Ministry of Science & Technology
Dr. Harsh Vardhan inaugurates CEPI Centralized network lab at DBT-THSTI Faridabad through virtual platform;
The CEPI centralized laboratory at DBT-THSTI Faridabad is first of its kind in India and one of the seven in the world
Dr Harsh Vardhan also launches DBT’s e-Book on S & T solutions for COVID -19;announces successful manufacturing of One Crore diagnostic kits by AMTZ, Vishakhapatnam in partnership with DBT
DBT and BIRAC working relentlessly over the past ten months to develop effective interventions for combating the COVID pandemic: Dr. Harsh Vardhan
The CEPI laboratory will be a great addition to the ability of THSTI to enhance quality of services towards making vaccine and acceptability at Global level: Dr. Harsh Vardhan
05 JAN 2021 5:27PM by PIB Delhi
The Minister for Science & Technology, Health & Family Welfare and Earth Sciences Dr. Harsh Vardhan inaugurated one of the seven labs of the world called as the centralized network lab of Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) established at Translational Health Science & Technology Institute (THSTI), Faridabad, through virtual platform in New Delhi today. THSTI is an institute of the Department of Biotechnology (DBT). This is the only laboratory of such kind in India and is also accredited by National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories (NABL) (ISO 17025:2017).
Secretary, DBT, Dr. Renu Swarup; JS, DBT and MD BIBCOL,Shri Chandra Prakash Goyal; Additional Secretary & Financial Adviser, Mr. Vishvajit Sahay ; Adviser, DBT,Dr. Alka Sharma; Executive Director (Officer in Charge), THSTI, Director, NIAB, Dr.Subeer S. Majumdar; Managing Director, Andhra Med Tech Zone (AMTZ), Visakahapatnam, Dr. Jitendra Sharma; Scientist ‘E’, DBT, Dr. Jyoti M Logani were present on the occasion andseveral scientists and officials of DBT and THSTI joinedthe function online.
Speaking on the occasion, Dr. Harsh Vardhan lauded DBT and BIRAC for “working relentlessly over the past ten months to develop effective interventions for combating the COVID pandemic”. He said, “The CEPI laboratory will be a great addition to the ability of THSTI to enhance quality of services towards making the vaccine and its acceptability at Global level”.
The Minister recalled with great appreciation how the Indian scientists turned around the country from being an importer to an exporter of world class COVID kits and related products during the last year of difficult times. He reminded that scientists, frontline COVID warriors and general people rose to the occasion and fought the pandemic with focussed attention. He said, “Today, the country is in the forefront of developing vaccines against COVID-19”, and added, “already two of the 30 vaccines have already been cleared by the Drug Controller” for use and the rest are in advanced stages .
CEPI is an innovative partnership between public, private, philanthropic, and civil organizations, launched at Davos in 2017, to develop vaccines to stop future epidemics. The Department of Biotechnology, Ministry of Science & Technology, Government of India is implementing the Ind-CEPI mission titled ‘India Centric Epidemic Preparedness through Rapid Vaccine Development: Supporting Indian Vaccine Development Aligned with the Global Initiative of the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI)’. Ind-CEPI Mission aims to strengthen the development of vaccines for the diseases of epidemic potential in India as well as build coordinated preparedness in the Indian public health system and vaccine industry to address existing and emergent infectious threats in India. The major focus at present is to help evaluating new Covid-19 vaccines, using standard analysis and same reagents in all labs so that vaccine produced has global acceptance and repeatability of the results, for global use.
The clinical sample testing laboratories selected for this collaborative vaccine network are: Nexelis (Canada) and Public Health England (PHE; UK), VisMederiSrl (Italy), Viroclinics Biosciences BV (The Netherlands), Q2 Solutions (USA), International Centre for Diarrhoeal Disease Research Bangladesh (ICDDR-B, Bangladesh), National Institute for Biological Standards and Control (NIBSC, UK), and Translational Health Sciences and Technological Institute (THSTI, India). CEPI has approved costs of up to US $16million for this network. All COVID-19 vaccine developers can use this network for free to assess immunogenicity of their vaccine candidate against a common protocol, using clinical samples from preclinical, Phase I through Phase III trials.
Dr. Harsh Vardhan also released the e-Book on S & T solutions for COVID -19 that showcases the initiatives undertaken by the Department of Biotechnology for the mitigation of this Pandemic. From the development of indigenous vaccines, novel point-of-care diagnostics and therapeutic formulations based on traditional knowledge, to establishment of research resources and offering services, the Department is focused on creating an ecosystem to foster Atmanirbharta for innovative product development, with societal relevance. The E-Book showcases the indigenous COVID-19 interventions developed by DBT supported initiatives.
Please click here for Background note:

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দা. হর্শ ৱর্ধননা ভর্চুৱল প্লেতফোর্মগী খুত্থাংদা ফরিদাবাদ দি.বি.তি.-তি.ঐচ.এস.তি.আই.গী সি.ই.পি.আই. সেন্ত্রেলাইজ্দ নেতৱর্ক লেব শঙ্গাখ্রে
ফরিদাবাদকী দি.বি.তি.-তি.ঐচ.এস.তি.আই.কী সি.ই.পি.আই. সেন্ত্রেলাইজ্দ লেবোরেতরীগুম্বা লেব অসি ভারত্তা অহানবনি অমসুং মালেমদনা তরেত শুবনি
দা. হর্শ ৱর্ধননা কোবিদ-১৯গীদমক্তা এস. অমসুং তি. সোল্যুশন্স মতাংদা দি.বি.তি.গী ই-বুক ফোংখ্রে; ৱিশাখপতনমগী এ.এম.তি.জেদ.না দি.বি.তি.গা খুৎশম্নদুনা মাইপাক্না দাইগ্নোস্তিক কিত করোর অমা পুথোকখিবগী মতাংদসু লাউথোকখি
দা. হর্শ ৱর্ধননা হায়খি-কোবিদ-লাইনা অসিবু থেংননবা অমসুং মসিগী মরমদা কান্নবা মহৈ ফংনবা দি.বি.তি. অমসুং বায়োতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.)না হৌখিবা থা ১০দগী লেপ্তনা হোৎনরক্লি
তি.ঐচ.এস.তি.আই.গী ভেক্সিনবু মালেমগী থাক্তা পাম্নবা অমসুং ভেক্সিনগী ক্বালিতী হেনগৎহনবদা সি.পি.আই.না মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি: দা. হর্শ ৱর্ধন
05 JAN 2021 5:27PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেলফেয়র অমসুং অর্থ সাইন্সেসকী মন্ত্রী, দা. হর্শ ৱর্ধননা ভর্চুৱল প্লেতফোর্মগী খুত্থাংদা ফরিদাবাদতা লৈবা ত্রান্সলেশনেল হেল্থ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ইন্সতিত্যুত (তি.ঐচ.এস.তি.আই.)দা লৈবা কোলিসন ফোর এপিদেমিক প্রিপেয়র্দনেস ইনোভেসন্স (সি.ই.পি.আই.)গী সেন্ত্রেলাইজ্দ নেতৱর্ক লেব হায়না কৌবা মালেমদা তরেত খক লৈবদা অমা ওইরিবা অসি ঙসি ন্যু দিল্লীদা শঙ্গাখ্রে। তি.ঐচ.এস.তি.আই. অসি দিপার্তমেন্ত ওফ বায়োতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)গী ইন্সতিত্যুত অমনি। ভারত্তা অসিগুম্বা লেবোরেতরী অসি অহানবনি অমসুং নেস্নেল এক্রেদিসন বোর্দ ফোর তেস্তিং এন্দ কেলিব্রেসন লেবোরেতরিস (এন.এ.বি.এল.) (আই.এস.ও.১৭০২৫:২০১৭)না এক্রেদিত তৌরবা লেবোরেতরীনি।
থৌরম অসিদা দি.বি.তি.গী সেক্রেতরী দা. রেনু স্বরুপ; দি.বি.তি.গী জেনরেল সেক্রেতরী অমসুং বি.আই.বি.সি.ও.এল.গী এম.দি., শ্রী চন্দ্র প্রকাস গোয়ল; এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং ফাইনেন্সিয়েল এদভাইজর ৱিস্বজিত সহায়; দি.বি.তি.গী এদভাইজর, দা.অল্কা শর্মা; তি.ঐচ.এস.তি.আই.গী এক্সিক্যুতিব দাইরেক্তর (ওফিসর ইঞ্চার্জ), এন.আই.এ.বি.গী দাইরেক্তর দা. সুবির. এস. মজুমদার; ৱিসাখাপতনমগী অন্ধ্রা মেদ তেক জোন (এ.এম.তি.জেদ.)গী এক্সিক্যুতিব দাইরেক্তর, দা. জিতেন্দ্র শর্মা; দি.বি.তি.গী সাইন্তিস্ত 'ই' দা. জ্যোতি এম. লোগানিনা শরুক য়াখি অমসুং দি.বি.তি. অমসুং তি.ঐচ.এস.তি.আই.গী অতোপ্পা সাইন্তিস্ত অমসুং ওফিসিয়েলশিংনা থৌরম অসিদা ওনলাইনগী খুথাং শরুক য়াখি।
দা. হর্শ ৱর্ধননা থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা দি.বি.তি. অমসু বি.আই.আর.এ.সি.বু “কোবিদ-লাইনা অসিবু লান্থেংননবগীদমক্তা মসিদগী কান্নবা মহৈ ফংনবা হৌখিবা থা ১০দগী লেপ্তনা হোৎনরকপগীদমক” থাগৎখি। মহাক্না হায়খি, “ভেক্সিন অসিবু মালেমগী থাক্তা পাম্নবা অমসুং ভেক্সিনগী ক্বালিতী হেনগৎহনবদা তি.ঐচ.এস.তি.আই.গী মতিক হেনগৎহনবদা সি.পি.আই.না মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি”।
মন্ত্রী অসিনা ভারতকী সাইন্তিস্তশিংগী থবকসু থাগৎখি অমসুং মখোয়না হৌখিবা চহিদা অরুবা মতমদসু মালেমগী থাক্কি কিত অমসুং মসিগা মরী লৈনবা পোৎচৈশিং ইম্পোর্ত তৌরম্বদগী এক্সপোর্ত তৌবা হৌগৎখি হায়না হায়খি। সাইন্তিস্তশিং, ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং অমসুং মীচমনা লুরবা মতম অসিদা পুক্নিং চংনা অমসুং থৌনা ফনা লাইনা অসি মায়োক্নখি। মহাক্না হায়খি, “ঙসি, লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন শাবদা মাং থারি,” অমসুং মহাক্না মখা তারকখি "ভেক্সিন ৩০গী মরক্তা অনিদি দ্রগ কনত্রোলরনা শিজিন্নবগী অয়াবা পীখ্রে” অমসুং অতোপ্পশিংদুনা খুমাং চাউশিন্দুনা েদভান্স স্তেজতা লৈরে।
সি.ই.পি.আই. অসি তুংদা থোকলক্কদবা লাইচৎশিং থিংনবা ভেক্সিন পুথোক্নবা ২০১৭দা দাৱোসতা পব্লিক, প্রাইভেত, ফিলানথ্রোফিক অমসুং সিবিল ওর্গনাইজেসনশিংগী মরক্তা খুৎশম্নদুনা শেম্বা অনৌবা পার্তনরশিপ অমনি। ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ বায়োতেক্নোলোজীনা ‘ইন্দিয়া সেন্ত্রিক এপিদেমিক প্রিপেয়র্দনেস থ্রু রেপিদ ভেক্সিন দিবেলপমেন্ত: সপোর্তিং ইন্দিয়ন ভেক্সিন দিবেলপমেন্ত এলাইনদ ৱিদ দ গ্লোবল ইনিসিয়েতিব ওফ কোলিশন ফোর এপিদেমিক প্রিপেয়র্দনেস ইন্নোভেশন্স (সি.ই.পি.আই.)’ হায়না মীংথোনবা ইন্দ-এস.ই.পি.আই. মিশন ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি। ইন্দি- সি.ই.পি.আই. মিশন অসিগী পান্দম অসি ভারত্তা লাইচৎ থোকপা মতমদা মতেং ওইনবা ভেক্সিন শাবগী মায়কৈদা থবক তৌবনি লোইন-লোইননা ভারত্তা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা অমসুং থোরক্লিবা লৌনগনবা লাইনাশিংদগী খুদোংথিবশিং অদুবু য়েংশিন্নবা ভারতকী পব্লিক হেল্থ সীস্তেম অমসুং ভেক্সিন ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা খুৎশম্নদুনা মসিগীদমক্তা শেম শাদুনা লৈবশুনি। হৌজিক্কী ওইনা মরু ওইবা মীৎয়েং থম্লিবসি পুথোক্লিবা ভেক্সিন অসি মালেম অসিনা চিংনবা লৈতনা শিজিন্নবা য়ানবা অমসুং মতিক চাবা মহৈ ফংনবা স্তেন্দার্দ এনালাইসিস অমসুং লেবোরেতরীশিংদা চপ মান্নবা রিএজেন্তশিং শিজিন্নদুনা কোবিদ-১৯গী ভেক্সিনগী চাং য়েংবদা মতেং পাংবনি।
মসিগী কোলাবোরেতিব নেতৱার্ককীদমকতা খনগৎলববা ক্লিনিকেল সেম্পল তেস্তিং লেবোরেতরীশিং অদুদি: নেক্সেলিস (কনাদা) অমসুং পব্লিক হেল্থ ইংগলেন্দ (পি.ঐচ.ই. ; য়ু.কে.), ৱিসমেদেরি এস.আর.এল (ইতালী), ভাইরোক্লিনিক্স বায়োসাইন্সেস বি.ভি. (দ নিদরলন্দ্স), ক্যু২ সোল্যুলসন্স (য়ু.এস.এ.), ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর ফোর দাইওরিয়েল দিজীজ রিসর্চ বাংলাদেশ (আই.সি.দি.দি.আর-বি, বাংলাদেশ), নেস্নেল ইন্সিত্যুত ফোর বায়োলোজিকেল স্তেন্দার্দস এন্দ কন্ত্রোল (এন.আই.বি.এস.সি., য়ু.কে.) অমসুং ত্রান্সলেস্নেল হেল্থ সাইন্সেস এন্দ তেক্নোলোজীকেল ইন্সতিত্যুত (তি.ঐচ.এস.তি.আই. ইন্দিয়া) নেতৱার্কনি। সি.ই.পি.আই.না নেতৱার্ক অসিগীদমক অমেরিকন দোলর মিলিয়ন ১৬ এপ্রুভ তৌখ্রে। কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন শেম্বা পুম্নমক্না মখোয়গী ভেক্সিন কেন্দিদেত্তা ময়াম্না চৎনবা নিয়মগী মতুং ইন্না প্রিক্লিনিকেল ফেজ Iদগী ফেজ III ফাওবগী ত্রায়েলশিংগী ক্লিনিকেল ত্রায়েলগী সেম্পল শিজিন্নদুনা ইম্যুনোজেনিসিতী নেতৱার্ক অসি শেল অমত্তা চংদবিদা শিজিন্নবা য়াগনি।
দা. হর্শ ৱর্ধননা মসিগী লাইচৎ অসিদগী ফগৎহন্নবগীদমক্তা দিপার্তমেন্ত ওফ বায়োতেক্নোলোজীনা লৌখৎখিবা অনৌবা খোংথাংশিং অদুবু উৎলিবা কোবিদ-১৯গীদমক্তা এস. অমসুং তি. সোল্যুশনশিংগী মতাংদা ই-বুকশু ফোংখি। লৈবাক অসিদা শাবা ভেক্সিনশিংদগী হৌদুনা চৎনবীগী লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা লাইয়েংবগী থৌওংশিং অমসুং লাইয়েংবগী ফোর্মুলেশনশিং, রিসর্চ রিসোর্সশিং লিংখৎপা অমসুং সার্বিসশিং পীবতা নত্তনা দিপার্তমেন্ত অসিনা খুনাই অসিগী ওইনা মরু ওইবা ইন্নোভেতিব ওইবা পোৎচৈশিং পুথোক্নবগী মায়কৈদা আত্মনির্ভর ওইহন্নবগী ইকোসীস্তেম অমা শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি। ই-বুক অসিনা দি.বি..তি.না সপোর্ত তৌবা ইনিসিয়েতিবশিংনা পুথোকপা লৈবাক অসিদা শাবা কোবিদ-১৯গী পোৎচৈশিংগী মরমদা খংহল্লি।
বেকগ্রাউন্দ নোতকীদমক অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু