Ministry of Jal Shakti
100-days Campaign to be launched on the occasion of Gandhi Jayanti under the Jal Jeevan Mission to provide potable piped water supply in Schools & Anganwadi Centres
01 OCT 2020 7:34PM by PIB Delhi
(Curtain Raiser)
While releasing the ‘Margdarshika’ for Gram Panchayats and Paani Samitis for implementation of Jal Jeevan Mission (JJM) to have assured water supply to every rural home and unveiling of JJM Logo on 29th September, 2020, Prime Minister Shri Narendra Modi spoke about launching of ‘100 days campaign’ on 2nd October, 2020 to ensure piped safe water in schools and anganwadi centres across the country. He also appealed to the States to make best use of this campaign to ensure provision of potable piped water supply in these public institutions. Ensuring safe water to children is a priority, as they are the most vulnerable to water-borne diseases, therefore provisions have been made under Jal Jeevan Mission for ensuring safe water through tap water connection in schools, anganwadi centres, health care centres, etc.
National Jal Jeevan Mission has reached out to States/ UTs to launch this campaign on 2nd October, 2020. During this 100 days campaign, Gram Sabhas will be convened coinciding with Gandhi Jayanti, on 2nd October, 2020 and in coming days to pass a resolution for providing safe water in all schools, anganwadi centres and other public institutions in the village in the next 100 days. These facilities will be operated and maintained by the Gram Panchayat and/ or its sub-committee i.e. Village Water & Sanitation Committee or Paani Samiti.
As ‘nodal department’, Public Health Engineering Department of States will spearhead the campaign by involving Gram Panchayats and/ or its sub-committees, along with other line departments namely Education, Women & Child Welfare, Panchayati Raj & Rural Development, Tribal Welfare, etc. This campaign will go a long-way in ensuring safe water supply to our children that will positively impact their health and overall development. This will be a befitting tribute to the ‘Father of the Nation’ Mahatma Gandhi on his 151st birth anniversary.
On the occasion of Gandhi Jayanti, Government of Gujarat is organizing an event at Porbander, where Chief Minister Shri Vijay Rupani will declare four districts of the State viz. Gandhinagar, Mehsana, Porbandar, and Anand having 100 percent household tap water connections coverage. The event will also be joined virtually by Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat through video conference from Delhi. In this event, 100 days campaign to provide assured piped water supply in anganwadi centres and schools will be launched.
In Gujarat, the tap water coverage in rural households is 79.85 percent as on date. In 2020-21, the State has provided tap water connections to 7.70 lakh households. In the past one year, more than 2.30 Crore households have already been provided tap water connections across the country. As of now, almost 30% of total rural households i.e. 5.50 Crore rural households now get assured safe tap water in their homes.
Jal Jeevan Mission (JJM) aims at the universal coverage of provision of tap water connection to every rural home by 2024. Under the mission, special focus is on women and children. Ensuring safe water to children is a priority, as they are the most vulnerable to water-borne diseases like diarrhoea, dysentery, cholera, typhoid, etc. Repeated infections due to consumption of unsafe water in their formative years may have adverse effects, resulting in stunting. The situation is much more complex in areas where water sources are found to be contaminated with Arsenic, Fluoride, heavy metals, etc. and prolonged consumption of water having these contaminants may lead to degenerating diseases like Arsenicosis, Fluorosis, etc. resulting in serious health problems. To tackle this serious issue, provisions have been made under Jal Jeevan Mission for ensuring safe water through tap water connection in schools, anganwadi centres, health care centres, etc.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
মহৈলোইশঙশিং অমসুং অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা থকপা য়াবা পাইপকী ইশিং পীনবা জল জীবন মিসনগী মখাদা গান্ধী জয়েন্তীগী থৌরম অসিদা নুমিৎ ১০০নিগী কেম্পেন্দ লোঞ্চ তৌরগনি
01 OCT 2020 7:34PM by PIB Imphal
(কর্তেন রাইজর)
খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ইশিংগী সপ্লাই নিংথীনা তৌনবা জল জীবন মিসন(জে.জে.এম.) চৎন্নবগীদমক গ্রাম পঞ্চয়তশিং অমসুং পানি সমিতিশিংগী ‘মার্গদরশিকা’ থাদোক্নবা অমসুং ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী তাং ২৯দা জে.জে.এম. লোগোগী মাইখুম হাংদোক্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা মহৈলোইশঙশিং অমসুং অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা অফবা পাইপকী ইশিং ফংহন্নবা ২০২০গী ওক্তোবরগী তাং ২দা নুমিৎ ১০০গী কেমপেন্দ লোঞ্চ তৌবগী মরমদা ৱা ঙাংখ্রে৷ হায়রিবা পব্লিক ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা থকপা য়াবা ইশিং ফংহন্নবগীদমক হায়রিবা কেমপেন্দ অসি নিংথীনা শিজিন্ননবা রাজ্যশিংদা মহাক্না হায়জখ্রে৷ অঙাংশিং অসিনা ইশিংদগী নারকপা য়াবা লাইনাশিং অদুগী খ্বাইদগী খুদোং থিনিংঙাই ওইবনা মখোয়শিং অসিদা অফবা ইশিং ফংহনবা অসিনা খ্বাইদগী ইহান হান্না তৌদ্রবা য়াদ্রবা থবক্নি, মরম অদুনা মহৈলোইশঙশিং, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং, হেল্থ কেয়র সেন্তরশিং অসিদা জল জীবন মিসনগী মখাদা তোতিগী ইশিং পুশিন্দুনা অফবা ইশিং ফংহন্নবগী প্রোবিজনশিং শেমখ্রে৷
২০২০গী ওক্তোবরগী তাং ২দা হায়রিবা কেমপেন্দ অসি লোঞ্চ তৌন্নবগীমক নেস্নেল জল জীবন মিসন অসি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়ৌখ্রে৷ হায়রিবা নুমিৎ ১০০নিগী কেমপেন্দ অসিগী মনুংদা গ্রাম সভাশিং ২০২০গী ওক্তোবরগী তাং ২ গান্ধী জয়েন্তী নুমিৎ অসিদা পুল্লগনি অমসুং লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরনি অসিদা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা মহৈলোইশঙ পুম্নমক, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা মথংগী নুমিৎ ১০০নি অসিদা অফবা থক্নবা ইশিং ফংহন্নবা ৱারেপ তারগনি৷ হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসি গ্রাম পঞ্চয়ত নত্রগা মদুগী সব-কম্মিতী খুদম ওইনা খুঙ্গংগী ইশিং অমসুং লু নানবগী কম্মিতী নত্রগা পানি সমিতীনা চলাইগনি অমসুং য়েংশিনগনি৷
‘নোদেল দিপার্তমেন্ত ওইনা,’ রাজ্যশিংগী পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়রিং দিপার্তমেন্তনা গ্রাম পঞ্চয়ত নত্রগা মদুগী সব-কম্মিতীশিং অমসুং অতোপ্পা লাইন দিপার্তমেন্তশিং খুদম ওইনা ইজুকেসন, ৱুমেন এন্দ চাইল্দ ৱেলফেয়র, পঞ্চয়তি রাজ অমসুং রুরেল দিভেলপমেন্ত, ত্রাইবেল ৱেলফেয়র য়াওদুনা কেমপেন্দ অসিবু লমজিংলগনি৷ কেমপেন্দ অসিনা অঙাংশিংগী হকচাং অমসুং পুন্না চাওখৎপা পুরক্কদৌরিবা ঐখোয়গী অঙাংশিংদা অফবা ইশিং ফংহনবদা মতম শাংনা মতেং পাংলগনি৷ মসিনা ‘জাতি মপা’ মহত্ম গান্ধীগী ১৫১ শুবা মপোক নুমিৎ অসিদা ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইরগনি৷
গান্ধী জয়েন্তীগী থৌরম অসিদা গুজরাত সরকারনা পোর্বনদরদা থৌরম অমা তৌনবা হোৎনরি অমসুং থৌরম অসিদা মু্খ্য মন্ত্রী শ্রী ভিজে রুপানিনা রাজ্য অদুগী জিলা মরি গান্ধীনগর, মেহসনা, পোর্বনদর অমসুং অনন্দগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা তোতিগী ইশিং চাদা চাম্মা মপুং ফানা পীখ্রে হায়না লাওথোক্লগনি৷ থৌরম অসিদা দিল্লীদগী ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা জল শক্তিগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱতনা ভর্চুয়েল্লি ওইনা শরুক য়ারগনি৷ থৌরম অসিদা মহৈলোইশঙশিং অমসুং অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা অফবা তোতিগী ইশিং পীনবা হোৎনরিবা নুমিৎ ১০০নিগী কেমপেন্দ অদুসু লোঞ্চ তোরগনি৷
গুজরাততা ঙসি ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা তোতিগী ইশিং ফংহল্লিবা অসি চাদা ৭৯.৮৫নি৷ ২০২০-২১দা রাজ্য অসিনা য়ুমথোং লাখ ৭.৭০দা তোতি ইশিং শমহনখ্রে৷ মমাংগী চহী অমা অসিদা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা য়ুমথোং কোতি ২.৩০ হেন্না দা তোতি ইশিং পীখ্রে৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনা খুঙ্গংগী অপুনবা য়ুমথোংগী ৩০% হায়বদি খুঙ্গংগী য়ুমথোং কোতি ৫.৫০দি মখোয় মখোয়গী ময়ুমদা অফবা তোতিগী ইশিং ফংহনখ্রে৷
জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) অসিনা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা তোতিগী ইশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি৷ মিসন অসিগী মখাদা নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি৷ অঙাংশিং অসিনা ইশিংদগী নারকপা য়াবা লাইনাশিং খুদম ওইনা দাইরিয়া, দাইসেন্ত্রী, কোলেরা, তাইফোইদতগী খ্বাইদগী খুদোং থিনিংঙাই ওইবনা মখোয়শিং অসিদা অফবা ইশিং ফংহনবা অসিনা খ্বাইদগী ইহান হান্না তৌদ্রবা য়াদ্রবা থবক অমনি৷ মখোয়গী চহীশিং অসিদা ফত্তবা ইশিং থকপনা মরম ওইরগা য়াম্না তোইনা তোইনা নারকপা য়াবা অসিনা য়াম্না শাথিবা ইফেক্তশিং চাওবা থিলহনবা য়াই৷ হায়রিবা ফিভম অসি আর্সিনিক, ফ্লোরাইদ, হেভী মেতেলশিং য়ানশিন্নবা ইশিংগী সোর্সশিং লৈরিবা মফমশিংদনা হেন্না খুদোং থিহল্লি অমসুং অসিগুম্লবা য়ানশিন্নরবা ফত্তবা ইশিং অসি মতম শাংনা শিজিন্নরকপনা মরম ওইরগা আর্সিনিকোসিস, ফ্লোরোসিস লাইনাশিং নাহল্লকপা য়াবা অসিনা মতুং তারকপদা হেন্না শাথিবা অরুবা হেল্থ প্রোব্লেমশিং থোকহল্লকপা য়াই৷ অসিগুম্বা অরুবা ইসুশিং অসি থেংন্নবা জল জীবন মিসনগী মখাদা মহৈলোইশঙশিং, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং, হেল্থ কেয়র সেন্তরশিংদা অফবা থকপা য়াবা তোতিগী ইশিং ফংহন্নবা প্রোবিজনশিং শেমখ্রে৷