Prime Minister's Office
English rendering of PM's closing remarks at meeting with CMs on Covid-19 situation and vaccination rollout
11 JAN 2021 8:02PM by PIB Delhi
We have just discussed in detail the Made in India Corona vaccine and the world's biggest vaccination campaign. A lot of things have been detailed in the presentation. A detailed discussion has happened with officers at the district level of our states and there have been good suggestions from some states. This communication and coordination between the Centre and the states has played a very crucial role in the fight against corona. In a way, we have presented the best example of federalism in this fight.
Friends,
Today is also the death anniversary of late Lal Bahadur Shastri ji, the former prime minister of our country. I pay my glowing tributes to him. In 1965, Shastri ji made an important point in a conference of Administrative Services which I want to mention here today. He said: “The basic idea of governance, as I see it, is to hold the society together so that it can develop and march towards certain goals. The task of the government is to facilitate this evolution, this process.”I am satisfied that all of us worked unitedly during this crisis period of Corona and we all tried to follow the lessons that Lal Bahadur Shastri ji had imparted. During this period, quick decisions were taken with sensitivity, necessary resources were also mobilized and we continued to sensitize the people of the country, and as a result, the Corona infection in India has not spread as we have seen in other countries of the world. People have come out of the fear and apprehensions that were there among the countrymen 7-8 months ago. It is a better situation now, but we have to ensure that we are not careless. The impact of the growing confidence of the countrymen is also positively visible on economic activities. I also compliment your state administrations for working day and night.
Friends,
Now our country is entering a decisive phase in the fight against Corona. This phase is of vaccination. As mentioned here, we are launching the world's largest vaccination campaign from 16th January. It is a matter of pride for all of us that the two vaccines that have been given emergency use authorization are both made in India. Not only that,four more vaccines are also progressing well. As I say that we will discuss again once the 60-70 percent work is done in the first round of vaccination. After that more vaccines will be available and we will be in a better position to make our future plans. Therefore, we will consider vaccinating those above 50 years of age in the second part as there are possibilities of more vaccines by then.
Friends,
Our experts have taken all precautions to provide an effective vaccine to the countrymen. And now we have been briefed in detail by the scientific community. And you will know that whenever I spoke with the Chief Ministers about it, I have always maintained that any decision that we take will be based on the advice of the scientific community. We will consider the scientific community as the final word and we will follow accordingly. Many people used to say, "See, the vaccine has been launched in the world. What India is doing, India is sleeping and infections have crossed several lakhs.” Such was an outcry. But it was our view that it will be appropriate for us to follow the advice of the scientific community and the responsible people as and when it comes and we are moving in that direction. One important thing that I want to reiterate is that both our vaccines are highly cost effective in comparison to other vaccines from across the world. You can imagine that India would have faced great difficulty if it would have had to depend solely on foreign vaccines for the corona vaccination. These vaccines have been developed keeping in view India's conditions and circumstances. The experience of vaccination in India and the systems that are in place to reach the far-flung areas is going to be very useful in the corona vaccination programme.
Friends,
It has been decided after consultations with all the states as to who will be given priority at the beginning of the vaccination campaign. Our effort is first to provide corona vaccine to those who are busy day and night in the health care of the countrymen. Our health workers, government or private, will be vaccinated first. At the same time, safai karamcharis, other front line workers, military forces, police and central forces, home guards, all civil defense personnel, including disaster management volunteers, revenue staff in containment and surveillance are also being vaccinated in the first phase. If we look at the number of health workers, front line workers from different states of the country, it is about 3 crore. It has been decided that the expenditure that will be incurred for giving vaccines to these 3 crore people in the first phase will be borne by the Government of India and not the state governments.
Friends,
In the second phase of vaccination, in a way, it will be the third phase, but if we treat these three crores as one, then it will be the second phase. All people above 50 years of age those below 50 years of age with comorbidities or with high risk of infection will be vaccinated. You are all aware that in the past few weeks, preparations from the necessary infrastructure to logistics have been completed in consultation with all the states and union territories by making modules by holding regular meetings. Dry runs have also been completed in almost every district of the country. It also shows our capability to hold dry runs in all the districts in such a big country. We now have to link our new preparations and SOPs of Covid with our old experiences. There are already several universal immunization programmes running in Indiasuccessfully. We have also run a comprehensive campaign against diseases like Measles and Rubella. We also have a very good experience of holding the world’s biggest election and providing voting facilities to every nook and corner of the country. We have to use the booth level strategy that we make in this case also.
Friends,
The most important thing in this vaccination campaign is the identification and monitoring of people who are to be vaccinated. For this, a digital platform called Co-WIN has also been created using modern technology. With the help of Aadhaar, the beneficiaries will also be identified and it will also be ensured that they get the second dose in time. I have a special request to all of you to ensure that the real time data related to vaccination is uploaded on Co-WIN. The slightest omission can also derail the mission. Co-WIN will generate a digital vaccination certificate after the first vaccine. The beneficiary is required to give the certificate immediately after his vaccination so that he does not have to come again to get the certificate. This certificate will reveal who has been vaccinated, and it will also serve as a reminder as to when the second dose will be administered to him. The final certificate will be given after the second dose.
Friends,
Many countries in the world will follow how India goes about it, and therefore, there is a huge responsibility on us. There is another important fact that we have to keep in mind. Vaccination has been going on for 3-4 weeks in 50 countries in the world.In about a month, about 25 million people have been vaccinated all over the world. They have their own preparations, they have their own experiences, they have their own strength and they are doing it in their own way. But now in India, we have to achieve the target of vaccination of about 30 crore population in the next few months. India has made elaborate preparations in the past months, anticipating this challenge. Necessary arrangements have also been made in case somebody feels any unease due to the Corona vaccine. We already have a mechanism for this in the Universal Immunization Programme. It has been further strengthened for corona vaccination.
Friends,
In between these vaccines and vaccination, we also have to remember that the Covid related protocols that we have been following have to be maintained throughout the process. A little bit of slackness can do harm. Not only that, those who are being vaccinated will also have to ensure that they follow the precautions that they have been taking to prevent infection. There is another thing on which we have to work very seriously. Every state, every union territory, has to ensure that there are no rumours or vaccine-related propaganda. There should not be any ifs and buts. Many selfish elements of the country and the world can try to hinder our campaign. There may be corporate competition and some may use the pride of the country to further their interests. A lot of things can happen. We have to provide accurate information to every citizen of the country so as to thwart any such effort. We have to involve religious and social institutions like NYK, NSS, self-help groups, professional bodies, Rotary Lions Clubs and Red Cross, etc. We also have to keep in mind that our other routine health services and other vaccination campaigns continue to run properly. We know that we are starting the corona vaccination on 16th January, but if the routine vaccination date falls on the next day, i.e., 17th January, that should also run smoothly.
Lastly, I must talk to you about another serious issue. Bird flu has been confirmed in nine states of the country. These states are Kerala, Rajasthan, Himachal Pradesh, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Delhi and Maharashtra. An action plan has been prepared by the Ministry of Animal Husbandry to deal with bird flu which requires prompt adherence. District magistrates also have a big role to play. I urge all the chief ministerial colleagues of the affected states to guide all the district magistrates through theirchief secretaries. The governments in the states where bird flu has not yet reached will also have to be fully vigilant.All the states and local administrations have to keep a constant watch on the surroundings of water bodies, in bird markets, zoos, poultry farms, etc., so that the information about the bird getting sick is prioritized. The laboratories for bird flu testing will be able to detect quickly if samples are sent in time and the local administration will be able to take quick action. The more co-ordination between the forest department, health department and the animal husbandry department, the faster we will be able to control the bird flu. We also have to see that rumours about bird flu are not spread. I am confident that our united efforts will take the country out of every challenge.
I am once again very grateful to all of you and we will meet again to review after the 60 percent work is over. We will discuss in detail then and will formulate our strategies after taking cognizance of the new vaccines.
Many many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ৰ পৰিস্থিতি আৰু টীকাকৰণ অভিযান প্ৰণয়ন সন্দৰ্ভত মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে হোৱা বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সামৰণি ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
11 JAN 2021 8:02PM by PIB Guwahati
ক’ৰোনাৰ মেড ইন ইণ্ডিয়া প্ৰতিষেধক আৰু বিশ্বৰ সবাতোকৈ বৃহৎ টীকাকৰণ অভিযান, এই বিষয়ত অলপতে বিস্তাৰিতভাৱে চৰ্চা কৰা হৈছে, উপস্থাপনত বহু বিষয়ত বিশদভাৱে কোৱা হৈছে আৰু আমাৰ ৰাজ্যৰ জিলা পৰ্যায়ত বিষয়াসকলৰ সৈতেও বহু বিস্তাৰিতভাৱে ইয়াৰ চৰ্চা হৈছে তথা এই সন্দৰ্ভত কিছুমান ৰাজ্যৰ পৰা সু পৰাৰ্মশও লাভ কৰা হৈছে৷ কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মাজত এই সংবাদ আৰু সহযোগিতাই ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ এক প্ৰকাৰে মৈত্ৰীবাদৰ উত্তম উদাহৰণ এই মোকাবিলাসমূহত আমি প্ৰস্তুত কৰিছো৷
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ দেশৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বৰ্গীয় লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰীজীৰ পুণ্য তিথিও৷ মই তেওঁলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি যাচিছোঁ৷ ১৯৬৫ চনত শাস্ত্ৰীজীয়ে এক সমাৰোহত প্ৰশাসনিক সেৱাৰ যি গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা কৈছিল সেয়া আজি মই আপোনালোকৰ সন্মুখত আলোকপাত কৰিবলৈ বিচাৰিছো৷ তেওঁ কৈছিল- The Basic Idea of Governance, as I see it, is to hold the society together so that it can develop and march towards certain goals. The task of the government is to facilitate this evolution, this process. মই সুখী যে ক’ৰোনাৰ এই সংকটৰ সময়ছোৱাত আমি সকলোৱে ঐক্যৱদ্ধ হৈ কাম কৰিছো, যি শিকনি লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰীজীয়ে আমাক দিছিল সেই দিশত আগবঢ়াৰ আমি প্ৰয়াস কৰিছো আৰু এই সন্দৰ্ভত সংবেদনশীলতাৰ সৈতে যি ত্বৰিৎ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে, আৱশ্যকীয় সংসাধন গোটোৱা হৈছে আৰু দেশৰ জনসাধাৰণক নিৰন্তৰে আমি সজাগতাও প্ৰদান কৰি আছো, আৰু আজি ইয়াৰ পৰিণামস্বৰূপে ভাৰতত ক’ৰোনাৰ কোনো সংক্ৰমণ দেখা নাই আৰু বিশ্বৰ অন্য দেশৰ দৰে সম্প্ৰসাৰিতও হোৱা নাই৷ ৭-৮ মাহ পূৰ্বে যি দুঃশ্চিন্তাত দেশবাসীয়ে কটাবলগীয়া হৈছিল, তাৰে পৰা এতিয়া লোক চিন্তামুক্ত হৈছে৷ এতিয়া স্থিতি উন্নত হৈছে কিন্তু যাতে অসাৱধান নহয়, তাৰেও চিন্তা আমি কৰিব লাগিব৷ দেশবাসীৰ বৰ্ধিত বিশ্বাসৰ প্ৰভাৱ আৰ্থিক গতিবিধিতো ইতিবাচক ৰূপত পৰিলক্ষিত হৈছে৷ অহৰ্নিশে ব্যস্ত হৈ থকা ৰাজ্য প্ৰশাসনকো মই প্ৰশংসা কৰিছো৷
বন্ধুসকল,
এতিয়া আমাৰ দেশ ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধত এক নিৰ্ণায়ক স্থিতিত প্ৰৱেশ কৰিছে৷ এই স্থিতি হ’ল টীকাকৰণৰ৷ ইয়াত যিদৰে উল্লেখ কৰা হ’ল, ১৬ জানুৱাৰীৰ পৰা আমি বিশ্বৰ সবাতোকৈ বৃহৎ টীকাকৰণ অভিযান আৰম্ভ কৰিছো৷ এয়া আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ কথা যে যি দুটা প্ৰতিষেধকক জৰুৰীকালীন ব্যৱহাৰৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰা হৈছে সেই দুয়োটাই ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ এয়াই নহয়, আৰু ৪টা প্ৰতিষেধক নিৰ্মাণৰ পৰ্যায়ত আছে৷ আৰু এয়া যি মই ৬০-৭০ শতাংশ কাম প্ৰথম ৰাউণ্ড হোৱাৰ পিছত চৰ্চা কৰিবলৈ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ কথা কৈছো, কিয়নো ইয়াৰ পিছত প্ৰতিষেধক উপলব্ধ হ’ব আৰু যেতিয়া প্ৰতিষেধক উপলব্ধ হ’ব তেতিয়া ভৱিষ্যতৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈও সুবিধা হ’ব আৰু সেইবাবে দ্বিতীয় অংশত আমি ৫০ৰ ওপৰলৈ যাম আৰু তেতিয়ালৈ বোধহয় আমাৰ ওচৰত আৰু নতুন প্ৰতিষেধক উপলব্ধ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে৷
বন্ধুসকল,
দেশবাসীসকলক এক প্ৰভাৱী প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰাৰ বাবে আমাৰ বিশেষজ্ঞসকলে যথাসম্ভৱ সাৱধানতা পালন কৰিছে৷ আৰু এতিয়া বৈজ্ঞানিক সমাজৰ তৰফৰ পৰাও আমাক বিস্তাৰিতভাৱে বৰ্ণনা কৰা হৈছে৷ আৰু আপোনালোকে জানে যে এই বিষয়ত যেতিয়াই মই মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে কথা পাতিছো তেতিয়া মই সদায়েই এটাই উত্তৰ দিছো যে এই বিষয়ত আমি যি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিম, সেয়া বৈজ্ঞানিক সমাজে যি ক’ব সেয়াই আমি কৰিম৷ বৈজ্ঞানিক সমাজকেই আমি চূড়ান্ত বুলি গণ্য কৰিম আৰু এইদৰে আগবাঢ়িম৷ বহু লোকে কৈছিল যে বিশ্বত প্ৰতিষেধক আৱিষ্কৃত হৈছে, ভাৰতে কি কৰি আছে, ভাৰতে শুই আছে, ইমান লাখ হ’ল, এনে ধৰণৰ চিঞৰ-বাখৰ হৈছিল৷ কিন্তু তথাপিও আমাৰ মত এটাই আছিল যে বৈজ্ঞানিক সমাজ দায়িত্বসম্পন্ন লোক৷ তেওঁলোকৰ তৰফৰ পৰা যেতিয়া আহিব তেতিয়াবে আমাৰ বাবে উচিত হ’হ আৰু আমি সেই দিশতেই আমি আগবাঢ়িছো৷ তাতোকৈ ডাঙৰ কথা হ’ল আমাৰ দুয়োটা প্ৰতিষেধকেই হ’ল ব্যয় সংকোচনী৷ আমি কল্পনা কৰিব পাৰো যে যদি ভাৰতে ক’ৰোনাৰ টীকাকৰণৰ বাবে যদি বিদেশী প্ৰতিষেধকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হ’লহেঁতেন তেন্তে আমাৰ অৱস্থা কি হ’লহেঁতেন, কিমান সমস্যা হ’লহেঁতেন, ইয়াৰ আণ্ডাজ আমি লগাব পাৰো৷ এই প্ৰতিষেধক ভাৰতৰ স্থিতি আৰু পৰিস্থিতি প্ৰত্যক্ষ কৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ ভাৰতৰ টীকাকৰণৰ যি অভিজ্ঞতা আছে, দূৰ-সুদূৰ ক্ষেত্ৰলৈ প্ৰদান কৰাৰ যি ব্যৱস্থা আছে, তাৰ জৰিয়তে ক’ৰোনাৰ প্ৰতিষেধকৰ কাৰ্যক্ৰম বহুত উপযোগী হিচাপে বিবেচিত হ’ব৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলো ৰাজ্যৰ সৈতে পৰামৰ্শ কৰি এয়া সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে যে টীকাকৰণ অভিযানৰ আৰম্ভণিতে কাক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰা হ’ব৷ আমাৰ প্ৰচেষ্টা সবাতোকৈ প্ৰথমে সেইসকল লোকক ক’ৰোনাৰ প্ৰতিষেধক দিয়া হ’ব যিসকলে স্বাস্থ্য সুৰক্ষাত অহৰ্নিশে ব্যস্ত হৈ আছে৷ আমাৰ যি স্বাস্থ্য-কৰ্মী আছে, চৰকাৰী অথবা ব্যক্তিগত, প্ৰথমে তেওঁলোকক টীকা প্ৰদান কৰা হ’ব৷ তেওঁলোকৰ সৈতে আমাৰ যি চাফাই কৰ্মচাৰী আছে, অন্য সন্মুখৰ শাৰীৰ কৰ্মী আছে, প্ৰতিৰক্ষাবাহিনীৰ কৰ্মী আছে, আৰক্ষী, হোম গাৰ্ড, নিয়ন্ত্ৰণ আৰু নিৰীক্ষণৰ সৈতে জড়িত কৰ্মী, এনে সতীৰ্থসকলকো প্ৰথম পৰ্যায়ত টীকা প্ৰদান কৰা হ’ব৷ দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ স্বাস্থ্য কৰ্মী, সন্মুখৰ শাৰীৰ কৰ্মচাৰীৰ সংখ্যা পৰিলক্ষিত কৰিলে দেখা যাব যে ইয়াৰ সংখ্যা প্ৰায় ৩ কোটি হৈছে৷ এয়া সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে যে প্ৰথম পৰ্যায়ত এই ৩ কোটি লোকক প্ৰতিষেধক প্ৰদানত যি ব্যয় কৰা হ’ব সেয়া ৰাজ্য চৰকাৰে নহয়, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বহন কৰিব৷
বন্ধুসকল,
টীকাকৰণৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত, অৱশ্যে এক প্ৰকাৰে সেয়া তৃতীয় পৰ্যায় হ’ব কিন্তু যদি আমি এই তিনি কোটিক প্ৰথম পৰ্যায় বুলি ভাবো তেন্তে পৰৱৰ্তীটো দ্বিতীয় পৰ্যায় হ’ব৷ ৫০ বছৰ বয়সৰ ওপৰৰ সকলো লোকক আৰু ৫০ বছৰ বয়সৰ তলৰ সেই ৰোগীক যাৰ সংক্ৰমণৰ ক্ষতিশংকা সবাতোকৈ অধিক, তেওঁলোকক টীকা প্ৰদান কৰা হ’ব৷ আপোনালোক সকলোৱে পৰিচিত যে বিগত কিছু সপ্তাহৰ পৰা আৱশ্যকীয় আন্তঃগাঁথনিসমূহক লৈ লজিষ্টিক পৰ্যন্ত সকলো প্ৰস্তুতি সকলো ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশৰ সৈতে চিন্তা-চৰ্চা কৰি নিৰন্তৰে বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি মডিউল প্ৰস্তুত কৰি ইয়াক সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে৷ দেশৰ প্ৰায় প্ৰতিখন জিলাত ড্ৰাই ৰাণো সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে৷ ইমান ডাঙৰ দেশত সকলো জিলাত ড্ৰাই ৰাণ সম্পন্ন হোৱাৰ জৰিয়তে আমাৰ সামৰ্থ প্ৰকাশ পাইছে৷ আমি যি নতুন প্ৰস্তুতি, ক’ভিডৰ যি এছঅ’পি, সেই আটাইবোৰ আমাৰ পুৰণি অভিজ্ঞতাৰ সৈতে সংযোজিত কৰিব লাগিব৷ ভাৰতত পূৰ্বৰ পৰাই অনেক বিশ্বজনীন ৰোগ প্ৰতিৰোধকৰণ কাৰ্যসূচী ইতিমধ্যেই চলি আছে৷ আমাৰ কৰ্মীসকলে সফলতাৰে ইয়াক সম্পন্ন কৰি আহিছে৷ মিছেল্স-ৰুবেলাৰ দৰে ৰোগৰ বিৰুদ্ধেও ব্যাপক অভিযান আমি চলাইছো৷ বিশ্বৰ সবাতোকৈ বৃহৎ নিৰ্বাচন আৰু দেশৰ প্ৰান্তে প্ৰান্তে উপস্থিত হৈ মতদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাটো আমাৰ উত্তম অভিজ্ঞতা আছে৷ ইয়াৰ বাবে যি বুথ পৰ্যায়ৰ ৰণনীতি আমি প্ৰস্তুত কৰিছো তাকো আমি ইয়াত প্ৰয়োগ কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
এই টীকাকৰণ অভিযানত সবাতোকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ল টীকাকৰণ কৰা লোকসকলৰ চিনাক্তকৰণ আৰু নিৰীক্ষণ৷ ইয়াৰ বাবে আধুনিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি ক’-উইন নামৰ এক ডিজিটেল প্লেটফ’ৰ্মো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷ আধাৰৰ সহায়ত হিতাধিকাৰীসকলৰ চিনাক্তকৰণো কৰা হ’ব আৰু তেওঁলোকে যাতে দ্বিতীয়টো পালি সময়মতে লাভ কৰে তাৰ নিশ্চিতকৰণ কৰা হ’ব৷ মই আপোনালোকক আহ্বান জনাম যে টীকাকৰণৰ সৈতে জড়িত ৰীয়েল-টাইম-ডাটা ক’-উইনত যাতে সময়মতে আপলোড হয় তাৰে যাতে সুনিশ্চিক হয়৷ ইয়াত সামান্যতমো অসাৱধানতাই এই অভিযানক ক্ষতি কৰিব পাৰে৷ ক’-উইন প্ৰথম টীকাৰ পিছত এক ডিজিটেল টীকাকৰণ স্বীকৃতিপত্ৰ প্ৰস্তুত কৰিব৷ হিতাধিকাৰীসকলক এই স্বীকৃতিপত্ৰ টীকা প্ৰদান কৰাৰ পিছতেই ডিজিটেলী প্ৰদান কৰাটো অতিশয় আৱশ্যক যাতে তেওঁলোকে স্বীকৃতিপত্ৰ ল’বলৈ পুনৰ আহিবলগীয়া নহয়৷ কাক টীকা প্ৰদান কৰা হৈছে, এয়া স্বীকৃতিপত্ৰৰ পৰা গম পোৱা যাব লগতে দ্বিতীয়টো পালি কেতিয়া দিয়া হ’ব তাৰো সোঁৱৰণ হিচাপে ই কাম কৰিব৷ দ্বিতীয়টো পালিৰ পিছত চূড়ান্ত স্বীকৃতিপত্ৰ প্ৰদান কৰা হ’ব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতে যি কৰিব সেয়া বিশ্বৰ অন্য দেশেও অনুসৰণ কৰিব, সেইবাবে আমাৰ দায়িত্ব অধিক৷ আৰু এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্য আছে যাৰ আমি ধ্যান ৰাখিব লাগিব৷ বিশ্বৰ ৫০খন দেশত ৩-৪ সপ্তাহ জুৰি টীকাকৰণৰ কাম চলি আছে, প্ৰায় এমাহ হ’ল কিন্তু এতিয়াও প্ৰায় আঢ়ৈ কোটি লোকেহে টীকাকৰণৰ সুবিধা লাভ কৰিছে৷ তেওঁলোকৰ প্ৰস্তুতি নিজা, অভিজ্ঞতা নিজা, সামৰ্থ নিজা, তেওঁলোকে নিজৰ ধৰণে কৰি আছে৷ কিন্তু এতিয়া ভাৰতত আমি আগন্তুক মাহসমূহত প্ৰায় ৩০ কোটি লোকৰ টীকাকৰণৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিব লাগিব৷ এই প্ৰত্যাহ্বানৰ পুৰ্বানুমান কৰি বিগত মাহসমূহত ভাৰতে ব্যাপক প্ৰস্তুতি চলাইছে৷ ক’ৰোনাৰ প্ৰতিষেধকৰ পৰা যদি কিছু অসহজতাবোধ হয়, তাৰবাবেও আৱশ্যকীয় ব্যৱস্থাপনা কৰা হৈছে৷ Universal Immunization Programme ৰ পূৰ্বেই ইয়াৰ বাবে মেকানিজম আমাৰ ওচৰত আছে৷ ক’ৰোনাৰ টীকাকৰণৰ বাবে ইয়াক অধিক শক্তিশালী কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
প্ৰতিষেধক আৰু টীকাকৰণৰ এই কথাসমূহৰ মাজত আমি এয়াও মনত ৰাখিব লাগিব যে ক’ভিডৰ সৈতে জড়িত যি প্ৰট’কল আমি পালন কৰি আহিছো, সেয়া আগন্তুক সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াতো পালন কৰিব লাগিব৷ সামান্যতম অসাৱধানতাইও ক্ষতি কৰিব পাৰে আৰু এয়াই নহয়, যিসকলক টীকা প্ৰদান কৰা হৈছে, তেওঁলোকেও সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিবলৈ যিসমূহ সাৱধানতা পালন কৰিব লাগে সেয়া অনুসৰণ কৰি থাকক, এয়াও সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব৷ এটা কথা ঠিক যে আমি অতিশয় গম্ভীৰতাৰে কাম কৰিব লাগিব৷ প্ৰতিখন ৰাজ্য, প্ৰতিখন কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশে এয়া সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব যে প্ৰতিষেধকৰ ওপৰত উৰাবাতৰি যাতে প্ৰচাৰিত নহয়৷ ‘যদি আৰু কিন্তু’ৰে কথা আৰম্ভ হ’ব নালাগিব৷ দেশ আৰু বিশ্বৰ অনেক স্বাৰ্থপৰ তত্বই আমাৰ এই অভিযানত বাধা প্ৰদান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিব পাৰে৷ ক’ৰ্পৰেট প্ৰতিযোগিতাও ইয়াত আহিব পাৰে, দেশৰ গৌৰৱৰ নামতো আহিব পাৰে৷ বহু ধৰণৰ কথা হ’ব পাৰে৷ এনে প্ৰতিটো প্ৰয়াস দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকলৈ উপযুক্ত তথ্য প্ৰদান কৰি প্ৰতিৰোধ কৰিব লাগিব৷ ইয়াৰ বাবে আমি ধাৰ্মিক তথা সামাজিক সংস্থা, এনৱাইকে, এনএছএছ, আত্মসহায়ক গোট, পেছাদাৰী সংস্থা, ৰ’টাৰী লায়নছ ক্লাব আৰু ৰে’ড ক্ৰ’চৰ দৰে সংস্থাকো জড়িত কৰোৱাব লাগিব, আমাৰ যি নিয়মীয়া স্বাস্থ্য সেৱা আছে, অন্য যি টীকাকৰণ অভিযান চলি আছে, তাকো গুৰুত্ব দিব লাগিব৷ কাৰণ আমি জানো যে আমি ১৬ৰ পৰা আৰম্ভ কৰিছো, কিন্তু ১৭ তাৰিখেও যি নিয়মীয়া টীকাকৰণৰ তাৰিখ আছে, সেয়াও যাতে ব্যাহত নহয়৷
শেষত মই এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ বিচাৰিছো৷ দেশৰ ৯খন ৰাজ্যত বাৰ্ড ফ্লু হোৱা পৰিলক্ষিত হৈছে৷ এই ৰাজ্যসমূহ হ’ল- কেৰালা, ৰাজস্থান, হিমাচল প্ৰদেশ, গুজৰাট, হাৰিয়ানা, উত্তৰ প্ৰদেশ, মধ্য প্ৰদেশ, দিল্লী আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ৷ বাৰ্ড ফ্লুৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ পশু পালন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা কাৰ্যযোজনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যাক তৎপৰতাৰে পালন কৰাটো আৱশ্যক৷ ইয়াত জিলা দণ্ডাধীশৰো ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ এই ক্ষেত্ৰত মই আহ্বান জনাইছো যে প্ৰভাৱিত ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সহযোগী মুখ্য সচিবসকলেও সকলো জিলা দণ্ডাধীশৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰক৷ যিসমূহক ৰাজ্যত এতিয়াও বাৰ্ড ফ্লু হোৱা নাই সেই ৰাজ্যৰ চৰকাৰ সষ্টম হৈ থাকক৷ আমি সকলো ৰাজ্য-স্থানীয় প্ৰশাসনক পানীৰ উৎসৰ কাষত, পক্ষী বজাৰত, চিৰিয়াখানা, হাঁহ-কুকুৰাৰ ফাৰ্ম নিৰন্তৰে নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো৷ বাৰ্ড ফ্লুৰ পৰীক্ষণৰ বাবে যি গৱেষণাগাৰ আছে তাত সময়মতে নমুনা প্ৰেৰণ কৰিব লাগিব আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনে তেতিয়াহে ক্ষীপ্ৰ গতিত কাৰ্য সম্পন্ন কৰিব পাৰিব৷ বন বিভাগ, স্বাস্থ্য বিভাগ, পশু পালন বিভাগৰ মাজত সমন্বয় যিমানেই অধিক হ’ব সিমানেই দ্ৰুত গতিত আমি বাৰ্ড ফ্লু নিয়ন্ত্ৰণত সক্ষম হ’ম৷ বাৰ্ড ফ্লুক লৈ যাতে উৰাবাতৰি প্ৰচাৰ নহয় আমি তাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব লাগিব৷ মোৰ বিশ্বাস যে আমাৰ ঐক্যৱদ্ধ প্ৰয়াসে প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা দেশক মুক্ত কৰিব পাৰিব৷ মই পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো আৰু ৬০ শতাংশ কাম হোৱাৰ পিছত পুনৰ বৈঠকত এই বিষয়ে আমি পৰ্যালোচনা কৰিম৷ সেই সময়ত অধিক বিস্তাৰিতভাৱে কথা পাতিম আৰু তেতিয়ালৈ যদি নতুন প্ৰতিষেধক আৱিষ্কৃত হয়, তাৰো ৰণনীতি আমি প্ৰস্তুত কৰিম৷
অশেষ অশেষ ধন্যবাদ৷