Ministry of Health and Family Welfare
National Family Health Survey-5
District level factsheets constituting 342 districts of Phase I States/UTs released
New focal areas in NFHS-5 include expanded domains of child immunization, micro-nutrients to children, menstrual hygiene, frequency of alcohol and tobacco use, non-communicable diseases (NCDs), expanded age ranges for measuring hypertension and diabetes among everyone aged 15 years and above
15 DEC 2020 12:00PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare, Government of India, released the Factsheets of key indicators on population, reproductive and child health, family welfare, nutrition and others for 22 States/UTs of the first Phase of the 2019-20 National Family Health Survey (NFHS-5) on Universal Health Coverage Day on 12th December, 2020.
These results are available on the Ministry’s website, www.mohfw.gov.in. These 22 Phase-I States/UTs are Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, Karnataka, Kerala, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, Telangana, Tripura, West Bengal, Andaman Nicobar Island, Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu, Jammu & Kashmir, Ladakh and Lakshadweep. The fieldwork in the remaining 14 (Phase-II) States/UTs is currently under progress.
The main objective of successive rounds of the NFHS is to provide reliable and comparable datasets on health, family welfare and other emerging issues. Four rounds of NFHS (1992–93, 1998–99, 2005–06 and 2015–16) have been successfully completed in India. All the rounds of NFHS have been conducted by the International Institute for Population Sciences (IIPS), Mumbai, as the national nodal agency. Earlier the Health Ministry itself used to conduct District Level Health Survey (DLHS) and Annual Health Survey (AHS). MoHFW has decided to conduct integrated NFHS with a periodicity of three years in lieu of different surveys from 2015-16 onwards to meet the evolving requirements for frequent, timely and appropriate data at the National, State and District levels. The NFHS-5 is being conducted in around 6.1 lakh sample households to provide disaggregated data up to district levels. And this data so generated when completed would be comparable with NFHS-4 without any loss of information.
The state factsheet released include information on 131 key indicators. The district level factsheets constituting 342 districts of theses Phase I States/UTs that have been uploaded on 14th December, 2020 on the website of the Ministry and has information on 104 key indicators. These important indicators on population, health and family welfare, nutrition and others will help track progress of Sustainable Development Goals (SDGs) in the country. Many indicators of NFHS-5 are similar to those of NFHS-4, carried out in 2015-16 to make possible comparisons over time. However, NFHS-5 that includes new focal areas such as expanded domains of child immunization, components of micro-nutrients to children, menstrual hygiene, frequency of alcohol and tobacco use, additional components of non-communicable diseases (NCDs), expanded age ranges for measuring hypertension and diabetes among all, aged 15 years and above, will give requisite input for strengthening existing programmes and evolving new strategies for policy intervention.
The key results from the State/UT factsheets are as follows:
• The Total Fertility Rates (TFR) has further declined since NFHS-4 in almost all the Phase-1 States and UTs. The replacement level of fertility (2.1) has been achieved in 19 out of the 22 States/UTs and only 3 states viz. Manipur (2.2), Meghalaya (2.9) and Bihar (3.0) have TFR above replacement levels now.
• Overall Contraceptive Prevalence Rate (CPR) has increased substantially in most States/UTs and it is the highest in HP and WB (74%). Use of modern methods of contraception has also increased in almost all States/UTs.
• Unmet needs of family planning have witnessed a declining trend in most of the Phase-1 States/UTs. The unmet need for spacing which remained a major issue in India in the past has come down to less than 10 per cent in all the States except Meghalaya and Mizoram.
• Full immunization drive among children aged 12-23 months has recorded substantial improvement across States/UTs/districts. More than two-third of children are fully immunized in all the States and UTs except Nagaland, Meghalaya and Assam. In almost three-fourths of districts, 70% or more children aged 12-23 months are fully immunized against childhood diseases.
On comparing NFHS-4 and NFHS-5 data, the increase in full immunization coverage is observed to be expeditious in many states and UTs; in 11 out of the 22 states/UTs, the increase was to the tune of over 10 percentage point and in another 4 states/UTs between 5 to 9 percentage point over the short span of 4 years. This can be attributed to the flagship initiative of Mission Indradhanush launched by the government since 2015.
• There is increase in the per cent of women receiving the recommended four or more ANC visits by health providers in many States/UTs. This percentage has increased in 13 States/UTs between 2015-16 to 2019-20.
• Institutional births have increased substantially with over four-fifth of the women delivering in institutions in 19 States and UTs. Institutional delivery is over 90 per cent in 14 out of the total 22 Sates and UTs. Almost 91% of districts recorded over 70% institutional deliveries of births in the 5 years preceding the survey.
• Along with an increase in institutional births, there has also been a substantial increase in C-section deliveries in many States/UTs especially in private health facilities.
• Sex ratio at birth has remained unchanged or increased in most States/UTs. Majority of the states are in normal sex ratio of 952 or above. SRB is below 900 in Telangana, Himachal Pradesh, Goa, DNH & DD.
• Child nutrition indicators show a mixed pattern across states. While the situation improved in many States/UTs, there has been minor deterioration in others. Drastic changes in respect of stunting and wasting are unlikely in a short period.
• Anaemia among women and children continues to be a cause of concern. More than half of the children and women are anaemic in 13 of the 22 States/UTs. It has also been observed that aanaemia among pregnant women has increased in half of the States/UTs compared to NFHS-4, in spite of substantial increase in the consumption of IFA tablets by pregnant women for 180 days or more.
• For both women and men, there is a lot of variation in the high or very high random blood glucose levels across States/UTs. Men are more likely to have slightly higher blood glucose levels in the range of high or very high compared to women. The percentage of men with high or very high blood glucose is highest in Kerala (27%) followed by Goa (24%). Prevalence of elevated blood pressure (hypertension) among men is somewhat higher than in women.
• The percentage of households with improved sanitation facility and clean fuel for cooking has increased in almost all the 22 States/UTs over the last four years (from 2015-16 to 2019-20). The Government of India has made concerted efforts to provide toilet facilities to maximum households through Swachh Bharat Mission, and improved household environment through Pradhan Mantri Ujjwala Yojana in the country. For instance, the use of cooking fuel has increased more than 10 percentage point in all the States and UTs during the last 4 years with over 25 percentage point increase in states of Karnataka and Telangana.
• Women’s empowerment indicators portray considerable improvement across all the States/UTs included in Phase 1. Considerable progress has been recorded between NFHS-4 and NFHS-5 in regard to women operating bank accounts. For instance, in the case of Bihar the increase was to the tune of 51 percentage point from 26 per cent to 77 per cent. More than 60 per cent of women in every state and UTs in the first phase have operational bank accounts.
It may also be stated that recurrent floods in Kerala during the time of survey as well as the previous year may have affected the utilization of maternal care services and hence, it may have some unusual/unexpected trend in some of maternal care indicators for some of the districts. In Tripura from the 4 districts which were previously existing at the time of NFHS-4, 8 new districts were formed which were covered in NFHS-5. This could have led to compositional changes of the population thereby, being one of the factors impacting negatively the levels of some of the indicators of the state. It should also be noted that while interpreting and comparing the trends for smaller States/UTs where sample sizes are small proper caution needs to be taken.
The fieldwork in the 14 States/UTs in Phase-II was launched in January 2020. At the time of national lockdown (at the end of March, 2020), around 38% of the fieldwork was completed in these States/UTs. With the easing of lockdown, the field operations have resumed from mid-November, 2020 in these States/UTs. Keeping in view of the prevailing COVID-19 situation, a lot of planning and preparations have been carried out in terms of the necessary revisions in the survey protocols and protective measures to resume fieldwork in Phase II States/UTs. Field work is expected to be over by February/March, 2021 and key indicators for second phase States/UTs will be available around May, 2021. The national level indicators including most of the SDG health indicators are expected to be available by June/July, 2021.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে-৫
অহানবা তাঙ্কক্কী স্তেত/য়ু.তি.শিংগী দিস্ত্রিক্ত ৩৪২গী দিস্ত্রিক্কী থাক্তা শেমবা ফেকসীৎ ফোঙখ্রে
এন.এফ.ঐচ.এস.-৫গী অনৌবা ফোকেল এরিয়াদা অঙাঙ তিকা থাবা, অঙাঙশিংদা মাইক্রো-ন্যুত্রিএন্তস পীজবা, মেন্সত্রুএল হাইজিন, য়ু অমসুং হিদাক মনা শীজিন্নবগী চাং, নন-কমুনিকেবল দিজিজ (এন.সি.দি.), চহী ১৫ অমদি মথক্কী মীওই খুদিংমক্তা হাইপরতেন্সন অমসুং দাইবেতিস ওনবগী হেন্না পাকথোক চাউথোক্লব চহী কাঙলূপগী দোমেনশিং য়াওরি
15 DEC 2020 12:00PM by PIB Imphal
ভারত লৈঙাক্কী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না দিসেম্বর ১২, ২০২০, য়ুনিভর্সেল হেল্থ কভরেজ নুমিত্তা ২০১৯-২০ নেসনেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে (এন.এফ.ঐচ.এস.-৫)গী অহানবা তাঙ্কক্কী স্তেত/য়ু.তি. ২২গী মীশিং, রিপ্রদক্তিব অমসুং অঙাঙগী হকশেল, য়াইফ-য়ুম্বাল, মচি লৈবা চীঞ্জাক অমসুং অতৈ মরুওইবা ইন্দিকেতরশিংগী ফেকসীৎ ফোঙখ্রে‍।
হায়রিবা রিজল্তশিং অসি মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত, www.mohfw.gov.in. দা ফংলে‍। হায়রিবা অহানব তাঙ্কক্কী স্তেত/য়ু.তি. ২২ অদুদি অন্ধ্র প্রদেশ, অসাম, বিহার, গোৱা, গুজরাত, হিমাচল প্রদেশ, কর্নাতকা, কেরলা, মহারাস্ত্র, মনিপুর, মেঘালয়া, মিজোরাম, নগালেন্দ, সিক্কিম, তেলঙ্গনা, ত্রিপুরা, ৱেস্ত বেঙ্গল, অন্দমান নিকোবর ইথৎ, দদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমদি দামন অমসুং দিউ, জম্মু অমসুং কাস্মির, লদাখ অমদি লক্সদ্বীপনি‍। লেমহৌরিবা স্তেত/য়ু.তি. ১৪ (অনিশুবা তাঙ্কক্কী) অসিগী ফিল্দ ৱর্ক মখা চত্থরি‍।
মথঙ মথঙ পাঙথোক্লিবা এন.এফ.ঐচ.এস.কী মরুওইবা পান্দমদি হকশেল, য়াইফ-য়ুম্বাল অমসুং অতৈ ৱাফমশিংদা থাজবা য়াবা অমদি চাংদম্নবা য়াবা দেতাসেত পীননবনি‍। এন.এফ.ঐচ.এস.কী রাউন্দ মরি (১৯৯২-৯৩, ১৯৯৮-৯৯, ২০০৫-০৬ অমসুং ২০১৫-১৬) ভারত্তা মায় পাক্না লোইশিনখ্রে‍। এন.এফ.ঐচ.এস.কী রাউন্দ খুদিংমক ইন্তরনেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর পোপুলেসন সাইন্স (আই.আই.পি.এস.), মুম্বাইনা নেসনেল নোদেল এজেন্সী ওইনা পাঙথোকপনি‍। হান্নদি হকশেল মন্ত্রালয় মশানা দিস্ত্রিক্ত লেভেল হেল্থ সর্ভে (দি.এল.ঐচ.এস.) অমসুং এনুএল হেল্থ সর্ভে (এ.ঐচ.এস.) পাঙথোক্লমবনি‍। তোঙান তোঙানবা সর্ভেশিং পাঙথোকপগী মহুত্তা লৈবাক্কী, স্তেতকী অমদি দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা তোয়না, মতম চানা অমদি চুনবা দেতা মথৌ তারকপা অদুগী য়েংলগা ২০১৫-১৬দগী হৌদুনা চহী অহুম খুদিংগী পুনশিল্লবা এন.এফ.ঐচ.এস. পাঙথোক্নবা এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিউ.না লেপখিবনি‍। এন.এফ.ঐচ.এস.-৫ অসি দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা তোখাইবা দেতা পীননবা সেম্পল য়ুমথোঙ লাখ ৬.১৫রোম কোনশিন্দুনা চত্থরি‍। লোইশিল্লকপদা পুথোরক্কদৌরিবা দেতা অসি এন.এফ.ঐচ.এস.-৪গা ইন্ফোর্মেসন অমত্তা মাঙদনা চাংদম্নবা য়াগনি‍।
ফোঙলিবা স্তেত ফেকসীত অসিদা মরুওইব ইন্দিকেতর ১৩১ য়াওরি‍। দিসেম্বর ১৪, ২০২০দা মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত্তা থাগৎখ্রবা অহানবা তাঙ্কক্কী স্তেত/য়ু.তি.শিংগী দিস্ত্রিক্ত ৩৪২গী দিস্ত্রিক্ত থাক্কী ফেকসীত অসিদা মরুওইবা ইন্দিকেতর ১০৪গী ইন্ফোর্মেসন য়াওরি‍। মীশিং, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল, মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং অতৈ হীরমশিংগী মরুওইবা ইন্দিকেতরশিং অসিনা লৈবাকসিদা সস্তেনেবল দেভেলপমেন্ত গোল (এস.দি.জি.)গী খোঙজেল য়েংশিনবদা মতেং ওইগনি‍। এন.এফ.ঐচ.এস.-৫কী ইন্দিকেতর কয়া ২০১৫-১৬দা পাঙথোকখিবা এন.এফ.ঐচ.এস.-৪গীদা য়াওরিবশিংগা চাংদম্নবা য়ানবা মান্নহল্লি‍। অদুবু অঙাঙ তিকা থাদোকপা, অঙাঙশিংদা মাইক্রো-ন্যুত্রিএন্ত ফংহনবা, মেন্সত্রুএল হাইজিন, য়ু অমসুং হিদাক মনা শীজিন্নবগী চাং, নন-কম্মুনিকেবল দিজিজ (এন.সি.দি.)গী অহেনব মচাকশিং, হাইপরতেন্সন অমসুং দাইবেতিস ওনবগী চহী মতাঙ পাকথোক চাউথোকহন্দুনা চহী ১৫ অমদি মথক্কী মীপুম খুদিংমক কোনশিনবা হায়রিবা এন.এফ.ঐচ.এস.-তা হাপচিল্লকপা অনৌবা ফোকেল এরিয়াশিং অসিনা হান্না লৈরিবা থৌরাংশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অমদি পোলিসী ইন্তরভেন্সনগী ওল্লক্লিবা অনৌবা লাল্লোংশিং অসিদা মথৌ তাবা মচাকশিং পীগনি‍।
স্তেত/য়ু.তি.শিংগী ফেকসীতশিংগী মরুওইবা মহৈশিং মখাদা পীরি:
• অয়ামবা অহানবা তাঙ্কক্কী স্তে্ অমদি য়ু.তি.শিংদা লৈবা তোতেল ফর্তিলিতী রেত (তি.এফ.আর.) এন.এফ.ঐচ.এস.-৪দা লৈখিবদগী হন্থরক্লি‍। রিপ্লেসমেন্ত লেভেল ওফ ফর্তিলিতী (২.১) অসি স্তেত/য়ু.তি. ২২গী মনুংদা ১৯দা উবা ফংই অদুগা স্তেত ৩ খক্তমক হায়বদি মনিপুর (২.২), মেঘালয়া (২.৯) অমসুং বিহার (৩.০)গী তি.এফ.আর. রিপ্লেসমেন্ত লেভেলগী মথক্তা লৈরি‍।
• অয়ামবা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা অপুনবা কন্ত্রাসেপ্তিব প্রিভেলেন্স রেত (সি.পি.আর.) মশক থোক্না হেনগৎলে অদুগা ঐচ.পি. অমসুং দব্লিউ.বি.দা (চাদা ৭৪) খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি‍। অয়ামবা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা অনৌবা মওংগী কন্ত্রাসেপ্সন শীজিন্নবা হেনগৎলে‍।
• অহানবা তাঙ্কক্কী স্তেত/য়ু.তি.শিংদা ফেমিলী প্লান্নিংগী মথৌ তাবশিং ফংবা ঙমদবগী চাং হন্থরকপা উই‍। মেঘালয়া অমসুং মিজোরাম নত্তনা অতৈ স্তেত খুদিংমক্তা নাউরোন লাউহনবগী তঙাই ফদবা লৈরমদবদু চাদা ১০গী মখাদা হন্থরক্লে‍।
• স্তেত/য়ু.তি./দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্তা থা ১২-২৩ ফাওবগী অঙাঙশিংদা মপুং ফানা তিকা থাদোকপগী থৌওং মশক থোক্না হেনগৎলক্লে‍। নগালেন্দ, মেঘালয়া অমসুং অসাম নত্তনা অতৈ স্তেতশিংদা অঙাঙ শরুক অহুম থোকপগী অনিদি মপুং থানা তিকা থাদোক্লে‍। দিস্ত্রিক্ত মশিং শরুক মরি থোকপগী অহুমদা থা ১২-২৩গী অঙাঙ মশিংগী চাদা ৭০ হেনবদা অঙাঙ ওইরিঙৈদা নাবা লাইনাশিংগী তিকা থাদোক্লে‍।
• এন.এফ.ঐচ.এস.-৪ অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস.-৫কী দেতাশিং চাংদম্নবদা স্তেত কয়াদা মপুং ফানা তিকা থাদোকপগী ফীভম খোঙজেল লৈনা চঙশিনবা থেংনখি; তেল্লবা চহী ৪গী মতমসিদা স্তেত/য়ু.তি. ২২গী মনুংদা ১১দা পোইন্ত চাদা ১০গী মথক্তা হেনগৎলকখি অদুগা অতোপ্পা স্তেত/য়ু.তি. ৪দনা পোইন্ত চাদা ৫দগী ৯ ফাওবগী চাং হেনগৎলকখি‍। মসি লৈঙাক্না ২০১৫দা হৌদোকখিবা অখন্নবা থৌরাং মিসন ইন্দ্রধনুশগী মপান্ননি হায়বা য়াই‍।
• স্তেত/য়ু.তি. কয়াদা হেল্থ প্রোভাইদরশিংনা রিকমেন্দ তৌরিবা নুপীশিংনা এ.এন.সি. ভিজিত মরি নৎত্রগা মরিদগী হেন্না চৎপগী চাং হেনগৎলে‍। হেনগৎলক্লিবা অসি স্তেত/য়ু.তি. ১৩দা ২০১৫-১৬দগী ২০১৯-২০দা থেংনখি‍।
• স্তেত অমসুং য়ু.তি. ১৯দা নুপী শরুক মঙা থোকপগী মরিনা ইন্সতিত্যুসনদা অঙাঙ পোক্তুনা ইন্সতিত্যুসনেল বর্থকী চাং মশক থোক্না হেনগৎলে‍।‍। স্তেত অমসুং য়ু.তি. ২২গী মনুংদা ১৪দা ইন্সতিত্যুসনেল দেলিভরী চাদা ৯০গী মথক্তা ওই‍। সর্ভেগী মমাঙ চহী ৫সিদা দিস্ত্রিক্ত মশিং চাদা ৯১গী ময়াদা ইন্সতিত্যুসনেল দেলিভরী চাদা ৭০ হেন্না লৈখি‍।
• ইন্সতিত্যুসনদা অঙাঙ পোকপগী চাং হেনগৎলকপগা লোয়ননা স্তেত/য়ু.তি. কয়াদা মরুওইনা লনাই হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা সি.-সেক্সনগী চাং মশক থোক্না হেনগৎলক্লে‍।
• স্তেত/য়ু.তি. অয়ামবদা পোকপগী সেক্স রেসিও হোংদনা নৎত্রগা হেনগৎলকপা থেংনৈ‍। স্তেত অয়ামবদা সেক্স রেসিও ৯৫২ নৎত্রগা মসিদগী হেনবা ওইদুনা নোর্মেল ওইরি‍। তেলঙ্গনা, হিমাচল প্রদেশ, গোৱা, দি.এন.ঐচ. অমসুং দি.দি.দা এস.আর.বি. ৯০০গী মখাদা লৈ‍।
• চাইল্দ ন্যুত্রিসন ইন্দিকেতরশিং স্তেত শিনবা থুংনা য়ানশিন্নবা মওংদা লৈ‍। স্তেত/য়ু.তি. কয়াদা ফীভম ফগৎলক্লবসু অতৈ খরদা ফীভম শোকপা খরা লৈ‍। অতেনবা মতমদা ফীভম শোকচিনবা অমদি মাঙহনবগী মওং লৈরোই‍।
• নুপী অমসুং অঙাঙশিংদা ঈ ৱাৎপগী ফীভম অরুবা ৱাফম অমা অদুমক ওইরি‍। স্তেত/য়ু.তি. ২২গী মনুংদা ১৩দা অঙাঙ অমসুং নুপী তঙ্খাই হেনবদি ঈ ৱাৎপগী ফীভম লৈ‍। মীরোন্বী নুপীশিংনা আই.এফ.এ গুলি নুমিৎ ১৮০ নৎত্রগা মসিদগী হেন্না চাবগী চাং হেনগৎলক্লবসু এন.এফ.ঐচ.এস.-৪ চাংদম্নবদা স্তেত/য়ু.তি. তঙ্খাই অমদদি মীরোন্বী নুপীশিংদা ঈ ৱাৎপগী চাং হেনগৎলকপা থেংনখি‍।
• স্তেত/য়ু.তি. শিনবা থুংনা নুপা অমসুং নুপী অনিমক্তা রেন্দম ব্লদ গ্লুকোজকী চাং ৱাংবা অমদি য়াম্না ৱাংবগী চাং য়াম্না খেন্ননা লৈবা থেংনৈ‍। অৱাংবা অমদি য়াম্না ৱাংবা রেঞ্জতা নুপীশিংদগী নুপাশিংনা ব্লদ গ্লুকোজকী চাং খরা হেন্না ৱাংবা থেংনৈ‍। নুপাশিংদা ব্লদ গ্লুকোজকী চাং ৱাংবা অমদি য়াম্না ৱাংবগী ফীভম অসি কেরলা (চাদা ২৭) অমদি গোৱাদা (চাদা ২৪) থেংনৈ‍। ব্লদ প্রেসর ৱাংখৎপা (হাইপরতেন্সন) লৈবগী চাং নুপীদগী নুপাদনা হেল্লি‍।
• ফীভম ফগৎলবা সেনিতেসনগী খুদোংচাবা অমদি চাক থোংনবা তরু তরুবা গ্যাস লৈবা য়ুমথোঙগী চাং হৌখিবা চহী মরিসিদা (২০১৫-১৬ দগী ২০১৯-২০) স্তেত/য়ু.তি. ২২সিগী মনুংদা অয়ামবদা হেনগৎলে‍। ভারত লৈঙাক্না লৈবাকসিদা স্বচ ভারত মিসনগী খুত্থাঙদা য়াম্লবা য়ুমথোঙ কয়াদা তোইলেতকী খুদোংচাবা পীননবা অমদি প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বলা য়োজনাগী মখাদা অকোইবগী ফীভম ফগৎহন্নবা থৌরাং কয়া পায়খৎলি‍। খুদম ওইনা, হৌখিবা চহী ৪সিদা স্তেত অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্তা চাকথোঙ গ্যাস শীজিন্নবগী চাং পর্সেন্তেজ পোইন্ত ১০গী মথক্তা হেনগৎলে অদুগা কর্নাতকা অমসুং তেলঙ্গনাদদি পর্সেন্তেজ পোইন্ত ২৫গী মথক্তা হেনগৎলে‍।
• নুপীশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবগী ইন্দিকেতরশিংগী মতাঙদা অহানবা তাঙ্কক্তা য়াওরিবা স্তেত/য়ু.তি. পুম্নমক্তা ফনা য়াম্না ফগৎলে‍। বেঙ্ক একাউন্ত শীজিন্নবা নুপী মশিং এন.এফ.ঐচ.এস.-৪ অমসুং এন.এফ.ঐচ.এস.-৫কী মরক্তা নীংথিনা খুমাঙ চাউশিল্লে‍। খুদম ওইনা, বিহারদা চাদা ২৬ ওইরমবদগী চাদা ৭৭ ওইদুনা পর্সেন্তেজ পোইন্ত ৫১ হেনগৎলকখি‍। অহানবা তাঙ্কক্কী স্তেত অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্তা লৈরিবা নুপী মশিংগী চাদা ৬০ হেনবদি বেঙ্গ একাউন্ত শীজিন্নৈ‍।
• সর্ভে মনুংদা অমদি মমাঙদা কেরলাদা হঞ্জিন হঞ্জিন ঈচাউ থোকপনা মরম ওইরগা মেতর্নেল কেয়র অমসুং সর্ভিস ফংবগী ফীভমদা শোকহল্লমবা য়াই, অমদি মরম অসিনা দিস্ত্রিক্ত খরদা মেতর্নেল কেয়র ইন্দিকেতরদা হান্নগা মান্নদবা/থাজদবা ফীভম থেংনবা য়াই‍। ত্রিপুরাদা এন.এফ.ঐচ.এস.-৪গী মতমদা দিস্ত্রিক্ত ৪ লৈরমবদগী এন.এফ.ঐচ.এস.-৫তা নৌনা শেমখিবা দিস্ত্রিক্ত ৮ কোনশিল্লে‍। মসিনা মীশিং খায়দোক খায়জিন্দা অহোংবা খরা লৈদুনা ইন্দিকেতর খরদা হন্থরকপা থেংনগনি‍। অপীকপা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা সেম্পল সাইজ পীকপনা মরম ওইরগা লৈরিবা ফীভম য়েংবা মতমদা খরা চেকশিন্না য়েংবা মথৌ তাগনি‍।
• অনিসুবা তাঙ্কক্কী স্তেত/য়ু.তি. ১৪গী ফিল্দ ৱর্ক জনুৱারী ২০২০দা হৌদোকখিবনি‍। লৈবাক্কী লোকদাউনগী মতমদা (মার্চ ২০২০ লোইশিল্লকপদা) হায়রিবা স্তেত/য়ু.তি.শিংসিদা ফিল্দৱর্ক চাদা ৩৮গী ময়াদা লোইশিনখ্রে‍। লোকদাউন কোমথোরকপগা লোয়ননা হায়রিবা স্তেত/য়ু.তি.শিংসিদা নবেম্বর ময়া চল্লকপদগী ফিল্দ ওপরেসসন মখা চত্থখি‍। ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফীভম অসিগী য়েংলগা অনিসুবা তাঙ্কক্কী স্তেত/য়ু.তি.শিংদা ফিল্দৱর্ক মখা চত্থনবা সর্ভে প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না মথৌ তাবা রিভিজন অমসুং ঙাকথোক্নবগী থৌরাংনচিংবগী মতাঙদা প্লান্নিং অমসুং শেম শাবা কয়া তৌখি‍। ফেব্রুৱারী/মার্চ, ২০২১দদি ফিল্দৱর্ক লোইশিল্লকপা য়াই হায়না পারি অমদি অনিসুবা তাঙ্কক্কী স্তেত/য়ু.তি.শিংগী মরুওইবা ইন্দিকেতরশিং মো, ২০২১গী অদুৱাইদা ফংলগনি‍। এস.দি.জি. হেল্থ ইন্দিকেতর অয়ামবা য়াওরবা লৈবাক্কী থাক্কী ইন্দিকেতরশিং জুন.জুলাই, ২০২১ ফাওবগী মনুংদা ফংলবা য়াই‍।