AYUSH
AYUSH – DBT Collaboration takes Scientific Research into Covid 19 to advanced levels of sophistication
20 NOV 2020 5:01PM by PIB Delhi
The first animal study in India on SARS-CoV-2 virus (the cause of Covid-19)which arose out of a collaboration between Ministry of AYUSH and Department of Bio-Technology (DBT), has moved into its final stages. One among the most sophisticated research projects in the Covid-19 context in the country, this concerns pre-clinical studies on four oral interventions have already been taken up for clinical studies through another collaboration of the Ministry of AYUSH, the partner in this one being the Council for Scientific and Industrial Research (CSIR).
The MoU relating to the animal study (in-vivo study) was signed between the National Medicinal Plants Board (NMPB) of the Ministry of AYUSH and the DBT, and is based on the concept of reverse Pharmacology (PH) which explores the scientific reasoning behind established medical practice like those of Ayurveda. This study is being held at the Translational Health Science and Technology Institute (THSTI), an autonomous institute of DBT located in Faridabad. The sophisticated BSL-3 level laboratories of THSTI are housing these studies, which are held on hamsters.
Through this study, the country has registered a land mark in SARS-CoV-2 virus / COVID-19 research,this being India’s first in-vivo anti-SARS-CoV-2 virus study using oral interventions. The first round of experiments has just been completed and the results are awaited. In the meanwhile, the in-vitro anti-viral studies have been initiated at Regional Centre for Biotechnology(RCB), Faridabad (a statutory institute of DBT). These studies are expected to complete by 31st January 2021. The findings will provide scientific evidence on the existing oral interventions as well as generate leads on new herbal drugs.Considering that the age-old AYUSH formulations have a high level of adoption among the country’s population, Ministry of AYUSH and Department of Bio-Technology (DBT) have together initiated India’s first oral intervention study on four selected Ayurvedic formulations at THSTI, Faridabad. These four interventions are Aswagandha, Guduch-Pippali combination, Mulethi and AYUSH-64 (a poly-herbal compound).
It may be recollected that the Prime Minister in his address to the thought leaders of the Ayush Sector on 23rd March, had called for substantial scientific studies on possible Ayush solutions for Covid-19. In response, the Ministry of AYUSH took up a series of steps, including both pre-clinical as well as clinical evaluation of the recipes / formulations against COVID-19 using standard protocols and methodology. An ‘Interdisciplinary AYUSH R&D Task Force on COVID-19’ was constituted by Ministry of AYUSH on 2nd April. Initially, the protocols for prophylaxis and empirical use of oral interventions were released. Ministry of AYUSH also initiated some serious clinical studies in collaboration with CSIR, CCRAS (Central Council for Research in Ayurvedic Sciences) and other reputed institutes. The above mentioned four oral interventions are also subjects of randomized clinical trials (Randomized Controlled Trials), and these trials are at advanced stages.
The phase-1 of the in-vivo study at THSTI has been completed. Out of the said four interventions, analysis with respect to anti-viral activity of Aswagandha has been completed. The analysis in respect of other three interventions are in progress and the study results are expected to be announced shortly.
The National Medicinal Plants Board and The Central Council for Research in Ayurvedic Sciences with the help of industry partners have developed the trial interventions.
“This is a proud moment for both Ministry of AYUSH and Department of Biotechnology”. Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH said, “that this collaboration is providing land mark research in India”. Dr.Renu Swarup, Secretary of Department of Biotechnology also expressed her satisfaction about the on-going studies on SARS-CoV-2 virus.

আয়ুশ
অয়ুশ-দি.বি.তি. কোলাবোরেসননা কোবিদ-১৯গী মতাংদা পাংথোকপা সাইন্তিফিক রিসর্চ অদু সোফিস্তিকেসনগী এদভান্স ওইরবা লেভেলশিংদা পুখৎখ্রে
20 NOV 2020 5:01PM by PIB Imphal
সার্স-কোব-২ ভাইরসকী(কোবিদ-১৯ নাহল্লিবা) মতাংদা অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ বাইও-তেক্নোলোজী(দি.বি.তি.) অনিনা খুৎশম্নদুনা ভারততা তৌরিবা ইহান হানবা এনিমেল স্তদী অসি অরোইবা স্তেজ য়ৌশিনখ্রে৷ লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী মতাংদা পাংথোকপা খ্বাইদগী সোফিস্তিকেতেদ রিসর্চ প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা অমা ওইবনা ওরেল ইন্তরভেন্সন মরিদা পাংথোক্লিবা মসিগী প্রি-ক্লিনিকেল স্তদী অসি অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং কাউন্সিল ফোর সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল রিসর্চ(সি.এস.আই.আর.)না কোলাবোরেসন তৌদুনা ক্লিনিকেল স্তদীশিংগীদমক মাংজৌননা পাংথোকখ্রে৷
এনিমেল স্তদীগা(ইন-ভিভো স্তদী) মরী লৈনবা এম.ও.য়ু. অদু অয়ুশ মন্ত্রালয়গী নেস্নেল মেদিস্নেল প্লান্ত বোর্দ(এন.এম.পি.বি.) অমসুং দি.বি.তি.গী মরক্তা শহি পীনখ্রে অমসুং মসি অয়ুর্ভেদাগুম্বা মেদিকেল প্রেক্তিস অসিবু সাইন্তিফিক রিজনিং পীরিবা রিভর্স ফার্মকোলোজী(পি.ঐচ.)গী কন্সেপ্ত অদুদা বেস তৌই৷ হায়রিবা স্তদী অসি ফরিদবাদতা লৈরিবা দি.বি.তি.গী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা ত্রান্সলেস্নেল হেল্থ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ইন্সতিত্যুত(তি.ঐচ.এস.তি.আই.)দা পাংথোক্লি৷ তি.ঐচ.এস.তি.আই.গী সোফিস্তিকেতেদ বি.এস.এল.-৩ লেভেল লেবোরেতরীশিং অসিদা হায়রিবা স্তদীশিং অসি পাংথোক্লি৷
মসিগী স্তদী অসি তৌদুনা লৈবাক অসিনা সার্স-কোব-২ ভাইরস/কোবিদ-১৯ রিসর্চতা লেন্দমার্ক অমা রেজিস্তর তৌখ্রে, মসিনা ভারতনা ওরেল ইন্তরভেন্সনশিং শিজিন্নদুনা ইহান হানবা ইন-ভিভো এন্তি-সার্স-কোব-২ভাইরস স্তদী ওইরি৷ এক্সপিরিমেন্তশিং অসিগী ইহান হানবা রাউন্দ অদু লোইশিনবদা ঙাইরি অমসুং রিজল্তশিং অদু ঙাইরি৷ মতম অসিদা ফরিদবাদতা লৈরিবা(দি.বি.তি.গী স্তেতুতরী ইন্সতিত্যুত অমা) রিজনেল সেন্তর ফোর বাইওতেক্নোলোজী(আর.সি.বি.)দা ইন-ভাইত্রো স্তদীশিং হৌদোকখ্রে৷ হায়রিবা স্তদীশিং অসি ২০২১গী জনুৱারী ৩১ ফাওবগী মনুংদা লোইশিনগনি হায়না থাজনরি৷ ফাইন্দিংশিং অসিনা হৌজিক লৈরিবা ওরেল ইন্তরভেন্সনশিং অসিদা সাইন্তিফিক ইভিদেন্স ফংহল্লগনি অমসুং অনৌবা হর্বেল দ্রগশিংদা লমজিংদুনা চৎলগনি৷ মতম কুইরবা অয়ুশ ফোর্মুলেসনশিং অসি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না কা হেন্না শিজিন্নৈ হায়না পল্লদুনা অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ বাইও-তেক্নোলোজী(দি.বি.তি.)না পুন্না ফরিদবাদতা লৈরিবা তি.ঐচ.এস.তি.আই.দা খনগৎলবা অয়ুর্বেদিক ফোর্মুলেসন মরিদা ভারতকী ইহান হানবা ওরেল ইন্তরভেন্সন স্তদী পাংথোকখ্রে৷ হায়রিবা ইন্তরভেন্সন মরি অদুদি অস্বগন্ধ, গুদুচ-পিপালি কম্বিনেসন, মুলেথি অমসুং অয়ুশ-৬৪(পোলি হর্বেল কম্পাউন্দ অমা)৷
মার্চকী তাং ২৩দা অয়ুশ সেক্তরগী ৱাখল লৈরবা লিদরশিংদা কোবিদ-১৯ অসিগী মতাংদা ওইথোকপা য়াবা অয়ুশ সোলুসনশিং পুথোক্নবা সবস্তেন্সিয়েল সাইন্তিফিক স্তদীশিং অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা ফোংদোকখিবা অদু নিংশিংবা য়াই৷ মসিগী পাউখুম ওইনা অয়ুশ মন্ত্রালয় অসিনা প্রি-ক্লিনিকেল অমসুং রেসিপীশিংগী ক্লিনিকেল ইভাল্যুসন/ স্তেন্দর্দ প্রোতোকোলশিং অমসুং মেথোদোলোজী শিজিন্নদুনা কোবিদ-১৯ অসিগী মাইয়োক্তা পাংথোকপা ফোর্মুলেসনশিং য়াওনা খোংথাং কয়ামরোম লৌখৎখ্রে৷ এপ্রীলগী তাং ২দা অয়ুশ মন্ত্রালয়না ‘কোবিদ-১৯গী মতাংদা ইন্তরদিসিপ্লিনরী অয়ুশ আর. এমসুং দি. তাক্স ফোর্স অমা’ শেমখ্রে৷ হৌরকপা মতমদি প্রোফাইলেক্সিসকীদমক প্রোতোকোলশিং অমসুং ওরেল ইন্তরভেন্সনশিংগী এমপরিকেল শিজিন্নফম অদু থাদোরকখ্রে৷ অয়ুশ মন্ত্রালয় অসিনা সি.এস.আই.আর., সি.সি.আর.এ.এস.(সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন অয়ুর্ভেদিক সাইন্সেস), অমসুং অতোপ্পা মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুতশিং অসিগা খুৎশম্নদুনা অরুবা ক্লিনিকেল স্তদীশিং পাংথোকখ্রে৷ মথক্তা পনখ্রবা ওরেল ইন্তরভেন্সন মরি অসি রেন্দম ক্লিনিকেল ত্রাইয়েলশিং(রেন্দোমাইজ কন্ত্রোল্দ ত্রাইয়েলশিং) অসিগী সবজেক্তশিং ওই অমসুং হায়রিবা ত্রাইয়েলশিং অসি এদভান্স স্তেজশিংদা লৈরে৷
তি.ঐচ.এস.তি.আই.দা পাংথোক্লিবা ইন-ভিভো স্তদীগী ফেস-১ অদু মপুং ফাখ্রে৷ মথক্তা পনখ্রিবা ইন্তরভেন্সন মরি অসিগী মনুংদা অস্বগন্ধগী এন্তি-ভাইরেল এক্তিবিতীগা মরী লৈনবা এনালাইসিস মপুং ফাখ্রে৷ অতোপ্পা ইন্তরভেন্সন মরি অসিগা মরী লৈনবা এনালাইসিস অদু য়ৌজিক কন্না চৎথরি অমসুং স্তদী রিজল্তশিং অদু অথুবা মতমদা লাওথোক্লবা য়াই হায়না থাজনরি৷
নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্ত বোর্দ অমসুং সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন অয়ুর্ভেদিক সাইন্সেস অসিনা ইন্দস্ত্রী পার্তনরশিংগী মতেংদগী ত্রাইয়েল ইন্তরভেন্সনশিং অদু মপুং ফানা পাংথোকখ্রে৷
“মসি অয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্ত অনিমক্কী য়াম্না চাওথোকচনিংঙাই ওইরবা তঞ্জা অমনি”৷ “মসিগী কোলাবোরেসন অসিনা ভারততা লেন্দমার্ক রিসর্চ ফংহল্লি” হায়না অয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী ভাইদ্য রাজেশ কোতিচানা ফোংদোকখ্রে৷ হৌজিক হৌজিক সার্স-কোব-২ ভাইরস অসিগী মতাংদা নৈনরিবা অসিদা দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী সেক্রেতরী দা. রেনু স্বারুপনা মহাক্কী অপেনবা অদুসু ফোংদোকখ্রে৷