AYUSH
Parliament passes the Institute of Teaching and Research in Ayurveda Bill 2020 today
16 SEP 2020 3:41PM by PIB Delhi
The Institute of Teaching and Research in Ayurveda Bill 2020 has been passed by Rajya Sabha today. The Bill was earlier passed in Lok Sabha on 19th March, 2020. This paves the way to establish a state-of-the-art Ayurvedic institution called the Institute of Teaching and Research in Ayurveda (ITRA) at Jamnagar, Gujarat, and to confer the status of Institution of National Importance (INI) to it.
The ITRA is sought to be established by conglomerating the presently existing Ayurveda institutes at Gujarat Ayurved University campus Jamnagar. This is a cluster of highly reputed institutions, namely, (a) Institute for Post Graduate Teaching and Research in Ayurveda, (b) Shree GulabKunverba Ayurveda Mahavidyalaya, and (c) Institute of Ayurvedic Pharmaceutical sciences, (d) MaharshiPatanjali Institute for Yoga Naturopathy Education & Research (to be made part of the Department of Swasthvritta of the proposed ITRA). These institutions had come up over the past many decades, and together made a unique family of Ayurveda institutions existing in close proximity.
It is expected that the enactment of the proposal will further provide autonomy to the institute to develop patterns of teaching in undergraduate and postgraduate education in Ayurveda and Pharmacy. The synergies among the different constituent institutions will help ITRA to demonstrate high standards of such education and to emerge as a lighthouse institution to the entire AYUSH Sector. It is expected to provide the highest level of training of personnel in all important branches of Ayurveda including Pharmacy, and to take up in-depth study and research in the field of Ayurveda.
ITRA will be the first institution with INI status in the AYUSH Sector, and this will enable the institution to be independent and innovative in the matter deciding course content and pedagogy. The decision comes at a time when global interest in health solutions based on traditional wisdom is at an unprecedentedly high level and ITRA is poised to take Ayurveda education to new vistas.

আয়ুশ
পার্লিয়ামেন্তনা ঙসি ইন্সতিত্যুৎ ওফ তিচিং ইন রিসর্স ইন অয়ুরবেদ বিল, ২০২০গী পয়াবা পীখ্রে
16 SEP 2020 3:41PM by PIB Imphal
ঙসি রাজ্য সভানা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তিচিং ইন রিসর্স ইন অয়ুরবেদ বিল, ২০২০গী পয়াবা পীখ্রে। বিল অসি লোক সভাদা মার্চ ১৯, ২০২০দা হান্না অয়াবা পীখ্রবনি। মসিনা গুজরাতকী জাম্নগরদা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তিচিং অমসুং রিসর্স ইন অয়ুরবেদ (আই.তি.আর.এ.) কৌবা মতমগী তেক্নোলোজীগা চান্নবা ইন্সতিত্যুৎ অমা লিংখৎপগী থবক পাঙথোকপা অমসুং মসিবু ইন্সতিত্যুসন ওফ নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স (আই.এন.আই.)গী থাক্তা লৈহনবা য়াহল্লগনি।
আই.তি.আর.এ. অসি হৌজিক হৌজিক জাম্নগরগী গুজরাত অয়ুরবেদ য়ুনিবর্সিতী কেম্পস্তা লৈরিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিবু পুন্সিন্দুনা শেমগদবনি। মসিগী মনুংদা অৱাংবা থাক্তা ইকায় খুম্নরিবা ইস্নতিত্যুসনশিং, মিং ওইনা পল্লবদা ১) ইন্সতিত্যুৎ ফোর পোস্ত গ্রেজুএৎ তিচিং এন্দ রিসর্স ইন অয়ুরবেদ, ২) শ্রী গুলব কুনভেরবা অয়ুরবেদ মহাবিদ্যালয়া, ৩) ইন্সতিত্যুৎ ওফ অয়ুর্বেদিক ফার্মাস্যুতিকেল সাইন্সেস অমসুং ৪) মহারশি পত্তাঞ্জলি ইন্সতিত্যুৎ ফোর য়োগ নেচ্যুরোপেথী এজুকেসন অমসুং রিসর্স (হৌদোক্লিবা আই.তি.আর.এ.গী স্বস্থব্রিত্তা বিভাগকী শরুক অমা ওইগদবা) অসিনি। মসিগী ইন্সতিত্যুৎশিং অসি হৌখিবা দিকেস খরদা হৌদোকখিবনি অমসুং মখোয়শিং অসিনা নক্নবা পুন্দুনা অয়ুরবেদগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী ইমুং মনুং অমা শেম্লিবনি।
মসিগী হৌদোক্লিবা অসিনা থবক ওইনা পাঙথোকপা মতমদা ইন্সতিত্যুৎ কয়া অমদা মখা তানা নিংতম্বা পীদুনা অয়ুরবেদ অমসুং ফার্মাসীগী অন্দরগ্রেজুএৎ অমসুং পোস্ত-ফ্রেজুএৎকী এজুকেসন্দা মহৈ তম্বীবগী অনৌবা মওং অমা পীগনি। ইন্সতিত্যুসন ময়াম অসিনা পুন্সিনবা অসিনা আই.তি.আর.এ.দা অসিগুম্বা মহৈ-তম্বগী হীরম অসিদা থাক ৱাংবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইবা ঙম্বগী মতিক উত্তুনা আয়ুশ সেক্তরগী মনুংদা লমজিং লমতাকপা ঙম্বা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরকপা ঙমহনগনি। মসিনা ফার্মাসী য়াওনা অয়ুরবেদগী মরু ওইবা মশাশিংগী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী ত্রেনিং পীবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা থম্লি অমসুং অয়ুরবেদগী মতাংদা মনুং হুৎপা রিসর্সকী থবক কয়াসু পায়খৎপা ঙমহল্লগনি।
আই.তি.আর.এ. অসিনা আয়ুশ সেক্তরগী মনুংদা আই.এন.আই.গী থাক্তা লৈবা অহানবা ইন্সতিত্যুসন ওইরগনি অমসুং মসিনা ইন্সতিত্যুসন অসিবু কোর্স কন্তেন্ত অমসুং মহৈ তম্বীবগী মওং শেম্বদা নিংখা তম্বা ফংহন্দুনা অনৌবা থৌওং কয়াসু পাঙথোকহনবা ঙম্লগনি। মসিগী ৱারেপ অসি মালেম্না নাৎকী ওইবা লৌশিং শিজিন্নদুনা হকশেলগী ৱারোইশিন পুরকপগী হীরমদা থৱাই কন্না চঙলিবা মতমদা লাকখি অমসুং আই.তি.আর.এ.না অয়ুরবেদগী এজুকেসন অসিবু অনৌবা মাইকৈদা পুনবা শেম শাদুনা লৈরি।