AYUSH
Morarji Desai National Institute of Yoga strengthening infrastructure to start virtual courses of Yoga
07 DEC 2020 5:28PM by PIB Delhi
Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), New Delhi, is preparing to embrace the new norm of e-education and virtual learning in the post-Covid 19 scenario. A set of capacity building steps to enable the institute to design and run virtual courses and to substantially increase its internet presence were adopted in the recent meeting of the Standing Finance Committee (SFC) of MDNIY.
Setting up digital studios from where live streaming as well as recording of yoga training sessions can be done is a priority of MDNIY. The proposal submitted by MDNIY for setting up four studios for conducting various online education and training activities was approved by the SFC. This will help the Institute to take up various online training programmes simultaneously, catering to the needs of different categories of target audience. Programmes in virtual mode will also take MDNIY’s programmes to an audience that is truly global.
A fundamental requirement MDNIY to power all its digital initiatives is the upgradation of the leased line. This has been approved, and as against the current capacity of leased line of 10 MBPS, upgraded line will have the capacity of 100 MBPS. Further, laying of additional LAN so that the entire campus is covered by the network has also been approved.
MDNIY has also taken up the production of a comprehensive set of instructive videos to facilitate the teaching of Yoga. 10 Videos on Common Yoga Protocol of 30 minutes duration each have already been prepared, and used on Doordarshan to reach a wider audience.
Consolidating its nation-wide outreach, MDNIY had conducted a one month Certificate Course in Yoga for Protocol Instructors for the 100 students from Leh. The SFC granted approval for the entire expenditure the course to be met by MDNIY. This programme has led to raising a group of trained and qualified yoga professionals in Ladakh which augers well for the tourism and healthcare sectors of the newly formed Union Territory. 13 students out of the group have also successfully completed the Yoga Certification Board (YCB) examination of the Certificate Course in Yoga for Wellness Instructor (Level-2), and were awarded the Certificate.
MDNIY also contributed to the fight against Covid 19 by supporting the Yoga Training Centres for COVID patients in New Delhi. Yoga Instructors from MDNIY have been engaged in those centres on part time basis.
MDNIY is also preparing for a leadership role in conducting an International Capacity Building Workshop on Yoga for Non-communicable diseases in the South-East Asian countries. Advance preparations including content designing has been taken up by the Institute. This experience and exposure will add to the Institute’s expertise and also help to improve the quality of its domestic offerings.
The Common Yoga Protocol (CYP) was designed by the Ministry of AYUSH in 2015 to facilitate harmonious demonstration of Yoga as part of the observation of International Day of Yoga (IDY). It incorporates a set of Yoga drills that can be learned by a wider cross section of people over a period of two weeks on an average. The CYP has since been widely adopted by the public due to its standardization and ease of adoption. MDNIY has drawn up plans to popularize it further, by utilizing the potential of digital media. The proposal of the Institute to recast and produce the CYP films, E-booklets, dubbing it into all WHO languages and 19 Regionals languages has been approved by the SFC, after considering a detailed plan of action for this purpose. The proposal was approved with the advice to MDNIY to ensure high quality work of International standards.
Manpower will be a critical component for the success of these newly approved digital activities of MDNIY. Keeping this in view, the SFC approved engaging of one Consultant (Social Media) and two Media Assistants for a period of one year and also engaging one Consultant (IT) for a period of one year.

আয়ুশ
মোরারজি দেসাই নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ য়োগানা য়োগাগী ভর্চুৱেল কোর্সশিং হৌনবগীদমক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনখ্রে
07 DEC 2020 5:28PM by PIB Imphal
মোরারজি দেসাই নেশনেল ইন্সতিতিউত ওফ য়োগা (এম.দি.এন.আই.ৱাই.), নই দিল্লীনা কোবিদ-১৯গী মতুংদা ই-এজুকেসন অমসুং ভর্চুৱেলল লর্নিংগীদমক অনৌবা নিয়মশিং হৌদোক্নবা শেম শাখ্রে। ভর্চুৱেল কোর্সশিং শেমগৎ-শাগৎনবা অমসুং হৌদোক্নবা অমসুং মখোয়গী ইন্তরনেতকী ফিভম অমুক্কসু হেন্না ফগৎহন্নবা থৌরাং কয়া অমা এম.দি.এম.আই.ৱাই.গী হন্দক্তা পাংথোকখিবা স্তেন্দিং ফাইনান্স কমিতী (এস.এফ.সি.)গী মীফমদা লৌখি।
অসিগুম্বা দিজিতেল স্তুদিওশিং হৌদোকপা অসি এম.দি.এন.আই.ৱাই.গী মরু ওইবা থবকনি, অসিদগী য়োগাগী ত্রেনিং ক্লাসশিং অসি লাইভ স্ত্রীমিং তৌবগা লোইনা-লোইননা খুদক্তা রেকোর্দিং তৌবসু য়াগনি। এম.দি.এন.আই.ৱাই.না ওনলাইন এজুকেসন অমসুং ত্রেনিংগী ওইবা থৌওং কয়া পাংথোক্নবা স্তুদিও মরি শাগৎনবা পীখৎলপা প্রোপোজল অসি এস.এফ.সি.না অয়াবা পীরকখ্রে। মসিনা ইন্সতিত্যুত অসিদা ওনলাইন ত্রেনিং প্রোগ্রাম কয়া মতম অমত্তদা পাংথোকপা ঙমবগা লোইনা-লোইননা, মসিবু য়েংলিবা মীশিংগী অপাম্বা কয়াসু থুংহনবা ঙমগনি।
এম.দি.এন.আই.ৱাই.গী প্রোগ্রামশিং অসি ভর্চুৱলগী ওইবা মওংদা পাংথোকপনা প্রোগ্রামশিং অসি তশেংনা মালেমগী থাক্তা লৈবা ওদিয়েন্স পুম্নমক্তা য়ৌহনবা ঙমগনি।
মখোয়গী দিজিতেল ইনিসিয়েতিবশিং অদু মথৌ পাংথোকহন্নবা এম.দি.এন.আই.ৱাই.গী মরু ওইনা মথৌ তারিবা অসি লীজদ লাইন অপগ্রেদ তৌবনি। মসিগী অয়াবা পীখ্রে, অমসুং হৌজিক ওইরিবা এম.বি.পি.এস. ১০গী কেপাসিতী লৈবা লিজদ লাইনগী মহুত্তা, অপগ্রেদ তৌরবা লাইন অদুনা এম.বি.পি.এস. ১০০গী কেপাসিতী লৈগনি। মসিদা নত্তনা, কেমপস পুম্বদা নেতৱর্ক ফংহন্নবগীদমক অহেনবা এল.এ.এন. পীনবগীসু অয়াবা পীখ্রে। এম.দি.এন.আই.ৱাই.না য়োগাগী মহৈ অসি তম্বদা খুদোংচাহন্নবগীদমক পুম্নমক য়াওরবা ইন্সত্রক্তিব ভীদিওসু পুথোক্নবা থবক লৌখৎখ্রে। অমম্না মিনিত ৩০ শাংবা ইচম-চম্বা য়োগা প্রোতোকোলগী মতাংদা শেম্বা ভীদিও ১০সু শেমখ্রে, অমসুং দুরদর্সনগী খুত্থাংদা মসি অয়াম্বা ওদিয়েন্সতা য়ৌহন্নবগীদমক হোৎনরি।
লৈবাক পুম্বদা য়ৌহন্নবগীদমক এম.দি.এন.আই.ৱাই.না লেহগী মহৈরোই ১০০দা প্রোতোকোল ইন্সত্রক্তর ওইহন্নবগীদমক থা অমগী সর্তিফিকেত কোর্স অমা পাংথোকখি। কোর্স অসিদা চংগদৌরিবা শেল পুম্নমক অদু এম.দি.এন.আই.ৱাই.না পুথোকপদা এস.এফ.সি.না অয়াবা পীখ্রে। মসিগী প্রোগ্রাম অসিনা লদাখতা নীংথিনা তম্লবা অমসুং মতিক চারবা য়োগাগী প্রোফেশনেলশিংগী লুপ অমা লিংখৎপদা মতেং ওইরি, মসিনা হন্দক্তা শেমগৎপা য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী তুরিজম অমসুং হেল্থকেয়র সেক্তরশিংগীদমক য়াম্না খুদোংচাবা পীরি। লুপ অসিগী মহৈরোই ১৩ না ৱেলনেস ইন্সত্রক্তর (লেভেল-২)গীদমক য়োগা সর্তিফিকেত কোর্সকী য়োগা সর্তিফিকেসন বোর্দ (ৱায়.সি.বি.)গী একজামিনেশনদাদা মাই পাকখ্রে, অমসুং মখোয়দা সর্তিফিকেতসু পীখ্রে।
এম.দি.এন.আই.ৱাই.না নই দিল্লীদা কোবিদ-১৯গী অনাবাশিংগীদমক য়োগা ত্রেনিং সেন্তরবু মতেং পাংদুনা কোবিদ-১৯গী মোয়োক্তা লান্থেংনবদসু মতেং পাংখি। এম.দি.এন.আই.ৱাই.গী য়োগা ইন্সত্রক্তরশিং মতম খরগীদমক মসিগী য়োগা সেন্তরশিং অসিদা থবক তৌদুনা লৈরি ।
এম.দি.এন.আই.ৱাই.না এসিয়াগী অৱাং-নোংপোক্তা লৈবা লৈবাকশিংদা মী অমদগী অমদা শন্দোক্তবা লাইনাশিংগীদমক্তা য়োগাগী ইন্তরনেসনেল কেপাসিতী বিল্দিং ৱার্কশোপ অমদা লুচিংবা ওইনা থৌ পুনবসু শেম শারি। ইন্সতিত্যুত অসিনা কন্তেন্ত দিজাইনিং য়াওনা মাংজৌননা থৌরাংসু তৌখ্রে। মসিগী এক্সপরিয়েন্স অমসুং এক্সপোজর অসিনা ইনস্তিত্যুত অসিগী এক্সপর্তিসতা হেন্না চাউখৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী মহৈরোইশিংদা অৱাংবা থাক্কী লৌশিং পীবা ঙমগনি।
কমন য়োগ প্রোতোকোল (সি.অই.পী.) অসি ইন্তরনেসনেল দে ওফ য়োগা (আই.দি.ৱাই.) পাংথোকপগী শরুক অমা ওইনা য়োগাগী নীংথিজরবা দেমোন্সত্রশন তৌবদা মতেং পাংনবা আয়ুশ মন্ত্রালয়না ২০১৫দা শেমখি। মসিদা য়োগা তম্বগী সেত অমা য়াওরি, মসি তম্নিংবা খুদিংমক্না চাংচত্তা চয়োল অনিগী মতমদা তম্বা য়াগনি। সি.ৱাই.পি. অসি স্তেনদার্দাইস তৌবদগী অমসুং তম্বদা লাইবা ওইবনা মীয়াম্না য়াম্না শিজিন্নখ্রে। এম.দি.এন.আই.ৱাই.না দিজিতেল মীদিয়াগী পোতেন্সিয়েল শিজিন্নদুনা মসিবু মীয়াম্না অমুক্কসু হেন্না পাম্ননবা প্লানশিং শেমখ্রে।
প্রোপোজল অসিগী মরমদা মুন্না খন্নরবা মতুংদা, এম.এফ.সি.না ইনস্তিতিউত অসিগী সি.ৱাই.পি. ফিলমশিং রিকাস্ত তৌনবা অমসুং পুথোক্নবা, ই-বুকলেৎশিং, দবল্যু.ঐচ.ও.গী লোনশিং অমসুং রিজনেলগী ওইবা লোন ১৯দা দব্বিং তৌনবা থাংগৎলকপা ইন্সতিত্যুতকী প্রোপোজল অদু মসিগীদমক্তা ওইবা পাইখৎকদবা থবকশিং অদুগী মতাংদা নীংথিনা খন্নরবা মতুংদা এস.এফ.সি.না অয়াবা পীখ্রে। প্রোপোজল অসি ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দার্দশিংগী থাক্তা লৈবা অৱাংবা থাক্কী থবক ওইহন্নবগীদমক্তা এম.দি.এন.আই.ৱাই.দা পাউতাক্কা লোইনা-লোইননা অয়াবসু পীখি।
এম.দি.এন.আই.ৱাই.গী নৌনা অয়াবা পীরবা দিজিতেলগী ওইবা থবক-থৌওংশিং অসিগী মাইপাক্নবগীদমক্তা মেনপাৱরনা খ্বাইদগী মরু ওইবা কমপোনেন্ত ওইগনি। মসি য়েংলগা, এস.এফ.সি.না কন্সল্তেন্ত অমা (সোসিয়েল মীদিয়া) অমসুং মীদিয়া এসিস্তেন্ত অনি চহি অমগীদমক অমসুং চহি অমগীদমক কন্সল্তেন্ত অমা (আই.তি.) খন্নবগীদমক অয়াবা পীখ্রে।