Prime Minister's Office
PM inaugurates Ro-Pax terminal at Hazira
Flags off Ro-Pax ferry service between Hazira and Ghogha in Gujarat
Renames Ministry of Shipping as Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Gujarat has increased its sea trade potential in past two decades: PM
Government's effort is to restart the ferry service between Ghogha-Dahej very soon: PM
08 NOV 2020 2:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Ro-Pax terminal at Hazira and flagged off the Ro-Pax ferry service between Hazira and Ghogha in Gujarat through video conferencing. He also interacted with the local users. He renamed the Ministry of Shipping as the Ministry of Ports, Shipping and Waterways.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said today, people of Gujarat have got their Diwali gift. Everyone will benefit from this better connectivity. He added that business will be boosted and connectivity will become faster. He further said RO-PAX service between Hazira and Ghogha has made dreams come true for the people of Saurashtra and South Gujarat, as the journey is shortened from 10-12 hours to 3-4 hours. He said this will save time and expenses will also be reduced. He said about 80000 passenger trains and 30000 trucks will be able to take advantage of this new service in a year.
Shri Modi also said better connectivity between Saurashtra and Surat is going to change the life of the people in these regions. He added fruits, vegetables and milk can now easily be transported and pollution will also be reduced due to this service. He thanked all those engineers, workers, who remained courageous to develop the facility amidst a lot of challenges. He wished the people for this new maritime connectivity established between Bhavnagar and Surat.
The Prime Minister lauded the way Gujarat realized its maritime potential in the last two decades and gave priority to port led development and said it is a matter of pride for every Gujarati. He listed the initiatives of the State Government in developing the maritime potential of the state like drafting a Shipbuilding policy, construction of Shipbuilding Park and Specialized Terminals, promotion of Vessel Traffic Management system and GroundBreaking Connectivity project. He said with these initiatives the port sector has got a new direction. He stressed that efforts were made to modernize the entire ecosystem of the coastal area in addition to developing the physical infrastructure.
The Prime Minister said today, Gujarat has become a gateway of prosperity due to the efforts of the government in ensuring the development of all types of infrastructure in the coastal area. He said over the past two decades, a unique model of integrated port has evolved from traditional port operations in Gujarat and has developed as a benchmark today. He said the result of these efforts is that the ports of Gujarat have emerged as major maritime centers of the country. Last year, it accounted for more than 40 percent of the country's total maritime trade.
The Prime Minister remarked that today, maritime business-related infrastructure and capacity building in Gujarat is in full swing. Many facilities are getting ready in Gujrat like Gujarat Maritime Cluster, Gujarat Maritime University and country’s first CNG Terminal at Bhavnagar. Gujarat Maritime cluster ports to be built in GIFT city would be a dedicated system to address Ports to sea based Logistics. He said that these clusters would help in strengthening the cooperation between the government, industry and educational institutions and will also help in value addition in this sector.
The Prime Minister said that in the recent past India’s first Chemical Terminal was established in Dahej, India’s first LNG terminal was established, now India's first CNG terminal is going to be installed at Bhavnagar Port. In addition facilities like Ro-Ro terminal at Bhavnagar port, Liquid cargo terminal and a new container terminal are being prepared. He said with the addition of these new terminals, the capacity of Bhavnagar port will increase manifold.
The Prime Minister said the government is making efforts to restart the ferry service between Ghogha-Dahej very soon. He said many natural challenges have arisen in this project and efforts are being made to remove them through modern technology. He added Gujarat Maritime University is a big center for getting trained manpower and experts ready for maritime trade. Today, this University provides opportunities to pursue maritime law and international trade law and also MBA in Maritime Management, Shipping and Logistics. He said apart from the university, work is also going on to build the first National Museum to preserve the country's maritime heritage in Lothal.
The Prime Minister said facilities like today's Ro-Pax Ferry service or Sea Plane inaugurated a few days ago, is giving a lot of momentum to water-resource based economy. He said that over the years, serious efforts have also been made to strengthen the Blue Economy in the country. He listed the ecosystems and many schemes made over the years to help the fishermen like financial aid to fishermen for modern trollers or navigation systems that provide accurate information of weather and sea routes. He assured that safety and prosperity of fishermen is the priority of the Government. He added recently launched Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana is also promoting fish related trade. Under this scheme, Rs 20 thousand crore would be spent for infrastructure related to fisheries in the coming years.
The Prime Minister said that today, the capacity of the ports have been increased across the nation and construction of new ports is also going on at a faster pace. He added efforts are made to put maximum use of about 21000 km of waterway in the country, for the development of the country. He added today, under the Sagarmala project, work is going on over 500 projects across the country. He said that transportation by waterways is many times cheaper than road and railways and also causes less damage to the environment. Yet work has been done with a holistic approach in this direction only after 2014. He said today work is going on in inland rivers across the country, to connect many Land-locked states to the sea. He added today in the Bay of Bengal, we are developing our capabilities in the Indian Ocean unprecedentedly. The maritime part of the country has emerged as an important part of AtmaNirbhar Bharat.
The Prime Minister renamed the Ministry of Shipping as the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. He said in most of the developed countries the Ministry of Shipping handles Ports and Waterways. He added now with more clarity in name, there will be more clarity in the work.
The Prime Minister said to strengthen the Blue Economy's stake in AtmaNirbhar Bharat, there is a great need to strengthen the maritime logistics. He was concerned that today, the cost of carrying goods from one part of the country to another is more than other countries. He suggested that the cost of Logistics can be reduced by water transport. Therefore, he said our focus should be to create an ecosystem where there can be seamless movement of cargo. He added the country is now making rapid strides in the direction of Multimodal Connectivity to reduce logistics costs and efforts have been made to improve connectivity between road, rail, air and shipping infrastructure and also to overcome the silos. He said Multimodal Logistics Parks are being constructed in the country. He added that Multimodal connectivity is being developed with our neighbouring countries also. He wished that with these efforts the cost of Logistics in the country should come down and give impetus to our economy.
The Prime Minister also urged the people to go Vocal for Local during this festive season. He insisted on buying things from small traders, small artisans and rural folks. He said by these efforts light could be lit in the homes of the rural artisans also during Diwali.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହାଜିରାଠାରେ ରୋ-ପାକ୍ସ ଟର୍ମିନାଲ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ହାଜିରା ଓ ଗୁଜରାଟର ଘୋଘା ମଧ୍ୟରେ ରୋ-ପାକ୍ସ ଫେରି ସେବାର କଲେ ଶୁଭାରମ୍ଭ
● ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାବେ କଲେ ନାମିତ
● ବିଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟ ତା’ର ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଘୋଘା-ଦହେଜ ମଧ୍ୟରେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଫେରି ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
08 NOV 2020 2:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ହାଜିରାଠାରେ ରୋ-ପାକ୍ସ ଟର୍ମିନାଲର ଶୁଭ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ହାଜିରା ଏବଂ ଘୋଘା ମଧ୍ୟରେ ରୋ-ପାକ୍ସ ଫେରି ସେବାର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ସୁବିଧାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାବେ ପୁନଃ ନାମକରଣ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଆଜି ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଦୀପାବଳୀ ଉପହାର ମିଳିଛି । ଏଭଳି ଉତ୍ତମ ଜଳପଥ ସଂଯୋଗରୁ ସମସ୍ତେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଉତ୍ତମ ଯୋଗାଯୋଗର ସୁଯୋଗ ରହିଲେ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ହାଜିରା ଏବଂ ଘୋଘା ମଧ୍ୟରେ ରୋ-ପାକ୍ସ ଫେରି ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କ ବହୁ ଦିନର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୋଇପାରିଛି । କାରଣ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ପଥକୁ ସେମାନେ 10-12 ଘଣ୍ଟାରେ ଯାତାୟାତ କରୁଥିଲେ ଏବେ ସେମାନେ ତାହା ମାତ୍ର 3-4 ଘଣ୍ଟାରେ ଯାତ୍ରା କରିପାରିବେ । ଏହା କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୟ ବଞ୍ଚାଇବ ନାହିଁ ଅପରନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭପ୍ରଦ ହେବ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହି ନୂତନ ସେବାରୁ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ 80 ହଜାର ପାସେଞ୍ଜର ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ 30 ହଜାର ଟ୍ରକ୍ ଫାଇଦା ଉଠାଇ ପାରିବେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସୁରଟ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ଯୋଗାଯୋଗର ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ତାହା ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଫଳ, ପନିପରିବା ଓ କ୍ଷୀର ଭଳି ତଟକା ପନିପରିବା ଓ ସାମଗ୍ରୀ ଅତି ସହଜରେ ଓ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ଏବଂ ଲୋକ ତଥା ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦୂଷଣ ମାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏଭଳି ସୁବିଧା ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଇଂଜିନିଅର, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଯେଉଁମାନେ ସଂପୃକ୍ତ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଅନେକ ଚାଲେଞ୍ଜ ଭିତରେ ସୁଦ୍ଧା ସେମାନେ ସାହସିକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସାକାର କରିପାରିଥିବାରୁ ସେ ସେମାନଙ୍କ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରି କହିଲେ ଯେ ଭାବନଗର ଓ ସୁରଟ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ଜଳପଥ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସ୍ଥାପିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ତା’ର ଭରପୂର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଏହାର ସାମୁଦ୍ରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟର ବିକାଶ ବିଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି ତାହାର ଭୂୟସୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସରକାର ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସୂଚାଇ ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୁଜାରଟବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର କଥା । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯେଉଁ ଜଳପଥ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ତାହାର ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ନୀତି ପାଇଁ ଚିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ପାର୍କ ଓ ସ୍ପେସିଆଲାଇଜଡ଼ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ, ଭେସେଲ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ଏବଂ କେତେକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଜଳପଥ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମିଲ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସ ବନ୍ଦର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଶା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସମଗ୍ର ତଟୀୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏଥି ସହିତ ବାସ୍ତବ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ସବୁପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଆଜି ଗୁଜରାଟ ସମୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱାର ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ତଟୀୟ ଇଲାକାରେ ସବୁ ପ୍ରକାର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଯେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଏହା ହେଉଛି ତା’ର ସୁଫଳ । ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟରେ ପାରମ୍ପରିକ ବନ୍ଦର ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଏକ ନୂତନ ତଥା ଅଭିନବ ସମନ୍ୱିତ ବନ୍ଦର ବିକାଶ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛି ଓ ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁକରଣୀୟ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି । ଗୁଜରାଟରେ ଥିବା ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସର ସୁଫଳ ସାରା ଦେଶରେ ଏହାକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ କେନ୍ଦ୍ରଭାବେ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିପାରିଛି । ଗତ ବର୍ଷ, ଦେଶର ମୋଟ ସାମୁଦି୍ରକ ବାଣିଜ୍ୟର 40 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କେବଳ ଗୁଜରାଟ ଦେଇ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ମତ ପୋଷଣ କରି କହିଲେ ଯେ ଆଜି, ସାମୁଦ୍ରିକ ବ୍ୟବସାୟ ସଂପର୍କୀତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଜରାଟ ତାର ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ବିନିଯୋଗ କରିପାରିଛି । ରାଜ୍ୟର ଅନେକ ଫାସିଲିଟି ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟା ମେରୀଟାଇମ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର, ଗୁଜରାଟ ମେରୀଟାଇମ୍ ୟୁନିଭରସିଟି ଏବଂ ଭାବନଗରଠାରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସିଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ସ୍ଥାପନ । ଗୁଜରାଟ ମେରୀଟାଇମ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର ବନ୍ଦର ଗିଫ୍ଟ ସିଟିଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ତାହା ଏପରି ଏକ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକରିବ ତାହା ବନ୍ଦରମାନଙ୍କୁ ସମୁଦ୍ର ଆଧାରିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଯୋଗାଇ ଦେବ । ସେ କହିଲେ ଯେ ସେହିସବୁ କ୍ଲଷ୍ଟର ସରକାର, ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ଓ ତାହାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସମଗ୍ର ବନ୍ଦର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏହା ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ନିକଟ ଅତୀତରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ କେମିକାଲ ଟର୍ମିନାଲ ଦାହେଜ ଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା । ସେହିଭଳି ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଏଲଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏବେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସିଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ଭାବନଗର ବନ୍ଦର ଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାବନଗର ବନ୍ଦର ଠାରେ ରୋ ରୋ ଟର୍ମିନାଲ ସ୍ଥାପନ, ତରଳ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନୂତନ କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯାଉଛି । ଏହିସବୁ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲମାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲେ, ଭାବନଗର ବନ୍ଦରର ଦକ୍ଷତା ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ସରକାର ଘୋଘା ଏବଂ ଦାହେଜ ମଧ୍ୟରେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଫେରି ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଚାଲେଞ୍ଜ ଦେଖାଦେଇଥିଲା ଏବଂ ସେସବୁ ସମସ୍ୟାର ଦୂରୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସାହାଯ୍ୟ ନିଆଯାଇ ଦୂର କରାଯାଉଛି । ଗୁଜରାଟ ମେରୀଟାଇମ୍ ୟୁନିଭରସିଟି ଏକ ବିରାଟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଏହା ଅନେକ କୁଶଳୀ ମାନବସମ୍ବଳଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଓ ଏଠାରୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ସକାଶେ ଅନେକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ବାହାରୁଛନ୍ତି । ହାଜି, ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଆଇନ ଡିଗ୍ରୀ ଭଳି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିଚାଳନା, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବିଷୟରେରେ ଏମବିଏ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା କରାଯାଇଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବ୍ୟତୀତ, ଲୋଥାଲର ପ୍ରାଚୀନ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଆଜି ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ରୋ-ପାକ୍ସ ଫେରି ସେବା କିମ୍ବା କିଛି ଦିନ ଆଗରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ସି ପ୍ଲେନ୍ ସେବା ଜଳ ସମ୍ପଦ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ, ଦେଶର ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ସେଥିରୁ ସୁଫଳ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଅତୀତରେ ଏହି ଦିଗରେ କେଉଁ କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ସେ ତା’ର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରଲର କିଣିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ଅଥବା ସେମାନେ ସେମାନେ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରକୁ ଯାଇ ମାଛ ଧରି ପାରୁଛନ୍ତି । ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ କେଉଁ ସାମୁଦ୍ରିକ୍ର ପଥରେ ଏବଂ କେଉଁ ଜଳରାଶିରେ ସେମାନେ ଅଧିକ ମାଛ ଧରିପାରିବେ ତାହାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ପାଣିପାଗ ସମ୍ପର୍କୀତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆଗୁଆ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଏ ଦିଗରେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବାମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା ଓ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ସରକାର ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନା ମତ୍ସ୍ୟ ସଂପର୍କୀତ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଦରକାର 20 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଦେଶରେ ନୂଆ ନୂଆ ବନ୍ଦରମାନ ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାୟ 21,000 କିଲୋମିଟର ଜଳପଥକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି । ଏହା ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ସହୟକ ହେବ । ସେ କହିଲେ ଯେ ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 500ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଜଳପଥରେ ମାଲ ପରିବହନ କରାଯିବା ସଡ଼କ ପଥ କିମ୍ବା ରେଳପଥରେ ପରିବହନ ଠାରୁ କେଇ ଗୁଣ କମ୍ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ପରିବେଶକୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ । ତଥାପି 2014 ମସିହା ପରେ ଏହି ଦିଗରେ ସରକାର ସାମଗ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ହିଁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେଯେ ଅଧୁନା ଦେଶରେ ଥିବା ନଦୀପଥ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି ଏବଂ ଯେଉଁସବୁ ରାଜ୍ୟ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଲକ୍ ଓ ସେମାନଙ୍କର ସମୁଦ୍ର ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସଂଯୋଗ ନାହିଁ ସେଠାକୁ ନଦୀପଥ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗୋପ ସାଗରରେ ଆଜି ଆମେ ରହିଛୁ ଏବଂ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷମତାକୁ ଆଶାତୀତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛୁ । ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଆମର ଆତ୍ମ ନିଭରେ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପୁନଃନାମକରଣ କରି ଏହାକୁ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହିଁ ବନ୍ଦର ଓ ଜଳପଥର ପରିଚାଳନା କରିଥାନ୍ତି । ଏବେ ଏହାର ନାମକୁ ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଅଣାଯିବା ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସେଭଳି ସ୍ପଷ୍ଟତା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତର ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହିବ । ତେଣୁ ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିର ଯଥେଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ଗୋଟିଏ ଭାଗରୁ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରିନେଇ ଅନ୍ୟ ଭାଗରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଢ଼େର୍ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ଯାହାକି ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ । ଏହି ମର୍ମରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ମୂଲକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ତାହା କେବଳ ଜଳପଥ ପରିବହନ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ସମ୍ଭବପର । ତେଣୁ ତାଙ୍କ ମତରେ ଆମର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ ଉପରେ ହେବା ଦରକାର । ଏହା ଦ୍ୱାରା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ମାଲ ପରିବହନ ହୋଇପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଏବେ ମଲ୍ଟି ମଡ଼େଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦିଗରେ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ଆଗେଇବାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ସେଥବପାଇଁ ସଡ଼କ, ରେଳ, ବିମାନ ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସଂଯୋଗ ରକ୍ଷା କରିବା ଦିଗରେ ଓ ଏହାର ଉନ୍ନତିକରଣ ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଘଟାଯାଉଛି ଓ ସେହି ଦିଗରେ ଥିବା ସକଳ ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ମଲ୍ଟିମଡ଼େଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାର୍କମାନ ଦେଶରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଆମର ପ୍ରତିବେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ମଲ୍ଟିମଡ଼େଲ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସହାୟକ ହେବ । ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ତାହା ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ ମତ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରତି ଯେତିକି ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକଟ କରୁଛନ୍ତି ତାହାର ପ୍ରଚାର ଓ ପ୍ରସାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସବ ଋତୁରେ ସେମାନଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ତେଣୁ ସେମାନେ ଛୋଟ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ, ସ୍ଥାନୀୟ ଛୋଟ ଛୋଟ ଶିଳ୍ପୀ ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ନିଜର ଚାହିଦା ଅନୁସାରେ ସାମଗ୍ରୀ କିଣନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କର ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ଦୀପାବଳୀ ଅବସରରେ ସେହିସବୁ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମତ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।