মৎস্য, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় কামধেনু আয়োগে এই বছৰ দেৱালী মহোৎসৱত গায়ৰ গোবৰ/পঞ্চগব্য সামগ্ৰীৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে ''কামধেনু দীপাৱলি অভিযান'' পালন কৰিবলৈ দেশব্যাপি অভিযান আৰম্ভ কৰিছে
12 OCT 2020 6:35PM by PIB Guwahati
গৌমায়া গণেশ অভিযানৰ প্ৰতিক্ৰিয়াৰ দ্বাৰা উৎসাহিত, যি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দ্বাৰা কৰা আপীলৰ আধাৰত গণেশ মহোৎসৱৰ বাবে মূৰ্তিৰ নিৰ্মাণত পৰিৱেশৰ অনুকূল সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰে, ৰাষ্ট্ৰীয় কামধেনু আয়োগে (আৰকেএ) এই বছৰ দীপাৱলি উৎসৱ উপলক্ষে ''কামধেনু দীপাৱলি অভিযান'' পালনৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। এই অভিযানৰ মাধ্যমত, আৰ কে এই এই দীপাৱলি মহোৎসৱৰ সময়ত গায়ৰ গোবৰ/পঞ্চগব্য সামগ্ৰীৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰক উৎসাহ যোগাই আছে। এই বছৰ দেৱালী উৎসৱৰ বাবে গোবৰ আধাৰিত চাকি, মমবাতি, ধুপ, আগৰবাতি, শুভ-লাভ, স্বস্তিক, সমৰণী, হাৰ্ডবোৰ্ড, ৱাল-পীচ, পেপাৰ ৱেট, হোমৰ সামগ্ৰী, ভগৱান গণেশ আৰু দেৱী লক্ষ্মীৰ মূৰ্তিৰ নিৰ্মাণ আগতেই আৰম্ভ হৈছে।
আৰ কে এৰ লক্ষ্য এই বছৰ দীপাৱলি উৎসৱৰ সময়ত ১১ কোটি পৰিয়ালত গায়ৰ গোবৰৰ পৰা নিৰ্মিত ৩৩ কোটি চাকি প্ৰজ্বলিত কৰা। বৰ্তমানলৈকে পোৱা প্ৰতিক্ৰিয়া অত্যন্ত উৎসাহজনক আৰু প্ৰায় ৩ লাখ চাকি কেৱল পৱিত্ৰ চহৰ অযোধ্যাতে জ্বলোৱা হ'ব আৰু ১ লাখ চাকি পৱিত্ৰ চহৰ বাৰাণসীত জ্বলোৱা হ'ব। কেইবা হাজাৰ গায় আধাৰিত উদ্যমী/কৃষক/মহিলা উদ্যমীৰ বাবে ব্যৱসায়ৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ উপৰিও, গায়ৰ গোবৰৰ পৰা নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰৰ ফলত স্বচ্ছ আৰু স্বাস্থ্যসন্মত পৰিৱেশো পোৱা যাব। ই গোশালাবিলাকক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰাটো সহায়ক হ'ব। চীনত নিৰ্মিত চাকিৰ পৰিৱেশ অনুকূল বিকল্প প্ৰদান কৰি এই অভিযান প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ পৰিকল্পনা আৰু অভিযানক উৎসাহিত কৰিব আৰু পৰিৱেশৰ ক্ষতি হ্ৰাস কৰি 'স্বদেশী' আন্দোলনকো উৎসাহিত কৰিব।
আৰকেএই চলিত বছৰৰ দীপাৱলিত ব্যৱহাৰ কৰিবলগীয়া সামগ্ৰীৰ নিৰ্মাণত গায়ৰ গোবৰৰ ব্যৱহাৰত মনোযোগ কেন্দ্ৰীভূত কৰা আৰু উৎসাহ যোগোৱাৰ বাবে ৱেবিনাৰৰ এটা শৃংখলাৰ মাধ্যমেৰে বিভিন্ন হিতধাৰকৰ সৈতে আলোচনা কৰি আছে। আৰকেএই দেশজুৰি গোশালাবিলাকত কামধেনু দীপাৱলিৰে সম্পৰ্কযুক্ত সামগ্ৰীৰ উৎপাদন আৰু সুবিধাৰ লগতে দেশব্যাপি বিপণন পৰিকল্পনাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত নিজৰ প্ৰতিনিধিৰ মাধ্যমত নিজৰ উপস্থিতি বৃদ্ধি কৰিছে। কামধেনু দীপাৱলিৰ অভিযানক ব্যাপক ৰূপত সফল কৰি তুলিবলৈ কৃষক, নিৰ্মাতা, উদ্যমী, গোশালা আৰু অন্যান্য সম্পৰ্কিত হিতধাৰকৰ বিভিন্ন খণ্ডক ব্যাপক হাৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰি থকা হৈছে।
সম্প্ৰতি, আৰকেএই প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আপীল অনুসৰি এই বছৰৰ গণেশ মহোৎসৱৰ বাবে ভগৱান গণেশৰ মূৰ্তিৰ নিৰ্মাণত পৰিৱেশৰ অনুকূল সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে ছ'চিয়েল মিডিয়াৰ বিভিন্ন প্লেটফৰ্মত এক ৰাষ্ট্ৰ ব্যাপি অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। ই ডেইৰী কৃষক, নিবনুৱা যুৱক, মহিলা আৰু যুৱ উদ্যমী, গোশালা, গোপালক, আত্মসহায়ক গোট আদিৰ দৰে বিভিন্ন হিতধাৰকৰ মাজত যথেষ্ট আগ্ৰহ সৃষ্টি কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় কামধেনু আয়োগৰ (আৰকেএ) গঠন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দ্বাৰা গায় আৰু গোবংশৰ সংৰক্ষণ, সুৰক্ষা আৰু বিকাশ তথা পশু বিকাশ কাৰ্যক্ৰমক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ কৰা হয়। গো পালনৰ সৈতে জড়িত পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে নীতি নিৰ্মাণ আৰু ৰূপায়ণক গতি দিবলৈ আৰকেএ এক উচ্চ শক্তি সম্পন্ন নিকায় যাতে জীৱিকা উৎপাদনৰ ওপৰত অধিক জোৰ দিব পৰা যায়। পশুধন অৰ্থব্যৱস্থাৰ নিৰ্মাণ গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰসমূহত প্ৰায় ৭৩ নিযুত ঘৰত আছে। দেশ যদিও গাখীৰৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদনকাৰী, তথাপি ভাৰতত গড়ে গাখীৰৰ উৎপাদন পৃথিৱীৰ গড়ৰ মাথো ৫০%। কম উৎপাদকতা প্ৰধানকৈ আনুবংশীয় ষ্টকৰ হ্ৰাস, বেয়া পোষণ আৰু অবৈজ্ঞানিক প্ৰক্ৰিয়াৰ কাৰণ। গায় আৰু গায় আধাৰিত কৃষি আৰু গায় আধাৰিত উদ্যোগৰ বিষয়ে প্ৰবৃত্তি সলনি কৰা দৰকাৰ আৰু গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰসমূহত বিশেষকৈ গৰীব সমাজৰ সামাজিক আৰু আৰ্থিক কায়াকল্পৰ বাবে শীঘ্ৰে ইয়াক ঠিক কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে।
আৰকেএই প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বলৱৎ কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ চেষ্টা চলাই আছে। গৌ-কেন্দ্ৰিয় অৰ্থ ব্যৱস্থাত নিজৰ যোগদান দি এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰিব পাৰি। এই উদ্দেশ্যৰ বাবে আৰকেএই কৃষক, গোপালক, যুৱক, মহিলা, আত্মসহায়ক গোট আৰু অন্যান্য হিতধাৰকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিবলৈ বিভিন্ন গায় পঞ্চগব্য সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰিবলৈ অহৰহ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Rashtriya Kamdhenu Aayog begins nationwide campaign to celebrate “Kamdhenu Deepawali Abhiyan” - Promoting extensive use of cow-dung/ Panchgavya products this Diwali Festival
12 OCT 2020 6:35PM by PIB Delhi
Encouraged by the response to Gaumaya Ganesha Campaign which encouraged usage of eco-friendly material in manufacture of idols for the Ganesha Festival based on the appeal made by Prime Minister Shri Narendra Modi, Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA) has started a nation- wide campaign to celebrate “Kamdhenu Deepawali Abhiyan” this year on the occasion of Deepawali festival. Through this campaign, the RKA is promoting extensive use of cow-dung/ Panchgavya products during this Diwali Festival. Manufacture of Cow dung based Diyas, Candles, Dhoop, Agarbatti, Shubh-Labh, Swastik, Samrani, Hardboard, Wall-piece, Paper-weight, Havan samagri, Idols of Lord Ganesha and Goddess Lakshmi for this year’s Diwali festival has already started.
RKA aims reaching 11 crore families to ignite 33 crore Diyas made of cow-dung during this year’s Deepawali festival. The feedback received so far is very encouraging and approximately 3 lakh Diyas will be ignited in the holy city of Ayodhya alone, 1 lakh Diyas will be lit in holy city of Varanasi. Apart from generating business opportunities to thousands of cow-based entrepreneurs / farmers/ women entrepreneurs, the use of cow-dung products will lead to cleaner and healthier environment. It will help in making Gaushalas ‘Atma Nirbhar’ too. By providing an environment friendly alternative to Chinese made Diyas, the campaign will boost up Make in India vision and mission of Prime Minister Shri Narendra Modi and also promote ‘Swadeshi’ movement while reducing environmental damage.
RKA has been interacting with various stakeholders through a series of webinars to focus and promote use of cow-dung in manufacture of items that can be used in this year’s Deepawali. RKA has enhanced its presence through their representatives in every district across all States for the campaign to motivate and facilitate production of Kamdhenu Deepawali related items in Gaushalas all over the country along with nationwide marketing plan. Various segments of stakeholders like farmers, manufacturers, entrepreneurs, Gaushalas and other concerned are being involved at large to make the campaign of Kamdhenu Deepawali a grand success.
Recently, the RKA had launched a nation-wide campaign on various platforms of social media to use eco-friendly material in manufacture of idols of Lord Ganesha for this year’s Ganesha Festival on appeal of the Prime Minister. It generated a considerable interest in various stakeholders like dairy farmers / unemployed youth / women and young entrepreneurs / Gaushalas/ Gopalaks / Self Help Groups etc.
Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA) has been constituted by Prime Minister Shri Narendra Modi for the conservation, protection and development of cows and their progeny and for giving direction to the cattle development programmes. RKA is high powered permanent body to formulate policy and to provide direction to the implementation of schemes related to cattle so as to give more emphasis on livelihood generation. Livestock economy sustains nearly 73 million households in rural areas. Even though, the country is largest producer of milk, the average milk yield in India is only 50% of the world average. The low productivity is largely due to deterioration in genetic stock, poor nutrition and unscientific management. The trend needs to be reversed and popular perception about cow and cow based agriculture and cow based industry need to be corrected immediately for social and economic rejuvenation of society particularly poor in rural areas.
RKA is trying to its best to implement the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi for 'Atma Nirbhar Bharat'. The Cow-centric economy can also help in achieving this goal by making its own humble contribution. For this purpose, RKA has been consistently endeavoring to increase the use of various cow- panchgavya products to raise the income of farmers, gaupalaks, youth, women, self-help groups and other stakeholders.