Ministry of Health and Family Welfare
Health Ministry issues Updated Advisory on COVID-19 testing
Simplified Testing Procedure and ‘On-demand’ Testing for the first time
05 SEP 2020 11:35AM by PIB Delhi
There has been an unprecedented upsurge in India’s daily testing capacities. For two successive days more than 11.70 lakh tests have been conducted per day. A total of 4 crore and 77 lakh tests have been done so far across the country. There are now 1647 testing laboratories operational which cover all States/UTs. It is in this background that the Health Ministry has issued the updated Testing Advisory.
On recommendations of the National Task Force on COVID-19, the new Advisory has further simplified the testing process and given more freedom and flexibilities to the State authorities to facilitate enhanced ease of testing for the people.
For the first time, along with more simplified modalities, the updated Guidelines provide for ‘On-demand’ testing in order to ensure higher levels of testing.
The Advisory elaborates on the choice of tests (in order of priority) in various given settings.
1. Routine surveillance in containment zones and screening at points of entry:
Choice of Test (in order of priority):
1. Rapid Antigen Test (RAT) [as per attached algorithm]
2. RT-PCR or TrueNat or CBNAAT
1. All symptomatic (ILI symptoms) cases including health care workers and frontline workers.
2. All asymptomatic direct and high-risk contacts (in family and workplace, elderly ≥ 65 years of age, immunocompromised, those with co-morbidities etc.) of a laboratory confirmed case to be tested once between day 5 and day 10 of coming into contact.
3. All asymptomatic high-risk individuals (elderly ≥ 65 years of age, those with co-morbidities etc.) in containment zones.
1. Routine surveillance in non-containment areas:
Choice of Test (in order of priority):
1. RT-PCR or TrueNat or CBNAAT
2. Rapid Antigen Test (RAT)*
4. All symptomatic (ILI symptoms) individuals with history of international travel in the last 14 days.
5. All symptomatic (ILI symptoms) contacts of a laboratory confirmed case.
6. All symptomatic (ILI symptoms) health care workers / frontline workers involved in containment and mitigation activities.
7. All symptomatic ILI cases among returnees and migrants within 7 days of illness.
8. *All asymptomatic high-risk contacts(contacts in family and workplace, elderly ≥ 65 years of age, those with co-morbidities etc. [RAT is recommended as the first choice of test in order of priority]
1. In Hospital Settings:
Choice of Test (in order of priority):
1. RT-PCR or TrueNat or CBNAAT
2. Rapid Antigen Test (RAT)
9. All patients of Severe Acute Respiratory Infection (SARI).
10. All symptomatic (ILI symptoms) patients presenting in a healthcare setting. 11. Asymptomatic high-risk patients who are hospitalized or seeking immediate hospitalization such as immunocompromised individuals, patients diagnosed with malignant disease, transplant patients, patients with chronic co-morbidities, elderly ≥ 65 years.
12. Asymptomatic patients undergoing surgical / non-surgical invasive procedures (not to be tested more than once a week during hospital stay).
13. All pregnant women in/near labor who are hospitalized for delivery.
Points to be noted:
• No emergency procedure (including deliveries) should be delayed for lack of test. However, sample can be sent for testing if indicated as above (1-13), simultaneously.
• Pregnant women should not be referred for a lack of testing facility. All arrangements should be made to collect and transfer samples to testing facilities.
• Mothers who test positive for COVID-19 should be advised to wear a mask and undertake frequent handwashing while handling their baby for 14 days. They should also be advised on breast cleaning before feeding the neonate. These measures are likely to reduce transmission of COVID-19 to their babies.
14. All symptomatic neonates presenting with acute respiratory / sepsis like illness. (Features suggestive of acute respiratory illness in a neonate are respiratory distress or apnea with or without cough, with or without fever. Neonates may also manifest with only non-respiratory symptoms like fever, lethargy, poor feeding, seizures or diarrhea).
15. Patients presenting with atypical manifestations [stroke, encephalitis, hemoptysis, pulmonary embolism, acute coronary symptoms, Guillain Barre syndrome, Multiple Organ Dysfunction Syndrome, progressive gastrointestinal symptoms, Kawasaki Disease (in pediatric age group)] based on the discretion of the treating physician.
A totally new section has been added in the Advisory on “Testing on Demand” which for all practical purposes does away with prescription by a registered medical practitioner although State governments have the freedom to decide on simplified modalities.
The new section reads thus-
1. Testing on demand (State Governments to decide simplified modalities):
1. All individuals undertaking travel to countries/Indian states mandating a negative COVID-19 test at point of entry.
2. All individuals who wish to get themselves tested.
Tracking and contact tracing mechanisms should be ensured by the testing laboratories by notifying the public health authorities.
Frequency of testing :
• A single RT-PCR/TrueNat/CBNAAT/RAT positive test is to be considered confirmatory, without any repeat testing.
• No re-testing is recommended prior to discharge from a COVID-19 facility after clinical recovery (please refer to MoHFW guidelines), including for transfer from a COVID area/ facility to a non-COVID area/ facility.
• If symptoms develop following a negative RAT test, a repeat RAT or RT-PCR should be done (Algorithm for interpreting RAT is placed at Annexure 1).
Points to be noted:
• WHO case definition for ILI: Individual presenting with acute respiratory infection with fever
≥ 38◦C AND cough with onset within the last 10 days.
• WHO case definition for SARI: Individual presenting with acute respiratory infection with history of fever ≥ 38◦C AND cough with onset within the last 10 days AND requires hospitalization.
• All healthcare workers and frontline workers coming in contact with suspect/confirmed COVID-19 patients should ensure use of appropriate PPE.
• Home quarantine for 14 days is recommended for all individuals before undergoing elective surgery to minimise chances of infection before the procedure.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হকশেল মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ তেস্তিংগী মতাংদা অপদেত তৌরবা এদভাইজরী অমা থোকখ্রে
খ্বাইদগী ইহান-হানবা ওইনা লাইথোক্লবা তেস্তিং প্রোসিজর অমসুং ‘ওন-দিমান্দ’ তেস্তিং
05 SEP 2020 11:35AM by PIB Imphal
ভারত্তা নোংমদা তেস্তিং তৌবগী কেপাসিতী অসি হায়নিংঙাই লৈতনা হেনগৎলক্লি। নুমিৎ নিনি থংন-থংননা নোংমদা তেস্ত লাখ ১১.৭০গী মথক্তা পাংথোক্ক্রে। হৌজিক্তি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং থুংনা মথৌ তৌবা লেবোরেতরী ১৬৪৭ লৈরে। মসিগী বেকগ্রাউন্দ অসিদনি হকশেল মন্ত্রালয়না অপদেত তৌরবা তেস্তিং এদভাইজরী থোক্লিবসি।
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নেস্নেল তাস্ক ফোর্সকী রকমেন্দেশন্দা, অনৌবা এদভাইজরী অসিনা তেস্ত তৌবগী থৌওংদা হেন্না লাইথোকহল্লে অমসুং মীয়ামগীদমক্তা তেস্তিং তৌবা কোম্নবা ফেসিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা রাজ্যগী ওথোরিতীশিংদা অহেনবা ফ্রীদম অমসুং ফ্লেক্সিবিলিতীশিং পীখ্রে।
ইহান হানবা ওইনা হেন্না লইথোকহল্লবা মোদালিতীশিংগা লোইননা অপদেত তৌরবা গাইদলাইনশিং অসিনা অৱাংবা থাক্কী তেস্তিং তৌবা য়াহন্নবা ‘ওন-দিমান্দ’ তেস্তিংগীদমক য়াহল্লগনি।
এদভাইজরী অসিনা তোঙান তোঙানবা সেতিংশিংদা (মরু ওইবগী মতুং ইন্না) তেস্তশিং খনবগী মতাংদা শন্দোক্না তাকই।
. কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা চাং নাইনা সর্ভিলেন্স তৌবা অমসুং চংফমশিংদা সক্রীনিং তৌবা:
তৌগদবা তেস্ত খনবা (মরু ওইবগী মতুং ইন্না):
1. রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত (আর.এ.তি.) [অতেচ তৌরিবা অলগোরিথমগী মতুং ইন্না]
2. আর.তি. – পি.সি.আর. নত্রগা ত্রুনেত ম্তরগা সি.বি.এন.এ.এ.তি.
১. হেল্থ কেয়র ৱার্করশিং অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং য়াওনা সীম্তমেতিক ওইবা পুম্নমক (আই.এল.আই. সীম্তমশিং)
২. লেবোরেতরীদা কনফর্ম তৌরবা কেসকী অসীম্তমেতিক ওইবা দাইরেক্ত অমসুং য়াম্না খুদোংথিনিংঙাই ওইবা কনতেক্তশিং (ইমুং-মনুংদা অমসুং থবক মফমদা, অহল ওইরবা চহী ৬৫ শুরবা, ইম্ম্যুনোকমপ্রোমাইসদ, কো-মোর্বিদিতী লৈবশিং) পুম্নমক কনতেক্ত তৌরুরবা মতুংদা নুমিৎ ৫দগীনা নুমিৎ ১০ ফাওবগী মনুংদা তেস্ত তৌগদবনি।
৩. কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা লৈবা অসীম্তমেতিক ওইবা য়াম্না খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মীওইশিং (অহল ওইরবা চহি ৬৫ শুরবা, কো-মোর্বিদিতীশিং লৈবা)
খ. নন-কনতেনমেন্ত এরিয়াশিংদা চাং নাইনা সর্ভিলেন্স তৌবা:
তৌগদবা তেস্ত খনবা (মরু ওইবগী মতুং ইন্না):
1. আর.তি. – পি.সি.আর. নত্রগা ত্রুনেত ম্তরগা সি.বি.এন.এ.এ.তি.
2. রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত (আর.এ.তি.)*
৪. হৌখিবা নুমিৎ ১৪দা মপান লমদা চৎলুবগী হিস্তরী লৈবা সীম্তমেতিক (আই.এল.আই. সীম্তমশিং) ওইবা মীওইশিং।
৫. লেবোরেতরীদা কনফর্ম তৌরবা কেসকী সীম্তমেতিক (আই.এল.আই. সীম্তমশিং) ওইবা কনতেক্তশিং।
৬. কন্তেনমেন্ত অমসুং মিতিগেশন এক্তিভিতিশিংদা শরুক য়ারুবা সীম্তমেতিক (আই.এল.আই. সীম্তমশিং) ওইবা হেল্থকেয়র ৱার্করশিং/ ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং।
৭. নারবা মতুং নুমিৎ ৭কী মনুংদা রিতর্নীশিং অমসুং মাইগ্রেন্তশিংগী মরক্তা সীম্তমেতিক আই.এল.আই. কেসশিং।
৮. *সীম্তমেতিক ওইবা বাম্না খুদোংথিনিংঙাই ওইবা কনতেক্তশিং (ইমুং-মনুংদা অমসুং থবক মফমদা, অহল ওইরবা চহী ৬৫ শুরবা, কো-মোর্বিদিতী লৈবশিং অসিনচিংবা) [আর.এ.তি. অসি মরু ওইবগী মতুং ইন্না তেস্ত তৌবগী খনবদা অহানবা ওইনা রিকমেন্ তৌরি]
গ. হোসপিতালগী সেত্তিংশিংদা:
তৌগদবা তেস্ত খনবা
1. আর.তি. – পি.সি.আর. নত্রগা ত্রুনেত ম্তরগা সি.বি.এন.এ.এ.তি.
2. রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত (আর.এ.তি.)
৯. সিভিয়র এক্যুত রেসপিরেতরী ইনফেক্সন (এস.এ.আর.আই.)গী পেসেন্তশিং।
১০. হেল্থকেয়র সেত্তিংদা লৈবা সীম্তমেতিক (আই.এল.আই. সীম্তমশিং) পেসেন্তশিং।
১১. হোসপিতেলাইজ তৌরবা নত্রগা অথুবা মতমদা হোসপিতেলাইজেশন তৌবগী মথৌ তারবা খুদম ওইনাইম্ম্যুনোকমপ্রোমাইস তৌরবা মীওইশিং, মালিগনেন্ত দিজীজকীদমক দাইগ্নোজ তৌরবা পেসেন্তশিং, ত্রান্সপ্লান্ত পেসেন্তশিং, ক্রোনিক কো-মোর্বিদিতীশিং লৈবা পেসেন্তশিং, অহল ওইরবা চহি ৬৫ শুরবা অসীম্তমেতিক ওইবা য়াম্না খুদোংথিনিংঙাই ওইবা পেসেন্তশিং।
১২. সর্জিকেল / নন-সর্জিকেল ইনভেসিভ প্রোসিজরশিং তোরিবা অসীম্তমেতিক পেসেন্তশিং (হোসপিতালদা লৈরিঙৈ মনুংদা চবোল অমদা অমুরক্তগী এন্না তেস্ত তৌরোইদবনি)
১৩. দেলিভরীগিদমক্তা হোসপিতেলাইজ তৌদুনা লৈরিবা অঙাং উনবগী/উনদোরবা মীরোল্লবী নুপীশিং
খঙজিনগদবা পোইন্তশিং:
• তেস্ত তৌদবগীদমক্তা ইমর্জেন্সী প্রোসিজর অমত্তা (দিলিভরিশিং য়াওনা) থেংথরোইদবনি। তৌইগুম্বশুং, মতম অদুমক্তদা করিগুম্বা মথক্তা পনখ্রিবা (১-১৩) অসিগুম্না ওইরবদি তেস্তিং তৌনবগীদমক্তা সেম্পল থাবা য়াগনি।
• তেস্তিং ফেসিলিতী ৱাৎপগীদমক্তা মীরোল্লবী নুপীশিংবু রিফর তৌরোইদবনি। তেস্তিং ফেসিলিতীশিংদা সেমপলশিং লৌদুনা অমসুং থানবগীদমক্তা এরেঞ্জমেন্ত খুদিংমক তৌগদবনি।
• কোবি-১৯গীদমক্তা পোজিতিব ওইরবী মমাশিংবু নুমিৎ ১৪নিগীদমক্তা অঙাংশিং শেন্নবা মতমদা মাস্কশিং উপ্নবা অমসুং তোইনা খুৎ-শা আমদোক্নবা হায়ীগদবনি। মখোয়শিংদা পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিং অদুবু খোম পীথক্ত্রিঙৈগী মমাংদা খোম অদু শেংদোক্নবা হায়বীগদবনি। হায়রিবা পাম্বৈশিং অসিনা মখোয়গী অঙাংশিং অদুদা কোবিদ-১৯ লৌনবগী চাং হন্থহনগনি।
এক্যুত রেসপিরেতরী / সেপসিসগুম্বা লাইনা নাবা সীম্তমেতিক ওইবা পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিং। (পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিংদা এক্যুত রেসপিরেতরী ইলনেস সজেস্তিব ফীচরশিংদি রেসপিরেতরী দিস্তরেস নত্রগা এপনী লোক খুবা য়াওরবসু বাওদ্রবসু, লাইহৌ য়াওরবসু য়াওদ্রবসু। পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিংনা নন-রেসপিরেতরি সীম্তমশিং খুদম ওইনা , লাইহৌ, লেথার্জী, পুৱর ফীদিং, সীজরস নত্রগা দাইরিয়াগা লোইননা থোকপসু য়াই।)
১৫. লাইয়েংলিবা ফিজিসিয়নন্না হায়রকপা অদুদা য়ুমফম ওরগা অতীপিকেল মেনিফেস্তেশনশিং [স্ত্রোক, এন্সিফেলাইতিস, এমোপ্তোসিস, পুলমোনরি এম্বোলিজম, এক্যুত কোরোনরী সীম্তমশিং, গিলিয়ন বার সীন্দ্রোম, মল্তিপল ওর্গান দিসফঙ্কশন সীন্দ্রোম, প্রোগ্রেসিভ গ্যাস্ত্রোইন্তেস্তিনল সীম্তমশিং, কাৱাসাকি দিজিজ (পেদিয়াত্রিক এজ গ্রুপ্তা)] লৈবা পেসেন্তশিং
রাজ্য সরকারনা লাইহল্লবা মোদেলিতীশিং অসিগী মতাংদা ৱারেপ লৌবগী নিংখা-তম্বা লৈজরবসু রেজিস্তর তৌরবা মেদিকেল প্রক্তিশনরনা পীবা প্রেস্ক্রিপশন অদুগী প্রক্তিকেল পর্পোসকীদমক্তা “তেস্তিং ওন দিমান্দ”গী মতাংদা এদভাইজরীদা পুম্নৌ নৌবা অনৌবা সেক্সন অমা হাপচিনখ্রে।
অনৌবা সেক্সন অদুদা অসুম্না হায়রি -
ঘ. তেস্তিং ওন দিমান্দ (রাজ্য সরকারশিংনা লাইহল্লবা মোদেলিতীশিং অদু লেপ্পা):
১.
1. অতোপ্পা লৈবাকশিং/ ভারতকী রাজ্যশিংদা চৎলিবা মীপুম খুদিংমক্না এন্ত্রী তৌফমদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবদা নেগেতিব ওইগদবনি।
2. মশাবু তেস্ত তৌবা পাম্বা মীপুম খুদিংমক।
ত্রেকিং অমসুং কন্তেক্ত ত্রেসিং মেকানিজমশিং অদু পব্লিক হেল্থ ওথোরিতীশিংদা খঙহন্দুনা তেস্তিং লেবোরেতরীশিংনা শোইদনা পাংথোকহনগদবনি।
তেস্তিং তৌবগী ফ্রিক্বেন্সী:
• আর.তি.-পি.সি.আর./ ত্রুনেত/ সি.বি.এন.এ.এ.ত./আর.এ.তি. পোজিতিব তেস্ত অমখক তৌবনা তেস্ত অতোপ্পা অমা অমুক হন্না তৌদনা কনফর্ম তৌবা য়াই।
• কোবিদ এরিয়া/ফেসিলিতীদগী নন-কোবিদ এরিয়া/ফেসিলিতীদা ত্রান্সফর তৌনবগী ওইনসু য়াওনা ক্লিনিকেল রিকোভরীগী মতুংদা কোবিদ-১৯ ফেসিলিতী অমদগী দিসচার্জ তৌদ্রঙৈগী মমাংদা অমুক হন্না তেস্ত তৌরোইদবনি। (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু. গাইদলাইনশিংদা রিফর তৌবীয়ু)
• করিগুম্বা আর.এ.তি.তেস্ত তৌবদা নেগেতিব ওইরবা মতুংদা সীম্তমশিং থোরক্লবদি, আর.এ.তি. নত্রগা আর.তি.পি.সি.আর. অমা অমুক হন্না তৌগদবনি (আর.এ.তি. ইন্তর্প্রেৎ তৌনবগী অল্গোরিথম অসি এনেক্সচর ১দা য়াওখ্রে)।
খঙজিনগদবা পোইন্তশিং:
• আই.এল.আই.গীদমক্তা দবল্যু.ঐচ.ও.গী কেস দিফিনিশন: হৌখিবা নুমিৎ ১০নিগী মনুংদা হৌরকপা লাইহৌগা ৩৮C অমসুং লোক খুবগা লোইননা এক্যুত রেসপিরেতরী ইনফেক্সন লৈবা মীওইশিং।
• এস.এ.আর.আই.গীদমক্তা দবল্যু.ঐচ.ও.গী কেস দিফিনিশন: হৌখিবা নুমিৎ ১০নিগী মনুংদা হৌরকপা লাইহৌগা ৩৮C অমসুং লোক খুবগী হিস্তরী লৈবা অমসুং হোসপিতেলাইজেশনগী মথৌ তাবগা লোইননা এক্যুত রেসপিরেতরী ইনফেক্সন লৈবা মীওইশিং
• চিংনবা/কনফর্ম তৌরবা কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংগা শম্নরুবা হেল্থকেয়র অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংনা মতিক চাবা পি.পি.ই. শোইদনা শিজিন্নগদবনি।
• মীপুম খুদিংমক্না ইলেক্তিব সর্জরী তৌদ্রঙৈগী মমাংদা প্রোসিজর অসিগী মমাংদা ইনফেক্সন তৌবা য়াবগী চাং অদু হন্থহন্নবা নুমিৎ ১৪নিগী হোম ক্বারন্তিন তৌগদবনি।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ৱাকৎশিং, গাইদলাইনশিং অমসুং পাউতাকশিংগীদমক্তা তশেংবা অমসুং অনৌবা ই-পাউশিংগীদমক্তা চানবিদুনা https://www.mohfw.gov.in/ অমসুং @MoHFW_INDIA দা চংবিয়ু।