Ministry of Information & Broadcasting
National Education Policy 2020 is a revolutionary reform for the 21st Century – Prakash Javadekar
Government confident of doubling the Gross Enrolment Ratio in higher education
Focus on early child hood education is the most important feature of NEP
05 SEP 2020 2:17PM by PIB Mumbai
Mumbai | Pune: 5th September 2020
Union Minister Shri Prakash Javadekar has termed the National Education Policy 2020 as a revolutionary reform of the 21st Century. Delivering the key-note address at the Centenary Year Teachers’ Day Celebration of the Parle Tilak Vidyalay Association of Mumbai through video link, he said early childhood education, enquiry-based education, teacher training, foundational and numeric literacy, have all been laid emphasis on. The Minister said NEP 2020 will empower our youth, which will take the nation forward in the 21st century. “The policy is such that it will make the teaching – learning experience enjoyable for both students and teachers” he added.
Shri Javadekar expressed confidence that India would double the Gross Enrolment Ratio within the next 10 years from the current level of about 25%. He said students across the country have become aspirational and economic growth has pushed parental earnestness to provide good education for their children. Wider geographical spread of higher education institutions, especially covering rural areas and increased demand would be the critical factors that will improve GER in India, he added.
The Minister began his address by invoking Lokmanya Tilak’s views on education as means of creating awareness, He said the new policy lays emphasis on foundational and numerical literacy and institutes like National Institute of Open Schooling (NIOS) would give access to education to all. The Minister underlined the importance of Early Childhood Education as the main characteristic of NEP. He said, 3 -8 years of Age Group is to build Cognitive skills, curiosity and mental capacity. He also said that the education with subject understanding is important rather than rote learning.
While activity based learning is emphasized at the early states, 9th to 12th educatìon would focus on detailed, relevant and new knowledge, which will induce scientific temper among children. Shri Javadekar said research and innovation are key to enabling our education mould globally competitive citizens. He said 3,000 ‘Atal Tinkering Labs’ are running successfully to encourage research based innovation, which is essential for building an Aatmanirbhar Bharat.
Speaking about the role of teachers in the society, the Minister said “ a teacher does not simply teach through books or black boards. Ideal teacher is the one who instills values in students through his/her conduct”. Four year integrated B.Ed degree is being introduced to provide holistic training programme for teachers, which will include practical teaching skills. It will encourage teachers to become teachers by choice and not as a last resort, he added.
Shri Javadekar said, the National Education Policy has been formulated after extensive consultations. Recalling his days as the HRD Minister, he said 13-14 subject experts had worked with great sincerity and zeal under the leadership of Dr. K Kasturirangan.
About Parle Tilak Vidyalay Association
Parle Tilak Vidyalaya Association is an educational organization operating mainly in Mumbai suburbs. On June 9, 2020, the organization entered its centenary year. Inspired by the great personality of Lokmanya Tilak, some patriotic citizens of Vile Parle founded the Parle Tilak Vidyalaya Association (PTVA). The first Marathi school, Parle Tilak Vidyalaya, was started on June 9, 1921. There were only 4 students in the school initially. Today, the institute has 5 schools, 3 colleges and a Management Institute, with a total enrollment of over 20,000 students. Among the alumni of Parle Tilak Vidyalay Association are veterans like Maharashtra's beloved writer Pu. La. Deshpande, Shetkari Sanghatana founder Sharad Joshi, former Indian Air Force chief Air Chief Marshal Pradip Naik (R) . The institution has also produced many politicians, social activists, entrepreneurs and actors.
(PIB Mum-MD/ RT / DW/PM)
RT/DW/PK
*

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ অসি ২১শুবা চহি চাগী ওইনা অনৌবা য়াওল অমনি-প্রকাশ জাবারেকর
সরকারনা হায়র এজুকেসন্দা গ্রোস এনরোলমেন্ত রেসিও অসি শরুক অনি ওইগনি হায়বগী থাজবা
এন.ই.পি.গী খ্বাইদগী মরুওইবা ফীচর অসি চাইল্দ এজুকেসন্দা অহেনবা মীৎয়েং থম্বা
05 SEP 2020 2:17PM by PIB Imphal
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জাবারেকরনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ অসি ২১শুবা চহি চাগী ওইনা অনৌবা য়াওল অমনি হায়না হায়খ্রে। মুম্বাইগী পার্লে তিলক বিদ্যালয় এসোসিএসনগী ভিদিও লিঙ্ককী থোংদা ওজাগী নুমিৎকী চহি চামা শুরকপগী থৌরমদা মরুওইবা ৱাফম ফোংদোক্লদুনা ঙন্না অঙাং ওইরিঙৈদা মহৈ তম্বা, থিগৎপদা য়ুম্ফম ওইবা মহৈ তম্বা, ওজাশিং ত্রেনিং তৌবা, ফাওন্দেস্নেল অমসুং ন্যুমরিক লিতরেসী পুম্নমক অসিদা হেন্না অকনবা মিৎয়েং থমখ্রে হায়না ফোংদোকখ্রে। এন.ই.পি. ২০২০ অসিনা ২১শুবা চহি চা অসিদা লৈবাক অসি মাংজিল থানা চংশিলহনগদবা নহাশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না ফোংদোকখ্রে।“পোলিসী অসি মহৈরোয়শিং অমসুং ওজাশিং অনিমক্তা নুংঙাইনা তাকপি-তম্বিবগী খংবা-উবা ফংগদবা মওংদনি” হায়না মন্ত্রীনা মখা তানা ফোংদোকখি।
শ্রী প্রকাশ জাবারেকরনা ভারতনা চহি ১০গী মনুংদা গ্রোস এনরোলমেন্ত রেসিও অসি শরুক অনি ওইরগনি হায়না থাজবা ফোংদোকখি। লৈবাক অসিগী মহৈরোয়শিং অসি খংনিং-হৈনিংবা ওইরে অমসুং শেন্মিৎলোন ফগৎহন্দুনা মখোয়গী মচাশিংদা অফবা মহৈ-মশিং তমহন্নবা মপা-মমা ওইবশিংনা হকচিন্না লৌবগী মথৌ তাই হায়না ফোংদোকখ্রে। হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং অসি মরু ওইনা খুঙ্গংশিংদা লৈহন্দুনা মালেমসিদা হেন্না শন্দোকহনবা অমদি লৈহন্নবা তানশিল্লকপা হেনগৎহনবা অসি ভারত্তা জি.ই.আর. অসি ফগৎহন্নবা মরুওইবা ফেক্তরশিং ওইগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱাফম অদু লোকমান্য তীলক্কী মহৈ মশিং অসি মিৎ-না শিংনবগী পাম্বৈশিং অমা ওইবগী মিৎয়েংশিং অসি শিংথানরদুনা হৌদোকখি। মসিগী অনৌবা পোলিসী অসিনা ফাওন্দেস্নেল অমসুং ন্যুমরিকেল লিতরেসীদা অকনবা মিৎয়েং থম্মি অমসুং নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ ওপন স্কুলিং(এন.আই.ও.এস.)কুম্বা ইন্সতিত্যুতশিং অসিনা পুম্নমক্তা মহৈ তম্বা ফংহনগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঙন্না অঙাং ওইরিঙৈদা মহৈ তম্বগী মরুওইবা অসি এন.ই.পি.গী মরুওইবা মতিক-ময়াইনি হায়না মন্ত্রীনা অথোইবা মওংদা পনখি। চহি কাংলুপ ৩-৮ ফাওবা অসি মমা পুক্নুংগী ওইনা হৈজ-শিংজবশিং, খংনিং-হৈনিংবা অমসুং ৱাখল-পুক্নিংনা খংবা ঙম্বগী মঙম অসি শেমগৎনবনি হায়না মহাক্না হায়খি। চিনফা পুবদগী হিরমশিং খং-হৈনা মহৈ-মশিং তম্বা অসিনা হেন্না মরু ওই হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি।
হৌরকপগী থাক্তা থবক পাংথোকপদা য়ুম্ফম ওইবা মহৈ তম্বা অসিদা হেন্না মরু ওইনা লৌবা মতমদা ক্লাস ৯দগী ১২ ফাওবগী মহৈ তম্বা অসিঅঙাংশিংদা বৈজ্ঞানিক ওইবা ৱাখল্লোন অপোকহনগদবা মরিক চুম্বা, মরি লৈনবা অমসুং অনৌবা ৱাখল-লৌশিংদা হেন্না লুম্না লৌখি। রিসর্চ অমসুং ইনোবেসন্দগী ঐখোয়গী ইহৈ-ইশিং অসি মালেমগী থাক্তা হিদান্নবা ঙমগদবা নাগরিকশিং ওইহনবা ঙমগনি হায়না শ্রী জাবারেকরনা ফোংদোকখি। রিসর্চতা য়ুম্ফম ওইবা ইনোবেসন অসি পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা আত্মনির্ভর ভারত ওইহনবদা তঙাই ফদনা চংবা ‘অতল তিঙ্করিং লেব’ ৩০০ মায় পাক্না থবক পাংথোক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
খুন্নাই অমা শেম্বদা ওজাগী থৌদাংগী মতাংদা ঙাংলদুনা মন্ত্রীনা হায়খি, “ ওজা হায়বসি শুপ্নতগী লাইরিক অমদি ব্লেক বোর্দতা ইচম চম্না তাকপদু নত্তে। ফিদম্নিংঙাই ওইবা ওজা হায়বসি মহাক্না তৌরিবা মওং-মতৌ অদুদগী মহৈরোয়শিংদা মমলশিং লৈহন্নবা তৌবা অদুনি”। প্রেক্তিকেল তিচিং য়াওবা চহি মরি পুনবা বি.এদ. দিগ্রী অসি ওজাশিংগী অশেংবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম ওইনা হৌদোকখ্রে। মসিনা ওজাশিংবু মশানা খঞ্জদুনা ওজাশিং ওইবদা পুক্নিং থৌগৎকনি, অরোইবা তৌনবগী মওং নত্তবদা হায়না মখা তানা ফোংদোকখি।
শ্রী জাবারেকরনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি পাক-চাউনা খন্নরবা মতুংদা শেমখিবনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না ঐচ-আর.দি. মন্ত্রী ওইরিঙৈগী মতম অদু নিংশিংলদুনা হিরমশিংদা খং-হৈরবা ১৩-১না পুন্না পুক্নিং চংনা থবক তৌমিন্নদুনা অমদি দা.কে. কস্তুরিরঙ্গবগী লিচিং মখাদা য়াম্না লুনা লৌদুনা থবক তৌমিন্নখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
পার্লে তীলক বিদ্যালয় এসোসিএসনগী মরমদা
পার্লে তীলক এসোসিএসন অসি মুম্বাইগী সবর্বগী মফমশিংদা থবক তৌবা এদজুকেস্নেল ওর্গনাইজেসন অমনি। জুন ৯, ২০২০দা মসিগী ওর্গনাইজেসন অসি চহি চামা চংশিল্লক্লে। লোকমান্য তীলক্কী অথোইবা মী ওইবগী মওং অদুদা পুক্নিং থৌগৎলদুনা বিলে পার্লেগী লৈবাক নিংবা নাগরিক খরনা পার্লে তিলক বিদ্যালয় এসোসিএসন(পি.তি.ভি.এ.) অসি লিংখৎখি। পার্লে তীলক্কী অহানবা মরাথী মহৈলোয়শঙ অসি জুন ৯, ১৯২১দা হৌদোকখি। মহৈলোয়শঙ অসিদা অহৌবদা শুপ্নতগী মহৈরোয় ৪ খক্তমকম লৈরমখি। ঙসিদি ইন্সতিত্যুত অসিগী মহৈলোইশঙ ৫, কোলেজ ৩ অমসুং মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুত অমা লৈদুনা পুন্না মহৈরোয় ২০,০০০গী মথক্তা এনরোলমেন্ত তৌরে। পার্লে তীলক বিদ্যলয় এসোসিএসনগী এলম্নিশিংগী মরক্তা মহারাস্ত্রগী খোইদানরবা অইবা পু.লা. দেশপান্দে, শরদ জৌশীগী ফাওন্দর শেৎকারী শঙ্ঘতনা, হান্নগী ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সগী এয়র চীফ মার্শেল প্রদীপ নায়ক(আর.)নচিংবা য়াওরি। ইন্সতিত্যুসন অসিনা রাজনীতি তৌবা মীওইশিং, সোসিএল এক্তিভিস্তশিং, ওন্দর্প্রিন্যুরশিং অমদি এক্তর কয়া অমা পুথোকখ্রে।