Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s Statement after the Union Budget 2021-22
01 FEB 2021 3:52PM by PIB Delhi
Namaskar!
The budget for the year 2021 has been presented amidst exceptional circumstances. There is also a sense of reality and confidence of development in it. The influence that Corona created in the world has rocked the entire human race. Amidst these circumstances, today's Budget is going to put spotlight on India's self-confidence. And at the same time, it will infuse a new confidence in the world.
Today’s Budget contains a vision of self-reliance as well as inclusiveness for every individual and class.The budget has principles of new opportunities for growth, expansion of new opportunities, creation of new opportunities for the youth, a new dimension to human resources, development of new areas for infrastructure, move towards modernity and introduce new reforms.
Friends,
This budget emphasizes on improving the 'ease of living' in the lives of the common people by simplifying rules and procedures. This budget will bring several positive changes for individuals, investors, industry and the infrastructure sector. I congratulate the country’s Finance Minister Nirmala ji, her colleague Anurag ji, and their team for this.
Friends,
This was also one of the rare Budget speeches that elicited so many positive reactions from experts within 1-2 hours. Many experts were assuming that the government would increase the burden on ordinary citizens in the wake of Corona, but keeping in view its obligations towards fiscal stability, the Government stressed on increasing the budget size.Our government has made constant efforts that the budget should be transparent. I am happy that several experts have appreciated transparency in this budget.
Friends,
India has always been pro-active instead of being reactive in this battle against Corona, whether it is the reforms undertaken during the Corona period or the resolution of Atmanirbhar Bharat. In order to take forward this pro-activeness, there is no reactivity in today’s budget. At the same time, we are not stuck with active and we have given a message of pro-activeness to the country by giving a pro-active budgetalso. This budget is particularly focused on sectors which will spur both wealth and wellness. If there is a life, there will be a world. It focuses on MSMEs and infrastructure in particular. Similarly, the way this budget focuses on healthcare is also unprecedented. The budget talks about development in every sector of the country, i.e., all round development. In particular, I am happy that this Budget has given special attention to development in our states of the South, North-Eastern states and regions like Leh-Ladakh in the north. The budget is a major step towards making India's coastal states like Tamil Nadu, Kerala, West Bengal a business power house. This budget will be a great help in tapping the unexplored potential of the northeastern states, such as Assam. The way the research and innovation ecosystem has been emphasized in this budget, the provisions that have been made will give strength to our youth and India will take very concrete steps for a bright future.
Friends,
This budget has given special emphasis on equality of health, sanitation, nutrition, pure water and opportunities to make the lives of the common man and women of the country easier. The budget has made a number of systemic reforms along with unprecedented increase in infrastructure spending, which will greatly benefit growth and job creation in the country. Special emphasis has been given to strengthen the agriculture sector in the country, to increase the income of the farmers, and, therefore,a number of provisions have been made in the budget. In the agriculture sector, farmers will be able to get more credit easily. A provision has been made to help and empower the mandisor the APMCs of the country through the Agriculture Infrastructure Fund. All these decisions show that villagesand our farmers are at the heart of this Budget. This time the MSME sector budget has also been more than doubled as compared to the previous year to boost the MSME sector and to increase employment opportunities.
Friends,
The budget has moved forward on the path of self-sufficiency, which includes the progress of every citizen of the country. This budget is going to lay a strong foundation for the beginning of this decade. I convey my best wishes to all our countrymen for this important budget of the Atmanirbhar Bharat. Once again, I congratulate and thank the Finance Minister and her team very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২১-২১কী মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
01 FEB 2021 3:52PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
২০২১গী বজেৎ অসি হান্নগা মান্নদবা ফীভমশিংগী মরক্তা পুথোকখ্রে। মসিদা অশেংবগী ৱাখল্লোনসু ফাওহল্লে অমদি চাউখৎপগী থাজবসু লৈহল্লে। কোরোনানা মালেমপুম্বাদা পীরিবা চৈথেং অসিনা মীওইবা খুন্নাই অসি থক-খা নোমহল্লে। ফীভমশিংসিগী মরক্তা ঙসিগী বজেৎ অসি ভারতনা মশানা মশাবু থাজবা থমজবা অদু উহল্লগনি। অদুগা মসিগা লোয়ননা মালেমদা অনৌবা মশানা মশাদা থাজবনা থলহল্লগনি।
ঙসিগী বজেৎ অসি মীপাল তাংদনা ইশানা ইরোমদোম হিংজবা ঙম্বগী ভিজনসুনি অমসুং নাগরিক খুদিংমক, থাক খুদিংমক্কী অপুনবা শক্তমসুনি।
ঐখোয়না মসিগী বজেৎ অসিদা পুদুনা চৎলিবা প্রিন্সিপলশিং অসি চাউখৎনবগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং, অনৌবা পাংথোকপা য়াবা থবকশিং অসি পাকথোক-চাউথোকহনবা, নহাশিংগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপনি। হ্যুমেন রিসোর্সদা অনৌবা দাইমেন্সন লৈহনবনি। ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবগীদমক্তা অনৌবা লমশিং শেমগৎপা, অনৌবা মওংলোমদা চংশিনবা, অনৌবা অফবা পুরকপনি।
মরূপশা,
চৎন-কাংলোন অমসুং চত্থবা থৌওংশিং অসি লায়থোকহন্দুনা মীচম-মীয়ামগী পুন্সিদা ‘ease of living’ অসি হেনগরহন্নবগীদমক্তা বজেৎ অসিদা অকনবা মীৎয়েং থমখি। মসিগী বজেৎ অসি ইন্দিবিজুএলশিং, ইনভেস্তরশিং, ইন্দস্ত্রী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী সেক্তরগা লোয়ননা য়াম্না অফবা মওংগী অফবা পুরক্কনি। ঐহাক্না মসিগীদমক্তা লৈবাক অসিগী শেল-থুমগী মন্ত্রী নির্মলাজীদা অমসুং মহাক্কী মরূপ মন্ত্রী অনুরাগজী অমসুং মহাক্কী তীমগী মফমদা য়াম্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশা,
হৌরকপগী পুং অমা-অনিখক্তা য়াম্না অফবা রেসপোন্স ফংবা অসিগুম্বা বজেৎ অসি পাক্না উ ফংদে। কোরোনা অসি লৈরিঙৈসিদা এক্সপর্ত কয়ানা মসি মীয়াম মীচমদা পোৎলুম হেনগৎহনগদ্রা হায়না লৌনরম্মি। অদুবু ফিসকেল অহোংবা-নোবেলিতীগী মফমদা তৌগদবা ঐখোয়গী ইথৌদাং অসিদা য়েংলগা সরকারনা বজেৎকী সাইজ অসি হেনগৎহন্নবদা অকনবা মীৎয়েং থমখি। বজেৎ অসি ত্রান্সপরেন্ত ওইনগদবনি হায়না ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্তনা কন্না হোৎনখি। ঙসি অখং-অহৈ কয়ানা মসিগী বজেৎ অসিগী ত্রান্সপরেন্সীসিদা থাগৎপীরকপা অসিদা ঐহাক নুংঙাই।
মরূপশা,
ভারতনা কোরোনাগী লান্থেং অসি থেংনবদা রিএক্তিব ওইবগী মহুত্তা মতম পুম্নমক্তা প্রো-এক্তিব-এক্তিব ওইরি। কোরোনাগী মতমদা তৌখিবা রিফোর্ম ওইরো নৎত্রগা মীপাল তাংদবা ভারতকী ৱাশক ওইরো। মসিগী প্রোএক্তিবনেস অসি হেনগৎহন্দুনা ঙসিগী বজেৎ অসিদসু প্রোএক্তিবিতী ওইবগী মমি মমি অমফাওবা উবা ফংখিদে। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়না এক্তিব ওইবদসু পন্দে অমসুং ঐখোয়না মসিগী বজেৎ অসিদসু প্রো-এক্তিব ওইনবগী পাওজেল পীরি। মসিগী বজেৎ অসি ৱেল্থ অমসুং ৱেলনেস অনিমক্তা খোংজেল য়াংশিলহনগদবা সেক্তরশিংদা মীৎয়েং থম্লি-থৱায়সু, মফমসু। মসিদা এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকরদা অখন্নবা মওংদা মীৎয়েং থমখি। মতৌ অসিগুম্না বজেৎ অসিনা হেল্থ কেয়রদা মীৎয়েং থম্লিবা অসি হান্না অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদনি। বজেৎ অসি লৈবাক অসি মফম খুদিংমক্তা চাউখৎপা পুরক্নবা, হায়বদি হীরম শুনা চাউখৎপা পুরক্নবা হায়রি। মরুওইনা মসিগী বজেৎ অসি খা-থংবদা লৈরিবা ঐখোয়গী রাজ্যশিং, অৱাং-নোংপোক্তা লৈরিবা রাজ্যশিং অমসুং নোংপোক্তা লৈরিবা লেহ লদ্দাখকুম্বা মফমশিং চাউৎনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। বজেৎ অসি ভারতকী সমুদ্র খোংবানগী রাজ্যশিং খুদম ওইনা কেরলা, নোংচুপ বঙ্গাল অসি বিজিনেসকী পাৱর হাউস ওইহন্নবা মায়কৈরোমদা অচৌবা খোংথাংনি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং খুদম ওইনা অসমগী অনএক্সপ্লোর পোতেন্সিএল অসি তেপ তৌবদা অসি বজেৎ অসি য়াম্না মতেং ওইগনি। বজেৎ অসিদা ঐখোয়গী নহাশিং অসিদা মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা, ভারতকী অথোইবা তুংলমচৎলোমদা য়াম্না অফবা থৌরাং পায়খৎকদবা রিসর্চ এন্দ ইনোবেসনগী অকনবা মীৎয়েং থম্লি।
মরূপশা,
লৈবাক অসিগী অচম্বা মীওইশিং, নুপীশিংগী পুন্সি অসি লায়থোকহন্নবগীদমক্তা হকশেল, লু-নানবা, য়োকখৎপা, অশেংবা ঈশিং অমসুং খুদোংচাবা অসি মান্নবা মওংদা মসিগী বজেৎ অসিদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি। বজেৎ অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা তৌবা চাদিংদা হান্না অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা হেনগৎলকপগা লোয়ন-লোয়ননা মওং নাইবা মওংদা ফগৎখিবা অসিনা লৈবাক অসিদা গ্রোথ অমসুং জোব ক্রিএসন তৌবা, থবক ফংবা হেনগৎহনবদা য়াম্না কান্নহনগনি। লৈবাক অসিগী এগ্রিকলচর সেক্তর অসি ফগৎহন্নবগীদমক্তা লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মসিগী বজেৎসিদা অকনবা মীৎয়েং থমখি, থৌরাং কয়া তৌখি। এগ্রীকলচর সেক্তরদা লৌমীশিংদা হেন্না লায়না, অমসুং হেন্না লোন ফংবা ঙম্লগনি। লৈবাক অসিগী মন্দিশিংদা হায়বদি এ.পি.এম.সি. অসি অমুক হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা, কনখৎহন্নবগীদমক্তা এগ্রীকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী ফন্দ ফংনবা থৌরাং তৌখি। মসি ৱারোপ পুম্নমক অসিনা মসিগী বজেৎ অসিগী থম্মোইদা খুঙ্গং লৈ, ঐখোয়গী লৌমী লৈ হায়বসি উৎলি। এম.এস.এম.ই. সেক্তর অসি খোংজেল হেনগৎহন্নবগীদমক্তা থবক্কী খুদোংচাবা অসি হেনগৎহন্নবগীদমক্তা, হন্দক্কীসিদা এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী বজেৎতসু হৌখিবা চহিগা য়েংনবদা শরুক অনি ওইহনখি।
মরূপশা,
বজেৎ অসি মীপাল তাংদনবগী লম্বি অদু পুরক্তুনা মাংজিল থানা চংশিল্লি, মসিদা লৈবাক অসিগী সিতিজেন অসি চাউখৎহনবা য়াওরি। মসিগ বজেৎ অসি, দিকেদ অসিগী অহৌবদা মপাঙ্গল লৈবা য়ুম্ফম ওইরগনি। ইরৈচাশিং পুম্নমক্তা, মীপাল তাংদবা ভারতকী মরুওইরবা বজেৎসিগীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অমুক হন্না শেল-থুমগী মন্ত্রীজী অমসুং মহাক্কী তীমগী মফমদা নোল্লুকচরি, থাগৎচরি।