ পৰা সহযোগিতা লাভৰ বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই সকলো সিদ্ধান্ত, এই কথাই প্ৰদৰ্শিত কৰে যে বাজেটখনৰ ‘অন্তৰত গাঁও আৰু আমাৰ কৃষকসকলে অৱস্থান গ্ৰহণ কৰিছে’। ‘এমএছএমই’ খণ্ডক গতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে, কৰ্ম-সংস্থাপনৰ সুযোগ বঢ়োৱাৰ বাবে, এইবাৰ ‘এমএছএমই খণ্ড’ৰ বাজেটো আগৰবাৰৰ তুলনাত দুগুণতকৈয়ো অধিক কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এইখন বাজেটত ‘আত্মনিৰ্ভৰতা’ক সেই পথেৰে লৈ আগবাঢ়িব খুজিছে, যাৰ সৈতে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ প্ৰগতি সংপৃক্ত হৈ আছে। এই বাজেটে এইটো দশকৰ বাবে এক শক্তিশালী বুনিয়াদ ৰচনা কৰিব। সকলো দেশবাসীক, ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ এই মহত্বপূৰ্ণ বাজেটৰ বাবে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো। পুনৰবাৰ বিত্ত মন্ত্ৰী জী আৰু তেওঁৰ দলটোক বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো, ধন্যবাদ জনাইছো।