Ministry of Jal Shakti
“Like COVID crisis, now the world needs to unite against the water crisis”, says Jal Shakti Minister, Gajendra Singh Shekhawat
Hardeep Singh Puri: A strategic framework developed by NMCG and NIUA to help cities manage the rivers
16 DEC 2020 6:17PM by PIB Delhi
In the concluding session of the 5th India Water Impact Summit, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Minister of Jal Shakti said that the world needs to come together to meet the challenges of the water sector in the same way as the world has united in fighting the COVID-19 Pandemic.The focal point of discussion on the last day of summit today was "River Conservation Synchronised Navigation and Flood Management".Equating the summit as “VaicharikKumbh” The minister pointed out that the conference resulted in greater interaction between investors and stakeholders in the water sector to promote international cooperation between India and many foreign countries for water and river management. He said, “We have learnt a lot from national and international experiences and it is our promise that we will try to bring these learnings and concepts into practice. There is political will and determination like never before, backed by support from academic and self-help organisations.”
Talking about ground water, Shri Shekhawat said that we use ground water the most in the world. We are working to reduce our dependence on it. We are working on the Atal BhujalYojna, a pioneering initiative to map and recharge aquifers and conserve ground water in collaboration with the World Bank. He said that the scheme has been formed with the main objective of strengthening the institutional structure for groundwater management and bringing about behavioural changes at the community level for sustainable groundwater resource management in 7 states. “The scheme would promote panchayat-centric groundwater management and behavioural change with the main emphasis on demand side management,” he added. Minister of State, Jal Shakti Ministry, Shri Ratan Lal Katariya was also present at the Summit.
Shri. Hardeep Singh Puri, Minister of Housing and Urban Affairs appreciated the momentum and impact created by the NamamiGange mission. He informed that NMCG and National Institute of Urban Affairs (NIUA) have developed a first of its kind strategic framework for managing urban river areas in the Ganga River Basin called the ‘Urban River Management Plan’. “This framework is a river centric planning framework, designed to help cities manage the rivers within their stretches using a systems approach.”, he said.
Shri. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Ayog said, “The attitude of pollute now and rejuvenate later must change.” Speaking about the 5th IWIS he said, “This Summit had vast variety and diverse topics of discussion.” He illustrated how conservation and development can go hand in hand and how attempts to involve people in this process is yielding positive results.
Shri Vijay Kumar Choudhry, Minister, Water Resource Department, Bihar apprised the audience about the challenges of Bihar which has rivers entering from Nepal in the north and from other Indian states in the south. He said that flood management is an extremely relevant topic for Bihar because of its geography. He shared that Bihar is actively working on conservation of local water bodies and waste water management. He requested cGanga and NMCG to give a special focus on flood management in Bihar.
Shri U. P. Singh, Secretary, Ministry of Jal Shakti,stated that in the last four years the focus of this Mission has evolved from just cleaning Ganga to rejuvenating her. “Now the Mission is far more holistic which includes not only pollution abatement but also considers e-flow, biodiversity, community participation and small river rejuvenation” he said.
To explore new technologies in water security and rejuvenation of local water bodies in the country, the National Mission for Clean Ganga (NMCG) and the Centre for Ganga River Basin Management and Studies (cGanga) had organised the 5th India Water Impact Summit. Shri Rajiv Ranjan Mishra, Director General, NMCG, Shri RozyAggrawal, Executive Director, NMCG, IIT Kanpur professor and founding head of cGanga, Prof. Vinod Tare also participated in the summit.
More than 3000 intellectuals, researchers, water & environment experts and policy makers joined this Summit from across the world. Three significant reports developed by cGanga were released in the valedictory session of the 5th IWIS, these are Vision Kanh – A sustainablerestoration pathway, Jorari - Revival and Protection and Hilsa -Biology and Fisheries of Hilsa Shad in Ganga River Basin. A detailed report on the 3-day long Ganga Utsav 2020 held recently by NMCG was also released.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তি মিনিস্তর, গজেন্দ্রা সিংহ সেখাৱাতনা হায়রি, “কোবিদকী অৱাবগুম, ঈশিংগী অৱাবা থেংন্নবা হৌজিক মালেম অমতা ওইনা পুনবা দরকার ওইরে”
হরদিপ সিংহ পুরি: তুরেলশিং য়েংশিনবদা সহরশিং মতেং পাংনবা এন.এম.সি.জি অমসুং এন.আই.য়ু.এনা মরুওইবা ঙাক্লৌ অমা শেমগৎলে
16 DEC 2020 6:17PM by PIB Imphal
৫সুবা ইন্দিয়া ৱাতর ইম্পেক্ত সমিৎ লোইশিনবা থৌরমদা জল শক্তি মিনিস্তর, গজেন্দ্রা সিংহ সেখাৱাতনা হায়খি কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংন্নবা মালেম অসিনা অমতা ওইনা পুনবগুম ঈশিং ফংদবগী অৱাবশিং কোকহন্নবা মালেম অসি পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওইরে। ঙসি মীফম অসিগী অরোইবা নুমিৎতা “তুরেল কনবা, চৎথোক-চৎশিন তৌবা অমসুং ইচাউ থেংনবা” হায়বা হিরম অসিদা খন্নখি। মীফম অসি “ভাইচারিকুম্ভ”গা চাংদম্নদুনা মিনিস্তরনা হায়খি ঈশিংগা মরী লৈনবা থবকশিংদা ভারত অমসুং মপানগী লৈবাক কয়াগী মরক্তা মতেং পীন্নবা হেনগৎহন্নবা মীফম অসিদা ইনভেস্তরশিং অমসুং মরী লৈনবশিং ৱা খন্নরে। লৈবাক অসিগী অমসুং মপান লৈবাকশিংগী থবক কয়াদগী ঐখোয়না তম্বা য়াবশিং তম্লে অমসুং মদুদগী ফংলকপশিং অদু থবক ওইনা পায়খৎনবা হোৎনবা অসি ঐখোয়গী পান্দমনি। মহৈলোয়শঙশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প ওর্গনাইজেসনশিংনা মতেং পাংদুনা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা রাজনিতিগী অচেৎপা ফিরেপ লৈরে।
Photo
শ্রী সেখাৱাতনা হায়খি মালেমগী মফম অয়াম্বদা ঐখোয়না লৈনুংগী ঈশিং শীজিন্নরি। লৈনুংগী ঈশিংগী মখা পোন্দনবা ঐখোয়না হোৎনরি। ৱার্ল্দ বেঙ্কগা লোয়ন্না লৈনুংগী ঈশিং কন্নবা অমসুং ঈশিং ফংবা মফমশিং অমুক হন্না ঈশিং লৈহন্নবা অমসুং মেপ য়েক্নবা অতল ভুজাল য়োজনা কৌবা থৌরাং অমা ঐখোয়না পায়খৎলি। য়োজনা অসিগী পান্দমদি লৈনুংগী ঈশিং ফজনা শীজিন্ননবা অমসুং রাজ্য ৭দা তুংকোইনা মীয়াম্না লৈনুংগী ঈশিং শীজিন্নবগী লমচৎ-শাজত্তা অহোঙবা পুরক্নবা থবক পায়খৎপনি। য়োজনা অসিনা পঞ্চায়ত্তা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈনুংগী ঈশিং শীজিন্নবগী থবক পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং ঈশিং য়াম্না দরকার ওইবা মফমশিংদা লৈবা মীয়ামদা ৱাখল তাহনগনি। মীফম অদুদা জল শক্তি মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রতন লাল কাতারিয়াসু শরুক য়াখি।
নমামি গঙ্গে মিসন্না পায়খৎলিবা থবকশিং থাগৎলদুনা হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সকী মিনিস্তর শ্রী হরদিপ সিংহ পুরিনা হায়খি ‘সহরগী তুরেল য়েংশিন্নবা থৌরাং’ কৌবা গঙ্গা তুরেল মপান্দা লৈবা সহরশিংগী তুরেলগী শরুক য়েংশিন্নবা অহানবা মরুওইবা ঙাকলৌ অমা এন.এম.সি.জি অমসুং নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ অর্বান এফেয়ার্সনা পুথোক্লে। তুরেলদা মরুওইবা মিৎয়েং থম্বা ঙাকলৌ অসিনা সহরশিংনা মখোয়গী লম ফাওদুনা চেল্লিবা তুরেলশিং শেন্নবগী থবকশিংগী থৌরাং অমসুং দিজাইন্দা মতেং পাংগনি।
নিতি অয়োগকী ভাইস-চিয়রমেন শ্রী রজিব কুমারনা হায়খি হৌজিক অমোৎপা থাদরগা তুংদা অমুক শেংদোকপগী চৎনবগী অসি হোংদোক্কদবনি। মীফম অসিদা খন্নরিবা হিরমশিং মখল য়াম্মী। অকোয়গী ফিবম শোকহন্দনা কমদৌনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎকনি অমসুং অফবা ফলশিং ফংনবা থবক অসিদা কমদৌনা মীয়াম শরুক য়াহনগনি হায়বগী মতাংদা মহাক্না শন্দোক্না তাকখি।
অৱাংলোমদা নেপালদগী চেল্লকপা তুরেলশিং অমসুং খা মাইকৈদগী ভারতকী অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী চঙলকপা তুরেলশিংগী মতাংদা বিহারনা থেংনরিবা অৱাবশিং মীয়ামদা থমলদুনা বিহার সরকারগী ৱাতর রিছোর্স দিপার্তমেন্তগী মিনিস্তর শ্রী বিজয় কুমার চৌধুরিনা হায়খি রাজ্য অসিগী লম্মিৎ-তুমিৎনা মরম ওইদুনা ঈশিং ইচাউ থেংন্নবা থৌরাং তৌবা অসি বিহারগী ওইনা য়াম্না মরুওইবা হীরম অমনি। রাজ্য অসিগী ঈশিং ফংবা মফমশিং কন্নবা অমসুং অমোৎপা ঈশিং শেংদোক্নবা বিহারনা অকনবা থবক পায়খৎলি। বিহারদা ঈশিং ইচাউ থিংনবা সিগঙ্গা অমসুং এন.এম.সি.জিনা অখন্নবা মিৎয়েং চঙগদবনি।
জল শক্তি মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি শ্রী য়ু.পি সিংহনা হায়খি হৌখিবা চহি ৫ অসিদা মিসন অসিনা গঙ্গা তুরেল শেংদোক্নবা অমসুং হিঙ্গৎনবা থবক পায়খৎতুনা লাক্লি। হৌজিক মিসন অসিনা পোল্লুসন ঙাকথোকপা খক নত্তনা ই-ফ্লো, বাইওদাইভর্সিতি, মীয়াম শরুক য়াহনবা অমসুং অপীকপা তুরেলশিং হিঙ্গৎহন্নবা থবকশিংসু খন্নরে।
লৈবাক অসিদা ঈশিংগী অৱাৎপা লৈহন্দনবা অমসুং ঈশিং ফংবা মফমশিং অমুক হন্না শেমগৎনবা পান্দমদা এন.এম.সি.জি অমসুং সেন্তর ফোর গঙ্গা রিভর বেসিন মেনেজমেন্ত অমসুং স্তদিজনা ৫সুবা ইন্দিয়া ৱাতর সমিৎ পাংথোকপনি। মীফম অদুদা এন.এম.সি.জিগী দিরেক্তর জেনেরেল, রজিব রঞ্জন মিশ্রা, এন.এম.সি.জিগী ইজুকিউতিপ দিরেক্তর রোজি অগরৱাল, আই.আই.তি কানপুরগী প্রোফেসার অমসুং সিগঙ্গাগী ফাউন্দর প্রোফেসার বিনোদ তারে শরুক য়াখি।
মীফম অদুদা মালেম শীনবা থুংনা অখঙ-অহৈশিং, ঈশিং অমসুং অকোয়বগী ফিবমগী অখঙ-অহৈশিং য়াওনা মীওই ৩০০০ হেন্না শরুক য়াখি। মীফমগী অরোইবা নুমিৎতা সিগঙ্গনা পুথোকপা রিপোর্ত অহুম ফোঙখি। হন্দক এন.এম.সি.জিনা নুমিৎ হুম্নি পাংথোকখিবা গঙ্গা উৎসব ২০২০গী অকুপ্পা পাউদম অমসু ফোঙখি।