Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan holds a meeting on ‘Jan Andolan’ and COVID Appropriate Behaviour with Heads of all AIIMS and Central Government Hospitals
“Next Two and Half months are going to be crucial in our fight against Corona because of the oncoming festival season and winters. Till the time a vaccine is available, follow the Social Vaccine”
14 OCT 2020 6:50PM by PIB Delhi
Union Minister of Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan held a meeting through video conferencing to review the activities taken under the “Jan Andolan” on COVID Appropriate Behaviour withthe Heads of all AIIMS and Central Government Hospitals, here today.
Highlighting the importance of the coming months in the country’s collective fight against the pandemic, Dr Harsh Vardhansaid, “We are now entering into the tenth month of our fight against COVID-19. It was on the 8th of January when we had our first meeting of the expert group. Since then, the journey has been relentless. But today, we can proudly say that we have created significant infrastructure for our fight against COVID which includes over 90 lakh beds, over 12,000 quarantine centres and more than 1900 labs.” He expressed deep gratitude and salutations for the tireless and dedicated efforts by all warriors and expressed grief over the death of those warriors who sacrificed their life saving others.
He stated that “The next two and half months are going to be very crucial for us in our fight against corona because of the winter season and the festival season. It becomes responsibility of every citizen to not let our guard down and follow COVID appropriate behaviour to curb spread of the infection.”
Urging people across the country to follow the clarion call of the Hon. Prime Minister as part of the ‘Jan Andolan’ launched on the 8th of this month, the Union Health Minister urged people to follow COVID appropriatebehaviour. He said, “The virus has adversely affected the whole world. But simple precautionary measuresare effective in preventing the coronavirus to a large extent. Wearing mask/face cover especially in public spaces, and following hand and respiratory etiquettes are the cardinal principles of social vaccine.” He stressed on the importance of physical distancing for effective containment of the disease. The Union Minister asked all the heads of medical institutions to be the frontrunners in showcasing the importance of this Social Vaccineto break the chain of transmission of the disease in the country.
On India’s fight against COVID-19, Dr. Harsh Vardhan said, “India is continuously recording new milestones in treatment of Covid. Our Recovery rate is the highest in the world and the fatality is amongthe lowest in the world. The Active Cases are constantly declining. All the parameters have proven the success of the COVID-19 containment strategy followed by all States and UTs under the dynamic guidance of the Hon’ble Prime Minister. We have successfully ramped up our testing capacity which has crossed 9 Cr today. India also has now become self reliant in terms of masks and PPE kits which we earlier used to import.”
He also urged the heads of Medical Institutes to play a leadership role in motivating people and spreading awareness by organising meeting with influential persons, local NGOs, schools etc.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হর্শ বর্ধন্না ‘জন আন্দোলন’ অমসুং কোবিদকা চুনবা লিচৎ-শাজৎশিংগী মতাংদা এ.আই.আই.এম.এস. খুদিংমক্কী অমসুং কেন্দ্র সরকারগী হোস্পিতালশিংগী মকোকশিংগা মীফম ফমখ্রে
“হরাও-কুমহৈগী মতম অমসুং নীংথমথা লাক্কদবা অসিনা মথংগী থা অনিগা তঙখায় অসি ঐখোয়না কোরোনাগা লান্থেংনরিবা অসিগী য়াম্না অরুবা মতম ওইগনি। বেক্সিন পুথোরক্ত্রিবা ফাওবদি সোসিএল বেক্সিন অসিবু ইনবীয়ু”
14 OCT 2020 6:50PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দাঃ হর্শ বর্ধন্না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা কোবিদকা চুনবা লিচৎ-শাজৎশিং ইনবগী “জন আন্দোলন”গী মখাদা পাঙথোকপা থবক-থৌরমশিং য়েংশিনবগী মীফম অমা মফম অসিদা এ.আই.আই.এম.এস. খুদিংমক্কী অমসুং কেন্দ্র সরকারগী হোস্পিতালশিংগী মকোকশিংগা লোয়ননা ফমখ্রে।
লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিদা লৈবাক পুম্বনা অপুনবা ওইনা লায়চৎ অসিবু থেংনমিন্নবগী মরু ওইবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “ঐখোয়না কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবা অসিগী তরাসুবা থাদা চঙশিল্লক্লি। ঐখোয়না অখঙ-অহৈশিংগা লোয়ননা অহানবা মীফম পাঙথোকখিবা অসি জনুৱারি ৮দনি। মদুদগী হৌনা লাকিবা লম্বী অসি অৱাবনা থল্লি। অদুবু ঙসিদি ঐখোয়না কোবিদকী মায়োক্তা থেংনরিবা লান অসিগী মনুং চন্না ফমুং লাখ ৯০ হেনবা, ক্বারেন্তাইন সেন্তর ১২,০০০ হেনবা অমসুং লেব ১৯০০ হেনবগী ইফ্রাস্ত্রকচর শাবা ঙমখ্রে হায়না চাউথোক্না হায়বা ঙম্লে”। মহাক্না কোবিদকী লান্মী খুদিংমক্না অৱাবা লৈতনা অমসুং নীংহন্নবা লৈতনা হোৎনরিবা থবকশিংগীদমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংগী পুন্সি কন্নবা মশাগী মপুন্সি কত্থোকখ্রবা লান্মীশিংগীদমক্তসু অৱাবা ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খিবদা, “হরাও-কুমহৈগী মতম অমসুং নীংথমথা লাক্কদবা অসিনা মথংগী থা অনিগা তঙখায় অসি ঐখোয়না কোরোনাগা লান্থেংনরিবা অসিগী য়াম্না অরুবা মতম ওইগনি। ঐখোয়না চেকশিন্না লৈরিবা অসিবু লেংদনা অদুমক লৈবা অসিদি মীয়ামগী থৌদাংনি অমসুং কোবিদকা চুনবা লিচৎ-শাজৎশিং ইন্দুনা লায়না অসি শন্দোকপা থীংশি”।
থা অসিগী ৮দা হৌদোকখিবা ‘জন আন্দোলন’গী শরুক অমা ওইনা লৈবাক শিনবা থুংবগী মীয়াম্না প্রধান মন্ত্রীনা লাওরিবা খোল্লাও অসিগী মতুং ইনবীয়ু হায়রদুনা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা মীয়ামদা কোবিদকা চুনবা লিচৎ-শাজৎশিং ইন্দুনা চৎপীয়ু হায়খি। মহাক্না হায়খি, “ ভাইরস অসিনা মালেম শিনবা থুংববু শাথীনা শোকহল্লে। অদুবু চেকশিনবগী ইচম চম্বা থৌওংশিং খরনা কোরোনা ভাইরস অসিবু লাকশিনবদসু য়াম্না মতেং পাংলি। মীয়াম তিনবা মফমদা মাস্ক উপ্পা, খুৎশা অমসুং নিংশা হোনবগী চৎনবী ইনবা অসিনা সোসিএল বেক্সিনগী মরু ওইবা মগুনশিংনি”। লায়না অসিবু শন্দোকপা থিংবদা সোসিএল দিস্তেন্সিং তৌবনা তেংবাংবা অসিগী মতাংদা মহাক্না মীৎয়েং চঙখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা লায়না অসিনা শন্দোকপগী পরিং অসিবু থুগায়নবা মেদিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মকোক-থোংবশিংনা সোসিএল বেক্সিনগী মরু ওইবশিংগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা হোৎনবদা মাংজিল থানা চৎনবা হায়খি।
ভারতনা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনরীবা অসিগী মতাংদা দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “কোবিদ লায়েংবগী হীরমশিংদা ভারতনা মশক থোকপা থৌওং কয়া লেপ্তনা পাঙথোক্লি। ঐখোয়গী নাবা ফবগী চাং অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি অমসুং ফেতালিতী রেৎ অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী নেম্বগী মনুংদা চল্লি। এক্তিব কেসকী মশিংসু য়াম্না থুনা হন্থরক্লি। প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা পাঙথোকপা কোবিদ-১৯ লাকশিনবগী থৌরাংশিং অসি রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা নীংথিনা ইন্দুনা মাই-পাক্না পাঙথোক্লিবা অসিনা য়াৎলিবা থৌরাংশিং অসি অচুম্বনি হায়বা তাক্লে। ঐখোয়না ঐখোয়গী তেস্ত তৌবগী মতিকসু হেনগৎহনবদগী ঙসিদি করোর ৯ হেনখ্রে। ভারত অসি হান্নদি মীরমদগী লৈরম্বা মাস্ক অমসুং পি.পি.ই. পুত্থোকপগী মতাংদা হৌজিক্তি মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে।
মহাক্না মেদিকেল ইন্সতিত্যুৎকী মকোকশিংদা লুচিংবগী থৌদাং লৌদুনা মীয়াম্বু ইথিল পীদুনা অমসুং মরু ওইবা মীওইশিং, লোকেল এন.জি.ও.শিং, মহৈলোয়শঙনচিংবা মফমশিংগা মীফম পাঙথোকমিন্নদুনা মীয়ামদা হীরম অসিগী মতাংদা খঙহনবগী থৌওং কয়া পাঙথোক্নবসু হায়খি।