Ministry of Science & Technology
INSPIRE Faculty fellow’s engineering to produce heat-tolerant wheat varieties resulting in improved grain yield
17 JAN 2021 12:24PM by PIB Delhi
We may soon have a wheat variety that does not lose its productivity under heat stress.
Heat stress causes a dramatic reduction in yield and quality loss of wheat, the food crop that nurtures more than one-third of the world population.
In order to address this challenge, Dr. Vijay Gahlaut, an Inspire Faculty Fellow of the Department of Science and Technology (DST), is exploring the epigenetic route to modify gene expression in a manner that is stably transmitted but do not involve differences in the underlying DNA sequence, so that the heritable genes do not buckle under heat stress and non-stress conditions during different grain filling stages.
Dr. Vijay who is faculty at the Biotechnology division at the Institute of Himalayan Bioresource Technology, Palampur, will identify the role of DNA methylation (a biological process by which methyl groups are added to the DNA molecule) patterns of heat stress-tolerant and heat stress-sensitive wheat genotypes during different grain filling stages. He proposes to carry this out through a process called epigenomic mapping, which will also help in the identification of natural epigenetic variation.
His recent publication in the journal ‘Genomics’ has shown that differential expression pattern of C5-MTase genes under heat stress suggesting their role in stress response in wheat. This could give a major clue to producing heat-tolerant productive wheat varieties.
The utilization of identical genes that differ in the extent of methylation known asepialleles identified through his research could be one of the most promising solutions to improving wheat productivity by engineering elite wheat varieties with enhanced heat stress tolerance and increase grain yield.
[Publication Link: https://doi.org/10.1016/j.ygeno.2020.08.031

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইনস্পায়র ফেকল্তী ফেলোনা পোত্থোক হেনগৎহনগদবা নুংশাগী মৈশা খাংবা ঙম্বা গেহু মখলশিং পুথোক্নবা হোৎনরি
17 JAN 2021 12:24PM by PIB Imphal
ঐখোয়না অথুবদা নুংশাগী মৈশানা মরম ওইরগা পোত্থোক পুথোকপা হন্থদবা গেহু মখল অমা অথুবদা পুথোক্লগনি।
নুংশাগী মৈশানা মরম ওইরগা মালেমগী মীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী মনুংদা শরুক অমা হেন্না তাংদুনা হিংলিবা চান্নবা মহৈ মরোং ওইরিবা গেহু অসিগী পোত্থোক চাউনা হন্থহল্লি অমসুং ক্বালিতী মাংহল্লি।
শীংনবা অসি কোকহন্নবা দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)গী ইনস্পায়র ফেকল্তী ফেলো, দা. বিজে গহলোদনা স্তেবল ওইনা ত্রান্সমিৎ তৌবা মওং অমদা জিন এক্সপ্রেসন শেমদোক্নবা ইপিজেনেতিক রুৎ থিদোক্লি অদুবু মসিদা য়াওরিবা দি.এন.এ. সিক্বেন্স অসিদদি অহোংবা লৈহল্লোই, অসুম তৌদুনা হেরিতেবল জিনশিংনা তোঙান তোঙানবা গ্রেন ফিলিং স্তেজশিংদা নুংশাগী মৈশা অমসুং নন-স্ত্রেস কন্দিসনশিংদা কোন্থরকোই।
পালমপুরগী দি ইন্সতিত্যুত ওফ হিমালয়ন বাইওরিসোর্স তেক্নোলোজীগী বাইওতেক্নোলোজী দিবিজনদা ফেকল্তী ওইরিবা দা. বিজেনা তোঙান তোঙানবা গ্রেন ফিলিং স্তেজশিংদা গেহুগী জিনোতাইপশিংগী নুংশাগী মৈশা স্ত্রেস-তোলরেন্ত অমসুং মৈশাগী স্ত্রেস-সেন্সিতিবকী দি.এন.এ. মিথাইলেসন (দি.এন.এ. মোলিক্যুলদা মিথাইল গ্রুপশিং হাপচিনবগী বাইওলোজিকেল প্রোসেস অমা) পেতর্নশিংগী থৌদাং খঙদোক্কনি। মহাক্না মসি ইপিজিনোমিক মেপ্পিং কৌবা প্রোসেস অমগী খুত্থাংদা পাঙথোক্নবা প্রপোজ তৌখ্রে, মসিনা মহৌশাগী ওইবা ইপিজেনেতিক বেরিয়েসন খঙদোকপদা মতেংসু পাংগনি।
জর্নেল ‘জিনোমিক্স’তা মহাক্কী অনৌবা পব্লিকেসন অদুনা নুংশাগী মৈশাদা সি৫-এমতেস জিনশিংগী তোঙান তোঙানবা এক্সপ্রেসনগী পেতর্ন উৎদুনা গেহুদা স্ত্রেস রেস্পোন্সকী থৌদাং অদু তাক্লি। মসিনা মৈশা খাংবা ঙম্বা পোত্থোক ফবা গেহুগী মখলশিং পুথোক্নবা অচৌবা লম্বী অমা ওইরবা য়াই।
মহাক্কী রিসর্চকী খুত্থাংদা খঙদোক্লবা এপেলিয়োস হায়না খঙনবা মিথাইলেসনদা খেৎনবগী এসেআইদেন্তিকেল জিনশিং শীজিন্নবা অসিনা নুংশাগী মৈশা খাংবা ঙম্বা হেনগৎহনবা অমসুং পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনবগা লোইননা অথোইবা গেহুগী মখলশিং ইঞ্জিনীয়র তৌদুনা গেহুগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা খ্বাইদগী অফবা পাম্বী অমা ওইরবা য়াই।
[পব্লিকেসনগী লিঙ্ক: https://doi.org/10.1016/j.ygeno.2020.08.031