PIB Backgrounder
PIB’S BULLETIN ON COVID-19
20 JAN 2021 5:38PM by PIB Delhi
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
Active Caseload slips below 2 Lakhs after 6 Months and 24 Days; India registers one of the lowest daily new confirmed COVID19 cases per million population in the last 7 days; A total of 6,74,835 beneficiaries vaccinated, 2,20,786 people vaccinated across 3,860 sessions in the last 24 hours
India accomplished a significant achievement today. The total Active Caseload has fallen below the 2-lakh mark today to 1,97,201. This number translates to just 1.86%of total cases. This is the lowest after 207 days. The total active cases were 1,97,387 on 27thJune, 2020. 16,988 cases have recovered and discharged in the last 24 hours. This has led to a net decline of 3327 from the total active caseload. 72% of these active cases are concentrated in just 5 States. 34 States and UTs have less than 10,000 active cases. India’s daily new cases are on a steady decline which has also contributed to the shrinkage in Active Caseload. Globally, India has one of the lowest daily new confirmed COVID19 cases per million population in the last 7 days. As on 20th January, 2021, till 7 AM, a total of 6,74,835 beneficiaries have received the vaccination. In the last 24 hours, 2,20,786 people were vaccinated across 3,860 sessions. 11,720 sessions have been conducted so far. The Total Recovered Cases stand at 1.02 cr (10,245,741). The total recovered cases have crossed the Active caseload by one crore a few days ago. The gap presently stands at 10,048,540 today. The Recovery Rate has improved to 96.70% today. This difference is continuously growing as the recoveries outpace the daily new cases.80.43% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs.Maharashtrahas reported the maximum number of single day recoveries with 4,516 newly recovered cases. 4,296 people recovered in Kerala followed by 807 in Karnataka.79.2% of the new cases are concentrated in seven States and UTs.Kerala reported the highest daily new cases at 6,186. It is followed by Maharashtra with 2,294 new cases.There is also a steady decline in the number of daily fatalities which stands at 162 today.
For details :
Union Ministry of Health & Family Welfare rushes a multi-disciplinary team to assist Lakshadweep Administration in COVID-19 management
The Union Territory of Lakshadweep has reported its first ever case of COVID-19 on 18.01.2021. The index case is a traveler who had come to Lakshadweep from Kochi in Kerala on 4th January 2021 by a ship. The case had reported to hospital with symptoms suggestive of COVID-19 and was tested positive. Initially 31 primary contacts of the index case have been traced and quarantined of which 14 have now been found to be positive and have been isolated. 56 contacts of positive cases detected so far have also been traced and quarantined. The UT Administration has initiated disinfection procedures and intensive risk-communication activity has been operationalized. Ministry of Health & Family Welfare has rushed a Central multi-disciplinary team to Lakshadweep. The team comprises of experts drawn from Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research, Puducherry; National Institute of Virology, Pune and Regional Office of Ministry of Health & Family Welfare. The team shall assist UT Administration in COVID-19 containment activities.
For details :
Leaders from neighborhood greet PM and Government of India for successful launch of vaccination drive against COVID-19
Leaders from neighboring countries have greeted the Prime Minister, Shri Narendra Modi and Indian Government for successful launch of vaccination drive against COVID-19 on 16th January 2021. In a tweet, the President of Sri Lanka Shri Gotabaya Rajapaksa said “My heartiest congratulations to Prime Minister Shri @narendramodi on the successful roll out of the #COVID19 vaccine & his generosity towards friendly neighboring countries.” In a tweet, the Prime Minister of Sri Lanka, Shri Mahinda Rajapaksa said “Congratulations PM @narendramodi and the Government of India on taking this very important step with this massive #COVID19 Vaccination drive. We are starting to see the beginning of the end to this devastating pandemic.” In a tweet, the President of the Republic of Maldives Shri Ibrahim Mohamed Solih said “Congratulations to PM @narendramodi and the Indian government for its landmark program to vaccinate India’s population against COVID-19. I’m highly confident that you’ll be successful in this endeavor and that we are finally seeing an end to the COVID-19 scourge.” In a tweet, the Prime Minister of Bhutan Dr.Lotay Tshering Said “I would like to congratulate PM @narendramodi and the people of India for the landmark launch of nationwide COVID-19 vaccination drive today. We hope it comes as an answer to pacify all the sufferings we have endured this pandemic.”
For details :
COVID-19 Vaccination, India begins World’s Largest Vaccination Drive
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare chose to be with doctors, nurses and other healthcare and frontline workers at AIIMS, New Delhi on the momentous day when the Prime Minister launched the world’s largest COVID-19 vaccination drive on Saturday. He applauded their selfless devotion and commitment to the nation’s fight against COVID-19, as the a sanitation worker Shri Manish Kumar became the first recipient of the vaccination drive at AIIMS, New Delhi. Describing the exercise as the start of the climax of the pandemic that started a year before, Dr. Harsh Vardhan said, “The Prime Minister Shri Narendra Modi has been personally involved in the management of the pandemic since the start. Today marks the culmination of five months’ hard work on rolling out the COVID vaccines.”The Health Minister added that efficient teamwork and staunch political commitment formed the bedrock of this massive exercise. “The Prime Minister and all the Chief Ministers along with my fellow colleague Health Ministers have worked as a team and made history today”, he said.
For details :
Dr. Harsh Vardhan interacts with the Health Ministers of States/UTs to review the First Day of World’s largest Vaccination Program
Dr.Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare on Saturday interacted with the Health Ministers and Principal Secretaries/ Additional Chief Secretaries of the States and Union Territories to review the vaccination drive through a video conference. Prime Minister Shri Narendra Modi launched the COVID-19 vaccination drive today at 10:30 AM via video conferencing.This is the world’s largest vaccination program covering entire length and breadth of the country. At the outset, Dr. Harsh Vardhan thanked his state counterparts for their commitment and personal indulgence in leading the vaccination drive. The Union Ministercongratulated the health ministers on the successful launch of world’s largest vaccination drive. He said, “Today is a very important day for us. The vaccination drive, for which preparations were being done from the last five months under the unwavering and dynamic leadership of Prime Minister Shri NarendraModi ji has finally started. We have got encouraging and satisfactory feedback results on the first day. This indicates that we are moving towards victory in the fight against Coronavirus.” The State Health ministers and Secretaries apprised the Union Health Minister on the progress and the target achieved on the first day of the vaccination. They also shared the minor technical glitcheson the software such as uploading the details of beneficiaries were noted during the vaccination.The Minister was informed that people showed appreciation and confidence in the vaccine throughout the country.
For details :
PM Launches pan India rollout of COVID-19 vaccination drive, Indian response to corona is one of self-confidence and self-reliance
The Prime Minister, Shri Narendra Modilaunched the pan India rollout of COVID-19 vaccination drive via video conferencing on Saturday. This is the world’s largest vaccination program covering the entire length and breadth of the country. A total of 3006 session sites across all States and UTs were virtually connected during the launch.The Prime Minister started his speech by paying compliments to the scientists who were associated with the development of the vaccines. He said, usually it takes years to prepare a vaccine but here, in such a short time, not one but two made-in-India vaccine were launched. The Prime Minister cautioned the people to be careful about not missing taking two doses. He said that there will be a gap of one month between the doses. He asked people to keep their guards up even after taking the vaccine as only two weeks after taking the second dose, human body will develop necessary immunity against Corona.The Prime Minister put the unprecedented scale of the vaccination drive in perspective by informing that, in the first round itself, 3 crore people, which is more than population of at least 100 countries of the world, are being vaccinated.
For details :
English rendering of PM's address at the launch of Pan-India Rollout of COVID-19 Vaccination Drive
For details :
Those who need the vaccine the most will get it first: PM
The Prime Minister, Narendra Modi said that India’s COVID-19 vaccination campaign is based on very humane and important principles. Those who need the vaccine the most will get it first. Those who are at the maximum risk of getting infected will be vaccinated first. He said, our doctors, nurses, hospital sanitation workers and para-medical staff will have the first right to get vaccinated. This priority is available to the medical hospitals in both public and private sectors. The Prime Minister was speaking after launching the pan-India rollout of COVID-19 vaccination drive via video conferencing on Saturday.After the medical staff, the Prime Minister said, the members of essential services, and those responsible for country’s security and law and order will be vaccinated. Our security forces, police personnel, fire brigade, sanitation workers will be given priority.
For details :
India is expressing its gratitude to frontline Corona warriors by giving them priority in vaccination: PM
The Prime Minister, Narendra Modi praised the selfless strong spirit of the country which has been on full display during the fight against Corona. Speaking after launching the pan-India rollout of COVID-19 vaccination drive via video conferencing Shri Modi said, in the year gone by, Indians learnt and endured a great deal as individuals, family and as a nation. Quoting the great Telugu poet, Gurajada Venkata Apparao, Shri Modi said we should always work selflessly for others. A nation is not just soil, water and stones, but a nation stands for ‘We the People.’ Corona has been fought with this spirit in India, said the Prime Minister.The Prime Minister recalled with sensitivity and empathy the initial feeling of helpless confusion among the people of the country when people could not attend to their near ones when they got infected. He dwelled at length on the contribution of doctors, nurses, para medical staff, ambulance drivers, ASHA workers, sanitation workers, police and other frontline workers who endangered their lives to save other.
For details:
COVID-19 Vaccine Rollout, Dr. Harsh Vardhan reviews preparedness for Nationwide Vaccination Drive
The Union Minister of Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan, on Friday reviewed preparations for the launch of the nationwide COVID19 vaccination drive scheduled to begin tomorrow. The Union Minister visited the Dedicated COVID Control Room which has been setup at the Nirman Bhawan premises of the Union Ministry of Health & Family Welfare. The Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi will flag off the 1st phase of the pan India rollout of COVID-19 vaccination drive tomorrow, 16th January, 2021 at 10:30 AM via video conferencing. This vaccination program will cover the entire length and breadth of the country, with a total of 3006 session sites across all States and UTs which will be connected virtually throughout the exercise. Around 100 beneficiaries will be vaccinated tomorrow at each of the session sites. The vaccination drive has been planned in a phased manner, identifying priority groups. Health Care workers, both in government and private sectors including ICDS (Integrated Child Development Services) workers, will receive the vaccine during this phase.
For details :
Dr. Harsh Vardhan chairs 148th session of WHO Executive Board
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally chaired the 148th session of WHO Executive Board, through Video Conference.
For details :
Union Home Minister Shri Amit Shah, while visiting the Delhi Police Headquarters in New Delhi, paid homage to brave Corona Warriors of Delhi Police who laid down their lives for welfare of society and nation
The Union Home Minister Shri Amit Shah, while visiting the Delhi Police Headquarters in New Delhi yesterday, paid homage to the brave Corona Warriors of the Delhi Police who laid down their lives for the welfare of society and the nation. On this occasion, Shri Amit Shah honoured the Corona Warriors of Delhi Police and also presented ranks to policemen who were promoted out of turn in recognition of their outstanding work. Short films '2020 ka safar’ and 'Vijaypath - kahani khaki yoddhaonki' were screened on the occasion. The Union Minister of State for Home Affairs, Shri G. Kishan Reddy, Union Home Secretary Shri Ajay Kumar Bhalla, Director of Intelligence Bureau, Shri Arvind Kumar and Delhi Police Commissioner Shri SN Srivastava and many senior officers of the Union Ministry of Home Affairs and Delhi Police were present during the function.
For details :
Union Home Minister Shri Amit Shah congratulated all the scientists on the historic launch of biggest vaccination drive of the world against COVID-19
Union Home Minister Shri Amit Shah congratulated all the scientists as the nation is witnessing the historic moment of launch of biggest vaccination drive of the world against Covid19. In a series of tweets, Shri Amit Shah said “under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi India has crossed a crucial stage in the fight against Corona. The world's largest vaccination campaign showcases the immense potential of India's scientists and the power of our leadership.” Shri Amit Shah said “India is one of the few countries which have become successful in the direction of ending the biggest crisis against humanity. Every Indian is proud of this phenomenal achievement.” He added that this is the rise of a new Atmanirbhar Bharat on the global landscape. On this historic day, expressing heartiest gratitude to all Corona warriors Shri Amit Shah said this 'Made in India' vaccine is a proof of the determination of Atmanirbhar Bharat.
For details :
Big Boost for Khadi Artisans with Railway’s Rs 49-crore Purchase Order to KVIC during Covid-19 Lockdown
Khadi activities got a major push during the last year – a year that largely remained affected due to the Covid-19 lockdown - thanks to a huge purchase order worth Rs 48.90 crore from the Indian Railway. While the railways purchased Khadi goods worth Rs 8.48 crore in December 2020 alone, it substantially created employment and income for Khadi artisans during the testing times of Covid-19.The purchase orders from Indian Railways directly benefited artisans registered with 82 Khadi Institutions across the country that are engaged in production of material like sheeting cloth, towels, bed sheet, flag banner, sponge clothes, Dosuti Cotton Khadi, bunting clothes and others.During the period from May 2020 to December 2020 (till December 21), Indian Railways procured Khadi material worth Rs 48.90 crore which kept Khadi activities going during the pandemic. Interestingly, Indian Railways purchased goods worth Rs 19.80 crore from Khadi in the months of May and June when the economy had taken a severe hit due to lockdown. Similarly, railways procured Khadi goods worth Rs 7.42 crore in July and August while it purchased Khadi products worth Rs 13.01 crore in the months of October and November.KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena thanked Hon’ble Railway Minister Shri Piyush Goyal for supporting Khadi artisans by placing large orders to KVIC.
For details :
Polio National Immunisation Day rescheduled to 31st January 2021,President of India to launch NID on 30th January 2021
The massive countrywide COVID-19 vaccination drive will be rolled out by Hon’ble Prime Minister from 16th January, 2021. This would be world’s largest immunisation exercise. Therefore, it has been decided by the Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW) in consultation with the office of the Hon’ble President of India to reschedule the Polio vaccination day, also known as the National Immunisation Day (NID) or “Polio Ravivar” to 31th January 2021 (Sunday). The Hon’ble President will launch the Polio National Immunisation Day on 30th January 2021 (Saturday) by administering Polio drops to some children at the Rashtrapati Bhawan at 11.45 am.
For details :
Dr. Harsh Vardhan virtually addresses webinar on Aatmanirbhar Bharat, Swatantra Bharat
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare virtually addressed a webinar organised by Swarjya Magazine on Aatmanirbhar Bharat, Swatantra Bharat and India’s Healthcare Ecosystem in a Post-Covid-World on Thursday. Dr Harsh Vardhan said that Atmanirbhar Bharat has become one of the focal areas of our government, around which all economic policies are being drawn up. Our government is focused on bridging the gap between the rich and the poor and on providing equal opportunity to all citizens. On the subject of turning the COVID crisis into opportunity, Dr Harsh Vardhan said, “ At the time of COVID emergency, Prime Minister said that “India MUST see the COVID-19 pandemic crisis as an opportunity” and focused on 5 fundamental pillars: the economy, technology, Infrastructure, Vibrant Demography, and Demand to create a Self-Reliant India. The high density of population coupled with poor infrastructure posed a big challenge. Understanding the highly infectious nature of the disease and the need to ensure overall healthcare availability across the country, India did a strategic re-purposing of existing health infrastructure to ensure that the health systems providing primary healthcare at grassroots levels were left untouched. With the proactive, preemptive, and graded whole of government, whole of society approach that India followed in managing COVID-19 has been one of the hallmarks of its response.”
For details :
Indian Railways participates in the largest Vaccination Drive against COVID 19,
Indian Railways participated in the largest vaccination programme against COVID 19.After the address and inauguration of the largest vaccination drive in history by the Hon’ble Prime Minister, vaccination programme started on Saturday in Northern Railway Central Hospital as a part of national COVID 19 vaccination drive.Dr Sharad C. Khorwal, MD, NRCH took the first shot of covid vaccine to motivate staff. Similarly, at Jabalpur also, MD took the first shot.Total 51 health care workers of Northern Railway Central Hospital were vaccinated with Covishield vaccine. Out of which 28 were males and 23 females.The vaccination drive started in Jabalpur Railway hospital where 73 doctors and paramedics were vaccinated.The next session for vaccination in NRCH is planned on Monday, 18th January 2021.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
· Maharashtra: In the first phase of covid-19 preventive vaccination drive in Maharashtra, as many as 14,883 health workers have been vaccinated so far. Dr. Pradeep Vyas, Principal Secretary, Department of Health said there were no serious adverse side effects reported during the vaccination drive. Vaccination drive started in 34 districts and 27 municipal areas in the state on Saturday, with 17,762 vaccinators and 7,85,927 health workers registered on the CoWin portal. In the first phase of this vaccination drive, 52.68 per cent health workers have been vaccinated. In Mumbai, about 1,597 health workers were vaccinated yesterday.
· Gujarat: The second day of the COVID-19 vaccination drive in Gujarat on Tuesday ended without any issues across 161 booths where doctors and healthcare workers, including nurses and paramedical staff, were administered doses of Covishield. A total of 13,274 beneficiaries were inoculated on the first day of the vaccination drive on January 16. The vaccination drive in Gujarat will be undertaken three days in a week in eight municipal corporation areas, and on four days in a week in the rest of the state. The Gujarat government had identified 4.31 lakh beneficiaries in the first phase of vaccination. Chief Minister Vijay Rupani on Saturday said no case of serious adverse reaction due to administration of a vaccine was reported from anywhere in Gujarat.
· Madhya Pradesh: The trend of declining Covid cases continued in Madhya Pradesh on Tuesday with just 304 new cases diagnosed. With this, MP’s overall Covid-19 tally stood at 2,52,186. With seven more people succumbing to the viral infection, the death toll in the state went up to 3,763, according to the state health bulletin. A total 725 patients were discharged from hospitals in the last 24 hours, taking the cumulative count of recoveries in MP to 2,42,691.
· Chhattisgarh - Chhattisgarh, more than 10,000 health workers have been vaccinated against Coronavirus. No major adverse event has been reported so far due to the vaccine. On the second day of Covid vaccination in Chhattisgarh, 5280 health workers were vaccinated yesterday. Covid vaccination was conducted at the 97 vaccination centres of the state. Chhattisgarh on Tuesday reported 383 COVID-19 cases and 10 deaths, taking the infection count to 2,94,355 and the toll to 3,575. The number of recoveries reached 2,84,848 after 59 people were discharged from hospitals and 279 completed home isolation, leaving the state with 5,932 active cases.
· Rajasthan: More than 11, 288 health workers were vaccinated in Rajasthan on Tuesday. Maximum 1,0 57 health workers were vaccinated in Capital Jaipur. Project Director- Immunization Dr. Raghuraj Singh said that the vaccination campaign is gaining momentum. He said that no adverse effect on the health of any person has been observed so far. Chief Minister Ashok Gehlot also reviewed the COVID vaccination programme in the state. He said that more than 73 per cent of health workers got the vaccine on the first day. Chief Minister said that vaccines are completely safe and people should get vaccinated without hesitation.
· Goa: A consignment of 18,000 vaccine doses against COVID-19 reached Goa by a flight from Mumbai today morning and the immunisation drive in the state will resume from Friday. The vaccination process began in the state last Saturday at seven centres, including two private hospitals. Goa Health Services Director Dr Jose D'Sa said the state is adding more facilities, including private hospitals, for the inoculation process. Last week, the state had received a stock of 23,500 vaccine doses, out of which 426 were given to health workers on the first day of the inoculation drive.
· Assam: In Assam, total COVID-19 cases rise to 216887 with 23 new cases on Tuesday, total discharged patients 213081 and 1075 total death. Active cases 1384.
· Nagaland: In Nagaland, 05 new COVID-19 cases detected on Tuesday. Total cases rise to 12066.
· Sikkim: In Sikkim, total COVID-19 cases rise to 6052 with 14 new cases on Tuesday. Total death 131.
· Kerala: The second batch of the COVID-19 vaccine arrived at Cochin International Airport Limited (CIAL) this morning. A GoAir flight carrying 22 boxes of vaccine landed at Kochi airport carrying 3,60,500 doses of vaccines. Each box contains 9500 doses of vaccines 12 boxes of the consignment are allotted for Ernakulam district and nine boxes will be sent to Kozhikode. One box is meant for Lakshadweep. The box containing vaccine for Lakshadweep was ramp transferred to a Pawan Hans which departed for the Island immediately. Meanwhile, vaccination drive continued for the fourth day in the state. So far 24,501 health workers have been vaccinated. Ernakulam, being the district with the most number of health workers registered for the shots, has vaccinated 1854 health workers till date. The government has decided to intensify the vaccination drive in view of the Centre's criticism of the slow pace. Directions have been given to the officials in charge at the centres to make necessary arrangements including setting up vaccination booths in the identified centres.
.Tamil Nadu: As on date, Tamil Nadu recorded 831866 total cases, 12,281 deaths, 5487 Active cases and 814098 discharges.
· Karnataka: As on date, Karnataka recorded 933077 total cases, 12,181 deaths, 7865 Active cases and 913012 discharges
· Andhra Pradesh: As on date, Andhra Pradesh recorded 913350 total cases, 7142 deaths, 1660 Active cases and 874548 discharges
· Telangana: The Covid-19 vaccination programme began on 16th of this month in Telangana. The vaccination was started in 140 centres in the state after the formal launching of the programme by the PM virtually. On the first day, out of 4296 people registered for vaccination for the day, a total of 3962 were administered vaccine on the first day in 140 Vaccination Centres throughout the state. Governor SmtTamilisaiSoundararajan launched the vaccination at the Nizam’s Institute of Medical Sciences (NIMS), Hyderabad. In Gandhi Hospital, Hyderabad the vaccination was formally launched by the Union Minster of State for Home Affairs Shri G.Kishan Reddy and State Health Minister Shri EetalaRajender. On the second day of the vaccination drive i.e. on 18th January (17th January being holiday/Sunday), a total of 13,666 pre-registered health staff and sanitation workers were given vaccine in 335 Vaccination Centres. As many as 15 cases of minor reactions were reported on the second day. On the third day of Covid vaccination (Tuesday), a total of 51,997 health workers were administered Covid vaccine in 894 Vaccination Centres across the state and as many as 51 cases of minor reactions were reported. Now, the TOTAL number of persons vaccinated in the state stands at 69,625. A total of 3.48 lakh more doses of COVISHIELD vaccine reached Hyderabad on Tuesday. The vaccination for health staff including doctors working in private hospitals in the state will start from 25th of this month. The Union Health Ministry appreciated the State Health authorities for conducting the Covid vaccination programme smoothly and a greater number of health staff coming forward to get vaccines. Instead of Covidvaccination, today (WEDNESDAY), regular vaccination programme is going on in the state. (Covid vaccination will be done for days in a week i.e. Monday, Tuesday, Thursday and Friday) and routine immunization will go on for two days in a week i.e. on Wednesday and Saturday).

PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
20 JAN 2021 5:38PM by PIB Imphal
• অপুনবা এক্তিব কেসলোদ ঙসি লাখ ২গী মখাদা হন্থরক্তুনা ১,৯৭,২০১দা লৈরে‍
• জনুৱারী ২০, ২০২১গী অয়ুক পুং ৭ ফাওবদা বিনিফিসিয়রী পুন্না ৬,৭৪,৮৩৫ তিকা থাখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা সেসন ৩,৮৬৯দা মীওই ২,২০,৭৮৬ তিকা থাখি‍
• হৌখিবা নুমিৎ ৭নিসিদা মীওই মিলিয়ন অমদা নোংমদা নৌনা কোবিদ১৯ নারকপা মীশিং খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মরক্তা ভারতসু অমা ওইরি
• হেলথ মিনিস্ত্রীগী মল্তি-দিসিপ্লিনরি তীম অমা লক্ষদ্বীপ এদমিনিস্ত্রেসন্দা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্ত মতেং পাংনবা চংশিনখ্রে
• য়ুম্লোনবদগী লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রী অমসুং ভারত সরকারবু কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা মায় পাক্না ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব হৌদোকপগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ভারতকী কোবিদ-১৯ ত্রেজেক্তরীদা মশক থোক্না মায় পাকপা অমা – থা ৬কা নুমিৎ ২৪নি মতুংদা হৌজিক নারিবা মীশিং লাখ ২গী মখাদা হন্থরে, হৌখিবা নুমিৎ ৭নিসিদা ভারতনা নোংমদা নৌনা থেংনবা মীওই মিলিয়ন অমদা কনফার্ম তৌরবা কোবিদ১৯ কেস মশিং খ্বায়দগী নেম্বশিংগী মরক্তা ওইরে, বিনিফিসিয়রী পুন্না ৬,৭৪,৮৩৫ তিকা থাখ্রে, হৌখিবা পুং ২৪দা সেসন ৩,৮৬০দা মীওই ২,২০,৭৮৬ তিকা থাখি
ভারতনা ঙসি মশক থোক্না মায় পাকপা ফীভম অমা ফংবা ঙমখ্রে‍। হৌজিক নারিবা অপুনবা মীশিং ঙসি লাখ ২গী মখাদা হন্থরক্তুনা ১,৯৭,২০১দা লৈরে‍। মশিং অসি অপুনবা নাখিবা মীশিংগী শুপ্নতগী চাদা ১.৮৬ খক্তনি‍। মসি নুমিৎ ২০৭গী মতুংদা খ্বায়দগী হন্থবা মশিংনি‍। জুন ২৭, ২০২০দা লৈখিবা অপুনবা নারিবা মীশিং ১,৯৭,৩৮৭ ওইখিবনি‍। হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ১৬,৯৮৮ নাবা ফরক্তুনা ময়ুমদা হলহনখ্রে‍। মসিনা অপুনবা হৌজিক নারিবা মীশিংদগী মীশিং ৩৩২৭ হন্থহল্লে‍। হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাদা ৭২দি স্তেত ৫ খক্তদা নৈশিন্দুনা লৈরি‍। স্তেত অমসুং য়ু.তি. ৩৪দা হৌজিক নারিবা মীশিং ১০,০০০গী মখাদা লৈরি‍। ভারতকী নুংতিগী নৌনা নারকপা মীশিং চাং নাইনা হন্থরক্তুনা হৌজিক নারিবা মীশিং হন্থরক্লি‍। মালেমগী ওইনা হৌখিবা নুমিৎ ৭নিসিদা মীওই মিলিয়ন অমদা নোংমদা নৌনা কোবিদ১৯ নারকপা মীশিং খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মরক্তা ভারতসু অমা ওইরি‍। জনুৱারী ২০, ২০২১গী অয়ুক পুং ৭ ফাওবদা বিনিফিসিয়রী পুন্না ৬,৭৪,৮৩৫ তিকা থাখ্রে‍। হৌখিবা পুং ২৪দা সেসন ৩,৮৬৯দা মীওই ২,২০,৭৮৬ তিকা থাখি‍। হৌজিকফাওবদা সেসন ১১,৭২০ পাঙথোকখ্রে‍। অপুনবা ফখ্রবা মীশিং করোর ১.০২ (১০,২৪৫,৭৪১) ওইরি‍। অপুনবা ফখ্রবা মীশিংনা হৌজিক নারিবা মীশিংদগী নুমিৎ খরনিগী মমাঙদগী করোর অমা হেনখ্রে‍। হৌজিক লৈরিবা খেন্নবা অসি ঙসি ১০,০৪৮,৫৪০ ওইখি‍। ফগৎলকপগী চাং ঙসি চাদা ৯৬.৭০ ওইরে‍। নুংতিগী নৌনা নারকপা মীশিংদগী ফগৎলকপা মীশিংনা হেন্দুনা চৎপনা খেন্নবা অসি অসুম অসুম হেনগৎলক্লি‍। নৌনা ফগৎলকখ্রবা মীশিংগী চাদা ৮০.৪৩দি স্তেত/য়ু.তি. ১০দগীনি‍। মহারাস্ত্রদা মীওই ৪,৫১৬ নৌনা ফগৎলক্তুনা নোংমদা খ্বাইদগী মশিং য়াম্না ফগৎলকপা ওইখি‍। কেরলাদা মীওই ৪,২৯৬ ফগৎলকখি অমদি কর্নাতকাদা মীওই ৮০৭ ফগৎলকখি‍। নৌনা নারকপা মীশিংগী চাদা ৭৯.২দি স্তেত অমসুং য়ু.তি. তরেত্তগীনি‍। কেরলাদা মীওই ৬,১৮৬ নৌনা নারক্তুনা খ্বায়দগী মশিং য়াম্বা ওইখি‍। মহারাস্ত্রদা মীওই ২,২৯৪ নৌনা নারক্তুনা মতুং ইল্লি‍। নোংমদা মী শিবগী মশিংসু তপ্না তপ্না হন্থরক্তুনা ঙসি মীওই ১৬২ শিখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীগী মল্তি-দিসিপ্লিনরি তীম অমা লক্ষদ্বীপ এদমিনিস্ত্রেসন্দা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্ত মতেং পাংনবা চংশিনখ্রে
লক্ষদ্বীপকী য়ুনিয়ন তেরিতোরিদা অহানবা ওইনা কোবিদ-১৯ কেস অসি ১৮.০১.২০২১দা রিপোর্ত ফংখি। হায়রিবা কেস অসি কেরলাগী কোচিদগী ২০২১গী জানুৱারীগী ৪দা লক্ষদ্বীপ্তা জহাজ তোংদুনা লাকপা মীওই অমনি। কেস অসি কোবিদ-১৯গী লায়ওং উবদগী হোস্পিতালদা রিপোর্ত তৌখিবনি অমসুং তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইরম্বনি। অহানবদা মহাক্কা শম্নরুবা মীওই ৩১ থীদোকখ্রে ক্বারিন্তিন তৌদুনা লৈবা ১৪ অমসু পোজিতিব ওইবা থেংনরে অমসুং মখোয়বু নাইতোম থমখ্রে। হৌজিক ফাওবদা পোজিতিব কেস ৫৬ থেংনরে অমসুং মখোয়বুশু ক্বারিন্তিন তৌদুনা থমখ্রে। য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন অসিনা দিসইনফেক্সনগী থৌওং হৌখ্রে অমসুং খুদোংথিবা থোক্লক্তনবা থবক পুম্বা পায়খৎখ্রে। হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীগী মল্তি-দিসিপ্লিনরি তীম অমা লক্ষদ্বীপ এদমিনিস্ত্রেসন্দা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্ত মতেং পাংনবা চংশিনখ্রে। তীম অসিদা পুদুচেরীগী. জাৱাহরলাল ইন্সতিত্যুৎ ওফ পোস্তগ্রেজুএত মেদিকেল এজুকেসন অমসুং রিসর্স; নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ভাইরোলোজি, পুনে, অমসুং রিজনেল ওফিস ওফ হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী এক্সপার্তশিংনা পুনবনি। তীম অসিনা য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন্দা কোবিদ-১৯ লাকশিনবদা মতেং পীগনি। হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী মিনিস্ত্রীনাফিবম অসি য়েংশিনগনি অমসুং য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন্না তঙাইফদবশিংদা মতেং পীগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
য়ুম্লোনবদগী লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রী অমসুং ভারত সরকারবু কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা মায় পাক্না ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব হৌদোকপগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে
য়ুম্লোনবগী লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ভারত সরকারবু ২০২১গী জানুৱারীগী ১৬তা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা মায় পাক্না ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব হৌদোকপগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে। ত্বীত অমদা, শ্রী লঙ্কাগী রাস্ত্রপতি শ্রী গোতাবায়া রাজাপাকসেনা হায়খি মদুদি, “ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী, শ্রী @নরেন্দ্র মোদীবু #কোবিদ-১৯ ভেক্সিন অসি মায় পাক্না হৌদোকপা অমসুং মহাক্না য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদা থম্লিবা মরুপ-মপাংগী ওইবা থৌজালগীদমক থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোক্লি”। ত্বীত অমদা, শ্রী লঙ্কাগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী মাহিন্দা রাজাপাকসেনা হায়খি মদুদি, “প্রধান মন্ত্রী, শ্রী @নরেন্দ্র মোদী অমসুং ভারত সরকারবু কোবিদ-১৯গী পাক-শন্না তৌরিবা ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব অসি য়াম্না মরুওইবা খোঙথাং অমা ওইনা লৌবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না মাং-তাক্নিংঙাই ওইরবা লায়চৎ অসিগী অরোইবা মতম অদুগী অহৌবা অদু উবা ফংলে”। ত্বীত অমদা, রিপব্লিক ওফ মালদ্বীপকী রাস্ত্রপতি শ্রী ইব্রাহিম মোহমদ সোলিহ হায়খি মদুদি, “প্রধান মন্ত্রী, শ্রী @নরেন্দ্র মোদী অমসুং ভারত সরকারবু ইন্দিয়াগী মীশিংদা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা মশক থোক্না তৌবা ভেক্সিনগী থৌরম অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐহাক্না য়াম্না ৱাংনা থাজবা থম্মী মদুদি অদোম্না কন্না হোৎনরিবা অসি শোইদনা মায় পাক্কনি অমসুং ঐখোয়না কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিগী অরোইবা অদু উবা ফংলি”। ত্বীত অমদা, ভুতানগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী দাঃ লোতে শেরিংনা হায়খি মদুদি, “ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী, শ্রী @নরেন্দ্র মোদী অমসুং ভারতকী মীয়ামশিংবু ঙসি লৈবাক শিনবা থুংনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব হৌদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না আশা তৌই লায়চৎ অসিনা অৱাবা তারবা অসিদগী পাউখুম অমা ফংলে”।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন, ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা বেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী খ্বাইদগী অচৌবা কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন দ্রাইব হৌদোকপগী মরু ওইবা নুমিৎ অসিদা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না নই দিল্লী এম্সকী দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং অতোপ্পা হেল্থকিয়র অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংগা লোইনবা পামখি। সেনিতেসন ৱার্কর শ্রী মনিশ কুমারনা নই দিল্লী এম্সকী বেক্সিনেসন দ্রাইবকী অহানবা রিসিপিয়েন্ত ওইখিবা অসিদা মহাক্না লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গী মায়ক্তা লান্থেংনবদা মখোয়না কত্থোকপগা লোইননা হোৎনখিবশিং অদুবু থাগৎখ্রে। এক্সর্সাইস অসি চহি অমগী মমাংদা হৌখিবা লাইচৎকী মরু ওইবা তাঙ্কক্কী অহৌবনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “অহৌবদগী হৌনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মশা য়াওনা লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা হকথেংননা হোৎনখি। ঙসি অসি থা মঙা কনা কোবিদ বেক্সিন পুথোক্নবা কন্না হোৎনখিবা অদুগী মহৈ ফংবা নুমিৎনি।” “প্রধান মন্ত্রী অমসুং মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমক্না ঐগা থবক পুমিন্নরিবা হকশেল মন্ত্রীশিংগা লোইননা তীম অমা ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নখি অমসুং ঙসি ইতিহাস অমা শেম্বা ঙমখ্রে”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
দাঃ হার্শ বর্ধন্না স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংগী হকশেলগী মিনিস্তরশিংগা উন্নদুনা মালেমগী খ্বায়দগী চাওরবা ভেক্সিন্নেসন থৌরম অসিগী অহানবা নুমিৎ অসি হন্না য়েংশিন্নবা পাউ ফাওনখ্রে
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধন্না ঙসি স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংগী হকশেলগী মিনিস্তরশিং অমসুং প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং/এদ্দিসনেল চীফ সেক্রেতরীশিং ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব অসি হন্না অমুক য়েংশিন্নবা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা উন্নদুনা ৱারী শান্নখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব অসি ঙসি অয়ুক্কী পুং ১০:৩০ তাবা মতমদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা হৌদোকখি। মসি লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা য়ৌশিন্দুনা মালেমগী খ্বায়দগী চাওবা ভেক্সিন্নেসন থৌরম ওইখি। দাঃ হার্শ বর্ধন্না ঙসি হৌরকপদা স্তেতকী থবক তৌম্মিন্নরিবা মীওইশিংবু ভেক্সিন্নেসন অসিনা লৌরিবা মখোয়গী ফিরেপ অমসুং মখোয়গী খাংবা কনবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হকশেলগী মিনিস্তরবু মালেমগী খ্বায়দগী চাওরবা ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব অসি মায় পাক্না হৌদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না হায় মদুদি, “ঙসি অসি ঐখোয়গী খ্বায়দগী মরু ওইবা নুমিৎ অমনি। ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব অসিবু, নোপ্পা লৈত্রবা অমসুং মতিক লৈবা লুচিংবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিগী মখাদা থা মঙা শেম-শাদুনা লাকপা অদু ঙসিদি হৌদোকখ্রে। ঐখোয়না অহানবা নুমিৎতা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা অমসুং মতিক চানা ফংবগী ফোংদোরকপা ফংখি। মসিনা তাকপদি ঐখোয়না কোরোনা ভাইরস লান্থেংদা মায় পাকপা লোমদা চংশিল্লি তাকপনি”। স্তেতকী হেলথ মিনিস্তরশিং অমসুং সেক্ত্রেতরীনা য়ুনিয়ন হেলথ মিনিস্তরবু ভেক্সিন্নেসনগী অহানবা নুমিৎ অসিদা পান্দম অদু য়ৌখিবা অমসুং মায় পাক্না চংশিনখিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না সোফতৱয়রদা তেক্নিকেলগী ওইবা অপনবা মচা খর লৈবা অসি হায়খি। মিনিস্তরনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ভেক্সিন অসিদা থাগৎপা অমসুং থাজবা পীখিবা অদু খঙহনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.এম.না ভারত পুম্বগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌদোকখ্রে, ভারতনা কোরোনা থেংনরিবা অসি মশাবু থাজজবা অমদি মরোমদোম লেপচবগী খোঙফম্নি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা ভারত পুম্বগী ওইবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌদোকখ্রে‍। ভারতকী পাক চাউবা শিন্বা থুংনা য়ৌগদৌরিবা তিকা থাবগী থবক অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা থৌরম ওইরি‍। হৌদোকপগী থৌরমদুদা স্তেত অমসুং য়ু.তি. খুদিংমক্তা লৈরিবা সেসন মফম ৩০০৬মক ভর্চুএল ওইনা শম্নখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল তিকা অদু পুথোকপদা থৌদাং লৌখিবা সাইন্তিস্তশিংবু থাগৎলদুনা হৌখি‍। তিকা অমা পুথোকপা হায়বসি চহী কয়া চঙনৈ অদুবু মফমসিদা তেল্লবা মতমসিদা অমখক্তা নত্তনা ভারত্তা পুথোকপা তিকা অনি শীজিন্নবা হৌদোক্লি‍ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা অনিসুবা দোজ অদু শোয়দনা কাথোক্নবা চেকশিনৱা থমখি‍। দেজ অনিসিগী মরক্তা থা অমগী মতম লৈগনি‍ হায়না হায়খি‍। অনিসুবা দোজ কাপথোক্লবা মতুং চয়োল অনিগী মতুংদা কোরোনা থেংননবা মথৌ তাবা ইম্ম্যুনিতী শেমগৎলক্কদবা মরম্না মহাক্না মীয়ামদা চেকশিন থৌরাং মখা তানা লৌখৎনবা ৱাফমসু থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা হান্না পানরুদবা চাংদা তিকা থাগদৌরিবা অসিগী মতাঙদা পল্লদুনা অহানবা তাঙ্কক্তা মীওই করোর ৩, মালেমগী লৈবাক ১০০রোমগী মীশিংগা মান্নবা চাংদা, তিকা থাগদৌরি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ভারত পুম্বগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌদোকপদা পিখিবা পি.এম.গী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
তিকা খ্বাইদগী য়াম্না দরকার ওইবা মীওইশিং হান্না তিকা থাগনি: প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তিকা থাবগী খোঙজং অসি মীওইবগী মীনুংশি অমসুং মরুওইবা ৱাখল্লোলশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা পায়খৎপনি। তিকা খ্বাইদগী য়াম্না দরকার ওইবা মীওইশিং হান্না তিকা থাগনি। লায়না অসি লৌনবা য়াবগী খুদোংথিবা খ্বাইদগী য়াম্না মায়োক্নরিবা মীওইশিং হান্না তিকা থাগনি। ঐখোয়গী দোক্তরশিং, নর্সশিং, হোস্পিতাল সেনিতেন শিন্মীশিং অমসুং পেরা-মেদিকেল স্তাফশিং অহানবা ওইনা তিকা থাগদবনি। সরকার অমসুং লনাইগী হোস্পিতালশিং অনিমক্তা অহানবগী ওইনা খুদোংচাবশিং পীরে। ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ভারত শীনবা থুংনা কোবিদ-১৯ তিকা থাবগী খোঙজং হৌদোক্লবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেদিকেল স্তাফকী মতুংদা, তঙাইফদবা থবকশিং পাংথোক্লিবা মীওইশিং, লৈবাক অসিগী সেকুরিতি অমসুং লো অমসুং ওর্দরগী থৌদাং লৌরিবা মীওইশিং তিকা থাগনি। ঐখোয়গী সেকুরিতি ফোর্সশিং, পুলিস পর্সোনেলশিং, ফাইয়র ব্রিগেদ, সেনিতসন ৱার্করশিং হান্না খুদোংচাবা পীগনি। মশিং করোর ৩ রোম ওইগনি অমসুং মখোয় তিকা থাবদা চঙবা শেনফম ভারত সরকারনা পুথোক্কনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
মখোয় হান্না তিকা থাদুনা মমাঙ থানা থবক তৌরিবা কোরোনা লান্মীশিংদা ভারতনা তৌবীমল খঙবা উৎলি: প্রধান মন্ত্রী
কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনরিঙৈ মনুংদা লৈবাক অসিনা মপুংফানা উৎখিবা মশাগী ওইজবা থাদোকপগী অকনবা থৌনা অদু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থাগৎখ্রে। ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ভারত শীনবা থুংনা কোবিদ-১৯ তিকা থাবগী খোঙজং হৌদোক্লবা মতুংদা ৱা ঙাংবদা শ্রী মোদীনা হায়খি হৌখিবা চহিদা, লনাই মীওইশিং, ইমুং অমসুং লৈবাক অমা ওইনা ভারতমচাশিংনা তম্বা য়াবা তম্লে অমসুং খঙবা য়াবা খঙলে। মমিং লৈরবা তেলুগু কবি গুরাজাদা ভেনকাতা অপ্পারাও পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা ওইজবা থাদোক্তুনা অতোপ্পশিংগীদমক থবক তৌগদবনি। লৈবাক অমা হায়বসি শুপ্নগী লৈবাক-লৈহাও, ঈশিং অমসুং নুঙশিং খক নত্তে, লৈবাক অমা হায়বসি ‘ঐখোয় মীয়ামগী’ লৈরিবনি। মসিগী থৌনা অসিগা লোয়ন্না ভারত্তা কোরোনা লান্থেংনরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাবা তারিঙৈ মতমদা, মীওই খরনা থাজবা পীখি অমসুং মতেং পাংখি। অতোপ্পশিংগী থৱায় কন্নবা মখোয়গী পুন্সিশিং খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নদুনা দোক্তরশিং, নর্সশিং, পেরা-মেদিকেল স্তাফশিং, এমবুলেন্স দ্রাইভরশিং, অসা ৱার্করশিং, সেনিতেসন ৱার্করশিং, পুলিস অমসুং অতোপ্পা মমাঙ থাবা শিন্মীশিংনা মথৌ পাংথোকখি। মখোয় মশাগী য়াইফনবা থবকশিং থাদোক্তুনা মখোয়না মীওইবা খুন্নাইগীদমক মখোয় মশাগী মথৌ পাংথোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দা. হর্শ বর্ধন্না দবল্যু.ঐচ.ও. একজিক্যুতিব বোর্দকী ১৪৮শুবা সেসন লুচিংখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা দবল্যু.ঐচ.ও. একজিক্যুতিব বোর্দকী ১৪৮শুবা সেসন দিজিতেল ওইবা মওংদা লুচিংখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত শাহনা, নই দিল্লীগী দিল্লী পুলিশ হেদক্বাতর চৎপদা দিল্লী পুলিশকী থৌনা লৈরবা মখোয়না মশাগী পুন্সিবু লৈবাক্কী অমসুং সমাজগী য়াইফনবগীদমক কত্থোকখ্রবা কোরোনাগী লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত শাহনা, ঙসি নই দিল্লীগী দিল্লী পুলিস হেদক্বাচর চৎপদা দিল্লী পুলিশকী থৌনা লৈরবা মখোয়না মশাগী পুন্সিবু লৈবাক্কী অমসুং সমাজগী য়াইফনবগীদমক কত্থোকখ্রবা কোরোনাগী লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে। থৌরম অসিদা , দিল্লী পুলিশকী কোরোনাগী লান্মীশিং ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে অমসুং মখোয়গী মপা লৈত্রবা থবকশিং অসিগীদমক রেঙ্কশিং পীখ্রে। অতেনবা ফিল্ম ‘২০২০ কা সফর’ অমসুং ‘বিজয়াপাথ – কাহানি খাকি য়াদোন কি’ থৌরম অসিদা উৎখি। হোম এফিয়র্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওফ স্তেত, শ্রী জি. কিশান রেদি, য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরী শ্রী অজয় কুমার ভাল্লা, ইন্তিলিজেন্স ব্যুরোগী দাইরেক্তর, শ্রী আর্ভিন কুমার অমসুং দিল্লী পুলিস কম্মিস্নর শ্রী এস.এন. শ্রীবাস্তাবা অমসুং হোম এফিয়র্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীগী মকোক থোংবা ওফিসরশিং অমসুং দিল্লী পুলিসনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত শাহনা সাইন্তিস্ত পুম্ববু পুৱারী ওইহৌরগদবা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা মালেমগী খ্বায়দগী চাওবা ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব চৎথবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত শাহনা সাইন্তিস্ত পুম্ববু পুৱারী ওইহৌরগদবা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা মালেমগী খ্বায়দগী চাওবা ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব চৎথবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। ত্বীত পরীং অমদা, শ্রী অমিত শাহ হায়খি মদুদি, “প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ইন্দিয়ানা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা লুরবা তানফম কয়া লানখি। মালেমগী ওইবা খ্বায়দগী চাওরবা ভেক্সিন্নেসন কেম্পেইন অসিনা ইন্দিয়াগী সাইন্তিস্তশিংগী অমসুং ঐখোয়গী শক্তি লৈরবা লুচিংবশিংগী তৌবা ঙম্বশিং উৎথোকখি”। অমিত শাহনা হায়খি মদুদি, “ইন্দিয়া অসি লৈবাক খরগী মনুংদা অমনি মদুদি মীওইবা খুনাইদা শিংনরকপা অচৌবা অৱা-অনা কয়া অমবু পোলোইদা মায় পাকপা ঙমখিবা অসিনি। ইন্দিয়াদা লৈরিবা মীপুম খুদিংনা হীরম অসিদা মায় পাকপা অসিদা চাওথোকচরি”। য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা মখা তানা হায় মদুদি, “মোদী জিনা লুচিংবা ‘অনৌবা ইন্দিয়া’ অসি মহৌশাগী অমাং-অতা থোক্লবা অসিদগী খুদোংচাবা অমা পুরকপা অমসুং অৱা-অনা কয়া অমদগী কান্নবা অমা পুরকপা অওনবা ইন্দিয়া অমনি। মসিগী পুৱারী ওইহৌরগদবা নুমিৎ অসিদা, ঐহাক্না কোরোনাগী লান্মীশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লি, শ্রী অমিত শাহনা হায় মদুদি মসিগী ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ হায়বা ভেক্সিন অসিনা আত্মানির্ভর ভারত্তা লেপখিবা অসিগী খুদম্নি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯ লোকদাউন মনুংদা কে.ভি.আই.সি.দা রেলৱেগী লুপা করোর ৪৯গী পর্চেস ওর্দর পীখিবগা লোইননা খাদিগী আর্তিসেনশিংদা অচৌবা কান্নবা ফংহনখ্রে
খাদিগী থবক থৌরমশিংদা হৌখিবা চহিদা – কোবিদ-১৯গী লোকদাউন্না মরম ওইরগা চাউনা শোকহনখিবা চহি অমা ওইরিবা – ইন্দিয়ন রেলৱেদগী লুপা করোর ৪৮.৯০গী অচৌবা পর্চেস ওর্দর অমা লাকখিবা অসিনা মরম ওইরগা অচৌবা কান্নবা ওইখ্রে। অমরোমদা রেলৱেজনা দিসেম্বর ২০২০ খক্তদা লুপা করোর ৮.৪৮ ওইনা খাদিগী পোৎচৈশিং লৈখ্রে, মসিনা কোবিদ-১৯গী ৱারবা মতম অসিদা খাদিগী আর্তিসেনশিংদা থবক চাউনা পীখ্রে অমসুং ইনকম লাকহনখ্রে। ইন্দিয়ন রেলৱেজতগী লাকপা পর্চেস ওর্দর অসিনা হকথেংননা লৈবাক অসিদা লৈরিবা শীতিং ক্লোথ, তাৱেলশিং, মোমপাক পীদক, ফ্লেগ বেনর, স্পোঞ্জ ক্লোথ, দোসুতি লংজমগী খাদি, বন্তিং ক্লোথ অমসুং অতোপ্পা কয়া শাবগী থবক তৌরিবা খাদি ইন্সতিত্যুসন ৮২গা লোইননা রেজিস্তর তৌখ্রবা আর্তিসেনশিংদা কান্নবা ফংহনখ্রে। মে, ২০২০দগী দিসেম্বর ২০২০ (দিসেম্বর ৩১ ফাওবা) ফাওবগী মনুংদা, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা খাদিগী ফী লুপা করোর ৪৮.৯০ লৈশিন্দুনা খাদিগী থবক-থৌরমশিং অসি লাইচৎ মনুংদা লেপহনখিদ্রে। পুক্নিং চিংশিন্নীংঙাই ওইরিবদি ইন্দিয়ন রেলৱেজনা লোকদাউন্না মরম ওইরগা শেন্মীৎলোনদা চাউনা শাফু পীখিবা মে অমসুং জুন থাশিং অসিদা খাদিদগী লুপা করোর ১৯.৮০গী পোৎলমশিং লৈখি। মসিগা চপ মান্ননা রেলৱেজনা জুলাই অমসুং অগস্ততা লুপা করোর ৭.৪২গী খাদিগী পোৎলিমশিং লৈশিনখি অমরোমদা ওক্তোবর অমসুং নবেম্বর থাশিং অসিদা লুপা করোর ১৩.০১গী খাদিগী পোত্থোকশিং লৈখ্রে। কে.ভি.আই.সি.গী চিয়রমেন শ্রী বিনাই কুমার সক্সেনানা খাদি আর্তিসেনশিংবু শৌগৎপীদুনা কে.ভি.আই.সি.দা অচৌবা ওর্দরশিং পীরকখিবদা ইকাই খুম্নরবা রেলৱেগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পোলিও নেস্নেল ইম্ম্যুনাইজেসন দে ২০২১গী জানুৱারীগী ৩১দা অমুক হন্না লেপখ্রে, ২০২১গী জানুৱারী ৩০দা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা এন.আই.দি. হৌদোক্কদৌরি
লৈবাক শিনবা থুংনা কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন্নেসন দ্রাইব অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১গী জানুৱারীগী ১৬তা হৌদোক্কদৌরি। মসিনা মালেমগী খ্বায়দগী চাওনা চৎথবা ইম্ম্যুনাইজেসন ওইগদৌরি। মরম অদুনা হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়র মিনিস্ত্রী (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.) না ইকাই খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতিগী ওফিসকা খন্নদুনা পোলিও ভেক্সিন্নেসন নুমিৎ অসি নেস্নেল ইম্ম্যুনাইজেসন দে (এন.আই.দি.) নত্ত্রগা “পোলিও রবিবার” হায়না খংনদুনা ২০২১গী জানুৱারী ৩১ (নোংমাইজিং)দা অমুক হন্না মতম লেপখ্রে। ইকাই খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা পোলিও নেস্নেল ইম্ম্যুনাইজেসন দে অসি ২০২১গী জানুৱারীগী ৩০দা (থাংজ) নুমিৎতা রাস্ত্রপতি ভবন্দা অয়ুক্কী পুং ১১.৪৫ তাবা মতমদা অঙাং খরদা পোলিও দ্রোপ পিথক্তুনা হৌদোক্কনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
দাঃ হার্শ বর্ধন্না আত্মানির্ভর ভারত, শ্বাতন্ত্রা ভারত ৱেবিনারদা ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধন্না আত্মানির্ভর ভারত, শ্বাতন্ত্রা ভারত্তা স্বরাজ্যা মেগাজিন্না অমসুং পোস্ত-কোবিদ-ৱার্লদগী ইন্দিয়াগী হেলথকেয়র ইকোসিস্তেম্না শিনবা ৱেবিনারদা ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি, “ আত্মানির্ভর ভারতকী মায়কৈদা খোঙথাং অমা ওইনা, ঐখোয়না মেক ইন ইন্দিয়া খোঙথাং লৌদুনা পোৎ পুথোকপা, রিসর্স অমসুং অনৌবা পোৎ পুথোকপগী হব ওইনবা দ্রাই হৌদোক্লি। ইন্দস্ত্রীগা লোয়ননা ঐখোয়গী নহাশিংনা হেন্না থবক ফংলগনি, মসিনা মখোয়গী পুন্সিদা নুঙাই য়াইফবা অমা পুরক্লগনি। সরকার অসিনা ব্যুজিনেস অসি তৌবগী অরায়বা মওং পোথোক্লি অমসুং থৌওং কয়া অমা লায়থোকহনবা অমসুং মরুওইদবা নিয়মশিং লৌথোকপা অমসুং তেক্নোলোজিদা হেন্না মিয়েং চংবা অসিনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মসিনা হকথেংননা ইন্দিয়াগী লায়ররবশিংদা মখোয়না হৈজবা শিনফমদা খুদোংচাবা ফংলগনি। কোবিদকী থৌদোক অসিনা খুদোংচাবা অমদা ওন্থোরকপা হিরম অসিদা দাঃ হার্শ বর্ধন্না হায় মদুদি, “কোবিদকী লুরবা মতম অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদদি, “ইন্দিয়ানা কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসি খুদোংচাবা অমা ওইনা উগদবনি” অমসুং য়ুম্বী মঙাদা মিয়েং চংগদবনি: ইকোনোমী, তেক্নোলোজি, ইনফ্রাস্ত্রকচর, ভাইব্রেন্ত দেমোগ্রাফি অমসুং ইন্দিয়ানা মরোমদোম লেপচনবা দিমান্দ অসিনি। মীশিং য়াম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর নেম্বা অসিনা অচৌবা অৱাবা অমা ওইহল্লি। লায়না অসি য়াম্না লান্নগনবা ওইবনা লৈবাক শিনবা থুংনা হকশেলগী চেকশিন থৌরাং চংবা অসিনা, ইন্দিয়ানা লাল্লোং কয়া অমা হান্না লৈরিবা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্ররচর অসি মখোংদগী শেম্লি”। ৱা ঙাংবা অসি লোইশিল্লকপদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায় মদুদি, “আত্মানির্ভর ভারত কৌবা অসি মিসনশিং অসি অয়েৎপা অমত্তা য়াওহন্দনা চৎপা অসিনি, হায়রিবা অসিনা কত্থোকপা, থবক কন্না শুবা অমসুং লৈবাক অসিবু শেমগৎপরোমদা চংশিনবা অসিনি”।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা চৎথখিবা খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী খোঙজংদা ভারত রেলৱেজ শরুক য়াখি
কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা চৎথখিবা খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী খোঙজংদা ভারত রেলৱেজ শরুক য়াখ্রে। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী খোঙজং হৌদোক্লবা অমসুং ৱা ঙাংলবা মতুংদা, লৈবাক শীনবা থুংনা চৎথরিবা কোবিদ-১৯ তিকা থাবগী শরুক অমা ওইনা ঙসি নোর্থন রেলৱেজ সেন্ত্রেল হোস্পিতালদা তিকা থাবগী থবক হৌদোকখি। স্তাফশিং পুক্নিং থৌগৎপা ওইনা, এন.আর.সি.ঐচগী এম.দি দোক্তর সরত সি.খোরৱালদা অহানবা ওইনা তিকা থাখি। মসিগা মান্নবা মওংদা, জবালপুরদশু এম.দিদা হান্না তিকা থাখি। সেনিয়র দোক্তরশিং য়াওনা হোস্পিতালগী স্তাফ কয়া তিকা থাখি। তিকা থাখ্রবা মতুংদা হকচাংদা অকায়বা লাকপরা হায়না মিনিত ৩০ য়েংশিনখি। থৌরম অদু য়াম্না ফজনা শীনখি। তিকা থাফমদা পায়খৎলিবা অশীন-অরাংগী থবকশিং মী খুদিংমক্না থাগৎনখি। ঙসি নোর্থন রেলৱেজ সেন্ত্রেল হোস্পিতালদগী হকশেলগী স্তাফ ৫১ কোবিসিল্দ তিকা থাখ্রে। মখোয়গী মনুংদা নুপা ২৮ অমসুং নুপী ২৩নি। জবালপুর রেলৱেজ হোস্পিতালদা দোক্তরশিং অমসুং পেরামেদিকশিং ৭৩ তিকা থাখ্রে। তিকা কাপখ্রবা মতুংদা ঙসি মীওই অমতা অশোই-অঙাম থোকপা লৈতে। অসিগুম্বা তিকা থাবগী থবকশিং এন.আর.সি.ঐচতা মখা তানা পাংথোক্কনি। জনুৱারি ১৮,২০২১দা মথংগী তিকা থাবগী থবক পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা কোবিদ-১৯ প্রিভেন্তিব ভেক্সিনেশন দ্রাইবকী অহানবা তাঙ্কক্তা, হৌজিক ফাওবদা য়াম্লবা হেল্থ ৱার্কর ১৪,৮৮৩ ভেক্সিন কাপথোকখ্রে। ভেক্সিনেশন দ্রাইব অসি রাজ্য অসিদা থাংজা নুমিত্তা জিলা ৩৪ অমসুং মুনিসিপালিতীগী মফম ২৭তা হৌখ্রে, মসিদা ভেক্সিনেতর ১৭,৭৬২ অমসুং হেল্থ ৱার্কর ৭,৮৫,৯২৭ কোৱিন পোর্তলদা রেজিস্তর তৌখি। মসিগী ভেক্সিনেশন দ্রাইব অসিগী অহানবা তাঙ্কক্তা হেল্থ ৱার্কর চাদা ৫২.৬৮ ভেক্সিন কাপথোকখ্রে। মুম্বাইদা চাউরাক্না হেল্থ ৱার্কর ১,৫৯৭ ভেক্সিন কাপথোকখ্রে।
• গুজরাত: লৈবাকপোকপা নুমিত্তা গুজরাত্তা পাংথোকখিবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশন দ্রাইবকী অনিশুবা নুমিৎ অদু বুথ ১৬১দা অথিংবা-অপনবা অমত্তা লৈতনা পাংথোকখ্রে, মসিদা নর্স অমসুং পেরামেদিকেল স্তাফ য়াওনা দোক্তরশিং অমসুং হেল্থকেয়র ৱার্করশিংদা কোবিশীল্দগী দোজ কয়া অমা কাপখি। জনুৱারীগী ১৬তা ভেক্সিনেশনগী অহানবা নুমিত্তা পুন্না বেনিফিসরী ১৩,২৭৪ হিদাক কাপথোকখি।
• মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদকী কেসশিং হন্থরকপগা লোইননা অনৌবা কেস ৩০৪ থেংনখি। মসিনা এম.পি.গী ওইনা কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু ২,৫২,১৮৬দা লৈখি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিগী মনুংদা পুন্না পেসেন্ত ৭২৫ হোসপিতালশিংদগী দিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা এম.পি.দা ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ২,৪২,৬৯১ ওইহনখি।
• ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা কোরোনাভাইরসকী মায়োক্তা হেল্থ ৱার্কর ১০,০০০ হেন্না ভেক্সিন কাপথোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ভেক্সিন অসিনা মরম ওরগা অশোই-অঙাম অমত্তা থোকখিদ্রি। চত্তিসগরদা ঙরাং কোবিদ ভেক্সিনেশনগী অনিশুবা নুমীত্তা হেল্থ ৱার্কর ৫২৮০ ভেক্সিন কাপথোকখ্রে। ছত্তিসগরদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী কেস ৩৮৩ থেংনখি অমসুং ১০ শিখি, মসিনা ইনফেক্সনগী মশিং অদু ২,৯৪,৩৫৫ য়ৌহনখি অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৩,৫৭৫ ওইখি। ফগৎখিবগী অপুনবা মশিং অদু হোসপিতালশিংদগী মীওই ৫৯ দিসচার্জ তৌরবা মতুংদা ২,৮৪,৮৪৮ য়ৌখি অমসুং ২৭৯না হোম আইসোলেশন লোইশিনখ্রে, মসিনা মরম ওইরগা রাজ্য অসিগী এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ৫,৯৩২ ওইখি।
• রাজস্থান: লৈবাকপোকপা নুমিত্তা রাজস্থানদাহেল্থ ৱার্কর ১১,২৮৮কী মথক্তা ভেক্সিন কাপথোকখ্রে। কেপিতল জয়পুরদা খ্বাইদগী য়াম্লবা হেল্থ ৱার্কর ১,০৫৭ ভেক্সিন কাপখি। প্রোজেক্ত দাইরেক্র-ইম্যুনাইজেশন, দা. রঘুরাজ সিংনা হায়খি মদুদি ভেক্সিনেশনগী কেমপেন অসিনা থবক ওইনা নীংথিনা পাংথোকপা ঙম্লক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক ফাওবদা মীওই অমত্তগী হকচাং শোকহনগদবা মওং অমত্তা উবা ফংদ্রি।
• গোৱা: কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ভেক্সিন দোজ ১৮,০০০গী কন্সাইনমেন্ত অমা ঙসি অয়ুক মুম্বাইদগী ফ্লাইত্তা পুরক্তুনা গোৱাদা থুংখ্রে অমসুং রাজ্য অসিদা ইম্যুনাইজেশনগী দ্রাইব অদু ইরাই নুমিত্তগী অমুক হৌরগনি। মমাংগী চয়োলদা রাজ্য অসিনা ভেক্সিন দোজ ২৩,৫০০কী স্তোক অমা ফংখ্রে, মসিগী মনুংদা ৪২৬তি ইনোক্যুলেশন দ্রাইবকী অহানবা নুমিত্তা হেল্থ ৱার্করশিংদা পীখ্রে।
• অসাম: অসামদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অনৌবা কেস ২৩ থেংনখিবগা লোইননা কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস মশিং অদু ২১৬৮৮৭দা হেনগৎলকখ্রে, দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং ২১৩০৮১ অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশীং ১০৭৫। এক্তিব কেসশিংগী মশীং ১৩৮৪।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা, লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ০৫ থেংনখি। অপুনবা কেস মশিং ১২০৬৬তা হেনগৎলকখ্রে।
• সিক্কিম: সিক্কিমদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অনৌবা কেস ১৪ থেংনখিবগা লোইননা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৬০৫২দা হেনগৎলকখ্রে। শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং ১৩১ ওইখি।
• কেরলা: ঙসি অয়ুক কোচিন ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত লিমিতেদ (সি.আই.এ.এল.)দা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনগী অনিশুবা বেচ য়ৌরকখ্রে। ভেক্সিনগী বোক্স ২২ পুরদুনা গোএয়রগী ফ্লাইত অমা কোচি এয়রপোর্ত্তা ভেক্সিনগী দোজ ৩,৬০,৫০০ পুরদুনা থুংলরে।
• তামিল নাদু: ঙসি ফাওসিদা তামিল নাদুদা অপুনবা কেস ৮৩১৮৬৬ থেংনখি, ১২,২৮১ শিখি, এক্তিব কেস ৫৪৮৭ লৈখি অমসুং ৮১৪০৯৮ দিসচার্জ তৌখি।
• কর্নাতকা: ঙসি ফাওসিদা, কর্নাতকাদা অপুনবা কেস ৯৩৩০৭৭ লৈখি, ১২,১৮১ শিখি, এক্তিব কেস ৯১৩০১২ লৈখি অমসুং ৯১৩০১২ দিসচার্জ তৌখি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: ঙসি ফাওসিদা, অন্ধ্র প্রদেশতা অপুনবা কেস ৯১৩৩৫০ থেংনখি, ৭১৪২ শিখি, এক্তিব কেস ১৬৬০ লৈখি অমসুং ৮৭৪৫৪৮ দিসচার্জ তৌখি।
• তেলঙ্গনা: তেলঙ্গনাদা হন্দক্কী থা অসিগী ১৬তগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশন প্রগ্রাম হৌখ্রে। ভেক্সিনেশন তৌবা অদু পি.এম.না ভর্চুৱল ওইনা প্রোগ্রাম অদুবু ফোর্মল ওইনা হৌদোকখ্রবা মতুংদা রাজ্য অসিদা সেন্তর ১৪০দা হৌদোকখি। অহানবা নুমিত্তা, নুমিৎ অদুগী ওইনা ভেক্সিনেশনগদমক্তা রেজিস্তর তৌখিবা মীশিং ৪২৯৬কী মনুংদা পুন্না মীওই ৩৯৬২দি রাজ্য শিনবা থুংনা লৈরিবা ভেক্সিনেশন সেন্তর ১৪০দা অহানবা নুমিত্তা ভেক্সিন কাপথোকখি।
ফেক্ত চেক