শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
কৃষি আৰু গ্ৰামীণ শ্ৰমিকৰ বাবে ‘সৰ্ব ভাৰতীয় উপভোক্তা মূল্য সূচকাংক-ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০’
20 OCT 2020 4:00PM by PIB Guwahati
ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০ত ‘কৃষি আৰু গ্ৰামীণ শ্ৰমিক’ৰ বাবে ‘সৰ্ব ভাৰতীয় উপভোক্তা মূল্য সূচকাংক’(ভিত্তি-১৯৮৬-৮৭=১০০) ক্ৰমে ১১ আৰু ১০ অংকৰে বৃদ্ধি পাই ১০৩৭(এহাজাৰ সাতত্ৰিশ) আৰু ১০৪৭(এহাজাৰ তিৰাল্লিশত) স্থিতি গ্ৰহণ কৰে। ‘কৃষি শ্ৰমিক’ আৰু ‘গ্ৰামীণ শ্ৰমিক’ৰ সাধাৰণ সূচকাংক বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰোতাসমূহৰ ভিতৰত খাদ্য দ্ৰব্যৰ পৰা যথা ক্ৰমে (+)৯.২০ আৰু (+)৮.৯৫ অংক বৃদ্ধি হোৱাৰ মূলতে হৈছে ৰহৰ দাইল, মচুৰ দাইল, বাদাম তেল, সৰিয়হৰ তেল, শাক-পাচলি আৰু ফল-মূল আদিৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা দাম বৃদ্ধি।
সূচকাংকৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা বৃদ্ধিৰ পৰিমাণ ৰাজ্যভেদে বেলেগ বেলেগ হয়। ‘কৃষি শ্ৰমিক’ৰ ক্ষেত্ৰত ২০খন ৰাজ্যত এই বৃদ্ধি পৰিমাণ ১ৰ পৰা ২৩ অংকৰ বুলি তথ্য লাভ কৰা হৈছে। তামিল নাডুৱে ১২৩৪ অংকৰে সূচকাংক তালিকাৰ শীৰ্ষত স্থান লাভ কৰাৰ বিপৰীতে ৮১৬ অংকৰে তালিকাৰ অন্তিম স্থানত স্থান লাভ কৰিছে হিমাচল প্ৰদেশে।
সেইদৰে, ‘গ্ৰামীণ শ্ৰমিক’ৰ ক্ষেত্ৰত ২০খন ৰাজ্যত এই বৃদ্ধি পৰিমাণ ২ৰ পৰা ২০ অংকৰ বুলি তথ্য লাভ কৰা হৈছে। তামিল নাডুৱে ১২১৪ অংকৰে সূচকাংক তালিকাৰ শীৰ্ষত স্থান লাভ কৰাৰ বিপৰীতে ৮৬৩ অংকৰে তালিকাৰ অন্তিম স্থানত স্থান লাভ কৰিছে হিমাচল প্ৰদেশে।
‘কৃষি শ্ৰমিক’ৰ ‘উপভোক্তা মূল্য সূচকাংক’ৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক বৃদ্ধি হোৱা ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত হিমাচল প্ৰদেশ(+২৩ অংক) আৰু ‘গ্ৰামীণ শ্ৰমিক’ৰ ক্ষেত্ৰত জম্মু আৰু কাশ্মীৰ (+২০অংক)ৰ মূল কাৰণ হৈছে ঘেহু আৰু আটা, মাহ, সৰিয়হৰ তেল, গাখীৰ, পিয়াজ, শুকান জলকীয়া, নহৰু, আদা, নাপিতৰ মজুৰী, বাছ ভাড়া, শাক-পাচলি আৰু ফল-মূল আদিৰ মূল্য বৃদ্ধি।
‘কৃষি শ্ৰমিক’ আৰু ‘গ্ৰামীণ শ্ৰমিক’ৰ ‘উপভোক্ত মূল্য সূচকাংক’ৰ ভিত্তিত ছেপ্টম্বৰ মাহত ‘মদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ’ আগষ্ট ২০২০ৰ তুলনাত ক্ৰমে ৬.২৫% আৰু ৬.২৮% হাৰে অৱনমিত হয়। ইফালে, ‘কৃষি শ্ৰমিক’ আৰু ‘গ্ৰামীণ শ্ৰমিক’ৰ খাদ্য সূচকাংকৰ ভিত্তিত ছেপ্টেম্বৰ ২০২০ত ‘মুদ্ৰাস্ফীতি’ ক্ৰমে (+)৭.৬৫শতাংশ আৰু (+)৭.৬১শতাংশ বুলি ঠাৱৰ কৰা হয়।
সৰ্ব-ভাৰতীয় উপভোক্তা মূল্য সূচকাংক(সাধাৰণ আৰু গোট ভিত্তিত)
গোট
কৃষি শ্ৰমিক
গ্ৰামীণ শ্ৰমিক
আগষ্ট,2020
ছেপ্টে,2020
আগষ্ট,2020
ছেপ্টে,2020
সাধাৰণ সূচক
1026
1037
1033
1043
খাদ্য
986
999
991
1004
পাণ, চুপাৰী ইত্যাদি
1688
1694
1700
1706
ইন্ধন আৰু লাইট
1087
1090
1082
1085
কাপোৰ-কানি, বিচনা-পত্ৰ আৰু জোতা-চেন্দেল
1009
1012
1033
1033
অন্যান্য
1035
1043
1040
1047
শেহতীয়া সূচক সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি ভাৰত চৰকাৰৰ ‘শ্ৰম আৰু নিয়োগ বিভাগ’ৰ স্বতন্ত্ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী সন্তোষ গংগোৱাৰে কয়, ‘বিগত আঠোটা মাহে মুদ্ৰাস্ফীতিক সফলতাৰে সহনীয় কৰি ৰাখিব পৰাৰ বাবে বহু লক্ষ গ্ৰামীণ শ্ৰমিকে তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ খা-খৰছৰ ক্ষেত্ৰত কম চাপ অনুভৱ কৰিব আৰু ইয়ে নিশ্চিত ভাবে তেওঁলোকৰ আয় বৃদ্ধিত সহযোগিতা আগবঢ়াব’।
‘শ্ৰম ব্যুৰো’ৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী ডিপিএছ নেগীয়ে সূচাকংক মুকলি কৰি কয়, ‘ক’ভি়ড-১৯য়ে সৃষ্টি কৰা সংকটময় পৰিস্থিতিৰ মাজতে মূল্য সূচকাংকৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় তথ্যৰ সংগ্ৰহ, সংকলন আৰু ফলাফলৰ বিস্তাৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিষয়াসকলে গ্ৰহণ কৰা প্ৰয়াস বাস্তৱিকতেই প্ৰশংসা যোগ্য’।
উল্লেখ্য, অক্টোবৰ ২০২০ৰ ‘কৃষি আৰু গ্ৰামীণ শ্ৰমিক’ সম্পৰ্কীয় ‘উপভোক্তা মূল্য সূচকাংক’ অহা ২০ নৱেম্বৰ ২০২০ প্ৰকাশ কৰা হ’ব।

Ministry of Labour & Employment
All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural and Rural Labourers – September, 2020
20 OCT 2020 4:00PM by PIB Delhi
The All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers (Base: 1986-87=100) for the month of September, 2020 increased by 11 points and 10 points to stand at 1037 (One thousand and thirty seven) and 1043 (One thousand and forty three) points respectively. The major contribution towards the rise in general index of Agricultural Labourers and Rural Labourers came from food, with (+) 9.20 points and (+) 8.95 points respectively mainly due to rise in prices of arhar dal, masur dal, ground nut oil, mustard oil, vegetables and fruits etc.
The rise in index varied from State to State. In case of Agricultural Labourers, it recorded an increase of 1 to 23 points in 20 States. Tamil Nadu State with 1234 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 816 points stood at the bottom.
In case of Rural Labourers, it recorded an increase of 2 to 20 points in 20 States. Tamil Nadu State with 1218 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 863 points stood at the bottom.
Amongst states, the maximum increase in the Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers was experienced by Himachal Pradesh State (+23 points) and for Rural Labourers, it was experienced by Jammu & Kashmir State (+20 points) mainly due to rise in the prices of wheat-atta, pulses, mustard-oil, milk, onion, chillies-dry, garlic, ginger, barber charges, bus fare, vegetables and fruits etc.
Point to point rate of inflation based on the CPI-AL and CPI-RL decreased to 6.25% and 6.10% in September, 2020 from 6.32% and 6.28% respectively in August, 2020. Inflation based on food index of CPI-AL and CPI-RL is at (+) 7.65% & (+) 7.61% respectively in September, 2020.
All-India Consumer Price Index Number (General & Group-wise)
Group
Agricultural Labourers
Rural Labourers
August,2020
Sept.,2020
August,2020
Sept.,2020
General Index
1026
1037
1033
1043
Food
986
999
991
1004
Pan, Supari, etc.
1688
1694
1700
1706
Fuel & Light
1087
1090
1082
1085
Clothing, Bedding &Footwear
1009
1012
1033
1033
Miscellaneous
1035
1043
1040
1047
Speaking about the latest index, Shri Santosh Gangwar, Minister of State (I/C) for Labour and Employment said, “The easing of inflation successively for eight months will definitely improve income of millions of workers in rural areas by putting lesser burden on their daily budgetary requirement.
Shri DPS Negi, Director General of Labour Bureau while releasing the index said “Appreciated the efforts put in by the officers in collecting, compiling and disseminating price index despite of the unfavorable situation prevailing in the country owing to COVID-19 pandemic.”
The CPI – AL and RL for the month of October, 2020 will be released on 20th November, 2020.