প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-২০ সন্মিলনৰ সমান্তৰালভাৱে পৃথিৱীৰ সংৰক্ষণঃ চিচিইৰ সন্দৰ্ভত দৃষ্টিভংগী শীৰ্ষক আলোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
22 NOV 2020 6:53PM by PIB Guwahati
মহামহিম,
আজি আমি সকলোৱে আমাৰ জনসাধাৰণৰ লগতে অৰ্থনীতিক বিশ্ব মহামাৰীৰ প্ৰভাৱৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছো৷ ইয়াৰ লগতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সমস্যা সমাধানো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ কোঠাত বহি নহয়, বৰঞ্চ সামগ্ৰিক প্ৰচেষ্টা অৰ্থা সকলোৱে মিলি যুঁজ দিব লাগিব৷ প্ৰকৃতিৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰাৰ ভাৱনাৰে প্ৰেৰিত হৈ আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আগুৱাই গৈ ভাৰতত বিকাশমূলক কাম-কাজৰ বাবে এনে পৰম্পৰা গ্ৰহণৰ অনুকূল পৰিৱেশ গঢ় দিছে৷
মই এই কথা উল্লেখ কৰিবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো যে ভাৰতে কেৱল পেৰিছ চুক্তিৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাই নহয়, বৰঞ্চ নিৰ্দিষ্ট লক্ষ্যতকৈও বহুদূৰ আগুৱাই গৈছে৷ ভাৰতে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ আমি এলইডি লাইটক জনপ্ৰিয় কৰিছো৷ ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰতি বছৰে ৩৮ মিলিয়ন টন কাৰ্বন নিৰ্গমণ হ্ৰাস পাইছে৷ উজ্জ্বলা যোজনাৰ অধীনত দেশত ৮০ মিলিয়ন পৰিয়ালত ধোঁৱাবিহীন চৌকা প্ৰদান কৰা হৈছে৷ এয়া স্বচ্ছ ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ বৃহত্তম প্ৰচেষ্টাৰ অন্যতম৷
এবাৰ ব্যৱহাৰযোগ্য প্লাষ্টিক নিৰ্মূল কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে; আমাৰ বনানীকৰণ ক্ষেত্ৰ প্ৰসাৰ কৰা হৈছে; সিংহ আৰু বাঘৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে; আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত পৰিত্যক্ত ভূমি ব্যৱহাৰ উপযোগী কৰি তোলা আৰু আমি চাৰ্কুলাৰ অৰ্থনীতিক উসাহিত কৰি আহিছো৷
ভাৰত মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কৰ দৰে ভৱিষ্যতৰ প্ৰজন্মৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ সাধন কৰা হৈছে, জল পৰিবহণৰ সৈতে জড়িত অন্যান্য উপায়সমূহতো কাম কৰা হৈছে৷ এই উপায়সমূহে স্বচ্ছ পৰিৱেশত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব৷ আমি ২০২২চনৰ পূৰ্বেই স্বচ্ছ শক্তি আহৰণৰ ১৭৫ গিগাৱাটৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ম৷ আমি ২০৩০চনৰ পূৰ্বেই ৪৫০ গিগাৱাটৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছো৷
মহামহিম,
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰী বিশ্বৰ আটাইতকৈ ক্ষিপ্ৰতাৰে বিকশিত সংস্থাসমূহৰ অন্যতম, য’ত ৮৮খন সদস্য ৰাষ্ট্ৰ অন্তৰ্ভূক্ত হৈছে৷ সৌৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণা আৰু বিকাশক প্ৰোসাহিত কৰাৰ বাবে কোটি কোটি ডলাৰ ব্যয়ৰ কাম চলি আছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে আইএছএইও কাৰ্বন ফুটপ্ৰিণ্টত ইয়াৰ অৱদান আগবঢ়াব৷ এয়া দুৰ্যোগ প্ৰশমনৰ আন্তঃগাঁথনি বিকাশৰ অংশীদাৰিত্বৰ অনন্য উদাহৰণ৷
১৮খন দেশৰ ভিতৰত ৯খন দেশ জি-২০ৰ অন্তৰ্গত আৰু ৪খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠন, গোটত পূৰ্বৰে পৰা অন্তৰ্ভূক্ত হৈছে৷ জটিল আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশক উদ্গনি যোগোৱাৰ বাবে চিডিআৰআয়ে ইতিমধ্যে কাম আৰম্ভ কৰিছে৷ প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগত ক্ষতিগ্ৰস্ত আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত ইমান গুৰুত্ব দিয়া নহয়, যিমান দিয়া প্ৰয়োজন৷ ইয়াৰ ফলত দুখীয়া দেশসমূহ বিশেষভাৱে প্ৰভাৱিত হয়৷ সেইবাবে এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ৷
মহামহিম,
নব্য আৰু বহনক্ষম প্ৰযুক্তিৰ বাবে গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনত উদ্গনি যোগবলৈ এয়াই আটাইতকৈ উত্তম সময়৷ আমি এই কাম সহযোগিতা আৰু অংশীদাৰিত্বৰে কৰিব লাগিব৷ যদি উন্নয়নশীল দেশসমূহে উন্নত কৌশল আৰু বিত্তীয় সাহায্য লাভ কৰিলে সমগ্ৰ বিশ্বই তীব্ৰগতিত প্ৰগতিৰ দিশত অগ্ৰসৰ হ’ব পাৰিব৷
মহামহিম,
মানৱতাৰ সমৃদ্ধি হ’বলৈ হ’লে, প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়েই সমৃদ্ধ হ’ব লাগিব৷ শ্ৰমিকসকলক কেৱল উপাদনৰ কাৰক হিচাপে নলৈ, আমি প্ৰতিগৰাকী শ্ৰমিকক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন যাপনৰ সুবিধা দিয়াৰ দিশত দৃষ্টি দিব লাগে৷ এনে উপায়ৰ জৰিয়তেহে আমাৰ এই গ্ৰহটো সৰুক্ষিত কৰাৰ সৰ্বোত্তম নিশ্চিতি থাকিব৷
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
Text of PM's address at the G-20 summit Side Event: Safeguarding the Planet: The CCE Approach
22 NOV 2020 6:53PM by PIB Delhi
Your Majesty,
Excellencies,
Today, we are focused on saving our citizens and economies from the effects of the global pandemic . Equally important is to keep our focus on fighting climate change. Climate change must be fought not in silos but in an integrated, comprehensive and holistic way. Inspired by our traditional ethos of living in harmony with the environment, and the commitment of my Government, India has adopted low-carbon and climate-resilient development practices.
I am glad to share that India is not only meeting our Paris Agreement targets, but also exceeding them. India has taken concrete action in many areas. We have made LED lights popular. This saves 38 million tons of Carbon Dioxide emissions per year. Smoke free kitchens have been provided to over 80 million households through our Ujjwala Scheme. This is among the largest clean energy drives globally.
There are efforts to eliminate single-use plastics; Our forest cover is Expanding ; The lion and tiger population is increasing; We aim to restore 26 million hectares of degraded land by 2030; And, we are encouraging a circular economy. India is making next-generation infrastructure such as metro networks, water-ways and more. In addition to convenience and efficiency , they will also contribute to a cleaner environment. We will meet our goal of 175 Giga Watts of renewable energy well before the target of 2022. Now, we are taking a big step ahead by seeking to achieve 450 Giga Watts by 2030.
Your Majesty,
Excellencies,
The International Solar Alliance is among the fastest growing International Organisations, with 88 signatories . With plans to mobilise billions of dollars train thousands of stake-holders, and promote research and development in renewable energy, the ISA will contribute to reducing carbon foot-print. One more example is the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure.
18 countries - including 9 from among the G20 - and 4 international organisations have already joined the Coalition . CDRI has started work on increasing resilience of critical infrastructure. Infra damage during natural disasters is a subject that has not got the attention it deserves. The poorer nations are specially impacted by this. Therefore, this Coalition is important.
Your Majesty,
Excellencies,
This is the best time for further increasing research and innovation in new and sustainable technologies. We should do so with a spirit of cooperation and collaboration. The entire world can progress faster if there is greater support of technology and finance to the developing world.
Your Majesty,
Excellencies,
For humanity to prosper, every single individual must prosper . Rather than seeing labour as a factor of production alone, the focus must be on the human dignity of every worker. Such an approach would be the best guarantee for safeguarding our planet. Thank you.