Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
RTI disposal rate during COVID period was higher as compared to the same period during last year: Dr. Jitendra Singh
13 OCT 2020 5:53PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said today that the RTI (Right to Information) cases recorded higher disposal rate during the COVID period of last 6 months compared to the same period during last year.
Briefing on the completion of 15 years of the RTI Act, which came into force on 12 October 2005, Dr Jitendra Singh quoted figures to state that in the last financial year of 2019-20 during the period between March to September 76.49% of RTI cases were disposed of. During the financial year of 2020-21, during the same period of March to September, the disposal rate went up to as much as 93.98 %. Going by the whole numbers, he said, during the same period in last year 8962 cases were disposed of, out of total 11716 registered cases. This year, 8015 cases were disposed of out of the total of 8528.
The Central Information Commission has worked assiduously even during the lockdown period and despite the challenges of the pandemic, higher disposal of cases became possible due to extensive use of e-office and latest use of technological tools for facilitating the hearings in the Commission. CIC also ensured that audio and video hearings were resorted to, to pave the way for smooth conduct of the hearings and facilitate participation of both the appellants and respondents. In this manner, the Commission ensured continuous disposal of cases.
It was observed in the meeting that the RTI Act has contributed immensely to transparency and availability of information to the general public, despite several challenges being faced over the years which include repetitive RTI applications, issues related to personal grievances and the like which has inflated the number of RTIs and appeals.
From time to time, the CIC has been holding seminars, workshops and annual conventions to ensure interactions with RTI activists, general public, and the CPIOs and First Appellate Authorities for proper appreciation of the provisions of the RTI Act. Through this feedback mechanism, qualitative improvements have been brought about amongst all stakeholders. During the pandemic, video meetings were also held with stakeholders including RTI activists and former CICs/ICs to assist the Commission in moving forward with disposal of cases.
The Commission considered the possibility of holding seminars/ webinars/workshops as soon as feasible to further strengthen and streamline the implementation of the RTI Act.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কোবিদকী মনুংদা লৈখিবা আর.তি.আই. দিস্পোজেল রেৎ অসি মমাং চহীগী মতম অসিমক্তগা চাংদম্নবা মতমদা হেন্না ৱাংখি
13 OCT 2020 5:53PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী অৱাং নোংপোক লমদম চাওখৎ থৌরাং (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পার্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী রাজ্যগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খি মদুদি আর.তি.আই. (রাইৎ তু ইনফোর্মেসন)গী কেসশিংগী দিস্পোজেল রেৎ হৌখিবা থা তরুক্লোম অসিদা মমাং চহী মতম অসিমক্কা চাংদম্নবা মতমদা কোবিদ মনুংদনা হেন্না ৱাংখি।
ওক্তোবর ১২, ২০০৫তা শেমখিবদগী আর.তি.আই. এক্তকী চহী ১৫ মপুং ফারকপা নুমিত্তা ৱা ঙাংলদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ফিগরশিং উৎলদুনা মমাং চহীগী শেনবা চহী ২০১৯-২০গী মার্চতগী সেপ্তেম্বর ফাওবগী মনুংদা আর.তি.আই. কেস চাদা ৭৬.৪৯ দিস্পোজ তৌখি হায়না ফোংদোকখি। শেনবা চহী ২০২০-২১গী মার্চতগী সেপ্তেম্বর ফাওবগী মনুংদা, দিস্পোজেল রেৎ অসি চাদা ৯৩.৯৮ য়ৌনা কাখি। অপুনবা মশিং অসি য়েংলগা মহাক্না হায়খি, মদুদি হৌখিবা চহীগী মতম অসিমক্তদা রেজিস্তর তৌরকখিবা কেস ১১৭১৬কী মনুংদগী কেস ৮৯৬২ দিস্পোজ তৌখি। হন্দক্কী চহী অসিদা, কেস ৮৫২৮কী মনুংদগী ৮০১৫ দিস্পোজ তৌখি।
সেন্ত্রেল ইনফোর্মেসন কম্মিসননা লোকদাউনগী মনুংদফাওবা অমসুং লাইচৎনা পীরিবা খুদোংচাদবা কয়া নাথৈরগা লেপতনা চোকথবা লৈতনা হোৎনখি অমসুং কেস মশিং য়াম্না দিস্পোজ তৌবা ঙম্লিবসি ই-ওফিস অমসুং খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজিকেল তুলশিং শীজিন্নদুনা কম্মিসনদা হিয়রিং চত্থবা য়াহনখিবননি। সি.আই.সি.না হিয়রিং নিংথীনা চত্থনবা অমসুং এপেলেন্ত অমসুং রেস্পোন্দেন্ত অনিমক শরুক য়াবা য়ানবগীদমক ওদিও অমসুং ভিদিও হিয়রিংশিং শীজিন্নখি। অসুম তৌনা কম্মিসন্না কেসশিং দিস্পোজ তৌবা ঙমহনখি।
মীফম অদুদা মসিমসু পুথোকখি মদুদি আর.তি.আই. এক্ত অসিনা মীচম মীয়ামদা ই-পাউ কয়া চহী অসিগী মনুংদা আই.তি.আই. হঞ্জিন হঞ্জিন থাজিল্লকপা, পার্সনেল গ্রিভান্সেস অমসুং আর.তি.আই.গী মশিং অমসুং আপিল হন্থহনবা য়াওনা খুদোংচাদবা কয়াগী মরক্তা, মনুং মপান ফাওনা ফংহল্লি।
মতম মতমগী মতুং ইন্না, সি.আই.সি.না সেমিনার, ৱার্কশোপ অমসুং চহীগী কনভেন্সনশিং আই.তি.আই.গী এক্তিবিস্ত, মীচম মীয়াম, অমসুং সি.পি.আই.ও. অমসুং ফার্স্ত এপেলেৎ ওথোরিতীশিংগা পাউ ফাওনদুনা আর.তি.আই. এক্তকী প্রবিজনশিং মপুং ফানা খঙনবগীদমক পাংথোকখি। অসিগুম্বা ফীদবেক মেকানিজম অসিগী থোংদগী স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা মগুন লৈবা ফগৎলকপা কয়া লৈরে। লাইচৎকী মনুংদা, ভিদিও মীতিং কয়াসু আর.তি.আই. এক্তিবিস্তশিং অমসুং মমাংগী সি.আই.সি./আই.সি.শিংনা কম্মিসন অসিবু কেস লোইশিন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংনগীদমক মখোয়সু য়াওনা পাংথোকখি।
কম্মিসন অসিনা সেমিনার/ৱেবিনার/ৱার্কশোপশিং অথুবদা আর.তি.আই. এক্ত পায়খৎপদা হেন্না মপাঙ্গল লৈনবা অমসুং স্ত্রিম্লাইন তৌনবা পাংথোকপগী মতাংদা খন্নখি।