Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Sh. Narendra Singh Tomar chairs a meeting with stake holders on completion of 5 Years of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
Discusses challenges and way forward for the scheme with state governments, banks and insurance companies
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana is security cover for farmers: Narendra Singh Tomar
13 JAN 2021 5:50PM by PIB Delhi
Union Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar interacted with stake-holders across the country via video conferencing on the occasion of completion of five years of the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana. He said that there is a need to raise awareness about the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana so that many more farmers can take advantage of the scheme.
The scheme, which was launched as a major step to provide a comprehensive risk solution at the lowest uniform premium across the country for farmers, was approved by the union cabinet on 13th January 2016.
The Agriculture Minister also congratulated the state governments, banks and insurance companies for successful implementation of the scheme throughout the country. He cited some notable examples of instances where the scheme was able to safeguard the interests of farmers, such as disbursements of claims during dry spell in Andhra Pradesh, Karnataka, hailstorms in Haryana and locust attack in Rajasthan in 2019.
Shri Tomar said, “The scheme is a milestone crop insurance scheme covering full crop cycle against the losses occurring due to non-preventable natural risk. A total of Rs. 90, 000 Crore have been paid as claims to farmers till now. In fact, the scheme was fully operational during the COVID-19 lockdown, distributing claims of over 8741.3 crores to 69.70 lakh farmers across India, which is highly commendable.”
The meeting was attended by over 150 representatives including officials of the state governments, banks and insurance companies. All the stakeholders discussed key features of the scheme such integration of land records with the PMFBY portal, Crop Insurance mobile-app, satellite imagery, remote-sensing technology for robust coverage around the country.
As an endeavour to constantly bring about improvements, the scheme was made voluntary for all farmers, post its revamp in February 2020. Over 5.5 crore farmer applications have been received on year on year basis, taking the count of total farmer applications to over 28 crores in the last 5 years.
Agriculture Secretary Shri Sanjay Aggrawal in his address said that the PFMBY is the largest insurance scheme in the world for farmers and it is an example of effective utilisation of technology in the Agriculture sector.
During the interaction with the stake-holdersDr.Bhutani, CEO-PMFBY, made a presentation on 5 years completion of PMFBY. (Click here for the Presentation)
Shri Tomar, along with union minister of state Sh. Parshottam Rupala and Sh. Kailash Chaudhary, congratulated the farmers of India for enrolling in the scheme in such large numbers and wished success for the scheme in future.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা চহি ৫ মপুং ফারকপদা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে
রাজ্য সরকারশিং, বেঙ্কশিং অমসুং ইন্সুরেন্স কম্পনীশিংগা লোইননা স্কীম অসিগী শিংনবশিং অমদি চাউখৎহন্নবগী মতাংদা খন্নখ্রে
প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা অসি লৌমীশিংগী সেক্যুরিতী কভর অমনি: নরেন্দ্র সিংহ তোমর
13 JAN 2021 5:50PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা চহি মঙা মপুং ফাবগী থৌরমদা লৈবাক অসিগী স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা ৱারী শাখ্রে। মহাক্না হায় প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা অসিগী মরমদা এৱের্নেস পীবা তঙাই ফদে অসুম তৌরগদি লৌমী কয়ানা স্কীম অসিগী কান্নবা লৌবা য়াগনি।
লৌমীশিংগী লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী তাবা চপ মান্নবা প্রিমিয়মদা পুম্নমক য়াওরবা খুদোংথিবদগী কোকহন্নবা ৱারোইশিন পীনবা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইনা হৌদোকখিবা স্কীম অসি কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা জনুৱারী ১৩, ২০১৬দা অয়াবা পীখি।
লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী স্কীম অসি লৈবাক শিনবা থুংনা মাই পাক্না ইম্প্লিমেন্ত তৌখিবা অসিদা রাজ্য সরকারশিং, বেঙ্কশিং অমসুং ইন্সুরেন্স কম্পনীশিংবুসু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ২০১৯দা অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতাকাদা লাইকং থোকপদা, হরিয়ানাদা লেন তাবা অমসুং রাজস্থানদা কৌজেংনা শোকহনবা অসিগুম্বা স্কীম অসিনা লৌমীশিংগী ঙাকশেল পীখিবগী শীংথনিংঙাই ওইবা খুদম খরা মহাক্না পীখ্রে।
শ্রী তোমরনা হায়, “স্কীম অসি ইতিহাসিক ওইবা ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কীম অমনি মসিনা ঙাকথোকপা ঙমদবা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবনা মরম ওইরগা অমাং-অতা থোকপদা ক্রোপ সাইকল মপুং ফানা কভর পীরি। হৌজিক ফাওবদা লৌমীশিংদা পুন্না লুপা করোর ৯০,০০০গী ক্লেম পীখ্রে। স্কীম অসি কোবিদ-১৯ লোকদাউন মনুংদা মপুং ফানা চল্লাইখি অমদি ভারত্তা লৈরিবা লৌমী লাখ ৬৯.৭০দা লুপা করোর ৮৭৪১.৩গী ক্লেম কাইথখি, মসি য়াম্না থাগৎনীংঙাই ওই।”
রাজ্য সরকারশিং, বেঙ্কশিং অমসুং ইন্সুরেন্স কম্পনীশিং য়াওনা মীফম অসি মীহুৎ ১৫০ হেনবনা শরুক য়াখি। স্তেকহোল্দরশিংনা লৈবাক অসিদা মপুং ফানা কভরেজ পীনবা পি.এম.এফ.বি.ৱাই. পোর্তেলদা লমগী রেকোর্দশিং হাপচিনবা, ক্রোপ ইন্সুরেন্স মোবাইল-এপ, সেতলাইৎ ইমেজরী, রিমোৎ সেন্সিং তেক্নোলোজী অসিগুম্বা স্কীম অসিগী মরু ওইবা ফীচরশিং খন্নখ্রে।।
খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা লেপ্তনা হোৎনবা ওইনা ফেব্রুৱারী ২০২০দা শেমদোকখিবনা স্কীম অসি লৌমী পুম্নমক্কী মশানা পাম্না য়াওজবা য়াহনখ্রে। চহি অমদগী চহি অমদা লৌমী করোর ৫.৫ হেনবগী এপ্লিকেসন লাকখি অসুম্না হৌখিবা চহি ৫দা লৌমীশিংগী অপুনবা এপ্লিকেসন মশিং করোর ২৮ শুখ্রে।
লৌউ-শিংউগী সেক্রেতরী শ্রী সঞ্জে অগর্ৱালনা হায় পি.এফ.এম.বি.ৱাই. অসি লৌমীশিংগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা ইন্সুরেন্স স্কীম অমনি অমসুং লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা তেক্নোলোজী মপুং ফানা শীজিন্নবগী খুদম অমনি।
দা. বুতানি, সি.ই.ও.-পি.এম.এফ.বি.ৱাই.না স্তেকহোল্দরশিংগা ৱারী শাবদা পি.এম.এফ.বি.ৱাই.না চহি ৫ মপুং ফারকপগী প্রজেন্তেসন অমা পীখ্রে।. (প্রজেন্তেসন অদুগীদমক্তা মসিদা নম্বীয়ু)
শ্রী তোমরনা অতোপ্পা কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী পর্শোত্তম রুপালা অমসুং শ্রী কাইলাশ চৌধরীগা লোইননা ভারতকী লৌমীশিংনা স্কীম অসিদা মশিং য়াম্না এনরোল তৌরকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং স্কীম অসি মতুং তারকপদা মাই পাকপা ওইনবা য়াইফ পাউজেল পীখ্রে।