Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Control room for Status of Avian Influenza in the country
06 JAN 2021 6:16PM by PIB Delhi
In view of the outbreaks of Avian Influenza in migratory birds, wild and domestic crow and poultry in certain States of the country, a control room has been set up in room no 190 A, KrishiBhawan (Tel no. 011-23382354) in Department of Animal Husbandry and Dairying , New Delhi to strategies coordinate and facilitate State Government with regard to outbreak management, disease control and containment as envisaged in the Action Plan on Preparedness, Control and Containment of Avian Influenza, 2015.
Avian Influenza (AI) viruses have been circulating worldwide for centuries with four known major outbreaks recorded in the last century. India notified the first outbreak of avian influenza in 2006. Infection in humans is not yet reported in India though the disease is zoonotic. There is no direct evidence that AI viruses can be transmitted to humans via the consumption of contaminated poultry products. Implementing management practices that incorporate bio security principles, personal hygiene, and cleaning and disinfection protocols, as well as cooking and processing standards, are effective means of controlling the spread of the AI viruses.
In India, the disease spreads mainly by migratory birds coming into India during winter months i.e. from September – October to February – March. The secondary spread by human handling (through fomites) cannot be ruled out.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগী ফিবম য়েংশিন্নবা কন্ত্রোল রুম
06 JAN 2021 6:16PM by PIB Imphal
লমকোই উচেকশিংনা লৈবাক অসিগী স্তেত খরদা লমলক্কী শা অমসুং য়ুমদা য়োকপা উচেক অমসুং ক্বাকশিংদা শন্দোরক্লিবা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগী ওইরিবা ফিবম অসিদা, নই দিল্লীগী এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং দিপার্তমেন্তদা কন্ত্রোল রুম অমা রুম নম্বর ১৯০এ অমা হাংদোকখ্রে হায়রিবা অসি লালোং শিনবা অমসুং স্তেত সরকারনা শন্দোরক্লিবা হেন্না লায়না লাকশিন্নবা, লায়নাশিং অসি থৌরাং কয়া তৌদুনা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জা ২০১৫ লাকশন্নবনি।
এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জা (এ.আই.) ভাইরস অসি চহি চা কয়া অমা মালেম শিনবা থুংনা সেনচুরী অসিদা মপুং ওইবা মরি শন্দোকখ্রে। ইন্দিয়াদা ইহান হানবা ওইনা ২০০৬তা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জা শন্দোকখি। হায়রিবা অসি শাগী ওইবা লায়না ওইবনা মীওইবদা নাবগী পাউদম লৈখিদে। পোলত্রীগী পোত্থোক চাবদগী এ.আই. ভাইরস অসি মীওইবদা শন্দোকপগী চপ চাবা খুদম লৈতে। বাইও সেক্যুরিতি প্রিন্সিপাল অসি শিজিন্নদুনা হায়বদি ইশা-ইশানা লু-নানবা, শু-চাম্বা, দিসইনফেক্সন প্রোতোকোল, লোয়ননা থোং-থাকপা অমসুং লীবা অসিনা এ.আই. ভাইরস শন্দোকপদা থিংবা ঙম্মী।
ইন্দিয়াদা মরুওইনা লায়না অসি লমকোই উচেকশিংনা নিংথম থা হায়বদি সেপ্তেম্বরদগী-ওক্তোবর অমসুং ফেব্রুৱারীদগী মার্চ ফাওবা অসিদা শন্দোকই। মথং তারকপদা মীওইবনা পায়বা শোকপা (চান-থক্নবা)দগী শন্দোকপা হায়বা ঙমদ্রি।