Ministry of Home Affairs
Union Home Minister Shri Amit Shah launched several development projects in Manipur
This day marks an important milestone in the developmental journey of Manipur started under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi
Under the leadership of Shri Narendra Modi, the state Chief Minister, Shri N. Biren Singhsteered Manipur out of bandhs and blockadeson the path of development
Modi ji is committed to the development of the entire North-East, the trust of the people here will never be compromised
IIIT and IT-SEZ will connect the youth of Manipur with the whole world
The Prime Minister of the country has kept the entire North-East close to his heart
North-East was previously known for separatism and different insurgent movements, but over the past six-and-a-half years many organizations,one after the other, have laid down their arms
The Prime Minister granted Manipur the Inner Line Permit, the biggest achievement of the Central Government since the state of Manipur came into being
Earlier projects were abandoned after performing ground-breaking ceremonies; work is now being done under the leadership of Modi ji to inaugurate all projects whose foundation stones were laid by the previous governments
27 DEC 2020 6:07PM by PIB Delhi
The Union Home Minister Shri Amit Shah inaugurated several development projects in Manipur today. Shri Amit Shah inaugurated the e-office and Thoubal Multipurpose Project (Thoubal Dam) in Imphal through virtual mode. He also laid the foundation stone of seven major development projects, including the Churachandpur Medical College, IT-SEZ at Mantripukhri, Manipur Bhawan in Dwarka, New Delhi and the Integrated Command and Control Center at Imphal.Union Minister for Development of North-Eastern Region, Dr. Jitendra Singh, Manipur Chief Minister Shri N. Biren Singh, Speaker of the Legislative Assembly and other dignitaries were also present on the occasion.
Speaking on this occasion, Shri Amit Shah said this day marks an important milestone in the developmental journey of Manipur started under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.Today many important projects are being started in a single day, including a Medical College at Churachandpur, IIIT and IT-SEZ at Mantripukhri, which will serve as a benchmark for the entire North East. Shri Shah said the State Police Headquarters and Smart City Integrated Center at Imphal will help in advancing Smart Governance. Shri Shah said the IIIT and IT-SEZ will connect the youth of Manipur with the world.After the creation of IT-SEZ, the GDP of Manipur will increase by Rs 4,600 crore annually and there will be employment generation for 44,000 people. With the establishment of the medical college, the youth of Manipur will come out as doctors and the health system of the state will be strengthened.
The Union Home Minister said under the leadership of Shri Narendra Modi, the state Chief Minister, has steered Manipur out of bandhs and blockades on the path of development.Modi ji is committed to the development of the entire North-East and the trust of the people here will never be compromised. Shri Shah said the Chief Minister of Manipur, Shri Biren Singh has done remarkable work in the last 3 years. There has not been a single shutdown in the last 3 years, which proves that people flourish under the rule of the Bharatiya Janata Party. Shri Biren Singh has led Manipur on the path of development under the leadership of the Prime Minister, and has given a new identity to Manipur.
Shri Amit Shah said the entire North- East is very closePrime Minister Shri Narendra Modi’s heart,and the Prime Minister says Eastern India and Western India are the two arms of Mother India. Western India has developed, but without the development of Eastern India, India's development is not possible. After 2014, there has been hugeamount of development in the North East under the leadership of Shri Narendra Modi.The North-East was previously known for separatism and different insurgent movements, but over the past six-and-a-half years many organizations, one after the other, have laid down their arms and the remaining ones too, having faith in the leadership of Modi ji, will join the mainstream.
The Union Home Minister saidthe North-East has never received such attention earlier and Modi ji has specially visited the North-East more than 40 times in the last six-and-a-half years, and has visited all the states, which proves the priority Modi ji accords to the North East.Shri Shah said that Modi ji knows the heart of the people, the demand for the Inner Line Permit for its original residents existed for many years and on 11 December 2019, Modi ji decided not giving the Inner Line Permit to Manipur would be injustice to the original inhabitants of state. The Prime Minister granted Manipur the Inner Line Permit, which is the biggest achievement of the Central Government since the state of Manipur came into being.
Referring to the Thoubal Multipurpose Project, Shri Amit Shah said the scheme was launched in 2004 during Atal ji's time, but nothing happened till 2014 and the project remained on paper. In 2016, Modi ji restarted it by giving Rs. 462 crore and today this project that will irrigate 35,104 hectares is on the verge of completion. Shri Shah said earlier projects were abandoned after performing ground-breaking ceremonies and work is now being done under the leadership of Modi ji, to inaugurate all projects whose foundation stones were laid by previous governments.
The Union Home Minister said that earlier only 6 percent people in the state had access to drinking water, but under the Jal Jeevan Mission, tapped water supply has reached 33 percent households in the last 3 years from 6 percent. There has been an increase of 222 percent in the number of international tourists, which is going to benefit tourism in the times to come.Shri Shah said for a state with its geographic location like Manipur, the Startup scheme is very important and in this scheme started by Modi ji, 1,186 youth have begun their Startups which is a very encouraging sign. Shri Amit Shah said that as compared to the 14thFinance Commission,there is an increase of 251 percentduring the 15thFinance Commission and our government has raised allocation to the North-East to Rs. 3,13,375 crore from Rs. 89,168 crore. The Union Home Minister said a Sports Universityis being set up to promote sports in the state.He suggested to open in Manipur affiliated collegesof the National Forensic Science University so that children of North-East can also progress in this field.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা মনিপুরদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী লুচিং মখাদা হৌদোকখিবা মনিপুরগী চাউখৎ খোংচৎকী মরুওইবা খোংথাং
শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা রাজ্য অসিদা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন বিরেন সিংহনা মনিপুরবু বন্দ অমসুং ব্লোকেদতগী নান্থোকহন্দুনা চাউখৎপগী লম্বীদা পুরক্নবা থবক তৌরি
মোদীজীগী নোর্থ-ইস্ত অপুনবগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ফিরেপ, মফম অসিগী মীয়ামগী থাজবা কৈদৌঙৈদসু মাংহল্লোই
ত্রিপল আই.তি. অমসুং আই.তি.-এস.ই.জেদ.না মনিপুরগী নহাশিংবু মালেম পুম্নমক্কা কনেক্ত তৌরগনি
লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীনা নোর্থ-ইস্তপু মাগী থমোইদা লেংদনা থম্লি
নোর্থ-ইস্ত অসি অহানবদা তোঙান্না তানীংবা অমসুং তোঙান তোঙানবা হিংসাগী খোংজং চংশিনবগীদমক খঙনরম্মি অদুবু হৌখিবা চহি ৬ অসিদা লুপ কয়ানা মথং মথং ওইনা খুৎলাই থাদোকখ্রে
লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরবু ইনর লাইন পরমিৎ পীখ্রে মসি মনিপুর রাজ্য লিংখৎলবা মতুংদা কেন্দ্র সরকারগী খ্বাইদগী চাউবা মায় পাকপনি
মমাংদদি প্রোজেক্তশিংবু শুপ্নগী উরেপ-উয়ুং তম্লম্লগা তোকখি, মোদীজীগী লুচিং মখাদা মমাংগী সরকারনা উরেপ-উয়ুং তম্লম্বা পুম্নমক অদু শঙ্গাবদা হোংদোক্নবগী থবক পায়খৎলি
27 DEC 2020 6:07PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি মনিপুরদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম হৌদোকখ্রে। শ্রী অমিত শাহনা ইম্ফালদা ভর্চুএলগী থোংদা ই-ওফিস অমসুং থৌবাল মল্ত্রিপর্পজ প্রোজেক্ত (দাম) শঙ্গাখি। লোইননা মহাক্না চুরাচান্দপুর মেদিকেল কোলেজ, মন্ত্রীপুখ্রীদা আই.তি. এস.ই.জেদ., নই দিল্লীগী দ্বরকাদা মনিপুর ভবন অমসুং ইম্ফালদা ইন্ত্রিগ্রেতেদ কমান্দ এন্দ কন্ত্রোল সেন্তর য়াওনা মরুওইবা প্রোজেক্ত তরেৎকী ভর্চুএল ওইনা উরেপ-উয়ুং তমখি। থৌরম অদুদা দোনর মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ, মনিপুরগী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী এন বিরেন সিংহ, বিধানসভাগী স্পীকর অমসুং অতৈ শক্নাইরবা মীওইশিংসু শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী লুচিং মখাদা হৌদোকখিবা মনিপুরগী চাউখৎপগী খোংচৎ অসিগী ঙসি মরুওইরবা খোংথাং অমনি। ঙসি নোংমা খক্তদা মরুওইবা থবক কয়ামরুম হৌদোক্লিবা অসিগী মনুংদা চুরাচান্দপুরদা মেদিকেল কোলেজ, ত্রিপল আই.তি., মন্ত্রীপুখ্রীদা আই.তি.-এস.ই.জেদ. য়াওনা মরুওইবা প্রোজেক্ত কয়ামরুম য়াওরি। মসিনা অৱাং নোংপোক অপুনবগী মায়কৈ তাকপগী থবক তৌগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ইম্ফালদা রাজ্যগী পুলিস হেদ ক্বাতর অমসুং স্মার্ত সিতী ইন্তিগ্রেতেদ সেন্তরদগী স্মার্ত গভর্নেন্সপু মাংদা পুখৎপদা মতেং ওইরগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ত্রিপল আই.তি. অমসুং আই.তি.-এস.ই.জেদ.না মনিপুরগী নহাশিংবু মালেম অপুনবগা কনেক্ত তৌরগনি। আই.তি.-এস.ই.জেদ. শারবা মতুংদা মনিপুরগী জি.দি.পি.দা চহিগী লুপা করোর ৪০০০ হেনগৎলগনি অমসুং মীওই ৪৪,০০০দসু থবক ফংহল্লগনি। মেদিকেল কোলেজ লিংখৎপদগী মনিপুরগী নহাশিংনা দোক্তর ওইদুনা থোক্লক্কনি অমসুং রাজ্যগী হকশেলগী থৌরাং মপাঙ্গল কলহনগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. বিরেন সিংহনা মনিপুরবু বন্দ অমসুং ব্লোকেদতগী নান্থোকহন্দুনা চাউখৎপগী লম্বীদা পুরকপগী থবক পায়খৎলি। মোদীজীনা নোর্থ-ইস্ত অপুনবগী চাউখৎনবা ফিরেপ লৌরি অমসুং মফম অসিগী মীয়ামগী থাজবা কৈদৌঙৈদসু মাংহল্লোই। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মনিপুরগী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী এন বিরেন সিংহনা হৌখিবা চহি ৩ লোম অসিদা শিংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌখ্রে। হৌখিবা চহি ৩ লোম অসিদা বন্দ অমুক্তা ফাওবা তৌখিদ্রে মসিদগী ৱাফম অসি শেংলে মদুদি ভারতীয় জনতা পার্তীগী লৈঙাক্তা মীয়ামগী চাউখৎপা পুরক্লি। শ্রী বিরেন সিংহনা লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী মোদীজীগী লুচিং মখাদা মনিপুরবু চাউখৎপগী লম্বীদা মাংদা পুখৎলি অমসুং মনিপুরবু অনৌবা শক্তাক পীবগী থবক পায়খৎলি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নোর্থ-ইস্ত অপুনবা অসিবু মহাক্কী থোমোইদা থম্লি, মহাক্না হায়খি মদুদি নোংপোক ভারত অমসুং নোংচুপ ভারত অসি ভারত ইমাগী পাম্বোম্নি। নোংচুপ ভারত চাউখৎখ্রে অদুবু নোংপোক ভারত চাউখৎতনা ভারতকী চাউখৎপা ওইথোকপা য়ারোই। ২০১৪গী মতুংদগী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অৱাং-নোংপোক্তা চাউখৎপগী ইচাউ থোক্লি। নোর্থ-ইস্ত অসি অহানবদা তোঙান্না তানীংবা অমসুং তোঙান তোঙানবা হিংসাগী খোংজংগীদমক্তা খঙনরম্মি অদুবু হৌখিবা চহি ৬ অসিদা লুপ কয়ানা অমগী মথংদা অমা মখোয়গী খুৎলাই থাদোকখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা খরা অসিসু মোদীজীগী লুচিং মখাদা থাজবা পীদুনা মেন স্ত্রীমদা পুরক্লগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নোর্থ-ইস্তপু অসুক য়াম্না মরুওইবা ওইনা মমাংদা খক লৌখিদ্রি অমসুং মরু ওইরিবা ৱাফমদি মোদীজী মশামক হৌখিবা চহি ৬ লোম অসিদা নোর্থ-ইস্ততা ৪০রক্তগী হেন্না লাকখ্রে অমসুং রাজ্য পুম্নমক্তা চৎখি মসিদগী মোদীজীগী মিৎয়েংদা অৱাং-নোংপোক অসি কয়াদা মরুওইবা ওইনা লৌরিবনো হায়বসি ফোংদোক্লে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মোদীজীনা মীয়ামগী থমোইগী ৱা খঙই, মফম অসিগী মীওইশিংগীদমক্তা ইনর লাইন পরমিৎকী দিমান্দ অসি চহি কয়াদগী চৎথরকখি অমসুং দিসেম্বর ১১, ২০১৯দা মোদীজীনা লেপখি মদুদি ইনর লাইন পরমিৎ মনিপুরদা পীদবা হায়বসি মফম অসিগী য়েল্হৌমীদা লংজবা ওইগনি। লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরদা ইনর লাইন পরমিৎ পীখি মদু মনিপুর রাজ্য লিংখৎখিবা মতুংদা কেন্দ্র সরকারগী খ্বাইদগী চাউবা মায় পাকপনি।
শ্রী অমিত শাহনা থৌবাল মল্তিপ্রপজ প্রোজেক্তকী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি মদুদি স্কিম অসি অতলজীগী মতমদা কুমজা ২০০৪দগী হৌখিবনি অদুবু ২০১৪ ফাওবা করিসু তৌখিদে অমসুং স্কিম অসি অসুম্ন অসুম তাদুনা লৈখি। ২০১৬তা মোদীজীনা লুপা করোর ৪৬২ পীদুনা মসি অমুক হন্না হৌহনখি অমসুং ঙসি হেক্তর ৩৫,১০৪গী ইথৈ-লৌখোংগী থৌরাং হেনগৎহনগদৌরিবা স্কিম অসি মপুং ফাগদৌরি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অহানবদা প্রোজেক্তশিংগী শুপ্নগী উরেপ-উয়ুংতমক তম্লম্লগা অসুম্মক থনম্মি অমসুং মোদীজীগী মিৎয়েং মখাদা মমাংগী সরকারনা তম্লম্বা উরেপ-উয়ুং পুম্নমক অদু শঙ্গাবদা ওন্থোকপগী থবক পায়খৎলি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা শুপ্নগী মীওই চাদা ৬ খক্তমক্না থক্নবা ঈশিং ফংলম্মি অদুবু জল জীবন মিশনগী মখাদা হৌখিবা চহি ৩ লোম অসিদা চাদা ৬তগী হেনগৎতুনা ইমুং চাদা ৩৩দা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা হৌখ্রে। ইন্তর্নেস্নেল তুরিস্তশিংগী মশিংদা ২২২% হেনগৎলে মসিদগী লাক্কদৌরিবা মতমদা তুরিজমদা হেন্না কান্নবা ফংলগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মনিপুগুম্বা দিওগ্রাফিকেল স্তেৎকীদমক্তা স্তার্তঅপ স্কিম অসি অদুক্কী মতিক মরুওই অমসুং মোদীজীনা হৌদোকখিবা স্কিম অসিদা নহা ১১৮৬না মখোয়গী স্তার্তঅপ হৌখ্রে মদু য়াম্না ফবা খুদম অমনি। শ্রী অমতি শাহনা হায়খি মদুদি ১৪শুবা ফাইনান্স কমিশনগা য়েংনরুবদা ১৫শুবা ফাইনান্স কমিশন্দা অৱাং-নোংপোক্কীদমক ২৫১% হেনগৎহনখি অমসুং কাইথোকখিবা শেলফম লুপা করোর ৮৯.১৮৬তগী হেনগৎতুনা লুপা করোর ৩,১৩,৩৭৫ পীবগী থবকসু ঐখোয়গী সরকারনা তৌরে। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা শান্ন-খোৎনববু য়োকখৎনবা স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতী শারি। মহাক্না মনিপুরদা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীদা এফিলিএৎ তৌবা কোলেজ হাংদোক্নবা ৱাফম হৌদোকখি মরমদি নোর্থ-ইস্তকী মরক্তা লম অসোমদসু মাংদা চখৎপা ঙম্নবনি।