Ministry of Science & Technology
8th BRICS STI Ministerial Meeting held on Friday
The Meeting unanimously adopts BRICS STI Declaration 2020 and Calendar of BRICS STI Activities 2020-21
“The COVID 19 pandemic has been a test, demonstrating that multilateral cooperation is the key to overcoming such global challenges”: Dr. Harsh Vardhan
“We recognize the importance of engaging with BRICS countries in order to foster dialogue and mutual knowledge sharing, capacity building, cross-incubation with a broad view to advancing BRICS systems of innovation”: Dr. Harsh Vardhan
BRICS Members applauded India’s scheme ‘SERB–POWER’ (Promoting Opportunities For Women in Exploratory Research) to encourage and support emerging as well as eminent women researchers to undertake R&D activities in frontier areas of science and engineering.
14 NOV 2020 11:53AM by PIB Delhi
The Science, Technology and Innovation Ministers of the BRICS grouping (Brazil, Russia, India, China and South Africa) met on November 13 evening through a virtual platform to discuss S & T cooperation among the member countries. The Ministry of Science and Higher Education of Russia organized the meeting, Russian Federation being the Chair for 12th BRICS Summit.
Speaking at the meeting, Union Minister for Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr Harsh Vardhan congratulated the participating dignitaries at the concluding session for, “The BRICS STI Declaration 2020 and Calendar of BRICS STI Activities 2020-21 which will act as a roadmap to take our cooperation forward”. The BRICS STI Declaration 2020 was unanimously adopted at the meeting.
During the meeting, Dr. Harsh Vardhan highlighted that “The COVID 19 pandemic has been a test, demonstrating that multilateral cooperation is the key to overcoming such global challenges”. He said, “Since we are one of the most affected population from this pandemic, it provides for greater cooperation opportunity among BRICS countries to combat this pandemic”.
The Union Minister informed that “India has initiated an integrated response to overcome this unprecedented COVID-19 pandemic. From the development of indigenous vaccines, novel point-of-care diagnostics and therapeutic formulations based on traditional knowledge, to establish research resources and offering services, Indian R&D entities both public and private, are working relentlessly to develop effective interventions for combating the pandemic. Hundreds of projects are being supported. More than 100 startups have developed innovative products for COVID-19”.
Pointing out that “Innovation for inclusive development finds significant mention in the Declaration”, Dr. Harsh Vardhan said, “ We recognize the importance of engaging with BRICS countries in order to foster dialogue and mutual knowledge sharing, capacity building, cross-incubation with a broad view to advancing BRICS systems of innovation”.
The BRICS Member leaders applauded India for what Dr. Harsh Vardhan said, “We have recently launched a scheme ‘SERB–POWER’ (Promoting Opportunities For Women in Exploratory Research) to encourage and support emerging as well as eminent women researchers to undertake R&D activities in frontier areas of science and engineering. We may think of networking BRICS women scientists through a dedicated platform and mechanism”.
He reiterated that “India will actively contribute in implementation of BRICS STI Calendar of Activities 2020-21 and supports continuation scientific activities under BRICS MOU on Science, Technology and Innovation”.
Participating in the 2nd Session on Report of Working Group’ Meetings in 2019-2020 (including COVID-19 pandemic coordinated call, results of the BRICS STI Steering Committee activity) and the results of the 5-year implementation of MoU on STI’, Professor Ashutosh Sharma, Secretary, Department of Science & Technology, India emphasised that “We need to streamline and make BRICS STI initiatives more efficient, focussed and result oriented”. He appreciated that “I am glad to know that BRICS countries especially scientific ministries have been quick to join hands for addressing the current global COVID-19 pandemics”.
Shri Valery Falkov, Minister of Science and Higher Education, Russian Federation; Shri Marcos Pontes, Minister of Science, Technology and Innovation, Federative Republic of Brazil; Shri Huang Wei, First Vice Minister of Science and Technology, People’s Republic of China; Dr. Bonginkosi Emmanuel Nzimande, Minister of Higher Education, Science and Technology, Republic of South Africa and several other dignitaries from member countries participated in the meeting.
Click here for Opening remarks of Dr. Harsh Vardhan.
Click here for the main speech of Dr. Harsh Vardhan, at the Meeting.
Click here for the speech of Dr. Harsh Vardhan, at the concluding session.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
৮শুবা বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. মন্ত্রীশিংগী মীফম ইরাই নুমিত্তা পাঙথোকখ্রে
মীফম অদুনা বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. দিক্লারেসন ২০২০ অমদি বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. এক্তিভিতিজ ২০২০-২১গী কেলেন্দর অমত্তা ওইনা য়ানখ্রে
“কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি অসিগুম্বা মালেমগী ওইবা শিংনবশিং লাকশিন্নবগীদমক মায়কৈ কয়াগী তেংবাংনবনা মরুওইবা খোঙথাংনি হায়বা উৎলিবা চাংয়েং অমনি”: দোক্তর হর্ষ বর্ধন
“বি.আর.আই.সি.এস.গী ইনোভেসনগী থৌওং মাঙদা পুখৎনবগী চাউরাকপা মীৎয়েঙগা লোয়ননা ৱারী ৱাতায় শানবা অমদি নাকল অনিগী ওইবা ৱাখল লৌশিং তাথোক তাশিন তৌননবা, কেপাসিতী শেমগৎনবা, ক্রোস ইনক্যুবেসন লৈহন্নবগীদমক বি.আর.আই.সি.এস. লৈবাকশিংগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী মরুওইবা ঐখোয়না খঙই”: দোক্তর হর্ষ বর্ধন
বি.আর.আই.সি.এস. মেম্বরশিংনা সাইন্স অমদি ইঞ্জিনিয়রিংগী মাঙজিন থাবা হীরমশিংদা আর. এন্দ দি.গী থৌওংশিং পায়খৎনবগীদমক নৌনা মচিন তুমখৎলক্লিবা অমদি মশক নাইরবা নুপী থিজিল্লোয়শিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা অমদি ঙাক্লৌ পীননবা ভারতকী ‘এস.ই.আর.বি.-পৱার’ (প্রমোতিং ওপোরচুনিতিজ ফোর ৱুমেন ইন এক্সপ্লোরেতরী রিছর্চ) স্কিমবু থাগৎনখি।
14 NOV 2020 11:53AM by PIB Imphal
বি.আর.আই.সি.এস. কাংলুপকী (ব্রাজিল, রসিয়া, ইন্দিয়া, চাইনা অমদি সাউথ অফ্রিকা) সাইন্স, তেক্নোলোজী অমদি ইনোভেসন মন্ত্রীশিংনা নবেম্বর ১৩দা মেম্বর লৈবাকশিংগী মরক্তা সাইন্স অমদি তেক্নোলোজীগী তেংবাংনবগী মতাঙদা খন্ননবগীদমক ভর্চুএল ফম্পাক্কী খুত্থাঙদা মীফম পাঙথোকখি‍। ১২শুবা বি.আর.আই.সি.এস. মীফমগী থৌরম মপু রসিয়ন ফেদরেসন্না ওইবা মরম্না মীফম অদু রসিয়াগী মিনিস্ত্রী ওফ সাইন্স এন্দ হাইয়র এজুকেসন্না শীন্দুনা পাঙথোকখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোগী, আর্থ সাইন্স, অমদি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না “ঐখোয়গী তেংবাংনবগী থৌওং অসিবু মাঙদা চঙশিন্নবগী লম্বী য়াৎকদবা বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. দিক্লারেসন ২০২০ অমদি বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. এক্তিভিতিজ ২০২০-২১গী কেলেন্দরগীদমক” মীফম লোইশিনবগী থৌরমদুদা শরুক য়াখিবা মীথুংশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. দিক্লারেসন ২০২০ মীফম অদুদা অমত্তা ওইনা য়ানদুনা লৌখৎখিবনি‍।
মীফম অদুদা দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না ফোঙদোকখিবদা, “কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি অসিগুম্বা মালেমগী ওইবা শিংনবশিং লাকশিন্নবগীদমক মায়কৈ কয়াগী তেংবাংনবনা মরুওইবা খোঙথাংনি হায়বা উৎলিবা চাংয়েং অমনি”‍। মহাক্না হায়খিবদা, “ঐখোয় লাইচৎ অসিনা মীশিং খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবশিংগী মরক্তা অমা ওইবা মরম্না লাইচৎ অসি থেংননবগীদমক বি.আর.আই.সি.এস. লৈবাকশিংগী মরক্তা মতেং পাংননবগী হেন্না চাউবা তাঞ্জা অমা পীরি‍”‍।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা পাউদমখিবদা “হান্না পানরুদবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি লাকশিন্নবগীদমক ভারতনা পুনশিল্লবা রেসপোন্স অমা হৌদোকখি‍। লমদমসিগী ওইবা ভেক্সিন পুথোকপা, অনৌবা মওংগী পোইন্ত-ওফ-কেয়র দাইগ্নোস্তিক্স অমদি মহৌশাগী লৈজরমবা ৱাখল লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা লাইয়েং পথাপ শেমবদগী হৌরগা থিজিন হুমজিনবগী মচাক মথুম শেমগৎপা অমদি সর্ভিস পীবা ফাওবদা, পব্লিক অমদি প্রাইভেতকী ওইবা ভারতকী আর. এন্দ দি. এন্তিতীশিংনা লাইচৎ অসি মতিং লৈনা থেংননবগীমক চোকথবা নাইদনা হোৎনরি‍। প্রোজেক্ত চা কয়া হৌজিক ঙাক্লৌ পীরি‍। স্তার্ত-অপ ১০০ হেনবনা কোবিদ-১৯গী ইনোভেতিব ওইবা পোত্থোকশিং পুথোক্লি‍”।
“পুম্নমক চাউখৎমিন্ননবগী ইনোভেসনগী মতাঙদা দিক্লারেসন অসিদা নীংথিনা পল্লি” হায়না পুথোক্লদুনা দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না হায়খিবদা “বি.আর.আই.সি.এস.গী ইনোভেসনগী থৌওং মাঙদা পুখৎনবগী চাউরাকপা মীৎয়েঙগা লোয়ননা ৱারী ৱাতায় শানবা অমদি নাকল অনিগী ওইবা ৱাখল লৌশিং তাথোক তাশিন তৌননবা, কেপাসিতী শেমগৎনবা, ক্রোস ইনক্যুবেসন লৈহন্নবগীদমক বি.আর.আই.সি.এস. লৈবাকশিংগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী মরুওইবা ঐখোয়না খঙই‍”‍।
“সাইন্স অমদি ইঞ্জিনিয়রিংগী মাঙজিন থাবা হীরমশিংদা আর. এন্দ দি.গী থৌওংশিং পায়খৎনবগীদমক নৌনা মচিন তুমখৎলক্লিবা অমদি মশক নাইরবা নুপী থিজিল্লোয়শিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা অমদি ঙাক্লৌ পীননবা ঐখোয়না হন্দক্তা ‘এস.ই.আর.বি.-পৱার’ (প্রমোতিং ওপোরচুনিতিজ ফোর ৱুমেন ইন এক্সপ্লোরেতরী রিছর্চ) স্কিম হৌদোকখ্রে‍। বি.আর.আই.সি.এস.কী নুমী সাইন্তিস্তশিংগী ওইবা নেতৱর্কিং অমা অখন্নবা ফম্পাক অমদি মেকানিজম অমগী খুত্থাঙদা লৈহন্নবা ঐখোয়না খন্নবা য়াই”, হায়না ফোঙদোকখিবা দোক্তর হর্ষ বর্ধনগী ৱাফমবু বি.আর.আই.সি.এস. মেম্বরশিংনা থাগৎনখি‍।
“বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. কেলেন্দর ওফ এক্তিভিজ ২০২০-২১ পায়খৎপদা ভারতনা ইচং থৌনা থৌদাং য়াগনি অমদি সাইন্স, তেক্নোলোজী অমদি ইনোভেসনগী বি.আর.আই.সি.এস. এম.ও.য়ু.গী মখাদা পায়খৎপা সাইন্তিফিক থৌওংশিংদা মখা তানা ঙাক্লৌ পীখিগনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
‘২০১৯-২০২০গী ৱর্কিং গ্রুপগী মীফমগী রিপোর্ত (কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতাঙদা খুৎশম্ননা লেপমিন্নখিবা, বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. স্তিরিং কম্মিতীগী থৌওংগী মহৈশিং য়াওনা) অমদি এস.তি.আই.গী এম.ও.য়ু. চহি ৫ পায়খৎলকপগী মহৈশিংগী’ মতাঙদা পাঙথোকপা ২শুবা মীফমদা শরুক য়ারদুনা ভারতকী দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী সেক্রতরী প্রোফেসর অসুতোস সর্মনা ফোঙদোকখিবদা, “বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. থৌরাংশিং হেন্না মতিং লৈহন্নবা, মীৎয়েং চুমবা অমদি মহৈদা য়ুম্ফম ওইবা মওং ওইহন্নবগীদমক ঐখোয়না থৌরাংশিং অসি মওং মরিল নাইহনবা মথৌ তাই”‍। মহাক্না মখা তানা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা হায়খিবদা “বি.আর.আই.সি.এস. লৈবাকশিং মরুওইনা সাইন্তিফিক মন্ত্রীশিং হৌজিক লৈরিবা মালেমগী কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি লাকশিন্নবগীদমক খুৎলৈ থুনা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা অসিনা ঐঙোন্দা হরাউবা পোকহল্লি”‍।
রসিয়ন ফেদরেসনগী সাইন্স অমদি হাইয়র এজুকেসনগী মন্ত্রী শ্রী ভেলরী ফেলকোব; ফেদরেতিব রিপব্লিক ওফ ব্রাজিলগী সাইন্স, তেক্নোলোজী অমদি ইনোভেসন মন্ত্রী শ্রী মার্কোস পোন্তেস; পিপল্স রিপব্লিক ওফ চাইনাগী সাইন্স অমদি তেক্নোলোজীগী অহানবা ভাইস মন্ত্রী শ্রী হুৱাং ৱৈ; রিপব্লিক ওফ সাউথ অফ্রিকাগী হাইয়র এজুকেসন, সাইন্স অমদি তেক্নোলোজী মন্ত্রী দোক্তর বোঙ্গিনকোসি ইম্মানুএল জিমান্দে অমদি মেম্বর লৈবাকশিংদগী অতৈ মীথুং কয়াসু মীফমদুদা শরুক য়াখি‍।
দোক্তর হর্ষ বর্ধনগী হৌদোকপগী ৱারোলগীদমক মসিদা নম্বিয়ু‍।
দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না মীফমদুদা ঙাঙখিবা মপুং ওইবা ৱারোলগীদমক মসিদা নম্বিয়ু‍।
দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না লোইশিনবগী থৌরমদা ঙাঙখিবা ৱারোলগীদমক মসিদা নম্বিয়ু‍।