Vice President's Secretariat
Vice President expresses profound grief on the passing away of Shri Pranab Mukherjee
Says he brought dignity and decorum to every post he held
In his death, India has lost one of the outstanding leaders- Vice President
31 AUG 2020 6:32PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu has expressed profound grief on the passing away of former President, Shri Pranab Mukherjee today. In a message, he said that Shri Mukherjee was a statesman and an illustrious son of India who brought dignity and decorum to every post held by him. In his death, India has lost one of the outstanding leaders, Shri Naidu added.
Following is the full text of the Vice President’s message -
“I learnt with profound grief the passing away of former President, Shri Pranab Mukherjee. He was a statesman and an illustrious son of India, who rose from humble beginnings to occupy the country’s highest constitutional position through hard work, discipline and dedication.
Shri Pranab Mukherjee brought dignity and decorum to every post held by him during his long and distinguished public service. Known for his administrative acumen and deep understanding of India’s parliamentary system, he held several important positions including Finance Minister, Defence Minister, External Affairs Minister and Deputy Chairman, Planning Commission. As President, he encouraged people to participate in innovative programmes at Rashtrapati Bhavan.
He was an encyclopedia on parliamentary processes, contemporary political and other matters and was known for his scholarly knowledge. He was an excellent parliamentarian and known for his oratorical skills. His phenomenal memory and quick grasp of the issues were legendary. He took an abiding interest in deepening democracy and strengthening various institutions. He was one of the great consensus figures and used to reach out to everybody across the political spectrum.
In his death, India has lost one of the outstanding leaders. I convey my deepest condolences to bereaved family members and pray to God to give them strength and fortitude to the bear this huge loss.”

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
শ্রী প্রনাব মুখর্জি লৈখিদবদা উপ-রাস্ত্রপতিনা অৱাবা ফোঙদোকখ্রে
মহাক্না পায়খিবা ফম খুদিংমক মহাক্না ইকায়খুম্নবা অমসুং মিংচৎ পুরকখি হায়রি
মহাক লৈখিদবদা, ভারতনা শক্নাইরবা লুচিংবা অমা মাঙজরে-উপ-রাস্ত্রপতি
31 AUG 2020 6:32PM by PIB Imphal
ঙসি হান্নগী রাস্ত্রপতি শ্রী প্রনাব মুখর্জি লৈখিদবদা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকিয়া নাইদুনা অৱাবা ফোঙদোকখ্রে। পাউজেল অমদা মহাক্না হায়খি, শ্রী প্রনাব মুখর্জি রাজনিতি তৌবা মীওই অমনি অমসুং মহাক্না পায়খিবা ফম খুদিংমক মহাক্না ইকায়খুম্নবা অমসুং মিংচৎ পুরকখিবা ভারতকী মঙাল নাইরবা মচানুপা অমনি। মহাক লৈখিদবদা, ভারতনা শক্নাইরবা লুচিংবা অমা মাঙজরে।
মখাগী অসি উপ-রাস্ত্রপতিগী পাউজেলগী মপুংফাবা ৱারোলনি-
“হান্নগী রাস্ত্রপতি শ্রী প্রনাব মুখর্জি লৈখিদবদা ঐ থম্মোয় শোক্নবা অৱাবা ফোঙদোক্লি। মহাক চম্না হৌরকখিবা অদুগা কন্না হোৎনবা, থকশি-খাসি লৈবা অমসুং কৎথোকপদগী লৈবাক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা ফম পায়খিবা রাজনিতিগী মীওই অমা অমসুং ভারতকী মঙাল লৈরবা মচানুপা অমনি।
মহাক্না মতম শাংনা মীয়ামগী থবক তৌরিঙৈদা পায়খিবা ফম খুদিংমক শ্রী প্রনাব মুখর্জিনা ইকায়খুম্নবা অমসুং মিংচৎ পুরকখি। মহাক লৈবাক ঙাকপা হৈবা অমসুং ভারতকী সংবিধানগী থবকশিং নিংথিনা খঙবগী মমিং চৎলি, ফাইনান্স মিনিস্তর, দিফেন্স মিনিস্তর, মপান থৌরম মন্ত্রী অমসুং প্লান্নিং কমিসনগী দিপুতি চেয়রমেন য়াওনা মহাক্না মরুওইবা ফমশিং পায়রমখি। রাস্ত্রপতি অমা ওইনা, রাস্ত্রপতি ভাবন্দা পাংথোকপা অনৌবা থৌরমশিং শরুক য়ানবা মহাক্না মীয়ামদা তকশিনখি।
মহাক সংসদকী থবকশিং, অনৌবা মতমগী রাজনিতিগী ইনসাইক্লোপেদিয়া অমনি। মহাক শক্নাইরবা সংসদকী মেম্বর অমনি অমসুং মহাক ৱা ঙাংবা হৈবগী মমিং চৎলি।মহাক্কী নিংশিংবগী শক্তি অমসুং ৱাথোকশিং অথুবদা লৌশিনবা ঙম্বগীদমক শিংথানিঙাই ওইবা মীশক অমনি। মহাক গনতন্ত্র মরা চেৎহন্নবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিতুসনশিং ফগৎহন্নবা থৱায় য়াওখি। মহাক্না রাজনিতিগী লমদা মী খুদিংমক উন্নবা হোৎনখি।
মহাক লৈখিদবদা, ভারতনা শক্নাইরবা লুচিংবা অমা মাঙজরে। অৱাবা নঙহৌরবা ইমুং-মনুংদা ঐনা ঐগী অৱাবা শরুক য়াজরি অমসুং মসিগী মাঙজবা অসি খাঙবা ঙম্বগী থৌনা মখোয়দা পীনবা ঐনা ঈশ্বরদা খুরুমজরি”।