Prime Minister's Office
Text of PM's address at the G-20 summit Side Event: Safeguarding the Planet: The CCE Approach
22 NOV 2020 6:53PM by PIB Delhi
Your Majesty,
Excellencies,
Today, we are focused on saving our citizens and economies from the effects of the global pandemic . Equally important is to keep our focus on fighting climate change. Climate change must be fought not in silos but in an integrated, comprehensive and holistic way. Inspired by our traditional ethos of living in harmony with the environment, and the commitment of my Government, India has adopted low-carbon and climate-resilient development practices.
I am glad to share that India is not only meeting our Paris Agreement targets, but also exceeding them. India has taken concrete action in many areas. We have made LED lights popular. This saves 38 million tons of Carbon Dioxide emissions per year. Smoke free kitchens have been provided to over 80 million households through our Ujjwala Scheme. This is among the largest clean energy drives globally.
There are efforts to eliminate single-use plastics; Our forest cover is Expanding ; The lion and tiger population is increasing; We aim to restore 26 million hectares of degraded land by 2030; And, we are encouraging a circular economy. India is making next-generation infrastructure such as metro networks, water-ways and more. In addition to convenience and efficiency , they will also contribute to a cleaner environment. We will meet our goal of 175 Giga Watts of renewable energy well before the target of 2022. Now, we are taking a big step ahead by seeking to achieve 450 Giga Watts by 2030.
Your Majesty,
Excellencies,
The International Solar Alliance is among the fastest growing International Organisations, with 88 signatories . With plans to mobilise billions of dollars train thousands of stake-holders, and promote research and development in renewable energy, the ISA will contribute to reducing carbon foot-print. One more example is the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure.
18 countries - including 9 from among the G20 - and 4 international organisations have already joined the Coalition . CDRI has started work on increasing resilience of critical infrastructure. Infra damage during natural disasters is a subject that has not got the attention it deserves. The poorer nations are specially impacted by this. Therefore, this Coalition is important.
Your Majesty,
Excellencies,
This is the best time for further increasing research and innovation in new and sustainable technologies. We should do so with a spirit of cooperation and collaboration. The entire world can progress faster if there is greater support of technology and finance to the developing world.
Your Majesty,
Excellencies,
For humanity to prosper, every single individual must prosper . Rather than seeing labour as a factor of production alone, the focus must be on the human dignity of every worker. Such an approach would be the best guarantee for safeguarding our planet. Thank you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জি-২০ সমিৎকী নাকলগী থৌরমঃ মালেম অসিবু ঙাক-শেনবাঃ সি.সি.ই.গী এপ্রোচতা পীখিবা ৱারোল
22 NOV 2020 6:53PM by PIB Imphal
য়োর মাজেস্তী,
এক্সিলেন্সীশিং,
ঙসি, ঐখোয়না ঐখোয়গী মীয়াম্বু অমসুং শেনমিৎলোনবু মালেমগী লাইচৎ অসিদগী কন্ননবা মিৎয়েং চংলি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জগা মায়োক্ননবা ঐখোয়না মিৎয়েং চংবসু অদুক্কী মতিক মরুওইরি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অসি সাইলোশিংদা মায়োক্নগদা নত্তে, অপুনবা ওইনা, পাক-চাউনা অমসুং মরু ওইবা মওংদা মায়োক্নগদবনি। ঐখোয়গী থাইনদগী চৎনরক্লবা অকোইবগী ফিভমগা নুংশি-চান্ননা হিংবা পুন্সি মহিংগী ইথিন্না, অমসুং ঐগী সরকারনা ফোংদোকখিবা ৱাফম অদুনা, ভারতনা লো-কার্বোন অমসুং অইং-অশাগী ফিভমবু হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিলহন্নবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলি।
ঐনা মসি ফোংদোকপদা অপেনবা ফাওই মদুদি ভারতনা ঐখোয়গী পেরিস এগ্রীমেন্তকী পান্দম ফংবতা নত্তনা লান্থোকপসু ঙম্লে। ভারতনা লম কয়াদা অচেৎপা থৌরম পায়খৎলি। ঐখোয়না এল.ই.দি. লাইৎ মীয়াম্না পাম্নবা ওইহল্লে। মসিনা চহিদা কার্বোন দাইওক্সাইদ তন মিলিয়ন ৩৮ থাদোকপা কনবা ঙমখ্রে। উজ্জ্বালা স্কিমগী মখাদা ইমুং মিলিয়ন ৮০দা মৈখু চেনদবা চাকখুম ফংহনখ্রে। মসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ক্লীন ইনর্জীগী খোংজংশিংগী মনুংদা অমনি।
অমুক খক্তং শিজিন্নবা প্লাস্তিক হন্থহন্নবা হোৎনরি; ঐখোয়গী উমং চাউথোরক্লি; নোংশা অমসুং কৈগী মশিং হেনগৎলক্লি; ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবদা লৌ উনদবা লম হেক্তর মিলিয়ন ২৬ অমুক হন্না লৌশিন্নবা পান্দম থম্লি; অমসুং, সর্কুলর ইকোনোমীদা পুক্নীং থৌগৎলি। ভারতনা মেত্রো নেতৱর্কশিং অমসুং ঈশিংগী লম্বীগুম্বা কয়াদা নেক্স-জেনরেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি, মখোয়না তরু-তনানবা অকোইবগী ফিভম অমা শেমগৎপদসু থৌদাং য়াগনি। ঐখোয়গী রিন্যুএবল ইনর্জী গিগা ৱাৎ ১৭৫গী পান্দম অসি ঐখোয়না ২০২২গী মমাংদা ফংগনি। হৌজিক ঐখোয় ২০৩০ ফাওবদা ইনর্জী গিগাৱাৎ ৪৫০ ফংনবগীদমক অচৌবা খোংথাং থাংজিল্লি।
য়োর মাজেস্তী,
এক্সিলেন্সীশিং,
ইন্তর্নেস্নেল সোলর ইনর্জী এলাইন্স অসি খ্বাইদগী খোংজেল য়াংনা চংশিল্লিবা মালেমগী ওর্গনাইজেসনশিংগী মনুংদা অমনি। ওর্গনাইজেসন অসিগী মীহুৎ ৮৮ লৈ। আই.এস.এ.না কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থহনবদা থৌদাং য়াগনি, মসিদা দোলর লাখ কয়া খোমজিন্নবা, স্তেকহোল্দর লিশিং কয়া ত্রেন তৌনবা অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীদা থিজিন-হুমজিনবা য়োকখৎনবা থৌরাংশিং য়াওরি। অতোপ্পা খুদম অমদি দিজাস্তর রেসিলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক পুনশিনবা অসিনি।
পুনশিন্নবা অসিদা লৈবাক ১৮ য়াওরি – মসিদা জি. ২০গী মরক্তগী ৯ – অমসুং মালেমগী ওর্গনাইজেসন ৪নি। সি.দি.আ.আই.না মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিল্লকপা হেনগৎহনবদা থবক হৌখ্রে। মহৌশাগী ফিভমনা ওইহনবা অমাং-অতাগী মতমদা ওইবা ইনফ্রা দেমেজ অসি মতিক চাবা মিৎয়েং চংদ্রিবা হিরম অমনি। হেন্না লাইরবা লৈবাকশিংদা মসিনা থোইদোক্না শাফু পী। মরম অদুনা পুনশিন্নবা অসি য়াম্না মরু ওই।
য়োর মাজেস্তী,
এক্সিলেন্সীশিং,
অনৌবা অমসুং তুং কোইগদবা তেক্নোলোজীশিংদা রিসর্স অমসুং ইনোবেসন তৌনবগী চপ চারবা মতমনি। ঐখোয়না তেংবাং পীনবা অমদি শরুক য়ামিন্নবগী ৱাখল্লোনগা লোইননা থবক তৌবা তাই। চাউখৎলক্লিবা মালেমদা হেন্না ফবা তেক্নিক অমসুং ফাইনান্সকী হেন্না ফবা ঙাকলৌ ফংলবদি, মালেম অপুনবা অসি খোংজেল য়াংনা চাউখৎলক্কনি।
য়োর মাজেস্তী,
এক্সিলেন্সীশিং,
মীওইবা খুন্নাইনা চাউখৎনবা, মীপুম খুদিংমক চাউখৎপা তাই। ঐখোয়না শুপ্নগী পোৎথোক্কী মিৎয়েংদা শিন্মীশিংবু য়েংবতা নত্তনা শিন্মী খুদিংমক্কী মীওইবগী লমচৎ অদুদসু মিৎয়েং থমগদবনি। অসিগুম্বা মখলগী মিৎয়েং অমা ঐখোয়গী মালেম অসিগী ঙাক-শেলগীদমক খ্বাইদগী ফবা গরেন্তী ওইগনি। থাগৎচরি।