Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at ‘Prarambh: Startup India International Summit’
16 JAN 2021 8:06PM by PIB Delhi
Young energy, young dreams are so profound, so vast that you all are the best examples. Right now, I was listening and watching all of you very carefully. This confidence should remain the same. Imagine the range of start-ups! One was talking about a carbon fiber 3D printer start-up, while another was talking about satellite launch vehicles. Whatever you mentioned about your start-ups from e-toilets to biodegradable PPE kits and from diabetes medicine to brick laying machine and AR technology for persons with disabilities, shows that you have the great power to change the future.
Another change that is now visible is that earlier if a youth launched any start-up, people used to say ‘Why don't you do a job? Why a start-up? But now people say – ‘Job is alright, but why don’t you create your own start-up’? And the first reaction to seeing young people who are already in start-ups is: 'Wow, it is your start-up'! These changes are a major strength of BIMSTEC countries, i.e. Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Thailand, which have taken inspiration for development from the Bay of Bengal. The same energy is visible whether it is the start-ups of India or BIMSTEC countries. Joining me in the programme, hon’ble Ministers of BIMSTEC countries, Shri Zunaid Ahmed Palakji from Bangladesh, Shri Lyonpo Loknath Sharmaji from Bhutan, U Thaung Tun ji from Myanmar, Shri Lekhraj Bhattji from Nepal, Shri Namal Rajapaksaji from Sri Lanka and Shri Tenzin Lekphel ji, Secretary General of BIMSTEC, my colleagues in the Cabinet, Shri Piyush Goyalji, Shri Prakash Javadekarji, Shri Hardeep Puriji, Shri Som Prakashji, present here from the industry, Shri Uday Shankarji, President of FICCI, Shri Uday Kotakji, Shri Sanjeev Mehtaji, Dr. Sangeeta Reddyji, Shri Subhrakant Pandaji, Shri Sandeep Somaniji, Shri Harsh Mariwalaji, Shri Singhaniaji, all other dignitaries and my young colleagues from the start-up world!
Today is the day of many ‘Prarambh’ (beginnings) for all of us. Today, the first start-up conclave of the BIMSTEC nations is being held; today the Start-up India movement is completing its successful five years; and today India has launched the most historic, largest vaccine drive against Corona. The day is a witness to the abilities of our scientists, youth and entrepreneurs and the hard work and service of our doctors, nurses and the people involved in the health sector. Armed with the experiences we all have had from the fight against Corona to developing vaccines, our youth and entrepreneurs from BIMSTEC countries are joining this Prarambh Summit today. Therefore, this summit becomes even more important. I am told that you have had many important discussions in these two days, shared your start-up success stories and created new opportunities for mutual cooperation. The winners of the 12 sectors in which start-up awards were launched by the country have also been announced. I congratulate all of you for these awards.
Friends,
This century is a century of digital revolution and new age innovations. And this century is also called the Century of Asia. And therefore, it is the need of the time that future technology emerges from Asia's labs and future entrepreneurs are made from here. For this, those countries in Asia will have to come forward and take responsibility who can work together and work for each other and also have the resources and the spirit of cooperation. Therefore, this responsibility naturally comes to the BIMSTEC countries. The shared heritage of our centuries-old relationships our culture and civilization have kept us all together. We share our ideas and so we can share our ideas even more. We share each other's happiness and sorrows, so our success will also be shared. At the same time, we are working together for one fifth population of the world. We also have the collective strength of 3.8 trillion dollar GDP. I see new possibilities for the whole world in the energy of our youth and their impatience in writing their own destiny.
Friends,
That is why I said at the BIMSTEC summit in 2018 that all of us will come together in the field of technology and innovation. I also talked about the BIMSTEC Start-Up Conclave. All of us have gathered at this platform of Startup India International Conclave today to realize this resolution. All BIMSTEC countries are already working continuously to enhance mutual connectivity and hasten trade relations. In 2018, BIMSTEC ministers participated in the India Mobile Congress to enhance digital connectivity. Similarly, we are working together in the fields of defense, disaster management, space, environment, agriculture, trade, etc. When these areas become stronger and modernized, our start-ups will also benefit. This is a value creation cycle. That is, we are strengthening our relationships in areas such as infrastructure, agriculture and business, creating new opportunities for our start-ups. And the stronger our start-ups are, the faster the growth will be in all our sectors.
Friends,
On an individual basis, all start-ups here are sharing their experiences with each other. But in such a huge journey of change, every country also has its own experiences. India has also released a booklet called ‘Evolution of Startup India’ today to share its five years of experience. I want every BIMSTEC country to share its experiences with each other from time to time. Your experiences will help us all learn. For example, look at India's five-year Start-up journey. When the Start-up India mission was launched, we also had many challenges. But today India is one of the largest start-up ecosystems in the world. Today, more than 41,000 start-ups are engaged in some mission or the other in our country. Of these, more than 5,700 start-ups are in the IT sector, more than 3,600 start-ups have been formed in the health sector and about 1,700 start-ups have been launched in the agriculture sector.
Friends,
These start-ups are also changing the demographic characteristics of business today. Today, 44 per cent of recognized start-ups in India have women as directors, and a large number of women are also working in them. Today, the youth who come from the general economic background are also able to realize their talents and their thinking. The results are also before us today. In 2014, only 4 start-ups in India were in the Unicorn club, but today more than 30 start-ups have crossed the one billion mark. You will be surprised that our 11 start-ups have joined the Unicorn club in the year 2020 only. That is, in this difficult year of Corona!
Friends,
India also launched the 'Aatma Nirbhar Bharat' campaign during the difficult times of the pandemic. Our start-ups are also playing a big role in it today. When the world's big companies were struggling for their survival, a new army of start-ups was getting ready in India during the pandemic. The country needed sanitizers, PPE kits, supply chains; and our start-ups played a big role in it. Local start-ups emerged for local needs. One start-up worked to provide kitchen essentials to customers, whereas someone started doorstep delivery of medicines. If a start-up provided transportation resources for frontline workers, the other created the online study material. That is, these start-ups also discovered 'opportunity in adversity’, and also strengthened faith in distress.
Friends,
Today these success stories of start-ups are not limited to big cities only. You see, today eight start-ups that have been awarded are not from metro cities, but from smaller towns. Somebody is from Lucknow, Bhopal, Sonipat, Kochi and Thiruvananthapuram, because today every state in India is a partner in the Start-up India mission. Every state is supporting and incubating start-ups according to their local prospects. And, as a result, today, 80 per cent of India's districts have joined the Start-up movement. Forty-five per cent of our startups today come from tier-2 and tier-3 cities, acting as brand ambassadors for local products.
Friends,
Today, the awareness about health and eating habits among the people, resulting in healthy changes, is also creating new opportunities for start-ups. In a way, if there is an evergreen sector today, it is the food and agriculture sector. Special emphasis is being given to the growth of these sectors in India. The country has also created an Agri Infra fund of one lakh crore rupees to modernize the agriculture-related infrastructure. This has opened up new avenues for our start-ups. Today start-ups are collaborating with farmers. Start-ups are also playing their part to make the food products accessible to consumers from farms in a better quality.
Friends,
The USP of our start-up world is its disruption and diversification capacity. It is disruptive because these start-ups are giving rise to new approaches, new technology and new modalities today. Our start-ups are changing the idea of following the same beaten track. And the second is diversification. You see so many start-ups are emerging today and with all the different ideas. These start-ups are revolutionizing every sector. The scale and substance of our start-ups today is unprecedented. And above all, it is the passion which is guiding these start-ups more than pragmatism. Whenever there is a new challenge in any field, somebody comes out with a start-up and takes up cudgels. India is also working with the same start-up spirit today. Earlier, whenever there was a new situation or something new had to be done, it was asked, 'Who will do it?’ But today the country itself says that 'We will do it'. Whether it is digital payments, construction of solar sector, or AI revolution, the country did not ask 'Who will do it'? The country decided -- 'We will do it'. And the results are in front of all of us today. Today BHIM UPI has revolutionized the payment system. In December itself, more than Rs. 4 lakh crore transactions in India have been done through UPI. India is moving towards leading the world in solar sectors. According to a recent study, the use of AI in India has also grown very fast in comparison to the world's developed countries.
Friends,
Just as start-ups provide solutions by breaking barriers in any field, India is breaking old barriers in every sector today. Today, the poor in the country, the farmers and the students are getting financial assistance directly into their accounts through Direct Benefit Transfer (DBT). It has also relieved the common man of hardships, and has also prevented leakages of about two lakh crore rupees in the country. Similarly, today, more government and banking related services are available on mobile phones under the Digital India scheme. These changes in the country are also being felt by our start-ups.
Today, a start-up is getting the same opportunity as a large company in government tenders through the GeM portal. So far, about 8,000 start-ups have registered on the GeM portal, and they have also done business of about Rs. 2300 crores. The total trade on GeM portal is reaching around Rs 80,000 crore today. The share of start-ups will further increase in the near future. If this money reaches our start-ups, local manufacturing will also increase, a large number of youth will also get employment, and start-ups will invest more in research and innovation.
Friends,
The country has taken a number of steps to avoid capital crunch for our start-ups. As part of this, I am making another important announcement in this programme today. The country is launching a Start-up India Seed Fund worth 1,000 crore rupees to provide initial capital to start-ups. This will help start and grow new start-ups. Start-ups are already being helped to raise equity capital through the Fund of Funds scheme. Further, the government will also help start-ups raise debt capital through guarantees.
Friends,
India is trying to create a start-up ecosystem, the basis of which will be Of the Youth, By the Youth, For the Youth. Through the Start-up India campaign, our youth have created a strong foundation in these five years. Now we have to set a target for the next five years. And the goal should be that our start-ups and unicorns should emerge as global giants and they should lead in futuristic technologies. If these resolutions become the collective resolutions of all the BIMSTEC countries, a large population will benefit from it, the lives of the people of all countries will be better. When I see and hear the success stories of start-ups from BIMSTEC partner countries, my happiness increases further. My good wishes to all start-ups in BIMSTEC countries. I am confident that together we will ensure a new identity to start-ups across the region and will realize the world the power of start-ups in BIMSTEC countries in this new decade. With these good wishes, thank you all very much and wish you all the best.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ:ପ୍ରାରମ୍ଭ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 JAN 2021 8:06PM by PIB Bhubaneswar
ଯୁବ ଶକ୍ତି, ଯୁବ ସ୍ୱପ୍ନ, କେତେ ଉତ୍‌ତାଳ, କେତେ ବିଶାଳ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ତା’ର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ବର୍ତମାନ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଖୁବ୍ ଧ୍ୟାନର ସହ ଶୁଣୁଥିଲି, ଦେଖୁଥିଲି । ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ବଜାୟ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଆପଣମାନେ ଭାବନ୍ତୁ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକର ପରିବ୍ୟାପ୍ତି କେତେ । ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ କାର୍ବନ୍ ଫାଇବର୍ ଥ୍ରୀଡି ପ୍ରିଣ୍ଟର ବିଷୟରେ କହୁଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟଗୋଟିଏ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଲଞ୍ଚ ଭେଇକିଲ୍ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରୁଛି । ଇ-ଶୌଚାଳୟଠାରୁ ଅବକ୍ଷୟଧର୍ମୀ ଜୈବ ପିପିଇ କିଟ୍ସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ମଧୁମେହର ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତିଠାରୁ ଇଟା ତିଆରି ମେସିନ୍ ପୁଣି ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏ.ଆର୍‌.ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆପଣମାନେ ନିଜ ନିଜର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ବିଷୟରେ ଯାହାସବୁ କହିଲେ, ସେସବୁ କଥା ଅନୁଭବ କରାଉଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପରିବର୍ତନ କରିବା ପାଇଁ କେତେ ବଡ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ।
ଆଉ ଏକ ପରିବର୍ତନ ଯାହା ଏବେ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି, ପୂର୍ବରୁ ଯଦି କେହି ଯୁବକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରୁଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ ଲୋକେ କହୁଥିଲେ ‘ତୁମେ ଗୋଟିଏ ଚାକିରୀ କାହିଁକି କରୁନ?’ କାହିଁକି ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ କରୁଛ? କିନ୍ତୁ ଏବେ ଲୋକେ କହୁଛନ୍ତି – ଚାକିରୀ ଠିକ୍ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ତୁମେ ନିଜର ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ କାହିଁକି ଆରମ୍ଭ କରୁନାହଁ!ଏବଂ ଯେଉଁ ଯୁବକ ପୂର୍ବରୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବା ପରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହେଉଛି – ୱାଃ, ଆପଣଙ୍କର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଅଛି! ଏହି ପରିବର୍ତନ ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶ, ଯଥା, ବଙ୍ଗୋପସାଗରରୁ ବିକାଶର ପ୍ରେରଣା ନେଉଥିବା ବାଂଲାଦେଶ, ଭୂଟାନ୍‌, ଭାରତ, ନେପାଳ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ମାୟାମାଁର ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡର ବହୁତ ବଡ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପାଲଟିଛି । ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶରଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍, ସବୁଠାରେ ସମାନ ଧରଣର ଶକ୍ତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୋ ସହ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିବା ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶଗୁଡିକର ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ବାଂଲାଦେଶର ଶ୍ରୀ ଜୁନୈଦ ଅହମ୍ମଦ ପଲକ, ଭୂଟାନ୍‌ର ଲିନ୍‌ପୋ ଶ୍ରୀ ଲୋକନାଥ ଶର୍ମା, ମାୟାମାଁରର ଉ ଥାଉଁଗ ତୁନ୍‌, ନେପାଳର ଶ୍ରୀ ଲେଖରାଜ ଭଟ୍ଟ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ନମଲ ରାଜପକ୍ଷ ଏବଂ ବିମସ୍‌ଟେକ୍‌ର ସାଧାରଣ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ତେନଜିନ୍ ଲେକଫେଲ୍‌, ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ, ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର, ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ପୁରୀ, ଶ୍ରୀ ସୋମପ୍ରକାଶ, ଶିଳ୍ପଜଗତରୁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଫିକ୍କିର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ଉଦୟ ଶଙ୍କର, ଶ୍ରୀ ଉଦୟ କୋଟାକ, ଶ୍ରୀ ସଂଜୀବ ମେହତା, ଡଃ ସଂଗୀତା ରେଡ୍ଡୀ, ଶ୍ରୀ ସୁବ୍ରକାନ୍ତ ପଣ୍ଡା, ଶ୍ରୀ ସନ୍ଦୀପ ସୋମାନି, ଶ୍ରୀ ହର୍ଷ ମରିବାଲା, ଶ୍ରୀ ସିଙ୍ଘାନିଆ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ର ମୋର ଯୁବ ସାଥୀଗଣ!
ଆଜିର ଦିନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମୟରେ ଅନେକଗୁଡିଏ ‘ପ୍ରାରମ୍ଭ’ର ଦିନ । ଆଜି ବିମଦେଷ୍ଟକ୍ ଦେଶଗୁଡିକର ପ୍ରଥମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସମାବେଶ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି, ଆଜି ‘ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଆନ୍ଦୋଳନ ନିଜ ସଫଳତାର 5 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି ଏବଂ ଆଜି ହିଁ ଭାରତ କରୋନା ବିରୋଧି ସଂଗ୍ରାମରେ ସବୁଠାରୁ ଐତିହାସିକ ବିଶାଳ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ପ୍ରାରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହି ଦିନ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଆମର ଯୁବକ ଏବଂ ଆମ ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆମ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ଓ ସେବାଭାବର ସାକ୍ଷୀ ଅଟେ । କରୋନା ବିରୋଧି ଲଢେଇରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରତିଷେଧକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଯେଉଁ ଅନୁଭବ ରହିଛି, ଆମର ସେହି ଅନୁଭବଗୁଡିକ ସହିତ ଆଜି ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶଗୁଡିକର ଆମର ଯୁବବିଢୀ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମୀ ଏହି ପ୍ରାରମ୍ଭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସାମିଲ୍ ହେଉଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଉଛି । ମତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଏହି ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣମାନେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି, ନିଜ ନିଜର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକର ସଫଳ କାହାଣୀ ବଖାଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଯେଉଁ 12ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପୁରସ୍କାର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ସେହି ବିଜେତାମାନଙ୍କର ନାମ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଶତାଦ୍ଦୀ ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ୍ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ସଦ୍ୟତମ ନବସୃଜନଶୀଳତାର ଶତାଦ୍ଦୀ । ଏବଂ ଏହି ଶତାଦ୍ଦୀକୁ ଏସିଆର ଶତାଦ୍ଦୀ ବୋଲି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଉଛି । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହା ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏସିଆର ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ବାହାରୁ, ଭବିଷ୍ୟତର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଆମର ଏଇଠାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୁଅନ୍ତୁ । ଏଥିପାଇଁ ଏସିଆର ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସି ଦାୟିତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡିବ, ଯିଏ ଏକାଠି ହୋଇ କାମ କରିପାରିବେ, ପରସ୍ପର ପାଇଁ କାମ କରିପାରିବେ । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ସମାଧାନର ସୂତ୍ର ବି ଥିବ, ଏବଂ ସହଯୋଗର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଥିବ, ଏଣୁ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ସ୍ୱାଭାବିକଭାବେ ଆମ ସମସ୍ତ ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶମାନଙ୍କ ଉପରକୁ ହିଁ ଆସୁଛି । ଆମର ଯୁଗଯୁଗର ପୁରାତନ ସମ୍ପର୍କ, ଆମର ସଂସ୍କୃତି, ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧର ଅଭିନ୍ନ ପରମ୍ପରା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ନିବିଡ ଭାବେ ବାନ୍ଧି ରଖିଛି । ଆମେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଆମ ବିଚାରଧାରାର ବିନିମୟ କରୁଥିବା ଯୋଗୁଁଆମେ ଆମ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତ କରିପାରୁଛୁ । ଆମେ ପରସ୍ପରର ସୁଖ ଦୁଃଖ ବାଣ୍ଟୁ, ଏଣୁ ଆମର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିସହ ଆମେ ଏକସଙ୍ଗରେ ବିଶ୍ୱର ଏକ ପଞ୍ଚମାଂଶ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆମ ନିକଟରେ ସାମୁହିକ ଭାବରେ 3.8 ଟ୍ରିଲିୟନ୍ ଡଲାର ଜିଡିପିର ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ରହିଛି । ଆମର ଯୁବପିଢୀ ନିକଟରେ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ରହିଛି, ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତ ନିଜେ ଲେଖିବା ନେଇ ଯେଉଁ ଅଧିରତା ରହିଛି, ମୁଁ ସେଥିରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ଦେଖିପାରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ 2018 ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ କହିଥିଲି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଶର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଓ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ସମୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା । ମୁଁ ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି । ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଆମେ ସବୁ ଦେଶ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଏହି ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି ହୋଇଛୁ । ସମସ୍ତ ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶ ପାରସ୍ପରିକ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗତିଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆସୁbଛନ୍ତି । 2018ରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଭାରତ ମୋବାଇଲ୍ କଂଗ୍ରେସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଲ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମେମାନେ ମିଳିମିଶି କାମ କରୁଛୁ । ଆମର ଏହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ର ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ, ଯେତେ ଆଧୁନିକ ହେବ, ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକୁ ସେତେ ସୁଫଳ ମିଳିବ । ଏହା ଏକ ମୂଲ୍ୟ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଚକ୍ର । ଅଥାତ୍‌ର୍, ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, କୃଷି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ୍ କରୁଛେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଏବଂ ଆମରଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ଯେତେ ମଜବୁତ୍ ହେବ, ଆମର ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସେତିକି ଗତିଶୀଳ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବ୍ୟକ୍ତିଗତଭାବେ ମଧ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ମାନେ ଏଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭବ ନିଜ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ବାଣ୍ଟୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ପରିବର୍ତନର ଏତେ ବଡ ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ନିଜର ଅନୁଭୂତି ରହିଛି । ଭାରତ ଏହାର 5 ବର୍ଷର ଅନୁଭବ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ‘ଇଭୋଲ୍ୟୁସନ୍ ଅଫ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ନାମକ ଏକ ପୁସ୍ତିକା ମଧ୍ୟ ଆଜି ପ୍ରକାଶ କରିଛି । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି, ଏହିଭଳି ସବୁ ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସମୟ ସମୟରେ ନିଜର ଅନୁଭବକୁ ପରସ୍ପର ସହ ବାଂଟନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଅନୁଭବ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶିଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଭାରତର 5ବର୍ଷର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ର ଯାତ୍ରାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ଯେତେବେଳେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ୍ ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅନେକଗୁଡିଏ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଆଜି 41 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଆମ ଦେଶରେ କୌଣସି ନାଁ କୌଣସି ଅଭିଯାନରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି । ଏଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ 5.700ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ, 3600ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବାବେଳେ ପ୍ରାୟ 1800 ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହିଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ବ୍ୟବସାୟର ଜନସଂଖ୍ୟାତନ୍ତ୍ରର ବିଶେଷତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତନ କରୁଛି । ଆଜି ଭାରତରେ 44 ପ୍ରତିଶତ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ରେ ମହିଳାମାନେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ମହିଳା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ସାମାନ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଥିବା ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପ୍ରତିଭା, ନିଜର ଭାବନାକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିପାରୁଛି । ଏହାର ଫଳ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି। 2014ରେ ଭାରତରେ କେବଳ 4ଟିଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ୟୁନିକର୍ନ କ୍ଲବ୍‌ରେ ଥିଲା, ମାତ୍ର ଆଜି 30ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ 1 ବିଲିୟନ୍ ସୂଚକାଙ୍କ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଲେଣି । ଏକଥା ଜାଣି ଆପଣମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆମର 11ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ 2020 ମସିହାରେ ୟୁନିକର୍ନ କ୍ଲବ୍‌ରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଅର୍ଥ କରୋନାର ଏହି କଠିନ ବର୍ଷରେ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାମାରୀର ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ହିଁ ଭାରତ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ବଡ ବଡ କମ୍ପାନିଗୁଡିକ ତିଷ୍ଠିବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ର ଏକ ନୂତନ ଯୋଦ୍ଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲେ । ଦେଶରେ ସାନିଟାଇଜରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପିପିଇ କିଟ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ଏସବୁଥିରେ ଆମରଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଥିଲେ । ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ଆଗେଇ ଆସିଲେ । ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ରୋଷେଇବାସର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ପହଂଚାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ କଲା, ତ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଘରେ ଘରେ ଔଷଧ ପହଞ୍ଚାଇବା କାମ ଆରମ୍ଭ କଲା । କିଛି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଅଗ୍ରଣୀ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ପାଇଁ ପରିବହନ ଉପଲବ୍‌ଧ କରାଇଲେ ତ ଆଉ କିଛି ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ବିପତ୍ତି ସୁଯୋଗ ଖୋଜି ପାଇଥିଲେ ଏବଂ ବିପଦ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକର ସଫଳତାର ଏହି କାହାଣୀ କେବଳ ବଡ ବଡ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ହୋଇ ରହିନାହିଁ। ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଆଠଟି ପୁରସ୍କାର ଏଭଳି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌କୁ ମିଳିଛି ଯେଉଁଗୁଡିକ ମେଟ୍ରୋ ସହରରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏସବୁ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷେ୍ମøର, ଆଉ ଗୋଟିଏ ଭୋପାଳର, ଅନ୍ୟ ଗୋଟିଏ ସୋନିପତ୍‌ର, ପୁଣି ଆଉ ଗୋଟିଏ କୋଚ୍ଚି ଏବଂ ତିରୁବନନ୍ତପୁରମର । କାରଣ ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ୍ ଅଟନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ଭାବନା ଆଧାରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକୁ ସୃଷ୍ଟିକରବିା ସହ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଜି ଭାରତର 80ପ୍ରତିଶତ ଜିଲ୍ଲା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆମର 45 ପ୍ରତିଶତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଆଜି ଟାୟର-ଟୁ ଏବଂ ଟାୟର-ଥ୍ରୀ ଭଳି ସହରରେ ରହିଛି, ଯାହାକି ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସଡର୍ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଖାଦ୍ୟପେୟକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେଉଁ ସୁସ୍ଥ ପରିବର୍ତନ ହେଉଛି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । କହିବାକୁ ଗଲେ ଆଜି ଯଦି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ଚିରସବୁଜ ରହିଛି ତାହା ହେଉଛି ଖାଦ୍ୟ ଓ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର । ଭାରତରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଶେଷଭାବେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ।କୃଷି ସହ ଜଡିତ ଭିତିଭୂମର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଦେଶରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏଗ୍ରି ଇନଫ୍ରା ଫଣ୍ଡ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କ୍ଷେତରୁ ଟେବୁଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡିକୁ ଯେପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସହଜ ଭାବରେ, ଉନ୍ନତା ଗୁଣବତାର ସହ ପହଂଚାଯାଇପାରିବ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ନିଜର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ ୟୁଏସ୍‌ପି ବା ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଏସବୁର ବ୍ୟାଘାତ ଏବଂ ବିବିଧକରଣକୁ ବହନ କରିବାର କ୍ଷମତା, ବ୍ୟାଘାତ ଏଥିପାଇଁ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ଆଜି ନୂତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନୂତନ ପଦ୍ଧତିକୁ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଗୋଟିଏ ମାର୍ଗରେ ଚାଲିବାର ଆମର ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଆଜି ତାହାକୁ ବଦଳାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି ବିବିଧକରଣ, ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ସବୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ପୃଥକ୍ ପୃଥକ୍ ବିଚାରଧାରା ସହ ଆସୁଛନ୍ତି । ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହଜୁଦ୍ ରହି ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକର ଯେଉଁଆକାର ରହିଛି, ଯେତେସବୁ ଉପାଦାନ ରହିଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ । ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ କଥା ହେଲା, ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକପରିପକ୍ୱତାଠାରୁ ଆବେଗ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନ ଆସେ, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସି କହେ କିଏହି କାମ ଆମେ ହିଁ କରିବୁ । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଭାବନାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପୂର୍ବରୁ ଯେବେ ମଧ୍ୟ କୋଣସି ନୂଆ ପରିସ୍ଥିତି ଆସୁଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କିଛି ମଧ୍ୟ ନୂଆ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ପଚରାଯାଉଥିଲା ଯେ, ‘କିଏ ଏହା କରିବ?’ କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ସ୍ୱୟଂ କହୁଛି ‘ଆମେ ଏହା କରିବୁ’ । ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଂଟ୍ ହେଉ, ସୌର କ୍ଷେତ୍ରର ନିର୍ମାଣ ହେଉ, କିମ୍ବା ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଇଂଟେଲିଜେନସ୍ ବିପ୍ଳବ ହେଉ, ଦେଶ ପଚାରିଲା ନାହିଁ, ‘କିଏ ଏହା କରିବ?’ ଦେଶ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନେଲା – ‘ଆମେ ଏହା କରିବୁ ।’ ଏବଂ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଆଜି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି । ଆଜି ଭିମ୍ ୟୁପିଆଇ ଦେଣନେଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି । ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ ହିଁ ଭାରତରେ 4ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର କାରବାର, ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଛି । ସୌର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଏବେ ନିକଟରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭାରତରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଂଟେଲିଜେନ୍ସର ବ୍ୟବହାର ଦୃତ ଗତିରେ ବଢିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଯେପରି କୌଣସି ବି କ୍ଷେତ୍ରରେପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡିକୁ ଦୂର କରି ସମାଧାନ ଆଣିଦିଏ, ଠିକ୍ ସେହିପରି ଭାରତ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ପୁରୁଣା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାକଡିବିଟି ବା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ପଠାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଛି, ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବାଟମାରଣା ହେବାରୁ ରୋକାଯାଇପାରିଛି । ଏହିଭଳିଭାବରେ ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ସହ ସମ୍ବନ୍ଧିତ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ଅଧିକାଂଶ ସେବା ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ୱାରା ସିଧାସଳଖ ମୋବାଇଲରେ ଉପଲବ୍‌ଧ ହେଉଛି । ଦେଶରେ ଏହି ପରିବର୍ତନଗୁଡିକୁ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ମାନେ ସ୍ୱୟଂ ଉପଲବ୍‌ଧି କରୁଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରୀ ଟେଣ୍ଡରରେ ବଡ ବଡ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ଯେତିକି ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି ଏକ ଷ୍ଟାଟ୍ ଅପ୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି । ବର୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 800ଷ୍ଟାଟ୍ ଅପ୍ ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେସବୁ ପ୍ରାୟ 2300 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ମୋଟ୍ କାରବାର ଆଜି ପ୍ରାୟ 80ହଜାର କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଥିରେ ଷ୍ଟାଟ୍ ଅପ୍ ଗୁଡିକର ଭାଗିଦାରୀ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ଅର୍ଥ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ପାଖରେ ଯଦି ପହଞ୍ଚେ ତାହାହେଲେ ସ୍ଥାନୀୟ ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ବଢିବ, ଯୁବପିଢୀକୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ରୋଜଗାର ମିଳିବ, ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଗବେଷଣା ଓ ଅଭିନବତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକରେ ଯେପରି ପୁଂଜିର ଅଭାବ ନହୁଏ, ସେଥିପାଇଁ ଦେଶ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ହାତକୁ ନେଇଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପୁଞ୍ଜି ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ଦେଶ ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସିଡ୍ ଫଣ୍ଡ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସହାୟତା ମିଳିବ । ଫଣ୍ଡ୍ ଅଫ୍ ଫଣ୍ଡସ୍ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକୁ ଇକ୍ୱିଟି ଅର୍ଥ ଉଠାଇବା ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଆଗକୁ ସରକାର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଋଣ ଅର୍ଥ ପଠାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଦେବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏଭଳି ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ତିଆରି କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଯାହାର ଆଧାରସ୍ତମ୍ଭ ଯୁବକମାନଙ୍କର, ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବେଶିତ ହେବ । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଏହି 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ମୂଳଦୁଆ ମଜବୁତ୍ କରିସାରିଛନ୍ତି । ବର୍ତମାନ ଆମକୁ ଆଗକୁ 5 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହା ହେବା ଉଚିତ୍ ଯେ, ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍, ଆମର ୟୁନିକର୍ନ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ବୃହତମ ସଂସ୍ଥା ଭଳି ଉଭା ହେଉ । ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ଆଗରେ ରହୁ । ଯଦି ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ଆମ ସମସ୍ତ ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶଗୁଡିକର ସାମୁହିକ ସଂକଳ୍ପ ହୁଏ ତେବେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିବ, ସବୁ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କର ଜୀବନ ଆହୁରି ଅଧିକ ସରସ ହେବ ।ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ସହ ଜଡିତ ଦେଶଗୁଡିକର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ର ସଫଳ କାହାଣୀ ଦେଖେ, ଶୁଣେ, ମୋର ଖୁସି ଆହୁରି ବଢିଯାଏ । ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡିକୁ ମୋର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ନୂତନ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇ ସମଗ୍ର ଅଂଚଳରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌କୁ ନୂଆ ପରିଚୟ ଦେବା, ବିମସ୍‌ଟେକ୍ ଦେଶଗୁଡିକର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ର ଶକ୍ତି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରାଇଦେବା । ଏହି ଶୁଭେଚ୍ଛା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।