Ministry of Labour & Employment
All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural and Rural Labourers – September, 2020
20 OCT 2020 4:00PM by PIB Delhi
The All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers (Base: 1986-87=100) for the month of September, 2020 increased by 11 points and 10 points to stand at 1037 (One thousand and thirty seven) and 1043 (One thousand and forty three) points respectively. The major contribution towards the rise in general index of Agricultural Labourers and Rural Labourers came from food, with (+) 9.20 points and (+) 8.95 points respectively mainly due to rise in prices of arhar dal, masur dal, ground nut oil, mustard oil, vegetables and fruits etc.
The rise in index varied from State to State. In case of Agricultural Labourers, it recorded an increase of 1 to 23 points in 20 States. Tamil Nadu State with 1234 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 816 points stood at the bottom.
In case of Rural Labourers, it recorded an increase of 2 to 20 points in 20 States. Tamil Nadu State with 1218 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 863 points stood at the bottom.
Amongst states, the maximum increase in the Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers was experienced by Himachal Pradesh State (+23 points) and for Rural Labourers, it was experienced by Jammu & Kashmir State (+20 points) mainly due to rise in the prices of wheat-atta, pulses, mustard-oil, milk, onion, chillies-dry, garlic, ginger, barber charges, bus fare, vegetables and fruits etc.
Point to point rate of inflation based on the CPI-AL and CPI-RL decreased to 6.25% and 6.10% in September, 2020 from 6.32% and 6.28% respectively in August, 2020. Inflation based on food index of CPI-AL and CPI-RL is at (+) 7.65% & (+) 7.61% respectively in September, 2020.
All-India Consumer Price Index Number (General & Group-wise)
Group
Agricultural Labourers
Rural Labourers
August,2020
Sept.,2020
August,2020
Sept.,2020
General Index
1026
1037
1033
1043
Food
986
999
991
1004
Pan, Supari, etc.
1688
1694
1700
1706
Fuel & Light
1087
1090
1082
1085
Clothing, Bedding &Footwear
1009
1012
1033
1033
Miscellaneous
1035
1043
1040
1047
Speaking about the latest index, Shri Santosh Gangwar, Minister of State (I/C) for Labour and Employment said, “The easing of inflation successively for eight months will definitely improve income of millions of workers in rural areas by putting lesser burden on their daily budgetary requirement.
Shri DPS Negi, Director General of Labour Bureau while releasing the index said “Appreciated the efforts put in by the officers in collecting, compiling and disseminating price index despite of the unfavorable situation prevailing in the country owing to COVID-19 pandemic.”
The CPI – AL and RL for the month of October, 2020 will be released on 20th November, 2020.

লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
এগ্রিকলচরেল অমসুং রুরল লবররশিংগীদমক্তা ওল-ইন্দিয়া কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বরশিং – সেপ্তেম্বর, ২০২০
20 OCT 2020 4:00PM by PIB Imphal
সেপ্তেম্বর থা, ২০২০গীদমক্তা এগ্রিকলচরেল অমসুং রুরল লবররশিংগীদমক্তা ওল-ইন্দিয়া কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বরশিং (বেস: ১৯৮৬-৮৭=১০০) অদু মথংশিৎনা পোইন্ত ১০৩৭ (লিশিং অমগা কুন্থ্র তরেত) অমসুং ১০৪৩ (লিশিং অমগা নিফু হুমদোই)দা লৈনবা পোইন্ত ১১ অমসুং ১০ হেনগৎখ্রে। এ্রিকলচরেল লেবররশিং অমসুং রুরল লবররশিংগি জেনরেল ইন্দেক্সতা ৱাংখৎলকখিবা অসিদা খ্বাইদগী চাউনা শরুক য়াখিবা অসি চিঞ্জাকতগীনি, হায়রিবশিং অসি মপুং ওইনা আর্হর দাল, মসুর দাল, লৈবাক হৱাইগী থাও, হঙ্গাম থাও, মনা-মশিং অমসুং হৈরাশিং অসিনচিংবগী মমলদা ৱাংখৎলকখিবনা মরম ওইরগা মথং শিৎনা পোইন্ত (+) ৯.২০ অমসুং পোইন্ত (+) ৮.৯৫ ওইখি।
ইন্দেক্সতা ৱাংখৎলকখিবা অসি রাজ্য রাজ্যগী মতুং ইন্না খেৎনৈ। এগ্রিকলচরেল লেবররশিংগী মতাংদা, রাজ্য ২০দা পোইন্ত ১দগীনা ২৩ ফাওবগী হেনগৎলকপা থেংনখি। তামিল নাদু রাজ্যনা পোইন্ত ১২৩৪গা লোইনননা ইন্দেক্স তেবলদা মকোক থোংখি অদুগা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৮১৬কা লোইননা খ্বাইদগী মখাদা লৈখি।
রুরল লেবররশিংগী মতাংদা, রাজ্য ২০দা পোইন্ত ২দগীনা ২০ ফাওবগী হেনগৎলকপা থেংনখি। তামিল নাদু রাজ্যনা পোইন্ত ১২৩৪গা লোইননা ইন্দেক্স তেবল অসিগী মকোক থোংখি অদুগা হিমাচল প্রদেশ রাজ্যনা পোইন্ত ৮৬৩গা লোইননা খ্বাইদগী মখাদা লৈখি।
রাজ্যশিং অসিগী মনুংদা, হিমাচল প্রদেশ রাজ্যনা (পোইন্ত +২৩) এগ্রিকলচরেল লেবররশিংগীদমক্তা ওইবা কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বরশিংদা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎলকপা থেংনখি অমসুং রুরল লেবররশিংগীদমক্তা জম্মু অমসুং কাশমির রাজ্যনা (পোইন্ত +২০) থেংনখি, হায়রিবশিং অসি মপুং ওইনা গেহু-অত্তা, হৱাই মরুশিং, হঙ্গাম থাও, শঙ্গোম, তিল্হৌ, অকঙবা মরোক, চনম, শিং, হজামদা শম ককপগী মমল, বস ভরা, মনা-মশিং অমসুং হৈরাশিং অসিনচিংবশিং অসিগী মমলদা হেনগৎলকপগী মরম্না ওইখি।
সি.পি.আই. – এ.এল. অমসুং সি.পি.আই. – আর.এল.দা য়ুমফম ওইবা ইনফ্লেশনগী পোইন্ত তু পোইন্ত রেত অসি ২০২০গী ওগস্ততা মথংশিৎনা ৬.৩২% অমসুং ৬.২৮%দগী ২০২০গী সেপ্তেম্বরদা ৬.২৫% অমসুং ৬.১০%দা হন্থরকখি। সি.পি.আই. – এ.এল. অমসুং সি.পি.আই. – আর.এল.গী ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুমফম ওইবা ইনফ্লেশন অদু ২০২০গী সেপ্তেম্বরদা মথংশিৎনা (+) ৭.৬৫% অমসুং (+) ৭.৬১%দা লৈখি।
ওল-ইন্দিয়া কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর (জেনরেল অমসুং কাংলুপকী মতুং ইন্না)
কাংলুপ
এগ্রিকলচরেল লেবররশিং
রুরল লেবররশিং
ওগস্ত, ২০২০
সেপ্তেম্বর, ২০২০
ওগস্ত, ২০২০
সেপ্তেম্বর, ২০২০
জেনরেল ইন্দেক্স
১০২৬
১০৩৭
১০৩৩
১০৪৩
চিঞ্জাক
৯৮৬
৯৯৯
৯৯১
১০০৪
পান, সুপারি, অসিনচিংবা
১৬৮৮
১৬৯৪
১৭০০
১৭০৬
ফ্যুৱেল অমসুং লাইত
১০৮৭
১০৯০
১০৮২
১০৮৫
ফিরোল, বেদ্দিং অমসুং ফুতৱেয়র
১০০৯
১০১২
১০৩৩
১০৩৩
অতৈ অতোপ্পশিং
১০৩৫
১০৪৩
১০৪০
১০৪৭
খ্বাইদগী নৌবা ইন্দেক্স অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী সন্তোশ গাঙ্গৱার, লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী (আই./সি.)না হায়খি, “থা নিপানগীদমক্তা থংন-থংননা ইনফ্লেশন কোমথোকপনা রুরল এরিয়াশিংদা লৈবা ৱার্কর মিলিয়ন কয়া অমগী ইনকম অদু মখোয়গী বদজেত অদুগী মতুং ইন্না নোংমগী তঙাইফদনা চংবা অদু খরা মখৈ হন্থহন্দুনা শোইদনা ফগৎলক্কনি”
শ্রী দি.পি.এস. নেগি, লেবর ব্যুরোগী দাইরেক্তর জেনরেলনা ইন্দেক্স অসি ফোংবা মতমদা হায়খি “কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা লৈরিবা নাতৈ চাদবা ফিভম অসিদা ফাওবা প্রাইস ইন্দেক্স খোমবদা, শেম্বদা অমসুং শন্দোকপদা ওফিসরশিংনা হোৎনখিবশিং অদুবু তৌবীমল খঙবা উৎলি।”
২০২০গী ওক্তোবর থাগীদমক্তা সি.পি.আই. – এ.এল. অমসুং আর.এল. অদু ২০২০গী নোবেম্বর ২০দা ফোংলগনি।