President's Secretariat
Compulsion Induced by Covid-19 can indeed help us further in Finding more Creative ways to fulfill and Augment the Access to Justice: President Kovind
President of India Virtually Inaugurates Constitution Day Celebrations of Supreme Court
26 NOV 2020 7:44PM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind, virtually inaugurated the Constitution Day Celebrations, organised by the Supreme Court of India, to mark the 71st anniversary of the adoption of the Constitution, today (November 26, 2020).
Speaking on the occasion, the President was happy to note that the Supreme Court has continued to function and dispense justice amid the pandemic, using technological solutions like video-conferencing and e-filing. He commended the Bar, the Bench and the officials for not letting the coronavirus come in the way of fulfilling the duty of securing justice for all. He said that the compulsion induced by Covid-19 can indeed help us further in finding more creative ways to fulfill that task and augment the access to justice.
The President said that the Supreme Court of India has earned a reputation for its superior standards and lofty ideals. He observed that landmark judgments passed by the Supreme Court have strengthened the legal and constitutional framework of our country and it’s Bench and the Bar are known for their intellectual depth and legal scholarship. He was confident that this Court would always remain the sentinel of justice.
Pointing to the fact that our Constitution is the lengthiest document of its kind, the President said that its bulk is not an issue if its provisions are well thought out. Appreciating the Constitution, he opined that the spirit of the epic of our times is elegantly captured in the Preamble. In mere 85 words, it spells out the core values that propelled the Freedom Struggle, the vision of our Founding Fathers, the dreams and aspirations of every Indian, he added. He said that the task before us, is to recognize these noble ideals as a way of life; that is, to translate these words into everyday acts. What it implies for the Judiciary, he asked. The Preamble speaks of the resolve to secure for all its citizens social, economic and political justice, he added. He reiterated that the notion of justice itself implies access to justice. In other words, justice can be secured only to the extent that it can be accessed.
Speaking about the conduct in public life, the President quoted Dr Rajendra Prasad’s remarks when his name was announced as the first President of India and said “I have always held that the time for congratulation is not when a man is appointed to an office, but when he retires, and I would like, to wait until the moment comes when I have to lay down the office which you have conferred on me to see whether I have deserved the confidence and the goodwill which have been showered on me from all sides and by all friends alike”. The President stated that this should be the aspiration of those holding high constitutional posts and should strive to set an example, always rising above partisanship and prejudices. These observations of Rajen Babu apply to all of us, said the President as he urged to introspect how we can better live up to the ideals of the Founding Fathers, as enshrined in the Constitution in general and the Preamble in particular.

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
কোবিদ-১৯না পীরিবা অকনবা শাফু অসিনা মপুং ফাবা অমসুং অচুম্বা ৱায়েল অমা পীনবগী অনৌবা লম্বী অমা পুথোকপদা মতেং পাংলি: প্রসিদেন্ত কোবিন্দ
ইন্দিয়াগী প্রসিদেন্তনা সুপ্রীম কোর্তকী কন্সতিত্যুসন নুমিৎকী থৌরম ভর্চুএলি ওইনা হৌদোকখ্রে
26 NOV 2020 7:44PM by PIB Imphal
ইন্দিয়াগী প্রসিদেন্ত, শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা, ইন্দিয়াগী সুপ্রীম কোর্তনা শিনবা, কন্সতিত্যুসন নুমিৎকী থৌরম অসি কন্সতিত্যুসন শেমখিবগী ৭১শুবা কুমোন ওইনা ঙসি (২০২০গী নবেম্বর, ২৬)তা ভর্চুএলি ওইনা হৌদোকখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রসিদেন্তনা, সুপ্রীম কোর্তনা ভিদিও কনফরেন্স অমসুং ই-ফাইলিং শিদিন্নদুনা মথৌ চৎথরিবা অমসুং লায়চৎ মনুং অসিদা ৱায়েল চৎথরিবা অসিদা অপেনবা ফোংদোকখি। মহাক্না বার, বেনচ অমসুং ওফিসেলশিংবু মীয়ামগী ওইবা ৱায়েল চৎথবদা কোরোনাভাইরসনা অথিংবা পীহনখিদবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায় মদুদি কোবিদ-১৯না অয়েৎপা পীরিবা অসিনা হেন্না মতেং পীদুনা অনৌবা ৱায়েল চৎথবগী থবক্তা চংশিল্লগনি।
প্রসিদেন্তনা হায় মদুদি ইন্দিয়াগী সুপ্রীম কোর্ত অসি মসিগী য়াম্না ৱাংবা থাক অমসুং তমজনিঙাই ওইবা অসিদা মিংচৎ থম্লি। মহাক্না মশক থোক্না পীরিবা সুপ্রীম কোর্তকী ৱায়েল অসিগী মপাঙ্গল অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী কন্সতিত্যুসনগী ফ্রেমৱার্ক অমসুং মসিগী বেনচ অমসুং বার অসি মখোয়গী হৈ-শিংবা অমসুং আইনগী ওইবা স্কোলারশীপ অসি খঙখি। মহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি কোর্ত অসিনা মতম লৈবা খিবিক্তা অচুম্বা ৱায়েল চৎথগনি।
ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন অসিগী অশেংবা অসি মসিগী মওংদা খ্বাইদগী শাংবা অমনি হায়বা উৎলদুনা, প্রসিদেন্তনা হায় মদুদি চাওবা অসি শিজিন্নদ্রবদি করিশু কান্নবা নত্তে। কন্সতিত্যুসন অসিবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না মত পীরি মদুদি ঐখোয়গী মতম অসি য়াম্না ফজবা প্রিম্বল অমনি। ৱাহৈ ৮৫ খক্তনা নিং-খা তম্বগী লান্থেংনখিবা অদু উৎথোক্লি, ঐখোয়গী হৌদোকখিবা ইপা, ইন্দিয়ন পুম্বগী মংলান অমসুং আসাশিং হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায় মদুদি ঐখোয়গী ইমাংদা তারিবা ইথৌশিং অসি পুন্সিগী ওইনা তমজনিঙাই ওইবনি হায়না লৌগদবনি হায়রিবা ৱাহৈশিং অসি থবক্তা ওন্থোক্কদবনি। জুদিসিএরিগা মান্নবা করি লৈরিবগে হায়না মহাক্না হংখি। মহাক্না হন্না হন্না হায়খি মদুদি ৱায়েল খঙবা অসি ৱায়েল পীবগা চপ মান্নৈ। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা ৱায়েল অসি পীরবা খক্তদা ৱায়েল ঙাকপা ঙম্মী।
পব্লিক্কী পুন্সি মহিং অসিগা থেংনবা অসিদা প্রসিদেন্তনা ৱাহৈ পীরি মদুদি দাঃ রাজেন্দ্র প্রসাদনা ইন্দিয়াগী অহানবা প্রসিদেন্ত ওইনা লাওথোকপদা মহাক্না হায় মদুদি “ঐহাক্না মতম লৈবা খুদিংদা থম্মী মদুদি থাগৎপা অসি ওফিস্তা অহানবা ফম পায়বদা পীগদবা নত্তে মসি থবক্তগী পোত্থারবা মতুংদা পীগদবনি, অমসুং ঐহাক্না পাম্মী মদুদি ঐহাক্না মিকুপ অদু ঙাইবা পাম্মী করম্বা মতম হায়রগদি নখোয়না পীবা থবকশিং অদু মাইকৈ খুদিংদা থবক ওইনা পাংথোকপদা মতিক চাবরা হায়বা অদুনি”। প্রসিদেন্তনা হায়খি মদুদি অৱাংবা থাক্কী থবক পায়বশিংনা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইহন্দুনা খুদম অমা ওইহনগদবনি। প্রসিদেন্তনা হায়খি মদুদি রাজেন বাবুগী মওংশিং অসি ঐখোয়দা শিজিন্নদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী ফাউন্দিং ফাদরগী ৱাখল্লোল অসি হেন্না অফবা অমা ওইহনবা ঙমগনি।