Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Rashtriya Kamdhenu Aayog begins nationwide campaign to celebrate “Kamdhenu Deepawali Abhiyan” - Promoting extensive use of cow-dung/ Panchgavya products this Diwali Festival
12 OCT 2020 6:35PM by PIB Delhi
Encouraged by the response to Gaumaya Ganesha Campaign which encouraged usage of eco-friendly material in manufacture of idols for the Ganesha Festival based on the appeal made by Prime Minister Shri Narendra Modi, Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA) has started a nation- wide campaign to celebrate “Kamdhenu Deepawali Abhiyan” this year on the occasion of Deepawali festival. Through this campaign, the RKA is promoting extensive use of cow-dung/ Panchgavya products during this Diwali Festival. Manufacture of Cow dung based Diyas, Candles, Dhoop, Agarbatti, Shubh-Labh, Swastik, Samrani, Hardboard, Wall-piece, Paper-weight, Havan samagri, Idols of Lord Ganesha and Goddess Lakshmi for this year’s Diwali festival has already started.
RKA aims reaching 11 crore families to ignite 33 crore Diyas made of cow-dung during this year’s Deepawali festival. The feedback received so far is very encouraging and approximately 3 lakh Diyas will be ignited in the holy city of Ayodhya alone, 1 lakh Diyas will be lit in holy city of Varanasi. Apart from generating business opportunities to thousands of cow-based entrepreneurs / farmers/ women entrepreneurs, the use of cow-dung products will lead to cleaner and healthier environment. It will help in making Gaushalas ‘Atma Nirbhar’ too. By providing an environment friendly alternative to Chinese made Diyas, the campaign will boost up Make in India vision and mission of Prime Minister Shri Narendra Modi and also promote ‘Swadeshi’ movement while reducing environmental damage.
RKA has been interacting with various stakeholders through a series of webinars to focus and promote use of cow-dung in manufacture of items that can be used in this year’s Deepawali. RKA has enhanced its presence through their representatives in every district across all States for the campaign to motivate and facilitate production of Kamdhenu Deepawali related items in Gaushalas all over the country along with nationwide marketing plan. Various segments of stakeholders like farmers, manufacturers, entrepreneurs, Gaushalas and other concerned are being involved at large to make the campaign of Kamdhenu Deepawali a grand success.
Recently, the RKA had launched a nation-wide campaign on various platforms of social media to use eco-friendly material in manufacture of idols of Lord Ganesha for this year’s Ganesha Festival on appeal of the Prime Minister. It generated a considerable interest in various stakeholders like dairy farmers / unemployed youth / women and young entrepreneurs / Gaushalas/ Gopalaks / Self Help Groups etc.
Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA) has been constituted by Prime Minister Shri Narendra Modi for the conservation, protection and development of cows and their progeny and for giving direction to the cattle development programmes. RKA is high powered permanent body to formulate policy and to provide direction to the implementation of schemes related to cattle so as to give more emphasis on livelihood generation. Livestock economy sustains nearly 73 million households in rural areas. Even though, the country is largest producer of milk, the average milk yield in India is only 50% of the world average. The low productivity is largely due to deterioration in genetic stock, poor nutrition and unscientific management. The trend needs to be reversed and popular perception about cow and cow based agriculture and cow based industry need to be corrected immediately for social and economic rejuvenation of society particularly poor in rural areas.
RKA is trying to its best to implement the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi for 'Atma Nirbhar Bharat'. The Cow-centric economy can also help in achieving this goal by making its own humble contribution. For this purpose, RKA has been consistently endeavoring to increase the use of various cow- panchgavya products to raise the income of farmers, gaupalaks, youth, women, self-help groups and other stakeholders.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লাক্লিবা দিৱালি কুম্মৈদা ষন্থি/পঞ্চাবগ্য পোৎথোকশিং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা “কামধেনু দিপাৱালি অভিয়ান” পাংথোক্নবা রাস্ত্রিয়া কামধেনু অয়োগনা লৈবাক শীনবা থুংনা খোঙজং হৌরে
12 OCT 2020 6:35PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খঙহনবদগী গনেশ কুম্মৈগী মীতমশিং শাবদা অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা মচাকশিং শীজিন্ননবা গৌময়া গনেশা খোঙজংনা পুক্নিং থৌগৎপদগী, চহি অসিগী দিৱালি কুম্মৈদা ষন্থি/পঞ্চাবগ্য পোৎথোকশিং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা “কামধেনু দিপাৱালি অভিয়ান” পাংথোক্নবা রাস্ত্রিয়া কামধেনু অয়োগ(আর কে এ)না লৈবাক শীনবা থুংনা খোঙজং হৌরে। খোঙজং অসিগী মখাদা, লাক্লিবা দিৱালি কুম্মৈ মনুংদা ষন্থি/পঞ্চাবগ্য পোৎথোকশিং শীজিন্ননবা রাস্ত্রিয়া কামধেনু অয়োগনা পুক্নিং থৌগৎলি। চহি অসিগী দিৱালি কুম্মৈগীদমক ষন্থিনা শাবা দিয়াশিং, কেন্দলশিং, ধুপ, অগরবাত্তি, সুভ-লাভ, শ্বাস্তিক, সামরানি, হার্দবোর্দ, ৱাল-পিছ, পেপর-ৱেত, হাবান সামগ্রি, ভাগবান গনেস অমসুং লাইরেম্বী লক্সমিগী মীফমশিং মাংজৌন্না শাবা হৌখ্রে।
চহি অসিগী দিৱালি কুম্মৈ মনুংদা ইমুং করোর ১১দা ষন্থিনা শাবা দিয়া করোর ৩৩ থান্নবা রাস্ত্রিয়া কামধেনু অয়োগনা পান্দম থম্লি। হৌজিক ফাওবদা ফংলিবা মীয়ামগী পাউখুম অসি পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরি অমসুং শেংলবা সহর অয়োধ্যা খক্তদা দিয়া লাখ ৩ থানগনি, শেংলবা সহর বনারসীদা দিয়া লাখ ১ থানগনি। ষন্থিদা য়ুম্ফম ওইবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং/লৌমীশিং/নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র লিশিং কয়াদা ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং পীবগী মথক্তা, ষন্থিনা শাবা পোৎথোকশিং শীজিন্নবা অসিনা অকোয়বগী ফিবম নানবা হেনগৎহনগনি অমসুং ফিবম হেন্না ফগৎহনগনি। থবক অসিনা গৌশালাশিংসু ‘অত্মানির্ভর’ ওইহনবদা মতেং পাংগনি। চাইনানা শাবা দিয়াশিংগী মহুৎ অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা অমনা শীন্দুনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মেক ইন ইন্দিয়াগী পান্দম অমসুং মিৎয়েং থৌনা হাপকনি অমসুং অকোয়বগী ফিবমদা অকায়বা পীবা হন্থহনবগা লোয়ন্না ‘শ্বাদেসি’ ইহৌসু য়োকখৎকনি।
চহি অসিগী দিৱালিদা ষন্থিনা শাবা পোৎলমশিং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা ৱেবিনারশিংগী পরিং অমগী মখাদা রাস্ত্রিয়া কামধেনু অয়োগনা তোঙান তোঙানবা মরী লৈনবশিংগা ৱারি শানখ্রে। লৈবাক শীনবা থুংনা য়োন্নবা থৌরাংগা লোয়ন্না লৈবাক অসিগী গৌশালাশিংদা কামধেনু দিপাৱালিগা মরী লৈনবা পোৎথোকশিং পুথোকপা হেনগৎহন্নবা রাজ্যশিংগী জিলাশিংদা মখোয়গী মীহুৎশিংগী খুৎথাংদা রাস্ত্রিয়া কামধেনু অয়োগনা খোঙজং পায়খৎলে। কামধেনু দিপাৱালি খোঙজং অসি চাউনা মাইপাক্নবা লৌমীশিং, পোৎ-চৈ শাবশিং, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, গৌশালাশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিং শরুক য়ারে।
প্রধান মন্ত্রীনা অপীল তৌবদগী চহি অসিগী গনেস কুম্মৈদা ভাগবান গনেসকী মীতমশিং শাবদা অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা মচাকশিং শীজিন্ননবা সোসিএল মেদিয়াগী তোঙান তোঙানবা প্লেতফোর্মশিংদা রাস্ত্রিয়া কামধেনু অয়োগনা লৈবাক শীনবা থুংনা খোঙজং অমা হৌদোকখ্রে। খোঙজং অদুদা শঙ্গোম পুথোকপা লৌমীশিং/থবক ফংদ্রিবা নহারোলশিং/নুপীশিং অমসুং নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং/গৌশালাশিং/গোপালাকশিং/সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি।
ষনবীশিং অমসুং মখোয়গী মচাশিং ঙাকশেন্নবা অমসুং ফিবম ফগৎহন্নবা অমসুং শা-ষন চাউখৎহন্নবগী থবকশিংদা লমজিংনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাস্ত্রিয়া কামধেনু অয়োগ(আর কে এ) লিংখৎখিবনি। আর.কে.এ অসি হিংনবা লম্বী ফংহন্নবদা অকনবা মিৎয়েং থমদুনা শা-ষনগা মরী লৈনবা স্কিমশিং পায়খৎপদা লমজিংনবা অমসুং থৌশিল শেম্নবা শক্তি য়াম্না লৈবা লুপ অমনি। খুঙ্গংশিংদা য়ুমথোঙ মিল্লিয়ন ৭৩ রোম শা-ষন্না হিংনবা লম্বী ফংহল্লি। লৈবাক অসি শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা ওইরবসু, চাংচত্তা ভারত্তা শঙ্গোম পুথোকপা অসি চাংচত্তা মালেমগী পুথোক্লিবা অসিগী চাদা ৫০ খক্তনি। শা-ষনগী জিনেতিক স্তোক ফত্তবা, মচীঞ্জাক ফজনা পীজদবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইদবা ষন লোইবগী থবকশিংনা মরম ওইদুনা শঙ্গোমগী পোৎথোক য়ামদনা পুথোকপনি। হৌজিক লৈরিবা ফিবম অসি হোংদোকপা দরকার ওইরে অমসুং মরুওইনা খুঙ্গংগী লায়রবশিং য়াওনা খুন্নাই অমসুং শেন-থুম অমুক হন্না ফিবম ফগৎনবা ষন অমসুং ষনদা য়ুম্ফম ওইবা লৌউ-শিংউ অমসুং ষনদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রিদা য়েংলিবা মিৎয়েং খুদক্তা চুমথোক্কদবনি।
‘অত্মনির্ভর ভারত’কীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দমশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা আর.কে.এনা ঙমজবী থাক্তা হোৎনরি। শা-ষনদা য়ুম্ফম ওইবা ইকোনোমিনা মসিগী পান্দম অসি ফংবদা মতেং পাংগনি। মসিগীদমক, লৌমীশিং, গোপালাকশিং, নহারোলশিং, নুপীশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা তোঙান তোঙানবা ষন্থিগী পোৎথোকশিং শীজিন্নবা হেনগৎহননবা আর.কে.এনা লেপ্তনা হোৎনরি।