Ministry of Finance
Madhya Pradesh takes the lead in undertaking Power Sector reforms
Starts Direct Benefit Transfer (DBT) of electricity subsidy to farmers
Gets permission to mobilise additional financial resources of Rs. 1,423 crore
19 JAN 2021 3:31PM by PIB Delhi
Madhya Pradesh has taken the lead in undertaking power sector reforms stipulated by the Department of Expenditure, Ministry of Finance. As part of the reforms, the State has started Direct Benefit Transfer (DBT) of electricity subsisdy to farmers in one district of the state with effect from December, 2020. Thus, the State has successfully implemented one out of the three stipulated reforms in the power sector.
Successful implementation of the reform has made the State eligible to mobilise additional financial resources equivalent to 0.15 percent of its Gross State Domestic Product (GSDP). Accordingly, the Department of Expenditure has grandted permission to the State to mobilise additional financial resources of Rs. 1,423 crore through Open Market Borrowings. This has provided the much needed additional financial resources to the State to fight COVID-19 pandemic.
Power Sector reforms sitpulated by the Ministry of Finance aim at creating a transparent and hassle free provision of power subsidy to farmers and prevent leakages. They also aim at improving the health of power distribution companies by alleviating their liquidity stress in a sustainable manner.
As per the guidelines issued by the Department of Expenditure, the States undertaking reforms in power sector are granted permission to raise additional financial resources of up to 0.25 percent of the GSDP. This is linked to a set of 3 reforms in the sector:
1. 0.05 % of GSDP for reduction in Aggregate Technical & Commercial losses in the State as per prescribed targets.
2. Another, 0.05 % of GSDP is allowed for reduction in the gap between Average Cost of Supply and Average Revenue Realisation (ACS-ARR gap) in the State as per prescribed targets.
3. Finally, 0.15 % of GSDP of the State on introduction of Direct Benefit Transfer (DBT) to all farmers in the State in lieu of free/ subsidised electricity. For this, the State government has to frame a Scheme for transfer of cash and implement the Scheme in at least one district by 31st December, 2020.
Madhya Pradesh has framed a DBT Scheme for agricultural consumers in the State. The Scheme has been implemented in Vidisha District of the State, where electricity is suppplied through the M.P. Madhya Kshetra Vidyut Vitaran Co. Limited with effect from December, 2020. Under the Scheme an amount of Rs. 32.07 crore was transferred to the bank accounts of 60,081 beneficiaries in the month of December, 2020. Parallely, the State has also initiated a process to implement the DBT scheme in Jhabua and Seoni districts as well. Based on the learnings from implementation of the Scheme in 3 districts in Phase-I, the Scheme will be rolled out in the entire State in the financial year 2021-22.
In view of the resource requirement to meet the challenges posed by the COVID-19 pandemic, the Government of India had on 17th May, 2020 enhanced the borrowing limit of the States by 2 percent of their GSDP. Half of this special dispensation was linked to undertaking citizen centric reforms by the States.
The States get permission to raise additional funds equivalent to 0.25 percent of GSDP on completion of reforms in each sector. The four citizen centric areas identified for reforms were (a) Implementation of One Nation One Ration Card System, (b) Ease of doing business reform, (c) Urban Local body/ utility reforms and (d) Power Sector reforms.
Till now, 14 States have carried out at least one of the four stipulated reforms and have been granted reform linked borrowing permissions. Out of these, 11 States have implemented the One Nation One Ration Card System, 8 States have done ease of doing business reforms, 4 States have done local body reforms and Madhya Pradesh has implemented power sector reforms. Total reform linked additional borrowing permission issued so far to the States stands at Rs.­­­ 62,762 crore.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
পাৱর সেক্তরদা অওনবা পুরকপদা মধ্য প্রদেশনা মাঙজিল থারি
লৌমীশিংদা ইলেক্ত্রিসিতীগী সবসিদীগী দাইরেক্ত বিনিফিত ত্রান্সফর হৌখ্রে
লুপা করোর ১,৪২৩গী অহেনবা শেন্ফম খোমগৎনবা অয়াবা ফংখ্রে
19 JAN 2021 3:31PM by PIB Imphal
শেলথুম মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা পীবা পাৱর সেক্তরদা অওনবা পুরকপগী লমদা মধ্য প্রদেশনা মাঙজিল থারি‍। অওনবা পুরকপা অসিগী শরুক অমা ওইনা স্তেত অসিনা দিসেম্বর ২০২০দগী হৌরগা স্তেত অসিগী দিস্ত্রিক্ত অমদা লৌমীশিংদা পীবা মৈগী সবসিদীগী দাইরেক্ত বিনিফিত ত্রান্সফর হৌখ্রে‍। অসুম্না স্তেত অসিনা পাৱর সেক্তরদা পুরক্কদবা অওনবা অহুমগী মনুংদা অমা মায় পাক্না পায়খৎখ্রে‍।
অওনবা অসি মায় পাক্না পুরকখিবগীদমক স্তেত অসিবু মখোয়গী গ্রোস স্তেত দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)গী চাদা ০.১৫গা মান্নবা অহেনবা শেলথুমগী মচাক খোমগৎপা য়ারে‍। মদুগী মতুং ইন্না দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা স্তেত অসিদা ওপন মার্কেত বোরোৱিংগী খুত্থাঙদা লুপা করোর ১,৪২৩গী অহেনবা শেলথুমগী মচাক খোমগৎনবা অয়াবা পীখ্রে‍। মসিনা স্তেত অসিদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবা মথৌ তাবা শেলথুমগী মচাক ফংহল্লে‍।
শেলথুম মন্ত্রালয়না পাৱর সেক্তরদা অওনবা পুরক্নবা হোৎনরিবা অসি লৌমীশিংদা লৌথুপ লৌকোয় লৈতনা অপনবা য়াওদনা মৈগী সবসিদী ফংহন্নবা অমদি মৈ মাঙবা হন্থহন্নবা পান্দমদনি‍। মসিনা পাৱর দিস্ত্রিব্যুসন কম্পেনীশিংগী শেলথুম মরাং কায়দবগী অৱাবা তুং কোইগদবা মওংদা কোকহন্দুনা মখোয়গী ফীভম ফগৎহন্নবসু পান্দম থম্লি‍।
দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা পীবা চৎন-পথাপকী মতুং ইন্না, পাৱর সেক্তরদা অওনবা পুরক্লবা স্তেতশিংনা মখোয়গী সি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.২৫গী অহেনবা শেলথুমগী মচাক খোমগৎনবগী অয়াবা পীরি‍। মসি সেক্তর অসিদা পুরক্কদবা অওনবা ৩গা মরী লৈনহল্লি:
অপীবা পান্দমগী মতুং ইন্না স্তেতশিংদা এগ্রিগেত তেক্নিকেল অমসুং কম্মর্সিএল লোস হন্থহনবগীদমক জি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.০৫‍।
অপীবা পান্দমগী মতুং ইন্না পাৱর সপ্লাইগী এভরেজ কোস্ত অমসুং এভরেজ রিভিন্যু রিএলাইজেসন (এ.সি.এস.-এ.আর.আর. গেপ) অনিগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা হন্থহনবদা জি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.০৫‍।
অকোনবদা, লৌমীশিংদা মৈ লেম্না/সবসিদাইজ ওইনা পীবগী মহুত্তা দাইরেক্ত বিনিফিত ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) হৌদোকপদা স্তেত অদুগী জি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.১৫ পীগদবনি‍। মসিগীদমক, স্তেত লৈঙাক অসিনা দিসেম্বর ৩১, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা য়ামদ্রবদা দিস্ত্রিক্ত অমদা শেল ত্রান্সফর তৌনবা স্কিম অমা শেমদুনা স্কিম অদু পায়খৎকদবনি‍।
মধ্য প্রদেশনা স্তেত অদুগী লৌউ-শিংউগী কঞ্জ্যুমরশিংগীদমক দি.বি.তি. স্কিম অমা শেম্লে‍। স্কিম অসি এম.পি. মধ্য ক্ষেত্র বিদ্যুৎ ভিতিরন কো. লিমিতেদকী খুত্থাঙদা দিসেম্বর ২০২০দগী হৌরগা মৈ ফংহল্লিবা স্তেত অদুগী ভিদিসা দিস্ত্রিক্ততা পায়খৎখ্রে‍। স্কিম অসিগী মখাদা দিসেম্বর ২০২০ মনুংদা বিনিফিসিয়রী ৬০,০৮১গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ৩২.০৭গী শেন্ফম থাজিনখ্রে‍। মদুগা ইরোয়ননা স্তেত অসিনা ঝাবুৱা অমসুং সিএনি দিস্ত্রিক্ততসু দি.বি.তি. স্কিম অসি পায়খৎনবা থৌরাং হৌখ্রে‍। স্কিম অদু অহানবা তাঙ্কক্তা দিস্ত্রিক্ত ৩দা পায়খৎখিবদগী তমহৌবশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা স্কিম অসি শেন্বা জহী ২০২১-২২দা স্তেত পুম্বদা চৎনহনগদৌরি‍।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা শিংনবা কয়া থেংনবদা মথৌ তাবা মচাকশিং পীবা ঙম্নবগীদমক ভারত লৈঙাক্না মে ১৭, ২০২০দা স্তেতশিংগী শেন পুবা য়াবগী চাং মখোয়গী জি.এপ.দি.পি.গী চাদা ২ হেনগৎহনখি‍। মসিগী তঙ্খায় অমদি স্তেতশিংনা মীয়ামগী য়াইফনবা অহোংবশিং পায়খৎপগা মরী লৈনহল্লি‍।
সেক্তর খুদিংদা অওনবা মপুং ফানা পুরকপদা স্তেতশিংদা মখোয়গী জি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.২৫কা মান্নবা অহেনবা শেন্ফম খোমগৎনবগী অয়াবা ফংহল্লি‍। অওনবা পুরক্নবা মশক খঙদোক্লবা মীয়ামগা মরী লৈনবা হীরমশিংদি (ক) ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ সিস্তেম পায়খৎপা (খ) ইজ ওফ দুইথ বিজিনেসকী অওনবা, (গ) অর্বান লোকেল বোদী/য়ুতিলিতীগী অওনবা অমসুং (ঘ) পাৱর সেক্তরগী অওনবা অসিনি‍।
হৌজিক ফাওবদা স্তেত ১৪না পীরিবা অওনবা মরি অসিগী মনুংদগী অমা নৎত্রগা অমা পুরক্তুনা অহেনবা শেল পুবগী অয়াবা ফংখ্রে‍। মসিগী মনুংদা স্তেত ১১না ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ সিস্তেম চৎনহনখ্রে, স্তেত ৮না ইজ ওফ দুইং বিজিনেস রিফোর্ম চৎনহনখ্রে, স্তেত ৪না লোকেল বোদী রিফোর্ম চৎনহনখ্রে অমদি মধ্য প্রদেশনা পাৱর সেক্তরদা অওনবা পুরকখ্রে‍। হায়রিবা স্তেতশিং অসিদা মথক্তা পল্লিবা অওনবশিং অসি পুরকপগীদমক পুবগী অয়াবা পীখ্রবা অহেনবা শেন্ফম লুপা করোর ৬২,৭৬২ য়ৌখ্রে‍।