Prime Minister's Office
Joint Statement for India-Denmark Green Strategic Partnership
28 SEP 2020 7:28PM by PIB Delhi
Her Excellency Ms. Mette Frederiksen, Prime Minister of the Kingdom of Denmark and His Excellency, Mr. Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, co-chaired a Virtual Summit between India and Denmark on 28 September 2020.
2. Prime Minister Modi and Prime Minister Frederiksen held an in-depth exchange of views in a warm and friendly atmosphere on bilateral relations, discussed the Covid-19 pandemic and global matters of interest to both sides, including climate change and green transition and reached common understanding with a view to accelerating sustainable economies and societies.
3. They further noted with satisfaction the continued development of bilateral relations based on historical links, common democratic traditions and shared desire for regional, as well as international peace and stability.
4. Given the shared desire to remain trusted partners, the two Prime Ministers agreed to elevate India-Denmark relations to a Green Strategic Partnership. This partnership would build on and consolidate the existing agreement establishing a Joint Commission for Cooperation (signed 6 February 2009) between India and Denmark which envisaged cooperation within the political field; economic and commercial field; science and technology; environment; energy; education and culture. In addition, it builds on and complements the existing Joint Working Groups on Renewable Energy, Urban Development, Environment, Agriculture and Animal Husbandry, Food Processing, Science, Technology and Innovation, Shipping, Labour Mobility and Digitization.
5. The Green Strategic Partnership is a mutually beneficial arrangement to advance political cooperation, expand economic relations and green growth, create jobs and strengthen cooperation on addressing global challenges and opportunities; with focus on an ambitious implementation of the Paris Agreement and the UN Sustainable Development Goals.
6. The two Prime Ministers acknowledged the importance of establishing the Green Strategic Partnership, under which India and Denmark will cooperate through relevant Ministries, institutions and stakeholders.
Energy and Climate Change
7. The two Prime Ministers confirmed the close partnership in addressing global challenges and solutions on green energy transition and climate change. The Strategic Sector Cooperation on offshore wind and renewable energy, as well as the India-Denmark Energy Partnership (INDEP) on capacity building, knowledge-sharing and technology transfer on wind energy; energy modeling and integration of renewable energy illustrate the shared commitment to address some of the common global challenges on the path towards global energy transition, green growth and sustainable development. The two sides envisage the energy partnership to be further strengthened over the coming years.
8. India and Denmark agree to be at the forefront in the global fight against climate change. Both countries have set very ambitious national targets on climate and energy that will contribute to an ambitious implementation of the Paris Agreement. Together, the two countries will show the world that delivering on ambitious climate and sustainable energy goals is possible.
9. The two countries agreed to hold regular consultations and dialogue on climate change and renewable energy at various levels.
Environment/Water and Circular Economy
10. The two Prime Ministers agreed to work towards further expanding and strengthening the existing Government-to-Government cooperation on environment/water and circular economy. They further agreed to cooperate in water efficiency and non-revenue water (water loss) and in this context tasked the Indian Ministry of Jal Shakti and the Danish Environmental Protection Agency and the Danish Ministry of Environment and Food to develop a Work Plan for an initial period of three years (2021-23).
11. The two Prime Ministers expressed their joint wish to enhance cooperation in the specific areas of water supply, water distribution, wastewater treatment, sewerage systems, re-use of treated wastewater, water management and energy optimization in the water sector through the Indo-Danish Water Technology Alliance.
Sustainable Urban Development including Smart Cities
12. Both sides noted the holding of 2nd India-Denmark JWG on Sustainable Urban Development virtually on 26 June, 2020 and agreed to strengthen bilateral cooperation in sustainable urban development, including in smart cities through the Urban Living Lab in Goa.
13. Both sides also agreed to strengthen existing City-to-City cooperation between Udaipur and Aarhus and Tumakuru and Aalborg.
14. They noted that Danish companies are contributing to designing infrastructure projects in India and welcomed greater engagement of Danish side in all fields of sustainable urban development.
Business, Trade and Shipping
15. The two Prime Ministers welcomed the idea of developing partnerships between Governments, institutions and businesses of the two countries with special focus on green and climate-friendly technologies. They recognized the importance of regulatory framework conditions to support public and private investments in green energy.
16. Both leaders appreciated the deep cooperation on maritime affairs and noted the potential for enhancing cooperation in ship-building and design, maritime services and Green shipping, as well as port development.
17. The two Prime Ministers underlined that they would encourage business delegations, market access activities for SMEs and enhance ease of doing business.
18. India and Denmark confirmed the emerging cooperation in Intellectual Property Rights, which will help to modernize and strengthen their national intellectual property systems to promote innovation, creativity and technological advancement.
Science, Technology, Innovation and Digitization
19. India and Denmark recognize the importance of promoting and facilitating investments in science, technology and innovation (STI) via strong public-private partnerships as an important way to accelerate technology development and the implementation of new solutions. Collaboration in STI supports the Green Strategic Partnership by promoting and strengthening relations between authorities, small and large companies and research and higher education institutions in India and Denmark. The two sides agree to build on existing strong bilateral STI partnerships with joint calls for projects in areas such as energy, water, bio-resources and ICT.
20. The two leaders recognized their shared interest in digitization and digital solutions and business models in the green transition and decided to collaborate for enhancement of development, innovation and demonstration in the field of digital technologies to support green sustainable growth.
Food and Agriculture
21. Given the immense potential to collaborate in the agricultural sector, the two Prime Ministers encouraged fostering deeper and closer cooperation between authorities, businesses and research institutions in the sectors of food processing and food safety, as well as animal husbandry and dairying.
Health and Life Science
22. Both sides emphasized the potential and their common desire to strengthen the dialogue and cooperation in the health sector. They confirmed their interest in expanding dialogue and sharing best practices on health policy issues, including on epidemics and vaccines, especially to combat Covid-19 and future pandemics. They agreed to work on expanding commercial opportunities for businesses by creating more favorable environments for the life science sector, including research collaborations.
Cultural Cooperation, People-to-People contacts and Labour Mobility
23. The two Prime Ministers acknowledged that the richness of the relationship between India and Denmark is a result of the long standing people-to-people contacts and agreed to further promote greater awareness and mutual understanding between the peoples of the two countries through cultural cooperation.
24. Both sides agreed to examine the possibilities for labour mobility, as well as to consider ease of travel between the two countries to facilitate greater people-to-people interaction and strengthen cooperation in the tourism sector
Multilateral Cooperation
25. The two Prime Ministers agree to join efforts and initiatives to support and promote a rule-based multilateral system. This includes strong multilateral cooperation to face the urgency to step up global efforts to combat the global challenges on energy and climate change and common commitment to the International Energy Agency, the International Renewable Energy Agency and the International Solar Alliance.
26. Both sides supported the need for cooperation on promotion of an open, inclusive and rule-based multilateral trading system under the WTO at its core to promote global growth and sustainable development.
27. Both sides expressed their support for the ongoing discussions to reform the WTO. Both sides reaffirmed their determination to strengthen cooperation and contribute for comprehensive reforms of the WTO. Both sides agreed that the reforms need to be inclusive and to be carried out in a transparent manner, high priority being restoration of a full strength Appellate Body as part of the two-tiered Dispute Settlement System of the WTO.
28. Both sides expressed their commitment for working towards an ambitious, fair, and mutually beneficial Trade and Investment Agreement between EU and India to further strengthen and deepen the EU-India ties.
29. Both sides agreed that the Arctic Cooperation within the framework of Arctic Council has a global dimension and is essential for addressing the need of environmental protection and combating climate change. In this spirit, both sides expressed their willingness for collaboration within the framework of the Arctic Council in the area of climate change.
30. The two leaders acknowledged the shared values of human rights, democracy and rule of law and agreed to cooperate in multilateral fora to advance democracy and human rights.
CONCLUSION
31. The two leaders expressed their conviction that a decision of the two countries to establish Green Strategic Partnership between the Kingdom of Denmark and the Republic of India has opened a new chapter in the friendly and cooperative relations between them.
32. Ambitious goals and actions will be identified within the areas and outlined in an Action Plan that will be worked out and endorsed as soon as possible.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-দেনমার্ক গ্রীন স্ত্রেতজিক পার্ত্নরসিপগী অপুনবা ৱারোল
28 SEP 2020 7:28PM by PIB Imphal
কিংদম ওফ দেনমার্ককী প্রধান মন্ত্রী হর এক্সেলেন্সী মিস মেতে ফ্রেদেরিকসেন অমসুং রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রী হিস এক্সেলেন্সী মিস্তর মরেন্দ্র মোদী অনীনা থৌরম মপু ওইদুনা সেপ্তেম্বর ২৮, ২০২০দা ভারত অমসুং দেনমার্ককী মরক্তা ভর্চুএল সম্মিত অমা পাঙথোকখ্রে‍।
২. প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং প্রধান মন্ত্রী ফ্রেদেরিকসেন অনীনা নাকল অনিগী ওইবা তরাম তরামবা মরুপ মপাঙ ওইবগী মীৎয়েঙ ৱাখল্লোন মমুৎ তানা ফোঙদোক্নখি অমদি অইং অশা হোংলকপা অমসুং গ্রীন ত্রাঞ্জিসন য়াওনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং নাকল অনিগী ওইবা ইন্তরেস্ততা লৈবা মালেমগী ৱাফমশিং খন্নদুনা তুং কোইবা য়াবা শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইগী ফীভম পুরক্ননবা মীৎয়েঙদা য়ানবা ৱাফমশিং পুরকখি‍।
৩. পুৱারীগী মরী, মান্নবা দিমোক্রেতিক চৎনবী অমসুং রিজনেল অমসুং মালেমগী ওইবা ইং-চিকপাআ অমদি তংদু লৈতাবা পুরকপা পাম্বগী মান্নবা ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইবা নাকল অনিগী মরীবু মখা তানা শেমগৎলকপদা মখোয়না অপেনবা ফোঙদোক্নখি‍।
৪. থাজনবা খোঙবু অমা ওইনা লৈবা পাম্বগী ৱাখল্লোন য়েংলগা প্রধান মন্ত্রী অনিনা ভারত-দেনমার্ককী মরীবু গ্রীন স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপগী থাক্তা পুখৎনবা য়ানখি‍। রাজনিতিগী লমদা; শেন্মিৎলোন অমসুং লল্লোন ইতিক্কী লমদা; সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা; মহৌশাগী ফীভম; ইনর্জী; এজুকেসন অমসুং কলচরগী লমদা মতেং পাংনবগী ৱাফম কোনশিল্লিবা ভারত অমসুং দেনমার্ককী মরক্তা জোইন্ত কম্মিসন ফোর কোওপরেসন অমা লিংখৎলিবা হান্না লৈরিবা য়ানচে (ফেব্রুৱারী ৬, ২০০৯দা খুৎয়েক পীনখিবা) অসিবু তাশিন খোমজিন্দুনা খোঙবু ওইবগী মরী অসি শাগৎলক্কদবনি‍। মসিগী মথক্তা মসিনা হান্না লৈরিবা জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপ ওন রিনিউএবল ইনর্জী, অর্বান দেভেলপমেন্ত, মহৌশাগী ফীভম, লৌউ-শিংউ অমসুং শা-ষন য়োকপা, ফুদ প্রোসেসিং, সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইনোভেসন, সিপ্পিং, লেবর মোবিলিতী অমদুং দিজিতাইজেসনবু শেমগত্তুনা মপুং ফাহনগনি‍।
৫. গ্রীন স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ অসি রাজনিতিকী মতেং পাংনবা, শেন্মিৎলোনগী মরী অমসুং গ্রীন গ্রোথ পাকথোক চাউথোকহনবা, থবক পীবা অমদি মালেমগী শীংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং থেংনবদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবগী লমদা নাকল অনিমক্তা কান্ননিংঙাই ওইবা অমদি পেরিস এগ্রীমেন্ত অমসুং য়ু.এন. সস্তেনেবল দেভেলপমেন্ত গোলশিং পায়খৎপদা মীৎয়েঙ থম্লিবা ৱাফম অমনি‍।
৬. প্রধান মন্ত্রী অনিনা ভারত অমসুং দেন্মার্ক্না মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং, ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগী খুত্থাঙদা মতেং পাংনগদবা গ্রীন স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ শেমগৎপগী মরুওইবশিং য়ানখি‍।
ইনর্জী অমসুং অইং-অশাগী খল হোংলকপা
৭. প্রধান মন্ত্রী অনিনা মালেমগী শিংনবশিং থেংনবদা অমদি গ্রীন ইনর্জীদা হোংলক্নবগী পাম্বৈশিং অমসুং অইং-অশাগী খল হোংলকপগী মতাঙদা পুন্না চৎমিন্নবগী ৱাফম লৈখায় তানখি‍। সমুদ্রগী নুংশিৎ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জীগী মতাঙদা স্ত্রেতেজিক সেক্তর কোওপরেসন, লোয়ন-লোয়ননা কেপাসিতী বিল্দিং, নুংশিৎকী ইনর্জীগী মতাঙদা নোলেজ-শেয়রিং অমদি তেক্নোলোজী ত্রান্সফর; রিনিউএবল ইর্জীগী ইনর্জী মোদেলিং অমসুং ইন্তিগ্রেসনগী মতাঙদা ইন্দিয়া-দেনমার্ক ইনর্জী পার্ত্নরসিপ (আই.এন.দি.ই.পি.)না মালেমগী ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন, গ্রীন গ্রোথ অমসুং তুং কোইগদবা চাওখৎপা পুরকপগী মায়কৈদা লৈরিবা মান্নবা মালেমগী শীংনবশিং থেংননবা মান্নবা ফীরেপ উৎলি‍। নাকল অনিনা ইনর্জী পার্ত্নরসিপ অসি লাক্কদৌরিবা চহীশিংদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মীৎয়েঙ থম্নখি‍।
৮. ভারত অমসুং দেনমার্কনা মালেমগী অইং-অশা হোংলকপগী লান্থেং অসিদা মাঙজিল থানবা য়ানখি‍। লৈবাক অনিমক্না পেরিস এগ্রীমেন্ত পায়খৎপদা কান্নবা পুরক্কদবা অইং-অশা অমসুং ইনর্জীগী ওইবা লৈবাক্কী ৱাখল চাউবা পান্দম থম্লি‍। অইং অশা অমসুং তুং কোইগদবা ইনর্জীগী ৱাখল চাউবা পান্দম অসি ওইথোকপা য়াবা অমনি হায়না লৈবাক অনি অসিনা পুন্না উৎকনি‍।
৯. লৈবাক অনিনা অইং অশা হোংলকপা অমদি রিনিউএবল ইনর্জীগী লমদা তোঙান তোঙানবা থাক্তা খন্ন-নৈনবা অমদি তাথোক তাশিন চাং নাইনা তৌমিন্ননবা য়ানখি‍।
অকোয়বগী ফীভম/ঈশিং অমসুং সর্কুলর শেন্মিৎলোন
১০. প্রধান মন্ত্রী অনিনা অকোয়বগী ফীভম/ঈশিং অমসুং সর্কুলর শেন্মিৎলোনগী লমদা লৈনরিবা লৈঙাক্কা লৈঙাক্কা মতেং পাংনবগী ৱাফম অসি হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমদি মপাঙ্গল কলহন্নবা থবক পায়খৎমিন্ননবা য়ানখি‍। ঈশিং মরাঙ কাইনা ফংবা অমদি নন-রিভিন্যু ঈশিংগী (ঈশিং মাঙবা) মতাঙদা মতেং পাংননবা য়ানখি অমদি মসিগী মতাঙদা ভারতকী জল সক্তি মন্ত্রালয় অমসুং দেনিস এনভাইরন্মেন্তেল প্রোতেক্সন এজেন্সী অমদি দেনিস মিনিস্ত্রী ওফ এনভাইরনমেন্ত এন্ত ফুদপু অহানবগী ওইনা চহী অহুমগী (২০২১-২৩) ওইবা ৱর্ক প্লান অমা শেম্না থৌদাং শীন্নখি‍।
১১. প্রধান মন্ত্রী অনিনা ইন্দো-দেনিস ৱাতর তেক্নোলোজী এলাইন্সগী খুত্থাঙদা ঈশিং ফংহনবা, ঈশিং য়েন্থোকপা, ফত্তবা ঈশিং শেংদোকপা, সিৱরেজ সিস্তেম, শেংদোক্লবা ঈশিং অমুক হন্না শীজিন্নবা, ঈশিং মেনেজ তৌবা অমদি ইনর্জী হেন্না মতিং লৈহনবগী অকক্নবা লমশিংদা মতেং পাংনবগী হেনগৎহন্নিংবগী অপাম্বসু ফোঙদোক্নখি‍।
স্মার্ত সিতীশিং য়াওনা তুং কোইগদবা অর্বান দেভেলপমেন্ত
১২. নাকল অনিমক্না জুন ২৬, ২০২০দা ২শুবা ভারত-দেনমার্ক জে.দব্লিউ.জি. ওন্দ সস্তেনেবল অর্বান দেভেলপমেন্ত ভর্চুএল ওইনা পাঙথোকখিববু শিংথারদুনা গোৱাদা লৈরিবা অর্বান লিভিং লেবকী খুত্থাঙদা স্মার্ত সিতীশিং য়াওনা তুং কোইগদবা অর্বান দেভেলপমেন্তকী মতাঙদা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পাংনবগী মরী কনখৎহন্নবা য়ানখি‍।
১৩. নাকল অনিমক্না উদয়পুর অমদি আরহস অমসুং তুমাকুরু অমদি আরবোর্গকী মরক্তা লৈনরিবা সিতী–তু-সিতী মতেং পাংনবগী মরীবুসু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়ানখি‍।
১৪. দেনিস কম্পেনীশিংনা ভারত্তা ইন্ফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং দিজাইন তৌবদা থৌদাং য়ারি হায়না মখোয়না হায়রদুনা তুং কোইগদবা অর্বান দেভেলপমেন্তকী হীরম পুম্নমক্তা দেনিসকী মায়কৈদগী হেন্না শরুক য়াশিনববু তরাম্না ওকখি‍।
বিজিনেস, ত্রেদ অমসুং সিপ্পিং
১৫. প্রধান মন্ত্রী অনিনা লৈবাক অনিগী লৈঙাক, ইন্সতিত্যুসন অমসুং বিজিনেসশিংগী মরক্তা গ্রীন অমসুং ক্লাইমেত ফ্রেন্দলী তেক্নোলোজীদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা খোঙবু ওইবগী মরী শেমগৎপগী ৱাখল্লোনবু তরাম্না ওকখি‍। গ্রীন ইনর্জীগী লমদা পব্লিক অমসুং প্রাইভেত ইনভেস্তমেন্ত শৌগৎনবা রিগুলেতরী ফ্রেমৱর্ক কন্দিসনশিংগী মরুওইবা মখোয়না শকখঙখি‍।
১৬. লুচিংবা অনিমক্না সমুদ্রগী ওইবা ৱাফমশিংদা মতেং পাংনবগী অচেৎপা মরীবু ওক্লদুনা মরী অসি জহাজ শাবা অমদি দিজাইন তৌবাও মেরিতাইম সর্ভিস অমসুং গ্রীন স্পেস, লোয়ন-লোয়ননা হিথাংফম শেমগৎপদসু মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা য়াবগী ওইথোকপসু পন্নখি‍।
১৭. প্রধান মন্ত্রী অনিনা বিজিনেস দিলিগেসন, এস.এম.ই.শিংগী মার্কেত এক্সেস থৌওংশিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হেনগৎহন্নবা পুক্নীং থৌগৎকনি হায়বা ৱাফম ফোঙদোক্নখি‍।
১৮. ভারত অমসুং দেনমার্কনা ইনোভেসন, ক্রিএতিভিতী অমসুং তেক্নোলোজী চাওখৎপা পুরকপদা শৌগৎকদবা মখোয়গী নেসনেল ইন্তলেকচুএল প্রোপর্তী সিস্তেম মতমগা চুনহন্নবা অমদি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা তেং ওইনবা ইন্তলেকচুএল প্রোপর্তী রাইতসকী লমদা ওইরক্লিবা মতেং পাংনবগী ফীভমসু লৈখায় তানখি‍।
সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইনোভেসন অমসুং দিজিতাইজেসন
১৯. ভারত অমসুং দেনমার্কনা মপাঙ্গল কনবা পব্লিক-প্রাইভেত পার্ত্নরসিপগী খুত্থাঙদা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইনোভেসন (এস.তি.আই.)গী লমদা শেন থাদবা য়োকখৎপা অমদি মতেং পাংবনা তেক্নোলোজী শেমগৎপদা অমদি অনৌবা পাম্বৈশিং পায়খৎপদা কান্নগদবা ৱাফমশিং খঙমিন্নখি‍। এস.তি.আই.গী লমদা পুন্না চৎমিন্নবনা ভারত অমসুং দেনমার্ক্তা লৈরিবা ওথোরিতীশিং, অপীকপা অমদি অচৌবা কম্পেনীশিং অমদি থিজিল্লিবশিং অমসুং হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরী য়োকখত্তুনা অমদি মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা গ্রীন স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ্তা ঙাক্লৌ পীরি‍। নাকল অনিনা ইনর্জী, ঈশিং, বাইও-রিসোর্স অমসুং আই.সি.তি.নচিংবা লমশিংদা পায়খৎপা প্রোজেক্তশিংদা পুন্না ৱারেপ লৌমিন্নদুনা লৈনরিবা মপাঙ্গল কল্লবা নাকল অনিগী এস.তি.আই. পার্ত্নরসিপ অসি শেমগৎনবা য়ানখি‍।
২০. লুচিংবা অনি অদুনা গ্রীন ত্রাঞ্জিসনগী দিজিতাইজেসন, দিজিতেল সোলুসন অমসুং বিজিনেস মোদেলশিংগী লমদা মখোয়গী মান্নবা ইন্তরেস্তশিং খঙমিন্নদুনা গ্রীন সস্তেনেবল গ্রোথ শৌগৎনবগীদমক দিজিতেল তেক্নোলোজীগী লমদা দেভেলপমেন্ত, ইনোভেসন অমসুং দেমোন্সত্রেসনগী ফীভম ফগৎহন্নবা পুন্না চৎমিন্ননবা লেপ্নখি‍।
চীঞ্জা অমসুং লৌউ-শিংউ
২১. লৌউ-শিংউগী লমদা পুন্না চৎমিন্নবা য়াবগী চাউনা ওইথোকপা য়াবা লৈরিবসিগী মতাঙদা, প্রধান মন্ত্রী অনিনা ফুদ প্রোসেসিং অমসুং ফুদ সেফতী, লোয়ন-লোয়ননা শা-ষন য়োকপা অমসুং শঙ্গোমগী পোত্থোক পুথোকপগী লমদা ওথোরিতীশিং, বিজিনেসশিং, রিছর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবগী অচেৎপা অমনি নকশিন্নবা মরী শেমগৎনবা পুক্নীং থৌগৎখি‍।
হকশেল অমসুং লাইফ সাইন্স
২২. নাকল অনিনা হকশেলগী লমদা ৱারী ৱাতায় শানবা অমদি মতেং পাংনবগী ফীভম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং মখোয়না পাম্নরিবা ৱাফমশিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙনখি‍। লাইচৎ অমসুং ভেক্সিন, মরুওইনা কোবিদ-১৯ অমসুং তুংগী লাইচৎশিং য়াওনা হকশেলগী থৌরাংগী লৈরিবা ইসুশিংগী মতাঙদা তাথোক তাশিন তৌননবা অমদি খ্বাইদগী ফবা ফীভম তানমিন্ননবা মখোয়গী অপাম্বশিং লৈখায় তানখি‍। মখোয়না রিসর্চ কোলাবোরেসন য়াওনা লাইফ সাইন্স সেক্তরদা হেন্না ফবা ফীভম অমা শেমগত্তুনা বিজিনেসশিংগী লল্লোন ইতিক্কী খুদোংচাবা পাকথোক চাউথোকহন্নবা থবক পায়খৎমিন্ননবা য়ানখি‍।
কল্চরেল কোওপরেসন, মীগা মীগী পাউ ফাওনবা অমসুং লেবর মোবিলিতী
২৩. প্রধান মন্ত্রী অনিনা ভারত অমসুং দেনমার্ক অনিগী মরীগী ফজবা মশকসি মতম কুইরবা মীগা মীগা পাউ ফাওদোক্নবা অসিগী মহৈনি হায়না য়ানরদুনা লৈবাক অনিগী মীয়ামগী মরক্তা কলচরেল কোওপরেসনগী খুত্থাঙদা হেন্না পাউ ফাওদোক্ননা অমদি অমনা অমবু মমুৎ তানা খঙমিন্ননবা ফীভম মখা তানা য়োকখৎনবা য়ানখি‍।
২৪. নাকল অনিনা লেবর মোবিলিতীগী ওইথোকপা য়াবশিং য়েংশিন্নবা লোয়ন-লোয়ননা মীগা মীগী পাউ ফাওদোক্নবা হেনগৎনবা লৈবাক অনিগী মরক্তা চত্থোক চৎশিন তৌবদা হেন্না কোথোক্নবা অমসুং তুরিজম সেক্তরদা মতেং পাংনবগী ৱাফম কনখৎহন্নবা য়ানখি‍।
মল্তিলেতরেল কোওপরেসন
২৫. প্রধান মন্ত্রী অনিনা চৎন-পথাপ্তা য়ুম্ফম ওইবা মল্তিলেতরেল সিস্তেম অমা শৌগৎনবা অমদি য়োকখৎনবা পুন্না হোৎনমিন্ননবা অমদি থৌরাং য়াৎমিন্ননবা য়ানখি‍। মসিদা ইনর্জী অমসুং অইং অশা হোংলকপগী মালেমগী শীংনবশিং থেংননবা মালেমগী থৌরাংবু খুমাঙ চাওশিনহনবগী তঙায় ফদবশিং থেংননবা মপাঙ্গল কনবা মল্তিলেতরেল কোওপরেসন অমসুং ইন্তরনেস্নেল ইনর্জী এজেন্সী, ইন্তরনেস্নেল রিনিউএবল ইনর্জী এজেন্সী অমদি ইন্তরনেস্নেল সোলার এলাইএন্সতা মান্নবা থৌদাংশিং য়াওরি‍।
২৬. মায়কৈ অনিনা মালেমগী ওইবা চাওখৎপা অমসুং তুং কোইগদবা দেভেলপমেন্ত পুরক্নবা দব্লিউ.তি.ও.গী মখাদা ওপন ওইবা পুম্নমক য়াওরবা অমদি চৎন-পথাপ্তা য়ুম্ফম ওইবা মল্তিলেতরেল ত্রেদিং সিস্তেম অমা য়োকখৎনবগীদমক মতেং পাংনবগী মথৌ তাবশিং শৌগৎনখি‍।
২৭. মায়কৈ অনিনা দব্লিউ.তি.ও.দা অহোংবা পুরক্নবা হৌজিৎ খন্নরিবা অসিদা শৌগৎনবা ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নখি‍। মায়কৈ অনিনা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্দুনা দব্লিউ.তি.ও.দা পুম্নমক শুরবা মওংদা অহোংবা পুরক্নবগীদমক থৌদাং য়ানবগী ফিরেপসু চেৎশিনহনখি‍। মায়কৈ অনিনা পুরক্কদৌরিবা অহোংবা অসি মপাঙ্গল মপুং ফানা লৈবা অপিলেত বোদী অমবু দব্লিউ.তি.ও.গী থাক অনিগী ওইবা দিস্প্যুত সেত্তলমেন্ত সিস্তেমগী শরুক অমা ওইনা অমুক হঞ্জিনহনবদা খ্বাইদগী ৱাংবা মীৎয়েঙ থমদুনা পুম্নমক শুরবা অমদি লৌথুপ লৌকোই লৈতবা মওংদা পুরক্নবা য়ানখি‍।
২৮. মায়কৈ অনিনা ই.য়ু.-ইন্দিয়াগী মরী অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি মরা চেৎশিনহন্নবা ই.য়ু. অমসুং ভারতকী মরক্তা ৱাখল চাউবা, অমদসু অমদসু কায়দবা, পুম্নমক্তা কান্নবা ত্রেদ এন্দ ইনভেস্তমেন্ত এগ্রীমেন্ত অমা পুরক্নবা থবক পায়খৎমিন্ননবা মখোয়গী ফিরেপ ফোঙদোক্নখি‍।
২৯. নাকল অনিমক্না আর্কতিক কাউন্সিলগী ফ্রেমৱর্ক্কী মনুংদা লৈরিবা আর্কতিক কোওপরেসন অসি মালেমগী ওইবা দাইমেন্সন অমা লৈ অমদি অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেন্নবা অমদি অইং-অশা হোংলকপা থেংননবগী মথৌ তাবশিংগীদমক মরুওই হায়বা ৱাফম য়ানখি‍। ৱাখল্লোন অসিদা নাকল অনিমক্না অইং অশা হোংলকপগী লমদা আর্কতিক কাউন্সিলগী ফ্রেমৱর্ক মনুংদা পুন্না চৎমিন্ননিংবগী অপামবা ফোঙদোক্নখি‍।
৩০. লুচিংবা অনিনা মীওইবগী হক, দিমোক্রেসী অমসুং রুল ওফ লোগী মমল খঙমিন্নদুনা দিমোক্রেসী অমসুং মীওইবগী হক খুমাঙ চাওশিনহন্নবা মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা মতেং পাংননবা য়ানখি‍।
ৱারোইশিন
৩১. লুচিংবা অনিনা কিংদম ওফ দেনমার্ক অমসুং রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী মরক্তা গ্রীন স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরসিপ অমা শেমগৎনবা লৈবাক অনিগী ওইবা ফিরেপ অসিনা মখোয়গী মরক্তা মপরু মপাঙ ওইবগী অমদি মতেং পাংনবগী অনৌবা পন্দুপ অমা হাংদোক্লে হায়না খন্নরিবা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নখি‍।
৩২. হায়রিবা লমশিং অসিদা ৱাখল চাউবা পান্দমশিং অমসুং থবক থৌরমশিং খঙদোক্তুনা এক্সন প্লান অমদা য়োত্থোক্লগনি অমদি মদুবু হেক য়ারিবমখৈ থুনা থবক ওন্থোক্কনি‍।